Zablák tudománya
Közzétéve 2011 november 25. - 17:49
Sajnos nem tudom mindegyik lónál lecserélni, csak egyiküknél használom, õ néha kényelmetlenül ment támaszkodásban, ezt javasolták, hogy korábban is ilyennek volt lovagolva, és bevált.
Nem tudom, jobb e ennyivel, vagy csak õ ezt szokta meg korábban.
Közzétéve 2011 november 26. - 9:35
Közzétéve 2011 november 28. - 9:05
Azokhoz, akik figyeltek az előadáson amire én sajnos nem tudtam elmenni:;)
Mit jelent pontosan a P.K. által emlegetett demi arret, amit a ló szárra dőlésekor kell alkalmazni? Pusztán a körmok felfelé fordítását, és a kéz megemelését? Vagy ennél többet? A szerző több helyen említi hogy bontsuk szakaszokra a munkát, amik között adjunk pihenőt a lónak. Én ha az ügető munkát követő hosszú száron lépést követően felveszem a szárat a munka folytatásához, akkor lovacskám elkezdi előre dugdosni az orrát, csavargatni a fejét, magyarán tiltakozik a szár ismételt felvétele ellen. Ilyenkor kellene az említett demi arrettet alkalmazni, de őt különösebben nem hatja meg a kezem megemelése.
Lehet, hogy nekem is szükségem lenne egy, azt hiszem Ori által terjesztett P.K. dvdre.
Edited by furiosojr., 2011 november 28. - 9:07.
Közzétéve 2011 november 28. - 9:28
Közzétéve 2011 november 28. - 9:37
A fordítással én is tisztában voltam, de mintha a könyvben a fordító jegyzetet is tett volna, hogy itt nem a klasszikus értelemben vett félfelvételrõl van szó. :confused: Késõbb pedig úgy emlékszem, hogy a szerzõ valamely régi mesterre hivatkozva az általam fentebb leírtakat (körmök fölfelé, kéz megemel) említi demi arretként. Innen a képzavar. És mert nem érzem elég hatékonynak szárba dõlés, szár elleni tiltakozás esetén. Az én lovam idõnként csak az orrát emeli és dugja ki a nyaka helyett ha megemelem a kezem. Többek között az ilyen kérdések miatt is jó lett volna ott lenni.A demi arret szó szerinti fordításban a félfelvételt jelenti, ha jól figyeltem.
Edited by furiosojr., 2011 november 28. - 9:40.
Közzétéve 2011 november 28. - 10:21
ezt találtam, mert baromira unatkozok. Bár nyilván ez nem mond sokat...
Közzétéve 2011 november 28. - 10:37
Köszi! Ehhez még kicsit csiszolnom kell a nemlétezõ francia tudásomat.
ezt találtam, mert baromira unatkozok. Bár nyilván ez nem mond sokat...

Közzétéve 2011 november 28. - 11:38
Szia!Azokhoz, akik figyeltek az elõadáson amire én sajnos nem tudtam elmenni:
Mit jelent pontosan a P.K. által emlegetett demi arret, amit a ló szárra dõlésekor kell alkalmazni? Pusztán a körmok felfelé fordítását, és a kéz megemelését? Vagy ennél többet? A szerzõ több helyen említi hogy bontsuk szakaszokra a munkát, amik között adjunk pihenõt a lónak. Én ha az ügetõ munkát követõ hosszú száron lépést követõen felveszem a szárat a munka folytatásához, akkor lovacskám elkezdi elõre dugdosni az orrát, csavargatni a fejét, magyarán tiltakozik a szár ismételt felvétele ellen. Ilyenkor kellene az említett demi arrettet alkalmazni, de õt különösebben nem hatja meg a kezem megemelése.
Lehet, hogy nekem is szükségem lenne egy, azt hiszem Ori által terjesztett P.K. dvdre.
Szerintem lehet, hogy a zablád erõsségéval is gond lehet.
Próbáld ki a kétszer tört olív vagy csikózablát, ha nem azt használsz. Milyen zablát használsz?
De csak akkor próbáld ki logikusan, ha ezelõtt nem azt használtál.
A kétszertört zablák a leggyengébbek.

Közzétéve 2011 november 28. - 11:48
- Ezt egyébként honnan veszitek?A kétszertört zablák a leggyengébbek.
Közzétéve 2011 november 28. - 12:00
Egyszer tört, legvastagabb, üreges, réz, oliv csikózabla.Szia!
Szerintem lehet, hogy a zablád erősségéval is gond lehet.
Próbáld ki a kétszer tört olív vagy csikózablát, ha nem azt használsz. Milyen zablát használsz?
De csak akkor próbáld ki logikusan, ha ezelőtt nem azt használtál.
A kétszertört zablák a leggyengébbek.

Edited by furiosojr., 2011 november 28. - 12:04.
Közzétéve 2011 november 28. - 21:11
Közzétéve 2011 november 29. - 8:03
Akkor valószínûleg nekem vannak szövegértési problémáim. A földrõl végzendõ elõkészítõ gyakorlatokat természetesen nem hagytuk ki, sõt szinte minden nap a munka elején gyakoroljuk. ( köszi a bizalmatSzerintem P.K. könyvében elég jól leírta,hogy mikor és hogyan kell kivitelezni. Igazából a szerzõ arra hívja fel a figyelmet,hogy a "demi arret" azaz a félfelvétel eredetileg egy pusztán kézzel végrehajtott segítség és a köztudatba egy fordítási illetve értelmezési hiba folytán került be úgy ahogy( csizma és kéz).
A másik: P.K. rendszere a földrõl kezdõdik az un lerágatási feladatokkal. Ha azokat kihagyod és ott nem érted, érteted meg a lóval a lényegét,akkor csak egy eszement rángatás lesz a dologból,ami se lónak,se lovasnak nem jó.

A demi arret pontos végrehajtásának ismeretéhez viszont nem nagyon kerültem közelebb.
Ha lesz idõm holnapra keresek idézeteket, amik számomra a képzavart okozzák. Bár gondolom, ha valaki tudott volna pontos leírást adni a P.K. általi demi arret végrehajtásáról, már megtette volna.
Edited by furiosojr., 2011 november 29. - 8:12.
Közzétéve 2011 november 29. - 8:35
Közzétéve 2011 november 29. - 8:48
Amit írtam példát, az az ügetés és vágta munka közötti szünet végére vonatkozott. Olyankor lépésben fel szoktam venni a szárakat, megállítom a lovat, és állásból ugratom vágtába. Õ ilyenkor, álló helyzetben feszeng a szárban, nyújtogatja a nyakát, olyan "na haggyá mán, azt hittem mán végeztünk" jelleggel. De tényleg a fogalom általános jelentése érdekelne P. K. féle olvastaban. Hogy valóban csak a kezek emelését jelenti, vagy esetleg apró impulzus szerû mozdítás, estleg apró rántást is, ami figyelmezteti a lovat, hogy ne dõljön a szárra.Imre, nehéz látatlanban tanácsot adni. ;)
Mikor elindulsz lépésbõl ügetésbe, mi teszel elsôként? Hajtod elôre és úgy próbálod felvenni a fejét, vagy fordítva?
Ha szükség van rá, akkor több, kisebb mozdulattal kell feljebb vinni a kezed, ha muszáj, akkor egészen a ló füléig...
Közzétéve 2011 november 29. - 9:16

Közzétéve 2011 november 29. - 9:21
Amit írtam példát, az az ügetés és vágta munka közötti szünet végére vonatkozott. Olyankor lépésben fel szoktam venni a szárakat, megállítom a lovat, és állásból ugratom vágtába. Õ ilyenkor, álló helyzetben feszeng a szárban, nyújtogatja a nyakát, olyan "na haggyá mán, azt hittem mán végeztünk" jelleggel. És lehet,hogy igaza(d) van.Tényleg hagyni kéne...elfáradt. De tényleg a fogalom általános jelentése érdekelne P. K. féle olvastaban. Hogy valóban csak a kezek emelését jelenti, vagy esetleg apró impulzus szerû mozdítás, estleg apró rántást is, ami figyelmezteti a lovat, hogy ne dõljön a szárra.
Közzétéve 2011 november 29. - 9:39
Közzétéve 2011 november 29. - 9:59

