Kutyák nevelése
Közzétéve 2008 december 21. - 17:30
Közzétéve 2009 január 29. - 7:50
Labi most lesz 1 éves.Nagyon jól megvagyunk.Sikerült megtanítanom a legfontosabb dolgokra.
Ilyen most:
http://lh6.ggpht.com.....ember 013.jpg
Közzétéve 2009 január 29. - 12:06

Közzétéve 2009 január 29. - 14:50
Ha érdekel még valakit:
Labi most lesz 1 éves.Nagyon jól megvagyunk.Sikerült megtanítanom a legfontosabb dolgokra.
Ilyen most:
Gyönyörü!Gratulálok!Örülök,hogy nem adtátok fel.

Közzétéve 2009 január 29. - 15:05
Klikkerezéssel könnyen megtanítható szinte bármire a kutya!Énis kérdezek
Hogy tudom megtanítani a kutyámnak h jelre ugasson?Az öreg szukám rengeteg trükköt tud,de én már nemtudom h lett neki megtanítva :o
Apu azt mondja ingereljem cuppogással pl ha kint a többi kutya ugat.Nah hát ha azt mondom neki hol a kutya? :cuppogás: fog meg!akkor ugat de olyankor nem rámfigyel és pl következõleg kutyák ugatása nélkül már nem megy a dolog.
Szerintem elég csúnya dolog uszítani a kutyát, fõleg egy másikra! :mad:
Közzétéve 2009 január 29. - 15:08
Edited by Hasufel, 2009 január 29. - 15:08.
Közzétéve 2009 január 29. - 17:31
Ha érdekel még valakit:
Ilyen most:
Nagyön örülök hogy jól haladtok

Én szívesen hallanék részleteket is. Mesélj mindenrõl!!
Hasufel Elküldve 2009.01.29, 12:06
Énis kérdezek smile.gif
Hogy tudom megtanítani a kutyámnak h jelre ugasson?..
Én úgy próbálnám elõször hogy amikor magától ugat megdícsérném (de nagy és látványos módon hogy tényleg értse). Valószínûleg elõször meglepõdne de aztán rájönne hogy ezt várod tõle. Aztán mikor már tudatosan ugat és várja a dícséretet akkor be lehetne vezetni a vezényszót is. Általában mûködik ez a módszer csak sajnos az átmeneti állapotban kb állandóan ugatnak a kutyák ha kell ha nem

Valamiért nemképes rámfigyelni,esküszöm hiperaktív biggrin.gif nemtudom lekötni a figyelmét..
Erre meg a szemkontaktus gyakorlatot lehetne kipróbálni. Bármikor a kutyi a szemedbe néz akkor nagy dícséret. Elõször még csak néhány pillanatra majd egyre tovább kihúzni hogy rád nézzen. Lehet provokálni is pl jutifali vagy kedvenc játék az orrod elé tartva hogy kénytelen legyen rád figyelni. Ha megvan nagyon örülni és/vagy jutifali.
Közzétéve 2009 január 29. - 20:13

Közzétéve 2009 január 30. - 1:17
Az én kutyim is csak a kutyákat ugadta. Így amikor ugatott én mondig mondtam hogy tyutyú,( náluk azt jelenti másik kutya ) és mutattam neki a kezemmel a látjelet. Nekem azért volt könnyû dolgom mert felállt a rámpára és így én szembe tudtam vele állni. Na és mikor ugatott ( kezdetben a kutyára ) akkor kapott röktön juti falatot. Ez esetben nálunk kekszet. Így hamar rájött hogy azért kapja mert ugat. Ez után már máshol is mikor megálltunk ( hogy ne a hellyel kapcsolja össze ) mutattam neki a látjelet és mondtam hogy tyutyú akkor a legelsõ hangra amit kiadott nagy dicséret és jutifalat követte. Mikor már ugatott rendesen bárhol voltunk utána már át bírtunk szokni másik szóra de a látjel maradt. Most már pl. ha megkérdezem hogy : éhes vagy? akkor már válaszol is. És akkor megkapja a vacsiját.Énis kérdezek
Hogy tudom megtanítani a kutyámnak h jelre ugasson?Az öreg szukám rengeteg trükköt tud,de én már nemtudom h lett neki megtanítva :o
Apu azt mondja ingereljem cuppogással pl ha kint a többi kutya ugat.Nah hát ha azt mondom neki hol a kutya? :cuppogás: fog meg!akkor ugat de olyankor nem rámfigyel és pl következõleg kutyák ugatása nélkül már nem megy a dolog.Ülni,feküdni,pacsit adni mind a két lábbal már tudunk.Egyenlõre többet nem tanítottam neki,pedig az engedelmességi része az nem maradhat el.Valamiért nemképes rámfigyelni,esküszöm hiperaktívnemtudom lekötni a figyelmét.A játékot is eldobom,visszahozza de pl nem adja oda a kezembe,leejti elém.Ha azt mondom hozd ide a dínot(plüss) akkor csak játékra hív de semmi több.Viszont az jó h nem jutalomfalatos,õ inkább az a simogassá meg ha jólcsináltam vmit típusú kutya.A dalmatám viszont nem.Mondjuk már nem piszkálgatom trükökkökel,lenyugdíjaztam

Közzétéve 2009 január 30. - 1:31
Bassz... félre ütöttem.: ugatta Bocsi!Az én kutyim is csak a kutyákat ugadta. Így amikor ugatott én mondig mondtam hogy tyutyú,( náluk azt jelenti másik kutya ) és mutattam neki a kezemmel a látjelet. Nekem azért volt könnyû dolgom mert felállt a rámpára és így én szembe tudtam vele állni. Na és mikor ugatott ( kezdetben a kutyára ) akkor kapott röktön juti falatot. Ez esetben nálunk kekszet. Így hamar rájött hogy azért kapja mert ugat. Ez után már máshol is mikor megálltunk ( hogy ne a hellyel kapcsolja össze ) mutattam neki a látjelet és mondtam hogy tyutyú akkor a legelsõ hangra amit kiadott nagy dicséret és jutifalat követte. Mikor már ugatott rendesen bárhol voltunk utána már át bírtunk szokni másik szóra de a látjel maradt. Most már pl. ha megkérdezem hogy : éhes vagy? akkor már válaszol is. És akkor megkapja a vacsiját.
Sok sikert! ;)

Közzétéve 2009 január 30. - 11:58
Nem kiforgattam, hanem értelmeztem! Az, hogy nem úgy uszítod, hogy ott áll mellette a másik, az attól még uszítás marad! És szerintem elítélendõ dolog!Köszi és köszi.Nemis vártam mást,forgasd ki a szavaim.Nem azt mondtam h odaviszem a kerítéshez ha ott egy kóbor eb és úszítgatom.Amúgyis ugatnak ha hallják a szomszéd kutyák hangját...
Közzétéve 2009 január 30. - 14:24
Közzétéve 2009 január 30. - 15:58
Énis kérdezek
én nemrég láttam egy mûsort a tv-ben, ahol lavina-mentõkutyákat képeztek. volt ott egy idõsebb ember. nem egy-két kutya került ki a keze alól. õ mutatta be, hogy a frissen, pár hónaposan hozzákerült új kölöknek hogyan tanitotta meg talán 1-2 este alatt, hogy jelzésre ugasson, hiszen az õ munkájuknak ez az alapja.
amikor este kiment, hogy megetesse õket, minden kutya idegesen a tálja helyét nézve várta, hogy a gazdi letegye már az edényét a kajával. õ csak állt a kutya elõtt mellkasánál, magasan tartva a kajástálat. a kutya egy ideig ide-oda-körbekörbe kinlódott, majd leül, majd kinjában megugatta az embert, hogy az tegye már le neki. másnap megint, miközben 2x, 3x elmondta: hangot. a kutya 3. nap már a parancsszóra ugatott....
ezt láttam. sok sikert hozzá :yeah:
Közzétéve 2009 február 1. - 8:40
Nem kiforgattam, hanem értelmeztem! Az, hogy nem úgy uszítod, hogy ott áll mellette a másik, az attól még uszítás marad! És szerintem elítélendõ dolog!
Ítélj el! ;) még minidg nem arrol van szó!
Szerintem az uszítás és az ugattatás között van különbség. A betanított kutya tud érzelmek nélkül "munkából" ugatni. Az uszítás mögött az én értelmezésem szerint agressziókeltés van, és úgy képzelem, hogy a hörgõ-morgõ vicsorgásért nem jár jutalom, csak a "vau"-ért.
Én a szomszéd kutyának, mikor jön barátkozni, szoktam mondani, hogy "BBBU!", és erre õ válaszol. A maga meglehetõsen mérges hangján és komor tekintetével, ami idegeneket elrémítene, de közben meg csóvál, utána jön bújni az így kiérdemelt fülvakarásért.
Nem vicsorog,nemcsinál semmit ami agresszív lenne,hanem csak vakkant párat...
Közzétéve 2009 február 1. - 9:02

Közzétéve 2009 február 1. - 10:38
Közzétéve 2009 február 1. - 11:43

Közzétéve 2009 február 2. - 17:10
Szerintem ha a kutya húz és nem akarsz szöges nyakörvet tenni rá akkor merem ajánlani a haltit. Ez úgy néz ki mint a lovaknál a kötõfék. Ez a halti kimondottan húzós kutyáknak lett kitalálva. Én is azt használok ( két kanári kutyával közlekedek minden nap. Az egyik 35kg a másik kb. 50kg ) és semmi gond nincs velük, pedig simán el tudnának vinni. Nem sok helyen lehet kapni,de ha érdekel akkor írj magánt és leírom részletesen ahol megvásárolható. Sok sikert! ;)üdv!
nekünk is van egy kis kajla dögünk, a neve Kajla( mert mért is ne)
áprilisban lesz majd 1 éves. annyira nem konyítok a kutyaneveléshez, (amugy intelligens) azt hogy lehet megtanitani(és h nem késõ-e még) hogy amikor sétálni visszûk akkor ne tépjen mint állat???bántani természetesen nemszeretném, hogy brutálabbnál brutálabb nyakörveket rakok a nyakába...?? ötlet?
köszönöm elöre is
sibu
Közzétéve 2009 február 2. - 19:50
Közzétéve 2009 február 2. - 20:59
Ez így igaz. Csak én siettem de ezt én is hozzá akartam tenni. Ez a legjobb módszer. Ezt magyarázzák a suliban is. Ne húzzuk vissza hanem rántsuk. :yeah:a legjobb módszer, amit Hasu irt.Nem a hám, meg az egyébb kellékek, hanem a nevelés: mi fojtóláncot (nem szöges!) használunk, de ne vontasd magad, mert megedzõdik a nyaka (ugy, ahogy a lónak a szája, ha állandóan húzzák a zablát), hanem megrántod, vezényszó("lassan" vagy "lábhoz" vagy bármi), ha melletted megy, dicséred (szóban: "jól van..")ha ujra húz, megismétled, addig, mig simán vezényszóra nem megy. Így késõbb már póráz sem kell, a vezényszóra szépen melletted fog menni. Akkor ne kezd el az oktatását, amikor "tele" van a kutya, mert ekkor nehezebben fog rád figyelni. Ha lehet, futtasd ki elõtte, és ha megnyugodott, akkor tanitsd.
Közzétéve 2009 február 4. - 11:50
megrántod, vezényszó("lassan" vagy "lábhoz" vagy bármi), ha melletted megy, dicséred (szóban: "jól van..")ha ujra húz, megismétled, addig, mig simán vezényszóra nem megy.
Azért jobban is vigyázhatnál szavaidra! A rántás itt ezen a fórumon egyenlõ az akasztással.

A magam részérõl mélységesen elítélem a 'pórázrángatós' kiképzési módokat.
Várhatóan a kennelbe zárás, a 'ne engedd hogy emberek simogassák' tanácsok és a 'rántsd meg jól a szögest a pórázzal attól majd segreül' komolyan fogják segíteni a kutya szocializációját és biztos majd nem harapja meg tõle a betörõt sem.
Köszi Kikinda, ezt nevezem csupa komoly hozzászólásnak te már meg is oldottad a problémát, mit kontárkodjunk bele mi a humánus módszereinkkel.
Közzétéve 2009 március 17. - 22:28
Közzétéve 2009 március 17. - 22:56
Közzétéve 2009 március 18. - 7:39
Közzétéve 2009 március 18. - 8:06
Közzétéve 2009 március 18. - 9:07
Én úgy gondolom, hogy csak ráugatott, nem írtad, hogy meg is harapta.
Szerintem a gyerek véletlenül fájdalmat okozhatott neki, mondjuk rálépett a lábára, vagy hasonló és a kutya csak figyelmeztette.
Velem történt ugyanez kiskoromban, kb. 1,5 éves voltam. A szukakutya kölykeihez bemásztam az ólba. Nem csinált semmit. Kifelé jövet ráléptem véletlenül a lábára, és ugyanazt csinálta, mint a te Black-ed. Rám ugatott, morgott, de egy karcolás nem volt rajtam. A kutya utána is megbízható volt.
A 1,5 éves gyerek még kicsi, nem tudod megmagyarázni neki, hogy mit ne csináljon konkrétan.
Nekem is van nagy testû kutyám és a 1 éves kislányommal együtt heverésztek, de sosem mertem egyedül hagyni kettesben õket.
Akkor lehet baj, ha a kisgyerek elesik. Bár nekem kankutyám van, azért a szuka szerintem egy kicsit más.
Jobb az óvatosság.
Nem,nem bántotta. De ezt a ráugatást is sokallom.Neki el kellett volna tûrni amit a gyerek csinál. Én bíztam benne. Soha eddig olyan kutyám nem volt amelyik valamelyik családtagomra rámorgott volna. Black meg egy végtelenül barátságos és fegyelmezhetõ kutya. De úgy tûnik a türelme véges. Vajon késõbb megtanulja?Mit jelent számára a gyerek?Mit gondol róla? Saját magát a gyerek fölé helyezi? Fegyelmezi? Igen , jobb az óvatosság. Már nem merem együtt hagyni õket, de valahogy meg kell tanítanom a kutyának, hogy tûrnie kell a gyereknek. De hogyan?
Közzétéve 2009 március 18. - 11:33
Közzétéve 2009 március 18. - 12:02

Közzétéve 2009 március 18. - 12:02
Edited by Backnight, 2009 március 18. - 12:07.
Közzétéve 2009 március 18. - 12:06
Edited by kistaltospk, 2009 március 18. - 12:06.
Közzétéve 2009 március 18. - 12:11

Közzétéve 2009 március 18. - 12:49
Nekem is van egy másfél éves lányom és egy 3 éves Berni básztorom .Imádják egymást ,én nagyon megbízom a kutyámban de akkor is azt mondom ,hogy óríási felelõsség egy kisgyereket egy kutyával egyedûl hagyni .Ebbõl szokott lenni a rengeteg kutyás baleset ,pedig én is 100 %ban bízom a kutyámban de sosem hagyom egyedûl a gyerekkel !Nem tudom hova írjam. Tapasztalataitokra lennék kíváncsi a következõ dologban. Fontos, mert a kisunokám testi épségérõl lenne szó. Mindig voltak kutyáim, több is, de ezzel a problémával még nem találkoztam. Van egy 3. éves, tehát 2,5 éves fekete orosz terrier szukám. Nagyon barátságos, békés jószág. Intelligens, okos. Szinte azonnal megért mindent. Kis unokám most másfél éves. Születése óta minden nap sokat van nálam és 8 hónapos kora óta én nevelem, mert a lányomnak vissza kellett menni dolgozni. Black a fekete orosz amikor a gyerek kint aludt a babakocsiban, a mai napig ott fekszik mellette és õrzi. Ha gyerek felébred és nem vagyok ott odadugja hatalmas pofáját a gyerekhez , az meg simogatja , beszél hozzá stb.Ma történt ,míg fõztem a gyerek ki be rohangált az udvar és konyha között. A kutya a bejáratnál feküdt a konyhában. A gyerek bejött és magyarázott a kutyának, simogatta. Ez volt az utolsó amit láttam, a tûzhelyre néztem, a következõ pillanatban hallom hogy a kutya ráugat a gyerekre és a baba elesik. Black-et megvertem és ráordítottam, de hogy mi történt nem láttam. De az ugatás biztos hogy a babának szólt. Valószínûleg meg is lökte a kutya, mert elesett. A kicsi sírt keservesen, de aztán öt perc múlva mintha semmi se történt volna, már ment a kutyához és simogatta újra. Elhoztam onnan, már nem bíztam meg a kutyámban. Pedig eddig a tûzbe tettem volna érte a kezem. Nem értem. A kicsit nem bántotta, semmi nyom nem volt a gyereken, de ráugatott valamiért és valószínûleg odakapott, mert meglökte. Ahogy a másik kutyára is szokott, amikor pl. együtt esznek, vagy a tacsi az fiú és amikor Back tüzel akkor nyaggatja, amikor Black megunja, ráugat és odakap, de nem szokta bántani a tacsit. Valójában nagyon szófogadó kutya. Egyszer ment ki az udvarból amikor nyitva volt a kapu, nyakon vágtam és veszekedtem egy sort vele, azóta tárva nyitva lehet elõl hátul is a kapu, lefekszik a kapu vonalában azon az oldalon ahol vagyok és egy lépést sem jön tovább.Ha kerget egy macskát és rászólok abban a pillanatban meg áll. Vagy ha alszik a baba az udvaron nem engedem hogy ugasson és megtanulta hogy akkor nem lehet. Most félek, a gyerek jön megy mindig nem vagyok közvetlen mellette. Imádja a gyerek az állatokat és nem fél tõlük. A kutyának az lenne a dolga hogy vigyázzon rá és õrizze. Nem tudom mit gondoljak.
Közzétéve 2009 március 18. - 14:14

Közzétéve 2009 március 18. - 15:44
Közzétéve 2009 március 18. - 15:47
Közzétéve 2009 március 18. - 21:23
Közzétéve 2009 március 18. - 21:44
Közzétéve 2009 március 18. - 22:11
Ha nem láttad tisztán a szitut, addig nem ítéld el a kutyát! Esetleg ráléphetett a fülére/farkára/lábára a gyerkõc? Lehet, hogy csak ijedtében ugrott és erre figyelmeztetett is és lökte meg a gyereket.
Azzal nincs baj, ha figyelmeztet a kutya, ezt akár Veled is megteheti. Ha láttad volna a szitut, akkor tisztában lehetnél vele, hogy elfogadható-e vagy nem a kutya reakciója. Szerintem engedd nyugodtan a gyerekkel, és figyeld. Lehet, hogy egyszeri alkalom volt, ami lehet a kutya részérõl jogos, és többször nem fordul elõ.
Én azt vettem észre a kutyáimnál, terrierek, hogy simulékonyabbak tüzelésnél.
"Szerintem engedd nyugodtan a gyerekkel"
Természetesen ezt úgy értem, hogy soha nem kettesben, hanem felügyelettel. Érdemes megfigyelni hogyan néz a gyerekre, hogyan reagál, ha közelít, tapogatja.
Nem merem. Féltem a kicsit :( .Nekem a kutyám semmiért sem kap oda vagy ugat meg Már lett volna rá oka.Nyírtam a szõrét és belevágtam a fülébe. Csak felsírt szegény. De utána is tovább tûrte hogy vágom a szõrét. Látszik rajta hogy mindent elkövet hogy minden kívánságomat teljesítse. Arra gondoltam, hogy majd adok nasit a gyerek kezébe és megmondom neki dobja oda a kutyának. Black ha rászólok kivárja, nem kap oda a kezéhez. Leül és vár, hogy add oda neki. Talán ha a gyerek eteti jobban el fogja õt ismerni. Bár bennem érzi az erõt is és látja, mert nem hülye hogy mindenkinek én dirigálok, magyarul a fõnök én vagyok. Na, mindegy majd megpróbáljuk, idõ és türelem, csak a lelkem van oda.Ez a gyerek az életem, ha valami baja lenne soha nem bocsátanám meg magamnak!
Közzétéve 2009 március 19. - 10:03
Próbáltál úgy közlekedni a kutya körül, ahogy a kisgyerek?
Egy ilyen reakciótól nem válik vérengzõ vadállattá.
A saját kutyáimban én is teljesen megbízom, de el kell fogadni, hogy nekik is van egy határuk, és beszólhatnak (ha nem is nekem, de bárki másnak igen). Sajnos a kisgyerek jutalomfalat adása egyáltalán nem oldja meg a falkapozícióját (ha probléma lenne vele), sem az, hogy Te fegyelmezed a kutyát.
Azt írtad, hogy folyamatosan nálad van a kicsi, ha problémája lenne a kutyának, akkor már elõbb "szólt" volna, és az okot ebben az esetben nem a gyerek adja, hanem a kutya keresi.
"Sajnos" az ember túlságosan is képes megbízni bizonyos állatokban, és azért néha nem árt, ha visszazökkenünk ahhoz a tudathoz, hogy mégiscsak ösztönlények.
Közzétéve 2009 március 19. - 10:24