Ugrás a tartalmakhoz

Díjlovaglás

• Please log in to reply
3415 válasz a témához

#2201 Hehehe

Hehehe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 695 hozzászólás

Közzétéve 2010 július 9. - 8:38

Jajj ez nagyon jó, már én is láttam. :D Szőke vagyok, én se tudok főzni, de ez általában tényleg senkit nem érdekel... :dev:

#2202 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 július 9. - 19:26

Álmodik a nyomor :kir:

#2203 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 július 10. - 11:22

Tud valaki adni egy olyan linket,vagy oldalt,ahol meg tudom nézni,a díjlovi feladatokat,pl.mibõl áll egy A6,vagy C akármi stb....?
Elõre köszi :)

#2204 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 július 10. - 11:37

D, C, B, és egyéb póniklubos itt.

E(lõkészítõ), A(lapfok) és attól felfelé: itt.

#2205 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 július 10. - 12:05

D, C, B, és egyéb póniklubos itt.

E(lõkészítõ), A(lapfok) és attól felfelé: itt.

Köszönöm!
puszsz :)

#2206 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 3. - 8:11

Sok jót mondanak a most eljövendõ hétvége balatonvilágosi versenyérõl. Az is tény, hogy igen népes verseny lesz! Nagydíjban is indulnak vagy heten.

#2207 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 3. - 11:40

Díjlovaglás western módra

Sokan úgy tartják, hogy a díjlovaglás és a westernlovaglás ég és föld. Nos, amit fentebb látunk, az ennek a cáfolata. A working equitation nevû versenyszámban évrõl-évre rendeznek Európa Bajnokságot, ahol nemzetenként egy-egy 4 fõs csapat vesz részt, A lovak leginkább fullra kiképzett spanyol/andalúz díjlovak, a feladatok pedig leginkább a reining, western riding és a trail keverékébõl állnak.

Elnézem a filmen látható lovast a rúd feletti oldalazás feladat során, s nagyokat nyelek, ha a magyar trail open kategória lovasaira és lovaira gondolok. Istenem! Mennyi mindent kell még megtanulnunk valamennyiünknek!

#2208 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 3. - 14:50

Akarsz beszélni a finom és mégis hatékon segítségekrõl? (nem csak a rudazás közben) A ló-lovas egyensúlyáról? A súlypontokról, az eleje-hátulja terhelésarányáról? stb. de ez inkább a tükörbe való. sztem.

#2209 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 3. - 15:06

Akarsz beszélni a finom és mégis hatékon segítségekrõl? (nem csak a rudazás közben)
A ló-lovas egyensúlyáról? A súlypontokról, az eleje-hátulja terhelésarányáról?

Nem akarok.

#2210 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 3. - 15:27

Sok jót mondanak a most eljövendõ hétvége balatonvilágosi versenyérõl.

Az is tény, hogy igen népes verseny lesz! Nagydíjban is indulnak vagy heten.

Mi ott leszünk a Lovasok.hu-val :)
Szerintem rekord számú nevezés van, mivel sok a pénzdíj.

#2211 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 3. - 16:03

:yeah: ;)

#2212 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 3. - 16:25

Díjlovaglás western módra

Én éppen ellenkezõleg látom. Ez munkalovaglás klasszikus módra. A feladatok emlékeztetnek a western szakágra, a megoldások kevésbé.

#2213 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 3. - 17:35

"a megoldások kevésbé." Mármost ez egy érdekes dolog, hogy mi az, ami, és mi az, ami nem ami... :D Hogy messzirõl ugorjak neki, én a wadnyugathoz olyik értelemben ellentmondásosan viszonyultam mindig, hogy nem akartam elfogadni a spanyolosdit. Nem bántam egy pár kifejezést, mint a mustang meg a mesa, de ezeket csak érdekességnek gondoltam befogadni. Itt a fórumon is megjegyeztem, hogy végre egy ranch, amikor lett egy ranch, ami nem Silverado (bocs, Sheriff :D és nem Bronco). Pedig a ranch se õsi szász szó... de ez az én bajom. :) Amikor egy bosalos klasszikust olvastam valaha, és elkezdte mondani, hogy a kaliforniai spanyol vaquerok lovastudományát a texasi cowboyok hogy irigyelték, mérgemben letettem 20 évre a könyvet. :D Szóval, lehet, hogy 100 éve mást mondtak volna. (Mesa tranzisztor is volt, szóval az egy szép szó. :D )

#2214 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 17. - 8:00

-Tisztelettel szeretném megjegyezmi a kalapos szürkelovas kapcsán: a lovaglás egy szint fölött -szakágtól függetlenül- mûvészet.

