Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kisbéri félvérek

• Please log in to reply
15121 válasz a témához

#241 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 5. - 0:37

Szikra '92-es, és már kétszámjegyûre van sütve, viszont neki is lent van a szám a marjánál.[url="http://"http://alag3.mfa.kfki.hu/vendeg/inetto/oez/szikra181ff.jpg"]Ezen talán látszik.[/url] Lehet hogy az hogy hova jut a sütés, teljesen csak a besütõ szakmunkás függvénye :D

#242 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 5. - 3:04

Angol telivéreken bal nyereghelyen a szárnyasló alatt az évszám utolsója, tehát 1db számjegy. Jobb oldalon a magyarországi sorszáma (hanyadiknak született az adott évben). Ebbõl látszik, hogy korai, vagy késõi csikó.

#243 vali99

vali99

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 79 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 22. - 13:49

Sziasztok!!!Szépike 2 lováról tudok feltenni képet, remélem nem haragszik meg érte.A ló neve: Szikrázó I. Vihar Posted Image

#244 vali99

vali99

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 79 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 23. - 9:58

Szikrázó egyébként fedezõmén,és volt szerencsém vele találkozni nagyon szép ló.Bár már rég láttam élõben, de nem hiszem, hogy sokat változott volna kinézetre.

#245 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 23. - 16:28

Szikrázó néven több fedezõmén is van, vagy csak a képen látott?Azért érdekelne, mert a kancám elõzõ csikója Szikrázótól volt. Szikrázó Pirítós lett a neve :D . Pontosabbat sajnos nem tudok, mert akkor még nem az én lovam volt. (Úristen, ilyen is volt??!! Posted Image )

#246 vali99

vali99

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 79 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 26. - 8:56

Lehet több is van.De pontosabbat én sem tudok.Ez a Szikrázó,Szabolcs Szatmár Bereg megyében tevékenykedik.Szépike 2 többet tudna mondani.Honnan jött a Pirítós név? Posted Image

#247 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 26. - 11:56

Akkor, ha erre jár, talán megtudjuk Posted Image .Nem tudom, mert nem én adtam neki, de szerintem jópofa név, illett is a csikóra (állítólag).

#248 vali99

vali99

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 79 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 26. - 12:34

Szerintem nagyon ritkán jár erre.Biztosan nagyon elfoglalt lehet.Én is szeretnék egy saját lovat, de ez természetes,hiszen minden lóbolondnak Posted Image ez az álma.

#249 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 26. - 19:35

A tavalyi Ménkatalógusban 4 Szikrázó is volt, az ideit nem tudom, mert nincs meg. Azért van 4 is belõlük, mert ugye maga a Szikrázó név csak a törzsvonalat jelenti, utána jön a közhasználatban használt neve (általában, mert van, aki nem úgy hívja a lovát, mint ami a származási lapján van). Így lehetséges, hogy van Szikrázó I Mazsola, Szikrázó I Vihar, Szikrázó I Zorán, Szikrázó I-7 nevû mén is, amely fedez a fajtában. A Ménkatalógusban (annak ellenére, hogy Viharról csupa jót írnak mind külalakra, mind természetre), az ott lévõ kép szerintem nem túl elõnyös róla. Ellenben azzal a képpel, amit ide feltettél Vail99, mert ezen jól néz ki, csak káõr, hogy nem egész alakos.

#250 vali99

vali99

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 79 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 27. - 11:33

Hát igen.Sajnos egész alakos nincs.Egyébként igen barátságo,jó természetû ló szerintem.Ahhoz képest,hogy csõdör.És nyugodt is./Hol tehetek szert én is egy mén katalógusra Ikácska?Szeretném megnézni róla a képet.Kíváncsiságból.Ez a kép kb: 5-6 éve készült róla.Azóta lehet sokat változott, sõtt biztos.

#251 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 27. - 19:00

Ménkatalógusra csak egyesületi tagok tehetnek szert, azoknak ingyen jár. Kivéve persze, ha van protekciód, akkor beszerezheted.Mint írtam, a ménkatalógusban lévõ kép elõnytelen számára. De majd azt az oldalát bescannelem és elküldöm e-mailben, ha úgy jó Neked.

#252 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 27. - 19:04

Titkos az e-mail címed. Ha akarod, hogy elküldjem a képet, akkor add meg magánüzenetben az e-mail címed.

