Ugrás a tartalmakhoz

fjord lovak

• Please log in to reply
2805 válasz a témához

#241 Amira

Amira

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 383 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 12. - 9:31

Most lehet h sikerült megjegyeznem azt a rohadt csomót, úgyhogy többször nem kérem senki segítségét.

#242 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 12. - 10:03

Off on:jajjmá, szerinted az volt a baj? off off

#243 Csermely

Csermely

A csendesen csobogó

• Fórumtag
  • 294 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 15:34

Ludmilla!Fotók vannak?

Hozzászólás megtekintése

...megtudhatom Yukka származását? és hogy Õt kivel fedeztették(gondolom Mario!)....aztán várjuk együtt azt a kis jövevényt! :kv: tanita!Szerintem Kicsi szép, formás ló lett, sajna, hogy nem papíros, pedig a papa is mutatós, szerintem nem biztos, hogy nem fajtatiszta! Utánajárhatnál a származásának!Azt írtad, az anyja rendes fjord. Ismered a felmenõit?Bocs, hogy szakmaizok, de épp a fjordnál egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire valódi a származás (- nem a papírról beszélek!) ;) Ilus!Mi van Haramiával???????? :o Nem hiszem, hogy bármiért is magadat kellene okolnod!!!! :huh:

#244 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 16:09

Szia Csermely!Nem okolom magam, csak egy kicsit... :cool: Haramia egyébként köszi jól van, egy icipicit biccent csak a hátsójára, úgyhogy hagyom pihenni.Persze mindennap, ha kimegyek, szeretgetjük egymást, ez nem maradhat el.. :) Viszont most jó dolga van, legelõzik és még csak rá sem ülök. :D ;) Addig, míg rendbe nem jön, mást "nyúzok". :) Banyának hívják... :dev:

#245 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 16:14

Bocs, hogy szakmaizok, de épp a fjordnál egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire valódi a származás (- nem a papírról beszélek!) ;)

Hozzászólás megtekintése

Épp a fjordoknál miért nem mindegy?

#246 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 16:17

Csermely most nincs, de helyette, ha nem mondok hülyeséget, ha igen, majd kijavít.. :dev: Gondolom azért, mert rohadt jól örökít, és egy csepp más vér, nemigen látszik meg rajta, de attól már nem fajtatiszta, és nem kéne tenyésztésbe venni és fõképp nem tiszta fjordként eladni.

#247 Csermely

Csermely

A csendesen csobogó

• Fórumtag
  • 294 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 21. - 20:13

