Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tájszavak és tájszólás

• Please log in to reply
422 válasz a témához

#201 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 12. - 19:42

Itt egy hasonló oldal - csak, hogy tanuljunk... :)

Edited by Repülõrajt, 2007 március 12. - 19:44.

#202 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 5. - 17:59

Kicsit úgy látom kimerült a topic, így arra gondoltam, hogy megoszthatnánk egymással néhány jóízû mondást, akár viccet is. De most csak egy jut eszembe, mikor a szomszéd bácsi állt az udvar közepén, odaát... Este volt, már látszottak a csillagok és a nagy csendet csak az öreg méltatlankodó hangja törte meg: Eeejnye!... Gyere maan elõ, no! Hát 'iszen csak pisaaanyi akarok!... :)

Edited by Bokorugró, 2007 november 7. - 19:35.

#203 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 5. - 21:51

Errõl jut eszembe, azt mondták a szüleim, hogy tájszólással beszélek néha. Pedig tõsgyökeres pesti vagyok. :confused: Nekem zárt az e hangom néha. :)

#204 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 5. - 21:54

Hát a szomszéd bácsinak meg az á-ja zárt, ahogy a falu többségének. :)

#205 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 6. - 8:51

Biztosan jó "palaoucos". :kir: Egyszer egy néni megkérdezett minket: - Gyárekek, nem laattatok árrre egy thóulcaat? - Tessék? Mit tetszik keresni? - Hát egy ilyen fém thóulcaat. Tennap itt felejtettem. Hoztam sütemént, a thóulca meg itt maradt...

#206 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 6. - 8:59

- Hát egy ilyen fém thóulcaat. Tennap itt felejtettem. Hoztam sütemént, a thóulca meg itt maradt...

Zalában meg a tûzifás silinga. :)

#207 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 6. - 20:06

Errõl jut eszembe, azt mondták a szüleim, hogy tájszólással beszélek néha. Pedig tõsgyökeres pesti vagyok. :confused:
Nekem zárt az e hangom néha. :)

Van pesti tájszólás is. Rögtön kiszúrjuk, mi, vidékiek. :D Itthon mindig a pesti e-kel szórakozunk, bár nekünk is van egy fajta a-s e-nk, itt Veszprém megyében.

#208 Guest_Zebu_*

Guest_Zebu_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 7. - 14:38

Tök jó ez a topik!Nagyon is látszik,hogy milyen választékos a magyar nyelv. Én Pápán élek,ahol az "Á" betût olyan torokból mondják,nem is tudom,azt szóban kell elmondani,én magam nem beszélek úgy,de ha kérdezik honnan jöttem,tuti,hogy úgy mondom az ÁÁ-t. Mosonmagyaróváron pedig nem igazán ismerik a "az" névelõt!Azt mondják,hogy a ablak,meg a autó...vicces... Amúgy még egy hely,Lovászpatona is az otthonom: itt olyan szavak kerülnek elõ,hogy tengõ (tengely),tórós káposzta (töltött káposzta),õk nem begyújtják a kazánt,hanem elgyújtják. És a szlovák szobatársam is érdekeseket tud mondani (csukd le a gépet,ez fog majd kelleni...majd ha eszembejutnak :D)

#209 Orcus

Orcus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 176 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 15:39

A tócsni nálunk egyszerűen macok, tojás nélkül és utólag tejföllel-marha finom... Érdekes hogy a Vadász-t vagy VBK-t Heves megyén kívül sok kocsmában nem értik meg... :yeah: És ki tudja mi az a keró?

Edited by Orcus, 2007 november 7. - 15:40.

#210 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 17:32

Érdekes hogy a Vadász-t vagy VBK-t Heves megyén kívül sok kocsmában nem értik meg...

Hát... Én még itt Heves megyében se értem... :rolleyes: (Bár nem is járok kocsmába)

Edited by Repülõrajt, 2007 november 7. - 17:33.

#211 favory

favory

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.176 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 17:34

..és a hosszúlépést :confused:

#212 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 22:24

Bicikli :D :D Nem? Nekem a keró az az. De nekem egy épületes beszélgetésem volt Apple-el msnen. Kb 20 pecig magyaráztam mi is az a levonó. :D Nem értem hogy ilyet hogy nem ismernek Pesten. Teljesen triviális. :D Mint a csurigumi, meg a bemelegítő. :D És csikizni is szoktunk. :gm: A Vadász boroscola nem? :) A VBK-t nem tudom. De majd megtanulom. :)

Edited by Babszem, 2007 november 7. - 22:25.