#253 vali99

vali99

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 79 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 28. - 8:10

Nem titkos!vali99@freemail.huKöszike

#254 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 28. - 18:10

Elment a mail.

#255 vali99

vali99

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 79 hozzászólás

Közzétéve 2004 április 29. - 11:04

Köszönöm.Megkaptam.Hát igen... Ez a kép valóban nem az igazi.

#256 vali99

vali99

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 79 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 3. - 8:06

kár,hogy nem színes

#257 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 4. - 18:29

Szerintem annak a képnek már mindegy, hogy színes, vagy sem. Egész egyszerûen elõnytelen szerintem néhány szempontból, és ezen a színesség sem segítene.

#258 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 4. - 20:24

A ménkatalógusról jut eszembe: kisbérisek, mi a véleményetek az idei ménfelhozatalról? Õszintén megmondom, kis híján dobtam tõle egy hátast. Anglo-arabok, mint javallt fedmének a kisbériknél, mi több: izabellafakó anglo-arabok is javallottak.Õszintén szólva nekem kissé csalódást okozott.

#259 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 5. - 7:31

Anglo-arab: pl. Veganum, ha jól emlékszem. Az egyik kancánkra tõle hozzák már vagy 9-edszer(!) a spermát, de nem fog. Valami a kancával lehet... :rolleyes: Mindenesetre azt mondta a párom, hogy élõben nem valami nagy durranás.Na meg azon is meglepõdtem, hogy a bérelt, shagya arab ménünk, Kenitra, nemhogy elfogadott, de ajánlott is kisbériben! Arabnak gyönyörû, de kisbérinek? Az eredményei alapján a kisbéri sportban való használhatóságát tényleg javíthatja, de a küllem?!

#260 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 5. - 13:49

Az a bajom az ajánlott fedménekkel, hogy nem írhatom le, hogy mi a bajom velük. Mert nem tudom bizonyítani, ergo jól beperlhetnek miatta. Mármint a szövetség. Egy kérdés viszont nem hagy nyugodni: ha sok-sok pénzem van, vajon a kancámat is ajánlaná ménkatalógus fedeztetésre?
  • Számadó kedvelte

#261 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 5. - 13:56

:D Posted Image Akár még Temagadat is!Nemtom. Meg kéne kérdezni az egyesület tenyésztési céljait! Sporthasználhatóság akár a tipikus kisbéri küllemi tulajdonságok rovására is vagy...?Sajna a szemléken is nagyon részrehajlóak.

#262 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 5. - 14:13

Csuti! Mit üzensz Veganumnak? Ott van most, ahol lovagolunk.

#263 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 5. - 14:35

Ja, tudom. Azt hogy keltse fel korábban a dokit, hogy ne kelljen annyit várnia a páromnak a spermára! :D

#264 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 5. - 15:09

Csuti, most valamit majdnem írtam... :D

#265 Lombardo

Lombardo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.519 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 5. - 15:24

Nekem is eszembe jutott! De visszafogom magam! :D Posted Image

#266 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 5. - 20:59

Csuti! Általában az arabokat (telivéreket, Shagyakat) a küllemileg eldurvult, szétesett kancákra ajánlják, tehát elismerik javító hatásukat. Bábolnáról a németek megvették a Gazal VII. törzsmént, aki ezek után éveken keresztül az egyik legjobb ugróörökítõként szerepelt Németországban. Gondolom, ha csak az ugróképességet örökítette volna, akkor ez a helyzet nem állt volna elõ, tehát valószínû, hogy a küllemhez is hozzátett valamit.Régebben a falusi fedezetõ állomásokon a félvér mének mellett mindíg állt egy arab hátterû mén, amely a küllem javítását volt hivatva szolgálni azoknál a kancáknál illetve utódaiknál, amelyeknél ez indokolt volt. [ Május 05, 2004, 21:00: Az üzenetet átszerkesztette: furioso ]

#267 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 6. - 7:13

Oké Furioso, meggyõztél az arabokkal kapcsolatban. De akkor válaszolj Porfelhõ kérdésére is:
idézet:
Eredeti szerzõ: Porfelhõ: A ménkatalógusról jut eszembe: kisbérisek, mi a véleményetek az idei ménfelhozatalról? Õszintén megmondom, kis híján dobtam tõle egy hátast. Anglo-arabok, mint javallt fedmének a kisbériknél, mi több: izabellafakó anglo-arabok is javallottak.Õszintén szólva nekem kissé csalódást okozott. [/QUOTE]A többieknek meg: nem asszociálgatni semmifélére a párom és a sperma vonatkozásában! redface.gif :D Posted Image