BoKa, kedves, természetesen vártam ezt a kérdést, mivel a múltkor csak kurta üzenetre futotta... Genetikai ismereteim hagynak ugyan nem is kevés kívánnivalót maguk után, emiatt biztosan lesz, aki kijavít, megerõsít, avagy cáfol egyes állításaimban, amit meg is köszönnék. Mindennek ellenére megpróbálom érthetõen összefoglalni, mit is értettem az említett kijelentésem alatt.A fjord kislovat több ezer éve az eredeti tenyésztési elveknek megfelelõen tenyésztik, így szinte egyedülállóan õrzi õsi genetikai értékeit. (Ebben talán csak az arab telivér, ill. esetleg egyes elszigetelten tenyésztett kevésbé elterjedt helyi fajták vehetik fel vele a versenyt.)Így az oly feltûnõ küllemi jegyek mellett a fjordokra jellemzõ nyugodt vérmérséklet, a megbízható munkakészség, az emberekkel való kiegyensúlyozott kapcsolata, a gyermekekhez fûzõdõ különlegesen jó viszonya, a tanulékonysága, ….. stb., évezredek óta rögzõdött tulajdonságok, amik fajtán belüli pároztatással nagy valószínûséggel jól öröklõdõ tulajdonságok. :kocc: A fajtát legszembetûnõbben megkülönböztetõ külsõ jegyek: a fakó alapszín (annak többféle árnyalata), a szíjjalt hát, a kétszínû sörény és farok olyannyira biztosan öröklõdik, hogy szinte bármilyen más lóval párosítva visszaköszön. :kir: (Ezalól talán csak a szürke alapszín kivétel, mivel tudtommal erõsebben dominál, mint a fakó?) Ez a legnagyobb csapda, amibe a legtöbb laikus besétál, hiszen fjord x akármilyen más fajtájú ló = fjord jellegû ló. Ám ez leginkább csak a „külcsín”, sajnos a „belbecs” már egyáltalán nem ennyire határozottan öröklõdik.Sõt a fjordokban rejlõ pozitív tulajdonságokat akár egyetlen meggondolatlan párosítással hosszú idõre ki lehet iktatni az elkövetkezõ generációk sokaságában, hiszen lehet, hogy a nemkívánatos tulajdonságokból a csikó többet örököl s örökít majd, mint a pozitívakból. :mad: Tapasztalatom szerint Magyarországon a legtöbb emberben még mindig meglehetõsen torz kép él a fjordokról, ami az elõzõ évtizedek meggondolatlan és szervezetlen hazai fjord „tenyésztésének” hozadéka. Ritka az olyan szerencsés párosítás, ahol egy fjord és egy más fajta ló szerelmébõl harmonikus küllemû ugyanakkor kedvezõ belsõ tulajdonságokkal megáldott csikó születik, pláne hogy ez a párosítás megismételve hasonlóan jó eredménnyel zárul. Gyakoribb eset, hogy viszonylag magas fjord vérhányadú ló sem mutatja tulajdonságaiban a várt fjord jelleget és hogy e kevert egyedek utódai fjorddal tovább párosítva is nem kívánatos tulajdonságaikban vissza-visszaüthetnek idegen fajtába tartozó õsökre miközben megjelenésükben akár már megtévesztõen hasonlítanak a fajtatiszta egyedekre. :nem: Nem véletlen hogy a hazai fjord tenyésztési szabályzat a meglehetõsen kusza állapotok helyes mederbe terelése okán elõírja, hogy csak azok a kancák kerülhetnek a törzskönyv mellékletébe, akiknek a felmenõi között az 5. õsi sorban (a lehetséges 32-bõl) max. 2 idegen fajtába tartozó kanca lehet. Az ilyen kancák ill. makulátlan származású társaik utódai (tehát akik legfeljebb 1 idegen fajtájú õssel „büszkélkednek” az 5. õsi sorban) kaphatják meg a tomporra sütött megkülönböztetõ fajtabélyeget. Tenyészméneknél semmilyen más fajta jelenléte nem megengedett! :kv: A legtöbb esetben kellemetlen meglepetéssel szolgálhat egy papírok nélküli „fjord” ló vásárlása. Miközben a lelkiismeretes tenyésztõk komoly energiákat fektetnek az eredeti genetikai értékek megõrzésébe, a felelõtlen párosításokkal az igazi fjord lovak hitelét alaposan lerombolják. Természetesen lehet létjogosultsága bármely okból keverék egyedek tenyésztésének, olcsó mindamellett jó lovakat is elõ lehet így állítani, ám a tisztesség megkívánná a vevõk alapos tájékoztatását és a sokszor méltánytalanul magas, olykor a tisztavérû fjordokéval vetekedõ árak visszaszorítását. :P

#248 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 29. - 9:52

hoztam nektek egy párost az I. póni fogathajtó derbyrõl: fülöp-fogat

#249 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 5. - 18:33

Csermely!Yukka származása felöl érdeklõdtél (bocsi, hogy csak most válaszolok):A Yukka csak a beceneve, amúgy Ulrieke. :) Apja: Inco, -nagyapja: Illiano, nagyanyja: HetjaAnyja: Pleuntje, -nagyapja: Jolster, nagyanyja: KatjaYukka Márióval lett fedeztetve és július 2-án kellene érkeznie az új jövevénynek.Már várjuk nagyon. :)

#250 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 5. - 18:35

Mario apja pedig Matador, aki Csermelyéké. :yeah:

#251 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 5. - 18:36

:-)Csermelyék az érdi fjord tenyésztõk?

#252 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 5. - 18:56

Miért? Mario apja Charly? ( õ az érdi Fülöp Sándoré)A mostani equidom-ban a fedezõméneknél az áll, hogy Mario apja: Grönland Matador.Csermelyék a Szatta-iak.

#253 Csermely

Csermely

A csendesen csobogó

• Fórumtag
  • 294 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 6. - 11:19

...A Yukka csak a beceneve, amúgy Ulrieke.  ...Yukka Márióval lett fedeztetve és július 2-án kellene érkeznie az új jövevénynek.Már várjuk nagyon.

Hozzászólás megtekintése

A Yukka név kifejezetten tetszik :kir: Amúgy a felmenõk nevei nem ismerõsek nekem, a hangzásukból ítélve holland lovakról lehet szó. Ha így van, mindenképpen gyanús, hogy az érdi Fülöp Sándor importjából származik, Tõle vehették Darázsék..?Mariót - a "kispapát"- Pusztaapátiból vásárolták az apciak(miután Matadort többszöri kérésre sem adtuk el!!! :guny: ), így válik majd Yukka némiképp családtaggá nálunk, ha megszületik a kis Matador-unoka! :P Jó lenne, ha tényleg sikerülne már valami képet varázsolni Yukkáról (meg majd a kis jövevényrõl is) :kv: !Unicorn, köszi a képeket!Fülöp dícséretet érdemel a jól összeállított és képzett fogatáért, amivel idõt és pénzt nem kímélve gyakran megjelenik különbözõ rendezvényeken és besöpri a nézõk elismerését! :kocc: ( :confused: :confused: :confused: )

#254 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 9. - 11:03

Ez a legnagyobb csapda, amibe a legtöbb laikus besétál, hiszen fjord x akármilyen más fajtájú ló = fjord jellegû ló. Ám ez leginkább csak a „külcsín”, sajnos a „belbecs” már egyáltalán nem ennyire határozottan öröklõdik.(...)Ritka az olyan szerencsés párosítás, ahol egy fjord és egy más fajta ló szerelmébõl harmonikus küllemû ugyanakkor kedvezõ belsõ tulajdonságokkal megáldott csikó születik, pláne hogy ez a párosítás megismételve hasonlóan jó eredménnyel zárul. Gyakoribb eset, hogy viszonylag magas fjord vérhányadú ló sem mutatja tulajdonságaiban a várt fjord jelleget és hogy e kevert egyedek utódai fjorddal tovább párosítva is nem kívánatos tulajdonságaikban vissza-visszaüthetnek idegen fajtába tartozó õsökre miközben megjelenésükben akár már megtévesztõen hasonlítanak a fajtatiszta egyedekre.  :nem: (...)A legtöbb esetben kellemetlen meglepetéssel szolgálhat egy papírok nélküli „fjord” ló vásárlása.

Hozzászólás megtekintése

Hát... nem tudom. Amilyen fél fjord, vagy fjord típusú, vagy sportpónikról én eddig hallottam/ismertem, pl. Haramia, Viking, Betyár, õk mind belsõjükben voltak pont olyanok, amilyet a fjordokra leírtál. Vagy Flóra például. Tévedek? ;)(Tényleg, neki mi lett a sorsa különben?)

Természetesen lehet létjogosultsága bármely okból keverék egyedek tenyésztésének, olcsó mindamellett jó lovakat is elõ lehet így állítani, ám a tisztesség megkívánná a vevõk alapos tájékoztatását és a sokszor méltánytalanul magas, olykor a tisztavérû fjordokéval vetekedõ árak visszaszorítását.  :P

Hozzászólás megtekintése

Minden ló annyiba kerül, amennyiért el lehet adni. És ha jól emlékszem, Flóra (aki a tiétek, ha jól tudom) megközelítõen szintén annyiba került, mint a többiek.A többivel, (a tájékoztatásról szóló résszel pl) egyetértek. Bár hiába jól örökít egy fjord, egy félfjordon pont jól látni, ha nem "tisztavérû".

