Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Hucul

• Please log in to reply
5439 válasz a témához

#201 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 15:54

Ez kérdés inkább, mint hozzászólás!Mennyire tudnátok a Hucult, mint fajtát ajánlani kezdõ gyermek alá, vagy inkább ez a kezdõ felnõtt hölgyek (55 kg) lova?Mibe kerül manapság egy hucul?üdv kikinda

#202 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 16:34

Én tudom ajánlani, feljebb a képen, egy 9 éves kislány ül rajta, 6-7 évesen ült elõször lovon- huculon...

#203 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 19:30

Nemrég jöttem haza egy jó kis lovaglásból. Király a terep.A huculról meg csak annyi, hoy tegnap elõtt építettem 5db nagy hóembert, hogy majd megtámadom õket lóval. Jövök éppen ki, ahogy meglátta õket földbegyökerezett a lába, kicsit noszogattam menjen oda mellé, megszagolta és utána már vágtában rontottunk rájuk, naooooon jó volt.Öröm egy ilyen hucul és még alig egy éve van belovagolva.

#204 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 21:31

Ez kérdés inkább, mint hozzászólás!Mennyire tudnátok a Hucult, mint fajtát ajánlani kezdõ gyermek alá, vagy inkább ez a kezdõ felnõtt hölgyek (55 kg) lova?Mibe kerül manapság egy hucul?üdv kikinda

Hozzászólás megtekintése

Szia!Szerintem nem csak a kezdõk lelik benne örömüket...Ha gyerkõcöt szeretnél ráültetni, mindenképpen jól képzett, nyugodt állat legyen, inkább hajtós, mint fogós, mert ha fogós, nem biztos, hogy egy pánikba esett gyerek meg tudja állítani.. Mondjuk egy felnõtt(6év<) lóval ez nem nagyon esik meg.(mármint a nagy elrohanás).Egy kezdõ hölgy is igencsak ráülhet, 55kg... nos nem kell félni, hogy nehéz lesz neki az a hölgy... És is akkörül vagyok, és még sose volt olyan, hogy kidõlt volna alólam akármelyik hucul. Jósvafõn 80-85 kgos emberek lovagolják be a 3 éves kancákat, és én nem láttam megrokkant hátú lovat ott..A 94. hozzászólás válasz a kérdésedre(hogy mennyibe kerül), kisgal írta, a harmadik oldalon van. Szia!

#205 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 18. - 20:24

Nahh aszondja, hogy képek :) :sötétbensárosankettenmég egya baloldali nem hucul :PVan még pár ittsziasztok :)

#206 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 5. - 19:16

nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem ez a rendszer még teljesen átláthatatlan. :confused: No mindegy, majd megszokom!Képzeljétek, megszületett az idei elsõ csikónk! :kir: Igen, jól látjátok, a két napos csikó már szénát eszik, és nem azért, mert nem kap elég tejet az anyjától... Kis érdeklõdõ... :kir: csikócsikó2Sziasztok!

#207 ozvaldistvan

ozvaldistvan

Új vendég

• Fórumtag
  • 8 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 6. - 7:30

Gratulálok a csikóhoz, gyönyörû! Nálam is volt olyan csikó, aki már 1-2 naposan majszolgatni próbálta a szénát, csak bámultunk.

#208 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 7. - 14:36

Nem semmik, igaz?

#209 ozvaldistvan

ozvaldistvan

Új vendég

• Fórumtag
  • 8 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 7. - 17:45

A hucul csikók természetfeletti tulajdonságaira van egy történetem, amit amíg élek, nem felejtek el. Mi helyhiány miatt igyekeztünk az évi 1 csikónkat választás után eladni. Az egyik csikót Szombathely környékére kellett vinni, az új tulaj küldött érte valakit. Az illetõ sötétedés után ért ide, és közölte, hogy a viszonylag tágas utánfutó hátulját nem nyithatja le, mert bent van két egyéves arab csikó szabadon, és akkor azok nyilván lejönnek. Igy nem maradt más lehetõség, mint az elöl lévõ oldalsó bebújón szállítsuk be a csikót. Kis híján visszamondtam az üzletet, de az ürge elég határozott és nyugodt volt, ezért mégis megpróbáltuk. A 8 hónapos hucul csikó egyik lábát feltettük az ajtónyílásba, miután szó nélkül beszállt a futóba és minden gond nélkül megérkezett a rendeltetési helyére... Hát nem tudom, hány ló csinálná ezt utána?

