Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kutyák nevelése

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
290 válasz a témához

#201 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 21. - 17:30

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Mindenkinek smile.gif

#202 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 29. - 7:50

Ha érdekel még valakit:
Labi most lesz 1 éves.Nagyon jól megvagyunk.Sikerült megtanítanom a legfontosabb dolgokra.
Ilyen most:
http://lh6.ggpht.com.....ember 013.jpg

#203 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 29. - 12:06

Énis kérdezek :) Hogy tudom megtanítani a kutyámnak h jelre ugasson?Az öreg szukám rengeteg trükköt tud,de én már nemtudom h lett neki megtanítva :o Apu azt mondja ingereljem cuppogással pl ha kint a többi kutya ugat.Nah hát ha azt mondom neki hol a kutya? :cuppogás: fog meg!akkor ugat de olyankor nem rámfigyel és pl következõleg kutyák ugatása nélkül már nem megy a dolog.Ülni,feküdni,pacsit adni mind a két lábbal már tudunk.Egyenlõre többet nem tanítottam neki,pedig az engedelmességi része az nem maradhat el.Valamiért nemképes rámfigyelni,esküszöm hiperaktív :D nemtudom lekötni a figyelmét.A játékot is eldobom,visszahozza de pl nem adja oda a kezembe,leejti elém.Ha azt mondom hozd ide a dínot(plüss) akkor csak játékra hív de semmi több.Viszont az jó h nem jutalomfalatos,õ inkább az a simogassá meg ha jólcsináltam vmit típusú kutya.A dalmatám viszont nem.Mondjuk már nem piszkálgatom trükökkökel,lenyugdíjaztam :)

#204 Mocca

Mocca

Csikó

• Fórumtag
  • 870 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 29. - 14:50

Ha érdekel még valakit:
Labi most lesz 1 éves.Nagyon jól megvagyunk.Sikerült megtanítanom a legfontosabb dolgokra.
Ilyen most:

Gyönyörü!Gratulálok!Örülök,hogy nem adtátok fel. :)

#205 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 29. - 15:05

Énis kérdezek :)

Hogy tudom megtanítani a kutyámnak h jelre ugasson?Az öreg szukám rengeteg trükköt tud,de én már nemtudom h lett neki megtanítva :o
Apu azt mondja ingereljem cuppogással pl ha kint a többi kutya ugat.Nah hát ha azt mondom neki hol a kutya? :cuppogás: fog meg!akkor ugat de olyankor nem rámfigyel és pl következõleg kutyák ugatása nélkül már nem megy a dolog.

Klikkerezéssel könnyen megtanítható szinte bármire a kutya!
Szerintem elég csúnya dolog uszítani a kutyát, fõleg egy másikra! :mad:

#206 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 29. - 15:08

Köszi és köszi.Nemis vártam mást,forgasd ki a szavaim.Nem azt mondtam h odaviszem a kerítéshez ha ott egy kóbor eb és úszítgatom.Amúgyis ugatnak ha hallják a szomszéd kutyák hangját...

Edited by Hasufel, 2009 január 29. - 15:08.

#207 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 29. - 17:31

Ha érdekel még valakit:
Ilyen most:

Nagyön örülök hogy jól haladtok :)
Én szívesen hallanék részleteket is. Mesélj mindenrõl!!

Hasufel Elküldve 2009.01.29, 12:06
Énis kérdezek smile.gif

Hogy tudom megtanítani a kutyámnak h jelre ugasson?..

Én úgy próbálnám elõször hogy amikor magától ugat megdícsérném (de nagy és látványos módon hogy tényleg értse). Valószínûleg elõször meglepõdne de aztán rájönne hogy ezt várod tõle. Aztán mikor már tudatosan ugat és várja a dícséretet akkor be lehetne vezetni a vezényszót is. Általában mûködik ez a módszer csak sajnos az átmeneti állapotban kb állandóan ugatnak a kutyák ha kell ha nem :gm:

Valamiért nemképes rámfigyelni,esküszöm hiperaktív biggrin.gif nemtudom lekötni a figyelmét..

Erre meg a szemkontaktus gyakorlatot lehetne kipróbálni. Bármikor a kutyi a szemedbe néz akkor nagy dícséret. Elõször még csak néhány pillanatra majd egyre tovább kihúzni hogy rád nézzen. Lehet provokálni is pl jutifali vagy kedvenc játék az orrod elé tartva hogy kénytelen legyen rád figyelni. Ha megvan nagyon örülni és/vagy jutifali.

#208 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 29. - 20:13

Örülök Kati, hogy a kitartásotok meghozta az eredményét és nem mondtatok le a kutyáról! :yeah: :kocc: Nagyon szép lett! :ang:

#209 csitra

csitra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 155 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 1:17

Hogy tudom megtanítani a kutyámnak h jelre ugasson?Az öreg szukám rengeteg trükköt tud,de én már nemtudom h lett neki megtanítva :o
Apu azt mondja ingereljem cuppogással pl ha kint a többi kutya ugat.Nah hát ha azt mondom neki hol a kutya? :cuppogás: fog meg!akkor ugat de olyankor nem rámfigyel és pl következõleg kutyák ugatása nélkül már nem megy a dolog.Ülni,feküdni,pacsit adni mind a két lábbal már tudunk.Egyenlõre többet nem tanítottam neki,pedig az engedelmességi része az nem maradhat el.Valamiért nemképes rámfigyelni,esküszöm hiperaktív :D nemtudom lekötni a figyelmét.A játékot is eldobom,visszahozza de pl nem adja oda a kezembe,leejti elém.Ha azt mondom hozd ide a dínot(plüss) akkor csak játékra hív de semmi több.Viszont az jó h nem jutalomfalatos,õ inkább az a simogassá meg ha jólcsináltam vmit típusú kutya.A dalmatám viszont nem.Mondjuk már nem piszkálgatom trükökkökel,lenyugdíjaztam :)

