Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Hucul

• Please log in to reply
5439 válasz a témához

#241 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 30. - 16:07

Ágimam: megest igazad van!talán azért nem kell nekik (annyi) mert elég jó takarmányértékesítõk.Ami a magasságot illeti, nálunk a több a magasabb hucul, mint máshol, mert 4-5 olyan ember is van, aki 100 kg-on felül van, és nekik jobbak a testesebb pacik. Van egy 145 cm-n felüli is, az is hucul, de mivel csikókorában zabon élt (az volt az akkori gazdájának olcsóbb), kinõtte a fajtasztenderdet.És hivatalosan a kisló kategóriába sorolandók. De azt minden huculos tudja, hogy nem ez a kisló, hanem a nagylovak a zsiráfok! :) Elõbb utóbb fel fog merülni, hogy kényelmesek-e?A válasz: igen!Eltérõ módon pakolják a lábaikat, és ezért vannak a fajtán belül kényelmesebb és kevésbbé kényelmes egyedek, de még a legrázósabb hucul is jobban kiülhetõ, mint a nagylovak többsége.

#242 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 30. - 17:23

Mint már annyiszor említettem, Angyiban a kazah vér rendesen jelen van. Emiatt aztán vékonyabb is, magasabb is a vér-huculoknál. A robosztus, erõs far, a vastag, izmos nyak maradt, de az egész test kicsit "légiesebb" .Lovagolhatóság szempontjából nem tudom, ez elõny-e, v. hátrány, a lényeg, hogy a vérmérséklete jó, fürge, érzékeny, tanulékony, nagyon-nagyon kitartó.Egy fángli zabot kapott kétszerre elosztva, ebbe most fõzött lenmagot keverek, de szép lassan az az egy fánglit is félre csökkentjük, egészen addig, míg nem lesz rendszeresen mozgatva, használva.Most, egy órája csináltam képeket, de (egy kis körítéssel :)) majd a kis szinesekben megnézhetitek. Más: Elárulnád, honnan vettetek ILYEN ZÖLD - meg ILYEN ZÖLD szénát? :confused:[Fantasztikus, gyönyörû egy társaság! :yeah: ]

Edited by Ágimam, 2006 március 30. - 17:24.

#243 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 30. - 18:42

Az én lovam nem volt kocsisló és lovagoltam be és még most is tanuló fázisban van, lassan egy éve lovagolok rajta. Remélem meg fogja tanulni ezt a gyorsabban menetelt is, mert már amúgy nagyjából mindent tud. Szépen fordul kicsit félõs, de attól egyáltalán nem ami a hátán van (kipróbáltam, hogy ha a hátán ráztam egy zacskót nem zavarta, de ha v.ki elõtte vagy messzebb az már inkább).

#244 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 31. - 13:52

Ha még csak most lovagolod be, akkor még sokat gyorsulhat.Mi termesztettük a szénát. Igyekszünk minél jobb minõségû takarmányt elõállítani.Szerencsére elég sok terem.

#245 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 31. - 14:06

A "HUCULOS" - képes beszámoló. :) (Valahol a lap alján.)

Edited by Ágimam, 2006 március 31. - 14:07.

#246 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 31. - 14:34

Tegnap új helyre kerültek a huclok (tanyán belül) A Legelõ nagyon vizes, így, míg fel nem szárad, és ki nem nõ rendesen a fû, egy mégnagyobb, száraz, dimbes-dombos helyre kerültek át. Pár kép az átköltözésrõl:sziaa legelõrõl kihajtásrohangálás az új helyenfutááslegelõn rekedt kanca (kihajtáskor rosszfelé ment)kancacsoportokba verõdvesétahomokfürdõHármanEgybe a ménes

#247 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 4. - 18:19

Ezek val. Magyar Gábor lovai. Jósvafõre is adott föl bértartásba lovat. Mondjuk nem csodálom, hogy nehéz eltartani 150 lovat télen...

#248 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 4. - 18:22

Bocs, de nemigen "tartja el õket".Kint vannak, aztán esznek amit találnak. Csak tavaly 15 ló halt éhen..Most az árvízben nem tudom, hova vitte õket... :( Ha volt esze, akkor a tanyájára az elég fent van, legalábbis egy része.