#210 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 7. - 18:14

Igen. Ezek ÕK! :yeah:

#211 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 7. - 19:12

Éjjenek a huculok, õk a legjobb lovak.Lehetne egy kérdésem, hogy ha értetek a tenyésztéshez (gondolom azért nálam jobban). Ha egy hucult arabbal keresztezek milyen lesz nagy valószínûséggel, akkor ha a mama a hucul és akkor milyen lesz ha az apa az.

#212 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 7. - 19:18

Itt már kaptál egy választ rá...

#213 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 8. - 14:17

Éjjenek a huculok, õk a legjobb lovak.Lehetne egy kérdésem, hogy ha értetek a tenyésztéshez (gondolom azért nálam jobban). Ha egy hucult arabbal keresztezek milyen lesz nagy valószínûséggel, akkor ha a mama a hucul és akkor milyen lesz ha az apa az.

Hozzászólás megtekintése

Szia!Egy ideje foglalkozom genetikával egyetemi szintem, és azt hiszem, joggal mondhatom, hogy ez nem egy kis történet. Ez nem olyan, hogy fogod a kék és a piros festéket összeöntöd, és lila lesz..Ez is egy öröklõdésmenet, de ez is csak EGY gén esetén mûködik így, akkor se mindíg. Amúgy mégha így is mûködne, akkor sem lehetne ennyre általánosan megmondani. Ez olyan, hogy ha házzasságra kel két macska, milyenek lesznek a kölykök? A színét még viszonylag meg lehet határozni, de azt, hogy tüzes lesz-e, vagy bamba, értelmes lesz-e vagy suta, hogy szeret-e majd ugrani, vagy átgázol-e neked a tûzön is, nem lehet megmondani.Nég két huculnál sem tudjuk, hogy milyen lesz a jelleme, vagy az anyjára hasonlít-e majd, vagy az apjára...Azért nem, mert ugyanattól a szülõpártól is származhatnak teljesen más utódok. (ha van testvéred) te ugyanolyan vagy,mint a testvéred?Amúgy miért szeretnél hucult arabbal kereszezni?

#214 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 8. - 18:47

Hahaha!!!! Ez nem vicc, az még csak terv lehet, hogy hucul-al vagy konyikkal. Azért, hogy kicsit nagyobb esetleg gyorsabb legyen.De errõl még szó sincs csak okosodni szeretnék.Amúgy pl ha lovat szamárral keresztezel tudni fogod, hogy néz majd ki ha az anya a szamár vagy ha az apa. (csak gondoltam lovaknál is lehet így)

#215 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 8. - 19:01

Minél legyen gyorsabb? Szerinted amikor a nagylovakkal való összevetésben a legjobb idõvel jut a döntõbe egy hucul fogat, akkor mit kell rajta gyorsítani? Amikor egy anatõr galoppversenyen csak 2 hivatásos(versenyló) angol telivér tudja megelõzni, a többi ló nem, akkor minek gyorsítani? Nekünk a leggyorsabb mért sebesség 45 km/óra volt. Az szerintem nem olyan lassú. Ha nagyobb lovat szeretnél, akkor nem az arab a legjobb ,mert az 147-155 cm magas, inkább válaszd az angol telivért, vagy a Shire-t :) !A ló és a szamár nem egy faj. Mint mondottam, azt meg lehet mondani, hogy milyen lesz a szõre színe(azt se mindíg), de az olyan gyorsaságokat, amiket te említettél, nem lehet így megjósolni. Van 155 cm-es (törzskönyves) tisztavérû hucul is. Csak a takarmányozás miatt lett ekkora.(zab). Ha egy félvért ridegen tartanak csikókorában, az se lesz 180 cm-s, "besült" nagyló lesz. Ezeket a méreteket nem kell túlértékelni, hiszen a hucul is, hogy általánosan jobb körülmények közé került, gond, hogy kinövi a sztenderdet.

#216 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 9. - 14:36

De azt tom hogy ha lovat- szamárral keresztezek akkor és az anya szamár lesz akkor a feje a lába meg nem tom pontosan milye lesz olyan mintegy szamárEzt olvastam.A sajátomat gyorsítani kéne és megis teszem v.hogy, mert túl lusta rá fogom szoktatni a rendszeres munkára.Leghátul elég jól elmegy csak fél, de így nem marad le. Ha középen megyek akkor sokat kell rugdosni és angyot, de akkor nem marad le. Viszont az elölmenetelt még gyakorolnunk kell, csak vánszorog és vágtában már csak úgy megy ha folyamatosan küldöm, de akkor se gyorsan.Nincs v.mi kiképzési ötleted? Ti hogy neveltétek? (a lovamat én lovagoltam be gyönyörû szépen fordul már, most lesz5 éves)

#217 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 9. - 15:45

Tényleg a szokás számít az én tapasztalataim szerint. Az én lovam úgy lett nevelve (terep), hogy elsõ évben gyors lóval együtt mentünk ki mindig. Akkor még kondija se volt, meg még fiatalka is volt, így lemaradt, amikor vágtatni kezdett a másik, de kb õszre nem tudta otthagyni a másik. Következõ tavasztól már több lóval is ment, de akkorra már ráérzett a gyors vágtára.. Azóta az egyik leggyorsabb ló. Ellenpélda. volt egy jó közepes paci, akin hónapokig egy ember ment, csigatempóban, ha véletlenül meghaladta az ügetés a 8 km/órát (az lassú ügetés), egybõl bepánikolt a lovas, és elkezdte fogni. A végére úgy lelassult a paci, hogy még ügetésben is lemaradt 2-300 m-eket. Van olyan ló is, aki egyik lovas alatt csiga, de ha más ül rá, igazi menõs ló (mintha Ágimam lova is ilyen lett volna.)Következtetés, sokat kell vele menni, gyorsan is ha tud, vagy majd begyorsul idõvel.Igaziból valamilyen szinten jogosan fél, hiszen neki kell "hátulról fedezni a bandát", de szerintem ezt kinõheti. Nos igen nem minden ló szeret elõl menni. Van olyan is, aki szenved, ha középen kell mennie, mindenáron elõzni akar, de a elõre jut, megáll, és nagyon kell lökdösni.Hucul lovad van?

#218 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 12. - 17:55

Még valami. Ha módod van rá, menjetek kissebb tömeggel. Ha 3-4 ló megy, nincs akkora esélye arra, hogy fölhúzza magát a nagy tömegen, viszont nincs is egyedül. Ha most lesz 5 éves, még nincs elkésve, egy csomó egyed a fajtában meglehetõsen késõn érõ típus.

#219 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 18:40

Jaja természetesen hucul.Én is azt gondoltam, hogy tanítom a gyorsmenetre, nem engedem lemaradni és aztán remélem megtanulja.Az elöl menetelt addig leginkább csak egyedül erõltetem, hátul nincs gond vele akkor legalább nem marad le ha fél és idõnként megugrik (akkor szólok neki hogy moderálja magát és meghetünk)

#220 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 15. - 19:07

Csináltam ma egy pár képet :) :hozál nekünk valamit?Jövök máár! (még a végén lemaradt volna valami képzeletbeli jófalatról :gm: )játékkis kíváncsi huculok

#221 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 16. - 12:10

Méééég Bogár!! :) Marha jól néznek ki.

#222 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 16:24

Köszi. :) :cool: Tegnap csináltam még néhány képet:egyedül legelészõMár ketten vannakMegjelent a harmadik is :Da többiek inkább szénázgattakegyedülNem a legjobb képek, de most csak ilyeneket sikerült csinálni. Majd ha derül az ég, és a legelõ is zöldbe borul lesznek jobb képek is. :) ;)

#223 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 19:19

Szia nagyon jók. Hol tartjátok õket?Tényleg naon cukik igazi huculos arcok

#224 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 19:25

Süsümester!Debrecenben találhatóak (Balla tanya), azon a tanyán, ahol én is tartom a lovam. :)

#225 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 20:41

igazi huculos arcok

Hozzászólás megtekintése

Vajon miért?! :gm: :dev: Mennyi idõsek amúgy?

#226 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 20:45

Sütyi! Ez jó kérdés :D Azt tudom, hogy van kettõ db éves csõdörcsikó, meg egy darab 2,5 éves herélt csikó.. (ezek eladóak), a többit (kancákat) nem tudom, de megkérdezem holnapra ;)

#227 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 20:58

Annyira nem lényeg ám, csak érdekelt így hirtelen. De ha úgyis arra jársz, akkor akár meg is kérdezheted. :) Akkor már azt is, hogy mikor lesznek csikók még, vagy lesznek-e. :)

#228 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 19. - 20:54

Süsümester!Debrecenben találhatóak (Balla tanya), azon a tanyán, ahol én is tartom a lovam. :)

Hozzászólás megtekintése

Ott van Tornádó is felállítva, igaz?

#229 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 15:20

A hétvégén én is fényképezgettem a paciainkat, s íme egy pár az elkészült képekbõl:"asztalközösség"Asztalközösség2ZénóCsikóvágtaéves csikóéves csikó

#230 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 15:27

Annyira nem lényeg ám, csak érdekelt így hirtelen. De ha úgyis arra jársz, akkor akár meg is kérdezheted. :) Akkor már azt is, hogy mikor lesznek csikók még, vagy lesznek-e. :)

Hozzászólás megtekintése

A legtöbb kanca hamarosan elleni fog ;)

Hozzászólás megtekintése

Ott van Tornádó is felállítva, igaz?

Hozzászólás megtekintése

Én úgy emlékszem (azt hiszem, hogy itt a fórumon már valamikor felmerült), hogy Tornádó már nem él, de nem vagyok benne biztos.

#231 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 26. - 21:11

Sziasztok!Hétvégén csináltam egy pár képet, innen kezdõdnek. :)

#232 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 27. - 20:25

Nagyon jópofák, jól néznek ki! :)

#233 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 27. - 21:53

Bizony jól, még azok a rozsdafakók is. El nem tudom mondani, mennyire fáj a fogam egy ilyenre.

#234 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 28. - 18:57

Bocsi a zavarásért, de érdekelne a hucul tulajdonosok véleménye arról, hogy a lovaik szertnek e vágtázni, mert az enyém mindig visszavált csak ha nagyon ösztökélem akkor megy, és akkor se rekorder sebességgel, épp csak vánszorog.Az érdekelne, hogy kinövi ezt ha továbbá is így nevelem vagy van v.mi spec ötletetek

#235 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 28. - 19:15

Mivel Angyiban keményen jelen van a kazah vér is, nem vagyok kompetens erre a válaszra. Õ - mint azt már gondolom írtam is - imád is tud is vágtázni.

#236 hevonen

hevonen

Új vendég

• Fórumtag
  • 25 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 29. - 15:20

Sziasztok!Most nálam is elkezdõdött a hucul mánia, ugyhogy utánuk olvastam. Akkor ezek a lovak pónik, nem? És nem kell nekik abrak sem, csak tömegtakarmány. Igy van? A tieitek hány cm körül vannak?

#237 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 29. - 18:41

Sztem a méret változatos láttam már kisebbeket is és nagyobbakat is, de a túl nagyok már nem olyan szépek, naon szögletesek. Az enyém 1,30 körül van.Mi pedig belátás szerint etetünk nyáron ha tényleg sokat dolgozik akkor egy kis abrak meg szõrváltáskor. Ezek mellett nálunk kap lucernát és szénát. Így elég jó húsban van, de igazából lucerna nem kéne.

#238 ozvaldistvan

ozvaldistvan

Új vendég

• Fórumtag
  • 8 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 29. - 20:36

A hucul nem póni, hanem kisló, mint a haflingi vagy a fjord.

#239 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 29. - 20:49

Így van. És - bár igen jó táplálékhasznosítók -, az abrak mindig a kondi, mozgás függvénye, ahogy süsü is írja.

Edited by Ágimam, 2006 március 29. - 20:50.

#240 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 30. - 11:01

Süsümester:A mieink szeretnek vágtázni. Sõt az enyém kimondottan menõs..(és nincs egyedül).Nagyon sok múlik a szoktatáson, meg hogy milyen felépítésû az izomzata (de ez nem szentírás). Pl egy elõzõleg kocsis ló nehezebben fog neked beugrani vágtába, de rászoktathatók.Nekünk problémáink vannak azzal, hogy nem kapnak zabot, már lucit se, s még így is kövérek. Tényleg nem kell nekik abrak. Az a tapasztalatunk, hiogy agresszívak lesznek tõle. Meg fiatal korban adva nagyon megnõnek.. magasra