Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovasíjászat

• Please log in to reply
965 válasz a témához

#201 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 21. - 21:52

Köszi ;) - én idõközben lefagytam :rolleyes: Igazából egy kis infót szerettem volna, mielõtt odalátogatok, már felvettem a kapcsolatot Zoltánnal (Palaga). Te hol edzel? Náluk esetleg, vagy csak ismered az Ália Tanyát? Mikor és hogy kezdtél el lovasíjászattal foglalkozni?Most olyan vagyok, mint egy kisgyerek, akit minden és mindenki érdekel - azonnal :D (de hát az is vagyok: egy kis gyerek...) [ Március 23, 2005, 20:52: Az üzenetet átszerkesztette: smoft ]

#202 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 22. - 8:37

Sziasztok!Nekem Grózer 35#-os Magyar íjam van. A Szalóky vesszõket elhagytam és Gyõrben csak gagyit lehet kapni, de a kényszer miatt azokat használom. Saját vesszõ gyártásába is kezdtem, több, de inkább kevesebb sikerrel (de mûködnek, csak nem szépek). Posted Image Tudtok Gyõr közelében boltot, ahol lehet rendes vesszõt kapni?

#203 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 22. - 9:42

Sajnálom, hogy az Artinnak nem jó. Posted Image Mivel szeretném ha Õ is ott lenne, nézzünk másik idõpontot, természetesen mások is bekapcsolódhatnak. ( igaz - nem túl vonzó ajánlat, de hát el kell kezdeni)Természetesen mi a hétvégén, megtesszük az elsõ lépéseket.

#204 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 22. - 11:54

Sajnálom, hogy én húztam keresztbe ezt a hétvégét. :( Pedig amikor elõször elküldtem az üzenetet még úgy tudtam, jó nekem...Viszont írtam Móninak (köszönet az email címért!), jelenleg a válaszát várom.Tud valaki tavasszal-nyáron olyan lovasíjász verseny(ek)rõl, ami Bp környezetében lesz és nem kérnek Kassai vizsgát? Szeretnénk ugyanis minél többet járni idén versenyre.

#205 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 22. - 13:22

Lámpás! Amirõl telefonoztunk nem felejtettem el, csak a gyerekek betegek, azért nem jeleztem. A 26.-i hétvége nekem jó lesz, majd hívlak az idõpont miatt. Ha egy kis ijászkodással is meg tudjuk spékelni az good, real good. Az Urhidai kalandból ki ne hagyjatok! :mad:

#206 Süti

Süti

Csikó

• Fórumtag
  • 26 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 22. - 13:49

Ha versenyezni szeretnétek akkor a Kassai vizsga nem elengedhetõ, e nélkül sehol sem versenyezhettek.Vagyis hogy egymás között edzhettek,többen összejöttök és egy jót lovasíjásztok.De ez sajnos sehova nem számít be(nemzetközileg),csak magatoknak! A Kassai világkupa tagsági éves díja 5000-ft.

#207 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 22. - 16:09

Süti!Engem nem érdekel a Kassai verseny, mint összevetett országos. Mint nemzetközi méginkább nem. Tudod a verseny nem csak hivatalos "országos" lehet. Nem csak Kassai van a világon...Viszont ebbe a vitába nem akarok már sokadszorra belemenni, mert csak a topic vesztét okozná, így hagyjuk a nyílvános megvitatását (egyéb úton állok a vita elébe!).A kérdésem a nem hivatalos, magánszervezésû baráti versenyekre vonatkozik (így pontosítva ismét feltenném a kérdést), amibõl szerencsére szintúgy akad az országban néhány. Elõbb kaptam válaszemailt Az elõadás felvételével kapcsolatban. A dvd-ért sajnos pénzt kell kérniük, mert a szervezés veszteséges lett. Szerdánként lehet átvenni Gazdagréten, elõzetes értesítés után (hogy legyen náluk).Ha valaki úgy gondolja, hogy evvel támogatni akarja õket, akkor szóljon nekik és kérjen (vagy esetleg én is szívesen átveszem/megrendelem, mert magamnak mindenképp veszek egyet)

#208 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 22. - 19:45

Hú, tegnap este nagyon bezsongtam Posted Image Úgy néz ki, nemsokára elkezdõdnek lovasíjász tanulmányaim - persze elõször csak önmagam "átlovaglása", és a földrõl való lövöldözés; majd a kettõ kombinálása.Reszkessetek, jövök! Posted Image (csak el ne szúrjam a lehetõségeket!) redface.gif

