Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kérdezz-felelek

• Please log in to reply
985 válasz a témához

#201 Beysha

Beysha

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 199 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 4. - 19:17

Kérdem én, kinek van,mert keresek : Csengõt ló nyakába, gombölyût,és hagyományosat is, nem muszály réz,bármilyen érdekel Karikásostort ( 2m 20 centiset) 40 es bõr régi fajta keményszárú bõrcsizmát (csikósok hordanak ilyet) Elérhetõ áron. Akinek van,írjon légyszíves,sokat segítene,csomó felszerelésem van cserére is. :) :gm: :ang:

#202 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 4. - 23:54

Mi kell ahhoz, hogy valakit töröljenek innen? Nem lehetne valahogy maximálni a hozzászólások számát? Engem rohadtul idegesít valaki (mindenki tudja, hogy kire gondolok), hogy minden topicban, amit olvasok, minden harmadik hozzászólás az övé, hosszú körmondatai az õrületbe kergetnek, ráadásul magán üzenetekkel is bombázott arról, hogy márpedig a lovat verni kell, mert úgy se fáj neki. Határozott fellépésemnek köszönhetõen ez már abba maradt. De komolyan mondom, el is ment a kedvem attól, hogy itt olvasgassak, esetleg hozzá szóljak... és lehet, hogy nem én vagyok az egyetlen. :mad:

#203 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 5. - 0:43

van olyan opció hogy tiltod igy nem kell olvasnod,amenyiben nem élsz ezzel akkor csak simma rosz indulat

#204 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 6. - 14:10

Csengőt ló nyakába, gombölyűt,és hagyományosat is, nem muszály réz,bármilyen érdekel

A Flamingó vásártéren (Bakancsos útnál egy bolhapiac) minden hétvégén szoktam látni egy gyönyörű réz csikócsengettyűt csipkézett bőr szíjjal... nem tudom, mennyit kérhetnek érte.
Ugyanezen a piacon szokott lenni karikás ostor is, bár igaz, nem mindig.

40 es bőr régi fajta keményszárú bőrcsizmát (csikósok hordanak ilyet) Elérhető áron.

A Csillag Jelmezkölcsönző kiárusításában éppen akad, de az ár egy kicsit meredek.
A Vaterán is szokott lenni, meg a dabasi vásárban szoktak kint lenni csizmások, ahol tucatnyi van, és lehet póbázni. De ez utóbbiak sokszor nagyon öreg, kiszáradt, megkeményedett, nem is túl guszta csizmák, szóval lehet, hogy megérné inkább egy kicsit belenyúlni az erszényedbe... persze végülis úgyis az lesz, ami a lábadra illik. Mert egy csizmát nem csak a lábfej mérete jellemez, rossz lehet az rüsztben, torokban, vádliban is, én példul évek óta nem találok a lábamra illőt, már komolyan fontolgatom, hogy csináltatok inkább.

Létezik olyan mesterember, aki meg tudja "stoppolni" a lepattogott zománcú edényt?

A Lampart Műveknél csinának zománcozást (elsősorban vegyészeti berendezésekhez), náluk kéne tudakozódni...
De én úgy tudom, hogy javítani nem lehet, csak fémtisztára csiszolni és teljesen újrazománcozni.

Edited by Kocalovas, 2012 február 6. - 14:11.

#205 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 6. - 15:09

A Lampart Mûveknél csinának zománcozást (elsõsorban vegyészeti berendezésekhez), náluk kéne tudakozódni...

Köszi!
Miután jól kiröhögött a bácsi :D , kedvesen elmesélte, hogy kb 80 évvel ezelõtt még csináltak ilyen lábos-, meg bögretódozást-fódozást, de ma már ilyennel nem foglalkoznak. Viszont mondta, hogy esetleg a bonyhádi Ema-liont kérdezzem meg, akik ugye gyártják ezeket az edényeket. Itt segítõkészen elkérték a számomat, és holnap visszahív az illetékes kolléga. Nézzenek oda...

#206 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 6. - 15:22

Régebben a öntöttvas kád lepattogzott bevonatának javításához lehetett anyagot és ezzel foglalkozó embert találni. A régebben kb. 20 év. Hátha.

#207 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 6. - 15:46

Viszont mondta, hogy esetleg a bonyhádi Ema-liont kérdezzem meg, akik ugye gyártják ezeket az edényeket. Itt segítõkészen elkérték a számomat, és holnap visszahív az illetékes kolléga. Nézzenek oda...

Hú, kíváncsian várom a fejleményeket! Merthogy nekem is van ám kedvenc öntöttvas fazekam...

