Kistáltos, adj neki naponta egy kis olajat. Lenolaj a legjobb, de a napraforgóolaj is megteszi, csak hidegensajtolt legyen, egy 20-40 ml-t. Az energiaforrás, az enyémek most napi 50 ml-t kapnak, de ők nagyobbak.

fjord lovak
Közzétéve 2013 december 16. - 14:34
Közzétéve 2013 december 16. - 14:39
Azt mondod?
Én is láttam ilyesmit a (csak neki, többieknek meg se kottyant) sok fehérjétől.
Közzétéve 2013 december 16. - 15:20
Kistáltos, enyém ló a lucerna fehérjére allergiás, és ha túra közben lelegel egy kisebb bokrot, másnapra már kijönnek rajta a dudorok. Az olajat én is tudom javasolni, illetve nekem konditartásra bevált még a Jecuplex nevű kiegészítő (Invet patikában vettem), ezt olajjal együtt kell adni. Ha érdekel, magánban írok még róla.
Edited by ori, 2013 december 16. - 15:20.
Közzétéve 2013 december 16. - 15:20
Ki volt a bíró? (A többi dijlovi számban is érdekelne)
A program alatt mondja az észrevételeket? szokatlan...
A többiben Pruttkay Zoli, de a mienkre már el kellett mennie, úgyhogy a lovardavezető Németh Péter vette át a helyét. Igen, mondta mikrofonba, de jó ötlet volt, hiszen ez "csak" egy Mikulás-kupa, és így a közönség (szülők, barátok) is jobban értették, mit is kéne látniuk. Meg a lovasnak is segítség volt, hiszen ez egy szimmetrikus program, amit az egyik oldalon elrontott, a másikon még kijavíthatta. Péter sokkal nagyvonalúbban bánt a pontokkal, mint Zoli, bár a végeredményen szerintem nem változtatott volna, ha végig tud maradni, de a százalékokon biztos.
Csermely, mi az emilcímed?
Fec, te még élsz?
Kistáltos, Nomád nem abraktól kerekedett így ki, hanem a jó minőségű szénától, az izmok meg csak a munkával jönnek. Lovaglás után mindig kap egy kis tápot (St. Hyppolit Hesta Mix), de az kb. csak jutalomfalat szintű... inkább a vitamint, ásványi anyagot pótoljuk vele.
- Monda kedvelte
Közzétéve 2013 december 16. - 15:38
Kistáltos!
Mi is Mondának csak jó minőségű réti szénát adunk, amit nem sajnálunk. Hozzá esti etetésnék sárgarépát és almát. Csermely tanácsára még mindig adjuk neki heti kétszer a fángli negves korpába kevert takarmány meszet.
Tavaly kaptunk szép zabot, hát esténként egy fánglivak adtunk neki. Na nem kellett volna !
Olyan zizi lett tőle, rá sem ismertünk. Lányomat vitte mint a széll, kikötve dobálta magát stb. Pedig mi sem adtunk neki sokat. El is vettük tőle. A disznók ették meg.
Kis lovunk, pedig újra a régi lett.
Közzétéve 2013 december 16. - 18:22
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom.
Zsuzska, nem volt zavaró? Azért furcsa, mert utána jó hallani a hibákat, de közben nehéz oda is figyelni. De ezek szerint sikerült
Közzétéve 2013 december 17. - 8:39
Én is tartottam tőle, hogy zavaró lesz, de nem volt egyáltalán.
Közzétéve 2013 december 17. - 11:56
Ilyen se volt még.
Mazsit nem közelről vettem, nem is számítottam rá, hogy gazdi meglátogatja, érdeklődés eddig is volt neten keresztül.
Persze ma hazajöttem, nem lehetek mindig a tanyán, az elintéznivalók csak gyűlnek, nehezen elszakadtam a lovaktól, hogy ma bevásárlás, takarítás. Telefon, Mazsi gazdája épp a tanya körül bóklászik, gps-el odatalált, beköszönne az állatnak. Eddig egy lovam se látogatták meg a régi gazdái.