#213 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 22:26

Tököm, mert õ levonónak mondja a matricát, és még én vagyok hülye hogy erre nem jövök rá :kir:

#214 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 22:26

Hát mert a matrica nem jutott eszembe :D :yeah:

#215 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 22:29

Megütlek :D Ja, amúgy kérném a többiek véleményét is! Xirénnel szoktunk folyamatosan vitatkozni, amikor azt mondja, hogy eszek-iszok, én meg kijavítom, hogy eszem-iszom. mert az enni IK-es ige. Õ meg azzal érvel (amit nem fogadok el :gm: ),hogy õ úgy tanulta, hogy az eszeket akkor használják, ha pl eszek valamit. De hát ez szerintem nem így van!!! Pont emiatt van az ik-es ige-szabály. Monnyatok mán vmit erre :)

#216 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 7. - 22:36

Ha nem csak viccbõl vetetted fel, akkor hadd mondjam el, mindkettõ helyes, az eszek-iszok régies, de helyes. Van ilyen több is, amire azt hisszük helytelen, pedig csak régrõl maradt. Én ha valami Pécsen van, azt Pécsett-nek mondom, meg Székesfehérvárott-nak.

#217 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 22:38

Érdekes hogy a Vadász-t vagy VBK-t Heves megyén kívül sok kocsmában nem értik meg... :yeah:

Vadászként nem ismertem, a VBK kifejezést meg utálom, meg azt is, amit takar.
Visoznt ki tudja, hogy készítik a Jókocsmárosnét? :D (van más neve is, de azt majd ha így senki nem ismeri. :)

#218 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 22:53

Ha nem csak viccbõl vetetted fel, akkor hadd mondjam el, mindkettõ helyes, az eszek-iszok régies, de helyes. Van ilyen több is, amire azt hisszük helytelen, pedig csak régrõl maradt.
Én ha valami Pécsen van, azt Pécsett-nek mondom, meg Székesfehérvárott-nak.

Ok, de a helyesírási kézikönyvben se találsz a volt helyett/mellett vót-ot :)

#219 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 23:09

De ha valaki nekem azt mondja hogy az Add ODA az helyes...akkor kinyúlok.. Az nekem akkor is Add IDE. Oda akkor ha valakinek másnak add oda. Nem nekem.. :D Hát mikor van olyan hogy add oda nekem??? :D Lehet csak nekem furcsa de itt egyálltalán nem helyes nem is használja senki a városban. Mi csak ápoljuk a hagyományokat. :D Szval eriggyé mert megeszek iszok. :) De egyébként akkor a keró bicikli? És a levonót hallotta már valaki?

Edited by Babszem, 2007 november 7. - 23:11.

#220 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 23:10

Én meg használom, jóóóóóó????? :kir: :P Ja még ami eszembejutott: sokan meghsszabbítják a nálam/egyáltalán!!! :D /tőlem szavakban az L-t. De hát miért?? Amikor egy darab löbetűvel vannak? :D

Edited by Apple, 2007 november 7. - 23:11.

#221 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 23:12

Használjad, de amikor találkozunk nincs add oda meg nincs eszek iszok :D Így is eléggé õrültbe tudjuk egymást kergetni. :D

#222 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 23:14

Óóóóó, mire te ledugod az orrodat Broncoba! Addig bõven lesz alkalmam így beszélni :) :P :dev: és mostan megyek aludni, úgyhogy erre most már ne válaszoljá', mer enyim az uccsó szó, jóvan? há perszehogyjóvan! :kir:

#223 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 7. - 23:17

A hímlónemiszervét azt :D Jön még kiskutyára teherautó.. Várj csak ha felvesznek pestre.. :dev: :gm:

#224 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 7. - 23:30

És a levonót hallotta már valaki?

Az a helyzet, hogy a levonót használják nálunk is, a matricát csak az autópályadíj bevezetése óta.

#225 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 7:51

A levonót én is ismerem, kiskoromban használtam is. :) A keró meg enkem is bicikli. Mint a "bicaj". :D Amitõl kibukok: még csak pestiektõl hallottam, de ááááá : pósta. Volt egy tanárom, Salgótarjánból( :D ), majd' frászt kaptam, mikor jött a kedvenc szavával: "nõl" , nõ(mint ige) helyett. Állítólag ezt arrafelé használják. Még jó, hogy növényrendszertant tanított - jó sokszor elõfordult... :cool: Az elsõ órákon csak arra koncentráltam, hogy jól hallom-e... :kir: Még egy kedvenc: otthol, otthon helyett. Essenemszeretem. :nem: A gimis osztályunkban sokféle ember volt... Barátnõimmel gyûjtögettük egymás furcsa szavait. :gm: Most csak egy jut eszembe: itt, Hajdú-Biharban használják állítólag(bár én még csak püspökladányiaktól hallottam), hogy "csikar", csikol helyett. Õk nem csikiznek, vagy csikolnak, hanem csikarnak.

#226 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 9:05

Nekem a hasam szokott max csikarni. :D

#227 Guest_Zebu_*

Guest_Zebu_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 8. - 9:59

A VBK, a Leo,és a Vadász nálam ugyanazt jelenti: vörösboros kóla Ezt a levonót még én sem hallottam.

#228 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 17:29

Csikol? Micsinákol?

#229 Pitörke

Pitörke

Új vendég

• Fórumtag
  • 18 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 17:34

Katona voltam az építõszázadban, ott volt egy nagydarab srác, Õ azt mondta hogy megbakkant a furik. Közben csak kiborult a talicskája.

#230 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 18:05

Leesett már hogy mitõl "levonó" a "matrica"?

#231 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 19:00

LEvonóóóó :D Mert levonjuk, mondjuk lapra valamit. Szerintem tök logikus. :) csikol=csikiz (de ledöbbentem mikor kiderült hogy sokan nem is ismerik)

Edited by Babszem, 2007 november 8. - 19:01.

#232 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 19:04

Katona voltam az építõszázadban, ott volt egy nagydarab srác, Õ azt mondta hogy megbakkant a furik.
Közben csak kiborult a talicskája.

Pitörke!

Nekem valami nem stimmel. Az adataid szerint 20 éves vagy. Katona leghamarabb 18 éves korodtól lehettél. Építõszázadok a sorozott katonaság idején voltak. Az pedig (sorozott) már jóval több, mint két éve megszünt...

Akkor hogy is van ez? Valami sántít...

#233 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 19:07

Az csak a kilógó lóláb lehet :)

#234 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 20:19

Amikor augusztusban Erdélyben (Gyergyószárhegy) voltunk, felírtuk azokat az érdekes szavakat és kifejezéseket, amiket a barátainktól hallottunk.

Meséltek sok-sok történetet, például, hogy mitől fél a négyéves Istvánka: időnként jön a faluba kiabálós autó (mármint amiről az emberek kiabálva árulják a holmijukat). Amikor Istvánka meghallja, hogy jön a hagymapalántos és kiabálja, hogy "Hagymapalááááááááááánt!", akkor beszalad a takaró alá. Így utólag elég komoly fejtörést okozott, hogy miért palántáznák ott a hagymát... Arra gondoltunk, hogy talán a dughagymára gondolhatnak, de valahogy nem derült ki az igazság - majd legközelebb kifaggatjuk őket. :)

Aztán, naplementekor azt mondják, hogy leszentül a nap, amikor géppel aprítják a tüzifát, akkor cirkulálnak (mert hogy körfűrésszel dolgoznak).

Szabolcs, a nagyobbik fiú mindig azt mondta Istvánkának, hogy játszódjál egy kicsit. Aztán egyszer mondta az édesanyjának, hogy megy megetetni a disznókat, csak előbb becsípteti az ingjét a nadrágba. Amikor pedig egy bácsi hozta az elsőáldozási oklevelét, mondta, hogy már régen megvan, csak bérámáztatta.

Egy alkalommal nagyon el voltam gondolkodva, Istvánka meg elém állt: "Miért nem szólsz héjzám?" :)

Arra, hogy valakit felvesznek videóra, azt mondják, hogy lemozizzák. Ahelyett, hogy (te) 'mész', pedig azt, hogy mensz. Amikor kerestünk valamit, mindig megkérdezték, hogy megkaptuk-e - kiderült, hogy arra gondoltak, megtaláltuk-e. A konyhaszekrény mögötti csempékről mondták, hogy azért tették fel, mert bement a víz a sorozat alá. Az uborkát pedig borkánynak hívják.

Istvánka nagyon eleven, az anyja egyszer azt mondta rá, hogy olyan kis rapid gyerek. Párom pedig mesélte, hogy előző évben egyik délután a szülők beszélgettek, hogy nem kéne-e a kicsinek vécéznie, mire az apja mondta, hogy "megnyomtattam a reggel". :kir:

Az a faluban a szokás, hogy a boltban sört csak üres üvegért cserébe adnak. Mivel nekünk első alkalommal nem volt, mindig a lelkünkre kötötték, hogy feltétlenül vigyük vissza, ami kiürült. Az utolsó napok egyikén a boltos kisasszony szólt, hogy "Ha majd menődnek, az üvegek hozódjanak vissza!".

A cserépkályhát csempének mondják, ha valaki meztelen, az pedig csóré (ezzel kapcsolatban is volt egy aranyos történet: elmentem fürödni, a gyerekek épp a konyhában voltak, ahonnan nyílik a fürdő. Egyszer csak hallom, hogy Istvánka bekiabál: "Csóré vagy már? Látlak! Bemehetek? Engedjél be, látom, hogy csóré vagy!" Igaz, nem láthatott, mert nem voltam az ajtó előtt, de a biztonság kedvéért a kulcslyuk elé húztam egy törölközőt. Nem sokkal később hallom: "Hé! Lekapcsoltad a villanyt?" :))

Egyik este sütöttünk szalmapityókát (na, vajon mi lehet ez?), meg ittunk hüssitőt. Ebédnél mindig azt mondták, hogy "faljatok" és hogy "tegyetek még".

Az egészben az a zamatos, ízes kiejtés a legszebb, amivel ők beszélnek. Annyira jó hallgatni... :)

Edited by smoft, 2007 november 8. - 20:38.

#235 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 20:25

Pitörke!

Nekem valami nem stimmel. Az adataid szerint 20 éves vagy. Katona leghamarabb 18 éves korodtól lehettél. Építõszázadok a sorozott katonaság idején voltak. Az pedig (sorozott) már jóval több, mint két éve megszünt...

Akkor hogy is van ez? Valami sántít...

Á, csak megbakkant a bili. :D

#236 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 20:59

Leesett már hogy mitõl "levonó" a "matrica"?

LEvonóóóó :D Mert levonjuk, mondjuk lapra valamit. Szerintem tök logikus. :)

Hát szerintem meg volt olyan postai rendszer ahol egy könyvbe beírták szépen sorjában pl. egy vállalat, cég aznapi feladott leveleit, a feladás árát összesítették, ellenjegyezték és idõnként kegyenlítették a posta felé.
De hogy a kihordópostás is lássa, ráragasztottak a levélre egy "bélyegutánzatot" amire az volt írva, gogy "bérmentesítve". Késõbb többnyire ezt is egy ilyen szövegû pecsét ráütésével helyettesítették.
Mintegy jelezték, igazolták hogy a megfelelõ helyrõl "levonásre" került a levél szállítási költsége a posta javára.

A nép meg elkeresztelte a postabélyeget "levonónak".
Én meg matricának nem hallottam. :D

#237 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 21:03

Nekem a pohárköszöntõk tetszenek leginkább erdélyben, különös tekintettel a legrövidebb székely pohárköszöntõre, ami így szól: No! A csángók már cifrázzák: Fogjuk meg, no! :D (A borkán - legalábbis csíkban - a befõttesüveget jelenti)

#238 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 21:58

Hát szerintem meg volt olyan postai rendszer ahol egy könyvbe beírták szépen sorjában pl. egy vállalat, cég aznapi feladott leveleit, a feladás árát összesítették, ellenjegyezték és idõnként kegyenlítették a posta felé.

Ez a dijelõleg,jelzése borítékon: dij elõlegezve ill.újabban:dij hitelezve.

De hogy a kihordópostás is lássa, ráragasztottak a levélre egy "bélyegutánzatot" amire az volt írva, gogy "bérmentesítve".

Pontosabban:készpénzzel bérmentesítve. Nagyforgalmú postákon alkalmazzák, a bélyegnyalás helyett, géppel bérmentesítik a küldeményt,mely bélyegzõ tartalmazza a felvevõ postát, dátumot ,a küldemény megállapított diját.

Késõbb többnyire ezt is egy ilyen szövegû pecsét ráütésével helyettesítették.
Mintegy jelezték, igazolták hogy a megfelelõ helyrõl "levonásre" került a levél szállítási költsége a posta javára.

A nép meg elkeresztelte a postabélyeget "levonónak".
Én meg matricának nem hallottam. :D

max, lenyalónak.
A levonó kifejezés tulajdonképpen a matrica felragasztásához használt mûvelet megnevezése..
A megnedvesített matricát a díszítendõ felületre helyezték, rásimították,pár perc után a matricát hordozó, zsírpapír szerû hordozó anyagot a matricáról mintegy "levonták" lehúzták.
Brahfeld Szigfrid óta tudjuk, hogy vonni,húzni ua.jelenti.
Gyerekkoromban Heves megyében is levonónak nevezték a matricát.

#239 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 22:14

Mikre nem derül fény! :D

#240 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 8. - 22:42

Van igazság a földön. :D Nekem van egy erdélyi ismerősöm mikor Csíkszeredán voltunk nagyon jól megértettük egymást, miután haza jöttem msn-en kezdtünk beszélgetni, lehet hogy nagyon hiányzott a hanghordozása, de néha azt se tudtam most minek nevez engem éppen. Valahogy más becézéseket használnak és néha ő se tudta miről beszélek.. :D Meg melyik szó igazából mit jelent. Voltak szavak amik totál mást jelentettek számunkra. Nagyon érdekes volt. :)

Edited by Babszem, 2007 november 8. - 22:43.