Az én kutyim is csak a kutyákat ugadta. Így amikor ugatott én mondig mondtam hogy tyutyú,( náluk azt jelenti másik kutya ) és mutattam neki a kezemmel a látjelet. Nekem azért volt könnyû dolgom mert felállt a rámpára és így én szembe tudtam vele állni. Na és mikor ugatott ( kezdetben a kutyára ) akkor kapott röktön juti falatot. Ez esetben nálunk kekszet. Így hamar rájött hogy azért kapja mert ugat. Ez után már máshol is mikor megálltunk ( hogy ne a hellyel kapcsolja össze ) mutattam neki a látjelet és mondtam hogy tyutyú akkor a legelsõ hangra amit kiadott nagy dicséret és jutifalat követte. Mikor már ugatott rendesen bárhol voltunk utána már át bírtunk szokni másik szóra de a látjel maradt. Most már pl. ha megkérdezem hogy : éhes vagy? akkor már válaszol is. És akkor megkapja a vacsiját. :D Sok sikert! ;)

#210 csitra

csitra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 155 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 1:31

Az én kutyim is csak a kutyákat ugadta. Így amikor ugatott én mondig mondtam hogy tyutyú,( náluk azt jelenti másik kutya ) és mutattam neki a kezemmel a látjelet. Nekem azért volt könnyû dolgom mert felállt a rámpára és így én szembe tudtam vele állni. Na és mikor ugatott ( kezdetben a kutyára ) akkor kapott röktön juti falatot. Ez esetben nálunk kekszet. Így hamar rájött hogy azért kapja mert ugat. Ez után már máshol is mikor megálltunk ( hogy ne a hellyel kapcsolja össze ) mutattam neki a látjelet és mondtam hogy tyutyú akkor a legelsõ hangra amit kiadott nagy dicséret és jutifalat követte. Mikor már ugatott rendesen bárhol voltunk utána már át bírtunk szokni másik szóra de a látjel maradt. Most már pl. ha megkérdezem hogy : éhes vagy? akkor már válaszol is. És akkor megkapja a vacsiját. :D Sok sikert! ;)

Bassz... félre ütöttem.: ugatta Bocsi! :D

#211 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 11:58

Köszi és köszi.Nemis vártam mást,forgasd ki a szavaim.Nem azt mondtam h odaviszem a kerítéshez ha ott egy kóbor eb és úszítgatom.Amúgyis ugatnak ha hallják a szomszéd kutyák hangját...

Nem kiforgattam, hanem értelmeztem! Az, hogy nem úgy uszítod, hogy ott áll mellette a másik, az attól még uszítás marad! És szerintem elítélendõ dolog!

#212 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 14:24

Szerintem az uszítás és az ugattatás között van különbség. A betanított kutya tud érzelmek nélkül "munkából" ugatni. Az uszítás mögött az én értelmezésem szerint agressziókeltés van, és úgy képzelem, hogy a hörgõ-morgõ vicsorgásért nem jár jutalom, csak a "vau"-ért. Én a szomszéd kutyának, mikor jön barátkozni, szoktam mondani, hogy "BBBU!", és erre õ válaszol. A maga meglehetõsen mérges hangján és komor tekintetével, ami idegeneket elrémítene, de közben meg csóvál, utána jön bújni az így kiérdemelt fülvakarásért.

#213 ördögdora

ördögdora

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 808 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 30. - 15:58

én nemrég láttam egy mûsort a tv-ben, ahol lavina-mentõkutyákat képeztek. volt ott egy idõsebb ember. nem egy-két kutya került ki a keze alól. õ mutatta be, hogy a frissen, pár hónaposan hozzákerült új kölöknek hogyan tanitotta meg talán 1-2 este alatt, hogy jelzésre ugasson, hiszen az õ munkájuknak ez az alapja.

amikor este kiment, hogy megetesse õket, minden kutya idegesen a tálja helyét nézve várta, hogy a gazdi letegye már az edényét a kajával. õ csak állt a kutya elõtt mellkasánál, magasan tartva a kajástálat. a kutya egy ideig ide-oda-körbekörbe kinlódott, majd leül, majd kinjában megugatta az embert, hogy az tegye már le neki. másnap megint, miközben 2x, 3x elmondta: hangot. a kutya 3. nap már a parancsszóra ugatott....

ezt láttam. sok sikert hozzá :yeah:

#214 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 1. - 8:40

Nem kiforgattam, hanem értelmeztem! Az, hogy nem úgy uszítod, hogy ott áll mellette a másik, az attól még uszítás marad! És szerintem elítélendõ dolog!

Ítélj el! ;) még minidg nem arrol van szó!

Szerintem az uszítás és az ugattatás között van különbség. A betanított kutya tud érzelmek nélkül "munkából" ugatni. Az uszítás mögött az én értelmezésem szerint agressziókeltés van, és úgy képzelem, hogy a hörgõ-morgõ vicsorgásért nem jár jutalom, csak a "vau"-ért.
Én a szomszéd kutyának, mikor jön barátkozni, szoktam mondani, hogy "BBBU!", és erre õ válaszol. A maga meglehetõsen mérges hangján és komor tekintetével, ami idegeneket elrémítene, de közben meg csóvál, utána jön bújni az így kiérdemelt fülvakarásért.