- Monda kedvelte
Közzétéve 2013 december 17. - 13:45
Közzétéve 2013 december 17. - 22:50
te még élsz?
Túlteljesítettem minden várakozást
- Zsuzska és BoKa kedveli
Közzétéve 2013 december 18. - 12:16
...Csermely, mi az emilcímed?
...
csak Neked ..., vagy bárki Másnak, ha szükségét érzitek...
:
tothfjord@freemail.hu, vagy fjordmenes@freemail.hu
Közzétéve 2013 december 18. - 14:51
tothfjord@freemail.hu,
Ide küldtem nov. 19-én három mailben :(
Közzétéve 2013 december 21. - 18:20
"Nekem nem adsz? " :(
- Monda kedvelte
Közzétéve 2013 december 25. - 10:37
Kistáltos Mazsi akkor jól van?
Mindenkinek Boldog Meghitt Ünnepeket Kívánok!
Mi így töltjük a téliszünetet:
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2013 december 26. - 9:02
Üdv Monda!
Nagyon jók a képek !
Közzétéve 2013 december 26. - 16:36
Mazsi, köszönjük, rendben. Visszacsiripelték a verebek, hogy nem bírok vele", ez jött le abból a kis írásból, mit megosztottam itt. Hát már néhány belovagláson túl vagyok, nem egy póni méret fog ki rajtam
Mazsi abrak helyett némi szárazkenyeret kap korpával, répával és sok széna. Pár nap megint kimaradt, ma előrántottam, tényleg nagyon ügyes volt, a munka most már egy fiatal ló idomításhoz hasonlított, nem vadlóbetöréshez.
- Zsuzska és Monda kedveli
Közzétéve 2014 január 6. - 14:45
Kistáltos, nem mostanában jártam erre, de örülök, hogy alakul Mazsi.
Szerintem jól tetted, hogy itt és időben jelezted, hogy valami nem kerek... Akármilyen ügyes és tapasztalt lovas valaki, könnyen belefut ebbe a csapdába, ha nem ismeri a fjordokat eléggé - egyszerűen túlpörögnek a jólléttől.
Én örülnék, ha néha beszámolnál róla, hol is tartotok...
Más. Karácsonyra váratlanul meghalt egy kedves távoli ismerős. Özvegye az eredeti terveikkel ellentétben inkább hazaköltözne Németországba, ahová a lovaikat nem vinné magával. Megkért, hogy segítsek az eladásban, ha lehet. Azért ide tenném fel a felhívást, mert speciális, szerintem az eladó lovak közé nem való. Merthogy dolgozni kellene velük, mielőtt bárkit a hátukra engednénk - bocs moderátorok, ha nem helyeslitek, töröljétek... - és talán nem véletlen, hogy épp Kistáltosról jutott eszembe ez a lehetőség... Ja és kérdeztek árról is - mivel külföldi a tulaj én meg bőven lefelé terelgetném az árakat az alábbiak tudatában, nem tudom mi sül ki végül belőle... - remélem valami jó!
S.O.S.
Váratlan haláleset miatt keresnek új gazdát az alábbi 3 fjord/~jellegű lónak:
1) Mokan 12 of June 2005 (male)
2) Syndi 17 of May 2004 (female)
3) Svenja 10 of June 2008 (female)
1., Mokány herélt és fajtatiszta
2., Syndi félig fjord, félig haflingi, de bűbáj
3., Svenja Syndi lánya fjord apától (Matador), tehát 3/4 részben fjord
Fontos adalék, hogy a lovakkal nem nagyon foglalkoztak, így gyakorlatilag egyedül Syndi van belovagolva, Mokány épp csak "beleszagolt" a dologba, míg a legfiatalabb - Svenja - teljesen nyers. (Át-)képzésük tehát mindenképpen szükséges!
érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet, angol/német nyelven:
(vagy ha szükséges én fordítok - de az + 1-2 nap)
Carmen Benecke
Berzsenyi Daniel ut. 85
H-8706 Nikla
Ungarn
Tel. 0036-85-336042
Mobil: 0036-70-5814596
E-Mail: beneckecarmen01@gmail.com
Közzétéve 2014 január 6. - 20:54
http://www.lovasok.h...vdescs&fromfo=0 - no ha valaki akar érdekességet!
