Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Madarak

• Please log in to reply
470 válasz a témához

#201 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 18. - 13:13

Nálunk is több fecske-család lakik, az istállóban is, meg a szomszéd eresz alatt is. A kintiek már kb 1 hete itt vannak, az istállósokat csak tegnap láttam elõször.
Lenne egy kérdésem:
azt tanácsolta egy ismerõs, hogy õsszel jó lenne leverni a fészkeket, mert tele vannak élõsködõvel, és ez gyengíti a fiókákat, hosszú távon rosszat tesz az "állománynak". Tavasszal meg majd pikk-pakk raknak újat, nem ártunk ezzel a madaraknak.
Mit gondoltok errõl? Nem fordulhat elõ, hogy ha nem találják a fészkeiket, elmennek máshová? (mondjuk használatban lévõ istállót nem sokat találnak a környéken)

#202 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 18. - 14:11

Ha le is szeded a fészket akkor is tökéletesen vissza fognak találni. Nem egy ismerõsöm van, aki télen leszedi õket, és tavasszal szinte miniméter pontosan az elõzõ helyére fészkelnek ugyanazok a madarak (gyûrûzött, ellenõrzött álomány :) ). Az élõsködõk meg jó kérdés. Szerintem a tavaszi friss fészekbe is simán beleköltözhetnek.

#203 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 21. - 7:58

Gólya

Turul

#204 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 21. - 22:02

Izland! Ha ennyire aggódsz az élõsködök miatt, akkor célszerû lenne pár mûfészket beszerezni. Azokat kiköltözés után le lehetne szedni, rendbe tenni, fertõtleníteni, majd mehetnének vissza a helyükre.

#205 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 22. - 7:42

Izland! Ha ennyire aggódsz az élõsködök miatt, akkor célszerû lenne pár mûfészket beszerezni. Azokat kiköltözés után le lehetne szedni, rendbe tenni, fertõtleníteni, majd mehetnének vissza a helyükre.

Köszönöm, de igazából én nem aggódom, mert szerintem ez a fecskék dolga*. Csak annyira "belémveszett" egy ismerõs, hogy mennyire rosszat teszek a fecskékkel, ha nem verem le a tavalyi fészküket, mert gyengék lesznek a fiókák és majd útközben úgyis elpusztulnak.
(Azt viszont nem akarnám, hogy leszedem a fészkeket, és nem jönnek vissza, mert most - ha jól számoltam - 4 pár is van :yeah: )

*mármint hogy jó-e nekik a fészek vagy nem.

Edited by izland, 2013 április 22. - 7:44.

#206 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 22. - 11:19

Azért a fecskék sem buta jószágok :). Valószínûleg ha rossz lenne nekik a fészek, nem költenének benne. 1. Alapvetõen a fecse fészek nem sok növényi anyagot tartalmaz, amire pedig jópár élõsködõnek szüksége lenne. 2. A felnõtt madarakban is vannak élõsködõk (tplltetûtõl kezdve elég sokminden), mégsem pusztulnak bele, megtanulják tisztítani magukat. 3. Az élõsködõk télen táplálék hiányában, illetve a fagyok miatt elpusztulnak, így tavaszra nem igazán maradnak a fészekben. 4. Ha mégis levered a fészket, akkor a fecske fog újat építeni, ugyanoda. Ismerik, és szeretik a jól bevált helyeket :). Legfeljebb a plusz fészeképítés miatt egy héttel késöbb kezdenek el költeni, de bajuk nem lesz :)

#207 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 22. - 13:29

A fészket leverni hülyeség! Amit elõttem írtak az mind igaz. A fiókák gyengesége az adott magasságban élõ repülõ rovarok mennyiségétõl függ, ha kevés akkor a madarak gyengülnek s nincs az a szer ami az élõsködöket ilyenkor távol tartaná, ez a természet rendje.

#208 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 20. - 14:17

Sziasztok!

Barátom kézzel készített egyedi röpdéket, madárszálító, tároló ketreceket készít. Akit érdekel, magánban, vagy az alábbi linken megrendelhetõ:

madár röpde

Posted Image

#209 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 17:39

http://index.hu/tudo...olyak_vonulasa/

#210 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 21. - 18:29

Halljátok ti is néha, a madarak nem álltak le az énekkel. Ma egy feketerigót hallgattam, lassabban, csendesebben mondta, de énekelt. Biztos tudja, két hónap és itt a tavasz, gyakorolni kell. :)

Feldobják egy kicsit a hangulatom, ezekben a ködös ronda napokban. Jó, hogy vannak. :)

#211 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 12:50

http://www.youtube.c...h?v=yfzfb1jea1Q

Sosem tudtam ügyesen szotyit törni. Neki meg még foga sincs hozzá :D

#212 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 9:37

http://greenprofit.h...tozas&Itemid=48

veszélyes enyhe tél

#213 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 5. - 21:13

http://index.hu/belf..._sasmergezoket/

#214 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 5. - 21:45

Nem normális emberek :(

#215 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.562 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 12. - 12:32

http://index.hu/belf...lt_a_kemenyben/

Edited by N.C., 2014 március 12. - 12:33.

#216 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.562 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 17. - 23:32

http://index.hu/belf..._a_hortobagyon/

• Kistáltos kedvelte

#217 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 18. - 6:46

De "gyönyörű" a kis édes :D

Köszi a linket, érdekes lesz kukkolni. :)

#218 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 18. - 8:50

Még jó, hogy zavarásra érzékeny fajról van szó, de azért két gyűrű már valahogy rápattant csórira.

#219 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 18. - 11:14

Nagy korában picit nehezebb lehet gyűrűzni.

#220 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 18. - 23:17

Apuci- meg anyucisas mellett ekkora korában is komoly meló lehetett :dev:

#221 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 19. - 19:14

Ilyenkor a szakemberek megfigyelik, és megvárják, míg a papa, és a mama elmenni vadászni, és akkora isözítik a gyűrűzést. Még így is előfordulhatnak balesetek, amikre természetesen fel kell készülniük.
Vannak kifejezettek veszélyes fajok (veszélyesebb, mint a sas), amiketnem is lehet fészeknél gyűrűzni, mert valamelyik szülő mindig figyeli azt, és heves támadásba kezd, ha bárki is a közelébe merészkedik :).

Szóval igen, nem egyszerű dolog a ragadozó madár gyűrűzés :P.

#222 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 30. - 22:21

Illegális lakásbélelők

IMG_6656.JPG

IMG_6658.JPG

IMG_6660.JPG

IMG_6661.JPG

Jöhetnének gyakrabban is lószőrt takarítani.

• Kistáltos kedvelte

#223 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 1. - 8:37

Három banditát nem tűrök meg a portám körül: szarka, szajkó és a kálomista, azaz a dolmányosvarjú.
Bár szorgalmasan pusztítják a mezei rovarokat és egérféléket, ebbeli hasznuk nem ér fel az óriási kárral, amelyet az apró vadban és a házi szárnyasok ivadékában okoznak. 
 Sok közeli vagy távolabbi rokonukkal közös az a szenvedélyük, hogy a fényes tárgyakat fölszedik és elhurcolják; rabló és öldöklő természetük pedig a hollóra emlékeztet. Ezek is megtámadnak apró gerinceseket, még kutya- és macskakölyköket is, főleg azonban baromfikat, hogy megöljék, vagy legalább is megkínozzák őket. A tyúk- és galambfészkeket ez a tolvaj népség csakhamar felfedezi s kíméletlenül kifosztja. Az apróbb énekes madarak jelenlétükben eltünnek, elfogynak a környékről.

Az Eu-s szabályozás miatt csak költés előtti fészek rombolással, zaklatással védekezhetünk ellenük.

Legutóbb az akácfára fészket rakó szarkapárt, (mivel a fészket nem értem el) úgy sikerült távozásra bírnom, hogy egy színes reklám szatyrot rögzítettem a félig kész fészek közelébe. pár napig még a környéken kóboroltak, aztán vették a sátorfát, elköltöztek.

#224 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 1. - 9:59

Nálunk hallom/látom, van mindhárom faj, de fura, mellettük énekesből is van bőven. Talán megvan a megfelelő egyensúly, így elég békességben élhetnek egymás mellett.

A hét végén, mikor elcsendesedett az udvar, ő jött vendégségbe.

1926897_560814260701185_747574165_n.jpg

Edited by Kistáltos, 2014 április 1. - 10:01.

• telivér kedvelte

#225 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 1. - 10:27

Froclee- Bár Fekete István is lőtt a varjúfélékből (én tőle olvastam először a kálomista megnevezést) ,talán legtöbbet uhus vadászattal. Mégis jobb véleménnyel   volt róluk nálad... (lásd: Rózsakunyhó)

Korához képest Jól átlátta a természet összefüggéseit és azokat többféle nézőpontból ítélte meg. Inkább a tárgyias megközelítés híve volt mint az érzelmi alapúé...

#226 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 1. - 10:55

A dolmányos nem túl gyakori a szarkával egyetemben, de hollóból bőven van. A baromfi udvart eddig nem láttam, hogy háborgatták volna, de csibe se nagyon van, nagyobbakat szoktam hozni. Énekesek azért vannak, pacsirta a legtöbb.

Hollóból 98-ban csak egy párról tudtam, de a Medvefarm jó takarmányellátását és védettségét kihasználva rendesen elszaporodtak. Egyik télen, decemberben vagy januárban tiszta napos időben 42 párt számoltam meg egyszerre az égen.

• fafaragó kedvelte

#227 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 1. - 16:00

A szomszéd tanyatulajdonos a vércséket szidja, szerinte az lecsap a csibére bozótosban is. Ennek ellenére mégis sok baromfija van :)

#228 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 4. - 9:21

Pár napja furcsa dolgok potyognak az égből.

Száraz kenyérdarabok (tegnap egy kicsi, ma egy teljes szelet :wot: ), meg mindenféle apró szemét.

Valami fekete társaság (hogy varjú-e vagy holló, nem tudom), a fűzfánkat nézte ki reggeliző helynek, és a Tesco parkolóból összegyűjtött mindenfélét ott próbálják elfogyasztani. :dev:

Remélem, olyasmit nem hordanak ide, ami a kutyáknak gondot okozhat, ha megeszik. :angry:

(A városi parkban mostanában locsolták le a tűzoltók a varjúfészkeket, ezzel próbálták költözésre bírni őket. Bízom benne, hogy a többszáz varjú nem mellettünk óhajt új hazára lelni... Bár a Tesco ezek szerint optimális "vadászterület" .... :dev: )

#229 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 11. - 7:10

Izland, ez jó poén. Mármint, így olvasni. :gm: Megélni már nem biztos.

Más:

testőrt kaptak a pápa békegalambjai. Nem is akármilyet!  :rockon:

http://index.hu/kulf...bekegalambokra/

#230 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 11. - 14:48

Változott a helyzet varjú ügyben: a Tescos reggeli után még körülnéznek a veteményes kertekben is, hátha akad valami csõrükre való finom falat... És egyre több jön reggelente. :angry: Nálunk nincs otthon kert, de a szomszédok nem hiszem, hogy örülni fognak ennek... :dev: (én meg majd annak nem fogok, ha a csirkéket hordják el...)

Tavaly kérdeztem fecske ügyben:

Nálunk is több fecske-család lakik, az istállóban is, meg a szomszéd eresz alatt is. A kintiek már kb 1 hete itt vannak, az istállósokat csak tegnap láttam elõször.
Lenne egy kérdésem:
azt tanácsolta egy ismerõs, hogy õsszel jó lenne leverni a fészkeket, mert tele vannak élõsködõvel, és ez gyengíti a fiókákat, hosszú távon rosszat tesz az "állománynak". Tavasszal meg majd pikk-pakk raknak újat, nem ártunk ezzel a madaraknak.
Mit gondoltok errõl? Nem fordulhat elõ, hogy ha nem találják a fészkeiket, elmennek máshová? (mondjuk használatban lévõ istállót nem sokat találnak a környéken)

Most az a helyzet, hogy a szomszéd faláról végül õsszel levertük a fészkeket, nem kimondottan az élõsködõk miatt, hanem mert elõzõ évben télire beleköltöztek a verebek, és tavasszal nem engedték vissza a fecskéket. SZóval most télire nem maradt ott fészek.

Mostanra viszont már minden istállós fecske beköltözött, de oda, ahonnan levertük a fészkeket, nem jöttek vissza. :unsure:

Vajon a fészek hiánya vagy a veréb-zaklatás emléke miatt?

Vagy csak egyszerűen késnek?

#231 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 11. - 20:33

Jó kérdés, egyértelmű választ nem lehet adni rá.
A fészek hiány alapvetően nem szokta zavarni őket.
Lehet a veréb zaklatás miatt is, vagy mert elpusztult az a pár, aki ott fészkelt. De idén a gólyák is, meg más vándor madarak is később jöttek picit, így az is lehet, hogy az az adott pár még úton van.
Reméljük a legjobbakat :).

#232 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 11. - 21:00

Én meg azt gondolom, a fecskék jól elvoltak addig is, amíg az ember nem verte le a fészkeiket, tehát szerintem nem kell ilyen módon beleszólni az életükbe. De lehet, hogy tévedek...

#233 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 12. - 8:10

Nem hinném, hogy tévedsz, a természet jól elvan ember nélkül. Sőt, sokkal jobban. :)

#234 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 12. - 9:14

Természetesen el van, én már csak arra reagáltam, ha adott ez a helyzet mit lehet tenni, remélni :)

#235 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 12. - 16:56

A beavatkozás leginkább a fecskék érdekében történt, ugyanis amellett, hogy a verebek elfoglaták az üres fészkeket, az újonnan építettekben sem hagyták őket békén, egész nyáron veszeketek (kb 2-3 pár fecske meg vagy 8-10 pár veréb). Az is lehet, hogy nem neveltek 1 fiókát sem a folyamatos csete-paté miatt.
De még az is lehet, hogy itt vannak, csak átköltöztek az istállóba, mert ott mintha túljelentkezés lenne a fészkeknél.
(Bár a veréb is madár, de a másik ok, hogy kiebrudaltuk őket az volt, hogy előszeretettel üdültek a traktor burkolatai alatt, és tele volt minden tollal meg sz.rral. És elég drasztikusan felszaporotak nyár végére, uh emiatt is kénytelenek voltunk kilakoltatni őket.)

#236 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 12. - 21:52

Izland! Talán segíthet valamit, ha műfészkeket használnátok. Azokat költözés után le lehet szedni, tavasszal meg mehet újra fel.

#237 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 12. - 22:27

Köszi, de így is van 5 fészek az állatoknál, és úgy nézem, készül még egy. Uh végül is fecskehiány nincs. :)
Egyébként műfészket hol lehet beszerezni?
  • Kistáltos kedvelte

#238 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 12. - 22:49

Otthon is könnyen készíthető agyagból, de, az MME honlapjáról rendelni is tudsz (ebben az a jó, hogy közben támogatod vele az egyesületet, tehát a madármentést is :) .
http://bolt.mme.hu/m...&category_id=59

#239 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.562 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 28. - 21:58

http://index.hu/belf...lesbagoly_mama/

#240 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 3. - 10:36

Tavaly kérdeztem fecske ügyben:

Lenne egy kérdésem:

Most az a helyzet, hogy a szomszéd faláról végül õsszel levertük a fészkeket, nem kimondottan az élõsködõk miatt, hanem mert elõzõ évben télire beleköltöztek a verebek, és tavasszal nem engedték vissza a fecskéket. SZóval most télire nem maradt ott fészek.
Mostanra viszont már minden istállós fecske beköltözött, de oda, ahonnan levertük a fészkeket, nem jöttek vissza. :unsure:
Vajon a fészek hiánya vagy a veréb-zaklatás emléke miatt?
Vagy csak egyszerűen késnek?
Nos, helyzetjelentek az ominózus falszakaszról:
Mégis visszataláltak a fecskék, és a múlt héten 3 fészek készült, de ebből kettőben már verebek laknak. :(
Gyanítom, hogy költeni idén nem (sem) fognak tudni, szerintem folyamatosan fészket fognak építeni a verebeknek.
Van ötletetek, hogyan lehetne a verebeket távozásra bírni?