#249 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 4. - 19:10

Ja mondjuk ez nagyjából igaz, nemigen figyel rájuk, de most bajban van, mert hozzá is bejött a víz és nem is tom hol vannak a lovai. Nem láttuk õket sehol. Talán a tanyáján vanak v.hol ahol nincs víz.De Jósvajõn szebb huculok vannak az tuti és az emberrel is valszínû jobb a kapcsolatuk

#250 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 6. - 10:40

Azt gondolom, a jósvafõi huculok sincsenek puszipajtási kapcsolatban az embererrekl. De ami a Szentendrei szigeten történik ,az felháborító.Mi évekkel ezelõtt megnéztük a lovait, vétel céljából. Elég silány minõségûek voltak akkor. Rossz lábszerkezet, satöbbi. Azóta persze javulhatott a lóállomány... :confused: Ja és irreális áron kínálta a lovait. A hab a tortán az, hogy volt képe azt mondyani a Magyar vándor forgatásán, hogy a huculok kihaltak ebbõl a régióból és Mongóliából (!) kellett importálnia õket... Pofátlanság, nem?Öröm az ürömben, hogy naponta megyek át Duna-hidakon, és eddig még nerm láttam lótetemet úszni...(najó ez morbid volt)(bocsi)

#251 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 6. - 10:54

Nem is fogsz lótetemet találni, hamarabb eszi meg õket... :gm: De mindenki isteníti õket, aki nem ismeri közelebbrõl a viszonyokat.. :mad:

#252 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 6. - 11:00

Én nem nagyon ismerem (attól, hogy láttam kétszer, még nem ismeren), mégse szimpatikus.

#253 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 8. - 20:09

Mai termés :) :békésen legelészvecsikó (a háttér :D)legelészésvizbõl legelés :)nézzük, itt van e valami ehetõ? :guny: séta a vízbenhopp! Mi van ott?figyelemhárman

#254 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 9. - 17:52

Nem is mondom már, hogy jók a képek(+en a lovak). Jó súlyban vannak. Abrakot is kapnak?

#255 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 9. - 17:59

A tanyán lévõ összes ló ilyen. (jó kövér :gm:)Télen kaptak abrakot, nyáron nem kapnak (már most sem).Jó hír, nemsokára huculcsikók is lesznek :D :kir:

#256 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 9. - 19:34

És egy csöppet sem élvezik, hogy lehet tocsogni a tócsákban... :kir: :yeah:

#257 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 16. - 10:25

Ezen a héten megszületett a második kiscsikó is. kanca lett, és nagyon aranyos.egynaposan

#258 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 17. - 10:22

Nagyon jópofa! :) :ang: Majd még képeket, ha tudsz.

#259 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 18. - 13:31

Van ott még, ahonnan ez jött... :guny: Szóval ha tetszenek, szívasan rakok még föl párat...pihireggeli szunyóka a szín alatteladósorbanHarangozó János lova fél évesen

#260 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 18. - 13:38

Komolyan erre az utolsó ollyan büszke vagyok!De nem gyönyörû beállás? És a sörénye? Jó volt az alany.....és másfél évesen

#261 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 18. - 17:56

Szépek :kocc:

#262 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 18. - 18:09

Sziasztok!Született 2 hucul csikó. Egy kanca (kb 1 hetes) és egy csõdör (tegnap született).csõdör csikócsõdör csikókanca csikókanca csikófejkanca csikócsaládi idillhuculokkis csapat:)

#263 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 21. - 20:03

Annak a kis csõdörnek nagyon jó színe van, a kanca meg már most milyen "nagy". Szépek nagyon. :)Nagy dilemmám van... Nem tudom eldönteni, hogy az elsõ lovam az érettségi után hucul legyen, vagy ne :D Kár, hogy még a pénz sincs meg rá... :D (de sajátból lesz!)

#264 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 23. - 16:50

A válasz egyértelmû.Huculod legyen!Nem fogsz benne csalódni!:-)

#265 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 23. - 16:57

Ja, majd elfelejtettem!Ma hajnalban megszületett az utolsó elõtti kiscsikó is!Csõdör!Tök ari!

#266 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 1. - 9:32

Íme a kép a csikóról:Goral DaliaKöben megszületett Hédi elsõ fia is:EgynaposanÉs a minap elmentünk az Õsök Dombjához (Árpád atyánk feltételezett nyughelye), s majd felrakom az ott készült képeket is...

#267 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 6. - 17:40

HuculHucul * Arab:)

#268 Guest_Róbert_*

Guest_Róbert_*
  • Guests

Közzétéve 2006 május 11. - 12:29

Hucul és arab keresztezés nem lehet rossz. Én hallttam már hucul és setlandi keresztezésrõl és azt mondták , hogy az jól sült el.

#269 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 13. - 11:44

Sziasztok!Hoztam nektek egy pár képet, amit a héten készítettem :):ez az igazi csikóélet... :ang: családi hétköznapokcsaládi idill :)ügetésügetés 2legelés --> Szilaj csikóm kitûnik a huculok között :)

#270 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 13:53

Szilaj a neve a lovadnak? vagy csak úgy van tartva? És õ a nem hucul?