#209 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 22. - 20:00

Smoft!Az Ália Tanyán vannak a Zoliék is. Én is ott edzem. Négy éve foglalkozom a lovakal és abból talán két éve lovasíjászkodom. Zolitól tanultam mindent. A csapat nagyon jó, sok ló van, mindenki tanulhat a Zolitól és a többiek is mindig segítenek. Nagyon kedves mindenki.Érdekel még valami?Üdv:Kozifru

#210 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 23. - 15:56

Tudom, hogy Zoltán is ott van - éppen ezért érdeklõdtem a tanya iránt - az õ névjegykártyáját kaptam meg. Felvettem vele a kapcsolatot, így lehet, hogy majd mi is találkozunk arrafelé ;) Kár, hogy nem mûködik most a magán, de lehet, hogy írok Neked emilt, ha lesz idõm - köszi, hogy jöttél! Posted Image

#211 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 23. - 19:40

Szívesen. Nyugodtan írjál e-mailt.remélem, hogy találkozunk majd. ;)

#212 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 23. - 21:50

Úgy néz ki, szombaton de. megyek - ott leszel?

#213 dzsigit

dzsigit

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2005 március 23. - 23:24

Sziasztok!Pomázon a Magyar Várban megalakult egy Kassai törzs. Lehet lovasíjászatot tanulni. Gyertek!

#214 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 22. - 8:01

Hello!Van itt néha valaki?Mi újság a lovasíjászattal?Hallo!!!!

#215 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 22. - 14:18

Sziasztok!Pomázon a Magyar Várban megalakult egy Kassai törzs. Lehet lovasíjászatot tanulni. Gyertek!

Hozzászólás megtekintése

Tudnál errõ esetleg valami bõvebbet mondani? Mármint a törzsrõl. Ott is meg lesznek rendezve a szokásos Kassai versenyek? Kassai rendszeren kívüli (értsd: olyan versenyek, melyeknek nem elõkövetelménye a Kassai-vizsga) versenyeket kerülnek megrendezésre?

#216 dzsigit

dzsigit

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 25. - 14:36

Hozzászólás megtekintése

Tudnál errõ esetleg valami bõvebbet mondani? Mármint a törzsrõl. Ott is meg lesznek rendezve a szokásos Kassai versenyek? Kassai rendszeren kívüli (értsd: olyan versenyek, melyeknek nem elõkövetelménye a Kassai-vizsga) versenyeket kerülnek megrendezésre?

Hozzászólás megtekintése

Meg lesznek tartva a versenyek, ráadásul hivatalosak is. A résztvétel feltétele nem a vizsga (ez csak Kassainál kötlelezõ) , hanem elvileg a világszövetségi tagság. Viszont a jelentkezõk számától függõen résztvehetnek azok is akik nem tagok. Az õ eredményük nem kerül fel a világranglistára.A versenyek idópontja: június 18. és augusztus 13.Minden csütörtökön (17.00-19.00), szombaton(10.00-12.00) és vasárnap(10.00-12.00) van edzés. Minden hónap 3. szombatján nyiltnap.

#217 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 25. - 14:47

Dzsigit!Ezek nagyon jó hírek, köszönöm! A világszövetségi tagságról esetleg tudnál bõvebb információt adni nekem? Hallottam már róla, de ennél többet eddig sehol nem tudtam meg. A versenyekhez lesz elérhetõ versenykiírás valahol? Viszonylag közeli ugyanis a helyszín számunkra is és az idõpontok sem hangzanak rosszul (bár a júniusi elég közeli már), így erõsen el fogunk rajta gondolkodni. Van olya telefonszám, ahol adott esetben tudunk érdeklõdni ezek felõl?

#218 dzsigit

dzsigit

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 26. - 6:32

Érdeklõdni lehet: 30-449-64-68Milyen versenykiirásra gondolsz?A tagság évi 5000Ft, és válsztanod kell egy törzset ahova tartozol.A törzsfõnek bele kell egyeznie, hogy a törzs tagja leszel. A törzstagság feltétele törzsenként változik. Itt olyanra gondolok, hogy pl két tagnak ajánlania kell, vagy ne ellenezze senki...

#219 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 26. - 20:41

Mi újság a lovasíjászattal?

