Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Atv

• Please log in to reply
2238 válasz a témához

#201 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 0:27

És hogy ne legyen már ennyire off, szerintem az angol telivérek elég szélsõséges fajták. Én például találkoztam már nagyon jókkal, de nagyon rosszakkal is (külsõleg, teljesítményileg is). Láttam már idegbetegeket, meg halál nyugisakat is. És bár volt már, amelyik tetszett küllemre, azért általában nem tetszenek. Az én szememben is nagyon cingárak, és nem szeretem az ilyen alacsonyan illesztett nyakat sem. Vagyis lényegében csatlakozom Piaffehoz. De már láttam nagyon sok ellenpéldát is. Nekem lóban olyan az angol telivér, mint kutyában az agár.

#202 Bubus

Bubus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 330 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 10:13

Valóban elég szélsõségessek. És valószinüleg a hobby lovaglásra már az arra inkább alkalmasabb darabokat tartják meg (a galoppon rosszul teljesítõ idegbetegek akiket tenyésztésre alkalmatlannak ítélnek valószinüleg máshol végzik, sajnos). Ennek ellenére sokszor hallottam, hogy a versenypályáról lejött lovak lenyugodtak és nagyon jó hobby lovakká váltak. Az enyém például ilyen, de több hozzá hasonló telívéren ültem már. Elöször mindenki azt mondta, hogy miért pont telívért vettem, idegbeteg, elvisz. Nagyon rosszakat mondtak a fajtáról, de egyáltalán nem bántam meg és nem sokszor vitt el. A legelején amikor megvettem akkor párszor. Akkor is meg lehetett fogni kiskörre állítva. (Utána még megpróbálkozott vele néhányszor és amikor rájött, hogy nem jön be azóta nem is próbálkozik). Ha akarom gyorsan megy, ha akarom nagyon szép lassan vágtázik és a legkisebb jelre megáll. Az ügetése nem a legkényelmesebb fõleg szõrén.

#203 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 15:12

Sheriff!
idézet:
Természetesen elfogadom Piaffe, hogy neked nem tetszenek a telivérek. Egyes embereket nem lehet beültetni porsche vagy maserati volánja mögé. A corvette-eket csak bizonyos emberek értékelik.[/QUOTE]Ha-ha-ha. Nagyon vicces.És megmondanád, hogy mi alapján emeled azokat a sz*ros kis atv-ket (szigorúan kisbetûkkel) annyira a fellegekbe?Egyrészt szerintem ízlésficamotok van. Aztán az, hogy Rodeo exlovadat annyira de megbízható, engedelmes és emiatt olyan hûdenagyonjó kis lovacskának tartod, szerintem nem azt bizonyítja, hogy pl. egy corvette-el ér fel, hanem hogy mondjuk nem is tudsz rendesen lovagolni és azért érzed olyan jól magad rajta.No meg aztán leszámítva, hogy esetleg gyorsabbak más fajta lovaknál, még mi olyan jó rajtuk? Mer’ nekem aztán nem kell, hogy megnyerjem vele a derbyt, de szerintem nektek sem. A kocsikhoz nem értek, de gondolom egy corvette jó drága lehet. Egy csomó atv-t lehet venni nem is olyan sokért...Szóval mitõl is olyan jó minõségû ez az atv, amit én nem értékelek, mert nem vagyok olyan bizonyos ember?

#204 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 15:18

Legyek a segéded? :o))

#205 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 15:21

Atv pfújolásban? Posted Image

#206 ando

ando

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 15:29

Miközben itt szépen lehúzod õket, ugyan nézd már meg, hogy nincsen-e véletlenül telivér a te lovaid felmenõi között!