#271 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 18:52

Igen, Szilajnak hívják a csikómat (2 éves arab-félvér). Õ egyedüli nemhuculként éli mindennapjait a huculokkal a Legelõn :) Az elején még nagyon kiközösítették Õt, mára már egész jól befogadták :)

#272 Guest_Csinos_*

Guest_Csinos_*
  • Guests

Közzétéve 2006 május 15. - 19:17

Most vitték el a paccomat Csinoskát.Hroby Hargoshoz fedeztetni...úgyhogy most nem lesz nálam legalább két hétig :( de majd lesz Csikója :D Bár az igaz, hogy Arra még várni kell egy kicsit :)

#273 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 16. - 7:41

És csinos az egyetlen pacod?

#274 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 16. - 15:30

Ne haragudj!Csinos az egyetlen pacod?

#275 Guest_Csinos_*

Guest_Csinos_*
  • Guests

Közzétéve 2006 május 17. - 19:00

Igen az egyetlen és utánozhatatlan :DMost él társasgi életet.Jah és azért irok ilyen sokára ,mert érettségizek holnap után áááá.Szval eléggé el vok havazva...Egyébként még igy is, h rengeteg dolgom van nagyon hiányzik :( De már nemsokára hazajön :gm: szegénynek velem kell élnie :)

#276 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 17. - 20:12

Nem találtam a tenyészkancák között. Mi a törzskönyvi neve?Van róla képed?

#277 Guest_Csinos_*

Guest_Csinos_*
  • Guests

Közzétéve 2006 május 19. - 22:49

Ez egy elég bonyolult történet :eek: ugyanis:Egy Mikó Károly nevezetû embertõl vettük.Meg volt a fed.jegy .Hazavittük a paccot.Az egy dolog, h teljesen kezelhetetlen volt az elején, de ez persze az új hely miatt is lehetett.Mostmár egész jól elvagyunk és nagyon hiányzik mint már említettem.Utána a következõ bökkenõ az volt, h nincs billogozva.Mostmár mindegy, mert a közös billogozásnál õ is ott lesz.Képet nem tudok róla feltenni.Van, csak túl buta és fáradt vok ebben a pillanatban hozzá.Az anyja meg az apja benne van.Az õ neve:Polan Csinosapja:3139 Polan(Rapsod)anyja:Bravij Helga

#278 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 21. - 14:01

Értem.Sajna nekünk is az a tapasztalatunk, hogy sok ember nem tud bánni a huculokkal, s bár igazán könnyen kezelhetõek, nagyon el lehet õket rontani. Nem egy olyan lovat vettünk, amelyik az elején vérben forgó szemekkel nézett minden emberre, és nagyon agresszívan reagált minden közeledésre, de olyan is akadt, aki 2(!) évesen annyira félt az emberektõl, hogy egy boxban alig lehetett felrakni rá a kötõféket, mert folyamatosan menekült. Szerencsére azért hamar meghálálják a szeretetet, és a következetes, nem durva nevelést. Okosak, kedvesek, kezelhetõek.. Nade nem ömlengek.

#279 Guest_Csinos_*

Guest_Csinos_*
  • Guests

Közzétéve 2006 május 21. - 19:14

Jaja.Egyébként azért õrülök meg érte, mert olyan személyisége van...néha gonosz, de annyira, hogy már azt sem tudom mit kezdjek vele máskor meg jön és odadugja a fejét meg beleszuszog a füledbe.Szóval érdekes személyiség :ang:Néha tényleg olyan, hogy inkább a falba verek bele egyet...De egyszerûen képtelenség rá haragudni.És egyre figyelmesebb és kedvesebb úgyhogy jó úton haladok.:D

#280 ozvaldistvan

ozvaldistvan

Új vendég

• Fórumtag
  • 8 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 22. - 6:48

Szerintem a hucul nagyon önálló fajta, pontosan tudja, hogy mire képes, és hogy nincs szüksége az emberi segítségre, megélne a jég hátán egyedül is. Ezért tartom kissé önfejûnek õket, mert nem feltétlenül hajlandó számára értelmetlen erõfeszítéssel járó feladatot végrehajtani. A lovardai munka például ilyen, csak nagyon változatos munkával lehetett a mi lovunk kedvét felkelteni, és még akkor is ellenszegült idõnként. A körülötte való sertepertélést nagyon szereti, kíváncsi a végtelenségig, és kedves is. Gonoszkodás nagyon ritkán fordult elõ nálunk, inkább a vele együtt tartott nagy lovat tartotta kordában, ez is mutatja, hogy mennyire nagy az egója. Az önfejûség-önálló gondolatok/elképzelések az élet folyásáról nehéz lovaglásúvá tehet egy lovat gyerekek számára, nálunk legalábbis ez történt. Én elég jól elboldogultam a hucullal, de a gyerekeket kiröhögte. A jó iskolaló alárendeli magát a lovasának, és akkor is együttmûködik, ha nincs akkora kedve hozzá. A nagy képességû sportlovak persze már megint más kategóriába tartoznak, tudjuk, hogy õk nem mindig egyszerû esetek, de a teljesítmánysport külön fejezet. A hucul pedig a kategórián kívüli eset, a szerelem-ló...