Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#2201 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 10. - 9:21

Kérdés mit értesz Pessoa zabla alatt? 3-4 karikás gag zablát?

#2202 astocki

astocki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 269 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 10. - 9:40

Én erre gondoltam. (akár betét nélkül is) Tudtommal ez nem gag zabla, de lehet hogy tévedek.
zabla
Elsõsorban a 3 karikás érdekel, de persze kíváncsi vagyok a 4 karikás változatra is, hogy az mivel tud többet.

#2203 LiLo

LiLo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 132 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 10. - 10:06

Posted Image

Gag zabla-ként mûködik. Ezen a honlapon jó leírás van (angolul) a zablákról (is).

Edited by LiLo, 2012 május 10. - 10:07.

#2204 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 10. - 10:26

Elsõsorban a 3 karikás érdekel, de persze kíváncsi vagyok a 4 karikás változatra is, hogy az mivel tud többet.

Nemes egyszerûséggel annyival, hogy minél lejjebb csatolod a szárat (minél nagyobb az erõkar), annál erõsebb a zabla.

Én mondjuk személy szerint inkább a feszítõláncosakat preferálom, abból is a pelhamet, de ennek csak annyi az oka, hogy úgy tapasztaltam, hogy több ló fogadja el azt könnyebben, mint a gag zablákat (nem tudom mi miatt, lehet a "mosolyogtató"-effekt az oka :)). Persze tudni kell rendesen beállítani + én szigorúan csak átkötõvel vagy két szárral használnám. De igazából sem a pelham, sem ezek a 3-4 karikásak nem valami überbrutál szerkezetek, szóval szerintem az a legegyszerûbb, ha kipróbálod mind a kettõt, hogy a lovadnak melyik fekszik jobban.

#2205 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 10. - 10:27

Igen jó ez a 'cikk' :) , köszönet az idézésért, bár nem nekem szólt. Ezért a mondatért meg különösen "If you need a bit that gets the head down, you are not prepared for dressage competition." :yeah: Egy helyen érdekes ellentmondás van, belénk még azt verték, legyen a szájszegletben két ránc, akkor van jó magasságban a zabla, itt egy helyen, jóval a zablák bemutatása után, egy 'lógó vasat' hoz a jól csatolt zabla példájára. Változnak az idők...

Edited by börni, 2012 május 10. - 10:31.

#2206 astocki

astocki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 269 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 10. - 10:49

Köszönöm szépen az információkat. Ez egy nagyon jó oldalnak tûnik. A bajom csak annyi, hogy sajnos az angol nyelvtudásom ennyire nem kifinomult. :ang:

#2207 Alatriste commandante

Alatriste commandante

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.123 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 10. - 12:44

a gag zabla különösen lyó, finom, könnyed hatású, ha nem "húzod", hanem emeled a kezeddel a szárat....

#2208 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 17. - 7:44

Segítséget, véleményeket szeretnék kérni a pancimmal kapcsolatban: Elég kevés gondom van szerencsére a lóállattal, de ezek úgy érzem, összefüggenek. A dolgok leglátványosabbja az, hogy egyáltalán nem hajlandó tarkóban hajolni. Általánosságban szépen lehajtott fejjel, készségesen dolgozik, támaszkodik is, csak szét van nyúlva.Egy év alatt ez az egyetlen dolog amiben nem tudtam eredményt elérni nála. Max szabad szemmel alig látható idõszakos részeredményt. Emelett nem igazán habosodik a szája és lógatja a nyelvét. A nyelvlógatás engem baromira zavar, de az edzõk szerint csak esztétikai kérdés, nincs jelentõsége. Nos, szerintem van. Pár hónapig sima csikózablával lovagoltam, de akartam kísérletezgetni a zablákkal....kapott egy egyszer tört gumis olivat. Mivel nem rohanós és én a fordulataival is elégedett vagyok, mindenképpen egy kényelmesebb, enyhébb zablát akartam. A váltás látványos volt, ezzel a zablával sokkal kevésbé lógatja a nyelvét (csak vágtában....ebbõl azt a következtetés vontam le hogy igen is a nyelvlógatás reakció a zablára, mert vágtában keményebb még a kezem az illendõnél....)Az uj zablával az elsõ két alkalommal gyönyörûen habzott a szája. Utána nem....mondjuk nem olyan tapló, mint volt, a nyála azért picit folyik... Vissza a tarkóra....tehát nem hajlik meg, kb az istennek se. Láb problémája nincs....és szerintem a háta se fáj. Óvatosan van lovagolva, mindig rendesen be van melegedve. Lényegében hozzá lehet lovagolni a zablához addig, hogy támaszkodon, de ennyi. Próbálták nálam jobb lovasok is, és semmi. Azt mondták, beton a szája :P és az erõsebb félfelvételekre viszont ellenáll és akkor szár ellen megy. A tavasszal felült rá egy dámalovas picsa (én nem láttam, csak mesélték) aki bereszelte görbületbe a nyakát de utána amikor ráültem, nnna akkor volt bedobott háttal szár ellen menés... Tanácsok, bélemények???:)

#2209 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 17. - 10:35

Tudom, hogy uncsi már, hogy mindig ezt mondom, de én elsõ körben megnézetném a lovat egy "alternatív" szakemberrel, pl. osteopathával. Ha van valami bibi akkor lehet kezelgetni + tud adni tanácsot olyan téren is, hogy lovaglással hogyan lehetne javítani a ló állapotán. Abban egyetértek veled, hogy a nyelvlógatás nem esztétikai kérdés, ne hagyd magad :)

#2210 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 17. - 11:09

Szia! Milyen elvek szerint lett a ló belovagolva,hány éves, mióta dolgozik? Saby által javasoltakkal kezdenék elsõ körben, mert azt, hogy mi hol fáj a lónak, talán az ostheopatha tudja a legjobban... ;) Ha úgy találja, hogy semmije sem fáj, akkor visszagondolnék a ló belovaglására, nem e volt e túl gyors a folyamat, sok csikónál ha túl hamar késztetik az összeszetettségre, mielõtt saját egyensúlyát megtalálná, könnyen tiltakozhat a merev tarkóval, ami késõbb miután a se a lovas se a ló nem enged a 21-bõl szép hamis kráglivá alakul. Én mindenképp az "elõre lefele" nyújtással próbálkoznék és nem a jobban összecsomagolással hátha egyszer enged. A dámalovas erõszakoskodása utáni megnyilvánulása a lónak csak ezt igazolja. A kinyújtott nyelv éppen a nyaki feszesség jele, úgy mint a feszes hátnak a magasra emelt félrecsapott farok és a lábingahosszból való járás a jellemzõ jele. Üljünk csak egy arabon, amelyik feltartott fejjel és farokkal lendületesen üget, akkor a feszes hát fogalma érezhetõvé válik. :D Ha neked olyan edzõd van, akit ez nem érdekel, meg felül mindenki aki "majd megmutatja" nos úgy elég nehéz lesz javítani rajta. üdv!

#2211 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 17. - 19:33

Köszi a válaszokat:D Saby, az ötlet jó, elkezdek szakember után kutakodni:) Nogajijasz, hétköznapi módon lett belovagolva, semmi különös...mondjuk nincs is halálra idomítva...A tesóiból kiindulva megkockáztatom, hogy nem lett csikó korban "megerõszakolva" Az elõre lefelével nincs semmi hiba, nálunk ez -már - alap, a ló nem görcsös meg feszült. Elõre lefelé támaszkodik is. Hamis kráglinak az árnyékát se láttam még nála.... Az elõéletében vannak csúnya foltok, de nem belovagláskor....13 éves, amúg y iskolaló.... Olyan....4-5 éve futószáron eléggé túl lett terhelve egyoldalúan. Az ízületei eléggé meg is sínylették akkor. Mára viszont nagyon szépen túl jutott rajta, a mentális túlterheltségnek nyoma sincs, velem nagyon készséges. (Mással hárpia, de az irreleváns...) Igazából....nem szép, hogy szét van nyúlva.....de nem is tudom, mennyire eröltessem a kérdést... Szeretném majd még enyhébbre cserélni a gumis oliv zablát és egyszer majd kötõfékkel lovagolni.... Abban jól haladunk, már tudok vele odadobott száron vágtázni....mást full izomból bakolásnál ilyenért leszór maháról:p Mi lehet enyhébb zablában amúgy a következõ lépcsõfok???

#2212 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 17. - 22:48

Szia! Azok alapján amit leírtál, csak az a elõször a megoldás amit Saby mondott. Én nem tudok enyhébbet a helyes méretû csikózablánál. Mint a szabadidomítást preferáló egyén, mondhatnám azt is hogy az a legenyhébb zabla ami nincs. Mivel a vaquerok (akiktõl az egész amerikai szabadidomítás el lett sajátítva, sok lovas által), elõször úgy idomítják a csikókat, hogy vastag bõrbosalt tesznek rá, amit aztán egyre vékonyítanak a képzés elõrehaladtával. Miután a csikónak kialakult a természetes támaszkodása, tartása (tehát nem kézbe támaszkodik) kerülhet rá a csikó zablás kantár és csak majd ezután a feszítõs nagy kantár ami a ló munkaeszköze lesz egész életében, de inkább csak dísznek van fenn, ill arra az esetre ha terelésnél határozottabb segítség kell a forduláshoz. Tippem magánban! :D üdv!

#2213 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 18. - 6:19

Köszi, de ezzel kb semmire nem mentem:p Leginkább azért, mert jelen esetben nem a legenyhébb, vagyis semmilyen, hanem a meglévõnél eggyel enyhébb zablát keresek. Nem túl életszerû, hogy egy lóra, aki rajtam kívül alapból mindenkit leszór magáról aki , aki nem feszes szárral ugratja vágtába és legalább 8 éve van kantárral lovagolva, bosallal üljek fel....azért itt kutakodok, mert nem ismerem a mûanyag és a többszöröaen tört, görgõs, st zablák hatásmechanizmusát...de egyenlõre zablában gondolkodok és a meglévõ problemek feltérképezésében, nem a zabla nélküliségben...az távlati cél.

#2214 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 18. - 11:25

Lehet egy gumis / sima csikózabla mellé, egy kényelmesebb kantár lehet a megoldás, amivel részben a ló orrára is tudsz nyomást kifejteni, de a lényege, hogy erõsebb szársegitségnél sem tudod a zablát annyira elmozdítani, hogy belecsengess a szájába illetve csökkenti a nyelvre helyezett nyomást. Többféleképpen csatolható kantár, több céllal, itthon itt találtam róla leirást:

Micklem kantár

Edited by chyki, 2012 szeptember 18. - 11:26.

#2215 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 18. - 12:32

Köszi, de ezzel kb semmire nem mentem:p
Leginkább azért, mert jelen esetben nem a legenyhébb, vagyis semmilyen, hanem a meglévőnél eggyel enyhébb zablát keresek.
Nem túl életszerű, hogy egy lóra, aki rajtam kívül alapból mindenkit leszór magáról aki , aki nem feszes szárral ugratja vágtába és legalább 8 éve van kantárral lovagolva, bosallal üljek fel....azért itt kutakodok, mert nem ismerem a műanyag és a többszöröaen tört, görgős, st zablák hatásmechanizmusát...de egyenlőre zablában gondolkodok és a meglévő problemek feltérképezésében, nem a zabla nélküliségben...az távlati cél.

Szia!

Én nem azt, írtam, hogy rögtön ülj fel bosallal! :D Azt talajról kell elkezdeni. Azt, hogy mást ledobálgat egy szerszámcsere véleményem szerint nem old meg. Lehet, hogy neked egy a lóhoz jobban illő zablával fog menni, a lovad kényelmesebben, de én nem gondolom, hogy hosszútávon bármilyen zabla segítene a tarkó engedésében, úgy hogy azt a lónak is kényelmes.

üdv!

Edited by Nogajijasz, 2012 szeptember 18. - 12:34.

#2216 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 20. - 16:17

Nyilván nem csupán zablával akarom a komplex kérdést kezelni. De ezt szerintem te is levágtad Nogajijasz. Viszont a bosallal felpiszkáltad a fantáziámat, szivesen vennék értekezést róla, hogy mûxik, hogy kell vele lovagolni....

#2217 doorii

doorii

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 51 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 20. - 20:33

Sziasztok! Nekem olyan "problémám" van, hogy a ló, amit jelenleg lovagolok, nagyon merev, és nagyon kemény a szája. Eleinte csikózablával volt lovagolva, de annyira belefeszült, hogy képtelenség volt megtartani. A csikózabla után kipróbáltuk nála a négypontosat, a szárat nem a legalsó karikába csatoltuk, hanem eggyel fölötte. 1-2 alkalommal nagyon szépen ment vele, beadta a fejét készségesen, de azóta semmi, "megszokta" a zablát. Régebben csikózablával, kikötõvel is lovagolták, de amint levették róla, minden a régi volt. Azt figyeltem meg az elõzõ és a jelenlegi zablánál is, hogy a bal felét fogja nagyon, leginkább a bal kézbe feszül bele, és nem engedi el. Maga a ló mozgása nagyon dinamikus, a hátuljával dolgozik maga alá, de a fejét nem adja le, a száját reszelni meg nem akarom, nem is ez a cél, hanem, hogy szép, elengedett legyen. Van ötletetek, hogy mit lehetne tenni, esetleg volt már valakinek hasonló tapasztalata?

#2218 LiLo

LiLo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 132 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 20. - 21:33

setleg volt már valakinek hasonló tapasztalata?

Nekem ugyanez a probélmám, de nálunk ez még újkeletû, remélem túlesünk ezen a hullámvölgyön is..
Azért a tapasztalatomat megosztom :) : a zablaváltás nem megoldás, mindegyiket meg fogja szokni elõbb utóbb.. Nekem a tornáztatás (cavaletti, be-ki, sorozat ugrása) mindig segít (ellazítja a lovat), meg a combra való engedés is javít kicsit a helyzeten..
Terveim szerint a telet idomítással töltjük, és orvosoljuk ezeket a hiányosságokat..
A "Gondolatok a lovaglásról" c. könyvben is szó esik hasonló problémáról.

#2219 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 20. - 21:44

Szia Faonlica! Igen, persze tudom, hogy nem csak zablás kantárt szeretnél használni a lovadhoz. Én a lovaimon is mindkettõt használom, sõt elég sokan az ismeretségi körömbõl. Terepen, mikor egyedül megyek kantárt teszek fel, de a bemutatók, ahol jobban mehet a ló, ott is kantározok. Nyugodtan írd meg mit szeretnél tudni a bosalról. ;) Egy biztos, hogy talajról kell elkezdeni,de szerintem ezt tudod. :D Szia Doori! Nekem az egyik lovam pont ilyen, csak épp jobb kézre. Most már igaz csak vágtában feszít be, de már ügetésben nem. Nekem a sok körkarám segített, és az engedés azonnali dicsérete. Persze kantárral lovagoltam. Bosal is jó,de ahhoz hozzá kell szoknia a lónak. üdv!

#2220 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 7. - 22:27

Sziasztok!

Lehet, hogy volt már róla szó, akkor ne haragudjatok. Ismeri valaki ezt a zablát?
Posted Image
Én még soha nem láttam ilyet, és nem is tudom, hogy mûködik, mi a pontosa mechanikája (mármint hogyan hat a lóra). Elvileg azt mondják róla, hogy feszült lovaknál hatásos, mert megnyugtatja õket, de hogyan?
Ismeri esetleg valaki?

#2221 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 8. - 6:21

Igen. Mondjuk ami nekem van, az egy picit vékonyabb, de én ezt egy erõs zablának tartom, feszült ideges lóra pont nem ezt tenném. De ez én vagyok. Ollós zablának hívják egyébként, kicsit így nehezemre esik leírni a mûködését :D Egyszerûbb lenne ha a kezedben tudnál tartani egyet, úgy lehet látni, hogy kvázi szétnyílik a zabla, és két háromszöget formál a két törésnél.

#2222 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 8. - 9:22

Szerencsére elég vizuális alkat vagyok, így azt eltudtam képzelni, milyen lehet meghajlítva :) Mi van abban az esetben, ha a ló ennél a zablánál elkezdi felülre rakosgatni a nyelvét? Így ránézésre elég éles, kemény zablának tûnik? Akkor milyen lónak lenne ez jó? Te szoktad használni? és milyen lóra? hogy reagál rá?

#2223 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 8. - 12:46

www.sustainabledressage.com angol nyelvû oldal,az egyik fakk sorra veszi a kantár,orrfék és zablatípusokat hatás szerint,magyarázó fotókkal,köztük a fenti inkvizíciós eszközt is. Jó,hasznos írás,egy 'megvilágosodott' díjlovas tollából

#2224 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 8. - 15:24

Már nem használom ezt a zablát. Nagyon régen volt egy ló, amire terepre ezt tettem fel, más lovakra meg csak ilyen kis korrekciós szeánszokra használtam, de azóta némiképp változott a gondolkodásom :)

#2225 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 9. - 20:05

Az ilyen zabla lovarda társalgójába való fali dísznek, "ilyen is létezik gyerekek" felirattal...

#2226 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 10. - 14:11

Köszi a segítséget! Hát az biztos, hogy én semmi pénzért nem használnék ilyet. Nekem tökéletesen megfelelnek a csikó zablák, vagy olív zablák, egyszer kétszer törtek, vagy a zabla nélküli lovaglás :) Csak hirtelen elcsodálkoztam, hogy ilyen is van :)

#2227 astocki

astocki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 269 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 31. - 9:19

Sziasztok!

Egy ismerõsöm kérdezte, hogy mi a különbség funkciójában, hatásában a liverpool típusú feszítõs fogatzabla (mozognak a szárai) és az ugyanúgy kinézõ fogatzabla között, aminek viszont rögzített szárai vannak.
Mondtam neki jótól kérdezed, mert fogatban nem igazán vagyok otthon...
Esetleg valaki?

Itt egy kép róla:
fogat zabla

#2228 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 15:45

Segítséééég!!! A lóállatkámnak jelenleg 13,5 zablája van, egyszer tört oliv gumis. Találtam egy kétszer tört mûanyagot, nagyon olcsón, de az 14-es. Azt tudom, hogy fontos a megfelelõ méret, de nem tudom, hogy kétszer törtnél egy fél számmal nagyobb már nem megfelelõnek számít-e.

#2229 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 17:12

Sziasztok! Nekem olyan "problémám" van, hogy a ló, amit jelenleg lovagolok, nagyon merev, és nagyon kemény a szája. Eleinte csikózablával volt lovagolva, de annyira belefeszült, hogy képtelenség volt megtartani. A csikózabla után kipróbáltuk nála a négypontosat, a szárat nem a legalsó karikába csatoltuk, hanem eggyel fölötte. 1-2 alkalommal nagyon szépen ment vele, beadta a fejét készségesen, de azóta semmi, "megszokta" a zablát. Régebben csikózablával, kikötõvel is lovagolták, de amint levették róla, minden a régi volt. Azt figyeltem meg az elõzõ és a jelenlegi zablánál is, hogy a bal felét fogja nagyon, leginkább a bal kézbe feszül bele, és nem engedi el. Maga a ló mozgása nagyon dinamikus, a hátuljával dolgozik maga alá, de a fejét nem adja le, a száját reszelni meg nem akarom, nem is ez a cél, hanem, hogy szép, elengedett legyen. Van ötletetek, hogy mit lehetne tenni, esetleg volt már valakinek hasonló tapasztalata?

sajnos volt , voltizs ló volt cserélgetük a zablákat 0 eredményel , fél ora mulva a bal válamat már ugy éreztem mintha kiakarnák tépni a helyéröl ,megoldás pedig az volt hogy megraktam ha balra akartam fordulni s nem ugy müködött ahogy akartam aztán lassan visza puhult a szája is ..........................

#2230 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 18:37

sajnos volt , voltizs ló volt cserélgetük a zablákat 0 eredményel , fél ora mulva a bal válamat már ugy éreztem mintha kiakarnák tépni a helyéröl ,megoldás pedig az volt hogy megraktam ha balra akartam fordulni s nem ugy müködött ahogy akartam aztán lassan visza puhult a szája is ..........................

Ezt ugye te sem gondolod komolyan, hogy attól "puhult meg" a ló szája, hogy elverted???????

doorii, nekem meglepõ módon a visszalépés jött be. Jázminkám még két éve rángatta a frjét, ment szár ellen, nyujtotta ki a nyelvét oldalra és brutál kemény volt a szája.
A vastag csikózablát lecseréltem elõször egy gumisra, ami javított a helyzeten. Támaszkodni nem kezdett, de egyre jobban figyelt a szársegítségre. Persze igyekeztem a lehetõ legkevesebb dzárral és a legtöbb csizmával lovagolni.
Viszont a brutális áttörést az hozta meg, hogy elkezdtem kötõfékkel lovagolni. Annyira megörült, hogy nincs basztatva a szája semennyire, hogy amikor két hónap mulva felkantároztam, támaszkodott és minden extra nélkül, magától beadta a tarkóját.
Én inkább azt javaslom, hogy kísérletképpen váltsatok valami kellemes enyhe zablára idomításhoz-verés helyett;)

#2231 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 18:43

Ezt ugye te sem gondolod komolyan, hogy attól "puhult meg" a ló szája, hogy elverted???????

de bezony pedig attol, amugy lovak szájának keménysége sokszor nem tényleges kikeményedés hanem agybol jövö dolog

#2232 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 18:48

de bezony pedig attol, amugy lovak szájának keménysége sokszor nem tényleges kikeményedés hanem agybol jövö dolog

Jahh....a fájdalom agyból jön, a félelem agyból jön.
Meg a bizalom és a jó érzés is.

#2233 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 20:51

Valóban nem "tényleges kikeményedés". Inkább egyéb testtájakból eredõ fizikai fájdalom, merevség, helytelen lovaglás eredménye.

#2234 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 21:35

... a brutális áttörést az hozta meg, hogy elkezdtem kötõfékkel lovagolni. Annyira megörült, hogy nincs basztatva a szája semennyire, hogy amikor két hónap mulva felkantároztam, támaszkodott és minden extra nélkül, magától beadta a tarkóját.
Én inkább azt javaslom, hogy kísérletképpen váltsatok valami kellemes enyhe zablára idomításhoz-verés helyett;)

vééégre!!!! :kir: :ang: , nem erõsebb zabla, nem gúzsbakötés :yeah: :yeah: :yeah:

... a zabla tépésébõl eredõ fájdalom, amit okoz a lovas hibás beidegzõdése, s 'szájon keresztül való büntetés', vagy az ijedtségbõl, bizonytalanságból való belerántás..., vagy a biztonságérzet gondolatából fakadó statikus húzás... a ló meg - amekkora marha, nekirohan a fájdalomnak :( Meg a megszokás, sokan elsõ reakcióból rántanak a zablába még földrõl vezetéskor is, bármilyen váratlan eseményre...
Fáj a hátam - kapkodom a fejem, a fent ülõ beleránt... Ni', ott vannak a csajok, odafordulok, még höhögök is - beleránt... Megijedek, nekiiramodok,utol ne érjen a kardfogú tigris, a fent ülõ beletép - büntet...
Akkor már inkább nadrágold el - ha rászolgált - minthogy a száron keresztül büntess...
... a kemény szájú voltizslovat sem csodálom, szerencsétleneknek az alsó állkapcsuknál fogva húzzák tartásba a fejüket, s szinte egész életükön át így dolgoznak...

