Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#201 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 8:43

A problémád nem a side pullban keresendõ, mint arra a neve is utal. Gondolom azért botladozik a lovad, mert nem tud egyensúlyban és egyenes vonalon hordozni téged.Mellékesen jegyzem meg csak, hogy az említett eszközt nem az utóbbi idõben, hanem a zabla elõtti ídõben szoktuk használni. Tudom, hogy nem visszafele kellene haladni, lehet, hogy igazából a lónak mindegy már 12 évesen, hogy mi van rajta, de én jobban érzem magam attól, hogy nem egy hideg vasdarab miatt mûködik együtt a ló velem. Mivel díjlovaglásban és díjugratásban is tapasztalt (versenyzett néhány évig elég jó eredményekkel), ezért nem hinném, hogy az egyenes vonalon való hordozással lehet gond (bár elképzelhetõ, nem értek hozzá). Zablával nincs ilyen probléma. Nem lehet, hogy inkább az a gond, hogy 12 év alatt hozzászokott a támaszkodáshoz és most furcsa neki? :confused:

#202 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 9:05

Mivel díjlovaglásban és díjugratásban is tapasztalt (versenyzett néhány évig elég jó eredményekkel), ezért nem hinném, hogy az egyenes vonalon való hordozással lehet gond (bár elképzelhetõ, nem értek hozzá).

Hozzászólás megtekintése

Ezzel csak annyit vitatkoznék, hogy, ha a ló elõzõleg ki sem tette a lábát az elboronált, lapos, minden csomótól mentes pályáról (sajna tudok ilyen lovakról), akkor terepen igenis (egy ideig) minden fûcsomóban meg fog botlani. Vagy akár más talajú, egyenetlen pályán..

#203 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 9:11

RC majd kijavít jól, ha tévedek; de amennyit a side-pull-ról tudok, az azt mondja hogy ez az eszköz és a támaszkodás alapból összeférhetetlenek. Egyszerûen nem arra van kitalálva.Angol stílusú sportlovasok is használnak viszont hackamore-t - ha zablaundorod van és támaszkodtatni akarod a lovat; ez járhatóbb útnak tûnik.Egyébként meg, szerintem, akár egy 12 éves lovat is rá lehet venni, hogy akkor is szépen közlekedjen lovas alatt egyensúlyban, ha nem támaszkodik. Csak idõ és türelem kérdése.Ha botlik a ló, az ált. azért van, mert a.) nem figyel a lábaira b.) nem emeli normálisan a lábait. Elõfordulhat, hogy amikor támaszkodik, akkor élénkebb, jobban figyel, kicsit feligazodik, normálisan jár; és ezért nem botlik olyankor. Próbáld felébreszteni laza száron is.

#204 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 10:11

de én jobban érzem magam attól, hogy nem egy hideg vasdarab miatt mûködik együtt a ló velem.

Hozzászólás megtekintése

Erre csak M.M-ent tudom idézni, miszerint "Nem az tesz jót a lovával, aki nem használ zablát, hanem aki megtanulja azt használni."Ha átlovagolni akarod a lovat, (s nem csak a lovarda egyik felébõl a másikba ;) )Akkor miért kell neki támaszkodni? És miért pont side pullban? :) Csak mellékesen jegyzem meg, hogy amennyiben nem réz, illetve krómozott zablát használsz, hanem natúr vasat, azt a ló szereti. Ezért hívják ezt a westernben "édes zablának". Mert ha megfigyeled a lovakat, minden vasat nyalogatni kezdenek azonnal, ha tehetik.

#205 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 14:36

RC majd kijavít jól, ha tévedek; de amennyit a side-pull-ról tudok, az azt mondja hogy ez az eszköz és a támaszkodás alapból összeférhetetlenek. Egyszerûen nem arra van kitalálva.Angol stílusú sportlovasok is használnak viszont hackamore-t - ha zablaundorod van és támaszkodtatni akarod a lovat; ez járhatóbb útnak tûnik.Egyébként meg, szerintem, akár egy 12 éves lovat is rá lehet venni, hogy akkor is szépen közlekedjen lovas alatt egyensúlyban, ha nem támaszkodik. Csak idõ és türelem kérdése.Ha botlik a ló, az ált. azért van, mert a.) nem figyel a lábaira b.) nem emeli normálisan a lábait. Elõfordulhat, hogy amikor támaszkodik, akkor élénkebb, jobban figyel, kicsit feligazodik, normálisan jár; és ezért nem botlik olyankor. Próbáld felébreszteni laza száron is.