Hozzászólás megtekintése

Sziasztok!Amióta utoljára itt beszéltünk, azóta történt egy s más (legalábbis velem). Nem tudom kíváncsi-e rá valaki, de azért elmesélem, hogy már javában tanulok, ha minden igaz nemsokára meglesz az elsõ íjam is, de nem szeretnék elkapkodni semmit. Tanulok az íjaktól, a vesszõktõl, a lovaktól - és úgy érzem, hazaértem. Bizonyos élmények hatására meggyõzõdtem arról, hogy az angol stílus nem az, amit kerestem. Soha többé nem szeretnék úgy lovagolni, ha van lehetõségem magyarként, "magyarul" tennem ezt. Olyan érzés, mintha hazaértem volna.Megismertem egy csomó nagyszerû embert - köztük Fruzsit -, és valami olyat, amire mindig is vágytam.Nálam nagyjából ennyi az újság. :)

#220 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 28. - 17:15

Fruzsi! Nagyon jók voltatok ma :)!Elfelejtettem megkérdezni, pedig meg akartam, és elvileg már egyszer tudtam is, de hány fontos íjad van?

#221 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 28. - 17:39

Köszi! :ang: 31 fontos az íjam.

#222 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 29. - 9:47

Ok, köszi :) - azért kell, hogy nagyjából tudjam, magamnak milyet keressek (32 v. 33# lesz talán). Apukádé már kicsit erõsebb volt, bár azt is meg tudom tartani 10 mp-ig. Mindegy, majd jövõ szombaton kiderül ;).Jó hétvégét!

#223 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 16:37

sziasztok! Felmerült kérdésemre légyszíves miértekkel válaszoljatok.Tegezbõl töltötök újra vagy az íjhoz fogjátok a vesszõt?A kérdés apropója az, hogy mi eddig a másodikat gyakoroltuk illetve azon az úton indultunk el, de pár hete szerencsém volt megismerni Kelemen Zsoltot /és persze jó alaposan kifaggatni/ aki viszont csak tegezbõl tölt, és ugye a Zsolt egy irgalmatlan empirikus tag, akinek a tapasztalatát nem lehet kétségbe vonni.Õ tényleg kipróbálja az alternatívákat, majd a legjobbon halad. Két tényt említ:-tegezbõl akár száz vesszõ is kilõhetõ folyamatosan-nem kell két mozdulattal illeszteni majd feszíteni :huh: nekem teljesen oké az álláspontja + a pusztai népeknek évezredekig a tegezt használták.

#224 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 17:49

Szia!Én kézbõl veszem elõ a vesszõket, de ha azt veszed akkor ha a tegez a lovon van simán elõ tudsz venni onnan újabb vesszõket.Én ezen az állásponton vagyok. Persze ízlések és pofonok.Szerintem mindenkinek úgy csinálja ahogy az edzõje.Kozifru

#225 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 18:00

Mi az, hogy nem kell két mozdulat a töltéshez, ha az tegezbõl történik? Valószínû, hogy én vagyok túl tapasztalatlan, de ezt nem tudom felfogni.Szerintem kézbõl azért (lehet) jobb tölteni, mert kisebb távolságra kell nyúlni, így gyorsabban lehet kilõni a vesszõket (talán) :confused: - ezen kívül, ahogy Fruzsi is mondja, ha szükség van még több vesszõre, akkor belemarkol a tegezbe a lovas, és az újabb köteget fogja oda az íjhoz. Szerintem ez logikusabb, de még ebben sem vagyok túl gyakorlott, a másik módról pedig csak elméletben van elképzelésem.

#226 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 18:13

Képeitek nincsenek? :rolleyes: Szívesen nézegetném õket.

