Jogszabályok, rendeletek... lakott területen belüli (városi) lótartás. Segítsetek!:(
Közzétéve 2012 július 27. - 9:41

Közzétéve 2012 július 27. - 17:53
Ha ellenõrrel kell járniuk, akkor esetleg megtagadják.
AMI DURVA: arra akarják kényszeríteni az állatorvosokat, hogy a lóútlevéllel nem rendelkezõ lovak kezelését (kivéve a sürgõs eseteket) tagadják meg!!! (szerencsére minket nem érint, minden lovunk rendelkezik a megfelelõ papírokkal)

Ez éppen olyan, mint az orvosok hálapénze. Akárhogy tekerik, tenni nem tudnak ellene.
Közzétéve 2012 július 27. - 21:11
Közzétéve 2012 július 27. - 21:33
Januártól kötelezõ, országosan; 4 hónapos kor feletti kutya csak chippel lesz tartható; veszettség elleni oltás csak chipes kutyának lesz beadható; "távolmaradóknak" 45.000.- állatvédelmi bírság. Ez a jogszabályok jelen állása. Majd meglátjuk, mi lesz belõle a gyakorlatban.Nem tudom mi lesz belõle, lehet hogy ugyanúgy elhal a dolog, mint a kutyák kötelezõ chippeltetése, de ki tudja...
(biztos vagyok benne, hogy ez a megjelölésnek, nyilvántartásnak, RENDSZERNEK való makacs ellenállás még a török idõkbõl maradt meg a magyar népben...)
Közzétéve 2012 július 28. - 6:02
Edited by Kocalovas, 2012 július 28. - 6:07.
Közzétéve 2012 július 28. - 6:14
õ azt AKARJA hogy ne legyen ott te azt AKAROD hogy ott legyen...
Van azért egy el nem hanyagolható momentum: hogy az "ott" az kinek a birtoka!
Mer' nehogy már a saját földemen a szomszéd kívánságai szerint kelljen élnem! Menjen a fenébe! Ha nem tetszik neki a szomszédság, és már a jegyzõ is körberöhögte a feljelentéseit, akkor lehet elköltözni máshova, ahol minden megfelel a kényes igényeinek: nem tartanak lovat, nem barkácsol az ember, nem füstöl a kémény stb stb.
AMI DURVA: arra akarják kényszeríteni az állatorvosokat, hogy a lóútlevéllel nem rendelkezõ lovak kezelését (kivéve a sürgõs eseteket) tagadják meg!!!
Szép elmélet, de a dolog úgy lenne kerek, ha e mellé amnesztiát adnának, és kiállítanák az útlevelet az összes ismeretlen eredetû lónak jelenlegi birtokosa nevére. És utána lehetne szigorkodni azokkal, akiknek nincs.
(biztos vagyok benne, hogy ez a megjelölésnek, nyilvántartásnak, RENDSZERNEK való makacs ellenállás még a török idõkbõl maradt meg a magyar népben...)
No meg a sok hasraütésszerûen kivetett adó miatt. Ugye meglebegtették az ebadót, és lóadó is volt már Magyarországon, csak idõ kérdése, mikor csap a homlokára a viktátor, és vezeti be újra. Szóval legjobb ha a hatóságok minél kevesebbet tudnak az emberrõl, mert azzal sok bajt el lehet kerülni - viszont semmi jóról sem maradunk le, hiszen hatóságtól jótéteményt még senki sem látott.
Pedig szerintem érdekes lenne, ha a hatóságok legalább egy ici-pici pozitív motivációt alkalmaznának. Mondjuk ha följelent a szomszéd állatkínzásért, és a vizsgálat azt deríti ki, hogy minden rendben van, adhatnának egy zsák zabot vagy egy kis helyi adó kedvezmény... esetleg elégtételt oly módon, hogy a szomszédot megbüntetik rágalmazásért. De nem. Kizárólag negatív motiváció van: fenyegetés, bírság, elkobozás, elzárás, aki meg minden hülyeséget betart, azt jó esetben békén hagyják, ez a maximum.
Közzétéve 2012 július 28. - 7:39
Közzétéve 2012 július 28. - 7:47
Zsebi. Ezeket olvasni is rossz. Nem akarom elkiabálni, de valamiért, lehet hogy a helynek van ilyen kisugárzása (már a bronzkor óta lakott valamiért), az emberek jól elvannak egymással. A szomszédom elnézést kért, mert az oldalépületéről leesett a cserép a portámra, aztán együtt csináltuk a kerítést. De nem csak a szomszéddal vagyunk így, ilyen az egész falu. Munkába menet megállít egy néni, körtével kínál, egy másik öreg bácsival megállok kibeszélni az időjárást. Nem is szeretek autóval menni, minap gyalogoltam, de bringázok inkább. A fiatalok köszönnek, nem tervezik az elvándorlást. Jogszabályok csak ritkán kerülnek elő, nem nagyon vannak kérdéses esetek, vagy viták. Ha valaki állatot akar tartani, tudomásul veszik a szomszédok, hogy falun vagyunk.Nálunk most csend van, mert ellejtettem a faluban meg a polgármesternek egy baráti beszélgetésben hogy feljelentem zaklatásért. A villanypásztor telepítése közben is befenyített, hogy kihúzgálja úgyis, én meg közöltem akkor rongálásért lesz feljelentve. Nem nyúlt hozzá azóta sem, ez volt tavaly. 5000 Ft egy polgári per indítása, annyit megér ha még egyszer kötegszik az én kedves szomszédom.
Remélem nem kiabáltam el.
(kb 18 éve kígyófarmunk volt, akkor necces volt az engedélyeket beszerezni, de annyira nem tudott az egészről senki semmit, hogy abba maradt a zaklatás a hivatalok felől, ráadásul a helyiek is valami különleges állatkertként kezelték az egészet. Naponta 5-6 látogató mindig akadt, örültek, nem támadtak.)
Edited by shepherd, 2012 július 28. - 7:50.
Közzétéve 2012 július 28. - 8:01

Közzétéve 2012 július 28. - 8:16
Közzétéve 2012 július 28. - 10:14
Közzétéve 2012 július 28. - 10:42
De mi még jól el is szórakozunk ezen, a bélapáti lovas barátném két lova miatt a szomszédja már bekamerázta a területüket (nem a sajátját, az ismerõsömékét), mikor már a jogszabályok szerint szükségtelen beton trágyatárolót is megépítették hogy nyugi legyen, akkor a por zavarta amikor a lovak szaladgálnak.
Ez õket nem zavarja? Ui. ezért simán fel lehet jelenteni a szomszédot, nem lehet úgy kamerát telepíteni, hogy más területét nézze.
Közzétéve 2012 július 29. - 19:13

Közzétéve 2012 július 29. - 19:46
Közzétéve 2012 július 29. - 20:00

Közzétéve 2012 július 30. - 10:07

Közzétéve 2012 július 31. - 10:59

Közzétéve 2012 július 31. - 13:55
Közzétéve 2012 július 31. - 15:17
Vicomte!
Köszönöm a választ és az ötleteket!
A lócitrom-kérdést valószínû így fogom megoldani, plusz a kérdéses területre még nagyobb árkot ások.
Az a baj, hogy buta emberrel nem lehet vitatkozni. Hiába mondom neki, hogy ha az elmúlt években (még a 2010-es májusi esõzésekben sem) nem volt probléma a vízzel, akkor valószínû megfelelõ a szikkasztás nálam. A két nappal ezelõtti brutál idõjárás ellen meg valóban nem lehetett védekezni. 1,5m mély vízelvezetõ árkokból ömlött ki a víz, a fél község elázott, kerítések dõltek ki stb. Erre a szomszéd válasza: ez õt nem érdekli, az õ kára miattam történt... pf...

De azért azt ötletként javasolta, hogy vezessem ki csövön a telek aljából a vizet úgy, hogy kiásom az önkormányzati utat, lefektetem a csövet, majd szép elegánsan az alattam lévõ kaszálóra engedem (ami valaki másé) :eek: Azon túl, hogy hány százezer Forint egy ilyen, vajon mennyire büntetnének meg?

Na, off off, köszönöm a választ még egyszer

Közzétéve 2012 augusztus 5. - 23:11

Erre én is kíváncsi lennék.Szeretném megkérdezni, hol van ez a nagyon békés hely. Sajnos a mai világra Zsebi által leírtak a jellemzõek. Néztem a profilodat, ott nem látom merre élsz.

Közzétéve 2012 augusztus 6. - 1:25

Edited by ezüstliliom, 2012 augusztus 6. - 1:27.
Közzétéve 2012 augusztus 7. - 9:45

Közzétéve 2012 augusztus 7. - 15:53

Közzétéve 2012 szeptember 28. - 11:00
Olvasgattam itt "szépet és jót", és kezdek elkámpicsorodni...
Szeretnék ugyanis lovazni... hehe.

Tanfolyam folyamatban, úgy érzem ez az, amivel foglalkoznom kell (elég régóta lovászkodom). Barátságos lovagoltatás apróbb embereknek. Természetesen lenne lehetõség felnõtteknek is arra, hogy kipróbálják, de most nem ez a kérdés.
Segítséget szeretnék kérni ezügyben, mert "nem tudok semmit" feelingben ücsörgök. Keresgéltem a neten, találtam jogszabályról, engedélykérésrõl írásokat, de anyagiakról keveset. Mennyit kell nekem perkálnom egy magánlovarda nyitásáért? Kell-e?
Össz-vissz 3-4 lóról lesz szó, indulásként, mondhatni tapasztalatszerzésre. Egyrészt hobbi, de azért ne legyen negás az év végi könyvelés. Takarmány nem lesz gond, tartástechnológia dettó. De a jogi háttér nekem egy rohadt sötét barlang, se bejárat se egy fikarcnyi egérjuk, hogy derengjen.
:(
Tényleg egy kis kiegészítõ program lenne egy komplexebb helyen, ahol amúgy kicsi-nagy egyaránt megtalálja érdeklõdését, szóval nem egy átlagos "daráló". Mondhatjátok, hogy álmodozom csak, de a lovak épsége az elsõ.

Tehát, amit sejtek: jegyzõvel kell ledumálnom a részleteket, no meg a szomszédsággal. Szerencsére nem a legrosszabb-félék, de be fogom biztosítani magam. Akkor kelleni fog ügyvéd. De miként zajlik a mûködési engedély megszerzése? Egyéb? Mi mennyi mai napság?
Le kell adnom a drága támogatómnak egy listát holmi anyagiakról, hogy lásson ebben lehetõséget.
Mert van!

Megint túl sok a rizsa, bocsi.
Kérlek, amennyiben lehet ilyet, adjatok tanácsot, tapasztalat-falatokat! Eddig csak dolgoztam ebben, sosem én voltam a "fõnök". És nem most azonnal indítom, még csak a lehetõségeket keresem, hogy megérje.
Ha valaki Szentgotthárd környékérõl olvas, üzenem, ne aggódjon, konkurencia tuti nem leszek!

Sõt! Nyerges lovagoltatók írjanak privátban, hogy tudjam hova küldeni a fejlõdni vágyókat (itt a kikapcsolódás, a lóval való harmónia megismerése a lényeg, nem maga a lovaglás).
Ha csak annyit írtok, hogy hülyeség, azt is megköszönöm!

Legyen szép napotok! :yeah:
Olvasgatok ám közben!
Gratulálok a megoldódott viszályokhoz!
Kicsit nyomasztó lehet a hullámpala, de megérte.

Közzétéve 2012 szeptember 28. - 11:07
hirtelen pár infó:
http://www.lovasok.h...dex.php?i=43077
(az alsó 2 linket is nézd át)
Akkor csak valami hébe-hóba fogó ceruzával próbálj számolniEgyrészt hobbi, de azért ne legyen negás az év végi könyvelés.

Sok sikert!
Közzétéve 2012 szeptember 28. - 12:49

Szia,
hirtelen pár infó:
http://www.lovasok.h...dex.php?i=43077
(az alsó 2 linket is nézd át)
Akkor csak valami hébe-hóba fogó ceruzával próbálj számolni![]()
Sok sikert!
Közzétéve 2012 november 8. - 11:18
Azt értem, hogy alapvetõen az fáj a szomszédodnak hogy egyáltalán ott van a ló (meg te), de ez alapján
úgy tûnik, találnak további ürügyeket is.szerintük nem megfelelõ a beállós félrideg tartás állatvédelmi szempontból
Közzétéve 2012 november 8. - 11:32
Közzétéve 2012 november 8. - 11:32
Edited by Nyanya, 2012 november 8. - 11:34.
Közzétéve 2012 november 8. - 11:43
A ló állapota rendben, pont a hatósági állatorvos jár oltani. Arra gondoltam, hogy meg is keresem, mondjon már valami okosat.
Mindenképpen vele beszélj, ha vele jóban vagytok, akkor nincs gáz, mert a jegyzõ önmagában nem dönthet semmirõl, hatósági állatorvosi vélemény nélkül.
Ha a doki szerint a tartás így rendben van, a ló állapota jó, és errõl nyilatkozik a jegyzõnek is, elmehetnek a sunyiba.
Csak az marad a baj, hogy hosszú távon az ember idegeinek nem tesz jót ez. :/
Közzétéve 2012 november 8. - 12:02
Közzétéve 2012 november 8. - 12:17
Közzétéve 2012 november 8. - 12:19

Közzétéve 2012 november 8. - 12:30
Közzétéve 2012 november 8. - 12:44
Ez tervben van, de Mátka nem érzi jól magát zárt helyen. Nem vagyok benne biztos, hogy az evésen kívül sok idõt töltene bent. És így a kaját is szétszórná, mert folyamatosan kifelé nézeget, a szénával a szájában...Nyanyus, ha a beálló elejének a felét feldeszkázzátok és csináltok mellé és egy ajtót akkor az már box. De hogy mindig nyitva van e az ajtaja, azt nem látja a kutya sem.
Itt az alapprobléma az, hogy szomszédnéni drága nem tudja elviselni, ha valami másként van, mint ahogy õ elképzeli. Amikor odavittük a lovat, azt mondta, hogy húzzunk villanypásztort az õ kerítése mellé is, mert mi lesz, ha ez a fránya dög átnyúl a 2 méteres kerítésen és lelegeli a három méterre telepített szõlõjét, amit õ rendszeresen permetez. Másnapra megcsináltuk a pásztort, egész nap lukakat ástam, akácoszlopot állítgattam, stb. Mindezek után feljelentett, hogy vigyem el a lovat...

Közzétéve 2012 november 8. - 12:53
Közzétéve 2012 november 8. - 13:36
Közzétéve 2012 november 8. - 13:39
Közzétéve 2012 november 8. - 14:25
Közzétéve 2012 november 8. - 15:07