Az utóbbi évtizedekben erősen fogyatkozik a verebek létszáma. Ma már nekik is örülni kell. Korábban joghézag volt ,de mára mind a mezei és a házi védett. Lehet inkább a lehetséges fészkelőhelyeket kellene gyarapítani ,hogy jusson mindenkinek.

Madarak
Közzétéve 2014 május 8. - 9:49
Közzétéve 2014 május 8. - 9:59
És mi a helyzet az örvös galambokkal? Tényleg egyre több van belőlük, vagy csak én látok-hallok mostanában egyre többet a környékünkön?
Verebekkel is (túl) jól el vagyok látva. De énekes madarakból (rigókból, pintyekből, cinkékből) is mintha egyre több lenne a környékünkön.
Közzétéve 2014 május 8. - 14:51
Akkor örülj neki, mert szerencsés környéken laksz. Összességében tavaly jó évük volt a madaraknak, ezért apró lépésekben, de elkezdett növekedni a számuk. Reméljük ez nem áll meg, és tud normalizálódni szépen lassan a helyzet.
Edited by telivér, 2014 május 8. - 14:51.
Közzétéve 2014 május 8. - 15:41
1-2 hete egy réti sas pár is körözött felettünk. Korábban még ehhez a fajtához sem volt szerencsém.
Közzétéve 2014 május 8. - 20:05
Réti sasbol szerecsére elég sok van , bár még sokfele mérgeznek még :( , de stabil megfelelö létszámú állományal rendelkezünk, Örvös galamból sosem volt tulkevés de tényleg retentö gyorsan szaporodik fel az állomány ami örvendetes mert a legtöbb sas és sólyom féle kerepülés után csavarog s akkár kontinenseket átnyuló utjaik során hozánk is elvetödnek s ha itt megfelelö körülményeket találnak ami föleg a táplálékot jelenti , itt rakhatnak fészket , amugy az örvös galmb egyben a létszám növekedésével, urbanizálodik is városok parkjaiban, iskolák fáin , ipar telepeken már rendszeres fészkelönek számit ezért is láthatjuk többet öket s halhatjuk http://regi.sdt.suli...t=FragWebNormal hangjukat.
Közzétéve 2014 május 9. - 15:31
Közzétéve 2014 május 9. - 16:47
Köszönöm a válasz! Nézegettem én is a neten, de nem találtam olyan képet, ahol jól látszott volna a két faj fiókái közötti különbség.
Közzétéve 2014 május 12. - 22:44
Tegnap benéztek a fecskék, de nem maradtak. :(
Közzétéve 2014 május 12. - 23:15
Itt meg nyitvahagytam a sufniajtót, hát, a gerendára akasztott maradék tizenhatos lépésálló gégecsőre elkezdett fészket építeni. Az annyira nem jó, mert azt zárom.
Aztán kiszedtem az istállóablakból a téglákat, hogy be tudjanak menni oda, ha akarnak, vannak bent régi fészkek is, remélem betalálnak, ott ellehetnek békében.
- telivér és Fifikusz kedveli
Közzétéve 2014 május 13. - 8:30
Itt megint csipog a buditető. Valószínűleg barázdabillegető család lakja.
Közzétéve 2014 május 15. - 0:40
Itt meg nyitvahagytam a sufniajtót, hát, a gerendára akasztott maradék tizenhatos lépésálló gégecsőre elkezdett fészket építeni.
Az annyira nem jó, mert azt zárom.
Aztán kiszedtem az istállóablakból a téglákat, hogy be tudjanak menni oda, ha akarnak, vannak bent régi fészkek is, remélem betalálnak, ott ellehetnek békében.
És igen, bevált, egy már odafészkelt az istállóba.
Közzétéve 2014 május 15. - 8:10
Kedves kis barázdabillegető kinézte magának a kocsim bal tükrét pihenőhelyül. Nem zavarja az sem, hogy a kocsi a háztól 3m-re van, nagy a forgalom (kutyák és én), rendszeresen ott ül és ürít. Ha fordítva állok be a kocsival, a másik tükröt kakálja le.
Szép az élet, salllala
Edited by Kistáltos, 2014 május 15. - 8:10.
Közzétéve 2014 május 15. - 21:51
Itt meg nyitvahagytam a sufniajtót, hát, a gerendára akasztott maradék tizenhatos lépésálló gégecsőre elkezdett fészket építeni.
Az annyira nem jó, mert azt zárom.
És igen, bevált, egy már odafészkelt az istállóba.
Nekem az egyik fecskecsalád a libaólban levő lámpa tetejére fészkelt tavaly. Idén már nem kell arra sem figyelnem, hogy este bezáráskor már bent ülnek-e, mert annyit száradtak össze az ól oldalán a deszkák, hogy lett egy majdnem tenyérnyi magas rés köztük, ott közlekednek ki/be. De hogy honnan szereztek füldugót, nem tudom, én tuti nem bírnám azt a hangzavart, amit ez a három gágogi művel időnként.