Nem vicsorog,nemcsinál semmit ami agresszív lenne,hanem csak vakkant párat...

#215 sibu

sibu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 788 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 1. - 9:02

üdv! nekünk is van egy kis kajla dögünk, a neve Kajla( mert mért is ne :)) áprilisban lesz majd 1 éves. annyira nem konyítok a kutyaneveléshez, (amugy intelligens) azt hogy lehet megtanitani(és h nem késõ-e még) hogy amikor sétálni visszûk akkor ne tépjen mint állat???bántani természetesen nemszeretném, hogy brutálabbnál brutálabb nyakörveket rakok a nyakába...?? ötlet? köszönöm elöre is sibu

#216 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 1. - 10:38

én ezt minidg a hámmal oldottam meg,nekünk minidg bevált.Bosco is húzott nagyon,amikor nyakörv volt rajta és mivel õ is kölyök nemakartam vele "bántani" így kapott hámot.Azóta nemis húz,sztem ezzel jobban lehet jelezni a kutyának.A húz is akkor kicsit visszább tartod és mondod lassan.És minidg visszahúzod egy picit de nem dúrván és lassan.Nálam bevált,de majd az okosak megmondják ;)

#217 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 1. - 11:43

Sibu! Érdemes volna átgörgetned ezen a topicon, már többször volt errõl szó, többféle módszert felvázoltunk. Böngéssz köztük! :)

#218 csitra

csitra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 155 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 2. - 17:10

üdv!

nekünk is van egy kis kajla dögünk, a neve Kajla( mert mért is ne :))
áprilisban lesz majd 1 éves. annyira nem konyítok a kutyaneveléshez, (amugy intelligens) azt hogy lehet megtanitani(és h nem késõ-e még) hogy amikor sétálni visszûk akkor ne tépjen mint állat???bántani természetesen nemszeretném, hogy brutálabbnál brutálabb nyakörveket rakok a nyakába...?? ötlet?
köszönöm elöre is

sibu

Szerintem ha a kutya húz és nem akarsz szöges nyakörvet tenni rá akkor merem ajánlani a haltit. Ez úgy néz ki mint a lovaknál a kötõfék. Ez a halti kimondottan húzós kutyáknak lett kitalálva. Én is azt használok ( két kanári kutyával közlekedek minden nap. Az egyik 35kg a másik kb. 50kg ) és semmi gond nincs velük, pedig simán el tudnának vinni. Nem sok helyen lehet kapni,de ha érdekel akkor írj magánt és leírom részletesen ahol megvásárolható. Sok sikert! ;)

#219 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 2. - 19:50

a legjobb módszer, amit Hasu irt.Nem a hám, meg az egyébb kellékek, hanem a nevelés: mi fojtóláncot (nem szöges!) használunk, de ne vontasd magad, mert megedzõdik a nyaka (ugy, ahogy a lónak a szája, ha állandóan húzzák a zablát), hanem megrántod, vezényszó("lassan" vagy "lábhoz" vagy bármi), ha melletted megy, dicséred (szóban: "jól van..")ha ujra húz, megismétled, addig, mig simán vezényszóra nem megy. Így késõbb már póráz sem kell, a vezényszóra szépen melletted fog menni. Akkor ne kezd el az oktatását, amikor "tele" van a kutya, mert ekkor nehezebben fog rád figyelni. Ha lehet, futtasd ki elõtte, és ha megnyugodott, akkor tanitsd.

#220 csitra

csitra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 155 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 2. - 20:59

a legjobb módszer, amit Hasu irt.Nem a hám, meg az egyébb kellékek, hanem a nevelés: mi fojtóláncot (nem szöges!) használunk, de ne vontasd magad, mert megedzõdik a nyaka (ugy, ahogy a lónak a szája, ha állandóan húzzák a zablát), hanem megrántod, vezényszó("lassan" vagy "lábhoz" vagy bármi), ha melletted megy, dicséred (szóban: "jól van..")ha ujra húz, megismétled, addig, mig simán vezényszóra nem megy. Így késõbb már póráz sem kell, a vezényszóra szépen melletted fog menni. Akkor ne kezd el az oktatását, amikor "tele" van a kutya, mert ekkor nehezebben fog rád figyelni. Ha lehet, futtasd ki elõtte, és ha megnyugodott, akkor tanitsd.

Ez így igaz. Csak én siettem de ezt én is hozzá akartam tenni. Ez a legjobb módszer. Ezt magyarázzák a suliban is. Ne húzzuk vissza hanem rántsuk. :yeah:

#221 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 4. - 11:50

megrántod, vezényszó("lassan" vagy "lábhoz" vagy bármi), ha melletted megy, dicséred (szóban: "jól van..")ha ujra húz, megismétled, addig, mig simán vezényszóra nem megy.

Azért jobban is vigyázhatnál szavaidra! A rántás itt ezen a fórumon egyenlõ az akasztással. :kv: Vigyázz a négy mancs és társai majd jól lecsapnak rád! Mert õk humánusak! :D

A magam részérõl mélységesen elítélem a 'pórázrángatós' kiképzési módokat.

Várhatóan a kennelbe zárás, a 'ne engedd hogy emberek simogassák' tanácsok és a 'rántsd meg jól a szögest a pórázzal attól majd segreül' komolyan fogják segíteni a kutya szocializációját és biztos majd nem harapja meg tõle a betörõt sem.
Köszi Kikinda, ezt nevezem csupa komoly hozzászólásnak te már meg is oldottad a problémát, mit kontárkodjunk bele mi a humánus módszereinkkel.

