Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#2521 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 5. - 17:26

Itt álljunk meg egy pillanatra.
Mielõtt Totilas ürügyén egymást lekaszabolnánk, gondolkozzunk el :
- Maga az él-, versenysport milyen viszonyban van az egészségmegõrzéssel, a komfortérzéssel, a jóléttel ?

Bocs! Ezt a FEI írta az Általános szabályzatában. Nem én találtam ki! Ja,hogy nem tartják, tartatják be?! Akkor ki is szarik a saját orcájába?! :)
Hozzáteszem,hogy már találkoztam M-S osztályig kiképzett díjlovakkal( Kappel Edit lippjei)és 3*-os military lovakkal( Sárközi Csaba lovai), akiknek az ég egy adta világon semmi bajuk nincs. (Pedig aztán én igencsak szigorúan bírálom el! :) ) Odafigyeléssel,jó érzékkel, tudással ezekre a szintekre is oda lehet érni, úgy,hogy a ló jóléte mindenek elõtt való legyen. ;)

(más: a kiképzés célja,hogy képzett, egészséges, tartósan használható lovunk legyen, aki átengedõ és egyenesre igazított.Ha valami ezek közül nem jön össze,akkor szerintem nem a kiképzési skálában kell a hibát keresni! ;) )

#2522 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 5. - 18:00

Most abba nem mennék bele, hogy a sportoló a saját egészségét teszi kockára, a lovas meg egy másik lényét, aki ellenne szalagok nélkül is.

Ez nem jó ide, mert a lovas is sportoló, és valamilyen szinten õ is kockára teszi az egészségét, ha lóra ül. Na jó, nem pont a díjlovasok...(bár láttam én Herczegfalvi Tííííbort a négyszögben lóval elborulni. ;) )

#2523 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 5. - 18:06

Ez nem jó ide, mert a lovas is sportoló, és valamilyen szinten õ is kockára teszi az egészségét, ha lóra ül. Na jó, nem pont a díjlovasok...(bár láttam én Herczegfalvi Tííííbort a négyszögben lóval elborulni. ;) )