#268 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 6. - 17:01

Csuti! Nem vagyok teljesen tisztában a KB tenyésztõ egyesület tenyésztési szabályzatával. Nem tudom, milyen fajták azok, amelyek engedélyezettek, vagy ajánlhatók a KB-ben a fajtatiszta kisbérin, angol telivéren, arabon, furioson, trakhenenin stb. kívül. De az biztos, hogy az anglo-arab nem tekinthetõ "fajtaidegennek", mert mindkét oldala megtalálható kisebb-nagyobb mértékben a kisbériben, az angol telivér is, és az arab is.Annak, hogy egy jellegében a kisbéri jellegzetes, hagyományos, vagy a kívánt modern típusát megjelenítõ, jó küllemû mént, amelynek az örökítõ képességérõl már vannak visszajelzések, a tenyésztés vezetés elfogad (jelen esetben az anglo-arabot), sõt ajánlja is, lehet oka az is, hogy szeretnének több, hasonlóan típusos tenyészegyedet "elõállítani". Még az is lehet, hogy az "idegen" vérhányad sem okoz problémát, még az is belefér.Nem ismerem a mén(eke)t, amelyeket Porfelhõ furcsáll az ajánott mének között, sem a tenyésztés vezetés indokait, csak a magam esze szerint próbáltam egyféle magyarázatát adni az inkriminált mén(ek) ajánlott voltának.Az is elõfordulhat, hogy ez(eke)t a mén(eke)t célpárosításra ajánlják, akkor pedig majdnem valószínû az elõbb említett cél: megfelelõ genetikájú kancákkal párosítva kívánatos tenyészegyedek elõállítása.A Lovasélet 2003. évi 6. számában Novotny Péter értekezik a kisbéri félvér ménpark genetikai szerkezetérõl, felhasználva egy egyetemi (fõiskolai? nem derült ki) szakdolgozat felmérésen alapuló anyagát.A felmérést 2002-ben végezték és a 2001. évi ménpark helyzetét elemzi. Csak néhány adat: a fajtában mûködõ (tehát engedélyezett) 99 mén származási táblájának negyedik õsi sorában található mének fajta szerinti összetétele így nézett ki: kisbéri félvér 294 db, 18,56%; angol telivér 599 db, 37,81%; trakheneni 133 db, 8,39%; furiso-north star 116 db, 7,32%; arab (ox, shagya) 70 db, 4,41%; gidrán 79 db, 4,98%; magyar félvér (ez egy elég vegyes felvágott szerintem) 181 db, 11,42%; fajtaidegen 83 db, 5,23%; ismeretlen 19 db, 1,19%; egyéb 10 db, 0,63%.Hát ebbe a körbe nem fér bele az anglo-arab?Azt a cikk is említi, hogy a cél természetesen a "fajtaválaszték " szûkítése kell, hogy legyen, az eredeti kisbéri félvérek arányának növelése, s ennek egyik eszközeként a célpárosításokat említi. Idézek a cikkbõl: "A trakheneni fajtát többször is használták a fajta tenyésztése során, így a 10% körüli jelenléte normális, csakúgy, mint a furioso-north star, az arab, vagy a gidrán 4-10% körüli elõfordulása. Ezeket a fajtákat, pontosabban azok egy-egy, gondosan kiválasztott egyedét a történelem során mindíg akkor alkalmazták, amikor a fajta valamely tulajdonságát vagy tulajdonságait akarták más fajtájú, arra megfelelõ egyed tenyésztésbe állításával javítani."A mondandóm elsõ részének leírása után jutott eszembe ez a cikk, azért voltam kénytelen az átszerkesztés eszközével élni. [ Május 07, 2004, 06:46: Az üzenetet átszerkesztette: furioso ]

#269 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 7. - 7:11

Hát akkor át kell nevezni a fajtát vegyesfelvágottra! :D Esetlge virslire. Posted Image Viccet félretéve én szeretem a kisbérieket!Furioso! Vagy túl jóindulatú vagy vagy mi vagyunk rosszindulatúak vagy csak nem akarsz olvasni a sorok között, amire pl. Porfelhõ is utalt.Az, hogy a "jó kapcsolatok ápolása végett" mindenféle lovat bevesznek a kisbéribe, sõt még nagyobb pontszámokat is kaphat egy szemlén, mint egy tipikus kisbéri.Na mindegy. Ez már csak így van, az élet minden területén. :rolleyes:

