Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Jogszabályok, rendeletek... lakott területen belüli (városi) lótartás. Segítsetek!:(

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
245 válasz a témához

#201 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 27. - 9:41

2 héten belül ígérte a polgármester a hivatalos papírt, hogy nem találtak semmi problémát. Tegnap volt kint a lódoki vért venni az új lovunktól. Röhögve kérdezte, hogy ezek közül melyik akar éhen veszni? :) Más. Olyan új információkat kaptam, ami sokakat érinthet. Az állatorvosok most kapták meg a harmadik körlevelet a lovak azonosításáról. AMI DURVA: arra akarják kényszeríteni az állatorvosokat, hogy a lóútlevéllel nem rendelkezõ lovak kezelését (kivéve a sürgõs eseteket) tagadják meg!!! (szerencsére minket nem érint, minden lovunk rendelkezik a megfelelõ papírokkal) A mi állatorvosunk azt mondta, hogy õ ennek ellenáll egy darabig, amíg tud, de széllel szemben pisilni õ se fog. Nem tudom mi lesz belõle, lehet hogy ugyanúgy elhal a dolog, mint a kutyák kötelezõ chippeltetése, de ki tudja...

#202 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 27. - 17:53

AMI DURVA: arra akarják kényszeríteni az állatorvosokat, hogy a lóútlevéllel nem rendelkezõ lovak kezelését (kivéve a sürgõs eseteket) tagadják meg!!! (szerencsére minket nem érint, minden lovunk rendelkezik a megfelelõ papírokkal)

Ha ellenõrrel kell járniuk, akkor esetleg megtagadják. :gm: Egyéb esetben nem fogja elutasítani azt a "kis" pénzt, amit kaphat.
Ez éppen olyan, mint az orvosok hálapénze. Akárhogy tekerik, tenni nem tudnak ellene.

#203 röganyó

röganyó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 619 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 27. - 21:11

Basszus! Ami ebben az országban folyik 23 évvel a rendszerváltozás után! Még ennyi idõ és állatként csak bolhát, fejtetût, patkányt ismernek a magyarok. Valami nemesebb állatot látni külföldre fognak járni, állati szarszagot meg üvegcsébe zárva vesznek, mint akár a parfümöt és irigylik az õsöket, hogy õk azokat még ingyér, bármikor és bármennyit szipózhatták, a szarban meg akár meztilláb is járhattak. De itt semmin nem lehet csodálkozni! Ahol pénzt azért adnak, hogy tévedésbõl se dolgozzanak!

#204 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 27. - 21:33

Nem tudom mi lesz belõle, lehet hogy ugyanúgy elhal a dolog, mint a kutyák kötelezõ chippeltetése, de ki tudja...

Januártól kötelezõ, országosan; 4 hónapos kor feletti kutya csak chippel lesz tartható; veszettség elleni oltás csak chipes kutyának lesz beadható; "távolmaradóknak" 45.000.- állatvédelmi bírság. Ez a jogszabályok jelen állása. Majd meglátjuk, mi lesz belõle a gyakorlatban.

(biztos vagyok benne, hogy ez a megjelölésnek, nyilvántartásnak, RENDSZERNEK való makacs ellenállás még a török idõkbõl maradt meg a magyar népben...)

#205 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 28. - 6:02

.

Edited by Kocalovas, 2012 július 28. - 6:07.

#206 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 28. - 6:14

õ azt AKARJA hogy ne legyen ott te azt AKAROD hogy ott legyen...

Van azért egy el nem hanyagolható momentum: hogy az "ott" az kinek a birtoka!

Mer' nehogy már a saját földemen a szomszéd kívánságai szerint kelljen élnem! Menjen a fenébe! Ha nem tetszik neki a szomszédság, és már a jegyzõ is körberöhögte a feljelentéseit, akkor lehet elköltözni máshova, ahol minden megfelel a kényes igényeinek: nem tartanak lovat, nem barkácsol az ember, nem füstöl a kémény stb stb.

AMI DURVA: arra akarják kényszeríteni az állatorvosokat, hogy a lóútlevéllel nem rendelkezõ lovak kezelését (kivéve a sürgõs eseteket) tagadják meg!!!

Szép elmélet, de a dolog úgy lenne kerek, ha e mellé amnesztiát adnának, és kiállítanák az útlevelet az összes ismeretlen eredetû lónak jelenlegi birtokosa nevére. És utána lehetne szigorkodni azokkal, akiknek nincs.

(biztos vagyok benne, hogy ez a megjelölésnek, nyilvántartásnak, RENDSZERNEK való makacs ellenállás még a török idõkbõl maradt meg a magyar népben...)

No meg a sok hasraütésszerûen kivetett adó miatt. Ugye meglebegtették az ebadót, és lóadó is volt már Magyarországon, csak idõ kérdése, mikor csap a homlokára a viktátor, és vezeti be újra. Szóval legjobb ha a hatóságok minél kevesebbet tudnak az emberrõl, mert azzal sok bajt el lehet kerülni - viszont semmi jóról sem maradunk le, hiszen hatóságtól jótéteményt még senki sem látott.
Pedig szerintem érdekes lenne, ha a hatóságok legalább egy ici-pici pozitív motivációt alkalmaznának. Mondjuk ha följelent a szomszéd állatkínzásért, és a vizsgálat azt deríti ki, hogy minden rendben van, adhatnának egy zsák zabot vagy egy kis helyi adó kedvezmény... esetleg elégtételt oly módon, hogy a szomszédot megbüntetik rágalmazásért. De nem. Kizárólag negatív motiváció van: fenyegetés, bírság, elkobozás, elzárás, aki meg minden hülyeséget betart, azt jó esetben békén hagyják, ez a maximum.

#207 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 28. - 7:39

Nálunk most csend van, mert ellejtettem a faluban meg a polgármesternek egy baráti beszélgetésben hogy feljelentem zaklatásért. A villanypásztor telepítése közben is befenyített, hogy kihúzgálja úgyis, én meg közöltem akkor rongálásért lesz feljelentve. Nem nyúlt hozzá azóta sem, ez volt tavaly. 5000 Ft egy polgári per indítása, annyit megér ha még egyszer kötegszik az én kedves szomszédom.

#208 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 28. - 7:47

Nálunk most csend van, mert ellejtettem a faluban meg a polgármesternek egy baráti beszélgetésben hogy feljelentem zaklatásért. A villanypásztor telepítése közben is befenyített, hogy kihúzgálja úgyis, én meg közöltem akkor rongálásért lesz feljelentve. Nem nyúlt hozzá azóta sem, ez volt tavaly. 5000 Ft egy polgári per indítása, annyit megér ha még egyszer kötegszik az én kedves szomszédom.

Zsebi. Ezeket olvasni is rossz. Nem akarom elkiabálni, de valamiért, lehet hogy a helynek van ilyen kisugárzása (már a bronzkor óta lakott valamiért), az emberek jól elvannak egymással. A szomszédom elnézést kért, mert az oldalépületéről leesett a cserép a portámra, aztán együtt csináltuk a kerítést. De nem csak a szomszéddal vagyunk így, ilyen az egész falu. Munkába menet megállít egy néni, körtével kínál, egy másik öreg bácsival megállok kibeszélni az időjárást. Nem is szeretek autóval menni, minap gyalogoltam, de bringázok inkább. A fiatalok köszönnek, nem tervezik az elvándorlást. Jogszabályok csak ritkán kerülnek elő, nem nagyon vannak kérdéses esetek, vagy viták. Ha valaki állatot akar tartani, tudomásul veszik a szomszédok, hogy falun vagyunk.
Remélem nem kiabáltam el.
(kb 18 éve kígyófarmunk volt, akkor necces volt az engedélyeket beszerezni, de annyira nem tudott az egészről senki semmit, hogy abba maradt a zaklatás a hivatalok felől, ráadásul a helyiek is valami különleges állatkertként kezelték az egészet. Naponta 5-6 látogató mindig akadt, örültek, nem támadtak.)

Edited by shepherd, 2012 július 28. - 7:50.

#209 canossa

canossa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 130 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 28. - 8:01

Szeretném megkérdezni, hol van ez a nagyon békés hely. Sajnos a mai világra Zsebi által leírtak a jellemzõek. Néztem a profilodat, ott nem látom merre élsz. :)

#210 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 28. - 8:16

Na akkor alapok. Mikor ideköltöztem, a szomszéd cigány az utcán akart megverni, mert a törpeuszkárom ugat. Ez csak kötözködés és bepróbálás szint. Én itt sem laktam, már Gyulámnak a trágyadombjáról az õ szomszédja fényképeket készített (az ominózus mostani szomszédunk) és jelentgette. A ló áthugyozott hozzá, mert a mellette levõ üres területet legeltette, most nem használjuk ezt a területet, mert a rajta álló ház tulajának bemesélte, hogy a kecskék rágták meg a falat, nem ám hogy évekig még ki sem jöttek megnézni a házat annyira szarják le. 20 év után így köszönték meg hogy rendben tartotta az udvart. Most harmadik éve gazban áll, kértük vágják már le, majd ha kedvem lesz volt a válasz. A jegyzõhöz már bementem, mert a pincéjük ami a mi pincénk mellett van dõl szét, alapból az út mellett veszélyes. Az hogy csengessünk be hozzájuk, mert õk régebben laknak a faluba mint én, és meséljem el mit szeretnék itt az is elhangzott, a leánya kért erre aki tanítónõ helyben. Milyen értékeket adhat át a gyerekeknek kérdéses számomra.A kedves szomszéd a rendszám nélküli autójával több gazda beültetett árpáján, lucernásán keresztül tört utat. Nem értem akkor miért nem léptek, számomra meg ez az érdekes. Mindenki sunnyog meg óbégat a másik háta mögött, de egyenes beszéd az nincs. De mi még jól el is szórakozunk ezen, a bélapáti lovas barátném két lova miatt a szomszédja már bekamerázta a területüket (nem a sajátját, az ismerõsömékét), mikor már a jogszabályok szerint szükségtelen beton trágyatárolót is megépítették hogy nyugi legyen, akkor a por zavarta amikor a lovak szaladgálnak. Szóval tedd össze a két kezed. Ezen változtatni meg úgysem lehet, csak akkor ha ezeket kiküszöbölöd.Nem hiszem hogy a településnek lenne valami köze ezekhez, az itt lakók a ludasok. Ha elszaladgálna mindenki a problémák elõl, akkor bizony eléggé siralmas lenne a helyzet. Azért itt is vannak jó emberek, és hála a korrupciót kicsit kezdik visszaszorítani és a gazdafalu felé közelíteni. A szomszédos Mikófalvát mindig szidják, pedig már õk évtizedekkel ezelõtt megtanulták a külvilágból élnek, híres néptáncegyüttes (nem ám nejlonharisnyás hirtelen összeállt), lakodalmak rendezése egy helyi régi parasztházban, passió játékok. Szóval lehetne kitõl tanulni, de irigykedni mindig jobb. Ja az állattartásról még eszembe jutott a tavalyi másik eset, mikor Timsiliék lovai megérkeztek. Fel lettem szólítva egy falubeli által, aki eredetileg pesti csak itt töltik idejük nagy részét, egy szem bögöly beszállt hozzájuk, majd õ megmondja mennyi állatot tarthatok. Jókat kacarásztunk a boltban rajta. Az ide települt jurtás nagy magyar már minden helyi gazdáról szétpletykálta magát, volt akinél az állatok betegséget hordoztak, a tej rosszabb minõségû volt mint az övék másnál, kiröhögték a lótenyésztõt hogy azok milliós lovak lennének, stb, stb. Szóval nem a hely, az emberek nagyban meghatározzák magát a helyet. Mi évek óta nyelünk, most azt mondtam elég, csend is lett rögtön. Lehet elõbb kellett volna a jogszabályok mögé elbújnom, de tudod én is a békesség híve vagyok, okos enged szamár szenved alapon. De nem mindig jön be, akkor meg már érdemes lépni.

#211 lóállatjóállat

lóállatjóállat

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 28. - 10:14

zsebi0202, miért nem tanyán laktok, miért faluban?

#212 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 28. - 10:42

De mi még jól el is szórakozunk ezen, a bélapáti lovas barátném két lova miatt a szomszédja már bekamerázta a területüket (nem a sajátját, az ismerõsömékét), mikor már a jogszabályok szerint szükségtelen beton trágyatárolót is megépítették hogy nyugi legyen, akkor a por zavarta amikor a lovak szaladgálnak.

Ez õket nem zavarja? Ui. ezért simán fel lehet jelenteni a szomszédot, nem lehet úgy kamerát telepíteni, hogy más területét nézze.

#213 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 29. - 19:13

Egyszer már leírtam, belterület külterülettel körülvéve.Régen ez tanyasi övezet volt, csak a házakat belterületté nyilvánították az utca miatt ilyen-olyan telkekkel. Tegnap épp beszélgettem az egyik volt gazdával. Hááááát, az hogy évek óta pereskednek a nagygazdák, ki mit vesz meg és hogy, lezárják az utakat, szétfûrészelik, felgyújtogatják, mérgezik egymás méhesét, láncát,magaslesét, lopják a fát egymástól, mint a gyerekek a lakatba pillanatragasztót nyomogatnak, telefonon fenyegetik elzárással a másikat és egyéb nyalánkságok, már meg sem lep. Gyanítom én még csak a felszínt látom. Szóval jól elszórakozgatunk itt ebben a régióban. Megérdeklõdtem miért kell nekünk errõl híresek lenni. A válasz az volt, itt összefogás, békesség soha nem lesz. Nem kell komolyan venni, odafigyelni. Én is csak a nyugalom miatt csíptem oda egy lehetséges feljelentéssel. Annyi földet kaptunk mûvelésre, be nem tudjuk keríteni, kihasználni. Volt aki még ki is mérette nekünk az évtizedek óta nem használt területét, csak tegyük már rá a lovakat, eléggé komolyan vesztegetik mostanában az ellenõrzéseket, és ugyi a támogatások... :rolleyes: Az meg hogy más miért dönt úgy hogy inkább totál felesleges dolgokra költ, mint lovaik túlvakcinázása, tartott helyükön a rendeletek fölötti kiépítések, stb, stb, és nem lép másként, az az õ döntése.

#214 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 29. - 19:46

én történetem nem tanya hanem ház , amikor megvetem s költöztem befelé a szembe szomszéd (akiröl az elözö tulaj elmondota hogy jelengete föl mert pl a gyerek hangosaban halgata a zenét a kutyájuk meg ugat stb) hátra tet kézzel ált s mosolygot nyilván arra várva hogy köszönnyek s beszéljünk pár szót , ez meg is történt : - mi a faszt lesel ? - én csak én csak - kussolj ki mondta hogy beszélhetsz ! - de - nincs semmi de, befogod s behuzol a lyukadba ennyi volt s azota sem köszön ,viszont még nem jellentet föl sem ui: az eröszakbol mindenki ért az okos s a hülye is

#215 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 29. - 20:00

Nálunk most a villamos a közellenség. Fûrészelik a tanácsot, hogy miért megy az ott. Nem manapság épült a vonal (a szomszédban lakó 84 éves néni apukája már kocsivezetõ volt rajta legénykorában :)), az elmúlt száz évben mindenki örült neki, hogy milyen jó, ott megy a villamos a ház elõtt, csak felül rá, és mire a reggeli lapot kiolvasta, már bent is van a belvárosban... de most ki lett találva hogy jujj, meg pfuj, mert este zörögnek a villamoskocsik, és petíciót írnak, hogy állítsák le a forgalmat. Szerintem az emberekkel van a baj. Valahogy meglágyult az agyuk. Nincs más magyarázat.

#216 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 30. - 10:07

Zsebi, ezzel az "õk már régebb óta itt laknak" dumával engem ki lehet kergetni a világból. Persze, hogy egy közösségnek megvannak a belsõ szabályai, de azért nehogy már aki odaköltözik mindent úgy kelljen csinálnia ahogy az a nagyságos szomszédoknak tetszik. Én az elmúlt 7et azzal töltöttem, hogy haverkodtam a többi szomszédokkal, úgyhogy az engem feljelentõk most eléggé egyedül maradtak. Elfogyott pár liter borom, meg pálinkám, de megérte. Azóta csend van, ki se nagyon dugják a fejüket a házból, mert mindenhonnan csak rosszalló pillantásokat kapnak. :gm: Én nem tudom miért, nálunk a faluban 10 emberbõl 7 nem nézi jó szemmel a lovakat. Vasárnap azért szólt be az egyik mert utat törtünk a kertje végében (de már a bekerített területén kívül!) álló kb. másfél méter magas gazban. A gaz nem zavarja, de az, hogy mi arra lovagoltunk, az igen. A másikat meg az zavarta hogy keresztüllovagoltunk a learatott búzatáblán. Azt lesz@rta hogy azért kellett a szántóföldön mennünk mert valami nagyeszû teleszórta tégla- meg cseréptörmelékkel a mellette lévõ utat... A polgármesterünk is mondja hogy az utóbbi 2 évben egyre több a szomszédok közti, lassanként már tettlegességig fajuló vita. :(

#217 Vicomte

Vicomte

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 144 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 31. - 10:59

Sziasztok! Kicsit off a téma, mert nem pont a lótartás a célpont, de azzal is kapcsolatos. Már 4ik éve tartom itthon a lovaimat és az elején igencsak meggyûlt a bajon a "kedves" szomszédokkal. Azóta helyreállt a béke, egészen a tegnapi napig. Tudni kell, hogy ahol lakunk, egy igen lejtõs domboldal, egymás mellett vannak a kb. 30m széles és kb. 180m hosszú telkek. A domb gerince pedig a most szóban forgó szomszédom felé lejt (mint ahogyan a másik szomszédom is magasabban van, mint én). Remélem érthetõ :gm: . Az egész terület agyagos. Az én domboldalam legelõ, sajnos most igen gyér, de azért gaz akad rajta :gm: . Õk mûvelik, veteményezik, de nem túl sûrû a növényzetük. Na most, a vasárnapi monszun az egész környéken soha nem látott tavakat, folyókat és rettenetes károkat okozott mindenhol. Így nálunk, a domborzati viszonyoknak megfelelõen is, vagyis az agyagos meredek domboldalról jócskán áradt le a víz a telkek aljába. Kedves szomszédom hétfõ reggel nekem rontott, hogy tõlem folyt át az összes víz és én tehetek róla, hogy kimosta a hagymáit. Bizonyítékként mutatott pár lócitromot is, hogy tõlem jött át. Igaz ugyan, hogy a telek legaljában ment át tõlem víz (ez is a domborzati viszonyoknak köszönhetõen) és ezzel lócitrom is. Ebben igazat adtam neki, hogy bár már van egy kisebb árok, ami egészen idáig elégnek bizonyult, most még nagyobbat csinálok, ennek elkerülése végett. Viszont õ a fejébe vette, hogy miattam történt az összes kára, mert nekem kéne árkot ásnom a dombos rész (kb 120m) teljes hosszában, kõvel kirakva, esetleg végig zsalukövezve és betonozva (!). Meg hogy én feltöltöttem a területet, ami persze nem igaz (bárcsak annyi pénzem lett volna, hogy az agyagos talajra akár 1cm termõföldet is hordhattam volna). Mindenesetre kihívtam a biztosítómat (van felelõsség bizt. is rajta), hogy ha úgy ítéli meg, fizessenek neki. Kérdésem az lenne, hogy tudja-e valaki, hogy ilyen esetekben mi a jogszabály? Gondolom nem nekem kell árkot ásnom a szomszéd veteményesének megõrzése érdekében? Az, hogy a víz átvitt pár lócitromot, azt gondolom tényleg nekem kell megoldanom. Ha jól sejtem, idegen anyagot nem vihet át a víz máshoz? Elõre is köszönöm a válaszokat. Remélem nem nagyon voltam off, sajnos úgy gondolom, hogy ezek után megint csesztetni fognak a lovak miatt, úgyhogy egyre kevésbe lesz off ez :D

#218 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 31. - 13:55

Vicomte! Szerintem ásd meg a magad által kigondolt kis árkot, aztán ha ez nem elég neki, akkor kérjen birtokvédelmet. Mivel már több mint egy éve fennáll a kialakult helyzet (márhogy lovaid vannak, és ilyenek a terepviszonyok), így nem jegyzõi hatáskör, magyarul a bíróságon kell birtokvédelmet kérnie. 1: odáig nem bitos, hogy elmerészkedik 2: ha mégis, ott még mindig tudod bizonyítani, hogy a kára olyan idõjárási körülmények között keletkezett, amikor a területedre lehulló, valamint a fölötted lévõ területrõl hozzád átfolyó csapadék meghaladta azt a mértékadó szintet amelyre az egyes vizilétesítményeket (pl. csapadékvíz elvezetõ árkok) tervezni szokták. Magyarul ha egy tervezõ által tervezett árok lenne is ott, akkor is elöntötte volna õt a víz. Amúgy a lócitrom áthordását egyszerû és olcsó módon megoldhatod, amennyiben veszel mûanyaghálót szétvágod úgy, hogy kb 20 cm magas hálócsíkok legyenek, és lerögzíted a karámoszlopok lábához.

#219 Vicomte

Vicomte

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 144 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 31. - 15:17

Vicomte!

Köszönöm a választ és az ötleteket!
A lócitrom-kérdést valószínû így fogom megoldani, plusz a kérdéses területre még nagyobb árkot ások.
Az a baj, hogy buta emberrel nem lehet vitatkozni. Hiába mondom neki, hogy ha az elmúlt években (még a 2010-es májusi esõzésekben sem) nem volt probléma a vízzel, akkor valószínû megfelelõ a szikkasztás nálam. A két nappal ezelõtti brutál idõjárás ellen meg valóban nem lehetett védekezni. 1,5m mély vízelvezetõ árkokból ömlött ki a víz, a fél község elázott, kerítések dõltek ki stb. Erre a szomszéd válasza: ez õt nem érdekli, az õ kára miattam történt... pf... :dev:
De azért azt ötletként javasolta, hogy vezessem ki csövön a telek aljából a vizet úgy, hogy kiásom az önkormányzati utat, lefektetem a csövet, majd szép elegánsan az alattam lévõ kaszálóra engedem (ami valaki másé) :eek: Azon túl, hogy hány százezer Forint egy ilyen, vajon mennyire büntetnének meg? :D
Na, off off, köszönöm a választ még egyszer :ang:

#220 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 5. - 23:11

Együttérzésem, Vicomte! Mondjuk azt inkább köszönné meg a szomszéd, hogy átvitte a lócitromot az esõ, mert így ingyen trágyához jutott. ;) :gm:

Szeretném megkérdezni, hol van ez a nagyon békés hely. Sajnos a mai világra Zsebi által leírtak a jellemzõek. Néztem a profilodat, ott nem látom merre élsz. :)

Erre én is kíváncsi lennék. :rolleyes:

#221 ezüstliliom

ezüstliliom

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 639 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 6. - 1:25

Te jó ég! Már 7 éve, hogy ezt a topikot nyitottam! :eek: Hálistennek (lekopogom) az én problémáim nagyjából megoldódtak a szomszédokkal. Öt évig bírták mellettem azok a szomszédaim, akik miatt a topikot nyitottam. Nem tudtak kikezdeni: megépíttettem a trágyatárolót, módosítottam a karámot. (Sokba került, többszázezer pénzbe...) Míg aztán egy szép tavaszi napon 2010-ben láttam, hogy utánfutón a kutyaház, és õk el... El se mertem hinni, míg a másik szomszéddal nem beszéltem, és meg nem erõsítette, hogy jól gondoltam. Hát én örültem, mint majom a … Még pezsgõt is bontottam! :D Az új szomszéd egy kedves, fiatal házaspár, a férj huga pedig szintén lóbolond, így aztán minden rendben van. :) Egy példa, hogy milyen jól kijövünk egymással: az utcai részt kirakták a ház elõtt Csabakõvel, de kb. 2 nm megmaradt belõle. Beszélgettünk még a munkák alatt, és mondtam nekik, hogy milyen szép lesz, és hogy majd egyszer én is szeretnék ilyen kõbõl lómosót. Erre nekem ajándékozták a maradékot, bár ki akartam fizetni. Én meg virághagymákat és trágyát adtam nekik. :) Sajnos volt egy másik szomszéddal is afférom még 2009-ben. Egy nagyon sötét ember lett a hátsó szomszédunk, akivel odáig fajult a dolog, hogy meg akarta mérgezni a lovaimat egy kerítésvita miatt. Azt állította, hogy a lovaim trágyája miatt rohad a fakerítése, pedig csak a föld gyûrõdött fel egy kicsit, ahogy körbe-körbe galoppoztak. Emiatt aztán többször volt lebontva az a kerítés, mint nem, és onnan terrorizált engem. Átjött a kutyája, megkergette a csikómat (aki aztán jól fejberúgta - ezért fel akart jelenteni :dev: ), átjöttek a tyúkjai (az egyik rendszeresen az istállóban tojt le :dev: ), végigszarták az udvart, aztán már az egész család ordítozott velem testületileg, leköptek, megfenyegettek. Így végül ügyvédet fogadtam, megállapodást irattam alá bunkóékkal, hogy beleegyeznek, hogy én építek egy beton aljú, 2 m magas hullámpala kerítést, amirõl tudomásul veszik, hogy nem nyúlhatnak hozzá. A kertést még azon a nyáron megépítettük, és AZÓTA NYUGI VAN, a lovaim pedig egészségesek! Drága volt (170e Ft), de megérte!:) Õk persze azóta is ugyanolyan büdösek (tyúkok és rendszeres hulladékégetés) és zajosak (rádió), de nem lehetek telhetetlen. Gondoltam, jól esik ilyesmit is olvasni a topikban feszültségoldónak.:) A hadakozóknak pedig gyors problémamegoldást, békét és nyugalmat kívánok! :)

Edited by ezüstliliom, 2012 augusztus 6. - 1:27.

#222 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 7. - 9:45

Nem akarom elkiabálni, de lehet, hogy sikerült kompromisszumot kötni a szomszéddal. (Hallgatólagosat, mert beszélni azóta se beszélünk, pedig a polgármester felajánlott egy üveg Johnnie Walker-t ha esetleg le akarnánk ülni tárgyalni. :D ) Hetente lepermetezem a trágyatárolót rovarirtóval, és a korábbi heti 2 alkalommal szemben, most 2 naponta tisztára pucoljuk a karámot. Nem mondom, ezekben a dögletes melegekben trágyázáskor érezni a szagokat, de falun élünk vagy mifene... Mint kiderült, bunkókám unokája odavan a pacikért, mostanában 2 naponta megjelenik a kiskölyök, és alig tudják elvonszolni a kerítéstõl. Tegnap az anyja másfél órán keresztül fõtt vele a napon, mert amint megpróbálta elvinni, a gyerek éktelen üvöltést csapott. :D

#223 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2012 augusztus 7. - 15:53

Jól értem engem kérdeztek? Heves megye, Balaton község. www.retitanya.hu Egy kis offos de jó kis sztori a községre. Mikor megvettem itt a házam, ugyi gerendás meg miegymás vásárolgattam hozzá Egerben valami egyházi turiban régi hímzett terítõket fillérekért. A nénik megkérdezték hová való vagyok. Mondom balatoni. Erre összenéznek, és azt kérdezik, de ugye nem született odavalósi? Mondom nem, mire a válasz, õk még nem láttak olyan balatonit, akinek minden szép és jó volt, ha a hímzés minõségét nem kifogásolták, akkor a színét, ha azt nem akkor a méretét de valamit tuti. Egri árus nénikék szemével. :D Egyébkén a terület ahol lakunk a ragályi szög, a párom neve Bóta "ragályi" Gyula, az ominózus szomszéd pedig valahonnan az alföldrõl került ide legényként. A föld tulajdonosa most itt nyaralgat, egyébként pesti jogász. Egyáltalán nem értem mi a gond, jogászként hogy lehet ekkora balfék. A föld osztatlan közös, aminek az alja az említett idióta nevelt unokája a tulajdonrészese. De, annó tizen évvel ezelõtt az általa örökölt százalékos területrészt beültették gyümölcsfákkal, és felszántották. A fákat évek óta nem metszik, áll alattuk a gaz. Az aljában az idén szántották föl végig a földet, ott is borzék volt a jellemzõ gazzal, gondolom a cirkusza miatt azért páran finoman figyelmeztették minek neki több mikor ezt sem mûveli. Na a lényeg. A magyar törvények kimondják, ha a tulajdonrészedre arányosan megegyezel a többi tulajjal (itt jelen esetben kettõvel, akik mind a ketten el akarják adni nekünk a tizen évek óta általunk használt területet) akkor kell egy térképmásolatot csatoltatnod a tulajdoni laphoz a földhivatalban, és onnantól kezdve már ugyin osztatlan közös papíron, de a többihez nincs közöd. Max annyi, hogy elõvételi jogod van, de ez a fószer azért zaklat, hogy vegyem meg az õ részét is, ami nekünk ugyi egyenlõre nem kell. Na már most, ezt jogász barátunknak illene tudni. Én szívem szerint az egész bagázst jól seggbe rúgnám egy feljelentéssel, de ugyin kit jelentsek. Mivel számítottunk a legelõ területre, sok földet felszántottunk és beültettünk. A legelés elmaradása miatt a lovainknak kaszálni kell rendszeresen, így a többi földem gazban, a krumpli, kukorica fele oda, azért reménykedem még lesz ott valami a gaz között. A magyar törvények szerint ezt kérhetem számon, ha valaki miatt a jövedelem kiesésem van. De rendes pali, ráadásul jogász, gondolom körberöhögnék a kollegák, hogy egy félig-meddig rokon miatt ekkora gebaszba került. Mi meg most kezdenénk a saját áruink piacra dobását, nem akarom azzal kezdeni hogy bíróságra szaladgálok pénzért, milyen hírem lenne már. Gondolom ezzel többen nem értetek egyet, de mi békés népek vagyunk.Az idióta szomszédot meg jól seggbe rúghatnám zaklatásért bíróságilag. Sem az általa nevelt leányzónak a telefonszámát nem óhajtotta ideadni (a békesség kedvéért már kértük volna) a végén már a földet sem akarta eladni, ami persze nem az övé. Szóval idióta egy történet és nem is igazán értem miért nem lépett jogász kollégánk hamarabb. Mikor megkértük az általa évek óta kínált földet, és jeleztem tuti lesz gond ezzel a szomszéddal, azt mondta nem érdekli. Szóval valami balatoni elszármazott a tulaj is, így nem is igazán ütött szíven, hogy a szavai mögött nem igazán a valóság áll. Most ott tartunk, hogy próbál egyezkedni ezzel a fazonnal, engem meg nem érdekel. Itt az õsz a nyakunkon, és nem a legelõkkel, hanem a betakarításokkal vagyunk már elfoglalva. Szóval ez már vagy enyhe téli, vagy kora tavaszi projekt lesz, már ha dûlõre jutnak végre.

#224 Zaphaer87

Zaphaer87

Új vendég

• Fórumtag
  • 16 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 28. - 11:00

Sziasztok!
Olvasgattam itt "szépet és jót", és kezdek elkámpicsorodni...
Szeretnék ugyanis lovazni... hehe. :kir:
Tanfolyam folyamatban, úgy érzem ez az, amivel foglalkoznom kell (elég régóta lovászkodom). Barátságos lovagoltatás apróbb embereknek. Természetesen lenne lehetõség felnõtteknek is arra, hogy kipróbálják, de most nem ez a kérdés.

Segítséget szeretnék kérni ezügyben, mert "nem tudok semmit" feelingben ücsörgök. Keresgéltem a neten, találtam jogszabályról, engedélykérésrõl írásokat, de anyagiakról keveset. Mennyit kell nekem perkálnom egy magánlovarda nyitásáért? Kell-e?
Össz-vissz 3-4 lóról lesz szó, indulásként, mondhatni tapasztalatszerzésre. Egyrészt hobbi, de azért ne legyen negás az év végi könyvelés. Takarmány nem lesz gond, tartástechnológia dettó. De a jogi háttér nekem egy rohadt sötét barlang, se bejárat se egy fikarcnyi egérjuk, hogy derengjen.
:(
Tényleg egy kis kiegészítõ program lenne egy komplexebb helyen, ahol amúgy kicsi-nagy egyaránt megtalálja érdeklõdését, szóval nem egy átlagos "daráló". Mondhatjátok, hogy álmodozom csak, de a lovak épsége az elsõ. :)

Tehát, amit sejtek: jegyzõvel kell ledumálnom a részleteket, no meg a szomszédsággal. Szerencsére nem a legrosszabb-félék, de be fogom biztosítani magam. Akkor kelleni fog ügyvéd. De miként zajlik a mûködési engedély megszerzése? Egyéb? Mi mennyi mai napság?
Le kell adnom a drága támogatómnak egy listát holmi anyagiakról, hogy lásson ebben lehetõséget.
Mert van! :)

Megint túl sok a rizsa, bocsi.
Kérlek, amennyiben lehet ilyet, adjatok tanácsot, tapasztalat-falatokat! Eddig csak dolgoztam ebben, sosem én voltam a "fõnök". És nem most azonnal indítom, még csak a lehetõségeket keresem, hogy megérje.

Ha valaki Szentgotthárd környékérõl olvas, üzenem, ne aggódjon, konkurencia tuti nem leszek! :D
Sõt! Nyerges lovagoltatók írjanak privátban, hogy tudjam hova küldeni a fejlõdni vágyókat (itt a kikapcsolódás, a lóval való harmónia megismerése a lényeg, nem maga a lovaglás).

Ha csak annyit írtok, hogy hülyeség, azt is megköszönöm! :gm:

Legyen szép napotok! :yeah:

Olvasgatok ám közben!

Gratulálok a megoldódott viszályokhoz!
Kicsit nyomasztó lehet a hullámpala, de megérte. :)

#225 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 28. - 11:07

Szia,
hirtelen pár infó:
http://www.lovasok.h...dex.php?i=43077
(az alsó 2 linket is nézd át)

Egyrészt hobbi, de azért ne legyen negás az év végi könyvelés.

Akkor csak valami hébe-hóba fogó ceruzával próbálj számolni :gm:

Sok sikert!

#226 Zaphaer87

Zaphaer87

Új vendég

• Fórumtag
  • 16 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 28. - 12:49

Köszönöm! Jah, tudom, optimista vagyok... :D

Szia,
hirtelen pár infó:
http://www.lovasok.h...dex.php?i=43077
(az alsó 2 linket is nézd át)

Akkor csak valami hébe-hóba fogó ceruzával próbálj számolni :gm:

Sok sikert!

#227 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 11:18

Nyanya!
Azt értem, hogy alapvetõen az fáj a szomszédodnak hogy egyáltalán ott van a ló (meg te), de ez alapján

szerintük nem megfelelõ a beállós félrideg tartás állatvédelmi szempontból

úgy tûnik, találnak további ürügyeket is.

#228 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 11:32

Az, hogy szerintük mi van, nem annyira lényeg. Ki lehet hívni a hatósági állatorvost, õ illetékes dönteni a ló állapotával és tartásával kapcsolatban. (annyiban lényeg persze, hogy cseszegetni tudnak)

#229 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 11:32

Nagyon jól látod, de én akkor sem akarom bezárni a lovat, mindig így élt, utálja a boxot. Amikor hozzám került, pár hónapig boxos tartásban volt, egész nap legelõn, éjjel boxban, tiszta zizzent volt, mindentõl rebbent, leizzadt, szétszórta az abrakot. Esetleg ha egy állatorvos igazolná, hogy a ló érdeke így kívánja, mert hajlamos az alergiára...ilyeneken gondolkodom. A szomszéd meg nem ennyire okos, a hatósági emberek tudományoskodtak. A ló állapota rendben, pont a hatósági állatorvos jár oltani. Arra gondoltam, hogy meg is keresem, mondjon már valami okosat.

Edited by Nyanya, 2012 november 8. - 11:34.

#230 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 11:43

A ló állapota rendben, pont a hatósági állatorvos jár oltani. Arra gondoltam, hogy meg is keresem, mondjon már valami okosat.

Mindenképpen vele beszélj, ha vele jóban vagytok, akkor nincs gáz, mert a jegyzõ önmagában nem dönthet semmirõl, hatósági állatorvosi vélemény nélkül.
Ha a doki szerint a tartás így rendben van, a ló állapota jó, és errõl nyilatkozik a jegyzõnek is, elmehetnek a sunyiba.
Csak az marad a baj, hogy hosszú távon az ember idegeinek nem tesz jót ez. :/

#231 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 12:02

Mikor engem feljelentett a szomszéd, hogy éheztetem a lovakat, a jegyzõ megkereste az állatorvosomat. Na az jól elküldte a búsba. Fõképp mert tudta hogy nincs igazuk, másrészt ha nem áll ki mellettünk, akkor a négyõnk 12 lovához, meg 10 kutyájához el tud jönni másik állatorvos is...

#232 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 12:17

Az idegeim szerencsére jók, bár kezdek néha bekattanni, eddig megálltam szó nélkül. Szerintem az is bosszantja, hogy rá sem nézek, nem kérem számon, nem szólok semmiért. De egyszer nálam is elszakad a cérna, és akkor lehet, hogy úgy szednek le róla... Bár jól tudom magam türtõztetni, maximum szép csendesen elküldöm a búsba, amúgy rendesen hogy más ne hallja.

#233 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 12:19

Nyanyus, ha a beálló elejének a felét feldeszkázzátok és csináltok mellé és egy ajtót akkor az már box. De hogy mindig nyitva van e az ajtaja, azt nem látja a kutya sem. :)

#234 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 12:30

Ha boxot csinál a lónak, az se lesz elég jó, gyanítom. :(

#235 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 12:44

Nyanyus, ha a beálló elejének a felét feldeszkázzátok és csináltok mellé és egy ajtót akkor az már box. De hogy mindig nyitva van e az ajtaja, azt nem látja a kutya sem. :)

Ez tervben van, de Mátka nem érzi jól magát zárt helyen. Nem vagyok benne biztos, hogy az evésen kívül sok idõt töltene bent. És így a kaját is szétszórná, mert folyamatosan kifelé nézeget, a szénával a szájában...
Itt az alapprobléma az, hogy szomszédnéni drága nem tudja elviselni, ha valami másként van, mint ahogy õ elképzeli. Amikor odavittük a lovat, azt mondta, hogy húzzunk villanypásztort az õ kerítése mellé is, mert mi lesz, ha ez a fránya dög átnyúl a 2 méteres kerítésen és lelegeli a három méterre telepített szõlõjét, amit õ rendszeresen permetez. Másnapra megcsináltuk a pásztort, egész nap lukakat ástam, akácoszlopot állítgattam, stb. Mindezek után feljelentett, hogy vigyem el a lovat... :rolleyes:

#236 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 12:53

Nyanya! 1, Semmit ne csinálj a szomszéd miatt, kizárólag a ló miatt. 2, Ne hagyd, hogy kihozzon a sodrodból, folytasd a levegõnek nézést, hiszen tudod, hogy emiatt érzi magát a legrosszabbul. Ha bekattansz, csak neked lesz rosszabb. Az ilyennek nincs nagyobb büntetés, mint hogy letojod.

#237 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 13:36

HH! Néha sírni tudnék, mert annyira távol áll tõlem ez a tömény rosszindulat, a másoknak bajt okozni akarás. Egy rossz mozdulatom, gondolatom nem volt a szomszéd néni felé, õ mégis folyamatosan be-beszólogatott. Hol azért, mert átmegy a gaz tõlünk a kerítésen (rendszeresen nyírva van a fû, a kerítés mente megevett már egy csomó damilt, pont a béke miatt), hol azért, mert Attila fiai kis sövényt ültettek, és közel van a kerítéshez, hol a gesztenyefa miatt. Amióta itt a lovam, eleinte még ráköszöngettem, aztán láttam, hogy direkt elfordul, akkor felhagytam ezzel. Ott már biztosak voltunk benne, hogy fel lettünk jelentve. Innen kezdve levegõnek nézem, és ez nagyon dühíti...szerintem. A ló pedig így marad, és kész. Sárosan, fázósan, de ahogy õ szereti.

#238 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 13:39

Hosszúhomlok, ott a pont! :yeah: Az én pár hónappal ezelõtti történetemhez még annyi az adalék (azt hiszem ezt nem írtam meg), hogy az ellenõrzésrõl a mai napig nem kaptam papírt, mikor rákérdeztem akkor azt mondták, hogy "jaaa, õk lezártnak tekintik az ügyet". Sajnos van más 1000 fontosabb gondom, minthogy ez után rohangáljak, és mivel úgy néz ki elintéztem, hogy békén hagyjanak, így én is hagyom az egészet a fenébe. De hogy hozzám ezentúl csak rendõrrel és pöcsétes papírral jön be bárki is, azt megfogadtam.

#239 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 14:25

Ezek szerint, ha befizetem a büntetést, akkor elméletileg az én ügyemet is lótartásilag lezárják. Más kérdés, hogy akármivel-bármivel úgyis belém kötnek. Akkor nem is vagyok köteles beengedni õket? (Papírt, másolatot a jegyzõkönyvrõl én sem kaptam, viszont a határozatukat, vagy mi a szösz, amiben a csekket is küldték televágták mindenféle paragrafusokra utalással, úgyhogy kukkot sem értek belõle :( )

#240 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.802 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 15:07

Pedig azt ki kéne bogozni, mert lehet, nem is amiatt büntettek, mint amit leírtak. Régebben engem Gyõrben meg akartak büntetni tilosban parkolásért, de pontos jogszabályokra hivatkozva (hol, hogyan kell a közlekedési táblákat elhelyezni és az kire vonatkozik) mellékelve visszaküldtem a mikuláscsomagokat (3 db). A válasz több, mint tíz éve még nem érkezett meg.