Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#2161 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 25. - 17:49

Nekem legjobban ez a zabla vált be.
Sajnos nem tudom mindegyik lónál lecserélni, csak egyiküknél használom, õ néha kényelmetlenül ment támaszkodásban, ezt javasolták, hogy korábban is ilyennek volt lovagolva, és bevált.
Nem tudom, jobb e ennyivel, vagy csak õ ezt szokta meg korábban.

#2162 fenylusz

fenylusz

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 26. - 9:35

Én általában csikózablát használok, bár nincs is nagyon szükségem másmilyenre:) Ismerek egy lovat, aki éppen "fordítva" mûködött. Amennyire erõs volt a zabla, õ annyira rohant és szaladt. A/1-es ugróló volt. Nagy nevek lovagolták, de egyikük sem bírt vele. Mindenki feszítõvel és pelhammal lovagolta. Mikor hozzánk került mi is így próbáltuk, martingál, szügyelõ pelham... De sajnos csak rosszabb lett. Egyik nap kihoztuk nyereg, lábvédõ és kantár felszerelésben egyszerû csikózablával. Támaszkodott, gyönyörûen, ütemesen mozgott, ugratni is tudtunk vele veszekedés nélkül... Csak sajnos ekkor már öreg volt és nem tudtunk vele tovább versenyezni...:\

#2163 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 9:05

;)

Azokhoz, akik figyeltek az előadáson amire én sajnos nem tudtam elmenni:

Mit jelent pontosan a P.K. által emlegetett demi arret, amit a ló szárra dőlésekor kell alkalmazni? Pusztán a körmok felfelé fordítását, és a kéz megemelését? Vagy ennél többet? A szerző több helyen említi hogy bontsuk szakaszokra a munkát, amik között adjunk pihenőt a lónak. Én ha az ügető munkát követő hosszú száron lépést követően felveszem a szárat a munka folytatásához, akkor lovacskám elkezdi előre dugdosni az orrát, csavargatni a fejét, magyarán tiltakozik a szár ismételt felvétele ellen. Ilyenkor kellene az említett demi arrettet alkalmazni, de őt különösebben nem hatja meg a kezem megemelése.
Lehet, hogy nekem is szükségem lenne egy, azt hiszem Ori által terjesztett P.K. dvdre.

Edited by furiosojr., 2011 november 28. - 9:07.

#2164 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 9:28

A demi arret szó szerinti fordításban a félfelvételt jelenti, ha jól figyeltem.

#2165 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 9:37

A demi arret szó szerinti fordításban a félfelvételt jelenti, ha jól figyeltem.

A fordítással én is tisztában voltam, de mintha a könyvben a fordító jegyzetet is tett volna, hogy itt nem a klasszikus értelemben vett félfelvételrõl van szó. :confused: Késõbb pedig úgy emlékszem, hogy a szerzõ valamely régi mesterre hivatkozva az általam fentebb leírtakat (körmök fölfelé, kéz megemel) említi demi arretként. Innen a képzavar. És mert nem érzem elég hatékonynak szárba dõlés, szár elleni tiltakozás esetén. Az én lovam idõnként csak az orrát emeli és dugja ki a nyaka helyett ha megemelem a kezem. Többek között az ilyen kérdések miatt is jó lett volna ott lenni.

Edited by furiosojr., 2011 november 28. - 9:40.

#2166 Pipsy

Pipsy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 301 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 10:21

ezt találtam, mert baromira unatkozok. Bár nyilván ez nem mond sokat...

#2167 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 10:37

ezt találtam, mert baromira unatkozok. Bár nyilván ez nem mond sokat...

Köszi! Ehhez még kicsit csiszolnom kell a nemlétezõ francia tudásomat. :)

#2168 fenylusz

fenylusz

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 11:38

Azokhoz, akik figyeltek az elõadáson amire én sajnos nem tudtam elmenni:

Mit jelent pontosan a P.K. által emlegetett demi arret, amit a ló szárra dõlésekor kell alkalmazni? Pusztán a körmok felfelé fordítását, és a kéz megemelését? Vagy ennél többet? A szerzõ több helyen említi hogy bontsuk szakaszokra a munkát, amik között adjunk pihenõt a lónak. Én ha az ügetõ munkát követõ hosszú száron lépést követõen felveszem a szárat a munka folytatásához, akkor lovacskám elkezdi elõre dugdosni az orrát, csavargatni a fejét, magyarán tiltakozik a szár ismételt felvétele ellen. Ilyenkor kellene az említett demi arrettet alkalmazni, de õt különösebben nem hatja meg a kezem megemelése.
Lehet, hogy nekem is szükségem lenne egy, azt hiszem Ori által terjesztett P.K. dvdre.

Szia!
Szerintem lehet, hogy a zablád erõsségéval is gond lehet.
Próbáld ki a kétszer tört olív vagy csikózablát, ha nem azt használsz. Milyen zablát használsz?
De csak akkor próbáld ki logikusan, ha ezelõtt nem azt használtál.
A kétszertört zablák a leggyengébbek. :)

#2169 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.554 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 11:48

- Ezt egyébként honnan veszitek?

#2170 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 12:00

Szia!
Szerintem lehet, hogy a zablád erősségéval is gond lehet.
Próbáld ki a kétszer tört olív vagy csikózablát, ha nem azt használsz. Milyen zablát használsz?
De csak akkor próbáld ki logikusan, ha ezelőtt nem azt használtál.

Egyszer tört, legvastagabb, üreges, réz, oliv csikózabla. :) Igazából a kérdésem egy fogalom egy bizonyos ember általi értelmezésére vonatkozott. :-)

Edited by furiosojr., 2011 november 28. - 12:04.

#2171 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 28. - 21:11

Szerintem P.K. könyvében elég jól leírta,hogy mikor és hogyan kell kivitelezni. Igazából a szerzõ arra hívja fel a figyelmet,hogy a "demi arret" azaz a félfelvétel eredetileg egy pusztán kézzel végrehajtott segítség és a köztudatba egy fordítási illetve értelmezési hiba folytán került be úgy ahogy( csizma és kéz). A másik: P.K. rendszere a földrõl kezdõdik az un lerágatási feladatokkal. Ha azokat kihagyod és ott nem érted, érteted meg a lóval a lényegét,akkor csak egy eszement rángatás lesz a dologból,ami se lónak,se lovasnak nem jó.

#2172 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 8:03

Szerintem P.K. könyvében elég jól leírta,hogy mikor és hogyan kell kivitelezni. Igazából a szerzõ arra hívja fel a figyelmet,hogy a "demi arret" azaz a félfelvétel eredetileg egy pusztán kézzel végrehajtott segítség és a köztudatba egy fordítási illetve értelmezési hiba folytán került be úgy ahogy( csizma és kéz).
A másik: P.K. rendszere a földrõl kezdõdik az un lerágatási feladatokkal. Ha azokat kihagyod és ott nem érted, érteted meg a lóval a lényegét,akkor csak egy eszement rángatás lesz a dologból,ami se lónak,se lovasnak nem jó.

Akkor valószínûleg nekem vannak szövegértési problémáim. A földrõl végzendõ elõkészítõ gyakorlatokat természetesen nem hagytuk ki, sõt szinte minden nap a munka elején gyakoroljuk. ( köszi a bizalmat :) )
A demi arret pontos végrehajtásának ismeretéhez viszont nem nagyon kerültem közelebb.
Ha lesz idõm holnapra keresek idézeteket, amik számomra a képzavart okozzák. Bár gondolom, ha valaki tudott volna pontos leírást adni a P.K. általi demi arret végrehajtásáról, már megtette volna.

Edited by furiosojr., 2011 november 29. - 8:12.

#2173 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 8:35

Imre, nehéz látatlanban tanácsot adni. ;) Mikor elindulsz lépésbõl ügetésbe, mi teszel elsôként? Hajtod elôre és úgy próbálod felvenni a fejét, vagy fordítva? Ha szükség van rá, akkor több, kisebb mozdulattal kell feljebb vinni a kezed, ha muszáj, akkor egészen a ló füléig...

#2174 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 8:48

Imre, nehéz látatlanban tanácsot adni. ;)

Mikor elindulsz lépésbõl ügetésbe, mi teszel elsôként? Hajtod elôre és úgy próbálod felvenni a fejét, vagy fordítva?

Ha szükség van rá, akkor több, kisebb mozdulattal kell feljebb vinni a kezed, ha muszáj, akkor egészen a ló füléig...

Amit írtam példát, az az ügetés és vágta munka közötti szünet végére vonatkozott. Olyankor lépésben fel szoktam venni a szárakat, megállítom a lovat, és állásból ugratom vágtába. Õ ilyenkor, álló helyzetben feszeng a szárban, nyújtogatja a nyakát, olyan "na haggyá mán, azt hittem mán végeztünk" jelleggel. De tényleg a fogalom általános jelentése érdekelne P. K. féle olvastaban. Hogy valóban csak a kezek emelését jelenti, vagy esetleg apró impulzus szerû mozdítás, estleg apró rántást is, ami figyelmezteti a lovat, hogy ne dõljön a szárra.

#2175 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 9:16

Ez a helyzettôl függ. ;) Ha jól láttam, akkor 5 éves lovat lovagolsz. Fiatal lovaknál gyakran elõfordul, hogy az elejükre vannak esve. A kezdetekben lehetséges, hogy határozottabb "rántással" kell feligazítani a fejét, ha nagyon beledõl a kezedbe, de arra figyelj, hogy csakis felfele irányuló mozgása legyen a kezednek, semmiféleképpen ne hátrairányuló. Egyébként az az igazság, hogy vak vezet világtalant, mert a családban nem én, hanem a gyerkõc lovagol vagy már fél éve PK szerint, én csak csendes szemlélõ vagyok. :gm:

#2176 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 9:21

Amit írtam példát, az az ügetés és vágta munka közötti szünet végére vonatkozott. Olyankor lépésben fel szoktam venni a szárakat, megállítom a lovat, és állásból ugratom vágtába. Õ ilyenkor, álló helyzetben feszeng a szárban, nyújtogatja a nyakát, olyan "na haggyá mán, azt hittem mán végeztünk" jelleggel. És lehet,hogy igaza(d) van.Tényleg hagyni kéne...elfáradt. De tényleg a fogalom általános jelentése érdekelne P. K. féle olvastaban. Hogy valóban csak a kezek emelését jelenti, vagy esetleg apró impulzus szerû mozdítás, estleg apró rántást is, ami figyelmezteti a lovat, hogy ne dõljön a szárra.

#2177 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 9:39

Hubertus! Köszi a segítséget. Landgraf! Amit leírtam, csak egy példa volt. Lehet, hogy valóban minden nap elfárad az egy éve rendszeres munkában lévõ ló 10-15 perc ügetés munkától. Elképzelhetõ, mert az új módszer miatt esetleg más izmok másképpen terhelõdnek, mint korábban. Persze az is lehet, hogy csak nem a munka hõse, mert azért vágtában általában még játszik egy kicsit. A szerzõ által használt fogalom pontos végrehajtásának módjára voltam kíváncsi, mivel a szerzõ sokszor használja több hasonló probléma reakciójaként.

#2178 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 9:59

Szívesen. :) Biztos, hogy elfárad. ;) Fényképezd le most a lovat, és dolgozz vele tovább PK szerint, hogy majd legyen összehasonlítási alapod. Ha jól dolgozol, jó helyeken kezd izmosodni. :yeah:

#2179 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 11:46

Ha jól dolgozol, jó helyeken kezd izmosodni.

Esetleg tudnátok illusztrálni, mikor izmolt megfelelõen egy ló, és mikor nem?

#2180 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 11:56

Gondoltam Hubertus a ló nyak izmoltságának változására gondolt. Mivel olvastad P. K. könyvét nem is magyarázom tovább. Mondjuk az én lovam fiatal kanca létére szép ívelt, izmos, már-már mén jellegû nyakkal bír, így a változás valószínûleg nem lenne, lesz számottevõ.

#2181 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 12:03

Gondoltam Hubertus a ló nyak izmoltságának változására gondolt. Mivel olvastad P. K. könyvét nem is magyarázom tovább. Mondjuk az én lovam fiatal kanca létére szép ívelt, izmos, már-már mén jellegû nyakkal bír, így a változás valószínûleg nem lenne, lesz számottevõ.

Én is gondoltam, hogy a nyakra gondolt...de nincs meg a könyv (még), ezért kérdeztem. ;) Mármint azon belül, hogy nyak, hogy néz ki egy helyesen lovagolt lóé, és hova lehet rontani helytelen lovaglással.

#2182 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 12:12

Ori, sajnos nem, elkövettem azt a hibát, hogy nincsenek jól demonstrálható "elôtte" képeim. :( Pedig a legszembetüünôbb különbséget a 10 éves ugrólovon tudnám megmutatni. De nem csak a nyaka erôsödött, a has- és farizmai is valahogy másképp alakultak. :)

Edited by hubertus, 2011 november 29. - 12:14.

#2183 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 12:21

Én is gondoltam, hogy a nyakra gondolt...de nincs meg a könyv (még), ezért kérdeztem. ;) Mármint azon belül, hogy nyak, hogy néz ki egy helyesen lovagolt lóé, és hova lehet rontani helytelen lovaglással.

Akkor tévedtem. Úgy emlékszem tőled olvastam először a könyvről (bocsi, megnéztem, Szmöre hozta szóba), ezért hittem, hogy olvastad. A szerző a kevésbé szerencsés nyak alakulású (kifordult szarvas nyak) lovak lovaglásának szentel egy részt. Őket hosszabb ideig kell mélyre lovagolni, míg valamelyest megerősödik a felső nyak élük, és megtanulnak támaszkodásban nem beejtett háttal dolgozni, és csak utána lehet kezdeni fejüket, nyakukat feligazítani.

Edited by furiosojr., 2011 november 29. - 12:26.

#2184 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 13:18

Aha. Engem inkább az érdekelt volna, hogy egy normál nyakalakulású csikó izomzata hova jut a klasszikus módszerrel, és hova a "beadjaafejét" típusú lovaglással. Mindkettõnél gyarapszik az izomzat, gondolom, csak nem egyformán. Genetikailag elcseszett nyakú lóval miért érdemes küzdeni? :confused: *Aki ért hozzá, enyémló nyakáról mondana véleményt? Nem sértõdök meg semmin... **ja, profilképem alapján

#2185 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 14:25

Aha.
Engem inkább az érdekelt volna, hogy egy normál nyakalakulású csikó izomzata hova jut a klasszikus módszerrel, és hova a "beadjaafejét" típusú lovaglással. Mindkettőnél gyarapszik az izomzat, gondolom, csak nem egyformán.
Genetikailag elcseszett nyakú lóval miért érdemes küzdeni? :confused:
*Aki ért hozzá, enyémló nyakáról mondana véleményt? Nem sértődök meg semmin...
**ja, profilképem alapján

P.K. pont azt írja le a könyvében, hogy a német szabályzatok által leírt idomítási módszerek esetleg döcögve működnek, de csak olyan lovak esetében, akik testfelépítése hibátlan, és akik a német tenyésztő munka eredményeként genetikailag magukban hordozzák azokat a dolgokat (mozgás, testfelépítés), amik az idomítás céljai. Tehát a német módszerekkel sem lehet elrontani őket, legfeljebb gyorsan tönkremennek. A klasszikus idomítás viszont alkalmas arra is, hogy az idomítási célokat szerencsétlenebb mozgású vagy testfelépítésű lovakkal is el lehessen érni.
Én nem értek hozzá, de a lovad nyakát jobban meg lehetne ítélni szabadon. :) Ha üget a ló a képen (bár szerintem inkább vágtázik) akkor szerintem pusztán a nyak és fejtartása alapján jó úton jársz.

Edited by furiosojr., 2011 november 29. - 14:27.

#2186 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.554 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 14:50

*Aki ért hozzá, enyémló nyakáról mondana véleményt?
**ja, profilképem alapján

- Óóóó... engedje el magát....forduljon teljesen szembe a TV-vel... kicsit tegye közelebb a szívéhez a mobiltelefont.... már érzem...látom..tisztul a kép...

( Ezt is írtad :) :Nem sértõdök meg semmin...)

#2187 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 14:53

Vágtázik, bár nem állítanám, hogy hûdeelengedettek voltunk mindketten :D , kicsit betojtunk na. :o
De amúgy kb. így tartja a fejét száron, illetve valamivel közelebb a függõlegeshez.
Itt egy szabadon futós, bár érthetõ okokból ebben az idõpontban már vagy 2 hónapja nem idomítottam.

német szabályzatok által leírt idomítási módszerek esetleg döcögve mûködnek, de csak olyan lovak esetében, akik testfelépítése hibátlan, és akik a német tenyésztõ munka eredményeként genetikailag magukban hordozzák azokat a dolgokat (mozgás, testfelépítés), amik az idomítás céljai.

Ó, szóval leírta ezt? :yeah: Nekem is volt olyan érzésem, hogy bizonyos fajták jobban igényelnék a klasszikust, ezért is nem szeretnek velük bíbelõdni a lovastudósok. De ez csak egy érzés volt egy laikus részérõl.

Óóóó... engedje el magát....forduljon teljesen szembe a TV-vel... kicsit tegye közelebb a szívéhez a mobiltelefont.... már érzem...látom..tisztul a kép...

( Ezt is írtad :Nem sértõdök meg semmin...)

Nem is :ang: , csak nem biztos, hogy értem. :confused: Azt akarod mondani vele, hogy fotóról nem lehet megmondani?

Edited by ori, 2011 november 29. - 14:54.

#2188 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 15:01

Még egyszer hangsúlyozom, hogy véleményem abszolút szubjektív és egyáltalán nem szakértői. A 22. és 24. kép alapján nekem enyhén alacsony illesztésűnek és talán egy picit rövidnek tűnik kancád nyaka. A nyak alsó éle enyhén domború, szóval szerintem ő sem a tökéletes adottságokkal rendelkező kategória. Mint ahogy szerintem a lovak nagyobb része nem az.

Edited by furiosojr., 2011 november 29. - 15:02.

#2189 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 15:19

Köszi :ang: . Azt, hogy rövid, még nem mondták, de attól még lehet, fõleg sportlovakhoz képest. Bár nem ilyen tenyésztõi szemmel érdekelt volna (olyan bírálatot már kaptunk), inkább hogy a lovaglással nem lett-e elcseszve. Itt vannak "ilyen volt" fotók.

#2190 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 15:30

Szerintem elcseszve biztosan nem lett. Az "ilyen volt" montázs is elég eltérõ kondikban mutatja be Zengõt, és szerintem ellés után sem volt a legjobb kondiban. Pl. a csikós képek közül 12-13.-on is, amikor már nagyobb a csikó, már sokkal jobb kondiban van, izmoltabb a nyaka is. Szóval megfelelõ lovaglással lehet erõsíteni a felsõ nyakélet ez a lényeg. Olyanokat gondolom nem csinálsz amikkel el lehetne cseszni pl. rollkur.

#2191 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 15:36

Nemdehogy. :o

Az "ilyen volt" montázs is elég eltérõ kondikban mutatja be

Egy része belovaglás elõtti, meg volt egy túrázós korszakunk, akkor sokkal szikárabb volt.

MIndenkinek, akinek ígértem lemezt: azért vártam vagy 2 hetet, hogy gyûljenek a kívánságok, ne egyesével szaladgáljak velük a postára. MOst már összegyûlt egy csomag, a héten küldöm.
Aki esetleg ott lesz a VK-án, annak otthagynám valamelyik standon. ;)

Edited by ori, 2011 november 29. - 15:37.

#2192 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 29. - 16:59

Ori! A képekhez: duplándupla idézõjellel: a m.trapesius pars thoracis lehetne fejlettebb. Ott van ez az izom,ahol a fehér folt van a marján. Lehet,hogy egy régebbi rossz nyereg az oka? illetve a tolóizomzata: biceps femoris,semimembranisus, semitendinosus lehetne erõsebb. Amúgy,ha minden lónak ennyi "baja" lenne éhen halnék! :D :D Furiosojr! P.K. azt mondja,hogy könnyû az ideális felépítésû lovakat lovagolni. Az idomítás mûvészete azonban a lovakról szól és nem csak az ideális felépítésû lovakról. Láttam a legutobbi kurzusán egy norikert ellenvágtázni,farat be csinálni és 1-2 lépést piaffozni. Elõtte fél évvel is láttam ugyan õt és megkérdeztem,hogy "most ezt miért kell erõltetni?!" Ma már tudom és nem kérdezem...mert Õ is képes rá!!! A szárhasználattal kapcsolatban meg azért fogalmazok óvatosan,mert tényleg nehéz a neten keresztül. Szóval ne vedd személyesnek! :ang:

#2193 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 30. - 8:06

Köszi Land. Igen, az elõzõ nyergemben egy fontos darab mûbõrbõl volt*, amit az évek során elreszelt a cérna, emiatt kicsit deformált lett. Nem vettem észre, mert amikor én nyergeltem, nem észleltem semmit, aztán egyszer valaki más nyergelte, elõrébb, mint én szoktam, rá arra a musculus-ra, és ez lett. Egy darabig érzékeny volt a terület, ezért lyukas alátéttel lovagoltam, kenceficéztem, most már úgy tûnik, ok. *Nem gondoltam volna, nem anivet akciós volt...

#2194 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 30. - 8:36

Olvaslak titeket és sok okosságot látok...de valaki árúlja el ki az a P. K. mert visszaolvastam pár oldalt és nem találom!

#2195 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 30. - 9:29

Philippe Karl.

#2196 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 30. - 9:36

Bõvebben a díjlovasban.

#2197 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 30. - 10:07

Bõvebben a díjlovasban.

De nem csak díjlovasoknak!!

#2198 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 30. - 18:36

Jaaaaaaaaaaaaaa, köszi!

#2199 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2011 december 1. - 18:38

Érdekesség(remélem,sikerül belinkelnem): www.youtube.com/watch?v=i8D7q4uWNiu&future=realed

Edited by ancsapancsa, 2011 december 1. - 18:38.

#2200 astocki

astocki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 269 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 10. - 9:14

Sziasztok! Remélem tud nekem valaki választ adni arra, hogy a pessoa féle zabla hogyan hat a lóra? Mennyiben más a funkciója mint egy feszítõzablának, vagy csikózablának? (mert nekem úgy tûnik, hogy ez a kettõ között van valahol) Kérlek Titeket, ha valaki használja, vagy használta már ezt a zablát az legyen kedves és ossza meg velem a tapasztalatát. Eléggé fontos lenne. Köszönöm!