#255 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 13. - 13:28

A Tédet nem bírnám el!A kis dagadt madár! :dev: A fjordosba igazán megírhatnád mi van veletek! Haladtok?

Hozzászólás megtekintése

Nem dagadt már, nagyon szépen lefogyott. Kifejezetten csinos lett szerintem, olyan kis kemény segge van, hogy néha kifejezetten irígykedem rá, mikor fogdosom neki :D Jó, telivéresen karcsú (remélem) soha nem lesz, az nem is állna jól neki :-) Amúgy jól haladunk, mondjuk. Mostanra már azért jól kinyílt a kis csipája :-) Tegnap terepen pl elvitt, ügetésben :rolleyes: Vicces volt, nem durva. Büdös dög, úgy adja elõ ezeket, hogy nem tudok rá igazán haragudni. Olyan menõkéje van ennek a lónak, hogy hûha. Mármint terepen. Pályán meg olyan hajtós, hogy néha azt hiszem, lerohad a lábam, neki meg van képe még csak meg sem izzadni :D Amúgy pályán nem egy élvezet õkelme. Gyönyörûen beugrik (helyes lábra) vágtába, aztán 1 kör után ugyanolyan gyönyörûen vissza is esik ügetésbe. Terepen meg ha jobb lábra ugratom be, legtöbbször pár vágtaugrás után leáll, majd újra beugrik-másik lábra. Szóval ezen azért kell küzdeni vele... Pár napja életében elõször bakolt is pályán (mármint pályán elõször, terepen már bakolgatott párat, jókedvében)*, tegnap meg terepen, mikor megijesztettem egy bögöllyel karöltve :D Mondjuk az egész tegnapi terep egy elég érdekes esemény volt... Kezdve azzal, hogy az elsõ vágtánal a szembejövõ baromi meredek kupucra úgy rongyolt fel, hogy... izé.. Vicces, nem tudom melyikünk rontja el a másikat, én õt, vagy õ engem, de vele kezdem megszeretni ezeket a suhanásokat. Mert ezt is hagytam, nem akartam visszafogni. Életerõs 6 éves, aki tele van, hadd fussa ki magát, gondoltam. Hiba volt, mert utána mindenhol úgy akart közlekedni... Aztán találkoztunk egy vaddisznóval, a mellettünk lévõ bozótban csörtetett, akitõl csak kicsit fosott be ;D Ja, tegnap meg csinált még egy olyat, amit eddig még soha: ügetés közben rázta meg magát velem a hátán. Tiszta tumix érzés volt :)*: miután kapott egy pofont az ugrálásért, megköszöntem Lidércnek az oktatást :D

Edited by BoKa, 2006 június 13. - 13:59.

#256 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 13. - 14:34

:D Jó volt olvasni! ;) A terepen a menõkéje több lovassal van, vagy egymagában is?Haramiának napjától függ, hogy egyedül suhanunk-e, vagy sem. Általában kifelé nem, visszafelé jobb a tempó. :dev: Ügetésben, hogy tud elvinni? :confused: :D Ügetõlovat vettél? :dev:Vannak friss fotóid?

#257 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 13. - 15:04

Terepen ha több lóval vagyunk együtt, akkor szinte mindig teperne, úgy, hogy alig birom fogni az elsõ két vágtánál, a harmadiknál többnyire már kultúrlóként közlekedik :D Igaz, hogy hátul szoktunk menni, és lassú vágtákat. Ha Fakóval megyünk, kedvenc Vukkjával, akkor ha rendesen le van mozgatva, azaz nem hagytam ki sok idõt a terepezéssel, akkor képes rendesen menni már elsõ körben is. Igaz, ebbe azért beletartozik, hogy Vukknak az övénél nagyobb a tempója :) Mikor utoljára közösen voltunk kint, hazafelé az utolsó dombon gondoltam kipróbálom hogy megy a másik mellett vágtában, fej fej mellett. Köhömm... izé... Elkezdtek versenyezni, és hát.. abból is száguldás lett a végére :D De akkor is csak azért, mert hagytam, aztán egy jelzésre visszalassított, és elengedte Vukkot. Ennyi elmondásból olyan, mintha mindig rongyoltatnám. Pedig nem, csak néha hagyom azért, mert vele ezt is élvezem, hogy meg lehet tenni, mert közben is megbízható marad. Vukkal különben úgy szoktunk menni, hogy Vukk üget, mögötte Viking meg lassan vágtázik :yeah: Amúgy az esetek kb. 70 %-ában édeskettesben megyünk terepre.Ügetésben simán el tud vinni, úgy, hogy hozzáteszem, hogy érzékeny a szája, csak simán le tudja szarni, ha épp mehetnéke van. Mint ahogy az oldala is érzékeny, de azt is le tudja szarni, ha pályán akarom nógatni gyorsabb tempóra :D Imádom azt a kis büdös dögöt, na :ang: Friss fotók csak a telefonomban vannak, csak még mindig nem sikerült átvarázsolnom a gépre õket.