#270 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 7. - 10:20

Kedves furioso!Nehogy azt hidd, hogy bármi bajom van az arabokkal. (Sheriff arabjait leszámítva, õszinte csodálójuk vagyok.) Az anglo-arabokkal sincs semmi bajom. Azzal van bajom, hogy évrõl-évre magkapom (mint tag) a kisbéri tenyészszövetség ménkatalógusát. Ebben legfeljebb 40 mént kínálnak a tenyésztõknek. Ezek közül a mének közül eddig három olyant találtam, amely tetszik. Mindhárom kisbéri.Idén, bõvült a skála arabokkal, anglo-arabokkal. Miért? Egy borzasztó heterogén fajtáról van szó, eddigi szaporításukra a legjobb indulattal sem lehet ráfogni, hogy tudatos tenyésztési célok alapján történt. Most sem így történik. Nekem ez a bajom. Egy mén ugyanis nem attól jó, vagy rossz, hogy a gazdája anyagilag jól szituált-e vagy sem, hanem egy mén a tudatos tenyésztéstõl, jó örökítõ képességétõl, mentális és fizikai adottságaitól válik elfogadhatóvá. Nézd meg, kérlek, ha módod van rá az idei kisbéri ménkatalógusban közölt fotókat. Perek elkerülése végett nem írok konkrétumot, de figyeld meg, milyen hosszú ágyékú, puha csüdû stb. méneket ajánlanak "behozni" a fajtába. Minek?

#271 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 7. - 16:32

Csuti, Porfelhõ! Én azt hiszem a naív kategóriába tartozó vagyok. Vagy a túlzottan naívba. Az én felfogásom és meggyõzõdésem szerint egy, vagy több, a fajta tenyésztéséért, fennmaradásáért, jó irányba fejlesztéséért felelõs személynek, személyeknek nem a "személyi(?)" kapcsolatok jó, vagy rossz(abb) volta alapján kellene eldönteni azt, hogy egy mént elfogadtat, engedéyeztet, vagy ajánl egy fajtában továbbtenyésztésre, hanem szigorúan szakmai alapon kell(ene) eldöntenie, eldönteniük, hogy annak a lónak van-e létjogosultsága a tenyésztésre kijelölt egyedek között. Itt véleményem szerint felmerül a tenyésztõ egyesület tagságának a felelõssége is, hogy az ilyen módon mûködõ, a tenyésztésre hatással bíró személyeket miért nem hívja vissza. Nincs erre lehetõség?Vagy az elmúlt idõszak tapasztalatai alapján nincs értelme interveniálni, mert úgy sem változik semmi? (Ez sajnos sok esetben így van!)Vagy akkora támogatói köre van az ilyen jómódú személyeknek, hogy mindent keresztül tudnak erõltetni a döntéshozó testületen?Hogy Porfelhõ "kérésének" is eleget tegyek, kérnék Tõletek egy címet, ahol a ménkatalógust - díjazás ellenében - be tudom szerezni!

#272 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 7. - 16:34

Csuti, Porfelhõ! Én azt hiszem a naív kategóriába tartozó vagyok. Vagy a túlzottan naívba. Az én felfogásom és meggyõzõdésem szerint egy, vagy több, a fajta tenyésztéséért, fennmaradásáért, jó irányba fejlesztéséért felelõs személynek, személyeknek nem a "személyi(?)" kapcsolatok jó, vagy rossz(abb) volta alapján kellene eldönteni azt, hogy egy mént elfogadtat, engedéyeztet, vagy ajánl egy fajtában továbbtenyésztésre, hanem szigorúan szakmai alapon kell(ene) eldöntenie, eldönteniük, hogy annak a lónak van-e létjogosultsága a tenyésztésre kijelölt egyedek között. Itt véleményem szerint felmerül a tenyésztõ egyesület tagságának a felelõssége is, hogy az ilyen módon mûködõ, a tenyésztésre hatással bíró személyeket miért nem hívja vissza. Nincs erre lehetõség?Vagy az elmúlt idõszak tapasztalatai alapján nincs értelme interveniálni, mert úgy sem változik semmi? (Ez sajnos sok esetben így van!)Vagy akkora támogatói köre van az ilyen jómódú személyeknek, hogy mindent keresztül tudnak erõltetni a döntéshozó testületen?Hogy Porfelhõ "kérésének" is eleget tegyek, kérnék Tõletek egy címet, ahol a ménkatalógust - díjazás ellenében - be tudom szerezni!

#273 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 május 7. - 16:36

Sorry! Én csakegyszer küldtem el, de a technika ördöge.........

#274 helena

helena

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 370 hozzászólás

Közzétéve 2004 június 9. - 18:25

Sziasztok!A következõ lovak után érdeklõdnék: 3330 Tolna Martalóc - 148 (apja: 2134 Rádiháza Martalóc - 8)illetve 665 Regöly Maxim-3 (apja: 5364 Maxim VIII-2)Köszönöm!

#275 Beus

Beus

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 90 hozzászólás

Közzétéve 2004 július 21. - 22:04

Sziasztok!Tudja valaki, hogy hogyan lehetne megszerezni egy kisbéri állami fedezõmén - 2068 Györköny Ramzes 138 - 1997-es fedeztetési jegyzõkönyvét? Sejtem, hogy nem egyszerû feladat, mert immár 7 év eltelt azóta, de hátha sikerül. A tulajnak sajna már nincs meg. [ Július 21, 2004, 22:05: Az üzenetet átszerkesztette: Beus ]

#276 Jocó2

Jocó2

Új vendég

• Fórumtag
  • 11 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 8. - 12:45

Infoval tudok szolgálni a kisbériban elfogadott és ajánlott tenyészménekrõl.Tel:30/990-12-65E-mail: bertartas@freemail.hu

Edited by Jocó2, 2006 november 21. - 8:27.

#277 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2004 augusztus 17. - 17:22

találtam egy [url="http://"http://www.date.hu/info/animaldb/lo/kisber00.avi"]videót[/url] Posted Image

#278 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2004 szeptember 7. - 8:40

Sziasztok!Kisbéri kancámnak keresek mént, apja telivér /Lapilus/ anyja Ramses kanca. Finomítani kéne még rajta, ill. fajtajelleget javítani.Elég jó küllemû ló, de nem típusos kisbéri.Milyen mént lenne célszerû választani számára?

#279 Csuti

Csuti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.848 hozzászólás

Közzétéve 2004 szeptember 7. - 9:39

Találtam pár internetcímet, amik talán a segítségedre lehetnek.[url="http://"http://www.equi.hu/kisberi/index.asp?page=kisberifajta"]Kisbéri-félvér Lótenyésztõ Országos Egyesület honlapja[/url] [url="http://"http://www.lovasszervezetek.hu/menelhelyezes.html"]ménelhelyezés[/url] Nem vagyok tenyésztõ, de voltam már sok szemlén és a lovardánkban kisbéri tenyésztés is folyik. Ezek alapján én azt mondanám, hogy valamelyik régi törzsbõl válasz párt a kancádnak. Olyan mént, ami tipikus kisbéri. Magán viseli az összes fajtajellemzõt.Pl. Maximok, Széplakok, Ozorák, paksi tenyésztésûek (benne van a nevükben), esetleg Filou, bár nekem azok már túl sportlókinézetûek.És akarva-akaratlan szerintem még mindig a sárgák vannak elõnyben. Posted Image Bár ez nem lehet szempont. De én is preferálom kisbériben.

#280 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2004 szeptember 7. - 14:13

Szerintem elõször döntsd el, hogy milyen célra szeretnéd tenyészteni a csikót ,mert nem mindegy, hogy el akarod adni ,mert akkor inkább egy "divatos" mént kellene választani, aki a sport vonalban eladható, mert sajnos manapság ezeket keresik, nem a tradicionális fajtajelleget hordozókat (pl Just boy, aki egyébként jó csikókat csinál átlagban), vagy meg akarod tartani és szeretnél "kisbéri-formájú" kisbérit, mert ez tetszik.Ajánlanám Hecker Valtert a Kaposvári Egyetemen, ha még nem ment nyugdíjba, akkor szerintem ajánlana kép alapján mént.Nekem személy szerint van néhány kedvenc ménem, de nem tudom, hogy kisbéribe elfogadják e õket, illetve, hogy mika terveid, illetve, hogy milyen a kancád.Van viszont olyan mén is amit én semmiképpen nem tennék a lovamra a helyemben és kisbériben elfogadott, túlreklámozott, hobbilógyártó mén.De zek mind csdak privát vélemények, mert ugye izlések és pofonok...