#2215 moli

moli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 141 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 17. - 8:31

Hali!

Ez sem rossz példa:

#2216 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 17. - 22:44

Talán érdemes megnézni ezt, hogy rájöjjetek, hol a közös õs:

Szerintem ez messze a lovaglás mesterfoka. Pedig jómagam megrögzött "angolos" vagyok.

Nem értem, miért szégyen elismerni, hogy a western stílus a spanyolból alakult ki. Hiszen az egész csodálni- és imádnivaló, hatamas, nagy Ame-Rókát a spanyolok fedezték fel és kezdték kolonizálni... nem rémlik?
És az összes igen kiváló, csillagászati összegekért forgalmazott szuper reining-cutting stb. "western-ló" mind-mind az elvadult spanyol lovak leszármazottja...

Edited by samoca80, 2010 augusztus 17. - 22:49.

#2217 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 18. - 7:01

nagggyon rossz... Szerintem!

Edited by Ernest, 2010 augusztus 18. - 7:27.

#2218 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 18. - 7:28

Ami ezekben a spanyolos (?) stílusú lovaglásokban tetszett az a dinamizmusa... hogy itt egy trail-szerû versenyszám, ami eleve +/- vágtában megy végig, és dinamikus, de jól kontrollált vágta van benne, magasszintû segítségeken levés mellett. A bikás vidinél meg az a kedvenc részem, amikor majdhogynem piaffol a ló izgalmában, és vár az indulást adó jelre. Gyönyörû, virtuóz és látványos. (Eltekintbve attól, hogy a bika valszeg meghal a végén, amit nem szívesen szeretünk nézni mi innen, és jajj elítéljük.. )

#2219 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 18. - 7:34

nagggyon rossz... Szerintem!

:D Akkor hiába nézted meg, nem jöttél rá?
Érdemtelen vagy a szellemi nyomorodon emelni szándékozó bölcs tanácsokra. :)

#2220 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 18. - 7:45

0:55-ig bírtam... Van a végén pénzdíjas kvízkérdés?

#2221 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 18. - 7:49

Volt, de elszúrták. :(

#2222 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 18. - 15:51

-A bikás vidi valóban gyönyörû, virtuóz és látványos! Szinte utánozhatatlan!!! A legtöbb ló-lovas páros nem is nagyon tudja utánozni. Úgy olvastam, hogy a lovak többségének "pályafutása" során nem minden esetben sikerült elkerülni a bika szarvát.Ezért kialakult gyakorlat volt, hogy a hangszálakat átvágták, nehogy a fájdalmas nyerítéstõl megbotránkozzon a tisztelt nagyérdemû.

#2223 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 19:05

-A bikás vidi valóban gyönyörû, virtuóz és látványos! Szinte utánozhatatlan!!!
A legtöbb ló-lovas páros nem is nagyon tudja utánozni. Úgy olvastam, hogy a lovak többségének "pályafutása" során nem minden esetben sikerült elkerülni a bika szarvát.Ezért kialakult gyakorlat volt, hogy a hangszálakat átvágták, nehogy a fájdalmas nyerítéstõl megbotránkozzon a tisztelt nagyérdemû.

Errõl nem tudok. Különösen, hogy én - 20 éves lovas tapasztalatom alatt - fájdalmában még nem hallottam lovat nyeríteni. Sõt, hangot adni. Erre a legélethûbb példa, amikor egy ló úgy pusztult el kólikában, hogy a gyakorlatilag a boxablakon próbált kínjában a boxából kijönni - és mégsem "szólt" egy hangot sem. Egyetlen egyszer hallottam egy lovat szenvedésében nyeríteni, aki egy epilepsziás roham bevezetéseként adott ki egy furcsa, hangos sikolyszerû hangot. (Egyik sem az én tanyámon történt!)
De az epilepsziás roham az embereknél is általában a rekeszizmok és a hangszalagok akaratlan, görcsös összerándulásával kezdõdik, ami úgy hangzik, mintha kiáltana egy nagyot az illetõ.

Bár a fimszakmában kedvelt fogás, hogy a csatában elesõ ló "végnyerít", de valójában, azt hiszem, ilyen nincs.

Hát igen, a bika valóban elpusztul a végén. Emiatt érzékenyebb lelkû állatbarátok esetleg nem nézik végig. De azért hozzáfûzném, hogy a westernlovaglásban használt marhák legtöbbje sem az idõs marhák rehabilitációs otthonában végzi, hanem a sütõben. És a "bikás állatkínzás" láttán forgó gyomrú állatbarátok tegnapi hamburgere sem önként adta oda a bal felsõ combját ebédre...