#227 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 18:15

Igazából itt nagy kérdés az, hogy mi a cél.A kézbõl való töltés semmi másra nem jó, minthogy versenyezzen az ember, ugyanis általában gyorsabb, legalábbis kevesebb gyakorlással lehet gyorsan lõni. A hátránya, hogy nem hagyománykövetõ, hisz ezzel a töltési móddal nemigen találkozhattunk volna annó. Hogy miért? Gondoljunk csak bele. A mai gyakorló hegyekkel könnyû megcsinálni a gyors töltés mozdulatait markolat mögül, de szerintem senki nem próbálja ki ugyan ezt egy két, vagy háromágú pengeéles heggyel (ami ne adj isten még olykor mérgezett is lehetett, ahogyan azt egyes verziók szerint részben átvehettünk más keleti népektõl) Hát igen fájdalmas lenne. Ugyan ez az ellenérv a sok ábrázoláson elõforduló fejjel lefele töltött tegezzel is. Ma már azty is nagyon sokan úgy vallják, hogy jasználhatatlan a gyakorlatban, így inkább mítikus szerepe lehetett.A tegezbõl való töltés véleményem szerint egy összetettebb dolog, olykor már próbálkoztam vele, de komolyan még várat magára hogy beleássam magam a témába. Minden esetre az biztos, hogy egy bemutatón, sokkal élethûbben és szebben néz ki ez a technika, ráadásúl, ha valaki még gyorsan is tudja használni (és ezt a tudását át is adja), akkor idõvel hasonlóan elterjedt lehet. Sajnos Kelemen Zsoltot személyesen még nem láttam lõni, de remélem ezt is hamarosan pótolni tudom.Mi egyenlõre szintén a markolathoz fogást alkalmazzuk, fõleg a versenyzési szándék miatt, és mert egyenlõre nem tudunk megfelelõ energiákat belefektetni ahhoz, hogy egy már kezünkben lévõ technikának hátat fordítsunk, de ez is csak idõ kérdése szerintem.

#228 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 18:26

Kicsit vitába szállok Veled. Mert szerintem a nagy része aki eljön egy bemuatóra az nem néz utána, hogy most mitfog látni.Viszont hogyha markolatból töltünk sokkal többet ki tudunk lõni ami látványosabb minnél gyorsabban és jobban lövünk.Ez az én véleményem és ezt szombaton tapasztalhattam.

#229 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 18:29

Tötõ nekem van képem nem is kevés.De csak e-mailben tudok küldeni.Vagy peidg menj föl a lovasijasz.vilaga.hu-ra.Ez a mi honlapunk és ott vannak képek.

#230 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 18:46

Felvázolok egy helyzetet, amirõl mindenki döntse el maga, hogy van-e értelme a gondolatmenetemnek, vagy sem.Vegyünk egy bemutatót, ahol összevetjük a két irányvonalat. Az egyik célja a minél több és minél pontosabb lövés, és ennek érdekében szinte már minimálisra csökkentett méretû célokra lõnek markolat mögül töltve a lovasok, és tegyük fel mellé hogy szándékuk szerint jól is teljesítenek. A másik irányvonal képviselõi sem kevésbé gyakorlott lovasok társaiknál, de õk mégis inkább nagyobb célokat tesznek be, méghozzá némileg nagyobb számban, õk viszont nagy teli tegezekkel ülik meg lovaikat és szinte lerohanva "ellenségeiket" viszik véghez a pusztítást.Tegyük fel mindemellé, hogy a két társaság hasonló létszámú, mindannyian jelen tudásunk szerint kifogástalanul kialakított korhû öltözékben vannak, a bemutatókhoz megfelelõ hely áll rendelkezésre és a közönség mindkettõt azonos érdeklõdéssel figyeli.Mindkét verzió tagadhatatlanul látványos, és mindkettõt meg lehet úgy koreografálni, hogy azt adja át amit kell. Viszont véleményem szerint az utóbbi némileg többet ad abból, ami lehetett.Az viszont tény és nem is tagadom, hogy az ilyen eseményekre kilátogató nép nagy többségben nem sokat tud az egész történelmi hátterérõl, max annyit, hogy a magyarok annó nyilaztak néha hátrafele is, így nem tudják felmérni, melyik is az élethûbb.Most hogy ezt leírtam kezdem kissé kétségbe vonni azt, hogy a manapság futó legtöbb bemutató (nem személyeskedve, magnkat is beleértve) joggal viseli-e a hagyományörzõ jelzõt, hisz nem teljesen azt adják vissza ami volt. Sajnálom, hogy a sport ereje a bemutatókra is átült, aminek megvannak szerintem a maga okai (amiket itt nem szeretnék fejtegetni), de valahogy ez így természetes (sajnos). Nem képvisel még ez a irány akkora erõt, hogy magán belül megflelõen irányítódjon, és nem is tudunk annyi biztosat a múltról, hogy ez létrejöhessen.Visszatérve arra, amit írtál, hogy így többet lehet kilõni és így látványosabb. Biztos, hogy így látványosabb és szórakoztatóbb? Ezt szerintem csak akkor lehetne nyugalommal kijelenteni, ha a másik irány megbukott volna.No mindegy, remélem nem vagyok túl félreérthetõ, de azért tisztáznám, hogy a fent állókban senkit nem szeretnék konkrétan jellemezni, s mégannyirasem szídni, hisz örülök annak, hogy egyre többen foglalkoznak bemutatózással, és ezen hagyományok ápolásával. Azért remélem azt is, hogy nemsoká már kissé jobban el fogunmk tudni szakadni a sportlovasíjászattól a hagymányok felé. A sport kell, szükség van rá, és én is szeretem, de talán külön kéne lassan választani a bemutatóktól.

#231 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 19:01

Én abból szempontból látom az egészet, hogy a markolattól veszem el a vesszõket.Viszont akkor most vegyünk egy példát:Nekünk szombaton bemutatónk volt.Megcsináltuk a gyalogost, aztán felültünk a lóra 32 vesszõvel a TEGEZBEN! És onnan vettük elõ a vesszõket.A közönség nagyon élvezte, hogy számolhatja, hogy mi hány lövést adunk le és hány vesszõnk talál a 40 alatt. És utána ott örültek velünk.Aztán úgy korongra se tudsz lõni, hogy gyorsan elõkapod a tegezbõl a vesszõt.Nem azt mondtam, hogy a másik verzió megbukott.Nekem ez a véleményem. Nálunk ez bevált. Valamennyi vesszõ kellett, hogy legyen a magyarok kezében, hiszen másodpercek töredke alatt szerintem nem lehet elõkapni a tegezbõl és betölteni a vesszõt, úgy hogy még le is lõjjem azt aki veszélyeztet engem.

#232 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 19:52

Érdekes kérdés ez, annál is inkább, hogy ilyen aktivitást váltott ki.A bemutatók szerintem egy apró részletet mutatnak be mindabból, ami a sporthoz is és a hagyományõrzéshez is hozzátartozik. Vannak benne hagyományõrzõ elemek, de az egész bemutató szimuláció, a valós életben soha senki nem kerülne ilyen helyzetekbe, ezt a nézõk is tudják. Az események peregnek, észre sem veszik, hogy ki honnan és hogyan veszi elõ a vesszõt, sokszor még azt sem látják, hogy talált-e vagy sem. Akit megérint az érzés, az úgyis mélyrehatóbban foglalkozik majd evvel, aki viszont csak érdekességként nézi, annak megmarad jó élmény szintjén. Másnapra elfelejti, és még arra sem fog emlékezni, hogy egyáltalán milyen figurákat látott, nem hogy arra, hogy hogyan töltöttek. Sõt, még a kinézetre, ruhára sem tudnak odafigyelni, maximum a kirívóan oda nem illõ dolgokat veszik észre.Persze fontos, hogy minél jobban közelítsünk az eredetihez, és abban is egyetértek, hogy csak akkor lehet biztosan állítani egyik vagy másik töltési módról, hogy jobb, megfelelõbb, látványosabb, ha mindkettõt gyakorlatban próbálták ki. Ezen kívül szerintem mindenki, aki komolyan foglalkozik vele, megtalálja a saját magának megfelelõ stílust, módot. Talán õseink sem egységesen tegezbõl töltöttek - nem tudhatjuk...

#233 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 30. - 23:15

Ugyan ez az ellenérv a sok ábrázoláson elõforduló fejjel lefele töltött tegezzel is. Ma már azty is nagyon sokan úgy vallják, hogy jasználhatatlan a gyakorlatban, így inkább mítikus szerepe lehetett.

Hozzászólás megtekintése

Volt egy film egyszer a Spektrumon a lovasságról, a fegyvereikrõl, a harcmodorukról. Szóba hozták azt a vitát is, ami nyugati lovas katonákat a 19. század végén, a 20. század elején foglalkoztatta, hogy tudnillik a szablyával vágni vagy szúrni kell. Végül a vita a szúrás javára dõlt el, de különös módón ez egybeesett a lovas fegyvernem megszûntetésével. Még meg is jegyezték a filmben, hogy milyen különös, hogy a szablya legmegfelelõbb, szúrásra kifejlesztett változata csak a lovasság végnapjaira jelent meg. Senkiben nem merült fel, hogy vajon nem lehetséges-é, hogy jobban tudták milyennek kell lennie és hogyan kell használni a szablyát, azok, akik még valóban használták is.Nos szerintem ez a helyzet a zárt tegezzel és a melléfogással is. Az elõbbit használták az utóbbit nem - biztos volt rá okuk. (én sejtem is hogy mi, csak nem akarok ebbõl hosszú és értelmetlen vitát, mint már arra volt példa)

#234 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 31. - 12:28

Aztán úgy korongra se tudsz lõni, hogy gyorsan elõkapod a tegezbõl a vesszõt.

Hozzászólás megtekintése

Hüvelykujjas lövésnél, még tán gyorsabb is szerintem. Egy mozdulattal kevesebb ugyanis.Remélem azért nem érzi senki azt, hogy én itt most kötekedem, mert nem célom. Csak gondolatokat vetek fel. Mindenki csinálja úgy, ahogy élvezi, hisz ez a lényeg!Bare! Miért lenne belõle hosszú és értelmetlen vita? Hisz meghazudtolni úgy sem tudjuk a dolgot. Engem pl érdkelne a dolog!

#235 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 31. - 13:38

Bare én is Artinhoz csatlakozom! Szó sincs itt észosztásról.A hüvelykujjas lövés után elméletileg ki is fordul az íj, kvázi tegeztöltés kell úgy gondolom.A gyorsaságról, visszatérve Kelemen Zsolthoz annyit, hogy stabilan lõ 160-180-t Kassai szabályzatban, és volt már ennél jobb is. :hu: Egyébként hiszek a technika fejlõdésében, tehát nem feltétlenül az ezer évekig használt módszer az üdvözítõ. A bemutatók célja nem csak egy kis csoport 'megélhetése' (ne nevess ilyen hangosan) és egy nagyobb csoport öt percre való kizakkantása a mókuskerékbõl. Gondoljuk végig mi miért kezdtünk el lovasíjászkodni. A bemutató utáni elsõ lépés a felszerelés megvétele, a második pedig a technika ill. technikák. Aztán már csak gyakorolni kell.Összegezve úgy látom a többség a marokfogást alkalmazza kacérkodva a tegezzel is, vagy rosszul látom? :confused:

#236 dzsigit

dzsigit

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 31. - 13:58

A gyorsaságról, visszatérve Kelemen Zsolthoz annyit, hogy stabilan lõ 160-180-t Kassai szabályzatban, és volt már ennél jobb is.

Hozzászólás megtekintése

Látta már valaki Kelemen Zsoltot tegezbõl meglõni a 160-180 pontot? Mert szerintem azt nem tegezbõl teszi. Régebben láttam õt övbõl tölteni. Úgy elég gyors volt, de tegezbõl szerintem fizikai képtelenség ennyit lõni a Kassai pályán.

#237 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 1. - 14:04

Nem akarok olyan kiscserkésznek látszani, aki találkozott valakivel, hasraesett és úgy is maradt. Részemrõl Zsolt hiteles, nem egy szájhõs alkat. Aki esetleg utánnaolvasna a www.gportal.hu/portal/lovasharc/ oldalon megtalálja. A Szemben az árral cikkben ír a Kassai pályás eredményérõl.

#238 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 1. - 14:37

Elolvastam a belikelt oldalon lévõ cikket. Érdekes dolgokat ír le benne és igen szimpatikusak a gondolatai. Érdemes volt elolvasni. :)

#239 dzsigit

dzsigit

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 2. - 6:10

Nem akarok olyan kiscserkésznek látszani, aki találkozott valakivel, hasraesett és úgy is maradt. Részemrõl Zsolt hiteles, nem egy szájhõs alkat. Aki esetleg utánnaolvasna a www.gportal.hu/portal/lovasharc/ oldalon megtalálja. A Szemben az árral cikkben ír a Kassai pályás eredményérõl.

Hozzászólás megtekintése

Én személyesen ismerem a Zsoltot és nem a Kassai pályán elért eredményét vonom kétségbe, hanem azt, hogy ezt tegezbõl töltve érte el.

#240 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2005 június 2. - 11:16

Én személyesen ismerem a Zsoltot és nem a Kassai pályán elért eredményét vonom kétségbe, hanem azt, hogy ezt tegezbõl töltve érte el.

Hozzászólás megtekintése

[/quote]Ezt én sem gondolom, hogy úgy sikerült neki. Szinte lehetetlen, mert ha azt veszed, hogy vágtázik a ló és kõnöd kell. Maximum szerintem 4vesszõt tud kilõni ha a tegezbõl veszi ki.