#207 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 15:30

A kocsma elõtt gondoltam, a pisztolypárbajban. Mert ezért Sheriff lepuffant, mint egy qtyát:o)

#208 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 23:13

Na Mongol, meg vagy velem elégedve? ;) Bazs! Részemrõl oké, lehetsz a segédem. De tudnod kell, hogy magamat meg tudom védeni, de arra már nem biztos, hogy futja az erõmbõl, hogy még Téged is megvédjelek. Szóval Te döntesz. :D Ando! Igazából nem tudom eldönteni a lovam felmenõi közül minden névrõl, hogy vajon atv-e or valami más-e. Ha pedig van (már pedig kell hogy legyen) valahol atv is az elõdök között, képzeld egy cseppet sem zavar! Ugyanis a félvérek is valahol az atv-kbõl fejlõdtek ki, csak sokkal jobbak lettek. Posted Image Egyébként Dalnok felmenõi:Ramzes Junior │ —— Ramzes III607 Széplak I —— 1689 Ramzes III-29Maxim VI │ —— 717 Maxim VI (Orgonavirág) 247 Bolyka Elnézést, így egy kicsit nehéz szemléltetni. Ez volt az apai ág. Az anyaival azt hiszem nem érdemes foglalkozni, mert nem sokáig ismertek az õsök. :rolleyes: :D A csikómmal meg azért nem, mert nincs nálam a származási papírja, de kb. tudom, hogy mi van benne és nem atv.Amúgy megmondaná nekem valaki, hogy a Maxim és a Széplak név mit is takar? Mert sajna ezekhez nem igazán értek. Mindig is az volt a fontos, hogy Dalnok milyen... Eddig azt hittem, hogy a Széplak gidrán, de akkor vagy elírták, hogy ez a 607 Széplak I szürke volt, vagy a Széplak nem gidrán. Nos?

#209 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 23:17

Uppsza, sorry!Ezt a származás dolgot így nem tudom szemléltetni sajna. Vegyétek ki belõle, ahogy csak akarjátok. :(

#210 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 23:23

Széplak nekem a Kisbéribõl rémlik.

#211 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 23:32

Jaja... Széplak tuti kisbéri, mert múltkor az egyik lovas újságban volt tenyésszemle, és ott virultak a Széplak xx-ek.

#212 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 23:38

Huhh, de huje vagyok. Most már tudom. Köszi!Akkor van egy kb. 1/8 vér kisbéri lovam. :D

#213 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 27. - 23:40

No és a Maxim?

#214 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 7:40

Az egy nagyon jó mulató, félmeztelen táncosnõkkel.

#215 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 8:15

"Ez a Maxim, az a Maxim, ami maximálisan kell..."Te is voltál, Sheriff??? :D

#216 Ferenc

Ferenc

Vágtabetolós

• Fórumtag
  • 866 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 8:52

Ugyan, Sheriff családos ember, csak tárgyalni jön el otthonról.

#217 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 10:37

:mad:

#218 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 10:47

Hmm. Úgy látom nem sikerült még lelövetnem se magam...Ki érti ezt? :confused: Szóval milyen vérvonal az Maxim??? Valaki!

#219 Ferenc

Ferenc

Vágtabetolós

• Fórumtag
  • 866 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 10:53

Piaffe!Ne legyen ilyen piros a fejed. Ha akarod elviszünk egyszer Téged is a Maximba, persze csak akkor, ha már elmúltál 21. Posted Image Ferenc

#220 Ferenc

Ferenc

Vágtabetolós

• Fórumtag
  • 866 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 10:54

Ja, bocsi.A Maxim kék vérvonal, némi franciás beütéssel.

#221 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 10:56

Ez ojjan kisbéri, mint állat! Merhogy a Maxim is kisbéri. (Beszkennelek neked egy cikket róla, ill. lehet, h egyszerûbb lesz, ha szombaton odaadom.)Ramzes III pedig a Randinak volt az apja, tehát a Dalnok apja Randi testvére. (Valószínûleg innen a szürke szín, mert Randi is szürke.)Tehát kb 75%-ban kisbéri.

#222 terembura

terembura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 917 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 11:27

Nekem olyan atv-m van, akit a galoppról hoztam le 4 évesen (handikap száma: 67,5). Elõtte 2 évig már munkában lovagoltam és azért vettem meg, mert állati kedves, nyugodt, jóindulatú, irányítható volt. Alagon nem igazán foglalkoznak kezdõ lovasokkal. De, ha a mi istálónkhoz jött ilyen, azt biztos, hogy erre ültették, soha senkit nem hagyott el. Versenyben a legnagyobb tömegben is könnyen irányítható maradt - mesélték a zsokéi. A lába egészséges maradt!Mióta az enyém - 4 éve - csak terepen jár. Semmilyen más lóval el nem cserélném. Kicsit riadós, de elrohanni nem akar, csak megijed. Tud lassan és gyorsan. Tudom, hogy ez nem általános, Alagon én is láttam minden féle rossz kinézetû, akár rosszindulatú "dögöt" is. Ebben persze benne van a genetika is, de a nevelés, a törõdés legalább ennyire. Az általam járt istálóban a tréner asszony még este 9-kor is a lovait babusgatja, és itt nem is voltak nagyon bolond jószágok. Ahol vasvillával állították odébb, ott persze volt minden. Az enyém ráadásul még szép is (az elõzõ tulaj azt mondta rá, "ha nõ lenne, biztos becsábítanám az ágyamba"). Terepen nagyon könnyen irányítható, de az biztos, hogy kezdõt kinn nem mernék ráültetni. Az elsõ megijedésénél leesne, de én ezeket élvezem, és biztos hiányozna, ha nem ugrana meg néhányszor.

#223 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 12:36

Jaja, én már írtam múltkor, hogy Randi a mi nagybácsink! :D A szürke pedig tényleg onnan jön, mert az összes Ramzes felmenõ ág szürke volt, meg még az a 607 Széplak I is.Maxim VI sárga, 247 Bolykát pedig nemtom. Tényleg, a Bolyka mi lehet? Valami kisbéri õ is, csak álnéven? Mert az utódja, Orgonavirág igazi kisbéri kell, hogy legyen ezzel a 714 Maxim VI névvel. Õ viszont pej volt. Még nem nagyon láttam kisbérit, ami nem sárga. Náluk lehet más szín is, ugye? Milyen buta vagyok! Hát még ezt sem tudom? Tényleg nem merültem bele soha túlzottan a magyar lófajták tudományába... :D Úgyhogy itt az ideje (csak a helye nem igazán, mert ez az atv-topic Posted Image ).Dalnok anyja meg fekete volt. Biztos szép lenne feketének is, de azért örülök, hogy szürke lett. Így nincs két fekete lovam.Dejó! Van 4,5 éve egy lovam, oszt most derül ki, hogy szinte tiszta kisbéri. Hehe. :D Azonban az a 75 % nagyon sántikál. Eleve a mami vérvonalat nem túlzottan ismerjük ugye. (Attól akár az is lehet kisbéri, de mivel nem tudjuk, most ettõl eltekintünk.) Tehát eleve csak 50 % marad, nem? Aztán az a 1689 Ramzes III-29 apuci sem tiszta kisbéri volt. Na õ volt 75 %-ban az! Te összekevertél valamit. Tehát számításaim szerint Dalnok olyan 37,5 %-ban kisbéri.Azt a cikket pedig kíváncsian várom szombaton ide a kezömbe! ;) Ferenc! Te piszok! Hogy merészelsz gonoszkodni velem? Há’ nem látod, hogy az a Maxim olyan sárgás-féle vér? (No meg eléggé magyaros is. Méghogy francia... Pff!) Posted Image

#224 ando

ando

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 12:41

Kisbéri lehet sárga, szürke, pej, sõt szerintem a feketét is elfogadják.

#225 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 12:46

Köszi!(Ezek szerint Dalnokot is elfogadnák kisbérinek. :D )

#226 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 12:53

Azt írtam, h kb. 75%. Lehet, h valamit rosszul vettem ki a származásból, amit ide írtál. A Ramzes-vonal magyar félvér. Ami kisbéri benne, az a Széplak és a Maxim. Amúgy a kisbériben csak a sárga és a pej az elfogadott, a szürke és a fekete nem. De az igazi kisbériek mind sárgák. Ugyanis ez a szín a fajtajelleg.

#227 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 12:56

Piaffe, nem akarlak megbántani, én sem szeretem az atv-ket, de mindig hozzáteszem, hogy a magyar atv-ket. Tõlünk nyugatabbra olyan atv-k vannak, hogy állad a bokád körül lengedezne! Mondanom se kell, hogy a szocializmus verte szét a magyar atv-állományt is, mint annyi mást... Azért 40-45 év nem kis idõ, pláne, ha károkozásról van szó.A magyar lófajtákhoz pedig tudom ajánlani a NLM idei számait! Posted Image

#228 ultimo

ultimo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 114 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 13:04

Eredeti vonalalapító mének még nem kisbériek voltak.Széplak- eredeti nevén Goldlack- TrakheneniMaxim- asszem õ Atv volt Posted Image ultimo

#229 ando

ando

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 13:09

Bazs, Ezt a netrõl szedtem le:"Leggyakoribb színe ma a sárga, pej. Elõfordul szürkében és ritkán feketében."Ugyanezen a honlapon:"A II. világháború elõtt az azonos tenyésztési technikával létrehozott trakehneni fajtából állítottak fel törzsméneket a kisbéri félvér ménesben. Három mén bizonyult ígéretesnek. Széplak, Formás, Lobogó."A Széplak vonal ezek szerint trakehneniA Maxim pedig egy másik forrás szerint amit találtam atv.Itt a link:http://www.date.hu/i...b/lo/fajta5.htm

#230 ando

ando

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 13:11

Hoppá, asszem párhuzamosan írtunk. De legalább megerõsítettük egymást

#231 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 13:23

Elõfordulni elõfordul, én is láttam már, de nem elfogadott.

#232 terembura

terembura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 917 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 13:28

Kisbériben fedezett fontosabb telivérek:Kisbéri félvér: Deutscher Michel xx (1856), Verneuil xx (1874), Gunnersbury xx (1876), Kisbér öccse xx (1877,) Fenék xx (1883), Filou xx (1886), Dunure xx (1889), Kozma xx (1891), Shannon xx (1895), William Rufus xx (1900), Rocketter xx (1903), Slieve Gallion xx (1904), Maxim xx (1905), Loup xx (1908), Tank xx (1917), Major xx (1922), Fortis xx (1924), Honpolgár xx (1928), Fokos xx (1930), Duce xx (1932). A II. Világháború után pedig Szikrázó xx (eredetileg Scintillant xx, 1961), Rakéta xx (1953), Vinago xx (1961), Riadó xx (1952), Forintos xx (1956), Chitet xx (1954), Ibsen xx (1966), Wacusta xx (1960), Refrain xx (1954), Korhely xx (1960).Forrás: angolteliver.hu

#233 Guest_Szoszó_*

Guest_Szoszó_*
  • Guests

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 13:53

sziasztok! Jövök erõsíteni! Igaz nekem nincs annyi élményem, mint itt sokaknak, de ami van az szép! Posted Image Pár évig lovagoltam csak, de ez alatt az idõ alatt rengeteg élményben volt részem!Még a kezdetek kezdetén volt az istállóban 4 fiatal csõdör. Egytõl egyig gyönyörûek! Ezek közül csak egy volt alkalmas tenyészésre, így a többit ivartalanították. Egyik Gidrán, kettõ félvér, a negyedik pedig egy angol telivér! Kezdettõl fogva õ volt a kedvencem, mert míg a többiek csipkelõdtek, és azzal szórakoztak, hogy nem hallgattak rám, addig Artúr nagyon türelmes volt és segítõkész!(azt fontos tudni, hogy akkor még nem igazán érettem hozzájuk!, és kicsit tartottam is a lovaktól!) Persze herélve csak késõbb lettek, addig legtöbbször én pucoltam õket egymás után! Aztán amikor megszabadították õket férfiasságuktól Artúr hátára ülhettem. Nem sokkal a herélés után voltak még ekkor, így semmi rosszat nem tudtak tenni! És persze utána sem!Amikor csak lehetõségem volt rá Artúron lovagoltam! Mindenhol nagyon kezes volt! Terepen nagyon könnyed volt, karámban könnyen kezelhetõ a többi ló ellenére, és kényelmes minden jármódban! Még ugrattam is vele! Posted Image Csak sajnos megtörtént az, amit senki sem akart, és kívánt! Kolikás lett! Bp-re vitték mûteni. Sikerült ugyan a mûtét, de szegény Artúrom olyan állapotban került vissza, hogy minden bordáját meg tudtam volna számolni! Szörnyû látvány volt! A sikeres mûtét ellenére újra beteg lett, és sajnos ez már megadta a kegyelemdöfést! :( Azóta is elmegetem! Sajnos igazán jó fotóm nincs róla, de még mindig tisztán emlékszem rá!

#234 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 15:57

Na jóvan, mosmán szebben is szemléltetem a [url="http://"http://www.tar.hu/piaffe/szarmazas.htm"]paccom származását[/url].Szerintem annyi, hogy Te nem Dalnok, hanem véletlen 1689 Ramzes II-29 származását vetted alapul.Az a sok-sok xx mit jelent?Filly! Nekem a nyugati atv-k sem tetszenek attól függetlenül, hogy sokkal jobbak, mint a hazaiak. A fajta jellege akkor is hasonló, és nekem pont azért nem tetszenek, mert ahhoz, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkezzenek, mint ami az atv-re jellemzõ, ahhoz olyan testfelépítés is kell. És mondom, hogy amelyik atv már nem annyira bír azokkal a tulajdonságokkal, amik nekem nem tetszenek bennük, azok már általában nem az igazi, tiszta atv-k. De ha úgy gondolod, hogy tényleg leesne az állam sok nyugati atv láttán, akkor mutass nekem!Mandula! Köszi, hogy elküldted a képet! Csak valami hiba van, mert nekem [url="http://"http://www.tar.hu/piaffe/atv.jpg"]így[/url] jött el. :( El tudnád küldeni még1x? És ha lehet, akkor inkább jpg vagy gif formátumban?

#235 Guest_Szoszó_*

Guest_Szoszó_*
  • Guests

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 16:04

Ismertem egy Maxim nevezetû csõdört-Somlóvásárhelyen tanyázik/tanyázott, meg egy Széplakot is, csak azt nem tom hányadik, õ meg Sümegen fedezett, vagy fedez még mostan is, de õ magyar félvér...

#236 terembura

terembura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 917 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 28. - 20:04

Az xx azt jelenti, hogy angol telivér. Olyan meg nincs, hogy tiszta telivér, vagy nem teljesen tiszta. Csak az telivér, amelyiknek mind a két szülõje visszavezethetõ az 1793-ban lezárt General Stad Bookban szereplõ lovakhoz. Tök mindegy, hogy a mostani atv hol él, Mongóliában, vagy Angliában, ha xx, akkor telivér, erre garancia a törzskönyv. Természetesen pont azért, mert nem mindenki futtatja galoppon a lovát, saját szórakoztatására lehet más tenyésztési irányra is szelektálni, pl a külemre (fenotipusos szelekció). Az atv megjelenése azért olyan heterogén, mert a legtöbb tenyésztõ csak és kizárólag gyorsaságra szelektál. Vannak persze olyanok is, akik csak a szép és a gyors lovat tenyésztik, de ez ritka. Igy aztán a megjelenésük olyan, amilyen. Vannak szépek és kevésbé. Szerintem ronda ló nincs, ilyen csak ember lehet.

#237 Bubus

Bubus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 330 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 29. - 8:53

Csatlakozom az elöttem szólóhoz olyan nincs, hogy tiszta telívér. (csak arab és angol telívér van) Mesterséges megtermékenyítés sem megengedett az ATV-nél. A felmenõk csak angol telívérek lehetnek ha nem akkor már félvér az illetõ ló.

#238 terembura

terembura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 917 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 29. - 9:19

Bubus által említett "mesterséges megtermékenyítés" a hétköznapi állattenyésztésben ismeretlen fogalom. Azt mesterséges termékenyítésnek hívják hivatalosan. A különbség a meg-en van. A megtermékenyítés általában laboratóriumi körülmények között zajlik, kimosott petesejtet termékenyítenek meg vett levett ondósejttel, majd beültetik az méhbe (nem biztos, hogy abba az állatba, amelyikbõl apetét kivették). Amikor az inszeminátor a levett spermát bejuttatja a kancába, az "csak" termékenyítés. A bejuttatást követõen ugyanis az ondósejtek ugyanúgy viselkednek, mint ha természetes párzás történt volna.

#239 Bubus

Bubus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 330 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 29. - 11:06

Köszi a javítást!

#240 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 augusztus 29. - 13:31

idézet:
És mondom, hogy amelyik atv már nem annyira bír azokkal a tulajdonságokkal, amik nekem nem tetszenek bennük, azok már általában nem az igazi, tiszta atv-k. [/QUOTE]Bocs, ez tényleg baromság volt.