Zablák tudománya
Közzétéve 2012 május 10. - 9:21
Közzétéve 2012 május 10. - 10:26
Nemes egyszerûséggel annyival, hogy minél lejjebb csatolod a szárat (minél nagyobb az erõkar), annál erõsebb a zabla.Elsõsorban a 3 karikás érdekel, de persze kíváncsi vagyok a 4 karikás változatra is, hogy az mivel tud többet.
Én mondjuk személy szerint inkább a feszítõláncosakat preferálom, abból is a pelhamet, de ennek csak annyi az oka, hogy úgy tapasztaltam, hogy több ló fogadja el azt könnyebben, mint a gag zablákat (nem tudom mi miatt, lehet a "mosolyogtató"-effekt az oka

Közzétéve 2012 május 10. - 10:27

Edited by börni, 2012 május 10. - 10:31.
Közzétéve 2012 május 10. - 10:49

Közzétéve 2012 május 10. - 12:44
Közzétéve 2012 szeptember 17. - 7:44

Közzétéve 2012 szeptember 17. - 10:35

Közzétéve 2012 szeptember 17. - 11:09

Közzétéve 2012 szeptember 17. - 19:33
Közzétéve 2012 szeptember 17. - 22:48

Közzétéve 2012 szeptember 18. - 6:19
Közzétéve 2012 szeptember 18. - 11:25
Micklem kantár
Edited by chyki, 2012 szeptember 18. - 11:26.
Közzétéve 2012 szeptember 18. - 12:32
Köszi, de ezzel kb semmire nem mentem:p
Leginkább azért, mert jelen esetben nem a legenyhébb, vagyis semmilyen, hanem a meglévőnél eggyel enyhébb zablát keresek.
Nem túl életszerű, hogy egy lóra, aki rajtam kívül alapból mindenkit leszór magáról aki , aki nem feszes szárral ugratja vágtába és legalább 8 éve van kantárral lovagolva, bosallal üljek fel....azért itt kutakodok, mert nem ismerem a műanyag és a többszöröaen tört, görgős, st zablák hatásmechanizmusát...de egyenlőre zablában gondolkodok és a meglévő problemek feltérképezésében, nem a zabla nélküliségben...az távlati cél.
Szia!
Én nem azt, írtam, hogy rögtön ülj fel bosallal!

üdv!
Edited by Nogajijasz, 2012 szeptember 18. - 12:34.
Közzétéve 2012 szeptember 20. - 16:17
Közzétéve 2012 szeptember 20. - 20:33
Közzétéve 2012 szeptember 20. - 21:33
Nekem ugyanez a probélmám, de nálunk ez még újkeletû, remélem túlesünk ezen a hullámvölgyön is..setleg volt már valakinek hasonló tapasztalata?
Azért a tapasztalatomat megosztom

Terveim szerint a telet idomítással töltjük, és orvosoljuk ezeket a hiányosságokat..
A "Gondolatok a lovaglásról" c. könyvben is szó esik hasonló problémáról.
Közzétéve 2012 szeptember 20. - 21:44

Közzétéve 2012 október 7. - 22:27
Lehet, hogy volt már róla szó, akkor ne haragudjatok. Ismeri valaki ezt a zablát?

Én még soha nem láttam ilyet, és nem is tudom, hogy mûködik, mi a pontosa mechanikája (mármint hogyan hat a lóra). Elvileg azt mondják róla, hogy feszült lovaknál hatásos, mert megnyugtatja õket, de hogyan?
Ismeri esetleg valaki?
Közzétéve 2012 október 8. - 6:21

Közzétéve 2012 október 8. - 9:22

Közzétéve 2012 október 8. - 12:46
Közzétéve 2012 október 8. - 15:24

Közzétéve 2012 október 9. - 20:05
Közzétéve 2012 október 10. - 14:11

Közzétéve 2013 január 31. - 9:19
Egy ismerõsöm kérdezte, hogy mi a különbség funkciójában, hatásában a liverpool típusú feszítõs fogatzabla (mozognak a szárai) és az ugyanúgy kinézõ fogatzabla között, aminek viszont rögzített szárai vannak.
Mondtam neki jótól kérdezed, mert fogatban nem igazán vagyok otthon...
Esetleg valaki?
Itt egy kép róla:
fogat zabla
Közzétéve 2013 február 3. - 15:45
Közzétéve 2013 február 3. - 17:12
Sziasztok! Nekem olyan "problémám" van, hogy a ló, amit jelenleg lovagolok, nagyon merev, és nagyon kemény a szája. Eleinte csikózablával volt lovagolva, de annyira belefeszült, hogy képtelenség volt megtartani. A csikózabla után kipróbáltuk nála a négypontosat, a szárat nem a legalsó karikába csatoltuk, hanem eggyel fölötte. 1-2 alkalommal nagyon szépen ment vele, beadta a fejét készségesen, de azóta semmi, "megszokta" a zablát. Régebben csikózablával, kikötõvel is lovagolták, de amint levették róla, minden a régi volt. Azt figyeltem meg az elõzõ és a jelenlegi zablánál is, hogy a bal felét fogja nagyon, leginkább a bal kézbe feszül bele, és nem engedi el. Maga a ló mozgása nagyon dinamikus, a hátuljával dolgozik maga alá, de a fejét nem adja le, a száját reszelni meg nem akarom, nem is ez a cél, hanem, hogy szép, elengedett legyen. Van ötletetek, hogy mit lehetne tenni, esetleg volt már valakinek hasonló tapasztalata?
sajnos volt , voltizs ló volt cserélgetük a zablákat 0 eredményel , fél ora mulva a bal válamat már ugy éreztem mintha kiakarnák tépni a helyéröl ,megoldás pedig az volt hogy megraktam ha balra akartam fordulni s nem ugy müködött ahogy akartam aztán lassan visza puhult a szája is ..........................
Közzétéve 2013 február 3. - 18:37
sajnos volt , voltizs ló volt cserélgetük a zablákat 0 eredményel , fél ora mulva a bal válamat már ugy éreztem mintha kiakarnák tépni a helyéröl ,megoldás pedig az volt hogy megraktam ha balra akartam fordulni s nem ugy müködött ahogy akartam aztán lassan visza puhult a szája is ..........................
Ezt ugye te sem gondolod komolyan, hogy attól "puhult meg" a ló szája, hogy elverted???????
doorii, nekem meglepõ módon a visszalépés jött be. Jázminkám még két éve rángatta a frjét, ment szár ellen, nyujtotta ki a nyelvét oldalra és brutál kemény volt a szája.
A vastag csikózablát lecseréltem elõször egy gumisra, ami javított a helyzeten. Támaszkodni nem kezdett, de egyre jobban figyelt a szársegítségre. Persze igyekeztem a lehetõ legkevesebb dzárral és a legtöbb csizmával lovagolni.
Viszont a brutális áttörést az hozta meg, hogy elkezdtem kötõfékkel lovagolni. Annyira megörült, hogy nincs basztatva a szája semennyire, hogy amikor két hónap mulva felkantároztam, támaszkodott és minden extra nélkül, magától beadta a tarkóját.
Én inkább azt javaslom, hogy kísérletképpen váltsatok valami kellemes enyhe zablára idomításhoz-verés helyett;)
Közzétéve 2013 február 3. - 18:43
Ezt ugye te sem gondolod komolyan, hogy attól "puhult meg" a ló szája, hogy elverted???????
de bezony pedig attol, amugy lovak szájának keménysége sokszor nem tényleges kikeményedés hanem agybol jövö dolog
Közzétéve 2013 február 3. - 18:48
de bezony pedig attol, amugy lovak szájának keménysége sokszor nem tényleges kikeményedés hanem agybol jövö dolog
Jahh....a fájdalom agyból jön, a félelem agyból jön.
Meg a bizalom és a jó érzés is.
Közzétéve 2013 február 3. - 20:51
Valóban nem "tényleges kikeményedés". Inkább egyéb testtájakból eredõ fizikai fájdalom, merevség, helytelen lovaglás eredménye.de bezony pedig attol, amugy lovak szájának keménysége sokszor nem tényleges kikeményedés hanem agybol jövö dolog
Közzétéve 2013 február 3. - 21:35
... a brutális áttörést az hozta meg, hogy elkezdtem kötõfékkel lovagolni. Annyira megörült, hogy nincs basztatva a szája semennyire, hogy amikor két hónap mulva felkantároztam, támaszkodott és minden extra nélkül, magától beadta a tarkóját.
Én inkább azt javaslom, hogy kísérletképpen váltsatok valami kellemes enyhe zablára idomításhoz-verés helyett;)
vééégre!!!!

... a zabla tépésébõl eredõ fájdalom, amit okoz a lovas hibás beidegzõdése, s 'szájon keresztül való büntetés', vagy az ijedtségbõl, bizonytalanságból való belerántás..., vagy a biztonságérzet gondolatából fakadó statikus húzás... a ló meg - amekkora marha, nekirohan a fájdalomnak :( Meg a megszokás, sokan elsõ reakcióból rántanak a zablába még földrõl vezetéskor is, bármilyen váratlan eseményre...
Fáj a hátam - kapkodom a fejem, a fent ülõ beleránt... Ni', ott vannak a csajok, odafordulok, még höhögök is - beleránt... Megijedek, nekiiramodok,utol ne érjen a kardfogú tigris, a fent ülõ beletép - büntet...
Akkor már inkább nadrágold el - ha rászolgált - minthogy a száron keresztül büntess...
... a kemény szájú voltizslovat sem csodálom, szerencsétleneknek az alsó állkapcsuknál fogva húzzák tartásba a fejüket, s szinte egész életükön át így dolgoznak...
Ja, a kérdés...
A kétszertörtnél nem akkora gond, ha nagyobb a kelleténél, mert nem sarkosan törik meg a ló szájában, ha hosszabb is, nem nyomódik fel a csuklós rész a szájpadra - ami könnyen megesik, ha egy normál csuklós zabla méreten felüli.Ha nem olivás, húzz rá zablagumit, az valamicskét felvesz belõle

Közzétéve 2013 február 3. - 21:41

Közzétéve 2013 február 3. - 21:48
vagy a voltizsálás ;)Valóban nem "tényleges kikeményedés". Inkább egyéb testtájakból eredõ fizikai fájdalom, merevség, helytelen lovaglás eredménye.
Közzétéve 2013 február 3. - 23:05
És hozzá kell tenni, hogy (legtöbbször) nem a zabla miatt van, hanem a lovas miatt.. Rosszak a segítségek, összezavarodik a ló, egyre feljebb emeli a fejét, hogy meneküljön a fájdalom elõl, beesik a háta, ettõl darabos lesz a mozgása, az ergya lovas pattog rajta, attól még jobban elkezd fájni a ló háta, és így tovább. Pakolják bele a feszítõket, aztán el lesz könyvelve idióta rohanós lónak. Ültem ilyenen, feszítõ helyett kapott csikózablát, 3 nap múlva szõrén, wescosan lógó szárral szép gömbölyû vágtában terepeztünk.
![]()
Ha egy 30 kilós gyereket akar az ember hintáztatni, akkor ha rossz idõben löki a hintát, sehova nem jut. Ha egy 20000 newtonos pneumatikus munkahengerrel löki a gyereket rossz idõben, akkor se fog hintázni (csak szétszóródnak a belsõ szervei a játszótér területén).
Áiiiiiii, ez a hintás hasonatl tiszta Hauseos, nagyon bejövõs!!//
börni....nem id tudom, hogy jött ez amúgy nálunk...de az biztid, hogy ami a lovat illeti, nekem elsõ az õ jóléze.
Iszonyat sokat agyaltam ezen a zabla, száj, nyelv dolgon.
Az a durva, hogy Jázmin 10 éves és eddig senki el se gondolkozott, hogy "váááá, ez nem kutya, hogy lógjon a nyelve, tán valami nem okkés"...
Meg hát izé....ez alap kiképzési össuefüggés, hogy ha valami nem megy, visszalépünk egy fokot, jármódot, vagy kiképzési skálán egywt és onnan javítunk hibát. Zabla témában is logikusnak tûnt.
Nálunk jól elõ lett készítve a kerekedés, sokat lovaglok csizmával, meg nagyon rámegyek, hogy elengedett legyen. Ezért tufott mûködni a zabla elhagyása, mert minden más már addigra a helyén volt. A kis dilis észre se nagyon vette, hogy valami más a szája nem basztatásán kivül:D
Közzétéve 2013 február 4. - 8:45
Ezzel kapcsolatban senkinek sincs véleménye, tapasztalata?Sziasztok!
Egy ismerõsöm kérdezte, hogy mi a különbség funkciójában, hatásában a liverpool típusú feszítõs fogatzabla (mozognak a szárai) és az ugyanúgy kinézõ fogatzabla között, aminek viszont rögzített szárai vannak.
Mondtam neki jótól kérdezed, mert fogatban nem igazán vagyok otthon...
Esetleg valaki?
Itt egy kép róla:
fogat zabla

Közzétéve 2013 február 4. - 19:55
Közzétéve 2013 február 4. - 19:57
Nem vagyok benne biztos, hogy értem a kérdést :confused:kell nem kell? 1-2-3 ránc?