Közzétéve 2014 május 17. - 20:17
Barázda barátom nárcisztikus hajlamú. Bárhol áll a kocsim a tanyán belül, kell neki. Nem tudom, nézi-e magát a tükörben vagy támadja. De nagyon tetszik neki, pár méterre is közel enged. Kár, hogy nincs mivel fotóznom. :/
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2014 május 19. - 9:32
Tegnap reggel egy süldő már tollas balkáni gerle gubbasztott az udvaron. Szerencsére a kutyák nem vették még észre. Bevittük, megmelengettük. Egyszer felrepült, de nincs túl jó bőrben. Nem akar enni, inni, csak gubbaszt, és szurtyog. Mit lehet vele csinálni, ha még megéri a délutánt? Most napközbenre kiraktuk az ól tetejére egy dobozban...
Közzétéve 2014 május 19. - 12:28
elengedni ? hogy a szülei tápláják tovább , de ha féltitek kutyátol macskátol , lehet nevelgetni is de akor tömjétek valami magkevekrékel s mindenek elött minél hamarább ittatni kellene, erre jó egy fecskendö is vagy egy simma zacskó is aminek a sarkát kiszurkálod hogy csöpögjön belöle a viz
Közzétéve 2014 május 19. - 12:42
Próbáltuk szemcseppentővel itatni, de nem volt hajlandó lenyelni. Próbáltunk nedvesített csirke tápot, dióbelet is tenni a csőrébe, de csak tartogatta. Láthatóan nem volt jó bőrben már tegnap reggel sem, nem hiszem, hogy a szülők gondozták volna a fészkelő fától 30-40 méterre földön üldögélő fiukat. Mindegy is szerintem, mert reggel már elég rossz bőrben volt szegény.
Közzétéve 2014 május 19. - 23:29
A galambok gyakran kapnak bélbigyót is, a régi házimódszer negyed tetrán tabletta. Persze valami más antibigyó is jó - feltéve, ha az étvágytalanság oka fertőzés.
Közzétéve 2014 május 20. - 8:59
foriosojr. Küldtem magánt
Közzétéve 2014 május 28. - 21:13
Ismerősöm fotózta, annyira tetszik, megmutatom nektek is.
Közzétéve 2014 május 28. - 21:48
Huh, ez piszok jó kép!
Közzétéve 2015 február 5. - 19:05
Bocsánat, fészbukos.
Úgy megörültem a hírnek, pedig semmi különös.
Egy áramütött vércse végtagjaiért küzdött a madármentő állomás, néha úgy nézett ki , elhalnak a lábai, stb. És a mai poszt: repül! A szakember szerint a vércse nehezen bírja fogságban, ezért is fontosa felépülése.
Mondjuk utálhatnám is, mert pont a minap rabolt el innen a ház mellől egy eszegető rigót egy vércse.
https://www.facebook...47987181&type=1
Közzétéve 2015 március 3. - 16:43
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2015 március 4. - 9:45
Az nem menyét hanem egy olajfaló.
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2015 március 4. - 13:24
Te még emlékszel erre???
Közzétéve 2015 március 4. - 14:04
Igen. Szerintem napjainkban is szükség lenne az emberek felébresztésére.
-Ha nosztalgiázni támad kedved.
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2015 március 4. - 20:33
Túl jól sikerült, akkoriban órákig győzködtem az ismerőst, hogy ez kamu.
Világok harca II.
Közzétéve 2015 március 6. - 10:14
Jézusom
Közzétéve 2015 március 6. - 10:46
Nem általánosítunk, de akkor sem szívem csücske a vadász. A hivatlos sem, ezek után meg pláne. http://parlagisas.hu...a-le-mergezoket
Közzétéve 2015 március 6. - 12:29
Elég pacifista alkat vagyok, de most remélem, példát statuálnak!
Közzétéve 2015 március 6. - 12:31
Most érkezett az etetőmre egy kis süvöltő.... Egész télen nem láttam, pár napja a vörösbegy is itt próbálkozik (akit tavaly a macska szájából vettem ki sértetlenül )
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2015 március 6. - 21:07
Lassan érkeznek a tavasziak is: a pacsirták már Zsuzsanna nap előtt itt voltak, csendben keresgéltek a lovak után, csak ha mozdultak a földön, akkor vettük észre, hogy itt vannak.
Egy hete már van egy barázdabillegető, aki szintén a lovakéból lakmározik. Ma először került ide egy hatalmas seregélycsapat. Nyáron gyakran alszanak itt a fákon, én szeretem a zajukat, a szomszéd nem, időnként beledurrant a csapatba. :(
Közzétéve 2015 április 12. - 8:14
Örömmel jelentem, megérkezett az első fecske Alsó-Bajorországba. Reggel felderítő repüléseket végzett az istállóban, megnézte, mennyi munka lesz a fészkek újraépítésével. És bár az a mondás járja, egy fecske nem csinál tavaszt, de a tavasz itt van, ez biztos. Ma reggel először láttam a mezőn úgy, hogy az őzek bundája a szürkéből kezd világosodni a vörös kabátka irányába....
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2015 április 12. - 11:46
Nálunk ők jelentek meg fecske helyett ma reggel.
- Bereki, N.C. és kavpaca kedveli
Közzétéve 2015 április 12. - 11:49
Aranyosak....
Közzétéve 2015 április 12. - 14:32
Zabos pele.
Közzétéve 2015 április 12. - 22:28
Nem, nem voltak mérgesek. Főleg, hogy ma valaki vacsorát is hagyott nekik a nyergesben.