Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#2241 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 14:53

-Réka_d-nek: Hát a fene tuggya, de biztos mögtapsóták.

#2242 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 15:00

igazad lehet, én is mögtapsótáknak néztem :P :ang:

#2243 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 15:13

Nemtom, én a mostani díjlovagló trendet nehezen fogom. Iramfokozás címszó alatt pl. a fültövük felé vakarásznak a lábtövükkel, miközben a hátuljuk paralitikusan vonszolódik utánuk, az iramot hagyjuk. Igen látványos, de nem indulnék el velük a szomszéd faluba birkafõzõ versenyre, bedermedne a tálba a faggyú, mire odaérek ezzel a technikával.

#2244 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 15:25

Ez aranyos volt. :)

#2245 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 16:36

Nemtom, én a mostani díjlovagló trendet nehezen fogom. Iramfokozás címszó alatt pl. a fültövük felé vakarásznak a lábtövükkel, miközben a hátuljuk paralitikusan vonszolódik utánuk, az iramot hagyjuk. Igen látványos, de nem indulnék el velük a szomszéd faluba birkafõzõ versenyre, bedermedne a tálba a faggyú, mire odaérek ezzel a technikával.

Balatonvilágoson viszont volt egy kieséses verseny este, az egyik versenyszám a nyújtott ügggentés volt, na, ott Lovász József klasszikusat alakított. Landgrafnak sem lehetne ellene semmi kifogása. :) S mint Bazsi bácsi, konferatõr felhívta figyelmet, az egyenes végén oly könnyedséggel vette fel a lovat, mintha a fizika törvényei arra a 6 mázsára éppen nem is vonatkoztak volna.

Ez aranyos volt. :)

Mitõl lassú, ha gyors? :D

#2246 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 16:41

- Ori-nak: Ha nem bánod, szakági eszmecserén használnám az érvrendszeredet!

#2247 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 22:48

Balatonvilágoson viszont volt egy kieséses verseny este, az egyik versenyszám a nyújtott ügggentés volt, na, ott Lovász József klasszikusat alakított.

No ezt szívesen megnéztem volna

Edited by Saby, 2010 augusztus 24. - 22:49.

#2248 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 7:32

Nem bánom. Azt akartam vele kifejezni, hogy az a mezei lovas, aki a bûvös négyszögön kívül is használni óhajtja a lovát, nem biztos, hogy azon a kiképzési skálán szeretne elindulni, amelynek a csúcsát a mai díjlovagló elit képezi. Mert nálam az iramfokozás olyan alpári dolgot jelent, hogy gyorsabban haladok A-ból B-be, nem azt, hogy kiinteget a ló a bíróknak. Illetve hosszabb távon a famotorosság nem megkerülhetõ szerintem.

Ezen a videón pl. a ló szinte kilõ elõre nyújtott ügetésben, nem olyan látványos, mint Totilas-é, de vele elindulnék a szomszéd faluba.

#2249 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 7:47

Reiner Klimkét nem lehet összehasonlítani a mai felhozatallal :)

#2250 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 7:52

- Azt hiszem,akkor inkább ezt az iskolát követjük.Számunkra eredményesebbnek tûnik, ugyanis vasárnap a harmadik faluban lesz verseny, lábon megyünk. Így legalább odaérünk...

#2251 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 7:57

- Azt hiszem,akkor inkább ezt az iskolát követjük.

Ezt megbeszéltük. ;)

Számunkra eredményesebbnek tûnik, ugyanis vasárnap a harmadik faluban lesz verseny, lábon megyünk. Így legalább odaérünk... Azt hittem, csak én vagyok ilyen elvetemült, hogy lábon megyek díjlovagló versenyre.

#2252 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 11:10

No ezt szívesen megnéztem volna

Én szerencsés vagyok,sokszor látom Õt, kár hogy kevesen és keveset nézik, volna mit ! :rolleyes:

#2253 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 12:48

Nem bánom.

Két napja ezen tûnõdök, ezta két szót vajon mire írtad. :)

Reiner Klimkét nem lehet összehasonlítani a mai felhozatallal :)

Merjél ilyent mondani a Totilasfüggõ topicban. :D

Én szerencsés vagyok,sokszor látom Õt, kár hogy kevesen és keveset nézik, volna mit ! :rolleyes:

Ezt azonnal magyarázd meg földrajzilag. :D Biatorbágy Üllõ határába került?

Azért valamit nem értek. A nyújtott ügetés négyszögbeli bemutatásának célja az lenne, hogy tud-e nyújtani. Elég sok versenyzõ van, ki csak szaporáz. De a szaporázás, az más gyakorlat tárgya. Azonban egyiket tudva nem megy a másik? Szerintetek?

#2254 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 13:00

Azért valamit nem értek. A nyújtott ügetés négyszögbeli bemutatásának célja az lenne, hogy tud-e nyújtani. Elég sok versenyzõ van, ki csak szaporáz. De a szaporázás, az más gyakorlat tárgya. Azonban egyiket tudva nem megy a másik? Szerintetek?

Szaporáz persze, mert elcsapta a gyomrát! :D :D (Bocs, magas labda... :dev: )

Ahogy én látom: mostanában sokszor a nyújtás pl nem vállból jön, csak a ló feljebb emeli a nyújtott elsõ lábát, miközben a váll kötött(ebb), fix(ebb) marad. A hátsó lábak témáját már szerintem mindenki lerágta a gumicsontról. :)
Régebben, amikor még klásszikus volt a díjvonaglás, akkor az ütemfokozás valóban fokozást jelentett, látható sebességfokozással. Majd keresek régi könyvet, hogyan is fogalmazták ezt anno, egészen pontosan.

Másrészt érdekelne, hogy mitõl változik a díjlovaglás, aminek régi gyökerei vannak: másabb felépítésûek a lovak, ezért mást lehet/kell követelni, vagy a világtrend változik, újítani, könnyíteni akarnak a lovasok? Abszolút nem kekeckedek, csak és kizárólag tanulni szeretnék a válaszokból. :)

Ezen a videón pl. a ló szinte kilõ elõre nyújtott ügetésben, nem olyan látványos, mint Totilas-é, de vele elindulnék a szomszéd faluba.

Köszi! Jó látni egy ilyen kiváló párost :)

#2255 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 13:23

Két napja ezen tûnõdök, ezta két szót vajon mire írtad. :)

Merjél ilyent mondani a Totilasfüggõ topicban. :D

Ezt azonnal magyarázd meg földrajzilag. :D Biatorbágy Üllõ határába került?

Hááát azúgyvanhogy amikor a környéken van verseny (Pest megye) én megyek ha tudok és csapódok a Kovács Ernõhöz lovászkodni, aki az én edzõm volt.Õ meg Lovi tanítványa és így a jó társaság adott, már csak figyelni kell a melegítõ/pálya szélén és raktározni a sok okosságot :D
Lovi már Debrecenben edzõsködik :mad:
Na meg a sok hülyeséget is... "aszongya: 10-bõl egyszer még élvezi is az ember ha lóra ül"
hát így.... ;)

A szakmai részéhez nem szólnék hozzá, mert én sem a "modern díjlovaglás" oldalán állok.... :dev:

#2256 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 13:27

Csak maradjunk a beszélgetésben egymás között tiszták. Hívhatjuk a fából épített, rongydarabbal a szelet hasznosító, és így vizen elõre haladó teknõszerû alkotmányt kaktusznak, csak utána, ha kaktuszt mondunk, ne gondoljunk szúrós sivatagi növényre. Ezen elméleti fejtegetés után, ne használjuk más-más értelemben az iram, ütem, tempó fogalmakat, és akkor érteni értjük egymást. E pillanatban azért a sebesség látványosan fokozódik a nyújtással... Régen sem a "lábfrekvencia" növelése volt a cél a sebes ügetésnél. Emlékeim szerint. (Még a lovas fogalmak is elméleti felhívás volt, de kedves fórumtársam alább már alátámasztotta, hogy a figyelmeztetésem jogos volt, mert az ütemnek már másik értelemezését vette elõ, mint én az iram, ütem párosnál.)

Edited by Ernest, 2010 augusztus 25. - 13:35.

#2257 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 13:32

--Hát az ütemességet nemigen illene föladni fokozáskor sem, se így, se úgy. (folytatnám, de a gyerök elzavar a gép elõl...)

#2258 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 13:33

Akkor kár volt nem beírnod az életkorodat, ha kiderül, hogy gyerök van - ez már egy támpont. :)

...Majd keresek régi könyvet, hogyan is fogalmazták ezt anno, egészen pontosan.

Nézzük meg Podhajskyt.

Hááát azúgyvanhogy amikor a környéken van verseny (Pest megye) én megyek ha tudok és csapódok a Kovács Ernõhöz lovászkodni, aki az én edzõm volt.Õ meg Lovi tanítványa és így a jó társaság adott, már csak figyelni kell a melegítõ/pálya szélén és raktározni a sok okosságot :D
Lovi már Debrecenben edzõsködik :mad:
Na meg a sok hülyeséget is... "aszongya: 10-bõl egyszer még élvezi is az ember ha lóra ül"
hát így.... ;)

A szakmai részéhez nem szólnék hozzá, mert én sem a "modern díjlovaglás" oldalán állok.... :dev:

Nahát. Kovács Ernõ szimpatikus pasi. Szereti a képeimet, amiket róla készítek. :)

Ja, még itt feljebb volt a változás, mint kérdés. Kövy András szerint "ezek a német származású" lovak mások, mint a régiek, akikkel 1970 körül barátkoztunk (ugyan nem minden tulajdonságot tárgyaltunk ki).

Edited by Ernest, 2010 augusztus 25. - 13:50.

#2259 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 13:56

Wow. Mostanában is van annyi nézõ az olimpián, mint 84-ben?

#2260 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 14:18

Ha már Piaffe, itt egy idézet tõle, engedély nélkül: Az ütem, a lendület és az iram nem keverendõ össze! Egy megfelelõen kiképzett ló esetében az ütem és az iram egymástól teljesen elválasztható, független tényezõ. Például az ügetésnek négy fajtáját különböztetjük meg: az összeszedett, a munka-, a közép- és a nyújtott ügetést. Egy jármódon belül az ütemnek állandónak kell maradnia, vagyis míg összeszedett ügetésben a ló kevésbé halad, addig nyújtott ügetésben gyorsabban, de ugyanabban a ritmusban. (Ha mondjuk megnézünk egy zenés kûrt, ott is tapasztalhatjuk, hogy egy azonos jármód alá játszott zene ritmusa nem változik, csak a dinamikussága. Ezen felfogás szerint nyújtott ügetésben a ló tértnyerõbben halad, miközben lábait ugyanarra a dobszóra emelgeti. Hogy hülyén fogalmazzak. Ez itt majdnem 10 éves felfogás. Szerintem régen sem volt másképpen. De mivel lusta vagyok, eddig vártam, hogy más idézze be Podhajskyt, mert nekem ahhoz fel kell állni egy asztalra. Felálltam... Hát, õ is úgy gondolta 1965-ben, mint Piaffe. A mai lehetõségek miatt tudjuk, hogy a valóságos ló az ideális képzelgések és az anyagiasság csodás kevercse (Madách már nem kérhet jogdíjat). A nagydíjas lovak úgy mozognak nyújtott ügetésben, hogy a tamtam is sûrûbb lesz, mondjuk 10%-al, de az átlépés (nagyobb lókörben mérve) meg 50 cm-t képes változni! Ez utóbbi úgy lehetséges, hogy többet van levegõben, ehhez magasabbra lökés kell, ehhez meg több izom. Szóval van azért itt háttér...

Edited by Ernest, 2010 augusztus 25. - 14:51.

#2261 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 15:40

A mai lehetõségek miatt tudjuk, hogy a valóságos ló az ideális képzelgések és az anyagiasság csodás kevercse (Madách már nem kérhet jogdíjat).

Óh, beh szép szentencia! :D

Amúgy köszi a pontosítást és szellemidézést a lendület-ütem-iram-fokozás témában! (Itten csak egy mûkedvelõ böffent bele idõnként személyemben a témába. :) )

#2262 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 15:51

Hobbilovassá csendesülve s undorral szemlélve a négyszöget s a benne folyó dolgokat :dev: , csak a Klimke-linket szeretném megköszönni... Hát én megkönnyeztem, mondhat bárki bármit, ma már nagyitóval kell keresni a hasonlókat.

#2263 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 25. - 16:03

Nos, nyilván nem ugyanazt a négyszöget nézzük.

#2264 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 26. - 6:16

:D :ang: valószinû, a te objektived nem torzit, az én szemem már sajnos visszafordithatatlanul... hú, ebbe az utolsó szóba majdnem belesültem...

#2265 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 27. - 14:35

na itte a maestro!
http://www.youtube.c...feature=related

#2266 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 28. - 6:05

Köszi a videót :)

#2267 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 28. - 10:20

Asziszem ebbe nem lehet belekötni. :)

#2268 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 28. - 10:23

Spanishereit, köszi a nép nevében. (Pár fényképem készült, de gondoltam, csak felrakja más is az ott készült képeit...)

Edited by Ernest, 2010 augusztus 28. - 10:24.

#2269 Borcsa

Borcsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 408 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 28. - 15:46

Jön valaki Fótra szept. 10-12? :rolleyes:

#2270 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 29. - 20:44

ki tudja mit jelent az hogy: kadencírozott, kadencírozott vágta?

#2271 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 29. - 20:59

Háát olyan emelkedett. :D nem olyan lapos, elsietõs

#2272 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 29. - 21:26

aham, értem :) akkor mért nem ezt írják? :D az én lovam eddig nem tudta hogy kademicsodásan (a barátom szerint kandírozottan :D )vágtázik, mégis szépen, és jól ment neki :) bocsi, el is felejtettem: köszi szépen a választ :)

#2273 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 30. - 11:31

Jön valaki Fótra szept. 10-12? :rolleyes:

Szia!
Lehet, családi program függõ, de ha sikerül 2 fõvel+Ernesttel is egyeztetünk :D
DE CSAK NÉZN ;)

Edited by Spanishereit, 2010 augusztus 30. - 11:32.

#2274 Borcsa

Borcsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 408 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 30. - 18:59

Akkor majd lesek :) Egyébként nem tudom mennyit fogok látni belõle, írnokoskodni megyek. :gm:

#2275 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 30. - 19:38

Beszéljünk meg egy feltûnés nélküli ismertetõjelet. Mondjuk 131 db sárga szekfû a gomblyukadban. :)

Asziszem ebbe nem lehet belekötni. :)

Lelkesedést nem nagyon okozott, sajnos. Mármint ezen a fórumon.

Edited by Ernest, 2010 augusztus 30. - 19:41.

#2276 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 30. - 22:05

- De igen, csak a taps- és a bravó szörnyecskékkel nem akartam a komolyságot rontani!!!

#2277 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 30. - 22:33

Lelkesedést nem nagyon okozott, sajnos. Mármint ezen a fórumon.

Azért hárman is kifejeztük tetszésünket. Ne légy telhetetlen! :)

#2278 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 31. - 7:39

:kocc: :P ;)

#2279 maya_dee

maya_dee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 34 hozzászólás

Közzétéve 2010 szeptember 2. - 19:43

Sziasztok! tud valaki olyan videót,ahol a3-as programot lovagol valaki? ha igen,nagyon megköszönném a videót,vagy a linket!

#2280 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 szeptember 9. - 9:44

Holnap Fót!