Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#2681 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 24. - 10:28

Ahha, értem :) Na ez az amiben nem vagyok otthon....

Akkor ezt nézd meg. :eek: :D

#2682 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 24. - 12:57

Akit érdekel és tud franciául...

Ezen a honlapon van egy szürke állat, azoknak a videóit már régóta nézegetem...
Itt.
És itt egy hasonló edzõtábor féle...
Nekem nagyon tetszik ez a fajta bemelegítési módszer, nagyon lazának tûnik a ló meg olyan bizalommal teli, meg magabiztos az egész. :)
De most nézem h Kisbambee is onnan hozta a videót...

#2683 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 24. - 13:06

Van egy finn hölgy itthon, õ is így dolgozik a lovaival.
A weboldala, de azt hiszem már Kajászón van.

#2684 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 24. - 13:11

Van egy finn hölgy itthon, õ is így dolgozik a lovaival.
A weboldala, de azt hiszem már Kajászón van.

Hihi, régebben egyszer ültem egy belovaglás alatt lévõ méncsikóján, és csak azt éreztem, hogy jézusom, én nem tudok lovagolni. Nagy sokk volt, pozitív értelemben :)

Pedig érdemes belekukkantani egy kicsit ezekbe a kommunikációs, földmunkás stb. témákba is. :) Nem csak "öncélúan", hanem a lóval kapcsolatos minden tevékenység (pl. lovaglás :D) ló és lovas számára egyaránt minõségi fejlesztéséért is. :)

Érdekel a dolog, de jelenleg nincs min gyakorolni, hogy úgy mondjam :) Majd ha lesz, akkor biztos beleásom magam :)

#2685 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 24. - 13:14

pipsy, megosztanád velünk a "receptet"? Engem nagyon érdekelne :) Én még csak munka után tapasztaltam ilyet, de csak miután már össze volt lovagolva, és akkor sem ennyire látványosat, inkább elõre nyújtózott a zabla után. Egyszerûen nem fér a fejembe, hogy ez hogy mûködik :D

#2686 Pipsy

Pipsy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 301 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 24. - 13:28

Elmondom, amit tudok, de nem leszek túl tudományos... :) Lényege, hogy a kiképzés során végig a lefelé-elõre lovaglás elvét követjük. Ez a közhiedelemben csak a csikók belovaglásakor kap szerepet, de mi az egész kiképzés során használjuk, "nagy" lovaknál már kicsit másabban. Náluk több szerepet kap a belsõ szár, nem csak az elõrelovagoltság. Lépés után jön a porszívóztatás, ami annyiban másabb, hogy nem a levezetéskori hátizon-nyújtás miatt nyújtózik, hanem a belsõ szárral a szájszegletre gyakorolt nyomás miatt. Hogy erre miért így reagálnak, azt ne kérdezd, de mûködik :kv: De kezdetekben ki lehet próbálni álljban is, mindkét szárral. Ha egy nem szívesen támaszkodó lovad van, akkor a videón látott módon a szárat a szájszeglet irányába húzod és kitartod. Általában a legellenállóbb ló is reagál erre max egy percen belül. Utána engedés és már csak gyakorlás, gyakorlás, és minden jármódban erre a hatásra reagálnia kell(ene), egy idõ után már csak a belsõ szárral - ez összhangban van az összeszedett állapotban történõ belsõ száras félfelvétellel. Eleinte nagykörön kell gyakorolni, utána már könnyebben mennek az egyenes vonalak is. Sokan ódzkodnak ettõt, mivel egyenlõnek tartják az összeszedettség hiányával, szerintük szétesik a ló tõle. A másik, hogy a ló "hegyre fel" állapota sincsen meg, de amint megkezded az összeszedést, az egész egyensúly visszaáll, és privát véleményem szerint gyorsabban, mint a klasszikus bemelegítésnél. Hát nagyjából ennyi, elég zavarosan írtam, ahogy nézem, de talán érthetõ...

#2687 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 24. - 13:29

Hihi, régebben egyszer ültem egy belovaglás alatt lévõ méncsikóján, és csak azt éreztem, hogy jézusom, én nem tudok lovagolni. Nagy sokk volt, pozitív értelemben :)

Nálunk ült egy hihetelen agyas, kezelhetetlen kancán.15 perc alatt a videókon látható módon ment alatta. Nem hittünk a szemünknek. ;)

#2688 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 25. - 17:11

Amirõl Pipsy ír azt Phillip Karl-tól láttam. Õ is francia.Valami neve is van. Talán Demi arret? Fontos a türelem és a jó idõzítés. Amikor a ló egy picit enged lefelé,akkor azonnal le a kézzel a megfelelõ pozícióba. Merev szájú lovaknál is nagyon hatékony.
Egyébiránt nem nagyon szoktam ilyet mondani,azonban most ezt megteszem: Gisari által belinkelt Edotaping egy faxság...kb. mint a cirkuszban.
Egyébiránt most néhány reprint könyvet olvasgatok: pl EZT. és azt kell ,hogy mondjam,hihetetlen. Egyszerûen zseniális ez a könyv!

#2689 szmöre

szmöre

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 122 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 25. - 18:02

Landgraf, és mi a véleményed a mélyre lovaglásról ügetésben? Egy német tanulmány szerint ügetésben megterheli a gerincet, mert a hátsó lábak mozgásától a gerinc egy sinusz görbe szerû hullámmozgást végez, ami a csigolyákra negatívan hat. Viszont vágtában nagyon pozitív a hátizmok nyújtására és a hátsó lábak aktivizálására.... Nem vagyok biztos, hogy pontosan visszaadtam a tanulmányt, de valami ilyesmi maradt meg bennem :) OFF a honlapodon írtad, hogy amelyik ló nem izzad, az sem biztos, hogy jó, ezt is kifejtenéd....OFF vége :)

#2690 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 25. - 18:59

Ha egy nem szívesen támaszkodó lovad van, akkor a videón látott módon a szárat a szájszeglet irányába húzod és kitartod. Általában a legellenállóbb ló is reagál erre max egy percen belül. Utána engedés és már csak gyakorlás, gyakorlás, és minden jármódban erre a hatásra reagálnia kell(ene), egy idõ után már csak a belsõ szárral - ez összhangban van az összeszedett állapotban történõ belsõ száras félfelvétellel.
Eleinte nagykörön kell gyakorolni, utána már könnyebben mennek az egyenes vonalak is.

najó, lássuk, felfogta-e a szõke.. :D szal végülis csak azt csináljátok, amit elengedtetésnéll? (belsõ szár tart, ha enged a ló, enged) vagy más a mozdulat? hová valósi vagy, ezt lehet, hogy egyszer megnézném élõben is :)

#2691 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 25. - 19:09

Egyébiránt most néhány reprint könyvet olvasgatok: pl EZT. és azt kell ,hogy mondjam,hihetetlen. Egyszerûen zseniális ez a könyv!

kiadták ezeket is ;)

lóismeret

idomítás

lófelszerelés

Edited by juice, 2011 január 25. - 19:11.

#2692 Pipsy

Pipsy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 301 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 25. - 19:35

najó, lássuk, felfogta-e a szõke.. :D szal végülis csak azt csináljátok, amit elengedtetésnéll? (belsõ szár tart, ha enged a ló, enged) vagy más a mozdulat? hová valósi vagy, ezt lehet, hogy egyszer megnézném élõben is :)

Igen :) Jól érted.
Nem tudom, hogy ugyanaz-e a technika, mint a videón, de az eredmény kísértetiesen hasonlít és a mozdulatok is. De nem teszem rá a nyakam, hogy ugyanaz a kettõ.
A "sima" elengedtetéshez képest a legnagyobb különbség, a felfelé szármozdulat (szájszeglet), illetve sokszor mindkét szár hat - amíg a nyak, fej, nem indul lefelé, és utána dominál a belsõ szár.
De én nem vagyok jó referencia, jobb ezt a profiktól ellesni... Amúgy hozzád képest pont az ország másik végében vagyok, úgy 400 km-re :rolleyes:

#2693 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 25. - 20:11

Nekem ez fénymásolatban van meg, még Bubántól kaptam kölcsön valamikor a múlt században. :D

#2694 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 25. - 20:56

Landgraf, és mi a véleményed a mélyre lovaglásról ügetésben? Egy német tanulmány szerint ügetésben megterheli a gerincet, mert a hátsó lábak mozgásától a gerinc egy sinusz görbe szerû hullámmozgást végez, ami a csigolyákra negatívan hat. Viszont vágtában nagyon pozitív a hátizmok nyújtására és a hátsó lábak aktivizálására....
Nem vagyok biztos, hogy pontosan visszaadtam a tanulmányt, de valami ilyesmi maradt meg bennem :)

OFF a honlapodon írtad, hogy amelyik ló nem izzad, az sem biztos, hogy jó, ezt is kifejtenéd....OFF vége :)

Ez érdekes tanulmány lehet.

kicsit régebbrõl: na szóval én úgy tanultam és tapasztaltam,hogy...
Az elõre mélyre lovaglásnak a ,"dehnungshaltung" mellett ,a hasizmok erõsítésében is szerepe van. Erõs hasizmok nélkül nincs törzsstabilitás, ami a gyors és aktív végtagokhoz szükséges.(lásd mint pl. a sprinterek hasizmai)
A hasizmokat legkontrolláltabban ügetésben lehet edzeni( oldaljárásokkal). Lépésben "sok" az alátámasztási pont, vágtában (amiben tényleg a legtöbbet dolgozik a hasizom) pedig az elülsõ egyoldali támasztás miatt az adott láb lábtövét nagyon megterheli. (A kisizület közötti ízületi rések "összemennek" és ezek a rések kb 72 óra után regenerálódnak.)
Namost. Végiggondolva amit írtál: tényleg van egy hullámmozgás. Azonban nem gondolom,hogy a gerincstabilizáló kisizmok( multifidus) miatt a csigolya károsodás( "összeütközés") olyan nagy mértékû lenne. Esetleg az átmeneteknél nyaki-háti ( C7-Th1) és a háti-ágyéki (Th18-L1) ill ágyéki-keresztcsonti(L6-S1) alakulhat ki nagyobb kompresszió,de a helyes mélyre lovaglásnál ezek az átmenetek mozgékonysága javul (felívelõdik a gerinc--> "nõ közöttük a távolság").
Remélem érthetõ voltam másoknak is...és a kérdésre is válaszoltam. :rolleyes:

Az "off"-ra: a HKO szerint az izzadságot a Lép Funkciókör (Fk) állítja elõ, a bõr pólusait a Tüdõ Fk kontrollálja. Ha sok vagy kevés az izzadás az jelenthet Lép FK és Tüdõ FK alul vagy túl mûködése. Egy tünetet az egész része és nem lehet csak önállóan vizsgálni,mert félrevezethet.

#2695 etposz

etposz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 12:07

Sziasztok! Van egy telivér lovam, aki n jó adottságokkal rendelkezik, alapjáraton díjlovagolok vele, ugyanis nyugodt és még sosem volt galopp pályán, egy gond van vele, h szörnyen rángatja, lóbálja a fejért... van-e erre valakinek valamiféle ötlete???? (azonkívül, h egy jó lovasedzõ elintézi... :)

#2696 kisbambee

kisbambee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 658 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 12:43

Lendület? Szárba lovaglás? Helyes szármérték? Kellõ csizmasegítség? :) Vagy ezeket már próbáltad?

#2697 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 12:49

fogreszelés?..

#2698 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 13:06

Elég sok dologból indulhat ez a fejrázás... A fogreszelésre tippeltem én is elõször, de lehet hát fájdalomtól kezdve a helytelen lovaglásig sok minden (kemény kéz plusz kevés csizma stb...).

#2699 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 13:17

Lendület? Szárba lovaglás? Helyes szármérték? Kellõ csizmasegítség? :) Vagy ezeket már próbáltad?

És TE? :D

#2700 kisbambee

kisbambee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 658 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 19:58

És TE? :D

Nem próbáljuk ki együtt? :dev:

#2701 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 20:03

Ti így nevezitek?! :dev: :D végülis...ízlések és pofonok. :D

#2702 kisbambee

kisbambee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 658 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 20:06

Szeretnéd te is? Izgalmasabb mint a lóval. :gm: Gondold el, állunk a földön, Feri fel van szerszámozva, én mögötte állok. Kezemben a szár, õ csapkodja a fejét, én erre elõrehajtom, csizmával, meg külsõ szár megtart, belsõ lehajlít, ha enged akkor engedek én is. :D

Edited by kisbambee, 2011 január 26. - 20:10.

#2703 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 20:24

ha valaki tanulni szeretne...

#2704 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 26. - 22:24

Imádom Philippe Karl-t! :yeah: Van egy dvd-m tõle, heti többször megnézem ha úgy akad idõm. :)
A Klassische Dressur sorozat van meg 2dvdre sûrítve.
És reális áron hol lehet megvenni a többit?
Itt ha jól olvasom a pferdia.tv-t ajánlja, gondolom onnan... Itt mo-n? :)

Edited by Merénylõ, 2011 január 26. - 22:24.

#2705 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 9:02

Nem szervezünk látogatást valamelyik ausztriai Sabine Mosen trainingre? Ha jól értelmezem, 1 napot mint hallgató részt lehet venni előzetes egyeztetés után.
Vagy esetleg valaki már tervez ilyet? Szívesen csatlakoznék, költségmegosztással, ha bárki bármilyen formában tervezné... :kocc:

Edited by Spanishereit, 2011 január 27. - 9:02.

#2706 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 10:13

Egy szép nyári napra még én is bevállalnám! :yeah:

#2707 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 12:42

Én attól szeretnék tanulni, aki március óta megtanította Philippe Karlt lovagolni. Nem lehetett könnyû, ilyen élemedett korban...

http://www.paci.hu/f...&...st&p=686977

#2708 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 12:48

Már akkor sem a lovastudását kritizálta senki :)

#2709 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 13:02

Ja, akkor én kérek elnézést.

#2710 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 13:40

Én attól szeretnék tanulni, aki március óta megtanította Philippe Karlt lovagolni. Nem lehetett könnyû, ilyen élemedett korban...

http://www.paci.hu/f...&...st&p=686977

:confused: Megtanította lovagolni?
Bár elolvastam annak a topicnak az utolsó 2 oldalát, de... Nem értem. :D

Edited by Merénylõ, 2011 január 27. - 13:40.

#2711 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 13:49

Valaki betett 2 P.K. videót, amiken a ló elég feszesnek tûnt, ezen folyt a vita. Nem tudom, nekem van egy DVD tõle, amin egy fiatal mént képez, az elég "lezser". ;)

Edited by ori, 2011 január 27. - 13:51.

#2712 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 13:51

Pont ezt akartam mondani, hogy most egy két videóból... Bár azért akkora feszesség ott sincs! A dvd engem meggyõzött! A fiatal ménnel való munkájától kezdve, a legidõsebb lováig, sõt még az ugró edzései is. :) Azt láttam, a farokcsapkodásról... ;) De pl. nekem a volt kancám csikis volt, nem feszes... azért ment a faroktekergetés.

Edited by Merénylõ, 2011 január 27. - 13:54.

#2713 etposz

etposz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 14:49

Szóval, h egy picit vissza térjünk a témámhoz: a ló foga kb. 3 hónapja volt reszelve. Kipróbáltam már a hosszabb száron lovaglást is, megfelelõ csizmával, de a fejrángatózást folytatta. utána jobban keretbe zártam, õ ugyanúgy lóbálta a fejét... nagy a gyanúm, h csak egy rossz szokás, de sajna nem tudom, h szoktathatom le róla :( erre szeretnék tippeket!! :rolleyes:

#2714 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 14:59

Próbáltad másik kantárral, esetleg homlokszíj nélkül vagy hosszabbra engedett pofaszíjjal? Talán csak kényelmetlen a felszerelés.

#2715 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 15:04

olvastam régen egy lovasnemzetben, hogy a fényérzékenység miatt is rázhatják a fejüket. igaz, ott pont az volt a lényeg, hogy csak nyáron jött elõ.. nem tudom, milyen körülmények között lovagolsz, de nem lehet, h pl a csillogó hó zavarja? mikor szokott rá erre, vagy mindig is ilyen volt, az elõzõ helyén is? lehet h elvetemült, de nincs több ötletem :D

#2716 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 15:09

Akkor állandóan ráznia kéne, nem csak lovaglásnál. A nyereg rendesen passzol a hátára? A zabla se mindegy h milyen + hogy van beállítva, ha túl mélyen van az is zavahatja, ha "mosolyog", az is. Találkoztam már ilyen vergõdõs lóval, aminek két lyukkal feljebb csatoltam a pofaszíját mindkét oldalt azt láss csodát, egybõl befejezte :) Lehet hogy mára már "szokás" lett, de minden ilyennek van valami oka is...

Edited by Saby, 2011 január 27. - 15:11.

#2717 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 15:16

olvastam régen egy lovasnemzetben, hogy a fényérzékenység miatt is rázhatják a fejüket. igaz, ott pont az volt a lényeg, hogy csak nyáron jött elõ.. nem tudom, milyen körülmények között lovagolsz, de nem lehet, h pl a csillogó hó zavarja? mikor szokott rá erre, vagy mindig is ilyen volt, az elõzõ helyén is? lehet h elvetemült, de nincs több ötletem :D

én lovagoltam is ilyen jószágot...

tényleg van valami túlzott érzékenység, ami miatt pl. nyáron a napsütés ingerli õt, télen kevésbé csinálja, illetve kapott egy légyháló-szerû valamit a kantárjára, ami takarja az orrszõreit és az is segített

karámban spec. tök normálisan tud állni :D

#2718 etposz

etposz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 20:06

Kb. fél éve van nálam, elõzõ helyén nem tudom, h viselkedett :( Ellenõriztem milliószor a felszerelést, több hozzáértõ lovasnak is megmutattam, (szerintük is minden passzol)... Karámban meg nyugisan áll, nem tûnik érzékenynek semmire.

#2719 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 27. - 22:16

Esetleg még... zablát milyet használsz? Mivel telivér én mégis csak érzékenységre tippelnék. A nyerget is átnézte már Vki? Hogy rendesen fekszik-e, nem nyomja? Ha pedig lovaglási probléma nincs, akkor vmi fájdalom miatt ami kitudja honnan ered... :confused:

#2720 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 29. - 20:53

Nekem is volt fejrázós lovam. Márciustól úgy októberig rázta. Amíg volt mozgó élõlény a levegõben.