Régebben a öntöttvas kád lepattogzott bevonatának javításához lehetett anyagot és ezzel foglalkozó embert találni. A régebben kb. 20 év. Hátha.

Igen, ez ma is van még, de ez nem zománc, hanem egy speciális kétkomponenses festék. A kádba a 37 fokos fürdõvízhez jó, de attól tartok, a gázlángot nem köszönné meg...

#208 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 7. - 13:27

Zománcügyi hírek:

Ma délelõtt visszahívtak Bonyhádról. A hölgy mondta, hogy ha a vasig lepattant a zománc, akkor nem lehet már javítani, el kell felejteni az edényt, max tiszta víz forralásához lehet használni. Viszont végigkérdezte, milyen méretû/formájú/mintájú edényekrõl van szó, mert ha 1-1,5 éven belül vettem, akkor küldjem el nekik és kapok helyette másikat! :eek: Mondtam, hogy már régi cuccok, és nem is biztos hogy az Õ termékük, ennek ellenére elkérte a címemet, hogy akkor majd küldenek egy-kettõt a kedvenc méretû edényembõl (az egyik a 6 dl-s, tejforralónak hívott bögre, ami talán a legkihasználtabb konyhai eszközünk). Hát a szavam is elállt, komolyan! Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a sztori vége, de ha nem is küldenek semmit, akkor is a kedvességével szerzett nekem egy jó napot a hölgy. :)

#209 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 7. - 13:31

Ááá!!! A bonyhádi a kedvencem! Honlapjuk vajon van?

#210 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 7. - 14:03

Hogyne lenne! Ema-lion kft

(Filly, a túrós batyut kipróbáltad? Láttad a receptjét, belinkeltem.)

#211 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 7. - 15:30

? (Öregszem...)

#212 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 7. - 16:08

? (Öregszem...)

Így akarjon neked az ember a kedvedben járni. :hupp:

Házi túróból-tojásból-tejbõl-lisztbõl s.k. sütött túrós batyut. Elõtte nyúl-csontlevest sok sárgarépával, brokkolival, szárított vargányával.

Elõbbirõl receptet, lécci! :)

Ábrahám Gézáné: "Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás" c. könyvébõl való.
A legjobb szakácskönyv amivel eddig találkoztam! :)

Itt is van az egész mû, a 71.oldalon van a batyurecept.

Rémlik már? ;)

Edited by hitetlen, 2012 február 7. - 16:09.

#213 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 7. - 17:32

Rémlik, csak valahogy kimaradt... Köszi! És bocsi! :ang:

#214 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 12. - 16:47

A Jilly Cooper könyvekben gyakran olvassák a szereplõk Kipling A máltai macska c könyvét. Viszont ezzel a címmel sehol nem találok hasonlót sem. Vajon melyik könyv lehet ez? Létezik, hogy csak költõi szabadsággal élve egy kitalált könyvet ad a szereplõi kezébe az írónõ, vagy a fordításnál siklott esetleg valami félre? Ha valaki jobban tájékozott a témában légyszi homályosítson fel, köszönöm

#215 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 12. - 19:14

A Jilly Cooper könyvekben gyakran olvassák a szereplõk Kipling A máltai macska c könyvét. Viszont ezzel a címmel sehol nem találok hasonlót sem.

Pedig van ilyen: http://www.readbooko...eadOnLine/2409/

Lehet, hogy nincs magyar fordítása?

#216 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2012 február 12. - 19:38

Köszönöm szépen! Örni ugyanezt a linket küldte veled egyszerre, úgy látszik van ami a pasiknak jobban megy :kir: Magyarul valószínû nem jelent meg, vagy másik címmel, azért nem találtam. De így legalább tovább elmolyolok vele :)

#217 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 8. - 7:16

Szagértõk! Szagemberek! Nagytapasztalatúak! Ha vettem egy mobil internetet, amit ugyi egy SIM-kártyával mûködtetek, ezt a SIM-et símán áttehetem a normál mobilomba is és használhatom telefonálásra is? Avagy csakis a laptopomban használható internetezésre? :eek:

#218 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 8. - 9:23

Szerintem nem, nekem a céges mobilnetes sim csak netezésre jó - vodkafone. (erre amúgy a satöbbiben is van topik, ez itt lovas kérdezz-felelek ;) ) (Átpakoltam a satöbbis topikba. Kéretik figyelni, mert mindkettõ "Kérdezz-felelek", de az egyik lovas, a másik meg lovatlan :) Õz)

Edited by Õz, 2012 július 8. - 15:12.

#219 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 8. - 11:28

Van a pannonnak egy novi új csomagja: praktikum+net. Elõre fizetõs csomag, és minden egyes feltöltéshez ajándékba adnak pár megabájt adatforgalmat. Na persze ez inkább csak arra elég, hogy az ember az emailjait megnézze, vagy ilyesmi, de azért jópofa. Amúgy a mobilnet még mindig szörnyû béna egy kábelhez vagy adsl-hez képest... ha mindenáron a fürdõkádban akar netezni, inkább egy wifi routerben gondolkozzék!

#220 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 8. - 17:03

Szerintem nem, nekem a céges mobilnetes sim csak netezésre jó - vodkafone. (erre amúgy a satöbbiben is van topik, ez itt lovas kérdezz-felelek ;) )
(Átpakoltam a satöbbis topikba. Kéretik figyelni, mert mindkettõ "Kérdezz-felelek", de az egyik lovas, a másik meg lovatlan :) Õz)

bocs...olvasásértés... SZÖVEGÉRTELMEZÉS ;) :ang:

#221 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 21. - 14:40

Salátává olvasott kedvenc könyvem hol rakják rendbe, nem túl drágán és nem túl messze? (pl. Bp)

#222 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 21. - 16:03

Salátává olvasott kedvenc könyvem hol rakják rendbe, nem túl drágán és nem túl messze? (pl. Bp)

Bármelyik könyvkötõnél, de piszok drága. Hat évvel ezelõtt valami 5000-et fizettem egy A/4-es könyvért vászonba, minimális aranyozással.
Esetleg kölcsönkönyvtárakban kérdezõsködj, õk szoktak újraköttetni, lehet, hogy megcsinálják neked fusiba, vagy ilyesmi.

#223 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 24. - 9:03

Van egy macskám s már az 1kg-os csirkék sincsenek biztonságban , évekig jol müködöt nem bántota csak patkányt s más férgeket de idén valamiért átfordult , oda adtam egy lovardának ott nincs apró joszág 5 napig ott volt de ma reggelre haza jött ez 7 km van ide s van köztünk egy város is , kérdésem az lenne mekkora az a távolság ahonan már nem jön haza ? sajnálnám elpusztitani :(

#224 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 24. - 9:15

Nem kellett volna neki megmutatni a Lassie-t... :D Szerintem vidd vissza a lovardába, ha ott meg tudják oldani, hogy egy hétre kb. be legyen zárva, és kapjon rendesen kaját, talán odaszokik. Én hoztam már el így macskát, egy darabig bent volt, utána nem akart elszökni.

#225 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 24. - 17:43

kérdésem az lenne mekkora az a távolság ahonan már nem jön haza ? sajnálnám elpusztitani :(

Macskája válogatja. Van amelyik 15km-et is simán hazamegy, van, amelyiket 7km-en már el lehet veszíteni. Ha tutira akarsz menni, tedd be egy dobozba, és add postára a tõled legtávolabb esõ hazai település polgármesterének címezve hamis feladónévvel. Egy nap alatt kézbesítik, annyit kibír, plusz jó esetben a politikusbûnözõ képét is kidekorálja az addigra megfelelõképpen felbõszült cicus.

Más.

Kalózkodtam egy filmet avi-ban, amihez van egy srt file magyar feliratokkal. Tud valaki nekem olyan programot ajánlani, amelyikkel ebbõl a kettõbõl csinálhatnék egy snassz mezei dvd lemezt, ami bármelyik lejátszóval megnézhetõ? Természetesen ingyenesen letölthetõ programra gondolok.

#226 lóállatjóállat

lóállatjóállat

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 24. - 18:07

Ha nem akarsz sokat tökölni vele az AvitoDVD jó lesz neked. Bár ha feliratot is akarsz bele, azt "égetni" kell, az már tököléses, de nem vészes.

#227 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 24. - 18:38

Ha nem akarsz sokat tökölni vele az AvitoDVD jó lesz neked. Bár ha feliratot is akarsz bele, azt "égetni" kell, az már tököléses, de nem vészes.

No igen, éppen ez a lényeg, hogy a magyar felirat rákerüljön a dvd-re. Felirat nélkül nem nagy ügy aviból dvd-t írni, bármelyik program tudja. Melyik tudja felirattal? És pedig lehetõleg nem ráégetett felirattal, hanem menübõl választhatóval, hiszen ez a dvd szabványban benne van eleve, akkor minek is égetném rá?

#228 lóállatjóállat

lóállatjóállat

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 24. - 21:27

http://dvdx.hu/index...n...&Itemid=289

http://dvdx.hu/index...i...elect&id=12

http://dvdx.hu/index...n...&Itemid=289

#229 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 25. - 13:45

hahó, érettségizõk, felvételizõk! Nem értem ezt a számolgatós rendszert, légyszi segítsetek egy vita eldöntéséhez. Az idén 430 pont eléréséhez, milyen érettségi, illetve év végi jegyek kellettek?

#230 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 25. - 17:33

nagyszerû, hogy szétbarmoltok mindent, a kérdésemre válaszolna valaki, légyszi.... hahó, érettségizõk, felvételizõk! Nem értem ezt a számolgatós rendszert, légyszi segítsetek egy vita eldöntéséhez. Az idén 430 pont eléréséhez, milyen érettségi, illetve év végi jegyek kellettek?

#231 Vampirgirl

Vampirgirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 48 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 25. - 18:04

Igaz én már nem idén felvételiztem, de ha jól tudom azóta nem változtak a pontszámítási módszerek. Érettségi és év végi jegyekbõl maximum 400 pont szerezhetõ, ehhez jöhet még egyéb pluszpont, nyelvvizsgával, emelt érettségivel, stb.

#232 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 25. - 18:07

ezt értem, de hogyan érhetõ el ennyi pont? Vagy akár 482, mint ami idén a legmagasabb volt? Ne mondjátok a kalkulátort, mert az nem ilyen vénnek való, mint én :D Arra vagyok kíváncsi, hogy hányasok kellenek ehhez, vagy milyen %-os érettségi emelt szinten, stb

#233 Vampirgirl

Vampirgirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 48 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 25. - 18:13

Ezt így konkrétan nem lehet megmondani. 430 pontot lehet szerezni kitûnõ bizonyítvánnyal, plusz 100%-os érettségikkel, amibõl az egyik emelt szintû, amiért 40 pont körüli pluszpont jár. Ez máris több mint 430. De lehet rosszabb tanulmányi eredmény, ahol tegyük fel 360 pont jön össze, de szintén van az illetõnek emelt szintû érettségije, nyelvvizsgája, valamilyen hátrányos körülménye, sporteredménye, ami kiad plusz 70 pontot. A pontos számítást már nem tudom, ahhoz jöjjön valaki okosabb.

#234 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 25. - 21:33

Létezik-e ma hazánkban valódi szakemberképzés? Ezt értem a szakmunkás (mostanában ez pejoratív lett), mérnök, gépkezelõ... létezik-e modern termelésre használható frissen végzett ember aki nem akar mosogatni külföldön és tényleg ért ahhoz, amit tanult. Ez komolyan kérdezem.

#235 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 25. - 22:53

Van, egy unokatesóm aki CNC-s, országos tanulmányi versenyen is jól szerepelt, így egyből állást kapott egy nagy cégnél. A kis taknyos már kb. háromszor annyit keres, mint én. :D Tehát létezik. Csak ritka.

#236 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 26. - 5:43

Létezik-e ma hazánkban valódi szakemberképzés? Ezt értem a szakmunkás (mostanában ez pejoratív lett), mérnök, gépkezelõ... létezik-e modern termelésre használható frissen végzett ember aki nem akar mosogatni külföldön és tényleg ért ahhoz, amit tanult. Ez komolyan kérdezem.

Itt fehérváron az Árpád szakképzõ egész jó, egyetlen bibi vele, hogy ott jelenik meg a környékbeli diákok legalja is, akiket már máshova nem vettek fel. Úgyhogy ha ilyen társaságba csapódik az amúgy jó fejû gyerek, akkor szopacs. Viszont tesóm pl. ott végzett, villanyszerelõként, szakmai versenyen országosan elsõ lett, osztálytársa meg harmadik. (asszem' de ez már volt vagy 10 éve.) Szóval, aki akar, az tud itt tanulni, jók a szakoktatók.

Fõiskolákon, egyetemeken a jó részük papírgyár. Mûszaki részen, aki tényleg mérnökként akar dolgozni, a BME jó, ott van gyakorlat is, még ha nem is olyan mint egy MIT, de nem is annyi pénzbõl gazdálkodnak. Meg itt azért a gyakorlat jó része a koleszban zajlik hobbiból. :)
Aki akar, az tud használható tudást+papírt szerezni, csak erre már általánosban rá kell készülni, hogy jó középiskolába kerüljön, hogy aztán jó egyetemre tudjon menni. Nem egyszerû, de nem lehetetlen. Bár fõleg a szülõktõl függ. (ami rohadt nehéz lehet, ötletem sincs, ha gyerekem lenne mit kéne csinálni vele, hogy jó legyen.. bár boldog az lehet csövesként is. )

#237 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 26. - 6:36

létezik-e modern termelésre használható frissen végzett ember aki nem akar mosogatni külföldön és tényleg ért ahhoz, amit tanult. Ez komolyan kérdezem.

Szerintem sose volt. Amikor én végeztem a szakközepet, az egész évfolyamból volt 3-4 ember, akit fölvettem volna, ha mágnás vagyok. És õk sem voltak éppen világszínvonalú szakemberek, hiszen az iskolai tananyag több évtizeddel a világszínvonal után kullogott, de ez a 3-4 ember volt az, aki legalább azt tisztességesen elsajátította, és akinek a képességei megvoltak a továbbfejlõdéshez is.
A többi csak átlébecolta, összepuskázta a négy évet, és aztán egy percig sem dolgozott a szakmájában, nem is szerette, és nem is volt rá képes, mert az alapokat sem értette belõle.

Talán réges régen, a hatvanas években, amikor az ipari tanulók nem az iskolapadban ültek a hét négy napján, és a tanmûhelyben az ötödiken, hanem igazi gyárban, igazi, gyakorlati szakemberektõl tanultak, talán akkor volt azonnal hadra fogható kibocsátás. Ma nincs. Nem véletlenül írják bele az összes álláshirdetésbe, hogy "minimum 1-3 év reveláns gyakorlattal."

#238 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 26. - 7:31

köszönöm a választ.

#239 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 26. - 14:55

Agrobe:
Nem tudom h pontosan milyen jegyek kellenek, de az 500 pont úgy áll össze:

Magyar (irodalom és nyelvtan átlaga), töri, matek, egy nyelv, és egy választott természet tudományos tantárgy 11 és 12-es év végi jegye, ez max: 50 pont és ezt meg kell szorozni kettővel, tehát max: 100pont

Érettségi eredmények átlaga: szintén max.: 100pont

2 Felvételi tárgyának a pontja, ami szintén max: 100-100

Ezeket összeadva kijön a 400 pont.
Ezen felül plusz pont jár a nyelvvizsgáért. Egy középfokú=28 pont, két közép, vagy egy felső= 40 pont.
Emelet szintű érettségiért 38% felett= 50pont jár.

És OKTVért, meg egyéb szociális alapon gyűjthetőek még plusz pontok, melynek az össz. értéke max. 100 pont lehet.

Így 400+100=500 pont

De:
http://www.felvi.hu/...eli/pontszamito

Edited by Eva, 2012 július 26. - 14:57.

#240 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2012 július 27. - 6:56

Itt fehérváron az Árpád szakképző egész jó, egyetlen bibi vele, hogy ott jelenik meg a környékbeli diákok legalja is, akiket már máshova nem vettek fel. Úgyhogy ha ilyen társaságba csapódik az amúgy jó fejű gyerek, akkor szopacs. Viszont tesóm pl. ott végzett, villanyszerelőként, szakmai versenyen országosan első lett, osztálytársa meg harmadik. (asszem' de ez már volt vagy 10 éve.) Szóval, aki akar, az tud itt tanulni, jók a szakoktatók.

Főiskolákon, egyetemeken a jó részük papírgyár. Műszaki részen, aki tényleg mérnökként akar dolgozni, a BME jó, ott van gyakorlat is, még ha nem is olyan mint egy MIT, de nem is annyi pénzből gazdálkodnak. Meg itt azért a gyakorlat jó része a koleszban zajlik hobbiból. :)
Aki akar, az tud használható tudást+papírt szerezni, csak erre már általánosban rá kell készülni, hogy jó középiskolába kerüljön, hogy aztán jó egyetemre tudjon menni. Nem egyszerű, de nem lehetetlen. Bár főleg a szülőktől függ. (ami rohadt nehéz lehet, ötletem sincs, ha gyerekem lenne mit kéne csinálni vele, hogy jó legyen.. bár boldog az lehet csövesként is. )

Az a bajom, hogy beugróra sem tudunk felvenni embert, most sok lett a munka és vagy a régi szaki jön, aki nem hajlandó már 20 éve újítani a tudását és úgy néz a gépekre mint az UFO-ra, emellett hihetetlenül öntelt, mert hogy már mióta szakember. A másik az elkeseredett, ezért elszánt fiatal, aki úgy gondolja, hátha összejön.
Nem jön össze. Ez nem bölcsész kar, hogy valahogy majd megmagyarázom. Ha nem megy, az azonnal kiderül. Ez a bajom, bajunk. Egy ember volt, aki talán, de az ország másik végén, nyilván nem utazik ennyit, havi néhány nap munka miatt.

Edited by shepherd, 2012 július 27. - 7:08.