Hozzászólás megtekintése

Köszönöm!Akkor türelmesen próbálkozunk tovább (támaszkodás nékül:-)). :ang:

#206 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 15:06

A kétszer tört elvileg finomabb zabla, de talán neked a legjobb lenne a gumizabla.De a zablák nem fogják megoldani a problémádat, a kezeden kell elsõsorban finomítani.De addig is amíg megtanulod célszerû lenne az egyenes és hajlékony gumisat kipróbálni.A ráncosság butaság, lótól függ mennyire ráncolódik a szája.Akkor jó a pofaszíj, ha meghúzod a szárat és nem öblösödik ki a pofaszíj a ló fejének az oldalán.DE ezt így nem lehet leírni, látni kellene.Mert aztán nehogy az legyen, hogy a ló szája már nyitva van, mert úgy meghúzod...A harmadik kérdéshez szintén látni kellene. Mivel minden ló szája más és más.

Hozzászólás megtekintése

Köszi a választ. arra már én is rájöttem (az volt természetesem az elsõ, és a finomabb jelek segítettek is a dolgokon), hogy a kezemmel van a baj. Köszi a tippet.

#207 Vera_

Vera_

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 22:10

Új fórumos lévén megkockáztatok egy szerény kérdést. a négykarikás gagnél nem a legalsó karikába csatolom a szárat hanem a legalsót meg a nagykarikát pelhamszíjjal összekötve. Kifizikáztam hogy így nem húzza felfelé a ló száját, hanem maximum hátra és lefelé. Azóta is ezen vitatkozunk a többiekkel. Véleményetek?

#208 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 22:23

Nekem az a véleményem, hogy nem érdemes olyan zablát használni, amirõl már magunk sem értjük hogyan mûködik - a ló még kevésbé fogja.

#209 pumi

pumi

Új vendég

• Fórumtag
  • 23 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 15:55

Sziasztok!Ha már zablákról van szó had kérdezzek én is egyet. Van egy ló mostanában párszor rajta ültem, amúgy nem lovagoltam eddig. (de lehet, hogy most fogom) Feszitõ zablája van lánccal (elõzõ oldalon, pelhalm nevû képen ismertem fel) középen tört, és a szár nem az alsó karikába van csatolva, hanem rendesen mint a sima csikózablánál. Azt mondták kemény szája van és néha nem lehet birni vele lánccal sem. Én csak egy bérlovas vagyok, nem én mondom meg mi legyen a ló szájában de valahogy olyan érzésem van erre a lóra nem ez a legjobb. Elõször is szerintem nincs kemény szája, rángatja a fejét, nagyon rugalmas finom kézzel kell lovagolni, nincs vele baj akkor. Nagyon elõre kell hajtani és néha szár alá megy, de tény ha nekiindul azért nem mindig áll meg elsõ mozdulatra. Nem lusta ló amúgy valahogy olyan érzésem van mintha túl lett volna fogva, na ez hülyén hangzott tudom. Amúgy nem fiatal, 12 éves. Nem akarok itt belebonyolódni kérdésem: a lánc mit számit?? mert én nem tettem fel (engem zavar, az a véleményem az én hobbilovas tudásomnak sima csikózabla kell jó kis gumikarikával) de kiváncsi lennék pontosan mi lenne a szerepe???köszi

#210 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 16:31

A lánc akkor számít, ha a pelham feszítõjébe van csatolva a szár, biztosítja a megfelelõ feszítõ hatást. Akkor van jól beállítva, ha a pelham pálcája (tengelye) kb 45 fokos szöget zár be a ló fejvonalával (vagymijével...).

#211 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 16:47

Elõre vagy hátra?

#212 ezustnyul

ezustnyul

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 104 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 17:06

gondolom a nyaka felé.

#213 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 18:22

A lánc akkor számít, ha a pelham feszítõjébe van csatolva a szár, biztosítja a megfelelõ feszítõ hatást. Akkor van jól beállítva, ha a pelham pálcája (tengelye) kb 45 fokos szöget zár be a ló fejvonalával (vagymijével...).

Hozzászólás megtekintése

A ló szájvonalával.Imre! Természetesen hátra...

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 18:35

Angol stílusú sportlovasok is használnak viszont hackamore-t - ha zablaundorod van és támaszkodtatni akarod a lovat; ez járhatóbb útnak tûnik.

Hozzászólás megtekintése

Aki használt már többször hackamore-t; mennyiben más a támaszkodtatás mechanizmusa ezzel, mint csikózablával? Egyáltalán mennyire valósítható meg a támaszkodás vele?.. Csak kíváncsiskodom, nem szándékolok nagydíjas programot lovagolni hackamore-ral :D De azért érdekel, meg azért is, mert én alap "használati utasításnak" azt kaptam az eszközhöz, hogy alapvetõen laza kontaktussal lovagoljak vele, ne legyen állandó nyomás alatt a ló, mert hozzászokik. Ezt logikusnak tartom. Viszont nem annyira fér össze számomra a támaszkodással.Bocs, ha ez egy dilettáns hülye kérdés, de szeretnék kiokosodni hackamore témában, hátha használni kezdem. :) És ha már itt felmerült, gondoltam rákérdezek.[helyesírás]

Edited by Dé, 2005 november 9. - 18:36.

#215 pumi

pumi

Új vendég

• Fórumtag
  • 23 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 19:01

Köszi szépen!!

#216 Vera_

Vera_

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 19:12

Nekem az a véleményem, hogy nem érdemes olyan zablát használni, amirõl már magunk sem értjük hogyan mûködik - a ló még kevésbé fogja.

Hozzászólás megtekintése

Nem az a kérdés hogy mûködik.... Azért ezt enm nehéz elképzelni szerintem. csak annyi hogy könnyít e a száján ha átkötõvel van. Szerintem könnyít, talán puhább is lesz tõle, de nyitott vagyok más véleményekre is, azért kérdeztem meg...

#217 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 20:01

... a ló fejvonalával (vagymijével...)...

Hozzászólás megtekintése

A ló szájvonalával.

Hozzászólás megtekintése

Köszi! :)

#218 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 10. - 1:31

Vera, könnyít mert rövidebb lesz a feszítõ erõkar, de bizonytalanabb is lesz, mert a szár csúszik a szíjon és sose tudod pontosan mekkora erõt fejtesz ki a ló szájára. Másrészrõl a gag attól gag, hogy a zabla felfelé mozdul el, ha a szárat húzod. Ha ezt el akarod kerülni, akkor gag helyett használj egyszerû feszítõt, vagy csikózablát.

#219 Vera_

Vera_

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 10. - 18:03

Vera, könnyít mert rövidebb lesz a feszítõ erõkar, de bizonytalanabb is lesz, mert a szár csúszik a szíjon és sose tudod pontosan mekkora erõt fejtesz ki a ló szájára. Másrészrõl a gag attól gag, hogy a zabla felfelé mozdul el, ha a szárat húzod. Ha ezt el akarod kerülni, akkor gag helyett használj egyszerû feszítõt, vagy csikózablát.

Hozzászólás megtekintése

Köszi a véleményed. szerintem maradok a gagnél ennél az állatnál.

#220 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 8:14

Dé, erre (támaszkodtatás hackamore-ral) én is kíváncsi lennék :) Mert látni csak annyit látok a dologból, hogy ugróban elég sokan használják, a legkülönfélébb szinteken - nyilván olyan lovaknál akiknél az elõéletük vagy szájprobléma miatt a zabla problémás lehet - és mondjuk ha a hazai, "mezei" díjugratóknál nem is, Világkupa-szintû versenyzõknél nekem már evidensnek tûnik hogy folyamatos a kapcsolat és támaszkodik (meg összeszedett, stb) a ló, hackamore-ral is.(Mondjuk a támaszkodás, mint olyan, jó esetben zablával is csak állandó KAPCSOLATOT jelent, és nem azt, hogy folyamatosan "nyomás alatt" tartod a lovat... /nem kötekvés, csak elmélkedek ;) /)

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 8:30

Normál esetben igen, de egy szájproblémás lónál nehezebb elérni, hogy maga is engedjen, és felvegye a kapcsolatot a zablán keresztül (most a sajátomra gondolok). :) De itt most nem is ez a téma, hanem a hackamore... Igen, én is láttam már sokszor, ugró vonalon is. De még nem volt alkalmam megkérdezni egyik profitól sem, hogy kell :D Viszont Unitól megkérdeztem és aszonta, lehet :D

#222 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 10:56

Há' hogyne lehetne. Most megint csak a westernt tudom felhozni, de pl a reininglovak a "lógó szárra támaszkodnak". Azaz megtanulnak összeszedetten, száron menni, szár és zablanyomás nélkül.

#223 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 11:28

Ez azért nem teljesen így van. ;)

Edited by realcowboy, 2005 november 11. - 11:29.

#224 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 11:35

Tom, csak nem tom szebben elmondani. A látszat meg ez :D

#225 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 11:40

Ez a "száron menés szár nélkül" kicsit emlékeztet a vízen járásra. :)

#226 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 11:45

Azért azt nem kéne elfelejteni, hogy egy tisztességes westernszár nem két gramm; és önmagában azzal, hogy lóg, valamelyes hatást gyakorol a ló szájára. Nem vagyok benne biztos, hogy lényegesen kisebbet mint amit egy angolban IDEÁLISAN lovagolt ló szájára hat a zabla, amikor az száron van.Még mindig kisbetû: exfõnököm az egyik lovát régebben néhány hétig "hekivel" lovagolta, kívülrõl nézvést nagyjából ugyanúgy, mintha zablában végzõdött volna a szár; de ez annyira rövidke idõszak volt, hogy tanulságok levonására nem alkalmas.