:D :D :D

#2524 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 9:32

Hát én még mindig nem értelek titeket. :confused: Egyrészt ki mondta, hogy a lóval a lovasának, a lovas sportolónak nem kell törõdnie? Ki látta, hogyan bánnak Totilassal edzésen, a boxában? Mit kap meg az a ló, s mit nem? Van egyáltalán olyan, amit ne kapna meg a jóléte, a maximális ideig való használhatósága érdekében? Már azon túl természetesen, hogy nem Landgrafot bízták meg a csontkovácsolásával. :kir: Egyszerûen anyagi érdek, méghozzá hatalmas, fûzõdik ahhoz, hogy Totilas az idõk végezetéig topon legyen. S ehhez fizikai és mentális fittség, egészség KELL! S meg vagyok arról gyõzõdve, hogy ezt a tulajdonosa nálunk sokkal jobban tudja, s meg is tesz érte mindent. Még azt is, amit mi el sem tudunk képzelni. Másrészt egy nagy szemforgató baromság azt állítani, hogy a lovat azért szeretjük mert szépen lelegeli a kertben a füvet, szemet gyönyörködtetõ a mozgása amikor elszalad a leopárd elõl, vagy mert viszont szeret, becsül, megvéd minket, meg hasonló szentimentális faszságok. A ló haszonállat! Az volt mindig is, s az ma is. Nem díszpinty, nem állatsimogatóba való tengerimalac, s nem is állatkertben csodálni való tigris. De fõleg nem a barátunk, szerelmünk, akit csucsujgatni kell, akire a szeretetéhségünket rávihetjük. Haszonállat! Azért tartja az ember domesztikálva, mert hasznot hajt neki. Régen kocsit, ekét, boronát, farönköt húzott, vitte a hátán az utazót, eltaposta az ellenséget a csatában. Ma pedig sportolunk vele. A sportban és a rekreációban, a szabadidõ hasznos, egészséges eltöltéésében betöltött szerepe menti meg a lovat a kihalástól. A sportban ugyanolyan odaadó sporttársunk, mint amilyen volt régebben a munkában vagy a harcban. Fantasztikus állat! Megint sikerült neki megtalálnia azt a szerepkört, ami nélkülözhetetlenné teszi az ember számára a XXI. században is, s vélhetõen sokáig azon túl is. Harmadrészt még nagyobb szemforgató maszlag azt állítani, hogy a sportolók csak használják, sõt kihasználják a lovakat, az egójukat fényezik vele, de egyébként nem nagyon rengeti meg õket, hogy mi van vele, mi lesz vele, hogyan érzi magát. Az igazi sportolók - amilyen számomra Dallos Gyula például - példaértékû hozzáállását a lóhoz ép eszû ember nem vitathatja. Tuska Pál, Lázár Vilmos, Nyúl József, Istenes Csilla, Bányai Béla, Kassai Lajos, hogy csak pár nevet említsek a ma is aktív lovas sportolók körébõl, akikre fel lehet nézni ebbõl a szempontból is. De említhetjük Örkénytábor ikonikus figuráit is, akik mind sportolók voltak. Sportemberek a javából, s a lovakhoz való viszonyuk ezzel együtt, sõt csak ezzel együtt tartja meg õket a lovasemberek generációin át az emlékezetben. Igen, vannak rohadt kis kriplik, akik kihasználják a lovat, a saját sikerükért átgázolnak rajta. De õk nem lovas sportolók, nem lovasemberek! Õk szemét férgek igazából. Vagy csak nem érték még fel ésszel, hogy mirõl is van szó, ha a lovakról van szó. Elõbbiek nagyon hamar ki szoktak kopni közülünk, utóbbiak pedig az idõ múlásával rátalálnak a helyes útra. Dallos Gyula például soha nem a saját sikereirõl beszél, hanem Aktionnal, Bordallal elért sikereirõl. Õ például minden sikerét a lovainak IS tulajdonítja, s nem is saját sikerként, hanem a lovával közösen elért, közös sikerként éli meg, s így is kommunikálja. De ott van Viktor Fröschl, Bozo Rogers és Vern Sapergia esete Dunnit Like a Cowboy-jal, hogy a westernbõl is említsek példát. 20 éves az idén ez a fantasztikus eredményekkel büszkélkedhetõ quarter horse mén, s ebbõl az alkalomból Viktorék szép cikket jelentettek meg a legutóbbi Lovas Nemzetben róla. Nem követelte volna senki, ha ez elmarad. Fõleg nem a ló, aki biztosan nem olvassa majd el a róla szóló cikket. De nekik fontos mégis emléket állítani a lovuknak. Bozo Rogers úgy beszél a cikkben a lóhoz (nem róla, hanem hozzá), mint barátjához. Mindhárom ember élsportoló a javából. Világbajnokok, megannyi nagy verseny gyõztesei. A szemük azonban könnybe lábad, ha arról a lóról beszélnek. S igen, anyagilag is sokat köszönhetnek neki. S erkölcsileg is. Hiszen a sok nyeremény, a fedeztetések díja nem kevés bevételt hozott a tulajdonosnak is, a lovasoknak is. Nem beszélve az erkölcsi sikerekrõl, bajnoki címekrõl. De õk nyilvánvalóan nem a pénz miatt szeretik a lovat, hanem kvalitásai, karaktere, a közösen, egymást segítve elért sikereik, a közösen befektetett munka miatt. Amihez azért hozzátartozik az is, hogy egy hasznos egyedrõl beszélünk. Lehet szeretni egy sánta gebét is, egy félvak, csámpás bogót is. De az nem normális dolog a lovak szempontjából. Nem a szeretõnkrõl, testvérünkrõl, gyerekünkrõl van szó ugyanis. Amikor valaki egy gyógyíthatatlan, használhatatlan lovat megtart, eltart, az nem lovazás, nem a lovak - mint faj - hosszútávú érdeke, hanem az adott egyén lelkiismereti kérdésének szimpatikus bár ésszerûtlen megoldása. A lovaknak az tesz jót hosszú távon, ha sporttársként betölthetik haszonállat szerpüket az emberek mellett. Ehhez szelektálni, tenyészteni, használni kell õket! Ha ez elmarad, akkor a lovak ki fognak halni. Minden olyan faj, ami az emberiség számára nem bír használati értékkel, potenciális veszélyben van. A tigris is gyönyörû, fantasztikus szépségû, izgalmas állat, s még számtalan más faj is az. De emberfeletti filantróp munkával sem sikerül megakadályozni a kiveszés felé sodródásukat. A ló nincs veszélyben. Atombiztosnak tûnõ helye van jelenleg az ember életében, s ezt annak köszönheti, hogy igen jó, elõkelõ helyet talált magának az emberi életminõség emelése területén, sporttársává tudott válni az embernek. A lovakat igenis használni kell! Az ad számukra menlevelet az emberi önzésbõl táplálkozó veszélyek ellen. A sport és a vele korrelációban lévõ szabadidõs tevékenység (rekreáció, turizmus, terápia) az egyetlen olyan terület, ahol a lovakat nagy számban használni lehet. A használhatóság fenntartása, fejlesztése igényli a tudatos tenyésztõi munkát. Az meg igényli a kipróbálási lehetõséget, azaz a sportot. A kör bezárult. Sportra a lovaknak is szüksége van, az embereknek is, s együtt ez nagyon megfér. Totilas a sport egy speciális területén, a díjlovaglásban jelenleg a legmagasabb szint. Mert megnyer mindent, gyönyörû, esztétikus, szaporításra alkalmas (nem herélt). Azaz minden adottsága megvan arra, hogy egy lóval szemben a mai korban támasztható valamennyi igényt a legmagasabb szinten kielégítse. Akkor meg mit pusmogtok itt? Méghogy nyomorék! Egy frászt! Méghogy az lesz egykettõre! Megint csak egy frászt! Nézem a róla szóló videókat, s a szemem kiguvad, hogy lássam azt a rosszat, amit ti láttok. De én "csak" egy gyönyörû, esztétikus, nagy kádenciával mozgó, a lovasával tökéletes összhangban lévõ nagyszerû állatot, egy büszke sportolót látok, aki már a négyszög felé közelítve is úgy néz ki, mint a gyõztes. A pályán való mozgását figyelve a lehellet is megszegik, s amikor vége a produkciójának, az emberben fel sem merül, hogy itt más is labdába rúghatna. Azok a lágy, természetes átmenetek, az klasszikus elegancia, az a mérnökien pontos, mégis légiesen látványos végrehajtás, az a játszi könnyedséggel féken tartott robbanáskész õserõ! Ez a legtöbb, mi adható, s nem a Tchibo! Díjlovaglásban legalábbis. Szerintem. De ha nektek nem, hát kisnyúl. A ti dolgotok. :kocc:

#2525 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 9:40

Szerintem ti itt még mindig elbeszéltek egymás mellett..... :)

#2526 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:05

Hát ja. Nem sok értelme van ennek a diskurzusnak. :(

#2527 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:14

Én azt hiszem értem Sheriffet, szerintem konkrétan az foglalkoztatja, hogy akik pontozzák ezt a csacsit a versenyen, miért értenek hozzá kevésbé, mint pl azok akik itt ezen a fórumon írnak róla... (ha tévedek, akkor bocsánat, millió elnézést és itt sem voltam ;) )

#2528 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:20

Pénz beszél, csacsi iázik.

#2529 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:29

Pénz beszél, csacsi iázik.

Minden bírónak a zsebébe dugnak x összeget, hogy szavazzon a Totilasra. Mert az jó üzlet. :D

#2530 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:32

ugyanmá, a világ ennél bonyolultabb.

#2531 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:38

kanyargós úton jutnak el a bírók zsebéig. És aztán bonyolult módon adják át. :D

#2532 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:44

Én azt hiszem értem Sheriffet, szerintem konkrétan az foglalkoztatja, hogy akik pontozzák ezt a csacsit a versenyen, miért értenek hozzá kevésbé, mint pl azok akik itt ezen a fórumon írnak róla

Én is értem. A gond az, hogy senki nem állította ezt. Mármint azt, hogy a bírók nem hozzáértõk, E.G. nem nagy tudású lovas, vagy hogy a ló nyomorék lenne, és nem egy kivételes képességû jószág. Sheriff el nem hangzott vádakra reagál, asszem ezt hívják szélmalomharcnak.

#2533 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:46

kanyargós úton jutnak el a bírók zsebéig. És aztán bonyolult módon adják át.
:D

Váháháháhá! Ez jó volt! :D :D

#2534 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 10:47

És közben többen rájöttek, ki lopta el a Yeti lábnyomát a hóról. :)

#2535 SNAKE

SNAKE

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 11:38

Miközben a rózsaszín tüllruhás barbibabáddal játszol, közölném, hogy Aktion a fél életét fájdalomcsillapítókon és szteroidon élete le. Pl. Totilas még fiatal.

#2536 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 13:11

Mégegy lábnyom-tolvaj. :D

#2537 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 13:43

:kir: ! Én hirtelen elképzeltem Sheriffet amint babázik (bár nem ismerem, de így a fórumon olvasottak alapján aranyos lehet), aztán már inkább arra hajlottam, hogy nekem szól, de így is aranyos.

#2538 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 13:54

Én hirtelen elképzeltem Sheriffet amint babázik

Jaj, most én is elképzeltem :dev: :dev: :dev: (én sem ismerem, csak látásból, de az elég).

Amúgy a használható, foglalkoztatott lovakkal kapcsolatos eszmefuttatásával egyetértek.

#2539 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 14:10

Azért lehet jobb, ha Totilas is elkezdi kapkodni a fájdalomcsillapítókat, mert igaz hogy még fiatal (mennyi, 9, 10?), de nem kizárt, hogy ez a fél élete, és a másik felében meg ugye ez kell. (Ezután nyilván csak olyan versenyekre mehet majd, ahol nincs doppingellenõrzés. :D )

#2540 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 14:15

Amúgy a használható, foglalkoztatott lovakkal kapcsolatos eszmefuttatásával egyetértek.

Én szinte minden írásával :) (csak a nagyon westernes témájúakat nem mindig értem)
Amúgy ez van , ha valaki vizuális típus :gm:
Jav: jajj Franke ez jó volt, bízzunk benne, hogy a bírók lefizetésére szánt összegbõl jut még a dopping állatorvosnak is :yeah: ! (meg ne sértõdjön senki, én is csak egy vitát nem értõ laikus vagyok ;) )

Edited by Lótuszvirág, 2011 január 6. - 14:25.

#2541 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 14:37

Franke ez jó volt

Poénnak jó volt, de nyilván senki nem erre gondol, inkább arra, amit Vessy írt korábban:

Ez a másik fele a dolognak. Tegyük fel (!csak, hogy ne legyünk szûklátókörûek!), hogy LANDGRAF-nak és az általa olvasottaknak van igaza, és Totilas valóban cirkuszi ló, nem díjló. A díjlovaglást nézõk tömegei (akik az Olympia stadionba és a többi versenyre a szórakozás miatt mennek ki) mit tennének, ha nem a leglenyûgözõbb ló nyerne? Valószínûleg kifütyülnék a bírókat, a "LANDGRAF-okat", felállnának, hazamennének, és nem mennének többet díjlovas versenyre. A többi díjlovastól elpártolna a szponzoruk, hiszen nézõ nélkül nincs szponzor, nem lenne elég magas pénzdíj, és a többi, ami vele jár. Hiszen biztosan elmondható, hogy a "Totilas-ellenzõk" kevesebben vannak, sõt nagyon kevesen. Kell ez a díjlovassportnak? Biztosan nem. Tehát egy nem eléggé megalapozott érveléssel nincs értelme konfliktushelyzetet teremteni, az amúgy is sokak által (fõleg nem hozzáértõ szemmel) kevésbé kedvelt díjlovaglásban.

#2542 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 6. - 14:46

Természetesen azt lehet vitatni : hol a határ, amit megengedhetek magamnak a "lóhasználat" terén.
A cél szentesíti az eszközt. Milyen cél..? Milyen eszközt..?
Mi szentimentalizmus, mi realizmus, mi képmutatás?

Jó, rendben, ez már moralizálás ...E'húztam a lovakhó :hupp:

(ori elótt kezdtem írni)

Edited by Filly, 2011 január 6. - 15:06.

#2543 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 7. - 18:31

Természetesen azt lehet vitatni : hol a határ, amit megengedhetek magamnak a "lóhasználat" terén.
A cél szentesíti az eszközt. Milyen cél..? Milyen eszközt..?

Igazad van ebben. Az élet nagyon bonyolult dolog, s a határokat nehéz vagy lehetetlen élesen meghúzni. De attól hadd álljon már fel a szõr hátamon, s hadd nyíljon ki a bicska a zsebemben, amikor Dallos Gyulát állnak neki leminõsíteni, lógyilkosnak kikiáltani. A nyerges sportágak vitathatatlanul legsikeresebb képviselõje, az élõ legenda, az egyetlen lovas mesteredzõ, a szakmai és erkölcsi szaktekintély Dallos szteroidozza, doppingolja, kizsigereli a lovait? Azért eredményes? Nem tudok mosolyogni ezen, s elmenni sem tudok mellette. Az ilyen állítások nekem rosszul esnek. Ha õt így ítélik meg, akkor mire számíthatnék én magam? Akkor nekem egybõl a kínzókamrában, majd a vérpadon a helyem. A Gal meg lefizeti a világ összes bíróját? Azért világbajnok? Na ja!

Bocs, hogy nem ebben hiszek. Bocs, hogy nekem Dallos Gyula a LEG lovas témában a magyarok között. (De nem csak azok között.) Bocs, hogy Totilas tetszik. Sajnos én még nem tudok eleget a lovaglásról. Én még beveszem Gyula bácsi maszlagját az erkölcsrõl, az alázatról, a tiszteletrõl, a becsülettel elvégzett munkáró, szorgalomról, tudatosságról, tervszerûségrõl, meg hasonlókról. Én még képes vagyok a szememnek hinni, s nem ismeretlen kommentátoroknak. Egy héten keresztül reggeltõl estig ott álltam Dallos Gyula mellett, s láttam, hogy mi folyik a Xenophon Lovas Klubban, mi folyik az edzésein, mi történik az istállóban, hogyan látják el a lovakat. Ha én ló lennék, látatlanban aláírnám, hogy ott lehessek ló. Kötve hiszem, hogy Magyarországon lovaknak jobb dolguk, ellátásuk lenne, mint Dunakeszin, Dallos istállójában. Totilas megítélésében is inkább a saját szememnek és a "lefizetett" bírói elitnek hiszek, mint másoknak.
De tanulok ezerrel, s még fejlõdöm. Legyen ez a mentségem!

#2544 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 7. - 19:03

I love sheriff :)

Edited by Nevzorov, 2011 január 7. - 19:03.

#2545 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 7. - 19:21

A hollandok egy kiállításon megkeresték a Tanárnõmet,aki Németo. egyik vezetõ osteopath-ja. A dolog úgy kezdõdik,hogy elkezdenek Veled beszélgetni és finoman megkérdezik,hogy meddig vagy hajlandó elmenni a "lómanipulálásban". Õ ott "bukott meg",hogy a "rollkur"-ról markáns véleménye van. Többet nem keresték a társaságát. Kezelt olyan lovat ,akit E.G. lovagolt. 6 éves, herélt, kétoldali biceps femoris szakadással. Oka 150(!!!) minden egyre ugrásváltás(!!!) pihenõ nélkül. No comment...persze nem kell elhinni! :) Lezsák Leventétõl tanultam egy nagyon igaz mondást: Aki dudás akar lenni annak Pokolba kell menni! A lovassportban a pokolba vezetõ út útjelzõi a tönkretett lovak.

#2546 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 10. - 9:56

Ha egy csöpp esze van, 149-nél abbahagyja. :dev:

#2547 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 10. - 10:02

Ha egy csöpp esze van, 149-nél abbahagyja. :dev:

Sokkal elõbb abba kellett volna hagynia...ebben az esetben.

#2548 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 10. - 11:17

A hollandok egy kiállításon megkeresték a Tanárnõmet,aki Németo. egyik vezetõ osteopath-ja. A dolog úgy kezdõdik,hogy elkezdenek Veled beszélgetni és finoman megkérdezik,hogy meddig vagy hajlandó elmenni a "lómanipulálásban". Õ ott "bukott meg",hogy a "rollkur"-ról markáns véleménye van. Többet nem keresték a társaságát. Kezelt olyan lovat ,akit E.G. lovagolt. 6 éves, herélt, kétoldali biceps femoris szakadással. Oka 150(!!!) minden egyre ugrásváltás(!!!) pihenõ nélkül. No comment...persze nem kell elhinni! :)

Lezsák Leventétõl tanultam egy nagyon igaz mondást: Aki dudás akar lenni annak Pokolba kell menni!
A lovassportban a pokolba vezetõ út útjelzõi a tönkretett lovak.

Elhiszem amit mondasz. Iagaza van Lezsáknak is. De hadd legyek már annyira ártatlan és naív, hogy azt hihessem, hogy Dallos Gyula nem csinál vagy csináltat a tanítványaival 150 db minden egyre ugrásváltást! Gyula bácsinál tisztességesebb lovast nem ismerek. Az eredményeiért nyilván meg kellett dolgoznia. Eközben vér és verejték is hullott nyilván. S a határok bizony valóban sokszor nehezen meghatározhatóak, alig érzékelhetõek. A versenysportban bizonyítási kényszer van, s a kényszer nagy úr. Igazatok van abban, hogy a lovak kizsigerelése nem etikus. De pont Dallostól tanultam, hogy hosszú távon nem is igazán eredményes. Ha hosszú ideig akarsz a lovaddal a csúcson lenni, akkor nagyon kell vigyáznod rá! Ez érdeked is, amellett, hogy a tisztesség is megkívánja. A lovak, a lovaglás, a tanítványok és a tanítók iránti, azaz mindenre és mindenkire kiterjedõ alázat jellemzi az igazán kiemelkedõ lovasembereket. Dallos Gyulát is ez jellemzi. Edward Galt nem ismerem. De reménykedem benne, hogy õ sem a sötét oldal embere.

A lógyógyászatról meg van saját véleményem. Ahogyan a humán gyógyászatról is. A gyógyászoknak (ember vagy ló, egyre megy) sem kell minden szavát szentírásnak venni. Láttam én már neves lódoktor által menthetetlennek ítélt kehes lovat tünetmentesen évekkel késõbb.

#2549 vanilla

vanilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 119 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 11. - 9:22

Sziasztok :)

Van egy nagyon elasztikus mozgású ígéretes díjlovaglásra tökéletes eladó kancám :)

http://www.lovasok.h...p...scs&fromfo=

#2550 ficak

ficak

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 48 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 11. - 20:47

Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni tõletek! Díjlovaglásból írom a szakdolgozatom a Debreceni Agrár Egyetemen. Szükségem lenne nagyon sok információra a szakággal kapcsolatban. Érdekelne minden( verseny eredmények,adatok,jegyzetek,könyvek vagy kidolgozott lovas szakdolgozatok/dolgozatok stb.) Bárkinek bármi ilyen anyag a birtokában van vagy tudna segíteni,akkor azt nagyon meghálálnám. Illetve,ha valami komolyabb dolog akkor megvásárolnám mindenképpen. Kérlek írjatok magánban Itt vagy az alábbi e-mail cím valamelyikére. ficak16@freemail.hu vagy ferenc.badar@gmail.com Köszönöm!!!

#2551 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 12. - 9:18

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni tõletek! Díjlovaglásból írom a szakdolgozatom a Debreceni Agrár Egyetemen. Szükségem lenne nagyon sok információra a szakággal kapcsolatban. Érdekelne minden( verseny eredmények,adatok,jegyzetek,könyvek vagy kidolgozott lovas szakdolgozatok/dolgozatok stb.) Bárkinek bármi ilyen anyag a birtokában van vagy tudna segíteni,akkor azt nagyon meghálálnám. Illetve,ha valami komolyabb dolog akkor megvásárolnám mindenképpen.

Kérlek írjatok magánban Itt vagy az alábbi e-mail cím valamelyikére.
ficak16@freemail.hu vagy ferenc.badar@gmail.com
Köszönöm!!!

Keresd meg a szakág elnökét, titkárát! A hivatalos statisztikákat, versenyeredményeket a Lovasszövetség tartja nyilván és szolgáltatja. Biztos vagyok benne, hogy segítéget kapsz. Indulj el a www.lovasszovetseg.hu oldalról, a kapcsolatfelvételre ott találsz lehetõséget.

Megkeresheted Dallos Gyulát is. Kizártnak tartom, hogy ne adna lehetõséget egy beszélgetésre. Ha meggyõzöd telefonon arról, hogy téged érdekel a díjlovaglás, akkor már meg is nyerted õt. Mindenesetre készülj fel elõre a vele való találkozásra! Legyenek kérdéseid, véleményed, koncepciód! Õ nem fogja helyetted kitalálni, hogy mi legyen a szakdogád témája. S azt sem árt tudnod, hogy mi volt a címe görögül Xenophon idomító lovaglásról írott mûvének, hogyan hívták Nagy Sándor lovát, ki találta fel a golyóstollat és milyen messze van a Hold a Földtõl! Gyula bácsi szereti az emberek intelligenciáját tesztelni. :)

#2552 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 12. - 12:19

A téma a földön hever. Itt van pl.: Hogyan jut el egy lónyûvõ pamparider Gyulabá evangelizálásáig. Kérdezz bátran. Na de most tényleg. Lehet írni szakdogát a témából kívülállóként, ha elõtte nem gyakoroltam, nem élek benne valamilyen szinten legalább? (Költõi kérdés, persze hogy lehet. Sõt! A papír nem sántul meg)

#2553 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 12. - 13:00

Ugyanezen egyetemen dolgozva kijelenthetem: bármit lehet. Nemrég olvastam szakdolit egy fiktív gazdaság elképzelt tevékenységérõl. Jó minõsítést kapott. :(

#2554 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 12. - 14:02

Ugyanezen egyetemen dolgozva kijelenthetem: bármit lehet. Nemrég olvastam szakdolit egy fiktív gazdaság elképzelt tevékenységérõl. Jó minõsítést kapott. :(

:D :D :D

#2555 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 12. - 17:42

Üzleti terv, beruházás elemzés, megtérülési kalkulációk? Azért ezek nem ördögtõl való dolgok. Szerintem ezt valóban lehet jól és rosszul csinálni.

#2556 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 13. - 13:28

...Hiszem pl. valami Moldova nevû is írogatott egyenesen könyveket (nem ám csak szakdolgozatot) a vasútról, a tûzoltókról, meg másról, kibicként-kívülállóként.

Off: azzal a különbséggel, hogy Moldova több hónapra, fél évre, vagy többre is a késõbbi könyv témáját szolgáltató emberek közé költözött, velük élt, járt munkába, stb.
On

#2557 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 13. - 13:30

Üzleti terv, beruházás elemzés, megtérülési kalkulációk? Azért ezek nem ördögtõl való dolgok. Szerintem ezt valóban lehet jól és rosszul csinálni.

Semmi kalkuláció, csak fikció.

#2558 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 14. - 0:14

Semmi kalkuláció, csak fikció.

Hát ennek is van helye csak máshol.... de, hol is...
megvan; Pulp Fiction :D

#2559 Frízlovas

Frízlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.035 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 16. - 22:26

Hát Fiúk -lányok,én kis díjlovagláshoz nem értõ laikus,kezdek megrémülni a feljebb leírt dolgok miatt.Kell ez nekem? Biztos,hogy a kancám nem fog a szupercsõdi helyére kerülni,de úgy látom ebben a szakágban is az folyik,mint pl a fogathajtásnál(ahhoz értek) Az biztos én tudatlan,mikor meglátom Totilast ,tiszta libabõr leszek attól amit bemutat.(Jó értelemben) Ha ez a pénzes dolog,meg így is van,sajnos ez van mindenhol,lehet az kutya,macska,foci stb,"erõsebb kutya B.szik"bocs,de szerintem ez így van.

#2560 sheriff

sheriff

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 17. - 11:35

A téma a földön hever.

Itt van pl.: Hogyan jut el egy lónyûvõ pamparider Gyulabá evangelizálásáig.
Kérdezz bátran.

Na de most tényleg. Lehet írni szakdogát a témából kívülállóként, ha elõtte nem gyakoroltam, nem élek benne valamilyen szinten legalább? (Költõi kérdés, persze hogy lehet. Sõt! A papír nem sántul meg)

Vannak dolgok, amik nem változnak. Te pont akkora .... vagy most is, mint mindig is voltál.

1. Soha nem voltam lónyûvõ.
2. Dallos Gyula nem az Isten, de a legtisztességesebb és legmûveltebb magyar lovas. Õt tisztelni nem választható lehetõség!
3. Felszólító mondat végére tegyél felkiáltó jelet!
4. Nem ismerek olyan lovast, aki ugyanúgy értene a díjlovagláshoz, mint a westernlovagláshoz. Azaz senkinek nem lenne joga összehasonlítani ezt a két stílust? Én 15 éve westernlovagolok. A lovaglás tanulása során díjlovasoktól is tanultam, s tanulok. Bár versenyezni nem versenyeztem díjlovaglásban, de hiszem, hogy van annyi rálátásom, hogy összehasonlítsam a két lovaglási stílust egy szakdolgozatban.Olyan sok ismerethiányból és/vagy rosszindulatból táplálkozó vélemény van a westernlovaglással kapcsolatban, hogy ezt a témát - western vs. angol stílus - nekünk westernlovas vezetõknek kötelességünk vizsgálni, elemezni, s ugynígy kötelességünk a lovas társadalom ismereteit a mi irányunkba bõvíteni! Nem evangelizálunk, nem térítünk, pusztán ismereteket közlünk, s napi szinten tartjuk a westernlovaglást. Így vettem a bátorságot, s szakdolozatomban foglalkoztam ezzel a témával (is).. Akármit is pampogsz, én westernben közel 10-szeres magyar bajnok vagyok, ranch roping EB-ken 3 aranyérmat és egy ezüstöt szereztem, nyertem aranyat ezüstöt, bronzot Közép-Európa Kupán. Versenyztem vagy versenyzek trailbanben, reiningben, ropingban, team penningben, cuttingban, stb. Elvégeztem a legmagasabb szintû képzést a legnevesebb tanárokkal, s egyetemi végzettséget szereztem lovas témában.
Kíváncsi vagyok arra, hogy te mit tudsz felmutatni lovas téren? Mi jogosít fel arra, hogy folyton a westernlovaglást taknyold? Tudod mit? Menj a francba, te ......!