Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Herélés

• Please log in to reply
482 válasz a témához

#201 Mocca

Mocca

Csikó

• Fórumtag
  • 870 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 21. - 20:15

Belõletek kinézem a minõséget.... :rolleyes: :D :ang:

#202 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 9:34

Képzeljétek tegnap asszisztáltam egy mûtéthez, az egyik lovunkat rosszul herélték még évekkel ezelõtt, és ondóvezetéksipolya volt. :( Nagyon jól viselte, talán jól is sikerült. Köszönet a "dokibácsinak". :)

#203 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 12:55

Az én kicsi Walkerem meg jövõ vasárnap válik meg a heréitõl... Drukkoljatok, hogy semmi komplikáció ne legyen!

#204 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 13:04

Mi pénteken heréltettünk lovat és kutyát. Szerencsére minden nagyon jól ment és már nagyon jól vannak az állatok. Másodszor voltam asszisztens herélésnél.Filly, remélem nálatok is ilyen gördülékenyen és simán megy majd minden, mint nálunk.;)Walker mennyi idõs?

#205 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 16:00

Walker 3 éves :)(Ez a kép 2 hónapos, azóta iszonyat sokat fejlõdött-erõsödött, de újabb kép még nincs...)

#206 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 28. - 15:50

Az én kicsi Walkerem meg jövõ vasárnap válik meg a heréitõl... Drukkoljatok, hogy semmi komplikáció ne legyen!

Hozzászólás megtekintése

Drukkolunk hát! És nem is lesz semmi baj. Tudom, mennyire ódzkodtál ettõl a "méntelenítési" procedúrától, de nem lesz probléma, hidd el! :)

#207 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 8. - 14:46

Minden jól ment, semmi komplikáció nem volt. Drukkoljatok, hogy a gyógyulás is sima ügy legyen! :ang:

#208 vrony

vrony

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.293 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 8. - 14:48

Ki csinálta?

#209 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 8. - 16:21

dr Csépányi, Gödrõl.

#210 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 8. - 16:33

Drukk-drukk! :D :yeah: Azért majd egy kicsit késõbb, ha némileg-nemileg részletesebben lehetne, hogyvót-mintvót... :kv:

#211 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 10. - 16:12

Ígyvótmintvót:A vasárnap reggel 7 órakor már a lovardában ért. Kissé aggódtam, mert a negyed 7-kor megejtett kutyasétáltatás alatt zuhogott az esõ, de 7-re szerencsére átváltott szemerkélésbe. Doki és párja is megjöttek, mindenféle konstruktív javaslattal álltak elõ, hogy ha nagyon esne, akkor majd a már alvó csikó fölé átvisszük a (mindig az udvaron álló és napernyõként funkcionáló) sátrat, de ha tényleg csak szemerkél, az még a kutyát sem zavarja. Jó, hát nekiállunk.Walker már elõzõ nap kora délutántól egy üres boxban kényszerült tengetni idejét. De most már kijöhet! Gyorsan kapott egy vénakanült, amit biztos-ami-biztos alapon hozzávarrtak a bõréhez, és egy adagnyi bódítót. Közben a rengeteg segítõ beszalmázott a karám közepére, valamint minden fellelhetõ padot és széket bevitt a karám szélére, amikre a dokiék szépen gondosan kipakolták a szükséges cuccokat.Addigra a bódító is hatni kezdett, jöhetett az elsõ 12 ml ketamin. A csikó fél percen belül szépen feküdt a bal oldalán. Ami innentõl jött, az valami csoda volt! A doki hihetetlen gyorsan és nagyon precízen összekötötte Walker 3 lábát, a negyedikre és a nyakára pedig valami borzasztó bonyolult hurokrendszert csomózott, aminek a végét a kezembe adta, hogy kössem a derekam köré. Engem ért ugyanis a megtiszteltetés, hogy tarthattam a 4. lábat :) Közben Kata, a lovardatulaj, átvette pozícióját a ló fejénél, õ volt az aneszteziológus-asszisztens.Gergõ doki pikk-pakk lemosta-fertõtlenítette a sebet, aztán olyan gyorsan, hogy átgondolni se volt idõm, hogy akkor már visszaút nincs, már nyitotta is fel a heréket. Párja, a másik Kata is beszállt segíteni, így kb 20 perc alatt készen is voltunk. Menet közben még 2x5 ml ketamint kellett Walkernek beadni. Az utolsó 2 öltésnél már mocorgott, de a doki azt mondta, hogy tényleg mindjárt készen van, ne adjunk több altatót. Mint kiderült, nem is az volt a csikó baja, hogy érezte volna azt a pár öltést, hanem zavarta, hogy össze voltak kötözve a lábai. Gergõ doki amilyen gyorsan feltette, olyan gyorsan szedte le a béklyókat, így Walker is megnyugotott. Még vagy 10 percig nem hagytuk felkelni (hárman feküdtek a ló fején-nyakán, hogy megakadályozzák a felállásban), aztán amikor Gergõ úgy ítélte meg, hogy már biztonságosan lábraállítható, engedtük, sõt támogattuk a felállásban. Még vagy 10 percig dülöngélt picit, aztán már mehetett is vissza a még mindig üres boxába (enni-inni ugyanis csak órákkal késõbb kaphatott).Vasárnap este, hétfõn reggel-délben-este, kedden reggel-délben 1-1 órás séta volt Walkernak kiosztva, amit keddre már igen nehezen tûrt, mert egész életében (fél)ridegben élt, oszt most meg napok óta be van zárva egy piciny kis boxba. Teli volt a segge rendesen, na! :D Kedden kijött Gergõ doki egy ellenõrzésre, szerinte is nagyon szépen gyógyul a seb, még most, a 3. napon sincs bedagadva, úgyhogy minden rendben van.Kedden este lehetett elõször futószárazni, de egyelõre még csak max. 20 perc ügetéssel. Persze tele volt nagyon, mint a déli busz, rotyózgatott egy kicsit, meg ellenszegült is egy kicsit, meg nyak- és faroktekerészeti bemutatót is tartott, de azért hamar lenyugodott és a végére a szokásos kezesbáránysága is visszajött. :yeah:*A képek minõségéért elnézést!

Edited by Filly, 2006 május 10. - 16:18.

#212 laan

laan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 279 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 15. - 11:22

Vasárnap nálunk is megtörtént a méntelenítési akció. Maga a folyamat az nem volt draszutikus, meg sok mindent olvastam és láttam már a témáról de...A doki annyira bunkó volt, hogy fahumorral tõmondatokban beszélt és úgy kezelte a lovat, mintha ez neki csak egy futószalagon lévõ megélhetési tárgy lenne.Úgy gondolom ez egy szolgáltatás az õ részérõl és a gazdával (aki fizet(nem is kevés pénzt)) kedvessebben kellene bánni. Mindent úgy mondott, mintha ezt nekem kötelezõ lenne tudni. Ja és a tenyésztõ is ott volt akitõl a lovat vettem, így a közös elõéletük alapján a konfliktus csak fokozódott.Már az elsõ pillanatban a frászt hozta rám a doki, mert nem azzal kezdte, hogy minden rendben lesz és ne aggódjak, Hanem ez és ez a kockázati tényezõ és ha ez bekövetkezik el is búcsúzhatok a lovamtól, mert többe kerül a mûtét mint a ló.De azt már nem mondja, hogy 500 herélésbõl 1-nél történt bélkitörés.Ez is érdekes, hogy egy szaros doki miért nézi le a bógó lovad (mert magyar félvér) és õ az 5 millánál kezdõdõ lovakkal foglalkozik. nekem ez jött le.szóval lelkileg viselt meg a dolog és nem a látványában.Remélem, hogy minden rendben lesz a továbbiakban

#213 fuszekli

fuszekli

Csikó

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 22. - 11:10

A mi egyik lovunkat 11-évesen herélték ki elég neces vót. De a drága harci herélt most 13-éves és még mindig csödörnek hiszi magát a kis dutus :).

#214 Mocca

Mocca

Csikó

• Fórumtag
  • 870 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 27. - 21:56

Sziasztok!Lenne egy olyan kérdésem hozzátok,hogy ti melyik herélési módszert ajánljátok?Az állva-kábítósat,vagy a fekve-altatósat?Igazándiból nem tudok róla semmit,hogy melyiknek mi a haszan,vagy esetleg az egyik miért jobb a másikkal és mennyivel... :confused: Mocca

#215 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 27. - 22:09

Én úgy tudom, ezt az állatorvos dönti el. Ha nincs szükség feltétlenül arra, hogy altassák a lovat, akkor nem is teszik, kicsit kockázatosabb gondolom, szóval igyekszik kerülni. De az én csikóm pl. 1 évesen lett altatva herélve, jól sikerült, nem volt semmi gond. Ránézett az orvos és mondta, hogy jó akkor õt altatjuk. Igazából nem tudom mi alapján dönti el az állatorvos, hogy hogyan heréli a lovat. De a fiatal csikókat ha jól tudom altatásban szokták herélni.

#216 Mocca

Mocca

Csikó

• Fórumtag
  • 870 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 30. - 11:19

Köszönöm a válaszokat!Mostmár egy-két héten belül biztosan lezavarjuk a mûtétet!Majd mindent részletesen leírok!

#217 Guest_yourhorsetasteyummy_*

Guest_yourhorsetasteyummy_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 2. - 20:46

Sziasztok!Amikor a vágóállatokról van szó én herélés párti vagyok, bár kétségtelen hogy kicsit kegyetlen módszernek tartom: mindegy hogy törés elkötés vagy pedig metszés a menete.A herélés célja sokak szerint az alkalmatlan egyedek kizárása a tenyészetbõl, illetve az amúgy is buta ló vérmérsékletének megváltoztatása. A herélt állat ugyanis kezesebb és békésebb. Bár sajnos okosabb nem lesz tõle.Azonban van egy másik nagyon elõnyös oldala, mégpedig, hogy az állat hízékonyabbá válik, ami nem utolsó szempont a vágóhídnak való eladásnál ahol az állat kilója után fizetnek. Az alábbi sematikus folyamatábra szemlélteti a gondolatmenetet:Herélés--> több hús -- > több $$$ --- > több kolbászEgyesek amellett érvelnek, hogy érdemes jóval az elfogyasztásuk elõtt herélni õket, mert a húsuk is finomabbá válik (ez a kan disznóknál bevált szokás).Érdemes több lovat herélni egyszerre, mert akkor élhetünk annak a szép falusi szokásnak, amikor is a kivágott heréket ételnek készítették el, megfõzték, meghámozták karikára vágva megpirították vagy tojásrántottával fogyasztották. Ilyen alkalmak mindig alkalmasak egy kis önfeledt vigadozásra, pálinkázásra.

#218 Taxis

Taxis

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 318 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 2. - 21:02

Szánalmas vagy...

#219 Guest_yourhorsetasteyummy_*

Guest_yourhorsetasteyummy_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 2. - 21:18

Szánalmas vagy...

?Nem értem az embereket. A népi hagyományok tiszteletben tartására csak annyit tudnak mondani, hogy szánalmas. Amugy meg ne ringasd magad abban a hitbe, hogy a feleslegessé vált csikókat a legnagyobb lovasbarát nem a vágóhídra küldi...

#220 Taxis

Taxis

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 318 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 2. - 21:27

... hogy én milyen hitben ringatom magam azt csak bízd rám. A megjegyzésem elsősorban az eddigi hozzászólásaidnak szólt...

Edited by Taxis, 2006 november 2. - 21:28.

#221 aryka

aryka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 511 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 8:10

Sziasztok!Nekem is van két méncsikóm 1,5 évessek. Ki kellene heréltetni õket, csak attól tartok, hogy a fejlõdésük kárára megy. Errõl mi a véleményetek, tapasztalototok vagy mi ebbõl az igazság?

#222 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 10:51

Sziasztok!Nekem is van két méncsikóm 1,5 évessek. Ki kellene heréltetni õket, csak attól tartok, hogy a fejlõdésük kárára megy. Errõl mi a véleményetek, tapasztalototok vagy mi ebbõl az igazság?

Miért másfél évesen akarod?

#223 aryka

aryka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 511 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 13:00

Mert el szeretném vinni õket egy nagy legelõre, és csak ugy tudom odavinni ha kivannak herélve. Mert vannak ott kancák. És sajnos csak ez az egy megoldás van.

#224 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 18:54

Szerintem kérd ki az állatorvos véleményét. De evolúcióbiológiai magyarázat nincs arra, hogy a fejlõdés kárára menne a herélés. Ugyanis azt az energiát, amit a hímivarsejtek "gyártására" használna fel a szervezete, azt másra tudja hasznosítani, például teljesítmény-növekedés. Ennek ellenére én nem vagyok heréléspárti, mert sok olyan ló van, ami lehet, hogy tenyészeredményt felmutathatott volna, ha nem vágták volna ki. Bár ezt nem lehet megállapítani, pont az elõzõ oknál fogva, lehet h ha mén maradt volna, akkor nem lett volna ekkora teljesítõképessége. De a mén mégiscsak mén, sokkal elegánsabb, mint egy kasztrált.

#225 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 19:07

Szerintem minél késõbb van a herélés, annál jobb. A lónak. Mármint ami a fejlõdését illeti. Ha hamar herélteted õket, lehet, hogy alacsonyak maradnak, kicsit "zsírosak" lesznek, ami nem túl elõnyös esztétikailag. Szerintem. (Én biztos megvárnám, míg kinövik magukat és csak utána heréltetném õket. De ha nincs más megoldás...) Ennyi, amit én tudok mondani.

#226 kjudy

kjudy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 437 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 19:19

Én úgy tudom h a korai herélés pont magasabb magasságot eredményez, a fölös energia ebbe megy bele, de javítsatok, ha nem így van.

#227 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 19:28

Azért az ivarsejtek kitermelése nem emészt fel olyan nagy energiát - szerencsére, a mai energiaárak mellett gondban lennénk :DA dolog elvileg úgy van, hogy a korán herélt lónak tovább nõnek a csontjai, az egész lovaknak viszont vastagabb csontjai lesznek és nagyobb izomtömeget építenek fel. A gyakorlatban én azt tapasztaltam, hogy a korán herélt ló egyszerûen csak csökött marad, de ez nem egy reprezentatív mintavétel :)

#228 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 19:34

A dolog elvileg úgy van, hogy a korán herélt lónak tovább nõnek a csontjai >>> a korán herélt ló egyszerûen csak csökött marad

bare, nincs itt egy kis ellentmondás?amúgy ismerek pár akkora elefánt (korán) herélt lovat, hogy ihajj.

#229 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 20:47

Az én csikóm pontosan egy éves korában lett herélve. Eleinte úgy voltam vele, hogy ha kezelni tudom, akkor marad mén. De már pár hónapos korában látszott rajta, hogy nem egyszerû eset. Ehhez jött még az, hogy nem is vagyok egy nagydarab ember, és a természetem sem olyan, sajnos nem sikerült megnevelnem. Vhogy sosem vettem komolyan a próbálkozásait, csikó még, gondoltam, és mikor rájöttem, hogy ez nem így megy, akkor már késõ volt, kevés voltam. Az az igazság, hogy tapasztalatom sem volt egyáltalán csikónevelés terén, sõt még lovat is csak pár éve tartok. Egyik ismerõsöm (biztos nem haragszik, ha ideírom a fórumos nevét:Langibaba :) ) tanácsára megpróbálkoztunk a ménessel. Hozzájuk vittük el. Épp akkor volt 1 éves, és már az elsõ napon kiderült, hogy nem maradhat csõdör, az elsõ dolga az volt, hogy mászott volna egy kancára. Így hát nem maradt más válaztás, csak a herélés. Én is sok rosszat hallottam már róla, így eléggé el voltam kenõdve, de nem tehettünk mást. Szerettem volna egy jó kiállású, jófej kis hobbilovat. Többektõl is azt hallottam, hogy a "tartását" elveszti ha kiherélik, nem nõ akkorára, mint egyébként. De nekem fontosabb volt, hogy tudjak vele bánni, hogy "tudjon vielkedni", nekem nem való egy "igazi mén". Eladni semmiképp nem akartam, hazahozni sem akartam, fontos volt a ménes. Ezért hamar meggyõztem magam, hogy mindkettõnknek így lesz a legjobb.Azóta abszolút kezelhetõ. Bár ebben biztosan az is közrejátszott, hogy ménesben volt, ott a többi ló is jó hatással volt rá, és Langiék is megnevelték egy kicsit, nekik azért jóval nagyobb tapasztalatuk van ilyen téren és értenek is hozzá. De ha nem heréltettem volna ki, akkor nem tudtam volna elvinni ménesbe, szóval azt sosem tudtam volna meg, hogy hogyan viselkedett volna, ha ménként lehet egy ménesben, de mostmár nem is érdekel, erre volt lehetõségem, így alakult, de egyáltalán nem bánom. Mindössze egy kezelhetõ, jóindulatú lóra vágyom, az, hogy hogyan néz ki, nem igazán érdekel. Nincs vele semmi célom, hobbilóként szeretném ha magam mellett tudhatnám, míg tehetem. Egyébként én a külsején nem sok változást vettem észre. Szerintem nagyon sokat nõtt(ezt mások is mondták)igazi "lóalakja" lett, bár el is telt fél év. Izmosnak izmos, dehát milyen is lehetne, legelõn volt... Hallottam többektõl, hogy egy herélt olyan bamba, "élettelen". Én imertem már olyat, amelyik ilyen volt, de láttam már ilyen mént is. Az én csikóm egyáltalán nem bamba, igazi személyiség, igazi hisztérika(a normális határokon belül), ezt drága kis kancámtól örökölte, és nem is bánom. :ang: Talán késõbb észreveszek majd rajta pár dolgot, amit azelõtt a heréltekrõl hallottam, pl. ha munkába fogom,lustább lesz, noszogtatni kell majd, és biztos nem lesz olyan külleme, mint egy ménnek, azt mondják a heréltek könnyebben elhíznak. De ezek engem nem zavarnak, mert még mindig jobb, mintha egy "vadállat" lenne. És ezeket a dolgokat lehet kezelni, el lehet fogadni, de azt nem tudtam volna elviselni, ha állandóan küzdenünk kell... Úgy gondolom jól döntöttem.Annak, aki nem tud a heréléssel kapcsolatban dönteni, azt tudom tanácsolni, hogy gondolják végig, mit szeretnének attól a csikótól, mi a céljuk vele. Tudom, hogy nem egyszerû, de mérlegelni kell, és fontos, hogy a ló érdekeit is nézzük. Pl. egy csikónak szerintem fontosabb, hogy mozogjon eleget, mint hogy szép legyen... ;)Barefoot! Mit jelent az, hogy csökött? Ill. hogy érted ezt? :confused:

Edited by Shába, 2006 november 8. - 20:56.

#230 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 21:07

bare, nincs itt egy kis ellentmondás?

De bizony van. A hosszúra nyúlik verzió a hivatalos. Én viszont tapasztaltam az ellenkezõjét. Ami persze, mivel kevés lóról van szó, lehet véletlen is. Lehet hogy amúgy is alacsonyak maradtak volna. A csököttség alatt persze azt is értem, hogy csõdörhöz képest kevésbé izmosak, masszívak.

#231 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 22:17

Bare!Az idõsebb nõk miért élnek tovább? Mert náluk a menopauza után nincs ivarsejttermelés, míg a férfiaknál életük végéig van, bár csökkenõ mennyiségben. És nem egy kísérlet igazolja, h a kasztrált állatok tovább élnek...nem elemezném tovább, de mire megtermelsz 200000000-800000000 db hímivarsejtet "alkalmanként" az nem túl kis energia...és képzeld el a nálad sokkal nagyobb lovat...

#232 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 22:37

nem mondom, elmosolyodtam, ahogy elképzeltem, ahogy bare ül és termeli az anyagot :gm:

#233 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 22:44

Hogy tovább élnek a nők, annak két oka van, egy genetikai, és egy hormonális (ami persze a genetikához vezet vissza, amíg bele nem piszkálunk a dolgokba). A nők genetikailag kiegyensúlyozottabbak, mert két X kromoszómájuk van, míg a férfiaknál az X és az Y kromoszóma nem párja egymásnak, ezért egymás hibáit nem tudják kompenzálni. Ezért van az, hogy a nők vegetatív működésüket tekintve ellenállóbbak. A hormonális ok pedig az, hogy a tesztoszteron egészségtelen, mert folyton azon stresszel az ember, hogy a megtermelt ivarsejteket hogyan lehetne a leghatékonyabban teríteni :DHa nem ülök, akkor is termelem :)

Edited by Barefoot, 2006 november 8. - 22:46.

#234 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 22:44

Ez nem biológia, csak genyaság:Vessy, szerintem nem az ivarsejt-termeléshez kell az energia, hanem például (embereknél, azon belül öreguraknál maradva) a csinos csajok után forgolódáshoz, nyálcsorgatáshoz, és effélékhez; ami még csak nem is az ivarsejt-, hanem a nemihormon-termelés velejárója. Állatoknál (ez már biológia) még kézenfekvõbb a kasztráltak hosszabb élete: a nõstényekért folytatott rivalizálás (harc) rengeteg energiát emészt föl. Kutyáról, macskáról beszélve a nemi vágy kiiktatásával a csavargásra, ezáltal autó alá, puska elé kerülés esélye is csökken. Ivartalanított nõstényeknél dettó ugyanez (a rivalizálást kivéve), plusz még az a körülmény hogy az ellés és utódnevelés is baromi energiaigényes; ráadásul a nõi nemi hormonok idõs korban hajlamosak mindenféle halálos betegségeket kialakítani az általuk befolyásolt szervekben lásd méhgyulladás, emlõtumorok. De ezeknek baromira semmi közük az ivarsejtekhez.És ez már teljesen biológia: a fiatalon és "kifejletten" herélt lovak testalkata közti eltérést elsõsorban a tesztoszteron ill. annak hiánya, ill. ezeknek az anyagcserére gyakorolt hatása okozza. (Nem véletlenül doppingolják magukat pl a bodybilderek is a tesztoszteronhoz hasonló szerkezetû anabolikus szteroidokkal. Azok így hatnak. A magasság viszont pont fordítottan függ össze a férfihormon-mennyiséggel: minél több van belõle, annál hamarabb lezárul a csöves csontok növekedése.)

#235 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 22:55

honnan vannak akkor azok a brutál nagy mének nyugaton? megszédülök, ahogy ellovagolnak mellettem néha (a földön állva a pályán).úgy értem, akkor lehet, hogy az ottani méneknek akár kevesebb a tesztoszteronjuk és ebbõl egyenesen követezik-e az, hogy kevesebb hímivarsejtet termelnek, ergo a kancák nehezebben vemhesülnek?

#236 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 23:00

A genetikai lehetõségeikhez mérten nõnek kisebbre avagy nagyobbra. Nyilván egy shettit nem tudsz annyira korán- , és egy shire-t annyira késõn (vagy egyáltalán nem) kiherélni; hogy közelítsék egymást méretileg.A böszmenagy nyugati sportlovakat egyszerûen a böszmenagyságra szelektálják, valaminõ csak általuk ismert oknál fogva. (Persze a VBt mindig kicsi, kecses kancák nyerik; ez azért lehetne intõ jel :gm: )

#237 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 23:02

ennyire ne nézz naívnak, 1-1 fajtn belül gondoltam. itthon ennyi ekkora lovat még ugyanabból a fajtából sem látok.a másik kérdésemre nem válaszoltál :) kevesebb tesztoszteronnal valóban kevesebb lesz a hímivarsejt, vagy csak egyéb tényezõkre (küllem, viselkedés) van hatással?

#238 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 23:09

Hááát, a sportló, mint egységes fajta... :rolleyes: Hááátszóvalizé.Maradjunk a böszmenagyra szelektáltságnál, jó, az sztem reálisabb.Korrekt választ erre pillanatnyilag nem tudok adni, nem vagyok szaporodásbiológus. Amennyire emlékszem, lehet összefüggés a hormontermelés és a spermaminõség között; de ez nem feltétlen az ivarsejtek számában jelentkezik - más kérdés hogy mesterségesnél az hogy az eredeti sperma mennyire volt "sûrû" nem is számít, mert úgy mérik és hígítják hogy megfelelõ legyen a spermium-szám.

#239 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 23:15

tény, nem egy arab telivér tisztaságú a holsteini és a hannoveri fajta, de jobb a "magyar sportló" evû turmixnál :)(majd megnézem a shire tenyészetben, mekkora szórást mutat a lovak magassága :) )

#240 aryka

aryka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 511 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 11:39

Köszönöm a tanácsokat vagy hogy is nevezzem :) tapasztalatokat, hogy megosztottátok velem, tény, a csõdõr az csõdörnek jó és nem heréltnek de ha jó helyre tudom vinni õket és csak ilyen módon ám legyen, nem sportlónak szánom õket, csak hobbipacinak :) ha megmaradnak. Imádnivaló két gyerek :D amúgy. Magasságra remélem nõnek azért még :) bár ez a szülõktõl is függ!Ha egyéb ötlet van, szívessen veszem!