Edited by Õz, 2005 november 11. - 11:48.

#227 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 12:12

Há' hogyne lehetne. Most megint csak a westernt tudom felhozni, de pl a reininglovak a "lógó szárra támaszkodnak". Azaz megtanulnak összeszedetten, száron menni, szár és zablanyomás nélkül.

Hozzászólás megtekintése

Baba, egyszer kukkantsd meg, hogy tanulja ezt meg! ;) Aztán meg következik, hogy ez mennyire összeszedett, meg mennyire száronmenés, támaszkodás... :dev:

#228 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 13:49

Ez nem tekinthetõ a hagyományos értelemben vett támaszkodásnak, csak tartásban közlekedésnek...

#229 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 11. - 17:49

Hát nem hiszem el basszus. Most megint mindenki tiszta hülyének néz. Köszi.

#230 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 29. - 20:05

Sziasztok!Van még egy kérdésem/kérésem:Fel tudnátok sorolni, a zablákat erõsségük sorrendjében? (üreges, tömör változatokat is beletéve, oliv, d, d-2x törött, pálcás...stb?) Ez felfogható egyfajta játéknak is...Köszi

#231 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 29. - 20:34

Annyiféle zabla van, hogy ez szerintem egy odalt simán megtöltene és nem tudom létezik-e olyan valaki, aki mindet ismeri, vagy utánanéz a kérdésnek.De, ha Te megteszed, az oké. :dev:Ez függ az anyagától, súlyától, alkatából, törtségbõl. Túl összetett a kérdés szerintem. De a kéz erõsségétõl függ egyébként az egész, nem a zablától.

#232 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 29. - 20:37

Azért pl. az a szöges csikózabla amit egy múzeumban láttam egyszer, az szerintem kéz nélkül is erõs :huh:

Edited by ImRe, 2005 november 29. - 20:38.

#233 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 29. - 20:44

Jó...nem a középkori zablákat kérdezte. :cool: :)

#234 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 29. - 21:14

Képzeljétek el, h a sulinkban (SZTE MFK) a folyósóra ki vannak rakva mindenféle muzeális értékû régi mezõgazdasági cuccok, többekközött zablák is. Teljesen elképedtem: :hu: olyan zablák, h szerintem azt ha egy mai lónak a szájába raknám, tuti orra esne :eek: ..komolyan mondom, azon gondolkodtam, h elefántok szájába tervezték... A pálcás zabla pl tuti kiszúrná bármelyik mai ló szemét :D Majd le fogom fényképezni, mert tényleg nem mindennapi látvány...

Edited by greyhound, 2005 november 29. - 21:15.

#235 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 29. - 21:24

Ez felfogható egyfajta játéknak is...

Hozzászólás megtekintése

Persze csak abban az esetben, ha nem volna mindenkinek sajátja, amivel játszhat, ahelyett, hogy a máséval verné a csaklánt! :D

#236 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 14:18

Annyiféle zabla van, hogy ez szerintem egy odalt simán megtöltene és nem tudom létezik-e olyan valaki, aki mindet ismeri, vagy utánanéz a kérdésnek.De, ha Te megteszed, az oké. :dev:Ez függ az anyagától, súlyától, alkatából, törtségbõl. Túl összetett a kérdés szerintem. De a kéz erõsségétõl függ egyébként az egész, nem a zablától.

Hozzászólás megtekintése

Szerintem egy feszítõzablával bánhatsz akármilyen puhán, az jobban fáj a lónak, mint egy gumi, amivel a száját is tépheted ugyanannak a lónak. persze nem kell a száját tépni...na mindegy. Szerinted van ennek magyar irodalma? Vagy angol? Vagy hárítsuk ezt a gyûjtõ-munkát egy lovas-lapra?

#237 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 16:44

Már miért is? :confused:

#238 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 16:57

Szerintem egy feszítõzablával bánhatsz akármilyen puhán, az jobban fáj a lónak, mint egy gumi, amivel a száját is tépheted ugyanannak a lónak. persze nem kell a száját tépni...na mindegy.

Hozzászólás megtekintése

Szerinted.

#239 Milking

Milking

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 92 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 17:47

Röviden!Lehet a lónak a szájában "vasúti sín "is ha kezed"rendben" van, :kir: :yeah: de különben nem értek hozzá :kocc:

#240 amigo

amigo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 986 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 17:55

Röviden!Lehet a lónak a szájában "vasúti sín "is ha kezed"rendben" van,  :kir: :yeah: de különben nem értek hozzá :kocc:

Hozzászólás megtekintése

Igy jobban hangzik!Lehet a lónak a szájában "vasúti sín "is ha kezedben"patkómágnes van. :ang: Ui.ez az ugynevezett "telemágia" :kir: