Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Cowboyok és Jézus

• Please log in to reply
427 válasz a témához

#201 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 20:45

Szerinted akarná még valaki közületek azt a "rendet"?

Packa..., hogy az ordog vigyen el, vagy az isten aldjon meg :) , en megertelek, hogy ebben a mai vilagban te ugy erzed magad mint a hal a vizben, de azt kerlek enged meg mar nekem, hogy azt a vilagot amelyikben en felnottem, es amelyik most a szemem latara mulik ki, legalabb megsirassam. A tevedesk elkerulese vegett nem kommunizmust siratom, mint a regi vilag jelkepet, hanem azt az ertekrendett amiben akkor felnottem, es aminek az en esetemben semmi koze nem volt a hithez, de legfokepp nem a kommunizmusi ertek?rendekhez. Szerintem mindanyiunknak hianyzik az a "rend". Persze biztos nem az arcon lefolyo izzadsag, a megkemenyeddet tenyerek, az esti faradsag, mikor ugy erzed mint ha vegig vertek volna, es te most ugy lennel oszedrotozva, hanem a kozos beszelgetesek, vicccelodesek, mert igazabol at jelentette mindanyiunk szamara az a "rend". Az volt a rend lenyege. A kozos munka orome. En elhiszem neked, hogy ez mostanni vilag a legidealisabb(ezt azert szerintem majd inkabb kicsit kesobb dontsuk majd el), csak hagyjad, hogy en nosztalgiazzam egy kicsit. Ugyse tudok mar semmit sem megvaltoztattni, a vilag halad elore, es vele egyutt, akarva vagy akaratlanul, lehet en is.

#202 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 20:51

Bocsánat, javítanom kell az idézet Pascaltól származik.
Szerintem technológiai kérdésekben sokat fejlődött a civilizáció, de az alapvető, a lét értelmét érintőekben inkább csak visszafejlődés tapasztalható. Míg Lord Kelvin állítása az előbbire, a spiritualitás törvényszerűségeire vonatkozó Pascali tézis az utóbbira vonatkozik.

A tévedés az tévedés, bármi is legyen a tárgy, és nagy gondolkodók ugyanúgy tévedhetnek mint bárki más.
Ami a visszafejlődést illeti - épp most olvastam egy könyvet a pápua emberevőkről, akik lényegében kőkorszaki szinten éltek, és élnek ma is sokan közülük. A hitvilágukkal is foglalkozik a könyv valamilyen szinten. Mit mondjak? Nem vélem felfedezni a visszafejlődést.

Edited by Barefoot, 2008 február 17. - 20:55.

#203 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 20:51

A kettõnek semmi köze egymáshoz.

Adja az isten, hogy neked legyen igazad.

#204 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 20:58

Packa..., hogy az ordog vigyen el, vagy az isten aldjon meg :) , en megertelek, hogy ebben a mai vilagban te ugy erzed magad mint a hal a vizben, de azt kerlek enged meg mar nekem, hogy azt a vilagot amelyikben en felnottem, es amelyik most a szemem latara mulik ki, legalabb megsirassam. A tevedesk elkerulese vegett nem kommunizmust siratom, mint a regi vilag jelkepet, hanem azt az ertekrendett amiben akkor felnottem, es aminek az en esetemben semmi koze nem volt a hithez, de legfokepp nem a kommunizmusi ertek?rendekhez. Szerintem mindanyiunknak hianyzik az a "rend". Persze biztos nem az arcon lefolyo izzadsag, a megkemenyeddet tenyerek, az esti faradsag, mikor ugy erzed mint ha vegig vertek volna, es te most ugy lennel oszedrotozva, hanem a kozos beszelgetesek, vicccelodesek, mert igazabol at jelentette mindanyiunk szamara az a "rend". Az volt a rend lenyege. A kozos munka orome. En elhiszem neked, hogy ez mostanni vilag a legidealisabb(ezt azert szerintem majd inkabb kicsit kesobb dontsuk majd el), csak hagyjad, hogy en nosztalgiazzam egy kicsit. Ugyse tudok mar semmit sem megvaltoztattni, a vilag halad elore, es vele egyutt, akarva vagy akaratlanul, lehet en is.

Tõlem nosztalgiázhatsz, de cserébe engedd meg nekem, hogy én ne sirassam vissza azt a világot amelyikben felnõttem. Azt a világot amelyikben egyfolytában a zsíroskenyér különbözõ válfajait kajáltam, azt a világot amelyikben a vajaskenyér és a kockasajt ünnepi kaja volt. Nekem az a "rend" kicsit sem hiányzik. :)
Fasza értékrend volt, meg kell hagyni. Az emberek dolgoztak mint az állat, miközben megnyikkanni sem mertek. Örültek, hogy éhen nem halt a családjuk.
A leki vigasz azért adott volt.
"Majd a túlvilágon gyermekem, minden jó elnyeri a jutalmát, Isten megjutalmaz"

#205 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 21:16

Ez szerintem kisse tulzott. Azonkivul szerintem felrertesz. Utoljara mondom nem a kommunizmust sirom vissza. Elgondolod hogy nem tiz evesen altam en a rendben. En nem az etelrol beszelek itt hanem emberi erzesekrol, amelyek nalam fontosabbak annal, hogy van e kockasajt a hutoben vagy nem. Engem nem a kockasajt es vajaskenyer tesz boldogga. De hat ez van, valamit, valamiert. Csak megerje.

#206 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 21:18

ah jó a leírtak után ez hülye kérdés. vegyanis Gábor2 nyitott egy topikot, te meg a szájad íze szerint az egészet lefikázod és hitvita jelleget csinálsz belõle.

Nem. Elindult egy téma, ami akár szólhatott volna bármi másról, akármirõl és lehet, hogy ide sem kattintok. De felhozott egy olyan dolgot ami ellen bármikor felveszem a kesztyût. A "keresztény" hiten alapuló ostobaság bekerült egy lovas fórumra. Ez egy szabad hely volt eddig, a lovak szabadsága pedig nem egyeztethetõ össze azon emberek képmutatásával és gõgjével, hideg számításával és ostobaságával. Sajnos túlságosan belülrõl láttam egy gyülekezetet, túlságosan sokáig ahhoz hogy mára ne emlékezzek mindenre amitõl akkor és ma is irtózom. Marketing, megtévesztés, anyagi haszonszerzés és hideg stratégia. Gõgös képmutatása annak a szeretetnek ami legalább annyira számító mint azoké aki érdekbõl kedvelnek másokat. Közben látni kell a gyülekezetek "népét" is, a félrevezetett embereket, a faltörõ kos hittel rendelkezõ csõlátókat, a boldog friss megtérteket... Mennyire mások õk mint a vezetõik, és mégis mennyire ugyan olyanok ha jobban megismered õket.

Össze lehet hordani itt mindenféle sületlenséget és nem állítom hogy én gyakran nem azt teszem. De nem tetszelgek valamivel, nem hivatkozok képmutató álarcot öltve a megváltásra és a lovaglás Jézushoz való kapcsolatára.
Lehetünk keresztények, muszlimok, hinduk, szerintem amikor lóra ülünk a legkevésbé aktuális kapcsolatunk Jézussal és a megváltással, a hinduizmussal vagy bármelyik vallással lesz. Kovbojok is lehetünk, akármekkora kalapot felöltetünk sõt gospellt is énekelhetünk lóhátról de én amondó vagyok, hogy hagyjuk meg a lovaglást azért a szabadságáért amit épp a lovaktól kapunk.

P.

A butítás a cél itt és most. Félresodródott társadalom ahol azt kell ma elhinned, hogy a szar nem is szar hanem éppen ez a jó aminek örülhetsz.
Hogy még töben higyjék ezt indulnak a gyülekezet rohamok, a marketing, a folytonos szennyáradat a TV-bõl... Ez már egy súlyosan romlott ország ahol a vezetõknek más lehetõsége nincs mint azt szajkózni, hogy ez így jó mert tettekkel már nem tudnak híveket szerezni (mondjuk ezekkel nem is lehet). Maximum még erõszakkal, így most az ez jön, APEH és egyéb vizsgálatok. De ez már más téma, nem ide való.

ui: odáig fogunk jutni, hogy a lakosság nagy része örülhet majd ha minden nap kockasajtot tud enni és a saját tulajdonát képezõ ruhákban járhat.
P.

Edited by Petya, 2008 február 17. - 21:25.

#207 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 21:29

Kedves Petya! Most végre õszinte voltál. Eddig csak egy igen intenzív gyûlöletet sugároztak soraid, most végre leírtad az okát, hogy személyesen is érintett vagy valamilyen csalódásban. Ezt sajnálom. Azt, hogy ellenem fölvetted a kesztût, majd eldöntik a többiek, hogy jól tetted-e. Olyan szavakkal dobálózol viszont, amit nam gondoltál át. Keresztényektõl szerzett rossz tapasztalataid miatt durva elõítéleteket fogalmazol meg. Álszentséggel vádolsz általában embereket, és te, mint az igazság és szabadság védelmezõje ítéled el ezt a témát, ami szemlátomást sokakat érdekel (1 hét alatt több, mint 3000 látogató.) Bemutatkozásod alapján, mintha tudományos érdeklõdésed lenne, de itt inkább csak az érzelmek "oxidációjával, lobogásával találkozhattunk". A "képmutató álarc" azért rosszul esett.... :hupp: Petya, nekem úgy tûnik, hogy te egy fordított keresztes hadjáratot folytatsz.

#208 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 21:47

Most végre õszinte voltál. Eddig csak egy igen intenzív gyûlöletet sugároztak soraid, most végre leírtad az okát, hogy személyesen is érintett vagy valamilyen csalódásban. Ezt sajnálom.

De nem ám. Nem írtam le az okát. Ha leírnám nem lenne senki aki elhinné honnan ismerem egy (konkrét) gyülekezet életét belülrõl.
Nem vagyok csalódásban érintett, szerencsére de ismerek számos olyan embert akinek nem volt ekkora szerencséje.

és te, mint az igazság és szabadság védelmezõje ítéled el ezt a témát

nem az igazságot védem csak a struccpolitikát bírálom. Bár a hit nem igazi struccpolitika, inkább valami olyasmi mint amikor a strucc a homokba dugja a fejét majd a homokba dugott fejjel kinyitja szemét és az ezer meg ezer szemébe szökõ homokszem közül rápillant egyre, kiválsztja és onnantól eskü árán is állítja hogy "ez AZ !"

Szabadság védelmezõje? Megtisztelne ha bárki ezt gondolná rólam de szerintem ezzel Te vagy az elsõ.
A képmutató álarcért elnézést, azokra az emberekre céloztam elsõ sorban akiket anno úgy és olyannak ismertem meg.

P.

Edited by Petya, 2008 február 17. - 21:48.

#209 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 21:48

A butítás a cél itt és most. Félresodródott társadalom ahol azt kell ma elhinned, hogy a szar nem is szar hanem éppen ez a jó aminek örülhetsz.
Hogy még töben higyjék ezt indulnak a gyülekezet rohamok, a marketing, a folytonos szennyáradat a TV-ből... Ez már egy súlyosan romlott ország ahol a vezetőknek más lehetősége nincs mint azt szajkózni, hogy ez így jó mert tettekkel már nem tudnak híveket szerezni (mondjuk ezekkel nem is lehet). Maximum még erőszakkal, így most az ez jön, APEH és egyéb vizsgálatok. De ez már más téma, nem ide való.

ui: odáig fogunk jutni, hogy a lakosság nagy része örülhet majd ha minden nap kockasajtot tud enni és a saját tulajdonát képező ruhákban járhat.
P.

Ezzel nagyon egyetértek!

#210 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 21:54

Bemutatkozásod alapján, mintha tudományos érdeklõdésed lenne, de itt inkább csak az érzelmek "oxidációjával, lobogásával találkozhattunk".

Az érdeklõdésem ha nem is ténylegesen, de legalábbis elviekben tudományos. Éppen ezért nem értem, hogy a látszólag gondolkodni képes, tényeket felfogni képes emberek mi mindent el

tudnak

hinni csak azért mert el akarják hinni azt.
P.

#211 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 22:07

Az érdeklõdésem ha nem is ténylegesen, de legalábbis elviekben tudományos. Éppen ezért nem értem, hogy a látszólag gondolkodni képes, tényeket felfogni képes emberek mi mindent el hinni csak azért mert el akarják hinni azt.
P.

Nagyon sok természettudós ( pl. Newton, Einstein) istenhitre jutott azáltal, hogy õszintén a tudomány szabályai szerint vizsgálták a világot. Úgy gondolom, hogy a te negatív véleményeid a hiszékenység és a hiszékeny emberekkel visszaélõ hazug vallási vezetõk ellen irányulnak.
A természettudomány különbözõ ágaiban (genomika, nanotechnológia, csillagászat, fizika, orvostudomány stb) szembesülhetünk azzal, hogy a világ célszerû, intelligens, magában hordozza a tervezõ intelligencia nyomait. A tudósok ezt tudják fölfedezni. Az azonban, hogy ezt teremtõ személytelen intelligenciának, vagy személyes Istennek fogadja el valaki, vagy egyáltalán elfogadja, nyilván személyes és hitbeli kérdés (magán ügy). Nem lenne célszerû ezen a fórumon errõl gyõzködnünk egymást.
Még egyszer vissza a kályhához. Azért kezdtem el ezt a topikot, mert tapasztalatom szerint a keresztény vallás az Amerikai középnyugat meghatározó tényezõje, átszövi a mai cowboy kultúrát, hatással van rá. Ezt szerettem volna földobni. Örülök a sok féle véleménynek. Szerintem így mélyebben ismertük meg egymást.
Üdv
Gábor

#212 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 22:23

Úgy gondolom, hogy a te negatív véleményeid a hiszékenység és a hiszékeny emberekkel visszaélõ hazug vallási vezetõk ellen irányulnak.

tökéletesen igazad van

hogy a világ célszerû, intelligens, magában hordozza a tervezõ intelligencia nyomait.

A célszerûséget, a logikai sorrendek szabályait és a véletlenszerû események nyomait hordozza magában. Ha egyetlen nyomát látnám vagy találnám a tervezõ külsõ intelligenciának már magam is azt hírdetném.

Nem lenne célszerû ezen a fórumon errõl gyõzködnünk egymást.

tegyük inkább magánüzenetek formájában. Különben azt hiszik rólunk hogy vitatkozunk pedig nem, egyszerûen véleményt cserélünk illetve véleményeket ütköztetünk.

P.

Edited by Petya, 2008 február 17. - 22:26.

#213 Guest_Csinos_*

Guest_Csinos_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 17. - 22:30

Nem akartam sem bántó, sem lekezelõ lenni. Tényleg sajnálom, ha bárki úgy érezte volna, hogy ez a szándékom. És azt is, hogy ennyire agresszíven kell reagálni. Mindössze csak próbáltam más megvilágításba helyezni a dolgokat... Most aztán sikerült jól belém rúgni, de komolyan...: 1, "ezeknek az értékeknek (egészen biztos vagyok benne, hogy Petya számára is értékek) semmi közük sem valláshoz sem a hazug egyházakhoz. A félrevezetettek ostoba gõgjével azt képzeled, hogy az ateistáknak nincs hitük, miközben kioktatsz és lesajnálsz másokat. Jó tanítvány vagy." 2, Az összes keresztény egyház ezt tanítja... "Miközben folyamatosan az ellenkezõjét teszi." 3,"Ezek értékek számomra is, sõt igazán ezek a valódi értékek számomra. De ezeknek semmi köze sem a keresztény egyházhoz." 4, És a kedvencem: " A "keresztény" hiten alapuló ostobaság bekerült egy lovas fórumra. Ez egy szabad hely volt eddig, a lovak szabadsága pedig nem egyeztethetõ össze azon emberek képmutatásával és gõgjével, hideg számításával és ostobaságával. " Amit én gondolok tehát ezek alapján... Persze, ha csak érdekel... 1, Szeresd felebarátodat, mint önmagadat... Érdekes, hogy pont ez az alapja... De egyébként most, hogy mondod...Tényleg semmi köze ennek, a felsorolt értékekehez. 2, Ühüm... 4, Megfogalmaznád, hogy mi a keresztény hiten alapuló ostobaság? Komolyan érdekel, hogy ezzel mit akartál mondani, de ha lehet inkább magánban, mert nem szeretem offolni a topikot. Javits ki, ha tévednék...Mondtam én valaha, hogy a lovak szabadsága összegyeztethetõ bármelyik általad felsorolt tulajdonsággal is? Ezek után tényleg nincs is értelme, hogy hozzászóljak többet. Mivel olyannal hiába is vitatkoznék kultúráltan, aki: " képmutatónak, gõgösnek, ostobának, hidegnek és számítónak, hazugnak, félrevezettnek, kioktatónak és lesajnálónak " nevez. :hupp: További szép estét mindenkinek!

#214 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 22:34

Szia Csinos! Nekem tetszett, hogy fölvállaltad gondolataidat, értékeidet, és ezt szerintem a környezeted is értékeli. Sajnos manapság a tolerancia nevében hihetetlen intoleráns a közhangulat a hagyományos értékek iránt Ne add föl! Gábor

#215 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 17. - 23:00

Ezek után tényleg nincs is értelme, hogy hozzászóljak többet. Mivel olyannal hiába is vitatkoznék kultúráltan, aki: " képmutatónak, gõgösnek, ostobának, hidegnek és számítónak, hazugnak, félrevezettnek, kioktatónak és lesajnálónak " nevez.

Mutasd meg hol nevezett bárki annak és az elsõ leszek aki az illetõ nevében õszintén kér bocsánatot.

Most aztán sikerült jól belém rúgni, de komolyan...:

pedig akinek nem inge annak nem kéne magára vennie

P.

Edited by Petya, 2008 február 17. - 23:15.

#216 Guest_Csinos_*

Guest_Csinos_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 18. - 0:06

Folyamatosan az egyházat bíráltátok. És mivel én is a tagja vagyok, ezért elszomorított és rosszul esett, hogy ilyeneket mondtatok róla. Az egyházat az emberek teszik olyanná, amilyen, és az emberek nem szentek. Ám kategorikusan kijlenteni, hogy úgy ahogy van, rossz - és itt nagyon finom voltam -... olyan lenne, mintha én most sorban lehülyéznélek titeket, amiért nem hisztek Istenben. Persze ez távol áll tõlem. ( Egyébként, aki úgy él, hogy a szeretet, mint eszme a szeme elõtt lebeg, nem lehet rossz ember. ) Tehát amit arról a gonosz, képmutató stb. egyházról mondtál, végül is rólam mondtad. Szerintem ez már nem fórum téma. Mindenesetre nem akarom, hogy bocsánatot kérj... Mások nevében meg egyébként sem lenne értelme. Azért köszönöm, hogy felajánlottad. :) Gábor2: :)

#217 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 8:43

Ez szerintem kisse tulzott. Azonkivul szerintem felrertesz. Utoljara mondom nem a kommunizmust sirom vissza. Elgondolod hogy nem tiz evesen altam en a rendben. En nem az etelrol beszelek itt hanem emberi erzesekrol, amelyek nalam fontosabbak annal, hogy van e kockasajt a hutoben vagy nem. Engem nem a kockasajt es vajaskenyer tesz boldogga. De hat ez van, valamit, valamiert. Csak megerje.

Szerencséd van mert nem volt alkalmad megtapasztalni, hogy nincs. Se hûtõ se kockasajt. :) Ezzel aztán - számodra - a jeletõsége is lényegtelenné zsugorodik. Másnak meg nem és bizony boldoggá tehet egy kockasajt is. Sokakat még ma is.

Az emberi kapcsolatok "hanyatlása" pedig kizárólag az érintettek hibája.
(Persze kényelmesebb külsõ körülményekre hárítani)

#218 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 12:18

// Hogy ennek mi köze a valláshoz? :confused: Lassan ezt is politikai topic-ká változtatjátok. //

Úgy általában érdekes volt megfigyelni, a hozzászólások milyen csekély hányada kapcsolódott Gábor írásainak valódi mondanivalójához. Továbbra sem értem, hogy jönnek ide a nagyegyházak középkori gaztetttei vagy a modernkor manipulatív jellegű gyülekezetei (gyanítom, hogy Petya az utóbbival kapcsolatban szerzett lesújtó tapasztalatokat).

Korábban többen siránkoztak, hogy a fórumon egyre ritkábbak az értékelhető írások, nincs mire szavazni az Aranyplajbász jelölésnél, erre most, hogy valaki kerek mondatokban, élvezetes stílusban oldalakat ír tele egy jól körülírt téma kapcsán, lehurrogjátok. Persze, az ilyen jellegű hit nem csak cowboyruhában jelentkezhet, de Gábornak ezzel kapcsolatban voltak élményei, többen közülünk talán soha nem jutnak el oda, miért ne írhatta volna le sokak tetszésére?

#219 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 14:16

[Korábban többen siránkoztak, hogy a fórumon egyre ritkábbak az értékelhetõ írások, nincs mire szavazni az Aranyplajbász jelölésnél, erre most, hogy valaki kerek mondatokban, élvezetes stílusban oldalakat ír tele egy jól körülírt téma kapcsán, lehurrogjátok.

bár nem érzem megszólítva magam ofra által, de ami engem illet, én csak azt mondtam, hogy a téma inkább a satöbbibe illõ. nem degradálásképpen mondtam egyébként, szerintem is érdekes írás volt. plajbászra tán nem jelölném, ha lenne még olyan, de valójában ritkaság manapság az olvasható írás. azon túl is az, hogy engem konkrétan a vallási része nem csigázott, de ettõl még lyó az írás. nem venném magamnak a bátorságot, hogy oly módon biztassam a sorok íróját, mint azt az übermench tette, de tetszett! :)

Ofir, Ofira, Ofra, Ofrah, Ofrat, Ofrate, Ofrit, Ogarmach, Ogbaad, Ogbat, Ori, Oriel, Oriella, Orielle, Orien, Oriena, Orienn, Orietta, Origen, Orilia

Edited by realcowboy, 2008 február 18. - 14:20.

#220 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 14:26

Úgy gondoltam, nem magyarázom, mert ha magyarázni kell, akkor az már régen rossz, hogy a magyar népvalóságban egy lelkész tán többször nem az emberek vérszívója volt, mint volt a falusi értelmiség egyik harmada vagy negyede. Van olyan lelkész is, aki valóságos vezetõje volt a falunak, amikor is felkerekedtek, és áttelepültek (sztorit kívánságra megkérdem megint, mert elfelejtettem a felét).
Az én egyik nagyapám, aki csak kántortanító volt, biztosan nem a hatalomra tört. A tanításért a megélhetést egy harmad részben az egyház fedezte, egy harmad részben az állam. Vájtszemûek felfedezhetik, a harmadik harmad hiányzik... :D Na, a másik, az már valóságos lelkész volt, majd a körmére nézek így utólag... :gm:
Másrészt úgy gondolom (a másik tábor magamra haragítása érdekében), hogy amit Csinos írt, a szeretet, egyéb emlegetése, az nem más, mint olaj a tûzre. Az egyház igenis harcos, a biblia egyik fele is harcos, a másik fele szelíd. Lehetne mondani, ki mit desztillál magának.
Képmutató meg sokkal több van ebben az országban (és nagyobb képmutatók), mint egy vallás hivatalos vezetõi. Én ugyan életemben kb hatszor voltam templomban, de ebbõl három a módszerváltás elõtti volt. Amikor is a templomok üresek voltak. :gm:
De mindez nem lényeg, kinek-kinek megvan a maga hülyesége. Én például úgy gondolom, a kötelezõ énektanítás a fasizmus egyik jele. És erõsen rasszista is vagyok.

Ide viszont ezért írok, mert épp ezt is hallgattam, a szerencsétlen, a kereszténységtõl félrevezetett és elámított Johnny Cash egyik balladáját, ami a topic tartalmához vág. Másolás helyett a link.

#221 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 14:32

Én például úgy gondolom, a kötelezõ énektanítás a fasizmus egyik jele. És erõsen rasszista is vagyok.

bölcs meglátás.
:D :yeah:

#222 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 18. - 15:06

Gabor2 - kösz az elmenybeszamolot.. hitvita szempontbol nem atütöerejü, de egy emberi dimenzio abrazolasat tekintve az. Kösz, hogy dolgoztal ertünk.. hogy megmutass valamit. Van aki erti.. van akinek csak botranykö.. amibe megbotlik.. alkalom, hogy megtamadhasson masokat, mert mast hisznek, mint amit ö hisz. Legyszi ne idezz be kilometerhosszan, mert elkedvetlenitö. Kinek van kedve a sok agressziv bargyusagot 2szer olvasni.. ragadd ki legyszi azt az 1-2 sort, amiröl erdemes beszelni.. ezt el fogjak olvasni. Mikor idezel, olyan hosszan teszed, hogy mar nem is lehet tudni, mire reagalsz tulajdonkeppen.. Különben jol irsz, elvezet olvasni, mert tömör vagy es tartalmas. ------------------------------------------------- Ha ateista vallasu inkvizitor kollegaink megengedik: par gondolat. Nincs utalatosabb, mint mikor valaki olyan bünnel, vagy rossztulajdonsaggal vadol meg masokat, amit maga is elkövet. Ez ugyanis nem csak maga a bün, hanem annak "minösitett" esete, mert alszentseg es kepmutatas ragad hozza.. az igazsag neveben elkövetett hazugsag.. ez mindig rosszabb, mint az egyszerü hazugsag. Tudja-e valaki itt közülünk, tudja-e tenyszerüen, hogy van-e isten vagy nincs? Hogy letezik-e egy szemely, akit Isten neven neveznek itt a hivö kollegak? Ha valaki kijelenti, hogy tudja, az szerintem csak azt jelenti ki, hogy nem tudja, mit jelent tudni.. A sokfele velemeny a fenti kerdesekkel kapcsolatban: HIT. Mindenki hisz. A "nem hivö" is hisz. A kommunista-fasiszta allamvallas, az ateizmus is csak hit, velemeny. Tudasnak a "kiserlettel" megvizsgalhato, megfigyelhetö, ellenörizhetö, kiprobalhato tenyeket nevezi a tudomany.. persze elfogadva azt a hitet, hogy az altalunk megfigyelt vilag valoban a valodi vilag.. mert ha nem az, akkor meg kevesebbet tudunk. Nyilvanvalo, hogy Isten letezese vagy nem letezese nem lehet (termeszet)tudomanyos megfigyeles targya, hiszen Isten per definitio nem resze a vilagnak. A hivö forumtarsakat talan csak az különbözteti meg ateista kollegainktol, hogy hitük egy picit megalapozottabb.. ök legalabb közvetett jelek, illetve törtenelmi esemenyek segitsegevel indokoljak hitüket. Ateista kollegeaink, ha jol latom, agresszivitasukkal probaljak hitük teljes megalapozatlansagat leplezni. Rajuk jellemzö elsösorban a tenyanyag nem ismerese es a megemlitett tenyek teljes elferditese, a tenyanyag teljesen teves ertekelese. Sokat vadoljak, mert ez az alapallasuk, hivö kollegainkat azzal, hogy a hit lelki manko.. kerdesem: a hitetlenseg nem az? Az ateizmus neveben nem követtek-e el legalabb annyi szörnyüseget? Nem volt-e allamvallas az ateizmus? A francia forradalmak verfürdöi, a kommunizmus es fasizmus terrorja, az embervadasz emberaldozo szadista satani amerikai indian "kulturak" es "vallasok" nem mutattak-e meg, mi a hitetlen ember vallasanak tenyleges vegkifejlete? Jobb-e az ateista vallas, mint az istenhivö vallas? Szerintem csak egy szamit: a valosag. Az a kerdes, hogy mi a valosag. Van-e tenyleg Isten? Van-e tenyleg Satan? Teremtmeny-e az ember? Miert adta at Isten a vilagot a Satan uralma ala? Valoban ezt akartak az emberek? Elhagyta-e Isten vegleg az embereket, vagy valoban igert nekik szabadulasi lehetöseget? Eljött-e a Messias, a Megvalto, a Krisztus.. vagy meg varjunk ra? A szent iratok.. a Biblia.. vajon Isten levele az emberekhez? Vagy minden csak emberi mü? Ki tudja eldönteni? Csak aki vizsgalja a dolgokat, az itelhet igazsagosan. Ateista barataink targyi es gondolkodasi tevedeseit tekintve nem tünik agressziv hitük megalapozottnak.. Gabor2 irasa valami mast mutatott meg. Egyszerü emberek tudasukat nem a lexikonokbol meritik. Szerenyek.. ismerik korlataikat.. hitük szerintem többet er, mint a tudomanybol es törtenelemböl szemmellathatoan nem sokat ertö, de erre hivatkozo ateista inkvizitoroknak, akik megprobalnak becsapni minket azt hajtogatva: ök tudnak. Jezus nem veletlenül nem tanitott kiralyokat, gazdagokat es "tudos"okat. Az egyszerü ember jobban kepes megerteni. Gabor2 cowboy-ai talan többet tudnak ösztönösen a valosagrol, mint a dialektikus materializmus bukott ateista badarsagait hajtogatok.. Jo kis cikk volt Gabor2: akinek füle van.. hallja meg.. ertse meg.

Edited by Peter13, 2008 február 18. - 15:08.

#223 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 15:46

Számomra egyetlen nagyon hangsúlyos tanulsága van Gábor2 írásának. Aki igazán hisz, annak minden sorscsapás és viszontagság csak erõsíti a hitét. Szétrombolhatatlanul. És azt hiszem ez mindenfajta hitre vonatkozik.

#224 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 15:55

Péter 13! Köszi a technikai észrevételeket. Igyekszem a jövõben! G.

#225 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 15:57

Ofir, Ofira, Ofra, Ofrah, Ofrat, Ofrate, Ofrit, Ogarmach, Ogbaad, Ogbat, Ori, Oriel, Oriella, Orielle, Orien, Oriena, Orienn, Orietta, Origen, Orilia

Szép gyûjtés. Oriel = "Isten a fényem" egy másik világvallás nyelvén... de van még közte néhány keleties hangzású. Amúgy részben téged szólítottalak meg....

Peter13, ehhez nincs mit hozzátenni :guny: .

#226 Guest_Csinos_*

Guest_Csinos_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 18. - 16:01

Csatlakozom az elõttem szólóhoz. Le a kalappal Peter13! :) "Akinek füle van.. hallja meg.. ertse meg."

#227 Guest_Tom Forest_*

Guest_Tom Forest_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 18. - 16:10

Az a r**atd nagy baj, hogy ha mindenben egyet értünk, nincs mirõl beszélni. :cool: Beszélgessünk, vagy egyet értsük? Ez itt a kérdés. :kv:

#228 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 18. - 16:15

Beszélgessünk, vagy egyet értsük? Ez itt a kérdés.

Ugy tünik, Tom Forest, nem erted, mi itt a kerdes..

#229 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 16:52

Szeretem a Te magyarázataid, Péntek13! :) Elmondanád nekünk szegény hüjjéknek, hogy mi a kérdés? :D
Én csak ilyen vérre menõ vitákat látok ateista és istenhívõ emberek között...
Mintha nem ugyanannak az éremnek a két oldala lenne a kettõ.

Edited by Bokorugró, 2008 február 18. - 17:32.

#230 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 17:01

Jezus nem veletlenül nem tanitott kiralyokat, gazdagokat es "tudos"okat. Az egyszerü ember jobban kepes megerteni.

Nagyon tévedsz. Szó sincs róla, hogy az egyszerű ember jobban képes megérteni. Arról van szó, hogy az egyszerű ember nem kérdez vissza és ez így nagyon kényelmes. Nem véletlen, hogy a történelem folyamán az egyházak, vagy maguk voltak a hatalom, vagy kiszolgálták a hatalmat. Kivétel nélkül minden hatalmat! A pénzért és a hatalomért mindent. Az egyszerű ember pedig hisz és keresi a maga kis fogódzóit....
Rosszabb esetben azt képzeli (le is írja), hogy aki nem Istenben hisz, annak az emberi értékek nem értékek. (No persze szerinted az ateista vallásúak az agresszívok)

#231 Guest_Tom Forest_*

Guest_Tom Forest_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 18. - 17:10

Én már csak ilyen vagyok. :)
Bár én nem írtam le olyan szájbarágósan, mint Te fentebb, letettem a voksom amellett, hogy az elmén belül nem vizsgáhatók az elme határain kívüli dolgok. (Nevezd akár tudományos-racionalizmusnak, vagy empirikus bizonyításnak, midegy.) Ez a hit problémájának alapkérdése. Ha úgy tetszik klaszikus Münchausen probléma.

A másik kérdéskör számomra, az emberi társadalom, a maga kultúrköreivel és az azon belüli változásokkal. Számtalan ideológia szolgált a meglévő hatalmi erőtér átrendezésének szócsövéül, mentségéül, legalizálására...vagy amit akartok. ;) És mivel mindenki a maga létére-tudatára formálja a hiányzó láncszemeket, sosem lesz nyugvópont.

Harmadik fő tétel (mint a termodinamikában :gm: ), hogy az öntudatra ébredt emberi psziché nehezen képes elviselni önmaga létének bizonytalanságát. Még pontosabban, a bizonytalanságot okozó információhiányt. Ezért folyton kérdésekkel zaklatja önmagát (zajong, ha úgy tetszik). Két út lehetséges: Vagy elfogadja a csendet, ami az után marad, amikor az elme elér saját korlátai határára, vagy olyan válaszokat (hittételeket, előítéleteket, axiómákat..) generál magának, amelyek mindig minden körülmények között megadják a helyes választ, és így megint tud normális biológiai-egzisztenciális-szellemi életet élni.
Előbbivel az a baj, hogy nem mindenki tudja kezelni-elfogadni a csendet, a másikkal meg az, hogy mindenki más "Bolyai axiómákkal" tömi be a "nemtudjasenkisem" feliratú lyukat a fejében, ezért örökké értelmez, zsinatol, kongregál, térít, vitat, terjeszt, tiltakozik, moralizál. (Mert örül, hogy egyszer rendezte magában és nem akarja minden újabb próféta okán elölről kezdeni.- Még ha meg is kell ölnie, mint Szókratészt, G. Brunot, Robespierre-t, J.F.Keneddy-t stb. stb.)

Persze egy fórumon nem lehet azonos feltételek mellett leszögezett tematikában, problémaközpontúan végigvenni a filozófia és a teológia alapkérdéseit.

Ezért írtam, hogy nehéz beszélgetni is, meg egyet érteni is sértődés, meg ítélkezés nélkül. (Még ennél kisebb dolgokban is. :dev: )

Edited by Tom Forest, 2008 február 18. - 17:15.

#232 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 18:01

Alapvetõ gondolatokat írtok, írtunk le a polémiában. Jó azt látni, hogy ha valaki hisz valaminek az igazában, akkor igyekszik meggyõzni arról másokat is. Szerintem ebben nincs kivetni való, ha ezt a másik tiszteletben tartásával, engedélyével, és az õ személyiségére érzékenyen teszi. Nem kioktatóan, vagy lekezelve a másikat. Rossz ez, ha ezt kereztények csinálják, de ugyan úgy rossz, ha a "nem istenhívõk". A vélemény ugyanis szabad, és Isten attól függetlenül létezik (vagy nem), hogy a paci.hu-n mi mit írunk. Az egyébként sokkal érdekesebb számomra, hogy ez az egész az emberi agy szüleménye-e, vagy épp fordítva az emberi agy azzal a képességgel rendelkezik, hogy érzékelni tudja a transzcendenst (spirituálisat)? Én az utóbbit tartom elfogadhatónak.

#233 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 18:17

Tom Forest-el egyetérteve én is azt gondolom, hogy az emberi tudat nehezen viseli a bizonytalanságot. Válaszokat keres. Ha nem talál racionálisat, beéri az irracionálissal is. Nem kis része van ebben azoknak a "tekintélyeknek" akiket az ember(ek egy része) elfogad, mivel egyik õsi, alapvetõ tulajdonsága a feltétel nélküli tekintélytisztelet.

#234 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 18:31

Vagy ha a kérdésére megkapja a létezõ racionális választ de agyilag képtelen megértei azt akkor inkább a sokkal egyszerûbb, számára szimpatikusabbat választja mert elgondolkodni sem képes azon, hogy melyik válasz lehet az igaz. Az irracionálisat mindig egyszerûbb választani, úgy fogalamazhták meg, hogy még a legostobábbak számára is világos és érthetõ legyen. P.

#235 Guest_Tom Forest_*

Guest_Tom Forest_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 18. - 18:42

...Nem kis része van ebben azoknak a "tekintélyeknek" akiket az ember(ek egy része) elfogad, ...

Sõt... :yeah:
Néhány kimûvelt emberfõ (filozófus, pszichológus, vallási guru, transzcendenta) kortól és helytõl függetlenül arra a véleményre jutott, hogy az Ember (ezúttal nagy betúvel) akkor fog nagykorúvá válni, ha ezeket a tekintélyeket és tanokat el tudja engedni, és önnön lábára áll.

Itt azért meg kell említsek egy kapcsolatot a topikcímmel: Tudnillik az amerikai kultúrfilozófia nagy egyéniségei mind e körül a gondolat körül szállongtak, csakhát :rolleyes: ....szóval õk sem mindig tudtak prófétává válni a saját hazájukban. "Lefordították" a gondolataikat, mint Nietsche eszmefuttatásait. (Persze, azért sokkal autentikusabban :ang: .)

Szerintem ennek a nagykorúságnak a megléte az elõfeltétele, hogy megoldjuk "azokat a problémákat, amelyek a gondolkodás jelenegi szintjén keletkezte" (~A. Esnstein). Úgymint, túlnépesedés, környezetvédelem (üvegházhatás, flóra, fauna, ûrszemét), szolidaritás/szegénység, erõforrás-, vallási és ideológiai konfliktusok (olaj, terrorizmus, diktátorságok). És az idõ sürget. :huh:

Szóval a lélek Charles Darwinjára sajnos még várnunk kell így a XXI. század elején. :rolleyes: :confused:

#236 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 18:57

Az irracionálisat mindig egyszerûbb választani....

Mert nem kell értzelmezni. Hiszi, vagy nem hiszi...

Sõt... :yeah:
Néhány kimûvelt emberfõ (filozófus, pszichológus, vallási guru, transzcendenta) kortól és helytõl függetlenül arra a véleményre jutott, hogy az Ember (ezúttal nagy betúvel) akkor fog nagykorúvá válni, ha ezeket a tekintélyeket és tanokat el tudja engedni, és önnön lábára áll.

Kétségeim vannak, hogy valaha is be fog következni. Amíg egy ember elõtt százezrek borulnak térdre amikor az kiáll egy ablakba és olyan ostobaságokat mond, hogy a materializmus sárkánya legyõzhetõ, nem sok remény van.

#237 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 19:05

Szerencséd van mert nem volt alkalmad megtapasztalni, hogy nincs. Se hûtõ se kockasajt. :) Ezzel aztán - számodra - a jeletõsége is lényegtelenné zsugorodik. Másnak meg nem és bizony boldoggá tehet egy kockasajt is. Sokakat még ma is.

Az emberi kapcsolatok "hanyatlása" pedig kizárólag az érintettek hibája.
(Persze kényelmesebb külsõ körülményekre hárítani)

Most, hogy magyarazzam el, hogy akkor meg nem tudtam kaszalni, de azert meg eleg jol emlekszem , hogy tizeves koromban hogyan eltunk. :) Nem volt kockasajtunk..., a kenyeret jegyre adtak, mint ahogy azt a 10 deka vajat is, ami egy embernek egy honapra jart. Aszem a boltban az egyetlen kaphato dolog a borsokonzerv volt. A zsiroskenyer kulonbozo valtozatain nevelkedtem en is. Akkor biztos boldogga tett volna egy kockasajt, annak ellenere, hogy megszoktam, hogy orvendenni tudjak annak a kevesnek is ami van. Hogy az emberi kapcsolatok "hanyatlasa" az "erintettek" hibaja IS, avval egyet tudok ertenni, de hogy kizarolag ez az o hibajuk lenne, es hogy, ezt a kulso korulmenyek semmilyen modon nem befolyasoltak, az szerintem nagyon vitathato allitas.

#238 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 19:15

Vagy ha a kérdésére megkapja a létező racionális választ de agyilag képtelen megértei azt akkor inkább a sokkal egyszerűbb, számára szimpatikusabbat választja mert elgondolkodni sem képes azon, hogy melyik válasz lehet az igaz. Az irracionálisat mindig egyszerűbb választani, úgy fogalamazhták meg, hogy még a legostobábbak számára is világos és érthető legyen.
P.

Petya! Miért van, hogy olyan lenézően nyilatkozol hívő emberek intellektuális szintjéről? Az ostobaság és a hit nem szinonímák. Hihetetlen számú ostoba ateistával találkoztam, és találkoztam intelligens ateistákkal is. ez érvényes a keresztényekre és más vallású emberekre is. Bántó, ahogy lekezeled a hívő embereket. Az akadémikusok körében is sok hívő keresztény ember van. Nem tudom, hogy miért gondolod intellektuálisan felsőbb rendűnek az isten tagadást, mint az isten hitet?

Szóval a lélek Charles Darwinjára sajnos még várnunk kell így a XXI. század elején. :rolleyes: :confused:

Tom mit várunk a lélek darwinjától?

#239 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 19:25

Most, hogy magyarazzam el

Nem kell magyaráznod, készséggel elhiszem. :)

Hogy az emberi kapcsolatok "hanyatlasa" az "erintettek" hibaja IS, avval egyet tudok ertenni, de hogy kizarolag ez az o hibajuk lenne, es hogy, ezt a kulso korulmenyek semmilyen modon nem befolyasoltak, az szerintem nagyon vitathato allitas.

Ok, velem lehet egyezkedni. :)
Valóban közrejátszanak külsõ körülmények is, de....
Az én koromban az ember számot vet ezzel, azzal. Amikor éppen a zátonyra futott emberi kapcsolataimat veszem sorra, mindig arra a rám nézve nem éppen hízelgõ eredményre jutok, hogy több odafigyeléssel, mégtöbb empátiával, menthetõk, megtarthatók lettek volna.

#240 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 18. - 19:28

Nem hiszem és nem állítom, hogy minden hívõ ember valahol ostoba lenne, hiszen koránt sem az. De az, hogy az ostobaság és egyszerû ondolkodás csak táptalaja és éltetõ közege a bigott vallásosságnak, vadászterülete a gyülekezetek és szekták toborzóinak és azok akadnak fel leggyakrabban Péternek a halásznak a kivetett hálóján akik egy rázós, néha kilátástalan életszituáció szenvedõ alanyai. P.