Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Minden, amit tudni akartál a...

• Please log in to reply
559 válasz a témához

#201 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 18. - 21:06

A "gizit" példának szántam, de írhattam volna máriajakabot is Posted Image Te leírtad, téged mi zavar. Én meg leírtam, hogy engem mi. Nos, a civilizált viselkedés ott kezdõdik, hogy ezt a tiszteletben tartás dolgot nem csak elvárod más felõl, hanem nyújtod is. Nem a mondatkezdés kicsinysége, félre ne értsd. A kekeckedés része meg a "valószínûleg" kijavítása volt, de azt inkább poénnak, mint valóban szólásnak szántam, ezt szerintem te is érzed.

#202 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 18. - 21:13

igen, csak ez a topic nem arról szól, hogy tiszteletben tartsuk, hanem hogy az érdeklõdõknek segítsünk.amúgy hogy tiszteletben tartom-e a véleményedet, azt csak én tudhatom és akármit mondok, nem tudod bizonyítani az ellenkezõjét, ergo ezt bízd rám, kérlek Posted Image nem a tiszteletlenségemrõl vagyok híres, úgy érzem. ha te így ismertél meg, c'est la vie, ahogy a svéd mondja, ha jól beszél franciául.

#203 ivanhu

ivanhu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 18. - 21:21

idézet:
Eredeti szerzõ: BoKa: Szóval (öszegezve) [/QUOTE]Összegezve, kedves BoKa. Összegezve. Posted Image

#204 ivanhu

ivanhu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 18. - 23:05

OFF ON
idézet:
Eredeti szerzõ: Zsubaba: Diszgráfia, diszlexia. [/QUOTE]Az elõbbi halovány emlékeim szerint a számolni nem tudásra használt divatszó (lásd alább), az utóbbi pedig a szövegértésre, olvasási nehézségre vonatkozik.Véleményem szerint egyébként mindkettõ babona, nem pedig betegség. Ha egy gyereknek kicsi korában hallási vagy beszédproblémái vannak, akkor valóban elõfordul, hogy nehezen tanul meg olvasni. Megtanítani azonban mindegyiket meg lehet, csak nagyon sok munkával jár. Édesanyám 33 évig tanított általános alsóban (3.-4.), volt 17 osztálya, köztük volt néhány, akit diszlexiásnak mondtak. Negyedik végére mindegyik gyönyörûen olvasott, és értette a szöveget. Igaz, hogy ezekkel a gyerekekkel naponta olvastatott, együtt kórusban az osztállyal, meg külön is. Szerinte a diszlexia, ha egyáltalán létezik, alsóban elmulasztható. Más kérdés, hogy a tanárnak ezt senki nem fogja megfizetni, márpedig tényleg sokat kell nyúzni az ilyen kölyköket. (Nem õ volt az egyetlen, aki ugyanezt tette egyébként, és több kolleganõjének is hasonló a véleménye.) Következésképpen a diszlexia abban az értelemben, hogy "nem képes megérteni az olvasott szöveget", nem igaz. Nehezebben tanulja meg a megértését, ilyen értelemben igaz. A fenti gyerekek helyesírása is valóban gyengébb maradt a többiekénél. Az idõ múlásával, és az egyre több olvasás során azonban az is egyre javult. Szóval nem nagyon hiszek ebben (sem).OFF OFFivanhu, alias Ketler Iván---Ne vesztegesd idõdet mások megsegítésére,inkább tanítsd meg õket segíteni magukon.

#205 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 10:00

Uni! Ha valaki nem akar nagybetûvel mondatot kezdeni kb. ugyanaz a kategória, mint hogy nem akar helyesen írni, mert minek. Te nem akarsz és punktum. Õk meg nem akarnak a helyesírás számukra megerõltetõ feladatával megbirkózni és punktum. Szerintem ha a te hozzáállásod ennyire rugalmatlan, akkor nem kellene mástól több figyelmet és rugalmasságot elvárni.Szíved joga kisbetûkkel írni, nem is bántasz ezzel senkit sem, csak úgy érzem, hogy nem azonos mércével mérsz.

#206 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 10:32

ivanhu, a diszgráfia nem a számolni nem tudás, hanem a helyesen írni nem tudás. de errõl is volt szó 1-2 oldallal elõbb. a számolni nem tudásnak más a neve és nem szeretném pontatlanul leírni, valami diszkalkuizé. a diszlexiától szerintem egészen nyugodtan lehet helyesírási nehézsége valakinek, hiszen ha problémája van az olvasással, akkor el tudom képzelni, hogy rosszul jegyzi meg a szavakat, márpedig sok szó helyesírása olvasás által (is) rögzül.zapolya, teljesen igazatok van, megadom magam, más mércével mérek, egy büdös tapló vagyok, mert amellett, hogy merek, mit merek, csak erre vagyok hajlandó, szóval csak kisbetûvel írok, ezért nem mondhatom el, hogy milyen nyelvtani hibák idegesítenek. annyira nagyon igazatok van, megyek is a sarokba kukoricára térdepelni...ps: írtatok már sokat mic. worddel? akkor tudjátok, hogy be lehet állítani, hogy nagybetûvel kezdje a mondatot. ennyit errõl. meg lehet szokni. de jaj nekem, mirõl beszélek, hiszen én vagyok az, akinek a szemében gerenda van, hisz ez mérhetetlenül nagy hiba, s mások szemében csak szálka az, hogy a naponta sokszor használt szavaikat egyszerûen helyesen leírni nem képes...tényleg annyira jól ír itt mindenki, hogy ez a legnagyobb bajotok, hogy nem használom a shiftet?

#207 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 10:40

idézet:
Eredeti szerzõ: ivanhu: OFF ON
idézet:
Eredeti szerzõ: Zsubaba: Diszgráfia, diszlexia. [/QUOTE]Az elõbbi halovány emlékeim szerint a számolni nem tudásra használt divatszó (lásd alább), az utóbbi pedig a szövegértésre, olvasási nehézségre vonatkozik.
[/QUOTE]A diszkalkúlia, igen. Van olyan is. Ez vonatkozik a számolási nehézségekre, nincs tisztában a számok nagyságrendjével, nincs számfogalma, helyiérték és tízes átlépés okoz gondokat. (Kalkulál)A diszgráfiás aki írni nem tud, keveri a betûket, nem tudja rendesen formálni õket, betûket hagy ki. Benne is van a GRÁF szócska.A diszlexiások olvasni nem tudnak rendesen, de nem a szövegértésre vonatkozik, hanem az olvasási technikára. Attól, hogy diszlexiás egy gyerek, a szövegértése lehet tökéletes.Ez nem betegség, de nem is babona. Senki nem is állította, hogy betegség. Ez képességhiány vagy részképesség zavar, ami fejleszthetõ persze, de ettõl még van.Az én édesanyám 22 éve tanít elsõtõl negyedikig, tehát rajta múlik, hogy a gyerekek megtanulnak-e egyáltalán olvasni, írni, számolni. Mindegyik megtanult, de ettõl még vannak problémák.A mostani másodikos osztályában is van egy diszkalkúliás kislány, és ezt õ vette észre, de ezt óvodában ki kellett volna szûrni. És valóban, negyedikre behozza magát. [ Január 19, 2005, 09:44: Az üzenetet átszerkesztette: Zsubaba ]

#208 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:08

Emlékezvén ugye ama ominózus levélre, melyet vesszõ nélkül írtak, valami ilyesmi az eleje:A királynõt megölni jó lesz félnetek nem kell... stb.(A királynõt megölni, nem kell félnetek, jó lesz, vagy A királynõt megölni nem kell, félnetek jó lesz.)Bocs, a pontos mondatra nem emlékszem, de ugye, hogy az ellentetjét jelenti, pedig csak a vesszõk vannak más helyen.(Ha valaki esetleg tudja az egész mondatot, kérem szépen, akár magánban is.)

#209 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:11

A királynõt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.Regnam occidere nolite timere bonus est si omnes consentiunt ego non contradico. [ Január 19, 2005, 10:21: Az üzenetet átszerkesztette: Unicorn ]

#210 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:11

"A KIRÁLYNÕT MEGÖLNI NEM KELL FÉLNETEK JÓ LESZ HA MINDENKI AKARJA ÉN NEM ELLENZEM"Kétféleképpen olvasható:1. A királynõt megölni! Nem kell félnetek, jó lesz! Ha mindenki akarja, én nem ellenzem.2. A királynõt megölni nem kell! Félnetek jó lesz! Ha mindenki akarja, én nem! Ellenzem!

#211 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:12

gyorsabbvoltamgyorsabbvoltamgyorsabbvoltam Posted Image még jó, h nem vagyok pasi, akkor ezzel nem kellene dicsekednem.tényleg, mi a vélemény a kéne-kellene szavak használatáról?

#212 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:17

Köszönöm Unicorn és Zsubaba! Posted Image Ez gyors volt. Már írom is fel, jegyzem meg!Az én tanárom még vesszõvel tanította. Hiába na, öregszem. :( (Érettségi után pedig kivágtam az összeg tankönyvemet, pedig lehet, hogy valamelyikben benne volt?... :confused: ) Mindenesetre az egyik kedvenc példám. Fõleg most, hogy már tudom az egész mondatot. :D [ Január 19, 2005, 10:22: Az üzenetet átszerkesztette: cappaa ]

#213 ivanhu

ivanhu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:18

idézet:
Eredeti szerzõ: cappaa: (Ha valaki esetleg tudja az egész mondatot, kérem szépen, akár magánban is.) [/QUOTE]Ezt véletlenül gúgli nélkül is tudom:A kiránynõt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem.Némelyek vitatkoznak, hogy mi a "pontos" idézet, megölni vagy meggyilkolni, beleegyeztek vagy akarjátok, stb. Ez kissé szamárság, mivel latinul szólt (elvileg). Ehhez viszont a gúglit használtam, mert ennyire okos azért nem vagyok:Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico.Szóval javaslom a gúgli használatát, az interneten minden megtalálható némi utánjárással...

#214 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:20

vagy elég megkérdezni valakit, akinek a latin tanára szólásokat is tanít, hogy könnyebben megjegyezzék a kölkök ezt a kicsit bonyolult ragozási rendszert és akkor az bepötyögi Posted Image ...majd utána kijavítja, mert a bonum szót sikkesen kihagyta belõle Posted Image cap, akkor ugyanilyen neked a picurkát szó is? Posted Image [ Január 19, 2005, 10:23: Az üzenetet átszerkesztette: Unicorn ]

#215 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:24

Kösz, kösz! Posted Image A nyeremény már elkelt, kérem, ne küldjenek több megfejtést! :D Kéne - kellene: Passz. Az én szõrös, öreg füleimnek szebb a kellene. A kéne az inkább olyan szlenges, rövidebb verzió, nem? Ne bántsatok, ha hülyeséget írtam volna.Az egyik kolléganõm állandóan azt mondja, hogy "kicsikét". Nagyonka rohamot tudok kapni tõle, miért nem jó a kicsit? Miért kell kicsinyítõképezni? Nem elég kicsi? Posted Image

#216 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:27

sokan panaszkodnak a kéne használatára, van egy ismerõsöm, aki idegrohamot kap, ha olvassa/meghallja. engem ennyire nem zavar.egy barátnõm pedig a -de viszont- kifejezéstõl megy a falnak, mondván, a de és a viszont körülbelül ugyanazt jelenti, miért kell megkettõzni?

#217 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:31

idézet:
Eredeti szerzõ: ivanhu:Összegezve, kedves BoKa. Összegezve. Posted Image [/QUOTE]Vazzzzee :D Legalább az illem kedvéért bent hagyhattál volna valami elütést a következõ beírásodban :D

#218 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:32

Neeeem, a picur az picut, nem kicsi. Vagyis nem tudom. Megfogtál! :D (Jelölj meg és dobj vissza a vízbe! Posted Image Köszi)Érdekes. Nekem fura az, hogy kicsikét. A picurkát is fura, de az eleve olyan mókásabb, bohókásabb (lazább, kötetlenebb) szó (számomra), nem? Ingyom-bingyom. Na jó, már nincs is bajom a kicsikét-tel. :rolleyes:

#219 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:33

én is kijavítottam az összegzést, épp csak arra rá se bagózott senki... Posted Image [ Január 19, 2005, 10:35: Az üzenetet átszerkesztette: Unicorn ]

#220 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 11:35

idézet:
Eredeti szerzõ: Unicorn: egy barátnõm pedig a -de viszont- kifejezéstõl megy a falnak, mondván, a de és a viszont körülbelül ugyanazt jelenti, miért kell megkettõzni? [/QUOTE]Hogy nyomatékosítsa az ellentétet? Posted Image Nyelvtanilag valóban nem helyes, hogy de viszont, csak nagyon elterjedt, és rengetegen használják, mindenkit nem lehet kijavítani. :rolleyes: BoKa! Ne elégedetlenkedj ;) Ez szójáték, de aranyos:- Hogy kéred a fõzeléket, feltéttel?- Feltételenül. :D

#221 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 12:56

Meg-e lehetne....Nyílik a bicska a zseb(em)ben...

#222 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 13:15

Úgy is mondhassuk, csak így hasogassa a fülemet...Így gondoltad-e? Posted Image (Elõször én is azt írtam, hogy meg-e lehetne-e, mert aki ezt mondja, az csak fél hibapont ugye, mert jó helyre is tette a kérdõszót, meg rossz helyre is. :D )

#223 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 14:28

A "deviszont"-hoz hasonlít az "ellenben de" kifejezés is, amit szoktam néha használni, de ironikusan :D Ha meg már de viszont-ot monduk, akkor duplán tagadunk, ami vagy nincs, vagy pedig a tagadás tagadása, tehát igaz a mondandó.Meg a "buzee-e vagy?" :D Posted Image [ Január 19, 2005, 13:29: Az üzenetet átszerkesztette: Zsubaba ]

#224 kokr80

kokr80

Új vendég

• Fórumtag
  • 20 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 14:34

Sziasztok!Nekem is van egy kedves barátnõm (itteni nevén Padddington), aki szintén minden egyes alkalommal kijavítja a "de viszont"-jaimat. :rolleyes: Viszont nekem már annyira a számon van (meg a köznépnek általában), hogy fel sem tûnik, ha rosszul használom, így bõven hagyok alkalmat a cseszegetésre. Posted Image Tetszik a topik, csípem az ilyeneket, grat! Posted Image Majd ellátogatok erre többször is! ;)

#225 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 14:39

Nem teljesen ugyanaz, de nekem tetszik a "mertugyebár" is, by Monty Phyton (-t fordító fordító :D ).

#226 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 14:49

idézet:
Eredeti szerzõ: Zsubaba: Ha meg már de viszont-ot monduk, akkor duplán tagadunk, ami vagy nincs, vagy pedig a tagadás tagadása, tehát igaz a mondandó. [/QUOTE]De ezt vajon tudja-e az is, aki úgy mondja, "deviszont"? Posted Image

#227 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 14:52

Én tudom magamról, hogy mániákusan használok kötõszavakat halmozottan. Ennek oka nagyon prózai, hiszen nem tudok egyszerûen fogalmazni.Tényleg ennyire zavaró ez?

#228 cappaa

cappaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 738 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 15:00

Jaaaj, nem, itt most nem errõl van szó, hanem konkrétan a deviszontról és társairól. Ha azt mondod, hogy ésmerthátugyebárnamármostakkor, Posted Image az szerintem aranyos, de két tagadást mondani egymás után, háááát, az már gáááázosabb. Mint fentebb írtam, már az én fülem is megszokta a deviszontot, sõt, biztosan használom is, csak nem tûnik fel. :D [ Január 19, 2005, 14:01: Az üzenetet átszerkesztette: cappaa ]

#229 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 15:08

Na várj! Én viszont ezeket nem úgy használom, hogy "jajj, de jól is néz ez ki így"! Egyszerûen úgy érzem anélkül félreérthetõ, nem egyértelmû és nem érzem úgy, hogy azt írja le amit akarok. Ami a probléma, hogy másoknak meg túlzásnak hathat...No mindegy, amíg nem lesz egyszer rámszólva (helyesen: amíg nem szól rám egyszer valaki), folytatom így, legalább jól érzem magam. Posted Image (zárójelben kijavítottam a híbám) [ Január 19, 2005, 14:44: Az üzenetet átszerkesztette: Artin ]

#230 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 15:26

Jajj Artin. :D Most elõhoztad a másikat, amit nem szeretek.Amikor a macska fel van mászva a fára és le van lógva a farka és utána meg van ugatva és meg van ijedve és le van esve a fáról és meg van edve a kutya által :D :D :D ;)

#231 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 15:42

Áááá, pedig hogy figyeltem, hogy ne lehessen belekötni... :mad:

#232 ivanhu

ivanhu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 16:17

idézet:
Eredeti szerzõ: Unicorn: én is kijavítottam az összegzést, épp csak arra rá se bagózott senki... Posted Image [/QUOTE]Késõbb magam is észleltem, a különbség talán a stílusban lehet. Asszem nem mindegy, hogy "elbaltáztad, he marha!", vagy "sajnos elrontottad, kedvesem!" a beszólás. Az elõbbinek van némi, öööö, sajátos és pedagógiai szempontból megkérdõjelezhetõ zamata. Posted Image Szóval a különbség szerintem az, hogy az általam választott megoldáson látszik, hogy magam is pusztán elgépelésnek tartom, a Tiédbõl viszont ez nem annyira derül ki, Te látszólag feltételezted a helyesírás nem ismeretébõl származó szándékos használatot... Talán azért, mert az adott üzeneted hangvételéhez ez eleve jobban illett? Posted Image Béke!

#233 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 16:48

a stílusbeli különbség talán abból adódott, hogy õ is számonkérte rajtam a nyilvánvaló elgépelésemet, így magam is felhatalmazva éreztem erre emiatt tongue.gif ettõl még béke van, csak feleslegesnek tartom így kihangsúlyozni, ahogy tetted, de szíved joga.

#234 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 16:50

a témához:a nem-e tudnál eljönni nem csípi a fületeket? ennél jobban engem csak a nákozás zavar :D

#235 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 20:52

A "nem-e" engem is nagyon zavar, és szoktam néha szólni, csak nem mindenkinek, mert van, aki nem érti, és megsértõdik rajta.A nákozást itt fórumon sajnos nehéz kiszûrni, mert elütés is lehet.

#236 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 20:56

de ha én ütöm el az illetõt, akkor engem neveznek agresszívnak Posted Image

#237 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 19. - 20:58

ehhez szerintem semmi köze az agresszivitásnak :confused: [ Január 19, 2005, 19:58: Az üzenetet átszerkesztette: Zsubaba ]

#238 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 20. - 11:01

idézet:
Eredeti szerzõ: Unicorn: a stílusbeli különbség talán abból adódott, hogy õ is számonkérte rajtam a nyilvánvaló elgépelésemet, így magam is felhatalmazva éreztem erre emiatt tongue.gif [/QUOTE]Te Uni, ez most komoly? Nem gondolom, hogy nem eleget reagáltam a veszekedõs hozzámszólásodra. Vagy viccelõdnöm kellett volna míg te veszekedni kezdesz/próbálsz? Merthogy a különbség a kettõtök reagálásában "csak" annyi volt. Más: mi a manó az a "nákozás"? :confused:

#239 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 20. - 11:22

idézet:

Eredeti szerzõ: BoKa:

Eredeti szerzõ: Unicorn:Más: mi a manó az a "nákozás"?   :confused:  

Ez jó kérdés!

#240 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2005 január 20. - 11:25

Talán ha nék helyett is nákot használ valaki. Uni! Enyém a pirospont?