Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Parasztélet

• Please log in to reply
9440 válasz a témához

#201 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 17:37

Vasárnap ismét voltunk Ópusztaszeren. Végig volt szerencsém nézni, hogyan lop magának kancát egy csõdör a másiktól. Sajnos a bunyójukat nem tudtam fotózni, mire elszaladtam a gépért már végeztek. És azt sem, ahogyan nem engedi vissza a saját csoportjához a csõdör, és végül eltereli az õ területére, mert akkor meg segítebnem kellett. Mindegy ezt a pár fotót feltettem.

http://gallery.site.hu/u/mihok/csodor/

Végül honnét tudják, hogy melyik csikónak ki az apja? Vagy egyáltalán nem papíroznak? :rolleyes:

#202 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 17:39

Köszi! Egy ilyen bála széna meddig elég két lónak kábééé??? Tényleg megfelel 2 nagybálának?

#203 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 17:54

Végül honnét tudják, hogy melyik csikónak ki az apja? Vagy egyáltalán nem papíroznak? :rolleyes:

Nem kérdeztem honnan, elhittem amit mondanak, de majd legközelebb megkérdezem. Olyan nem lehet, hogy tudják melyik csõdör háremébe melyik kancák tartoznak? :confused: Illetve, hogy a legerõsebb csõdör mellet nincs szava a többinek?

Minden esetre Mihóknak a nagyapját és nagyanyját is tudják, hogy ki. Egyébként lehet, hogy felismerik a csikóról az apát, mert Mihók anyját is rögtön tudtam, hogy melyik kanca, akkora a hasonlóság. Nem papíroznak. Belefáradtak mindenbe. Most annyi lovat tartottak meg amennyi kell a bemutatókhoz, a többit eladták. Mihók anyja vemhes, a benne lévõ csikóra megalkudtam.

Köszi! Egy ilyen bála széna meddig elég két lónak kábééé??? Tényleg megfelel 2 nagybálának?

Nem tudom. Mi szalmát vettünk és alomnak használjuk.

#204 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 17:58

Nem kérdeztem honnan, elhittem amit mondanak, de majd legközelebb megkérdezem.

Szerintem inkább hagyd, indiszkrét lenne. :) Csikó-csikó.

#205 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 17:58

Nem kérdeztem honnan, elhittem amit mondanak, de majd legközelebb megkérdezem. Olyan nem lehet, hogy tudják melyik csõdör háremébe melyik kancák tartoznak? :confused: Illetve, hogy a legerõsebb csõdör mellet nincs szava a többinek?

Végülis, ha egy csõdör ráfedez a másik csõdör kancájára, akkor ott már semmi sem biztos! A ménesben tartott lovaknak ha jól értesült vagyok, akkor kötelezõ a vérvétel, úgy tudják biztosra az apa kilétét.

#206 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 18:20

Ha papírozni akarsz. Ha nem és ismered a lovaidat akkor simán tudható. Min, látod, melyik csõdör háremébe tartozik, melyik fedezi. Melyik csõdör fedez egyáltalán, mert a vezérmén nem igazán engedi sárlási idõben a többi csõdört a kancák közelébe,..........

#207 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 19:04

olyan nem fordulhat elõ h a kanca "nem akarja" h elrabolják? és ellenszegül a rabló ménnek?

#208 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 21:46

Ha papírozni akarsz. Ha nem és ismered a lovaidat akkor simán tudható. Min, látod, melyik csõdör háremébe tartozik, melyik fedezi. Melyik csõdör fedez egyáltalán, mert a vezérmén nem igazán engedi sárlási idõben a többi csõdört a kancák közelébe,..........