A lovaknak az őseiben Gemenci lovak vannak, ami egy régi kisérleti tenyésztési program része volt, ezért is kell valszeg heréltetni őket!
Anno már más is akart egyforma, szép küllemű, okos, kezelhető gyerek lovat, s ez a program Gemencen folyt az, akkori időkbe ide került fjord lovakkal és egy másik fajta keresztezéssel. Tehát ezek nem csak egyszerű fjordok . Nem is olyan rég olvastam a Lovas Nemzetben a cikket.
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2014 január 7. - 16:42
Ezt Csermelynél jobban senki sem tudja
Közzétéve 2014 január 8. - 7:54
Hűűű, akkor beszélgetni fogok vele...sajnos a cikk alig egy oldalka és nem igazán írja le mit miért, de engem érdekel minden ami lótenyésztés! Köszike.
Közzétéve 2014 január 8. - 13:10
A lovaknak az őseiben Gemenci lovak vannak, ami egy régi kisérleti tenyésztési program része volt, ezért is kell valszeg heréltetni őket!
Anno már más is akart egyforma, szép küllemű, okos, kezelhető gyerek lovat, s ez a program Gemencen folyt az, akkori időkbe ide került fjord lovakkal és egy másik fajta keresztezéssel. Tehát ezek nem csak egyszerű fjordok
. Nem is olyan rég olvastam a Lovas Nemzetben a cikket.
Kedves Csikasz!
Köszönöm élénk érdeklődésedet. Nagyra becsülöm sokoldalú tájékozottságodat is. Pont!!
Mindezek ellenére jó lenne, ha alaposabban tájékozódnál, mielőtt ütésre lendül a karod.
Egyrészről valóban sok igazság van abban amit írtál, de azért nem kéne ráhúznod a vizes lepedőt arra, aki erre nem szolgált rá!
ez az oldal éppen a kérdéses témát boncolgatja
azaz, ha általánosságban nézzük, akár igazad is lehet, de hogy éppen a jelzett hirdetésbe sikerült belekötnöd, az csúnya melléfogás...
A hirdetett ló teljes mértékben megfelel a fajta kivánalmaknak (igaz, nagymamája "csak" előtörzskönyves kanca - anyuci törzskönyves, a hirdetett jószág pedig így végképp...)
Nem ezért lesz heréltetve, hanem mert a vérvonal oly mértékben telített, hogy kár lenne ezt a vonalat erőltetni - szakmailag. Ha pedig mén úgy sem lehet, jobb mindenkinek ha herélve van.
Ha kérdésed van, csak nyugodtan, itt felteheted!
Ja és megköszönném, ha beszkennelnéd a LN cikkét mazsolázásra.
Közzétéve 2014 január 8. - 15:24
Pedig ez csak egy kis fjordocska
Csak jelzem, hogy életemben ami csikóval a legnehezebb dolgom volt eddig futószáron, az is "csak egy kis fjordocska" volt
Szóval tudnak ők huncutok lenni
Erről jutott eszembe, hogy újév első napján látogatóban voltunk egy kedves lókereskedő ismerősünknél és volt nála egy nagyon szemrevaló, fiatal fjordocska kacola. No hát nekem nagyon megtetszett, szép magas volt, erős, karakán.
Mondom nézzük már meg hogy mozog, hogy viszonyul az emberhez. Kihoztuk hát kicsit levegőzni. Kaptam hozzá egy futószárat. Rácsatoltam a kötőfékre és gondoltam picit megmozgatom, abból azért sok dolog ki szokott derülni.
Nos hát nem sok kihiányzott, hogy végigrángasson a tekintélyes méretű udvaron. Pedig se kicsi, se gyenge, se kezdő nem vagyok. Mondanom se kell, hogy napokig izomlázam volt a "birkózásunk" után...
Nem lettem belé szerelmes.
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2014 január 8. - 15:49
Csermely egy tudatos tenyésztő, nem szaporító. Az évtitedes tenyésztése során fantasztikus fjord csikók születtek. Lettek közülük fedmének és vannak akik a versenyeken nagyon szépen megállják a helyüket. Sőt tovább megyek van olyan is aki tavaly ismet megőrizte bajnoki címét. Pont ennek a két hírdetett csikó édes testvérei.
Nekem volt szerencsém októberben látnom ezt a két kis mént. Egyszerűen csodálatosak!!!
Bűszke vagyok, hogy lányomnak innen vettem lovat.
Rongyo!
Mert úgye tudjuk, nem elég jó származású fajtatiszta lovat venni. Nem mindegy hol nő fel. Mikép bánnak vele, és így mivé válik.
A mi fjordunk okos, könnyen tanul, szereti az embereket és kedvűkbe jár. Lányom kezdő lovas, de a mi csikónkal szépen boldogul. Igaz hozzáértő segítségével.
Ebből a tenyészetből eddig könnyen kezelhető csikók kerültek ki.
Egy rossz tapasztalat végett ne nyomjunk már rá pecsétet erre a fajtára!
Edited by Kaiser, 2014 január 8. - 15:53.
Közzétéve 2014 január 8. - 15:56
Félre értettél, semmiképpen nem nyomok pecsétet a fajtára. Imádom őket, és keresni fogom a megfelelő társat, akit majd megveszek.
Az említett egyed szerintem messziről sem látott rendes helyet, tenyészetet, a fjord fajtajegyeket erősen hordozta, de azért tisztavérű fjordnak a legjobb jóindulattal sem lehetne nevezni.
Közzétéve 2014 január 8. - 18:14
Rongyo örülök, hogy neked is a fjordok bejönnek Mielőbb találd meg a megfelelő társat!
De vigyázz a vásárlásnál!Mert:
A fjord ló erősen örökíti külső jegyeit. Sajnos más fajta loval keresztezik, így külsőleg fjord kinézetű lehet. De sajnos a belső tulajdonság nem lesz az. A gyanútlan új fjord tulajdonos, pedig nagyon meglepődhet.
Ezért jó egy megbízható tenyésztőtől vásárolni.
ui:az új kancád nagyon bejön
- rongyo kedvelte
Közzétéve 2014 január 8. - 18:43
Ne haragudjatok, de nekem Csikasz írásából nem sugárzott a kötözködés. Csak belinkelt két szép csikót.
(Az, hogy többször használ felkiáltójelet az csak az egyéni stílusa. )
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2014 január 8. - 20:05
Egyet értek Kistáltossal ! Aki Csikaszt ismeri az tudja hogy nem egy kötekedös tipus sőt !
Edited by fafaragó, 2014 január 8. - 20:05.
Közzétéve 2014 január 8. - 20:55
Tyűűű de félre olvastatok valamit! Én totál jószándékkal írtam ezt, nem azt írtam, hogy ezek nem fjordok, csak hogy Gemenci őseik vannak és hogy gemencen tenyésztettek ilyen lovakat. Olvastam több cikket és tetszett a kezdeményezés, semmi bajom a fjordokkal, nem is ismerem a tenyésztőt azért írtam totál jóindulatból, hátha megtetszik valakinek a két kis ritka ló...mert nekem ritka ha Gemenci...Hol láttok olyat hogy ezek félvérek, a herélést írtam csak, de azt meg azt gondoltam ezért kell ( nem vagyok fjordos), abszolút nem volt bennem támadó, vagy rossz szándék. Nem baj ide se írok többet egy szót sem...
Közzétéve 2014 január 9. - 11:08
Csak bizonyos infórmáció tudatábban, hibás következtetést volt le és azt le is írta. Nem gondolva arra, hogy egy lelkiismeretes ember munkáját teheti tönkre.
Mert ezt elolvashatja egy leendő fjord gazdi is, és téves infót kap.
Például én is ennek a fórumnak köszönhetően találtam rá erre a tenyészetre.
Csikasz, sajnálom, hogy te is félre értettél. Én éreztem úgy, hogy helyre tegyem ezt a dolgot. És én sem rossz szándékból írtam amit írtam.
Közzétéve 2014 január 9. - 15:55
Ködbe vesző terep. Lehet, ezért nem okozott gondot kezdő lovacskánknak, Mazsolának, hogy előre menjen, úgysem látott semmit. Egy helyen lepődött meg, a ködben megbúvó félelmetes trélertől, akkor a híres Totilast megszégyenítő akciós mozgással ügetett egy sort. De semmi egyéb hiszti nem volt egész úton. Az alattam levő kancát is csak egy - egy rőffenésre méltatta, semmi több.
Viszont iszonyúan elkezdett hullani a szőre, mintha tavasz jönne, de attól még messze vagyunk. Remélem,nem valami hiányt jelez ez is.
Közzétéve 2014 január 9. - 16:12
Nyugi Csajok! (Csermely és Csikasz!)
Simán félreértettétek egymást! Van ilyen. Igen a gemenci fjordok már ritkák, bár én is ismertem és ismerek olyan vérvonalút párat. Teljesen fajtatiszták, hisz azokat is északról hozták be anno (igen főképp a tengelici kisló kitenyésztésére). De pl. az első magyar lovasíjász ló is egy tisztavérű (gemenci származású) fjord ló volt.
Csikaszt is ismerem és Csermelyt is (aki az unokanővérem ) és tudom, hogy egyikőtök sem egy olyan ember aki fikázza más lovát. Sőt!
Úgyhogy ne menj el Csikasz, mert nincs miért. Mindketten lóbarátok vagytok...és mindketten szeretitek az ilyen típusú masszív kis lovakat
Csermely-től sokunk lova származik, amit nem bántunk meg.
http://tothfjord.min...nder/kezdooldal
http://fjordmenes.mi...er/bemutatkozas
Ha nem bánod Csermely!
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2014 január 10. - 12:46
Anno már más is akart egyforma, szép küllemű, okos, kezelhető gyerek lovat, s ez a program Gemencen folyt az, akkori időkbe ide került fjord lovakkal és egy másik fajta keresztezéssel. Tehát ezek nem csak egyszerű fjordok
. Nem is olyan rég olvastam a Lovas Nemzetben a cikket.
.....................
.... azaz, ha általánosságban nézzük, akár igazad is lehet, de hogy éppen a jelzett hirdetésbe sikerült belekötnöd, az csúnya melléfogás...
.........
Ha kérdésed van, csak nyugodtan, itt felteheted!
Ja és megköszönném, ha beszkennelnéd a LN cikkét mazsolázásra.
Csikasz!
Nem bántani akartalak, de kénytelen voltam reagálni az általad írt bejegyzésre, mert igazságtalannak tartottam ránk nézve és ezzel így volt más is, aki felhívta erre a figyelmemet... - sőt az azóta idekerült megjegyzések szintén ezt erősítették.
Szóval csak kiegészítésként fontos, hogy tudja mindenki, hogy a fjord lovak körül kialakult vegyes kép bizony bőséges finomításra szorul még mindig, mert bizony hosszú idő kell, mire kitisztul a kép.
Csikasz - még egyszer - értem, hogy nem ellenem szóltál - nem is személyeskedésnek vettem. Ezért butaság lenne, ha emiatt hátat fordítanál, de természetesen azt teszel, amit jónak látsz. Gondold csak át, mások sem a személyedet bántották... Ha maradnál, tényleg örülnék, ha az utolsó 2 mondatomat megfontolnád...
Békével...
Melinda
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2014 január 10. - 16:57
Ezért butaság lenne, ha emiatt hátat fordítanál, de természetesen azt teszel, amit jónak látsz.
Egyetértek!!
Viszont iszonyúan elkezdett hullani a szőre, mintha tavasz jönne, de attól még messze vagyunk.
Nyugi Monda is vedlik szépen Meg is értem ma például egész nap sütött a nap
Más: Hamar elteltek az ünnepek és jókat lovaztam,végre terepen is vágtázunk!! Hirtelen mindenki megtáltosodott,mert legnagyobb örömömre végre az unokahúgom is felmerészkedett Mondára és nem is akárhogyan
Edited by Monda, 2014 január 10. - 17:02.
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2014 január 21. - 17:06
Nincs fjordban tapasztalatom, de más is azt mondja, agyban nagyon jók. És tényleg.
Egyik lovaslányom foglakozik Mazsival, lovagolja. Annak ellenére, hogy pihent az állat, nincs egy rossz mozdulata az óra kezdetén, tíz perc, míg pörgősebb, aztán elkezd nagyon figyelni.
A mai lovaglás is pályán kezdődött, mivel sáros minden, csak lépésben. A leányzó megemlíti, hogy ügetés helyett még valamit dolgozna, megbeszéltük, hogy sétáljon el az úton kifelé egy darabig, kezdetben elég lesz, még sosem vittük ki egyedül. Eltelt fél óra, a lovas sehol. Biztató jel, hogy a ló se Eltelt egy óra, még mindig semmi... Lovasom jó lovas, nem akartam felesleges telefonálással zaklatni, szerencsére másfél óra múlva megjelent. Szóvá tettem, hogy nem ezt beszéltük meg, féltettem őket, csúszik is, ha ideges a ló, baj lehet. Mondja: a fjordocska nagyon jó fej volt, kezdeti megtorpanás után szépen lehetett előre lovagolni, egyedül is, a késedelem oka, hogy a kutyája elrohant, azt hívta vagy fél óráig az erdőbe, de a fjordocska nem is idegeskedett. Lefeléa dombon néztem őket, ahol korcsolyáznak a biztos léptű lovaim, ez a képzetlen lovacska olyan stabilan jött le, öröm volt nézni.
Ennyit az első magányos terepről.
- Csermely, fafaragó és Monda kedveli
Közzétéve 2014 január 22. - 13:06
... agyban nagyon jók. És tényleg.
- mert tényleg!!
... Eltelt fél óra, a lovas sehol. Biztató jel, hogy a ló se
Eltelt egy óra, még mindig semmi...
- ajjaj...!
- nekem itt már csokis lett volna a pelusom...
Lovasom jó lovas, nem akartam felesleges telefonálással zaklatni, szerencsére másfél óra múlva megjelent. Szóvá tettem, hogy nem ezt beszéltük meg, ...
..., persze minden jó, ha a vége is, még szerencse, hogy a Te idegeid drótkötélből vannak!
![]()
Közzétéve 2014 január 23. - 10:22
Köszönöm! Mostanság kicsit érzékenyebb vagyok. Nincs harag!
Béke veletek!
UFF Csikasz
- Ilusta, Csermely, Kaiser és még valaki kedveli
Közzétéve 2014 január 23. - 21:10
Kisétáltunk ma is, én kancámon, a lovasom a csődin. A mai program a tócsák ugrálása volt A legtöbb lovunk tócsánál kerül, fékez, tanítgatni kell. Mazsi az első tócsánál olyan levádot mutatott be, öröm volt nézni
Mint egy lovasszobor! Aztán ebből a pozicióból ugrott
A többi tócsát is szorgalmasan ugrálta, eszébe sem volt kerülgetni, ellenszegülni
Közzétéve 2014 január 24. - 11:12
http://aprod.hu/hird...html#2bf6eb8276 - egész kis pofás darab, hátha valakinek megtetszik!
Közzétéve 2014 január 24. - 11:37
Nekünk Monda is megmutatta ugró tehetségét, pedig nem kértük tőle. Lányom edzésekre jár vele a helyi lovardába. Amikor először volt fedelesbe, sokan voltak és ő ideges volt. Gondolom, a zártság is még ijesztő volt neki. A feladatokra nem figyelt és földön lévő rudakon nem átügetett, hanem átugrott. Amúgy, mindent egyből megcsinál. Az oktató lovaktól csak abban kölönbözik, hogy neki van kedve menni.
Otthon már zabla nélül is gyakorolnak és tökéletesen mindent megcsinál. Szépen kezdenek összhangba lenni.
Csikasz, a kis kanca tényleg jól néz ki. Neked nincs kedved hozzá?