Díjlovaglás
Közzétéve 2010 október 6. - 10:48
Közzétéve 2010 október 6. - 11:06
Tedd azt! Az is rendben van." Tetszik nekem,na !"
- Ez teljesen rendben van.
Én meg tekinthetem példának Laura B..t , S. P.-t vagy Sotot.

Nekem csak az a furcsa, hogy amint valami/valaki kitûnik a tömegbõl, azonnal kezek nyúlnak feléje. S nem azért, hogy megveregessék a vállát, vagy, hogy a segítségét kérve felemelkedjenek hozzá, hanem azért, hogy visszahúzzák a tömegbe. Sajnos ezt tapasztalom mindenütt. Ez valami alapvetõ emberi tulajdonság. S sajnos én sem vagyok mentes tõle. Én is nagyon tudtam szakérteni régebben western ügyben. S sokszor még ma sem tudom megtûrtõztetni magam. Igyekszem azért, de nekem se mindig sikerül. Nagyon sokat kell ahhoz tudni, hogy az ember minden pillanatot megragadjon a hallgatásra. Én még nem tudok annyit.
Közzétéve 2010 október 6. - 11:14
Közzétéve 2010 október 6. - 11:15
Valóban kár dumálni. Kár megemlíteni még egyszer, hogy most már a kommentátor is szükségét érezte védeni Totilas gyengeségeit. Ja, amikre én ugyanakkor azt mondtam, hogy nyilván még fejlõdik....

A látvány, az kinek ami. Kis Gusztávokról nem nyit disputát a latin... ha totál hülye is vagyok a díjlovagláshoz, fenntartanám a jogot ahhoz, hogy úgy érezzem a magasra emelt elsõ láb s az olyan-amilyen hátsó láb láttán, hogy e látvány nem harmonikus. Onnan kezdve, hogy super 8-as filmeken magasiskolát 35 éve nézegetek... Nekem amiatt is nem gyönyörû és világszép.
Én ugyan ezzel még mindig jóval kevesebbet mondtam, mint ama Landgraf által említett, és Saby által belinkelt Heuschmann illusztráció (látható akkori hozzászólásaimban, hogy én ahhoz még kérnék magyarázatot), de természetesen Landgraffal vagyok egy táborban. No, ez nem egy néptelen tábor...
A kompetencia érdekes kérdés. És régi kérdés. Vajon a király meztelen kiáltáshoz kell-e férfiszabászati és optikusi diploma? Felmerült a rollkurnál is, nekem címezve, hogy ha Ankynak ez jó, akkor nekem miért nem.

De ez ugyanaz a téma, mint Totilas. Olyan értelemben, hogy ha a hajósinas tudja, hogy a hajó keletnek megy, akkor azt is tudja már, hogy jobbra nézve délnek néz, és ha elõtte nagy, szürke valami van, "Halál a Titanicra" felirattal, akkor jobb irányt változtatni. Nem kell ehhez hosszújáratú kapitányi vizsga.
No, de én a spanyol lépést is elítélem. Nagyon látványos az is.

Nem az a baj, hogy a könyvet más helyen olvassuk, hanem az, hogy ugyanakkor más malomban õrlik a
könyvet.

Közzétéve 2010 október 6. - 12:37
Közzétéve 2010 október 6. - 17:15
Épp ez az, hogy nem a lóval van a "probléma".Rossz hallgatni azonban, ahogy a világ díjlovaglásának jelenlegi elsõ számú favoritjáról, egész egyszerûen csodájáról beszéltek itt.
Közzétéve 2010 október 6. - 18:17
Közzétéve 2010 október 6. - 18:45

Edited by Fec, 2010 október 6. - 18:45.
Közzétéve 2010 október 7. - 9:22
Ha tudnám, felkérném Dr. Mándi Barnabást fejtse ki õ hogyan látja ezt a kérdést. Valaki?
Az ugró edzõkurzus alkalmából írt már ide talán megtenné ezúttal is.
Valamiért feltétel nélkül elfogadnám álláspontját.![]()
Bennem is hasonló merült fel, hogy ha valaki esetleg meg tudná kérdezni hozzáértõ, pártatlan állatorvos véleményét, az nagyon hasznos lenne a laikusok számára, mert mi csak azt látjuk, hogy feláll a szõr az emberen, ha nézi Totilast, olyan kisugárzása van ennek lónak, és nem éppen boldogtalannak tûnik a négyszögben.
Vagy esetleg komoly díjlovasok, edzõk véleményét, akik szintén pártatlanok, és nem azért kritizálnak, mert németbarátok, és most épp a hollandoknak jobban megy.
Közzétéve 2010 október 7. - 10:14
Namost azért tisztázzuk, hogy Landgraf hiába mondja, hogy Heuschmannak igaza van, Landgrafnak természetesen nem lehet igaza.

Közzétéve 2010 október 7. - 10:19

Közzétéve 2010 október 7. - 10:25

Közzétéve 2010 október 7. - 10:55
Épp ez az, hogy nem a lóval van a "probléma".
Hát igen, rendesen elbeszélünk egymás mellett.
A ló kisugárzását, csodálatos adottságait, szépségét még senki sem vitatta ezen a helyen, nem értem, miért kell el nem hangzott vádak ellen védeni. A tenyésztõi munka minõsítésére megvannak a megfelelõ fórumok, itt mi a ló kiképzésének módját tárgyaljuk, illetve hogy a természetes adottságait, a mozgását és izmoltságát ez milyen irányba vitte el. Az, hogy az elejéhez képest kicsit szerényebb a hátulja, nem feltétlen genetikailag kódolt. Land biztosan arról is tudna írni, ha akarna, hogy ez a felfelé irányuló lábmozgás milyen izomcsoportok megerõsítése révén fokozható. Még az is lehet, hogy ez a vállszabadság elõrefele is irányulhatna.
Tényleg fantasztikus, hogy a Saby által betett képen a ló a lábtövével megtörli az orrát anélkül, hogy a hátulja ebben támogatná. Én legalábbis különösebb konchajlítást nem fedezek fel a támaszkodó lábnál, bár nincs avatott szemem.
A legtöbb ló azonban erre nem képes, illetve nem is feltétlen a látványos mozdulatok elõcsikarása a cél az idomításnál. A lebegõ elej csak következmény lenne és nem cél, amit tök mindegy hogy érek el: a hátulsó lábak aktivitása révén, vagy egy überflexibilis ló kitenyésztésével.
Le kellene akkor írni, hogy immár többféle dressage létezik, a toplovasok hihetelen képességû lovaikkal látványos programok lovaglására törekszenek, aki meg jobban használható lovat szeretne távlovaglás, military vagy hobbitúrázás céljára, az induljon el valami más úton.
Fuego-nak is elég komoly kisugárzása van, engem jobban megfogott.
* mindezt csak a rosszindulat mondatja velem, mivel anyai ágon sváb vagyok.

Edited by ori, 2010 október 7. - 10:57.
Közzétéve 2010 október 7. - 11:46

Edited by LANDGRAF, 2010 október 7. - 12:01.
Közzétéve 2010 október 7. - 11:53

Közzétéve 2010 október 7. - 12:12

Közzétéve 2010 október 7. - 12:14
Valaki mondja már meg (hozzáértõ), mit kellene tenni, hogy ez az állat ne emelje ennyire magasra az elejét?? Hogyan kellene azt elérni, hogy azok a berajzolt szögek "jól álljanak"?
Semmi extra. Helyesen kell lovagolni.
Orinak igaza van.
Edited by LANDGRAF, 2010 október 7. - 12:15.
Közzétéve 2010 október 7. - 12:32
Semmi extra. Helyesen kell lovagolni.
Orinak igaza van.
Én biztos helytelenül lovagolok, mégsem sikerül ekkora vállszabadságot elérnem.

Amúgy ori, nem "már megint az eleje", hanem az eleje és a hátulja közti nagy különbség, mert szerintem nem annyira szar õ hátul, csak az elejéhez képest.
Közzétéve 2010 október 7. - 12:48

Közzétéve 2010 október 7. - 12:52
Megtaláltam az a részt, amire gondoltam. Kis részlet:
Frontleg Extension
<H3 class="imagecontainer rightimage">The low head-set helps train the M. Brachiocephalicus to become short,
pumped and strong.</H3>
Another training effect that the deep set head and neck has, is that it helps train for a really high frontleg lift. The main muscle lifting the forearm up to extend it, is the M. Brachiocephalicus, which litreally means "from arm to head". ......
In rollkur, this particular muscle works in an extremely contracted range, and over time actually shortens some, even at rest. It becomes stronger in its shorter state, because it is trained in a shorter state. So that when the neck is held up and out, and the poll is far away from the foreleg, the muscle is able to pull the forearm up really high, to get that spectacular look in the piaffe/passage and extensions. As all can see, however, it does not effect the diagonal hindleg. This disunited trot is typical of horses trained in this fashion.
Eszerint a látványos mozgás fejleszthetõ bizonyos lovaglási technikával, amennyiben ez a cél.
Közzétéve 2010 október 7. - 13:08

Közzétéve 2010 október 7. - 14:26
Másrészt a fiatal ló mozgását figyelve mindenki eldöntheti magában, hogy a felfele ügetés genetikailag determinált-e nála.
Edited by ori, 2010 október 7. - 14:29.
Közzétéve 2010 október 7. - 14:45

Edited by Ernest, 2010 október 7. - 14:48.
Közzétéve 2010 október 7. - 16:47
Ha eltekintek a rollkur részétõl, sokkal egészségesebb képet ad. Ez inkább szemet gyönyörködtetõMásrészt a fiatal ló mozgását figyelve mindenki eldöntheti magában, hogy a felfele ügetés genetikailag determinált-e nála.

Közzétéve 2010 október 7. - 16:55
Közzétéve 2010 október 7. - 18:39
Közzétéve 2010 október 7. - 19:00
Közzétéve 2010 október 8. - 11:33

Közzétéve 2010 október 8. - 11:55
Sziasztok!
Kicsit OFF, de keresek két díjlovas hölgyet: Varga Bernadettet, Veszprémbõl, lova neve Canterbury, illetve Petõi Anitát Sopronból, lova neve Grádus. Aki esetleg tud elérhetõséget (telszám jó lenne, de emil is megfelel), legyen kedves magánban megírni! Köszönöm szépen!
HELLO,
Épp iwiweztem, mindketten fenn vannak

Közzétéve 2010 október 8. - 12:08

Közzétéve 2010 október 8. - 12:23
Közzétéve 2010 október 9. - 11:50
http://www.horsetalk...10/01/134.shtml :-/
Közzétéve 2010 október 9. - 20:19

Közzétéve 2010 október 10. - 7:16

Közzétéve 2010 október 10. - 8:24
Tegnap pl. Tanévnyitó volt a TF Lovaskultúra oktatóknál.
Ma szerintem néhányan lemennek.
Az akadémiai szintû kultúra tananyagban rész leszen-e legalább érintõen, hogy a "klozettajtót ne hagydd tárva-nyitva"!?
Itt kell kezdeni. Minket, kissé maradian szégyenlõsöket zsenírozza ha egyszál pendelyben látszódik királyi mivoltunk.
DE, legyünk pozitívak! Legalább kezet mosott a f.sz.

Közzétéve 2010 október 10. - 8:32
Az akadémiai szintû kultúra tananyagban rész leszen-e legalább érintõen, hogy a "klozettajtót ne hagydd tárva-nyitva"!?
Itt kell kezdeni. Minket, kissé maradian szégyenlõsöket zsenírozza ha egyszál pendelyben látszódik királyi mivoltunk.
DE, legyünk pozitívak! Legalább kezet mosott a f.sz.
Nem értem az oktatás és a klozetajtó közötti összefüggést. A klozetajtó funkciójának tudását szerintem Otthonról hozza az ember,mint ahogy a kézmosásét is!

Közzétéve 2010 október 10. - 8:40

Közzétéve 2010 október 10. - 8:58
Közzétéve 2010 október 10. - 11:55
Nem értem az oktatás és a klozetajtó közötti összefüggést. A klozetajtó funkciójának tudását szerintem Otthonról hozza az ember,mint ahogy a kézmosásét is!
![]()
Stimmt!
Csak arra gondoltam, hogy a "hely szelleme" kellene hogy hasson. Pl a Lajta túlpartján már nem szemetelek, köpködök, etc. De messzire vezet ez, nekem is fáradtságos volt kicsi fiamat rászoktatni apróságra, hogy ne úgy parkoljon ahogy a "nagymenõktõl" napmintnap látja, kereszbe, nehogy más is elférjen még. (pedig markolóval élére állítja a gyufásdobozt)
Közzétéve 2010 október 10. - 13:04