#258 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 13. - 15:39

Jó fej! :kocc: Nem mondtam volna, hogy mindig rongyoltatod, néha kell hogy kifussák magukat.. :)

#259 Csermely

Csermely

A csendesen csobogó

• Fórumtag
  • 294 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 17. - 11:16

Bocs, BoKa, hogy csak most...Mint minden, a vitatott téma is nézõpont kérdése. Ha az általad ismert és említett lovakat vesszük alapul - amelyek mellesleg reprezentatív megtestesítõi a magyar köztudatban a fjord lovakról kialakult képnek - általánosságban jól kezelhetõ, munkára könnyen fogható, kedves, viszonylag igénytelen jószágok összképét mutatják.Csakhogy gyakran bukkanak fel ezen egyedek között olyan tulajdonságok is a sok kedvezõ mellett, amik a fjord lovaknál nem kívánatosak. Ritka ugyan a keverék egyedek között is a szélsõséges megnyílvánulás, mégis az egyenletes, megbízható örökítés az egyik legfõbb eredménye a sok évszázados (évezredes) tisztavérben való tenyésztésnek.Mondok egy példát. Flórának (aki arab telivér apaságú, fjord anyaságú) egyazon fjord apától (Matador) öt csikója született nálunk. Kettõ közülük rém nyugodt - akár a fjordok -, egyikük kicsit izgágább, de akár fjord is lehetne, kettõ pedig kifejezetten élénk temperamentumú - fjordok között idegesebbnek, ijedõsebbnek tûnik. A két utóbbit tekintve, azokat más fajtájú csikók közé vegyítve valószínûleg e tulajdonságuk tekintetében nem nagyon lehetne megkülönböztetni a többitõl, sõt lehet, hogy a kifejezetten nyugodt, kiegyensúlyozott csikók közé sorolnák õket. :P Visszatérve tehát a megítélésre. A fjord fajtában is szeretjük a sokszínûséget, ám az eltérõ tulajdonságok amplitúdója viszonylag csekély határok között mozog, szélsõséges kilengéseket nem mutat. Ezáltal kívülrõl szemlélve a fjord lovak homogén egységet alkotnak.Érdekességként egy kicsit más, példa a különbözõségre. Egy régebbi tenyész szemlén megjelentünk 3 viszonylag frissen importált fjord lóval, újdonságként, meglehetõs feltûnést keltve velük. A többi póni és kisló között volt ott egy "hagyományos magyar fjord" fogat is. Odajött hozzánk egy nagyhangú ember, tudakolva, hogy milyen lovak is a mieink. Mondtuk, hogy fjord, mire heves tiltakozásba kezdett, megmagyarázva nekünk, hogy azt a fajtát Õ jól ismeri- lásd amott.. -, ezeknek közük nincs a fjordokhoz! Csendesen igyekeztük Neki megmagyarázni, hogy téved, de csak harsogta az igazát, s annak bizonyítására ítélkezésre hívta az ott bíráskodó szemlebizottságot, akik természetesen nem neki adtak igazat... Azóta "nagyszájú úr" a legnagyobb szakértelemmel fennen hírdeti a fjordok mindenekfelettiségét - újfent az ellenkezõ oldalról -, minthogy azóta már Õ is tenyészti a fjordokat! :huh: Ezt a jelenséget egyébként már többször tapasztaltuk, amikor hatalmas "tudású" emberek jöttek kíváncsiskodni és fölényesen megállapították, hogy mi nem is fjordokat tenyésztünk, merthogy azok nem ilyenek! ... No comment!Kérdeztél Flóráról. Kis csikóként majdnem teljesen fjordos volt, kissé vékonyabb csontalappal, a sörény kétoldalán igen kevés világos szõrrel. Futkosni mindig kész volt, kedves éber és élénk csikó volt. Mindezt felnõtt korára is megõrizte, kivéve a színeit, hiszen fokozatosan szürkült, olyannyira, hogy a kifejezetten széles sötét hátszíja a téli bundában tavaly már nem is látszott. Temperamentuma mindig is fjordos volt, talán csak az ébersége és fokozott kíváncsisága különböztette meg a többiektõl, de félénk vagy ijedõs sosem volt.Télen eladtuk Õt, sajnos jóval áron alul - "muszájból". A meghírdetett ára egyébként nagyjából egy fajtatiszta választási fjord csikó ára volt...Igen, igazad van, küllemükben a fél/kétharmad vérhányadú fjordok még simán megkülönböztethetõek a fajtatisztáktól (teljesen kívülállóknak azok sem!), de pl. Haramia, a 3/4 fjordságával már nemigen üt el küllemében a fjordoktól - bár testvérei többsége még erõsen arabos hatású. A belsõ tulajdonságok is valószínûleg hasonló arányban öröklõdnek, viszont nem mindegy, hogy éppen mely kedvezõ vagy épp kedvezõtlen jellemvonások akadnak egymásra, kioltják, vagy erõsítik egymást, s vajon az említett tûréshatárok között maradnak-e. Ez a kiszámíthatatlanság a bökkenõ.Még valami. Az "...annyiba kerül, amennyiért el lehet adni..." tulajdonképpen teljesen elfogadott manapság, csak éppen nem minden esetben etikus. Senkit elítélni nincs jogom, de én már csak ilyen élhetetlen, maradi erkölcsi felfogású, "le az igazságtalansággal"-párti vagyok és ha örökké csóró maradok is, nem vagyok hajlandó megváltozni! :) Konkrét esetnél maradva valóban az az álláspontom, hogy a megbízható ló(termék) elõállítója jobban megérdemli a magasabb árat, mint aki kiszámíthatatlan minõségû "terméket" állít elõ. Tiszteletet érdemel, aki a jó hagyományokat, évezredes tapasztalatokat megõrzi és továbbörökíti, ellentétben azzal, aki a meglévõ, bevált jót egy meggondolatlan mozdulattal felrúgja, csak mert "üzletet" szimatol és mások verejtékes testén átgázolva a "bóvlit" eredetinek feltüntetve próbál érdemtelenül vagyont és dicsõséget szerezni, becsapva ezzel a gyanútlan vevõt.Kísérletezni szabad, születhetnek remek "találmányok" is így. Csak korrektnak kell maradni, megmondani, hogy mit kínálok, jó és rossz tulajdonságokat egyaránt, ha jó, többat ér, ha nem sikerült olyan fényesen a kísérletem - bár szépen csillog - nem adhatom annyiért, már csak azért sem, mert a fjordokkal azonosítják majd. És itt a lovaknál - még egyszer hangsúlyozom - nem csak az adott jószág a tét, hanem a rejtély, amit magában hordoz, amit továbbörökíthet, a rejtett hibák, a nemkívánt rossz tulajdonságok lehet, hogy az unokákban öltenek testet, amikor már senki nem emlékszik, hogy ki a hunyó..: akkor is a fjordokra fogják majd és ez nem fair! ;)

#260 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 30. - 13:05

Egy friss kép Vikingrõl:http://www.kep.tar.h...5028/23281798#2Vagy ez:feneke:DIlusta olvastam Haramia szökését. Aranyos :D Az év képe lehetett volna, ahogy mászik ki az ajtón...Vikingre is rossz idõk járnak amúgy: 3 napig nem voltam kint nála múlt hétvégén, és a legyek beköpték a nyírját :mad: Hétfõn azt vettem észre, hogy egyfolytában a lábát vakarja. Na mondom, milyen hüyle új szokást vett fel a körömrágással, jó lesz róla leszoktatni. Aztán mikor felvettem a lábát, patakaparásért, ott figyelt kifelé a nyírjából jó sok kukac :broáf: Jó mély lett neki. Azokat kiszedtem, amennyire tudtam, és belelocsoltam alkoholos jódot, ami szegényt csípte veszettül. Azóta minden nap kezelgettem neki, viszont elértem, szerencsésen, hogy féltse a lábát, és ne adja fel :( Tegnap 2 órát tuti szórakoztam vele... Jóval vacsiidõ után még ott baszakodtunk. Aztán (szerintem) egyszercsak megunta, és odaadta. Kiváncsi vagyok, ma meddig fogunk harcolni, és ma ki unja meg elõbb...

Edited by BoKa, 2006 június 30. - 13:46.

#261 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 2. - 19:06

Szegény Viking!De a nyírját, hogy a fenébe köpi be a légy, mikor azon áll?Vagy nem egyrõl beszélünk... :dev: Ne mond már, hogy az a szõr friss kép! :D Nálunk az téli bunda.Haramiát simán fel lehetett volna tenni a netre, ha lett volna video, amint felakadt hátsó lábbakkal legelészik... :D

#262 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 3. - 11:32

De, a nyírján áll. Vagyis nem rajta áll, de a "talpa", valóban. A legyeket kell megkérdezni, hogy hogyan csinálják, de megoldják :confused: Tavaly egy másik lónak köpték be a nyírját, egy másiknak a péráját, harmadiknak meg a végbelét. CSömörön ilyet nem tapasztalatam, itt viszonylag gyakori. Ez van. Jó gusztustalan amúgy, és elég nehezen múlik. Amúgy azóta jó sok könyörgés után, de növekvõ bizalommal adja a lábát, de látszik rajta, hogy félti eléggé. Kb. 5 perc mire feladja ezt a "beteget", a többit egybõl, rendesen. Bár szombaton jól berezeltem, hogy a hátsókat is beköpték, mert rúgta õket hátrafelé, nagyon, mint aki ki akarja rázni magából. Kimosás+betadin, és vasárnapra abbahagyta, és nem is találtam benne albérlõket. Szombaton amúgy tök aranyos volt: a kínzás után elvittem a lovarda területén belül legelni kicsit. Elengedtem, csak mellette álltam, és beszélgettem közben Fakóval. Aztán elkezdtem játszani a kutyájával azaz kergetni, szaladni vele. Viking meg szaladt utánam, füvet/legelést otthagyva :) Kutyára meg jól rájött a frász :D Aztán ha odébbmentem, jött õ is. Szabadon, kötél nélkül. Pedig ahol voltunk, látta a többi lovat, a társait.( http://www.kep.tar.h...028/23368537#2)Persze, hogy téli bunda, amit feltettem :D Hülye poén volt? DE most olyan jó nézegetni havas képeket. Már az egy felüdülés...A feneke most ilyen:fenék1 gömbölyûség

#263 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 3. - 16:06

Ez aztán szép kerek szabályos!Nem semmi! :yeah: Haramiáé most satnyább.....kicsit izomszegény lesz mire véget ér a pihi.Kezdhetem majd elõlrõl izmosítani...szép lassan.