Ja, a kérdés...
A kétszertörtnél nem akkora gond, ha nagyobb a kelleténél, mert nem sarkosan törik meg a ló szájában, ha hosszabb is, nem nyomódik fel a csuklós rész a szájpadra - ami könnyen megesik, ha egy normál csuklós zabla méreten felüli.Ha nem olivás, húzz rá zablagumit, az valamicskét felvesz belõle :ang:

#2235 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 21:41

És hozzá kell tenni, hogy (legtöbbször) nem a zabla miatt van, hanem a lovas miatt.. Rosszak a segítségek, összezavarodik a ló, egyre feljebb emeli a fejét, hogy meneküljön a fájdalom elõl, beesik a háta, ettõl darabos lesz a mozgása, az ergya lovas pattog rajta, attól még jobban elkezd fájni a ló háta, és így tovább. Pakolják bele a feszítõket, aztán el lesz könyvelve idióta rohanós lónak. Ültem ilyenen, feszítõ helyett kapott csikózablát, 3 nap múlva szõrén, wescosan lógó szárral szép gömbölyû vágtában terepeztünk. :) Ha egy 30 kilós gyereket akar az ember hintáztatni, akkor ha rossz idõben löki a hintát, sehova nem jut. Ha egy 20000 newtonos pneumatikus munkahengerrel löki a gyereket rossz idõben, akkor se fog hintázni (csak szétszóródnak a belsõ szervei a játszótér területén).

#2236 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 21:48

Valóban nem "tényleges kikeményedés". Inkább egyéb testtájakból eredõ fizikai fájdalom, merevség, helytelen lovaglás eredménye.

vagy a voltizsálás ;)

#2237 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 3. - 23:05

És hozzá kell tenni, hogy (legtöbbször) nem a zabla miatt van, hanem a lovas miatt.. Rosszak a segítségek, összezavarodik a ló, egyre feljebb emeli a fejét, hogy meneküljön a fájdalom elõl, beesik a háta, ettõl darabos lesz a mozgása, az ergya lovas pattog rajta, attól még jobban elkezd fájni a ló háta, és így tovább. Pakolják bele a feszítõket, aztán el lesz könyvelve idióta rohanós lónak. Ültem ilyenen, feszítõ helyett kapott csikózablát, 3 nap múlva szõrén, wescosan lógó szárral szép gömbölyû vágtában terepeztünk. :)

Ha egy 30 kilós gyereket akar az ember hintáztatni, akkor ha rossz idõben löki a hintát, sehova nem jut. Ha egy 20000 newtonos pneumatikus munkahengerrel löki a gyereket rossz idõben, akkor se fog hintázni (csak szétszóródnak a belsõ szervei a játszótér területén).

Áiiiiiii, ez a hintás hasonatl tiszta Hauseos, nagyon bejövõs!!//

börni....nem id tudom, hogy jött ez amúgy nálunk...de az biztid, hogy ami a lovat illeti, nekem elsõ az õ jóléze.
Iszonyat sokat agyaltam ezen a zabla, száj, nyelv dolgon.
Az a durva, hogy Jázmin 10 éves és eddig senki el se gondolkozott, hogy "váááá, ez nem kutya, hogy lógjon a nyelve, tán valami nem okkés"...
Meg hát izé....ez alap kiképzési össuefüggés, hogy ha valami nem megy, visszalépünk egy fokot, jármódot, vagy kiképzési skálán egywt és onnan javítunk hibát. Zabla témában is logikusnak tûnt.
Nálunk jól elõ lett készítve a kerekedés, sokat lovaglok csizmával, meg nagyon rámegyek, hogy elengedett legyen. Ezért tufott mûködni a zabla elhagyása, mert minden más már addigra a helyén volt. A kis dilis észre se nagyon vette, hogy valami más a szája nem basztatásán kivül:D

#2238 astocki

astocki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 269 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 4. - 8:45

Sziasztok!

Egy ismerõsöm kérdezte, hogy mi a különbség funkciójában, hatásában a liverpool típusú feszítõs fogatzabla (mozognak a szárai) és az ugyanúgy kinézõ fogatzabla között, aminek viszont rögzített szárai vannak.
Mondtam neki jótól kérdezed, mert fogatban nem igazán vagyok otthon...
Esetleg valaki?

Itt egy kép róla:
fogat zabla

Ezzel kapcsolatban senkinek sincs véleménye, tapasztalata? :ang:

#2239 Jasmine20

Jasmine20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 4. - 19:55

mi a véleményetek a zabla okozta szájráncosodásról? kell nem kell? 1-2-3 ránc?

#2240 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 4. - 19:57

kell nem kell? 1-2-3 ránc?

Nem vagyok benne biztos, hogy értem a kérdést :confused: