Kisbéri félvérek
Közzétéve 2004 március 8. - 22:56
Közzétéve 2004 március 9. - 10:49
Közzétéve 2004 március 9. - 10:59
idézet:
Eredeti szerzõ: Eletiti: Zombi!Én voltam. Ami a legfontosabb:A név vál-tozás: Kisbéri és Gidrán Lótenyésztõ Országos Egyesület. A másik:különvált a gidrán tenyésztési bizottság. [/QUOTE]Van nekik valami honlapjuk?Esetleg lehet tudni valamit a bírálati szempontokról?
Közzétéve 2004 március 9. - 13:35
Közzétéve 2004 március 9. - 14:01
Közzétéve 2004 március 9. - 14:32
idézet:
Eredeti szerzõ: Eletiti: Zombika! Nem hívtál meg véletlenül egy kávéra ? Me' ha igen akkó tudom ki vagy! Ha nem , akkor nem! tongue.gif [/QUOTE]Eletiti!Sajnos ez, bocsánat õ nem én voltam, azaz nem velem kávéztál. Ami a jövõben természetesen nincs kizárva. Zsuzskának igaza van, van honlapjuk a Tenyésztési Szabályzat is onnnan érhetõ el és természetesen van írott szempontrendszer a bírálathoz. Sajnos a honlap nem teljesen naprakész, de volt róla szó a közgyûlésen, hogy haladni kívánnak a korral.![]()
Közzétéve 2004 március 9. - 15:01
Közzétéve 2004 március 10. - 14:04
Közzétéve 2004 március 10. - 18:45
Közzétéve 2004 március 10. - 23:02

Közzétéve 2004 március 11. - 0:22
idézet:
Eredeti szerzõ: Eletiti: Zombi! Ez nem talált, de egy kávét majd ihatunk! Ha máskor nem majd jövõre![/QUOTE]Miért ne? Szívesen!
De talán egy tenyésszemlén még össze is futhatunk addig. Jókor jut eszembe: legközelebb az esemény elõtt kell azt a kérdést feltenni, ami most csak utána jutott eszembe...
Közzétéve 2004 március 13. - 1:23

Közzétéve 2004 március 13. - 8:48
Közzétéve 2004 március 16. - 11:25
Közzétéve 2004 március 16. - 11:27
Közzétéve 2004 március 16. - 13:11
Közzétéve 2004 március 17. - 8:48
idézet:
Eredeti szerzõ: csepebaba: Ja és hogyhogy mostantól csak Kisbéri lesz a neve a fajtának? [/QUOTE]A névváltoztatás indokolása az idegen nyelvekre történõ fordítás. A félvér szó szerinti fordítása az angol és a német nyelvben azt a képzetet kelti, hogy nem "fajtalóról" van szó. Példaként néhány német lófajtát hoztak, amelyek neve szimplán hannoveri, holstein, stb , nem hannoveri félvér, stb. Egyszóval az EU csatlakozással indokolták, és a fajta eladhatóságával.A tenyésszemlék idõpontja már ismert, de nem sikerült fejben tartanom. Lesz több is, gondolom ha felhívod az egyesületet, megmondják. [ Március 17, 2004, 07:49: Az üzenetet átszerkesztette: discozombi ]
Közzétéve 2004 március 19. - 21:07
Közzétéve 2004 március 19. - 21:37
Közzétéve 2004 március 19. - 22:30

Közzétéve 2004 március 20. - 0:44

Közzétéve 2004 március 22. - 14:14

Közzétéve 2004 március 23. - 14:53
Közzétéve 2004 március 23. - 16:27
idézet:
Eredeti szerzõ: Hajnal4: Sziasztok!Végigböngésztem a tenyésztési szabályzatot. Úgy értelmeztem, hogy ezek szerint a lovam ( [url="http://"http://www.molnarnet.hu/lovak/Kata%20sz%E1rm.%20lap.doc"]származási lap[/url] ) elõtörszkönyves kanca lehetne. Ha kisbérivel fedeztetném, akkor a csikó már kisbérinek lenne sütve. Jól értem?Szubjektív kérdés: Mennyire van esélye, hogy elfogadják a bírálaton? Képek [url="http://"http://www.zeon.hu/~zmolnar/lovaink/index.html"]itt.[/url] Ki számít kiemelkedõ õsnek? Szerintetek van értelme egyáltalán egy ilyen szemlének, ha a csikót is meg akarom majd tartani? [/QUOTE]Én elõször elvinném szemlére. Ott kiderül, hogy lehet-e a majdani csikó nyereghelyen bélyegzett.Ha igen és ha ez a szempont: fedeztetheted. Ha meg nem, hanem a csikó a lényeg, akkor úgyis mindegy.
Közzétéve 2004 április 4. - 17:23
idézet:
Eredeti szerzõ: discozombi:idézet:[/QUOTE]Nos, én ezt egy kicsit másképp tudom. Ha jól néztem a származási lapot, a csikód valóban úgy néz ki, hogy Elõtörzskönyves lehetne. Én 1 éve utánajárrtam a dolgoknak, mert ugyanebben a cipõben jártam, csak nem gondolkoztam benne tovább, mivel a csikó, amelyik Elõtörzskönyves lehetett volna, ménnek született, így felesleges lett volna tovább érdeklõdnöm. Én beszéltem annak idején a legmagasabb pozíciókban lévõ illetõkkel, innen vannak az információim. Ha a lovad Elõtörzskönyves (lenne) és Kisbérivel fedezteted, abban az esetben elfogadják a csikót fajtatiszta Kisbérinek, de csak egy felnõttkori tenyészszemle alkalmával, így egyértelmû, hogy nem lehet, csak nyakon bélyegezni. Viszont ennek a csikója már nyereghelyen bélyegezhetõ lesz. Tehát a mostani lovadnak csak az unokája lehet nyereghelyen bélyegezhetõ, de már a csikója is Kisbéri félvér lesz, csak nyakon bélyegzett (ha a tenyészszemlén elfogadják, akkor a KB jelet kérheted nyereghelyre bélyegezni, de erre még nem nagyon volt példa tudtommal). Természetesen mindez csak akkor érvényes, ha célirányosan (Kisbérivel)fedezteted.Én elvinném szemlére, akkor is, ha a csikót meg akarnám tartani, mert sosem tudhatja az ember, hogy mi jön közbe, és a csikó könnyebben eladható lesz, amivel Te is jobban jársz.
Eredeti szerzõ: Hajnal4: Sziasztok!Végigböngésztem a tenyésztési szabályzatot. Úgy értelmeztem, hogy ezek szerint a lovam ( [url="http://"http://www.molnarnet.hu/lovak/Kata%20sz%E1rm.%20lap.doc"]származási lap[/url] ) elõtörszkönyves kanca lehetne. Ha kisbérivel fedeztetném, akkor a csikó már kisbérinek lenne sütve. Jól értem?Szubjektív kérdés: Mennyire van esélye, hogy elfogadják a bírálaton? Képek [url="http://"http://www.zeon.hu/~zmolnar/lovaink/index.html"]itt.[/url] Ki számít kiemelkedõ õsnek? Szerintetek van értelme egyáltalán egy ilyen szemlének, ha a csikót is meg akarom majd tartani? [/QUOTE]Én elõször elvinném szemlére. Ott kiderül, hogy lehet-e a majdani csikó nyereghelyen bélyegzett.Ha igen és ha ez a szempont: fedeztetheted. Ha meg nem, hanem a csikó a lényeg, akkor úgyis mindegy.
Közzétéve 2004 április 4. - 19:19
Közzétéve 2004 április 4. - 21:43
Közzétéve 2004 április 4. - 21:52