#222 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 17. - 22:28

Nem tudom hova írjam. Tapasztalataitokra lennék kíváncsi a következõ dologban. Fontos, mert a kisunokám testi épségérõl lenne szó. Mindig voltak kutyáim, több is, de ezzel a problémával még nem találkoztam. Van egy 3. éves, tehát 2,5 éves fekete orosz terrier szukám. Nagyon barátságos, békés jószág. Intelligens, okos. Szinte azonnal megért mindent. Kis unokám most másfél éves. Születése óta minden nap sokat van nálam és 8 hónapos kora óta én nevelem, mert a lányomnak vissza kellett menni dolgozni. Black a fekete orosz amikor a gyerek kint aludt a babakocsiban, a mai napig ott fekszik mellette és õrzi. Ha gyerek felébred és nem vagyok ott odadugja hatalmas pofáját a gyerekhez , az meg simogatja , beszél hozzá stb.Ma történt ,míg fõztem a gyerek ki be rohangált az udvar és konyha között. A kutya a bejáratnál feküdt a konyhában. A gyerek bejött és magyarázott a kutyának, simogatta. Ez volt az utolsó amit láttam, a tûzhelyre néztem, a következõ pillanatban hallom hogy a kutya ráugat a gyerekre és a baba elesik. Black-et megvertem és ráordítottam, de hogy mi történt nem láttam. De az ugatás biztos hogy a babának szólt. Valószínûleg meg is lökte a kutya, mert elesett. A kicsi sírt keservesen, de aztán öt perc múlva mintha semmi se történt volna, már ment a kutyához és simogatta újra. Elhoztam onnan, már nem bíztam meg a kutyámban. Pedig eddig a tûzbe tettem volna érte a kezem. Nem értem. A kicsit nem bántotta, semmi nyom nem volt a gyereken, de ráugatott valamiért és valószínûleg odakapott, mert meglökte. Ahogy a másik kutyára is szokott, amikor pl. együtt esznek, vagy a tacsi az fiú és amikor Back tüzel akkor nyaggatja, amikor Black megunja, ráugat és odakap, de nem szokta bántani a tacsit. Valójában nagyon szófogadó kutya. Egyszer ment ki az udvarból amikor nyitva volt a kapu, nyakon vágtam és veszekedtem egy sort vele, azóta tárva nyitva lehet elõl hátul is a kapu, lefekszik a kapu vonalában azon az oldalon ahol vagyok és egy lépést sem jön tovább.Ha kerget egy macskát és rászólok abban a pillanatban meg áll. Vagy ha alszik a baba az udvaron nem engedem hogy ugasson és megtanulta hogy akkor nem lehet. Most félek, a gyerek jön megy mindig nem vagyok közvetlen mellette. Imádja a gyerek az állatokat és nem fél tõlük. A kutyának az lenne a dolga hogy vigyázzon rá és õrizze. Nem tudom mit gondoljak.

#223 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 17. - 22:56

Akármennyire is jólnevelt a kutyád, SOHA ne hagyd a kisgyereket egyedül vele. (mármint a szemed sarkából is mindig figyeld). Minden kutyának lehet rossz napja, vagy csak meg szeretné egy kicsit nevelni a falkatagot (aki a baba),mert pl. rálép, meghúzza a szõrét, elég, ha csak picit odakap, (ami náluk egy normál figyelmeztetés) a gyereket meg egy életre tönkreteheti, ha pl. az arcába harap. óriás snacijaim és colliejaim voltak,amikor kicsi volt a lányom. Minden kutya képzett, munkavizsgás volt. A snacik boxban voltak, ha a gyerek kint játszott, a colliekat néha odaengedtem, de mindig ott voltam velük. Csak ha nagyobb (néhány éves ) a gyerek, akkor engedném össze öket, amikor már a kutya teljesen megszokta, és elismeri, hogy falkatag.

#224 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 7:39

Én úgy gondolom, hogy csak ráugatott, nem írtad, hogy meg is harapta. Szerintem a gyerek véletlenül fájdalmat okozhatott neki, mondjuk rálépett a lábára, vagy hasonló és a kutya csak figyelmeztette. Velem történt ugyanez kiskoromban, kb. 1,5 éves voltam. A szukakutya kölykeihez bemásztam az ólba. Nem csinált semmit. Kifelé jövet ráléptem véletlenül a lábára, és ugyanazt csinálta, mint a te Black-ed. Rám ugatott, morgott, de egy karcolás nem volt rajtam. A kutya utána is megbízható volt. A 1,5 éves gyerek még kicsi, nem tudod megmagyarázni neki, hogy mit ne csináljon konkrétan. Nekem is van nagy testű kutyám és a 1 éves kislányommal együtt heverésztek, de sosem mertem egyedül hagyni kettesben őket. Akkor lehet baj, ha a kisgyerek elesik. Bár nekem kankutyám van, azért a szuka szerintem egy kicsit más. Jobb az óvatosság.

#225 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 8:06

Kérdés,kérdés! Barátnõm hívott h segítsek neki,mert nembír a kutyájával.Mondtam neki h tõlem csodákat ne várjon,kutyáztam sokáig,kutyások közt nõttem fel,engedelmességire,versenyekre jártunk stb.de én sem értek mindenhez.Elmentem megnézni az ebet.Rosszabb mint amit elmondott róla.Bagira egy 8 hónapos Sinka fajtájú szuka kutya.Pórázon nemtud sétálni,húz és ugat de egyfolytában.Bent a kertben is szétszórt,nem figyel senkire se,még a gazdájára se nagyon.Játék mániás.Ülni,feküdni meg pacsit adni tud.Iszonyatos mozgásigénye van.Félóra alatt annyit elértem vele h a kertben szépen jött mellettem pórázon,leült ha kértem egybõl.Viszont a játékot nem adja vissza csak a szájábavéve ugrál körülötted,menekül ha futsz uttána és ugat.(az én kutyám pl imádja ha kergetõzünk)Nemtudom milett vele,de nagyon dúrva ahogy viselkedik.Javasoltam bnõmnek,haddig ne vigye ki sétálni míg bent nemtud rá figyelni a kutya és szépen pórázon sétálni,vmint az ül,fekszik,marad nem megy.Holnap megyek és megnézem mire jutottak.Van valami javaslat,mit lehet a kutyussal csinálni?

#226 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 9:07

Én úgy gondolom, hogy csak ráugatott, nem írtad, hogy meg is harapta.
Szerintem a gyerek véletlenül fájdalmat okozhatott neki, mondjuk rálépett a lábára, vagy hasonló és a kutya csak figyelmeztette.

Velem történt ugyanez kiskoromban, kb. 1,5 éves voltam. A szukakutya kölykeihez bemásztam az ólba. Nem csinált semmit. Kifelé jövet ráléptem véletlenül a lábára, és ugyanazt csinálta, mint a te Black-ed. Rám ugatott, morgott, de egy karcolás nem volt rajtam. A kutya utána is megbízható volt.
A 1,5 éves gyerek még kicsi, nem tudod megmagyarázni neki, hogy mit ne csináljon konkrétan.

Nekem is van nagy testû kutyám és a 1 éves kislányommal együtt heverésztek, de sosem mertem egyedül hagyni kettesben õket.
Akkor lehet baj, ha a kisgyerek elesik. Bár nekem kankutyám van, azért a szuka szerintem egy kicsit más.

Jobb az óvatosság.

Nem,nem bántotta. De ezt a ráugatást is sokallom.Neki el kellett volna tûrni amit a gyerek csinál. Én bíztam benne. Soha eddig olyan kutyám nem volt amelyik valamelyik családtagomra rámorgott volna. Black meg egy végtelenül barátságos és fegyelmezhetõ kutya. De úgy tûnik a türelme véges. Vajon késõbb megtanulja?Mit jelent számára a gyerek?Mit gondol róla? Saját magát a gyerek fölé helyezi? Fegyelmezi? Igen , jobb az óvatosság. Már nem merem együtt hagyni õket, de valahogy meg kell tanítanom a kutyának, hogy tûrnie kell a gyereknek. De hogyan?

#227 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 11:33

Érdekes amit írsz.Én úgy tanultam h sosem a kutya a hibás...Nem akarok belepofázni,meg itt okoskodni,de sztem nem kötelessége neki eltûrnie.Az én dalmatám nem szereti a gyerekeket,eltûri õket,persze oda megy tesómékhoz is (egyik 7 másik 3 éves) de úgy konkrétan nem keresi a társaságukat,nem úgy mint a kölyök kutyánk aki 9 hónapos.De hát csak kölyök.Két példát tudok felhozni amit családban történt az egyik a saját dalmatám.Még a nyáron kint ültem a teraszon,ettem vmit,Amara odajött,leült mellém és kunyizott(tudom mi errõl a vélemény,mi rontottuk el) a hugom is odajött,ugrált meg szaladgált majd megsimogatta Amit,aki erre megkapta.Azóta egyszer nem bántotta és a hugom is megértette,h nemkell kapkodni a kutyánál,ha este eszik bent a házban akkor sem simogatuk meg,és én pl sosem hagyom egyedül a tesómékat a kutyával.Ha kint vannak az udvaron akkor is kint van vki,nem azért mert nembízom a kutyámban csak jobb az óvatosság.A másik eset még a mamámnál történt,húsvétkor.Unokatesómék átmentek hozzá egyik hétvégén.Van egy kutya Bundás aki láncon él,10 év körüli lehet,de van mikor elvan engedve.Soha senkit nem bántott,könyörög a h menj oda símogfasd meg.Kis unokatesóm meg odament hozzá,mikoözben a kutya evett.Volt egy csont amit nemért el a kutya így Bence felvette és odakarta neki adni,abban a pillanatban a kutya maga alá teperte,és nem engedte el.Komolyabb baja nem lett,pár harapás volt a fenekén,de ez is csak szülõi nem odafigyelés volt,pedig unokatesóméknak is van kutyájuk nem is egy.Mikor felhívtak bennünket,apu mondta is nekik h nem a kutya a hibás...Lehet h errõl vkinek más a véleménye.Annyi kutyatámadásról hallani,nemis csoda.Fõleg ha egy kutya élete során láncon van vagy ketrecben.Agresszívak lesznek.Fõleg az ilyen falusi kutyák.Sztem minden csak nevelés kérdés.Tudom leírtad h a sosem bántott senkit a kutyád és h a kisgyerek is csak 1,5 éves,de sztem valahogy akkor is ellehet magyarázni dolgokat a gyereknek.Tényleg nem bántás vagy ilyesmi csak leírtam én h látom.

#228 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 12:02

Cave Canem! ugyebár... na de ez igy megint nem komplett. Az ember maga mellé vette a kutyát (lovat), aztán elfelejti, hogy hol és hogyan élt az állat. Lehet, hogy néhány egyed jól alkalmazkodik, lehet, hogy a bezártság miatt flusztrált (és esetleg agressziv, félénk, stb. )lesz. A kutyák falkaállatok, több km2-t tesznek meg vadászat közben.(a ló legelés közben). A falkában is meg van a rangsor, és minden kutya nevelheti a kölyköket. A szuka ugyanugy rendszabályozhatja a más kölykét (esetünkben az embergyereket). Ez teljesen természetes a kutya szempontjából, akár rámordul, de még az is , hogy megkapja! Tehát ezért tulajdonképp nem a kutya a felelõs, mert õ nem "ölni" akar, csak fegyelmezni. De ez egy gyerekre veszélyes lehet. Ezért nem kell a kutyát elvinni, kiközösiteni, de oda kell figyelni rá.(na persze én is megszidnám, természetesen!) Hasu, Bagira ugyebár egy mudi fajtáju (aki sinka szõrü), alapjában pásztorkutya. Ki tudja, hány km-t tenne meg örömmel, ha egy pásztor mellett dolgozna? Erre lett kitenyésztve. Ezeket a kutyákat is beszortitják egy X nm-es kertbe, aztán csodálkoznak, hogy a kuvasz dilis lesz, a német juhász agressziv, a pumi , puli....stb. hiperaktiv. Minden kutyát ugy kéne foglalkoztatni, amire kitenyésztették, mert elõbb-utóbb megbosszulja magát az, hogy csak dísznek tartják a kertben. Nem arra gondolok, hogy vegyen néhány birkát is a b.-nõ, hanem a kutya mozgásigényét ki kell elégíteni. Nekem is többnyire pásztorkutyák vannak kint a tanyán, az egész kis 4-5 kg -os kutyák is jönnek terepre a ló után, 2 órás (néha full)vágtás terep meg se kottyan nekik, hazatérve futkároznak tovább. Gondold el, mennyi sétáltatás kellene a kutyádnak. (napi 10 óra...) Megoldás lenne egy kutyaiskolába elhordani hetente többször, az ilyen kutyoknak az agility (kutya-dijugratás :) ) nagyon jó.

#229 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 12:02

Tudod, én is kutyák (kuvasz) között nõttem fel.És felnõtt fejjel is mindig nagytestû kutyáim voltak.Németjuhászok, meg pointerek. Most elõször van más fajta. A legelsõ német juhász kutyám az kiképzett õrzõ védõ volt. Nem is türelmes fajta. De a család az szent volt számára. A gyerekeimet leengedtem vele az utcára. játszótérre(akkor még lehetett) senki a közelükbe nem mehetett. A páromat, aki õt nem szerette, szó szerint eltûrte a kutya. Amikor elváltunk, már nem engedte a kocsimba beülni, hiába mondta neki , hogy nem ismersz meg? De pont azért, már tudta nem tartozik hozzánk. Utálta, és most már megengedhette magának, hogy nem. Most pont azért választottam fekete orosz terriert, mert dicsérték, eszét, intelligenciáját, erejét. Ez nagy csalódás volt számomra.Egy kicsit értetlenül is állok az események elõtt. Hallottam én is kutyatámadásokról. Nekem valamiért mindig szerencsém volt a kutyákkal eddig. kopp...kopp...gyerekkoromtól kezdve sosem bántottak, még a legvadabb kutyák sem. Több kutyás ismerõsömet is megleptem vele, hogy kifejezetten vad kutyájuk beengedett, nem bántott. Számomra ez természetes volt. Csenge kis unokám hasonló természettel bír , mint én, rendkívül vonzódik az állatokhoz, és nem fél tõlük. Az elsõ szó amit kimondott a kutya volt.Sokszor láttam már máshol hogy a gyerekek nyúzzák a nagytestû kutyákat és azok tûrik ezt. Erejük tudatában. Lehet keveset foglalkoztam az enyémmel? Vagy ilyen az alaptermészete, és jobb ha nem engedem gyereknek hogy játsszon vele? De tulajdonképpen a kutya is kereste a társaságát mindig. Nem tudom mit csinálhatott kis Csengém hogy megfegyelmezte a kutya. És érdekel hogy azok után hogy megszidtam, meg merné e tenni még egyszer. KI nem próbálhatom, mert nem kockáztatom a gyerek épségét, de érdekel. Mert ha más állatot megtámad és rászólok, többet nem bántja. Kistaltospk! Nekünk így lõtték ki a vadászok 2 kutyánkat! Botrányt is csináltam belõle, hiszen minket is eltalálhattak volna, de a vadászok nem adták ki a tettest! Talán 15-20 éve történt.Azóta nem viszünk ki kutyát.

Edited by Backnight, 2009 március 18. - 12:07.

#230 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 12:06

Nem egyformák ők sem. De Te azért bízhatsz benne továbbra is, csak a gyerekre figyelj, ennyi. Majd később jobban összeszoknak.

Edited by kistaltospk, 2009 március 18. - 12:06.

#231 Hasufel

Hasufel

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.023 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 12:11

Én nem kötöm meg a kutyám se nem zárom be.Elvan magyarázva a gyereknek h mit szabad mit nem,hol vannak a határok,de ez vonatkozik a lovakra is.Ha kiviszem õket,akkor is elvan mondva minden alkalommal,karámba nem mászunk be,ha megakarod símogatni szólj nekem... Szóval azt mondod h én nemtudok vele akkor sok mindent kezdeni?Ettõl féltem énis.Teljesen egyetértek azzal amit írsz.Bagirának nem épp ilyen helyen kellene lennie,dehát mi emberek ilyenek vagyunk...Én is javasoltam neki h vigye el olyan helyre ahol eltudja engedni,tud szaladgálni de egyenlõre nem megy,hisz nem fogad szót,nem jön vissza.Az agility jó,én is csináltam az enyémmel,de õ annyira nemvolt oda érte(teljesen ellent mondd a dalmaták természetének,de hát õ a kivétel :D ) mostanra meg már nem nyúzom.Ha tehetem és a lovak mellett, iskola és háztartás mellett van idõm még mindig sétálunk.Az én kutyáim azt szeretik.És bármennyire is öreg a dalmatám korát meghazudtoló módón vágtázik a kölyök kutyánkal a hatalmas réteken. :)

#232 Lókötõ

Lókötõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 12:49

Nem tudom hova írjam. Tapasztalataitokra lennék kíváncsi a következõ dologban. Fontos, mert a kisunokám testi épségérõl lenne szó. Mindig voltak kutyáim, több is, de ezzel a problémával még nem találkoztam. Van egy 3. éves, tehát 2,5 éves fekete orosz terrier szukám. Nagyon barátságos, békés jószág. Intelligens, okos. Szinte azonnal megért mindent. Kis unokám most másfél éves. Születése óta minden nap sokat van nálam és 8 hónapos kora óta én nevelem, mert a lányomnak vissza kellett menni dolgozni. Black a fekete orosz amikor a gyerek kint aludt a babakocsiban, a mai napig ott fekszik mellette és õrzi. Ha gyerek felébred és nem vagyok ott odadugja hatalmas pofáját a gyerekhez , az meg simogatja , beszél hozzá stb.Ma történt ,míg fõztem a gyerek ki be rohangált az udvar és konyha között. A kutya a bejáratnál feküdt a konyhában. A gyerek bejött és magyarázott a kutyának, simogatta. Ez volt az utolsó amit láttam, a tûzhelyre néztem, a következõ pillanatban hallom hogy a kutya ráugat a gyerekre és a baba elesik. Black-et megvertem és ráordítottam, de hogy mi történt nem láttam. De az ugatás biztos hogy a babának szólt. Valószínûleg meg is lökte a kutya, mert elesett. A kicsi sírt keservesen, de aztán öt perc múlva mintha semmi se történt volna, már ment a kutyához és simogatta újra. Elhoztam onnan, már nem bíztam meg a kutyámban. Pedig eddig a tûzbe tettem volna érte a kezem. Nem értem. A kicsit nem bántotta, semmi nyom nem volt a gyereken, de ráugatott valamiért és valószínûleg odakapott, mert meglökte. Ahogy a másik kutyára is szokott, amikor pl. együtt esznek, vagy a tacsi az fiú és amikor Back tüzel akkor nyaggatja, amikor Black megunja, ráugat és odakap, de nem szokta bántani a tacsit. Valójában nagyon szófogadó kutya. Egyszer ment ki az udvarból amikor nyitva volt a kapu, nyakon vágtam és veszekedtem egy sort vele, azóta tárva nyitva lehet elõl hátul is a kapu, lefekszik a kapu vonalában azon az oldalon ahol vagyok és egy lépést sem jön tovább.Ha kerget egy macskát és rászólok abban a pillanatban meg áll. Vagy ha alszik a baba az udvaron nem engedem hogy ugasson és megtanulta hogy akkor nem lehet. Most félek, a gyerek jön megy mindig nem vagyok közvetlen mellette. Imádja a gyerek az állatokat és nem fél tõlük. A kutyának az lenne a dolga hogy vigyázzon rá és õrizze. Nem tudom mit gondoljak.

Nekem is van egy másfél éves lányom és egy 3 éves Berni básztorom .Imádják egymást ,én nagyon megbízom a kutyámban de akkor is azt mondom ,hogy óríási felelõsség egy kisgyereket egy kutyával egyedûl hagyni .Ebbõl szokott lenni a rengeteg kutyás baleset ,pedig én is 100 %ban bízom a kutyámban de sosem hagyom egyedûl a gyerekkel !

#233 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 14:14

Hasu majd ha lesz gyereked másképp fogod látni :) Igen a gyereknek is meg kell tanítani hogy bánjon egy kutyával, de van olyan kor amikor még ehhez túl kicsi. Én nem tûröm meg, hogy a kutyák akár csak csúnyán nézzenek a gyerekre. De el is fogadják õket valahol a rangsorban maguk felett állónak. Az öreg kutyánk aki már nem szereti ha piszkálják inkább elvonul, de nem morog rá a gyerekekre. Az csak a kérdés, hogy valóban a gyerekre morgott-e a kutya, vagy csak Backnight-ot akarta figyelmeztetni, hogy a gyerekkel valami gond van (elesett). A mi kutyáink még sose morogtak rá a gyerekre, de ha megtennék akkor költöznének a kennelbe amíg a gyerek kint van az udvaron.

#234 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 15:44

A gyerekre ugatott, pont olyan volt a hangsúly mint mikor a tacsit is figyelmezteti hogy eddig és ne tovább Elõbb az ugatás majd utána a sírás. Ne értsétek félre, ott voltam mellettük, ill. õk voltak ott mellettem, csak éppen nem rájuk néztem, fõztem. Egy pillanat volt az egész. De ma már nem engedtem meg a kicsinek hogy piszkálja Black-et. Mondtam neki hagyja békén a kutyát. Simogassa a tacsit, az nem bántja, mert õ szobában van velünk és jobban megtanult viselkedni. De Black viselkedése kezd megváltozni. Már többször kap a tacsi, mint régen, mintha a felnõtté válás türelmetlenebbé tenné a kutyát. Igaz a tacsi soha nem hagy békét Black-nek, állandóan zaklatja.Ahhoz képest inkább türelmes is a nagyobb. De õszintén mondom nagyon nyugtalan vagyok.

#235 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 15:47

Mint írod, most kezd felnõtté válni, esetleg tüzel is? A kutyák is lehetnek hisztisebbek, az ivartalanítás segíthet, plusz egy kis kutyaiskola. Lehet, hogy kezd a fejetekre nõni, csak nem veszitek észre...még.

#236 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 21:23

Igen, éppen tüzel.

#237 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 21:44

Ha nem láttad tisztán a szitut, addig nem ítéld el a kutyát! Esetleg ráléphetett a fülére/farkára/lábára a gyerkõc? Lehet, hogy csak ijedtében ugrott és erre figyelmeztetett is és lökte meg a gyereket. Azzal nincs baj, ha figyelmeztet a kutya, ezt akár Veled is megteheti. Ha láttad volna a szitut, akkor tisztában lehetnél vele, hogy elfogadható-e vagy nem a kutya reakciója. Szerintem engedd nyugodtan a gyerekkel, és figyeld. Lehet, hogy egyszeri alkalom volt, ami lehet a kutya részérõl jogos, és többször nem fordul elõ. Én azt vettem észre a kutyáimnál, terrierek, hogy simulékonyabbak tüzelésnél. "Szerintem engedd nyugodtan a gyerekkel" Természetesen ezt úgy értem, hogy soha nem kettesben, hanem felügyelettel. Érdemes megfigyelni hogyan néz a gyerekre, hogyan reagál, ha közelít, tapogatja.

#238 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 18. - 22:11

Ha nem láttad tisztán a szitut, addig nem ítéld el a kutyát! Esetleg ráléphetett a fülére/farkára/lábára a gyerkõc? Lehet, hogy csak ijedtében ugrott és erre figyelmeztetett is és lökte meg a gyereket.
Azzal nincs baj, ha figyelmeztet a kutya, ezt akár Veled is megteheti. Ha láttad volna a szitut, akkor tisztában lehetnél vele, hogy elfogadható-e vagy nem a kutya reakciója. Szerintem engedd nyugodtan a gyerekkel, és figyeld. Lehet, hogy egyszeri alkalom volt, ami lehet a kutya részérõl jogos, és többször nem fordul elõ.
Én azt vettem észre a kutyáimnál, terrierek, hogy simulékonyabbak tüzelésnél.

"Szerintem engedd nyugodtan a gyerekkel"
Természetesen ezt úgy értem, hogy soha nem kettesben, hanem felügyelettel. Érdemes megfigyelni hogyan néz a gyerekre, hogyan reagál, ha közelít, tapogatja.

Nem merem. Féltem a kicsit :( .Nekem a kutyám semmiért sem kap oda vagy ugat meg Már lett volna rá oka.Nyírtam a szõrét és belevágtam a fülébe. Csak felsírt szegény. De utána is tovább tûrte hogy vágom a szõrét. Látszik rajta hogy mindent elkövet hogy minden kívánságomat teljesítse. Arra gondoltam, hogy majd adok nasit a gyerek kezébe és megmondom neki dobja oda a kutyának. Black ha rászólok kivárja, nem kap oda a kezéhez. Leül és vár, hogy add oda neki. Talán ha a gyerek eteti jobban el fogja õt ismerni. Bár bennem érzi az erõt is és látja, mert nem hülye hogy mindenkinek én dirigálok, magyarul a fõnök én vagyok. Na, mindegy majd megpróbáljuk, idõ és türelem, csak a lelkem van oda.Ez a gyerek az életem, ha valami baja lenne soha nem bocsátanám meg magamnak!

#239 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 19. - 10:03

Ezt teljesen megértem! ;)
Próbáltál úgy közlekedni a kutya körül, ahogy a kisgyerek?
Egy ilyen reakciótól nem válik vérengzõ vadállattá.
A saját kutyáimban én is teljesen megbízom, de el kell fogadni, hogy nekik is van egy határuk, és beszólhatnak (ha nem is nekem, de bárki másnak igen). Sajnos a kisgyerek jutalomfalat adása egyáltalán nem oldja meg a falkapozícióját (ha probléma lenne vele), sem az, hogy Te fegyelmezed a kutyát.
Azt írtad, hogy folyamatosan nálad van a kicsi, ha problémája lenne a kutyának, akkor már elõbb "szólt" volna, és az okot ebben az esetben nem a gyerek adja, hanem a kutya keresi.

"Sajnos" az ember túlságosan is képes megbízni bizonyos állatokban, és azért néha nem árt, ha visszazökkenünk ahhoz a tudathoz, hogy mégiscsak ösztönlények.

#240 Lókötõ

Lókötõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 19. - 10:24

Hiába aranyos a kutyus ,ha nem fogadta el ,hogy a kicsi gyerek nála magasabb a rangsorban és nagyon sok esetben a kutya a nála kisebb élõlényt sajnos prédának tekinti .Nagyon vígyázni kell ezzel .Szerintem ha nagyobb lesz a kicsi nem lesz baj