Erre gondoltam. Mert én itt nálunk tapasztaltam olyat, hogy a rangsorban alul lévõ csõdör, annyira el volt nyomva, hogy olyan testtartással élte az életét, hogy már azt hittem nyomorék. Gyakorlatilag a többi csõdör jelenlétében tudott úgy közlkedni, szószerint, mint egy kutya. Kiment a 40 cm-es karámfa alatt, ha felénéztek a többiek. Aztán amikor a többi csõdör elkerült, egy hét és olyan csõdör lett, tartásban, mindenben, hogy leesett az állam. Ezért gondoltam, hogy csak a legerõsebb csõdör fedez a ménesben, még akkor is, ha több csõdör van. De kakassal is jártunk úgy, hogy nem fejlõdött ki a "vezér" kaks mellet, farktollat sem növesztett, és mindig összehúzta magát apróra.
Tipara! Te lécci mindig nézz be ide, mert az utsó kérdésre sem tudom én a választ! :kv:

#209 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 7. - 22:01

olyan nem fordulhat elõ h a kanca "nem akarja" h elrabolják? és ellenszegül a rabló ménnek?

Ebben a szituban is egyértelmûen nem akarta a kanca. Elõször "lepacsizta" a másik csõdörrel a dolgot a tolvaj. Miután azt megfutamította, ez nagyon rövid idõ alatt lezajlott, azért nem tudtam az igazi bunyót lefotózni, mert annyi ideig nem tartott míg elmentem a 30 méterre lévõ gépért, szóval ezután elkezdet a kancát terelgetni a saját területe felé. A kanca, mint látod a fotókon elõször még nagyon ellenkezett, rohant, de a csõdör, mindig a nyomában volt és mindig a területe felé szorította, nem tudott az ellenkezõ írányba elfutni. Érdekes, köztük nem volt bunyó, egyszerûen elzárta a csõdör a másik utat. A rohangálást megunva a kanca állt. A csõdör pedig, úgy lógatva a nyakát, mint egy gúnár, terelte elõre és nem engedte kitörni semmerre. Ezek nagyon apró lépésekkel történtek vagy csak nyak ingatással. Viszont tartani tartott vagy 30-60 percig. Amikor már megindult a kanca a csõdör területe felé akkor már gyorsan ment a dolog. Egyébként a kanca vemhes. Kérdeztem a Jancsiáéktól, hogy mit akar a csõdör a vemhes kancától? Jancsi azt mondta, ellopja vemhesen, és várja a csikósárlást. Kérdezem, nem öli meg a kis csikót: Azt mondja nekem, nem oroszlán ez te! :kir: Jóvan csak láttam olyan videót, hogy a csõdör megölte a kis csikót, na!
Azért tipara lehet tud olyat is, hogy nem tudja a csõdör elrabolni a kancát! Hogyan van ez tipara?

Mihókkal most azt a gondom, hogy mint kiderült, Karador a nagyapja. Tudják a nagyanyját, apját, anyját. Nyilván én szeretném lesütettni, és származási is jó lett volna Karador végett, de Mackó már felvilágította az agyamat, hogyha az apja nem fedmén akkor ez tárgytalan. Amit magamtól is tudtam volna, de megint elfelejtettem, hogy származási lap hogyan van, mer úgy megõrültem Karador végett. :kir:

#210 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 12:30

Disznót vágtunk.
http://gallery.site....Kep024.jpg.html

Megsüllyedve. /favágás/
http://gallery.site....Kep005.jpg.html

Borjú született.
http://gallery.site....Kep030.jpg.html

http://gallery.site....NavId=x592f72ec

#211 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 15:42

Valaki tudna segíten, hogyan lehet itt megjeleníteni a képeket?

Edited by endypapa, 2009 december 8. - 15:44.

#212 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 15:54

ILYESMIRE GONDOLSZ?

Posted Image

#213 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 16:27

Igen. Köszönöm.

Az ifjú csordás. :)

Posted Image

#214 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 17:05

Hát ez nagyon aranyos kép! Egyébként én már füstölöm a mangalica szalonnát :) Tök nehezen tudom begyújtani a fûrészport.Úgy csináltam,hogy papírba tettem szalmát,meggyújtottam,és rászórtam a fûrészport.De mindig elalszik.

#215 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 17:21

Basszus! Azt nem úgy kell! A szalona szélétöl 4-5 centire késsel vágsz egy lukat. Madzagot raksz bele és felakasztod 1,5-2 m magasra. Egy lemez darabra szorsz fűrészport 15-20cm szélesen, kb 10cm magasan és olyan hosszan amijen hosszan a füstölnivalók felvannak akasztva. A lemezt a szalona alá teszed és megyujtod a kupac akár mindkét végét. Használj egy kis darab alágyújtóst.

#216 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 17:41

Fel vannak akasztva a szalonnák,addig oké.De a fûrészpor nem akar füstölögni,pedig száraz,már egy doboz gyufát elgyujtogattam :D Alágyujtósom nincs,meg az olajos. Tényleg,ha egy kis olajat öntenék rá,csak annyit,hogy ne gyulladjon be.Hopp meg is próbálom...

#217 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 17:45

Olajat NE!!!!!!

#218 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 17:51

Megnéztem,füstöl az,csak elég lájtosan.Olajat nem öntöttem rá.

#219 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 17:56

http://www.solvent.h...0/fustoles1.pdf

Parázsra kell tenni a fûrészport, ergó elõbb parazsat kell gyártanod.
A sonka füstölését meleg füsttel kezdjük, amíg leszárad pác. aztán hideg füsttel folytatjuk.

#220 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:02

Hogy ez nem jutott a fejembe.... Köszi a sza(g)kszerû felvilágosító anyagot!

#221 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:15

Mi a kovetkezokeppen csinaljuk. Veszek egy regi ple vedret, vagy egy kisebb fazakat, furok egy kb 6mm lyukat az aljara(ott kapja majd a levegot), a veder kozepebe beleallitok egy konuszosra faragott fat( mind egy baseball uto, a konusz az azert fontos, hogy mikor kihuzzuk ne omoljon osze a fureszpor, a fa kb 30 cm hoszu, tahat nagyjabol leer a veder aljaig), majd a fa korul jol beledongolom a fureszport, mikozben neha vizet spricolok ra( igy a nedvesseg miatt kesobb eg le). Mikor ez igy megvan a vedret, raallitom ket teglara(hogy alulrol a lyukon keresztuk tudjon levegot kapni), a fat kihuzom, leejtek a lyukba egy darab ego papirt, avval meg egy lemezdarabbal lefedem a vedret, es behelyezem a fustolo sarkaba. A fust szepen fog kiaramlanni a lemez alatt, persze azert neha nem art ranezni, nehogy meggyuljon ott valami, es kokszot csinaljunk a draga kolbaszbol, szalonnabol. Meg jobb ha ezt a vedret valahol a fustolon kivul tudjuk elhelyezeni, es csak magat a fustot vezetjuk be a fustolobe. En semmifele olajat, benzint es egyebb kemikaliat nem ajanlanak a jobb meggyulladas erdekeben, mert bizony az erzodni fog a fustolt termekeken.

Edited by Muki, 2009 december 8. - 18:17.

#222 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:24

Veszek egy regi ple vedret...

Szeretem olvasni ezt a jó ízû erdélyi szóhasználatot. Olyan jellegzetes, hogy elég egy fél mondat, és felismeri az ember. :) :) :) Nosztalgia rulez. :D

#223 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:25

Mi a kovetkezokeppen csinaljuk. Veszek egy regi ple vedret, vagy egy kisebb fazakat, furok egy kb 6mm lyukat az aljara(ott kapja majd a levegot), a veder kozepebe beleallitok egy konuszosra faragott fat( mind egy baseball uto, a konusz az azert fontos, hogy mikor kihuzzuk ne omoljon osze a fureszpor, a fa kb 30 cm hoszu, tahat nagyjabol leer a veder aljaig), majd a fa korul jol beledongolom a fureszport, mikozben neha vizet spricolok ra( igy a nedvesseg miatt kesobb eg le). Mikor ez igy megvan a vedret, raallitom ket teglara(hogy alulrol a lyukon keresztuk tudjon levegot kapni), a fat kihuzom, leejtek a lyukba egy darab ego papirt, avval meg egy lemezdarabbal lefedem a vedret, es behelyezem a fustolo sarkaba. A fust szepen fog kiaramlanni a lemez alatt, persze azert neha nem art ranezni, nehogy meggyuljon ott valami, es kokszot csinaljunk a draga kolbaszbol, szalonnabol. Meg jobb ha ezt a vedret valahol a fustolon kivul tudjuk elhelyezeni, es csak magat a fustot vezetjuk be a fustolobe. En semmifele olajat, benzint es egyebb kemikaliat nem ajanlanak a jobb meggyulladas erdekeben, mert bizony az erzodni fog a fustolt termekeken.

Nálunk a fûrészporos kályha mûködik hasonlóan.

#224 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:29

Segítségre lenne szükségem! Régi nagy álmom teljesült ma, megérkezett a tanyára 2 magyar tarka tehén. Sose volt még tehenem. Ló, birka, kecske, miegyéb megy, de tehenem sosem volt. Szóval 2 évesek, a borjaik kb:300 (!) kilósan, ma lettek leválasztva. Holnaptól kezdeném fejni õket, de még sosem voltak fejve. Teljesen szelídek, de fejve még nem voltak. Milyen eshetõségek fordulhatnak elõ? Fejni tudok. Hogy szokták kezdeni? Ha kb: májusban fognak újra elleni meddig lehet fejni és mikor kell apasztani? Mennyi lenne az ideális tejmennyiség? A választ elõre is köszönöm. :)

#225 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:30

Holnap ki fogom próbálni a vödrös megoldást,ma már nem állok neki a sötétben,mert kint a kertben van a füstölõ.Az esõ is szemerkél. Köszönöm.Jövõre már biztos nem leszek ilyen béna :D

#226 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:36

Segítségre lenne szükségem! Régi nagy álmom teljesült ma, megérkezett a tanyára 2 magyar tarka tehén. Sose volt még tehenem. Ló, birka, kecske, miegyéb megy, de tehenem sosem volt. Szóval 2 évesek, a borjaik kb:300 (!) kilósan, ma lettek leválasztva. Holnaptól kezdeném fejni õket, de még sosem voltak fejve. Teljesen szelídek, de fejve még nem voltak. Milyen eshetõségek fordulhatnak elõ? Fejni tudok. Hogy szokták kezdeni? Ha kb: májusban fognak újra elleni meddig lehet fejni és mikor kell apasztani? Mennyi lenne az ideális tejmennyiség? A választ elõre is köszönöm. :)

Ellés elött két hónappal kell elapastani, így március elején.
Háztájiban 10-20l laktációs átlag jó.
Ha tudsz fejni, hogy érted akezdés hogyanját?

Holnap ki fogom próbálni a vödrös megoldást,ma már nem állok neki a sötétben,mert kint a kertben van a füstölõ.Az esõ is szemerkél.
Köszönöm.Jövõre már biztos nem leszek ilyen béna :D

Valahogy el kell kezdeni. :)

#227 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:37

Esetleg rúgásra készüljek-e? Elõ szokott fordulni? Lehet tenni valamit ellene...stb...

#228 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:43

Hát Szami mi rúgásgátlót használtunk, nem egy kínzóeszköz, és ha megszokta hogy nem bántod, és ez neki is jó már nem lesz rá szükség. Egyébként sztem biztos kapálózni fog. Elapasztani pedig ellés elõtt kettõ hónappal szokták mifelénk. Ha hamarabb apasztod nem gond, de ennél tovább semmiképp sem szabad, különben a borjú nem fejlõdik rendesen. Sok sikert, én imádtam fejni a tehenet, és pucolgatni. Valahogy olyan megnyugtató.

#229 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:45

Annyira szeretnék én is tehenet,imádjuk a házi tejet.Az a baj,hogy félek a tehéntõl,de gondoltam,ha bociként kerülne hozzám.akkor hozzászoknék.

#230 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:46

Esetleg rúgásra készüljek-e? Elõ szokott fordulni? Lehet tenni valamit ellene...stb...

Igen elõlrõl hajolva közelítsd. Ne gugolva mert tud elõre rugni, és pont az öledbe taposhat.
Ha még nem volt fejve nem biztos, hogy egybõl leadja a tejet.
Ha fenntartja alá kell engedni a borjút amíg megindul. Egy 300kg-al ez már nehézségekbe ütközhet.
Ha rugós, rugásgátlót belehet szerezni.

#231 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:56

ILYESMIRE GONDOLSZ?

Posted Image

Azt szeretnem kerdezni, mitol lettek azok a vagasok, hasadasok a disznon? Forazva volt? Vagy perzselve, es felhuzaskor szetszakadt a vekony bor?
En most vasarnap vagom ezt az illetot.
Posted Image

#232 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 18:57

Köszönöm szépen, ez hasznos volt. A borjúk a régi helyükön maradtak, így sajna nem tudom aláengedni. Náluk nincs olyan, hogy feszít a tej és leadja ha kellemetlen neki? Elnézést ha szakmaiatlankodok, remélhetõleg gyorsan belejövök. Csórókat hasig érõ sárból hozták, reggel rendberakással kezdek. Egyébként marha jó fejek! Ölembe teszik a fejüket és szemmel láthatólag nagyon örültek a száraz helynek és a lucernának. Fura, hogy a tehén is tud szeretni...lónál már megszoktam. :-) Megkaptam minden papírjukat. Az állatorvosi vizsgálataik a tejtermelés szempontjából májusiak. Mennyi idõnként kell vizsgáltatni?

#233 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 19:09

Azt szeretnem kerdezni, mitol lettek azok a vagasok, hasadasok a disznon? Forazva volt? Vagy perzselve, es felhuzaskor szetszakadt a vekony bor?
En most vasarnap vagom ezt az illetot.
Posted Image

Perzseléskor felhólygosodott /gõz/ és kirepedt.
Ez egy göbe volt. Hízónál még nem fordult elõ.

Köszönöm szépen, ez hasznos volt. A borjúk a régi helyükön maradtak, így sajna nem tudom aláengedni. Náluk nincs olyan, hogy feszít a tej és leadja ha kellemetlen neki? Elnézést ha szakmaiatlankodok, remélhetõleg gyorsan belejövök. Csórókat hasig érõ sárból hozták, reggel rendberakással kezdek. Egyébként marha jó fejek! Ölembe teszik a fejüket és szemmel láthatólag nagyon örültek a száraz helynek és a lucernának. Fura, hogy a tehén is tud szeretni...lónál már megszoktam. :-)
Megkaptam minden papírjukat. Az állatorvosi vizsgálataik a tejtermelés szempontjából májusiak. Mennyi idõnként kell vizsgáltatni?

Fáj neki ilyenkor nemigazán hagyja magát fejni.
De muszály, különben sose lesz tejed. :)
Tbc-re évente .
Vért 2 vagy 4 évente vesznek.
Ha veszel mégegyet, kaphatsz anyatehén támogatást. 40000ft/db/év.

#234 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 8. - 19:17

Köszönöm szépen, ez hasznos volt. A borjúk a régi helyükön maradtak, így sajna nem tudom aláengedni. Náluk nincs olyan, hogy feszít a tej és leadja ha kellemetlen neki? Elnézést ha szakmaiatlankodok, remélhetőleg gyorsan belejövök. Csórókat hasig érő sárból hozták, reggel rendberakással kezdek. Egyébként marha jó fejek! Ölembe teszik a fejüket és szemmel láthatólag nagyon örültek a száraz helynek és a lucernának. Fura, hogy a tehén is tud szeretni...lónál már megszoktam. :-)
Megkaptam minden papírjukat. Az állatorvosi vizsgálataik a tejtermelés szempontjából májusiak. Mennyi időnként kell vizsgáltatni?

Milyen vizsgalatok? Zsirtartalom, szomatikus sejtszam? Ha eladasra szanod a tejet, akkor gondolom az ottani torvenykezes ezt szabalyozza. Ha meg csak sajat felhasznalasra, akkor ez nagyjabol rajtad mulik. Nagyobb teheneszeteknel naponta ellenorzik ezeket az adatokat a tej atadasakor.(Most latom kozben irt endypapa, szerintem inkabb azok a vizsgalatok erdekelhetnek teged, egy olyan tehenet amit borjunevelesre hasznaltak, nem nagyon szoktak a tejminosegi parameterek szerint vizsgalgatni).

Edited by Muki, 2009 december 8. - 19:21.

#235 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 9. - 20:50

Ha tejet szeretnél eladni, kb kettõ hetente kell elküldened a laborba a tejet. Ez kötelezõ, az utolsó infóm kb 10 000 Ft havonta. Az ottani állatorvos bevonásával kell megoldani, ha csak saját részre, elég ha a tehén min. hármasmentes. A papírján fel kell legyen tüntetve hogy miktõl mentes, az orvos ezt is megmutatja, ha nem akkor mindenképp csináltasd meg. Ez nem befolyásolja sem a tej minõségét, sem az árát, de kibukik ha gond van. Ez egyébként megállapodás kérdése az eladó és vevõ között ki csináltatja. Élõ állatra van 60 napos garancia ha jól emlékszem, ez idõ alatt bármi gond van visszakozhatsz. Miután az állatorvosunk rendszeresen járt oltogatni a hármasmentes tehenünket, kiderült hogy meg sincs csináltatva a vizsgálat, és nem is kell oltani hármasmentesen. Olyan orvost keress, akinek a tudásában meg lehet bízni, és nem csak a pénzedet hordja. Ha eladod a tejet, kettõ órán belül kell eladnod, eddig még nem szaporodik föl a tejben a tejsavbaktériumok száma olyan mértékben hogy rontaná a tej minõségét. Aztán is eladható valameddig(erre már nem emlékszem pontosan 24-72 h?) de külön tejhûtõt kell kialakítanod, ide még a kecske tejét sem teheted, sem egyéb hûteni való terméket. Egy kicsi hûtõvel simán megoldható. Mi nem foglalkoztunk kihordással, de aki akart az vihetett tõlünk saját felelõsségre. Nagyon sokan szertték, csak szegény Gyöngyinket csak családi kapacitásra vettük 13 évesen, alig adott 6 litert egy nap. Egy borja volt nálunk, azt sajna helyhiány miatt eladtuk, aztán a második ellés elõtt egy pár hónappal döglötten találtuk az istállóban. Semmi jele nem volt betegségnek, rossz közérzetnek. A krumplival, lucernával nagyon vigyázzatok, rettentõ hamar képesek felfújódni.

#236 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 11. - 19:23

http://gallery.site....etkepek_001.jpg
http://gallery.site....etkepek_005.jpg
Mostanában ezzel foglalatoskodot falunk tevékenyebb része. A családot a méretek miatt raktam oda.

Edited by zsebi0202, 2009 december 11. - 19:25.

#237 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 11. - 19:43

Gyönyörû lett! :ang:

#238 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 11. - 20:27

Szami! Hogy megy a fejés?

#239 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 11. - 21:11

zsebi! ezt a templomba készítettétek? csodálatos szép!

#240 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 11. - 22:01

Köszönöm mindenki nevében aki részt vett benne. Kitaláltuk, megcsináltuk. A falu közepén áll, egy üres telken.A Polgármesterünk vásárt tervez mögé, holnap még világosban lefényképezem. Kb hétfõn kezdtük elõször, aztán ha 10 ember összerakta, természetesen a közmunkások nagybani segítségével. Ezért köszönet és hála Polgármesterünknek. Csak természetes anyagokból van, semmi mû. Szerintem is gyönyörû, ez az elsõ mûvünk.
http://gallery.site....ek_009.jpg.html
Itt még pár kép amit átlapozhattok.