Közzétéve 2004 április 4. - 21:57

Közzétéve 2004 április 4. - 22:07

Közzétéve 2004 április 4. - 22:14
idézet:
Eredeti szerzõ: Hajnal4: Ááá, ez így még bonyolultabb.....Ha a csikót elfogadják, akkor miért nyakon sütik? (költõi kérdés..) Vagy még az sem biztos, hogy õt(csikó) elfogadják? Azért még gondolkozm a szemlén, de ha nagy a macera vele és nem is olcsó, akkor lehet, hogy leteszek róla (és sima mfv lesz a csikó).Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat! [/QUOTE]Nos a csikó ugye megszületik, majd lebélyegzik. Mivel az anyja nem fajtatiszta egyed, így csak nyakon bélyegzik. Aztán ha betöltötte a 3 éves kort, és elviszed szemlére, ott lebírálják és "rangsorolják", értékelik, hogy milyen mértékben hordozza magán a Kisbéri fajtára jellemzõ jegyeket és gondolom ez alapján eldöntik, hogy elfogadják-e Kisbérinek. Ha igen, kérheted a nyereghelyre a KB bélyegzést. Tehát azért sütik nyakon, mert a bélyegzés megelõzi a tenyészszemlét és egyben bírálatot, hisz egy csikón még nem látni, hogy mi lesz belõle, hordozza-e majd a szükséges jegyeket. De nem nagyon hallottam még olyat, hogy ne fogadták volna el az így odavitt lovakat.Tehát ha elviszed szemlére a mostani lovadat, beveszik Elõtörzskönyesnek, aztán megszületik a csikó, amit nyakon fognak bélyegezni. Ha a csikó betöltötte a 3 éves kort, elviszed szemlére, beveszik fajtatiszta Kisbérinek, majd ennek is csikója születik, amit már lehet nyereghelyen bélyegezni minden különösebb procedúra nélkül, mivel az anyját (a mostani lovad leendõ csikóját) már 3 éves korában elbírálták. Ugyanis hiába van egy nyereghelyen bélyegzett Kisbéri félvér kancád, ha 3 éves kora után nem viszed el legalább egyszer szemlére, akkor a csikója Kisbéri lesz, de nem nyereghelyen bélyegzett. Így érted?
Közzétéve 2004 április 4. - 22:23
Közzétéve 2004 április 4. - 22:32
idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska: Biztos nagyon amatõr kérdés, de mit jelent az elõtörzskönyves? Vagy mi lehet még konkrétan Kata? Szerintem Galagonya pont ugyanebben a cipõben járt, tavaly elvittük szemlére a csikóval együtt, ahol elismerték, és a csikó egybõl nyereghelyen bélyegzett lett (természetesen kisbéri apától). Ha nem vittük volna a csikót, akkor is így lett volna, és innentõl az összes csikója az lehet kisbériben elismert méntõl. Talán mert az anyja törzskanca? [url="http://"http://zsuzska.kerekperec.hu/x/galagonya_sz_lap.doc"]Ez a származása.[/url] Annyira talán nem nagy macera, valamennyit kell fizetni az egyesületbe, de magára a szemlére "csak" oda kell menni. Üllõ nincs messze tõletek, és október elején minden évben van itt szemle. [/QUOTE]Elõtörzskönyv (ET) A méneskönyvi követelményeket el nem érõ kanca az Elõtörzskönyvbe kerülhet, ha származásában az idegen fajtájú, ill. ismeretlen õs az 50%-ot nem éri el, típusában és küllemében a fajtastandardnak megfelelõ. Kata nem lehet Kisbéri, ugyanis nem csak a 4., hanem a 3. õsi sorban is van ismeretlen õs. De az Elõtörzskönyvbe belefér, mert az ismeretlen õs nem éri el az 50%-ot, hisz a származási lap alapján csak 25% neki az ismeretlen.Galagonya valószínûleg azért nem volt nyh-en bélyegezve, mert az Egyesület akkor még nem is létezett. Ha fiatalabb lenne, akkor meg azt mondanám, hogy azért, mert az anyját nem vitték el 3 éves kora után egyszer sem tenyészszemlére. De mivel Galagonya származásilag Kisbéri és szemlére is elvittétek, ahol szintén elfogadták, így a csikója autómatikusan nyereghelyre bélyegzõdik, és innentõl kezdve az összes ezutáni csikója, ha célirányosan a Kisbéri fajtának megfelelõ ménnel párosítják.
Közzétéve 2004 április 4. - 22:37
Közzétéve 2004 április 4. - 22:43
idézet:
Eredeti szerzõ: Hajnal4: Jó lenne, ha így járna. (bár neki vannak hiányosságai õsök terén...)Nem annyira kisbéris a kérdés, de Galeszrõl meg Katáról jut eszembe. Nekik a sütésük olyan, hogy megyejel,(év)szám és másik szám a másik oldalon. Régen csak az évszám utolsó jegyét sütötték? Miért? Most az évszámot két jeggyel sütik....(dehogy baj
) [/QUOTE]Mint írtam, Kata esete még csak kicsit sem hasonlít a Galagonyáéhoz. Ugyanis Katának vannak ismeretlen õsök a származásában, ez nem is lenne gond, ha csak a 4. õsi sorban jelentkeznének, nem már a harmadikban. Így, hogy a harmadikban is van, nem lehet, csak Elõtörzskönyves.Nem tudom a pontos magyarázatát a sütésnek. Talán valami olyasmi, hogy ezt a formátumú sütést a '80-as években kezdték alkalmazni, ahol még nem volt gond, ha csak az utolsó számjegyet sütötték. De mivel eljöttek a '90-es évek, így ezzel már lehetett volna manipulálni. Például aki nem ért a fog alapján történõ kormeghatározáshoz, azt átverhették volna úgy, hogy mondjuk egy 1984-es születésû lóra azt mondják, hogy 1994-ben született, ez indokolta talán a folyamatot, ha jól emlékszem.
Közzétéve 2004 április 4. - 22:48

Közzétéve 2004 április 4. - 22:54
Közzétéve 2004 április 4. - 23:57

Közzétéve 2004 április 5. - 0:07
Közzétéve 2004 április 5. - 0:09