Szerintem a ló és lovas összhangjának legmagasabb szintjét képviseli a rejoneadorok mûvészete. És valóban itt a kulcsszó: a ló pontosan tudja, hogy mit kockáztat vele – és mégis bevállalja! Micsoda bátorság egy lótól megvárni, hogy egy feldühödött, többszáz kilós bika centikre legyen tõle!

Hasonlítsuk ezzel össze azt, amikor a mi lovaink egy-egy szokatlan színû akadálytól halálra rémülnek, vagy nem mernek átlépni egy földön fekvõ nylonzacskót....

#2224 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 19:14

samoca, nem kivánom, hogy halld egy ló halálának hangját... :(, de hidd el, van.

#2225 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:07

Az lehet, hiszen halálakor mindenki ad ki hangot - még az ember is, amit láttam már jópárat. De fájdalmában még nem hallottam lovat nyeríteni, pedig a kólikás fájdalomnál erõsebb nemigen lehet. De ez már OFF, maradjunk a lovaglásnál.

#2226 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:09

Ha a mi lovainkat annyit drilleznék a nylonzacskóval, mint ezeket a lovakat a mûbikákkal...

#2227 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:15

Ha a mi lovainkat annyit drilleznék a nylonzacskóval, mint ezeket a lovakat a mûbikákkal...

Van egy tippem: mûbika magyar módra. Taliga, rajta egy vasvilla, rátûzve a nylonzacskó... Pince Jakab nevû lovász meg szaladgál vele körbe-körbe a karámban.... :cool:

#2228 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:39

...
Szerintem a ló és lovas összhangjának legmagasabb szintjét képviseli a rejoneadorok mûvészete. És valóban itt a kulcsszó: a ló pontosan tudja, hogy mit kockáztat vele – és mégis bevállalja! Micsoda bátorság egy lótól megvárni, hogy egy feldühödött, többszáz kilós bika centikre legyen tõle!

Hasonlítsuk ezzel össze azt, amikor a mi lovaink egy-egy szokatlan színû akadálytól halálra rémülnek, vagy nem mernek átlépni egy földön fekvõ nylonzacskót....

Az Equifesten láttam az Epona Spanyol Lovasiskola bemutatójában egy ilyen rejoneador bemutatót. Hát az valami fantasztikus volt!
Ezen a linken vannak róla képek.

#2229 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.555 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 23:44

-Vót, hogy aszittem, amirû nem tudok, az njncsen is.

#2230 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 18:36

Az Equifesten láttam az Epona Spanyol Lovasiskola bemutatójában egy ilyen rejoneador bemutatót. Hát az valami fantasztikus volt!
Ezen a linken vannak róla képek.

De hol a bika?
Merthogy Õ lenne az egyik lényeges elem :dev:

#2231 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 19:47

Bemutató volt... :D Egyébként a westernesen ujjngtak a leghangosabban a lelátón mindkét nap.:D

#2232 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 21:11

De hol a bika?
Merthogy Õ lenne az egyik lényeges elem :dev:

Biztos az állatvédõk kiszavazták....

#2233 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 22. - 19:43

Ács Róbert lett a Magyar Bajnok!!!!!

#2234 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 23. - 9:57

Christilot ? (tudom BK, de hogy ment?)

#2235 Spanishereit

Spanishereit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 23. - 11:36

Valaki fotózott az OB-n??? :eek: Én annyira el voltam foglalva, hogy elfelejtettem kifigyelni van-e kint valaki :rolleyes: , pedig terveztem hogy majd jól ismerkedek fórumosokkal... Ernest? Más? KÖSZI :yeah:

#2236 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 23. - 12:11

volt próbálkozás, de csak szombaton. majd felrakom

#2237 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 23. - 12:29

Valaki fotózott az OB-n??? :eek:
Én annyira el voltam foglalva, hogy elfelejtettem kifigyelni van-e kint valaki :rolleyes: , pedig terveztem hogy majd jól ismerkedek fórumosokkal... Ernest? Más?
KÖSZI :yeah:

A Gál Ildi biztos, mert ott volt.

#2238 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 14:03

Vasárnap fotóztam néhányat: http://indafoto.hu/b...lovaglo_ob_2010

#2239 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 14:07

ez micsoda? mármint úgy a 11. mptõl milyen jármód vagy gyakorlat, vagy mi...?

#2240 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 24. - 14:26

Valaki fotózott az OB-n??? :eek:
Én annyira el voltam foglalva, hogy elfelejtettem kifigyelni van-e kint valaki :rolleyes: , pedig terveztem hogy majd jól ismerkedek fórumosokkal... Ernest? Más?
KÖSZI :yeah:

Én pénteken délután voltam a bajszos vén pasi. :gm: