Látni kell, hogy mire mondja az ember azt, hogy nem így, hanem úgy, nem annyira, csak ennyire, stb. Igyekeztem csak abban állást foglalni, amirõl úgy gondoltam, alapjaiban nem stimmel. Messze nem elég a tapasztalatom arra, hogy okoskodjak. Mégis leírom(-tam) amit GONDOLOK, mert legfeljebb valaki felhívja a figyelmemet arra, hogy hol vannak azok a határok (korlátok?), amelyek között még mûködik a "tuti", és hol kezdõdik az, ahol már nem.
Nekem Sheriff írása óta fejembe vert szög ;) , hogy "ne ott küzdj a lóval, ahol az felkínálja". Én eddig ezt nem tudtam így megfogalmazni. Nálam két lépcsõ a segítség, kérek (várok, kapom, nem kapom), és korrekció (na mi van hapsikám, ott a hátamon, erre most mit lépsz?

Hajlítás: szerény kis tapasztalatom a silveradoi lovakkal azt mondatja velem, hogy Sheriffnek valóban gondot okoz ez. Ugyanis minden görbültség nélkül képesek fordulni, mint a bot.

Rengeteg átdolgozás, (jobbra-balra körök) és némi egyenesre állítgatás kell ahhoz, hogy ezen túljussunk. És csak utána (!) jöhet a kérdés, hogy hogyan hajlítsuk meg, illetve milyen segítséggel. (Célszerûen azzal, amit tanítottunk neki, de hát pont ez volt a kérdés.

A hogyan pedig értelemszerûen összefügg a testsúly-láb-szár (összehangolt!) munkájával. Na ez utóbbi három különbözik szinte mindenhol. Hogy is van ez?
Az ember - ahogy a tanintézetekben a fejébe verték - elõször megtanul (jó vicc

Elmélet: Csak a vágtába ugratásra vagy 4 féle (!) variáció volt. Amikor az akkori oktatómat megkérdeztem errõl, csak nézett rám üveges tekintettel, hiszen õ tudta(?!), hogy kell.
Gyakorlat: Volt kedvem és lehetõségen néhány western lovas helyen tanulgatni, vagy csak körül nézni. Mindenütt elkezdték korrigálni mindazt, amit másutt nagy nehezen a fejembe vertek. (Nem nevezem meg õket, mert külön külön mindenütt tanultam valamit, de hogyismonjam

Akkor most mit írjak? Mondjuk, hogy " ezt én nem így csinálnám", meg ilyesmik.
Egy példa erre a hajlítás:
- mivel kéred? koccolsz, kiteszed a lábad?
- Hova teszed a testsúly? Belülre? Kívülre? Semlegesen?
- Melyik szárat hová teszed? Ráfekteted, lógatod, áthúzod?
- Mit kezdesz a felsõtesteddel? Fordulsz a fej-váll-csípõ láb vonal mentén, vagy párhuzamozol a ló vállával?
- Mit csinálsz a csizmával nyitod, vagy ráhajlítod a lovat?
- Végül: mit csinálsz, ha a ló nem adja a kívánt választ? És mivel?
Ezért írtam/javasoltam, hogy le kell tenni a voksot valaki mellett, aki hitelesnek tûnik, és azt megtanulni. Nem olthatjuk a (tudás-)szomjunkat több kútból egyszerre.