Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Parasztélet

• Please log in to reply
9440 válasz a témához

#241 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 11. - 22:01

En hirtelen azt hittem, hogy ez Oszama Bin Laden- Tanacskozas a repules rejtelmeirol, barlangjelenet masodik felvonasa. :gm:

Edited by Muki, 2009 december 11. - 22:02.

#242 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 11. - 22:07

Muki! A 18 éves nyavajog itt mellettem ilyeneket :mad: Nahát ilyet, még miket nem .... na. :D

#243 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 12. - 6:30

En hirtelen azt hittem, hogy ez Oszama Bin Laden- Tanacskozas a repules rejtelmeirol, barlangjelenet masodik felvonasa. :gm:

:kocc: :yeah:

#244 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 12. - 8:16

Ez nagy volt :kir:

Zsebi! Egyébként ez gyönyörû,ügyesek vagytok! :)

#245 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 12. - 16:11

Na tettem föl képeket ismét. Lehet lapozgatni a galeryban.Így már kicsit láthatóbb mit kreáltunk össze, barlang helyett istállóban vannak. Egyébiránt a hároméves gyerkőcöm mikor még csak a beálló lett készen rögtön rávágta hogy a lovacskának készült. Még ő is fölismerte hogy istálló lenne. Bár volt aki kocsiszínnek nézte felnőtt fejjel. :D

Edited by zsebi0202, 2009 december 12. - 16:52.

#246 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 12. - 16:43

Mi pedig most raktunk be 4-en két nagybazi-kockabálát az istállóba,nem érzem a derekam,de sikerült! Nyócezeré' darabja ideszállítva megérte.Azé a fijúknak majd fizetek egy sört a kocsmába'. Jó ez a parasztélet,csipázom nagyon,ez hiányzott nekem pesten de nagyon,az Apajpusztai szép élet után.

#247 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 13. - 21:00

Nalunk is ma megtortent a disznovagas. :)

#248 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 13. - 21:14

Látom ti hajnalban neki fogtok! Hol a végtermék? A finom kolbász?! :kir: Nálunk a héten fejezi be földi pályafutását két "mangó". Nagyon kívánom már a disznótorost! :yeah:

#249 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 13. - 21:16

Nálunk is! :D

Posted Image

Airfresh by gyanustanya...

Edited by Szami, 2009 december 13. - 21:17.

#250 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 13. - 21:36

Guszta! Fejés, hogy mén?

#251 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 6:27

Nalunk is ma megtortent a disznovagas. :)

Aperzselõ mivel mûkszik? Szalma, fûrészpor, forgács? Tök jó!
Nálunk gázzal, de így nincs olyan jó íze a börkének. Mostanában úgy segítek rajta, hogy pörzsölés közben megszórom szalmával, de csak azt csináljuk így amit magunk részére vágunk.

#252 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 15:51

Nálunk van egy nagyon f@sza füstölõ. Olyan fával füstölünk, amilyen éppen kívánatos a terméknek. A falu is ide szokta hozni a füstölnivalót, ahol még vágnak. ( nagyon kevés) Érdemes, ha hosszabb távban gondolkodtok disznótartásban egyet építeni. Endypapa, ez a gázos elõírás? Ezt hívják hideg füstölésnek?

#253 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 17:27

Mi tölgy-cseresznye-keverék fûrészporral füstöltünk. Isteni lett a mangalica kolbász.A szalonnák,és a csülkök még füstölõdnek.

#254 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 17:34

Mit mennyi ideig füstöltök?

#255 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 17:41

Nekünk azt mondták,hogy 2-4-nap,a szinéből látható,hogy jó,vagy nem. A kolbászt 3-napig füstöltük,A szalonnákat,és a csülköket 3-napig,de azt hiszem,hogy holnap még egy kicsit alágyújtok.

#256 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 17:48

Nálunk van egy nagyon f@sza füstölõ. Olyan fával füstölünk, amilyen éppen kívánatos a terméknek. A falu is ide szokta hozni a füstölnivalót, ahol még vágnak. ( nagyon kevés) Érdemes, ha hosszabb távban gondolkodtok disznótartásban egyet építeni.
Endypapa, ez a gázos elõírás? Ezt hívják hideg füstölésnek?

:) Én a perzselésrõl beszéltem.

#257 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 18:21

A perzselo faval megy. Regebb a ventilatort kezzel hajtottak(meg van ahol most is ugy mukodik), viszont manapsag mar a legtobb elektromos meghajtasu. A ventilator szerepe, hogy elore fuja a langot, de igy is eleg sok fustot nyel az ember. :) Altalaban bukkfaval perzselunk, a gazzal nekem sincsenek jo tapasztalataim.

#258 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 18:31

http://www.magyarnot...gedi_csikos.mp3

Kátyus! Sok boldog!

#259 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 18:34

Akkor ez hideg perzselés :D Bocsánat, mire elolvasom már máson jár a fejem. Egyébként Gyulám is állítja hogy másabb mint amikor szalmával pörzsölték. Lehet kipróbáltatom egyszer milyen, csak az a baj, hogy már a szalma is másabb. Törekes, nem kézzel aratott. Mi csak 1 napig füstölünk. A szalámit azt tovább.

#260 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 19:38

http://www.magyarnot...gedi_csikos.mp3

Kátyus! Sok boldog!

Köszönöm. Naon meghatódtam! Ez az egyik kedvenc nótám és még soha nem hallottam ebben a formában. Mintha rólam és a férjemrõl szólt volna. Mégegyszer köszönöm! :kocc:

#261 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 20:26

Itt az utánpótlás:
http://gallery.site....ma_227.jpg.html
Egész nap ebben a csizmában van, le nem akarja venni. Remélem ha kötelezõ viselet lesz, akkor sem utálja meg. :D

Kátyus! Isten Éltessen!

#262 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 20:37

Szia! A fejés cefetül nehezen indult be. Elsõ reggel alig volt a két tehénnél fél liter. Azért gyakorlatoztam rajtuk, bár teljesen egyértelmû volt, hogy el vannak már apasztva. Aztán másnapra 1 liter lett. Így ment ez egyre feljebb és bár sok értelme nem volt belekezdeni, mára olyan 8 liternél tartunk. Ez persze még mindig édeskevés két tehéntõl, de legalább minket már ellátnak a télen. Már készül a túró, most keresek sajt recepteket de jópár dologba még mindig nagyon kezdõ vagyok. Azaz inkább úgy mondanám, hogy lelkes amatõr. :) Nem tudom pl: hogy a tejszínt le szokták-e szedni, hogy hogyan kell csinálni és hogy hol ér véget a tejföl és hol kezdõdik a tejszín. Külön kell-e szedni, vagy egyáltalán kell-e....stb..stb...

#263 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 20:43

Kátyus! Isten éltessen.

#264 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 20:45

A tejszín a friss tej tetején a zsírréteg. A tejföl meg az aludttej tetején a zsírréteg. Tedd átlátszó üvegbe és akkor látod. A nagyobb mennyiség meg gyakorlat kérdése. Én szedtem néha kis aludttejet is a tejfölhöz, így annyira nem ment tõle a hasam. :D Imádom. Képes vagyok inni a házitejfölt, aztán meg egész nap a klotyó környékén kell bóklásznom. Ha leszedted az aludtejrõl a fölét, akkor azt tedd föl túrónak. Isteni, én a savóját is nagyon szeretem. Most nagyon írigyellek ám Szami.

#265 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 21:17

Értegetem. A tejfől akkor a sűrű. Hűvös, vagy meleg helyen kell altatni? Akkor most a túró készítést sem értem...Francba...Szóval van 10 liter tejem. megaltatom. Aztán felteszem túrónak (kislángon melegítem) de ha megaludt külön kell tennem a savótól és úgy feltenni? Vagy egybe is mehet? Hogy szedik külön? Asszem még akkor a tejszínnel nem találkoztam. :-) Azt csak simán lekanalazzák? Zsebi, nagyon köszönöm a segítséget! :ang: Gyere felém, vendégem vagy a tejfölös aludttejre!

Edited by Szami, 2009 december 14. - 21:19.

#266 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 21:36

Sok érdekes...

#267 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 21:41

Én meg, türelmetlen lévén, rendszeresen felforralom,(amit nem szabad! ), és dobom ki a túrót, mert irtózatosan keserû lesz. A kutyák igy is szeretik, de igy nem lesz túrós palacsint. :D

#268 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 21:55

Én még csak kecsketejbõl csináltam túrót, de nekem is elég sok idõ volt amíg rájöttem, hogy a melegítés az tényleg csak melegítés. :-) Jópár adag kecsketej ment nálam is a kutyáknak. De a kecsketúrót nem szerettem. Még mindig tele van vele a fagyasztó. Házi tehéntúrót még csak egyszer ettem, de az isteni volt!

#269 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 14. - 23:10

Szami! a túrókészítést érdekesen írják le, én úgy tanultam, hogy lassú tûzön melengetni, aztán abban hagyni kihülni. Így sokkal krémesebb. Egyébként a tej áll kb 1 órát, lehet kevesebb is, és már szedheted is a tetejérõl a tejszínt. Más a színe is meg az állaga is mint a tejnek. Leszedni soha nem szedtem, bár elgondoltam habszifonba kellene tenni kipróbálásra. Biztos van erre is valamilyen fölözõ technika. A tejet meg ha megaltatod, (szobahõmérséklet nagyon jó),leszeded a tejfölt, aztán úgy ahogy van átteszed egy edénybe, nem átszûrve. Így kell melengetni, nem szabad sietni, akkor lesz igazán finom. Nagyanyáink csak a sparhelt szélére húzták, ott langyosodott majdnem fél napot. Nekem volt hogy föltettem késõ este, és hajnalban kapcsoltam ki alatta a villany rezsót. Csak 2-es fokozatra tettem, de elõbb inkább nappal kísérletezd ki neked mennyi idõ kell a végeredményhez. Meg én eleve fémedényben altattam, amirõl csak fölöztem, és már tettem is föl melegedni. Aztán elkészülte után addig amíg ki nem hült, a savóban volt, és csak hidegen szûrtem. Isteni. Szavadon foglak, megyek tejfölkézni. Egyébként én imádom a kecsketúrót. :D Kistáltos! Nézz utánna, nincs-e gondja a tehénnek. Nekünk is keserû volt a tejtermék egy idõben, sõt volt, hogy meg sem aludt. Ez mind a tehénnek a hibája, nem a te türelmetlenséged. Ételváltás, valami hiány a tehénkénél, sokminden okozhatja. Esetleg ha fejõgépet használtok valami nem lett kipucolva rendesen. Még ez lenne a jobbik eset. Borzasztó elveszíteni egy ekkora állatot.

#270 röganyó

röganyó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 619 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 1:47

Imádom a tehéntúrót, otthon nagyon sokat készítettem, volt, amikor két tehenet is fejtünk, ez még a tsz-idõkben volt. Tejszín- az édes tejrõl szedhetõ le, valóban mehet a habszifonba. Tejföl- az aludttejrõl szedhetõ le. Ugyanarról a tejzsírról van szó, csak az egyik a friss tejrõl, a másik a megsavanyodott vagy megaludt tejrõl szedhetõ le. A tejfölbõl vajat is lehet köpülni, nagyon utáltam ezt a munkamûveletet, de ma már nagyob szívesen csinálnám. Egy dologra nagyon kell vigyázni: a tejföl tetején van egy vékony hártya, ami keserû. Elõször ezt kell az aludttejes csupor/üveg tetejérõl leszedni egy evõkanállal, csak szinte papírvékonyan. Utána lehet nekiesni a tejfölnek. A jó túró titka a jó alapanyagon túl a lassú "kifüllesztése" az aludttejnek. Ezt a szót is használják, érzékeltetve, hogy sosem szabad az aludttejet felforralni. Tehát fontos, hogy alacsony, jóval forráspont alatti hõmérsékleten kell kezelni. Ha a fazékba belekavarunk, lehet látni, hogyan csapódik ki a tejfehérje. Kapcsolódik hozzá tejzsír is, de víz is marad benne. A magas hõmérsékleten történõ kezeléssel elveszti azt a víztartalmat, ami a jó, morzsalékos állag ás a kellemes íz megõrzéséhez feltétlenül kell. Egy kiszárított túró lehet jó kutyaeledel, de az élvezeti értéke nulla. Nem bonyolult, az elsõ néhány alkalommal idõt kell rá szentelni, gyakran nézni, mi történik a fazékban. A túrót a savóban kell hagyni kihûlni. Ha kihûlt, és a kezdõk azt látják, még nagyon aludttejes, egy kicsit még lehet fülleszteni, de újra ki kell hûlnie. Szûrõkanálban vagy kendõben le kell csöpögtetni. Hamarosan rutin munkának fog számítani, és nem fog jól esni a bolti külföldi túrónak nevezett valami. Látom, többen is jól ügyeskedtek! Hogya lesz keserû a túró? - a tejfölrõl nincs leszedve a keserû hártya, - túl gyors a hevítés Fontos tudnivaló, hogy a bolti tejekbõl nem lehet túrót készíteni, tartósítószert tartalmaznak. Zárt zacskóban, üvegben oxigénmentesen zajlik le a savanyodás, más baktériumfajok savanyítják, mint ami kell, és azoknak más az íze, helyesebben pocsék. A tartós tejek meg sem aludnak. A túrókészítés mellékterméke a savó, a vajkészítésé az író. Mindkettõ kiváló életteni hatásokkal bír, az emésztõrendszernek különösen jót tesz. Ha nem szeretitek, akkor feltétlenül azoknak az állatoknak adjátok, amelyek jobb takarmányozásra szorulnak, ne vesszen kárba. Zsebi helyesen utal esetleges tõgyproblémára, ezt valóban nagyon komolyan kell venni. Ha tõgygyulladás van, a kezelés ideje és az egészségügyi várakozási idõ alatt nem fogyasztható a tej sem a mikroorganizmusok, sem az antibiotikumok, esetleg hormonok miatt. Szakállas viccek: - Jaen! Fektesse le a tehenet! - Miért uram? - Aludttejet akarok inni. Vásárban egy férfi fejõs tehenet vesz. Az eladó ismerteti, milyen kiváló a tehén, de nem hallgathatja el, hogy fejésnél rúg. Nem baj, úgyis az anyósom fogja fejni- válaszolja a vevõ.

#271 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 7:21

Nagyanyámék a túrót abrosz anyagú vászonzacskóban csepegtették ki. Ha a tej "aceton"szagú, valószínûleg a takarmány kevés kalóriát és zsírt tartalmaz.

#272 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 8:49

Köszönöm a jó kivánságokat! Kérdezném: sajtkészítés! Régebben csináltam sajtot, de nehéz volt beszerezni az "oltóanyagot" vagy mit. A gyógyszertárban vettem, már a nevére sem emlékszem mit, port, azzal nem volt olyan jó, mint Szabadkán amit vettem, az folyadék volt. De oda nagyon ritkán járunk, nem tudom beszerezni. Ti mit használtok, ami itthol is megvehetõ?

#273 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 9:20

Én itt vettem! Utánvéttel küldenek oltóanyagot és sajtkultúrát is. MTKI Mosonmagyaróvári Központ H-9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 24. Telefon: +36 96 215 711; +36 96 215 788 Fax: +36 96 215 789

#274 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 9:22

Köszönöm. Mi pénz? És leírnád te hogyan csinálod?!

#275 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 10:41

Én itt vettem! Utánvéttel küldenek oltóanyagot és sajtkultúrát is.

MTKI Mosonmagyaróvári Központ

H-9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 24.
Telefon: +36 96 215 711; +36 96 215 788
Fax: +36 96 215 789

:yeah: Itt adják a legjobb cuccot, mi is ezt használtuk. :yeah:

#276 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 11:03

"boldogok a sajtkészítõk" :D

Ezt ismeritek-e? http://www.cheezio.hu/ itt a sajtlexikon alatt van mindenféle okosság.

#277 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 11:26

Köszönöm. Mi pénz? És leírnád te hogyan csinálod?!

Az oltóanyagot 1L-es kiszerelésben adják /kb. 1000L tejhez elég/ és 2-3 ezer ft volt.
A sajtkultúrát granulátum formában adják, ebbõl 3-5 szemcse kell 10L tejhez és ha jól emlékszem 1500ft körül volt. Ez frissen mozarella jellegû, de lehet tovább érlelni, így trapista jellegû lesz.

#278 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 19:13

Köszönöm mindenkinek, hamarosan kiderül. 10 liter tejem szobahõmérsékleten van, 10 pedig hûvösben. majd kisérletezem. Kb: hány nap az altatás és mibõl látom hogy már jó? A sajtkészítést én is szivesen kipróbálnám, ha tudtok receptet és elkészítési módot, hálásan fogadom.

#279 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 19:23

Köszi endypapa! :) Hát mondanám, hogy kikunyizom a férjemtõl egy fejõs böcét, de amennyibe kerül a tartás, és a tej a szomszédbácsinál, inkább hordom onnan. Kecskéim voltak idén nyárig, fejtem is, de abból a tejbõl nem csináltam semmit, megitta a család, meg azzal fõztem. Aztán kecskét már nem szeretnék többet, bár nagyon szerettem elnézni a kis kecskéimet ahogy játszottak, de annyi kárt csináltak a kertemben, ha ki/elszabadultak, és fõleg egy ádáz kecske, egyelõre megutáltatta velem a kecsketartást. Hmm. A tehénnel kevesebb gond lenne.

#280 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 15. - 20:05

Nehogy azt hidd! A miénk úgy elesett, hogy az egyik szarva erre, a másik arra állt a nyomorultnak. Tizenkettõ évesen! Aztán olyan hülye volt szegénykém, ha a lovakat elvittük akár lovagolni vagy kocsizni, végigordítozta az egyedüllétet. Az egész falu hallgatta. Meg úgy ugrált mint egy bakkecske ha a lovak közé került. Játszott a balfék még nagyvehemmel is. Aztán minden reggel azzal kezdtük, hogy elõször az aljazó elhordva, frisset alá, aztán a tehén lepucolva, minimum a fél oldala szaros volt. Aztán a tõgyét mosogasd, és még utána ülhetsz le fejni. De fejés után, amikor már minden körbeetetve-kipucolva-kivíve, imádtam pucolgatni. Azokkal a nagy szemeivel hogy nézett! Imádtuk egymást. Volt hogy párom összeveszett egy helyi fogyatékossal, aki összevagdalta a kezét. Gondolhatod, másik házból szaladni, elõtte pelenkázni, Bátorom még pici volt, este meg párom zuhanyzásával zárni. Hát akkor nagyon összenõttünk a drága tehénkémmel.