#264 Csermely

Csermely

A csendesen csobogó

• Fórumtag
  • 294 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 16. - 13:19

OK. Bemutatom a lovunkat Nektek: :) Yukkanak hivjak, 7 eves fjord gyonyoruszep (-legalabbis szamomra) tenyeszkanca.Apcon vettuk Darazsektol kb. egy eve. Jelenleg a Dunakanyarban tartjuk.Vemhes es jovo honap elso heteben, ha minden jol alakul vilagrahozza pici hasonmasat.  :) (Mar varom nagyon!)... :ang:

Hozzászólás megtekintése

Nem kaptam felhatalmazást hogy közöljem, de talán nem orrol meg érte Ludmilla:Hírét vettem, hogy Yukka két hét "túlhordással" egészséges kancacsikónak adott életet tegnap hajnalban. :ang: Nagy szeretettel gratulálok és jó egészséget kívánok Nekik! :kocc:

#265 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 17. - 11:02

Bizony! Én meg várom a képeket is! :kocc:

#266 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 17. - 11:24

amint lejutok, lesznek :)

#267 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 18. - 9:59

Ludmilla figyelmébe ajánlom ezt a két képet. Vajon rájön, hogy miért? ;)

Edited by hubertus, 2006 július 18. - 10:01.

#268 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 18. - 10:04

Ilyen egy fjord és egy fríz keverése? Jé.

#269 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 18. - 10:07

Bingó! Boka, tied a hangszóró! ;) :D

#270 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 19. - 10:13

Én is rájöttem volna ám! :D Úgy néz ki az a ló, mint egy méretes picit dagi, de nyulánk fjord. :gm: Azért mindkét fajta "tisztán" szebb... (Szerintem.)

#271 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 20. - 9:08

Meg a kép alá van írva... :dev: De jól néz ki, nekem is tetszik!

#272 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 20. - 9:24

Persze hogy én is a kép címébõl tudtam :D Azért akkora spíler nem vagyok, hogy megmondjm fejbõl az "összetevõit" :DNekem is tetszik, de én is azon gondolkdtam, hogy ezt a két fajtát vajon miért kell keverni? Ettõl függetlenül szép :)Ilusta, hogy vagy Haramia?

#273 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 20. - 9:27

Talán a fjord egészségesebbé teszi a frízt, vagy mittudomén. :) Lehet szerelemgyerek. :dev: Köszönöm kérdésed, mondhatnám ugyanúgy, bár meglátásom szerint nem annyira sántít. De jövõ évig nem várok gyógyulást. Ha meg addig jobb, akkor annak csak örülök. :)

#274 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 20. - 9:41

És jgy milyen gyakran mész ki hozzá látogatóba?Viking patája most kezd szépen helyrejönni. A hülyegyerek jól szétrágta magának. Tettünk rá pataharangot, ami jó is volt egy ideig, aztán rájött, hogy ha lefekszik, úgy tudja rágni, és úgy nem akadályozza ebben a pataharang :mad: :D A kis okos.. De már szép.

#275 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 20. - 10:12

Mostanában, hogy nincs ovi, hetente 1x jutok ki csak. '1 hónap múlva már szabadabb leszek.Örülök, hogy Viking javul! Okosak ezek, na! :D

#276 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 27. - 19:53

Költözött a szomszéd tanyára (lóval 5 perc) egy fjord kanca :D Tegnap este voltam kint megnézni, nagyom helyre kis jószág. 4 éves, és egy pintó csõdörrel lett befedeztetve.... Kiváncsi leszek a gyerkõcre :D

#277 Guest_j_erica_*

Guest_j_erica_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:22

Sziasztok! Lenne egy kérdésem! Látom itt nagy szakértõk beszélgetnek a fjord lovakról. Szerintetek milyen párosítás a hucul és a fjord? Minden vélemény érdekelne! Köszi

#278 lovasbetti

lovasbetti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 224 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 12. - 14:24

hellosztok! A közelünkben is van 5 darab fjordocska. Nagyon édik :dev: a www.lovasok.hu oldalon én is láttam egy fjord és hucul keverést. Õ is tök arin nézett ki! :kir:

#279 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 18:27

Hol vannak ezek a fjordok?Ami fjord-hucul keverést illeti, a www.lovasok.hu alatt, az eladó lovak menüpontban, pont van egy ilyen mix eladó, olcsón.

#280 lovasbetti

lovasbetti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 224 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 17. - 19:00

Õrhalom elõtt, Nógrád megyében :D