Közzétéve 2011 november 29. - 11:46
Esetleg tudnátok illusztrálni, mikor izmolt megfelelõen egy ló, és mikor nem?Ha jól dolgozol, jó helyeken kezd izmosodni.
Közzétéve 2011 november 29. - 11:56
Közzétéve 2011 november 29. - 12:03
Én is gondoltam, hogy a nyakra gondolt...de nincs meg a könyv (még), ezért kérdeztem. ;) Mármint azon belül, hogy nyak, hogy néz ki egy helyesen lovagolt lóé, és hova lehet rontani helytelen lovaglással.Gondoltam Hubertus a ló nyak izmoltságának változására gondolt. Mivel olvastad P. K. könyvét nem is magyarázom tovább. Mondjuk az én lovam fiatal kanca létére szép ívelt, izmos, már-már mén jellegû nyakkal bír, így a változás valószínûleg nem lenne, lesz számottevõ.
Közzétéve 2011 november 29. - 12:12

Edited by hubertus, 2011 november 29. - 12:14.
Közzétéve 2011 november 29. - 12:21
Akkor tévedtem. Úgy emlékszem tőled olvastam először a könyvről (bocsi, megnéztem, Szmöre hozta szóba), ezért hittem, hogy olvastad. A szerző a kevésbé szerencsés nyak alakulású (kifordult szarvas nyak) lovak lovaglásának szentel egy részt. Őket hosszabb ideig kell mélyre lovagolni, míg valamelyest megerősödik a felső nyak élük, és megtanulnak támaszkodásban nem beejtett háttal dolgozni, és csak utána lehet kezdeni fejüket, nyakukat feligazítani.Én is gondoltam, hogy a nyakra gondolt...de nincs meg a könyv (még), ezért kérdeztem. ;) Mármint azon belül, hogy nyak, hogy néz ki egy helyesen lovagolt lóé, és hova lehet rontani helytelen lovaglással.
Edited by furiosojr., 2011 november 29. - 12:26.
Közzétéve 2011 november 29. - 13:18
Közzétéve 2011 november 29. - 14:25
P.K. pont azt írja le a könyvében, hogy a német szabályzatok által leírt idomítási módszerek esetleg döcögve működnek, de csak olyan lovak esetében, akik testfelépítése hibátlan, és akik a német tenyésztő munka eredményeként genetikailag magukban hordozzák azokat a dolgokat (mozgás, testfelépítés), amik az idomítás céljai. Tehát a német módszerekkel sem lehet elrontani őket, legfeljebb gyorsan tönkremennek. A klasszikus idomítás viszont alkalmas arra is, hogy az idomítási célokat szerencsétlenebb mozgású vagy testfelépítésű lovakkal is el lehessen érni.Aha.
Engem inkább az érdekelt volna, hogy egy normál nyakalakulású csikó izomzata hova jut a klasszikus módszerrel, és hova a "beadjaafejét" típusú lovaglással. Mindkettőnél gyarapszik az izomzat, gondolom, csak nem egyformán.
Genetikailag elcseszett nyakú lóval miért érdemes küzdeni? :confused:
*Aki ért hozzá, enyémló nyakáról mondana véleményt? Nem sértődök meg semmin...
**ja, profilképem alapján
Én nem értek hozzá, de a lovad nyakát jobban meg lehetne ítélni szabadon.

Edited by furiosojr., 2011 november 29. - 14:27.
Közzétéve 2011 november 29. - 14:50
- Óóóó... engedje el magát....forduljon teljesen szembe a TV-vel... kicsit tegye közelebb a szívéhez a mobiltelefont.... már érzem...látom..tisztul a kép...*Aki ért hozzá, enyémló nyakáról mondana véleményt?
**ja, profilképem alapján
( Ezt is írtad

Közzétéve 2011 november 29. - 14:53

De amúgy kb. így tartja a fejét száron, illetve valamivel közelebb a függõlegeshez.
Itt egy szabadon futós, bár érthetõ okokból ebben az idõpontban már vagy 2 hónapja nem idomítottam.
Ó, szóval leírta ezt? :yeah: Nekem is volt olyan érzésem, hogy bizonyos fajták jobban igényelnék a klasszikust, ezért is nem szeretnek velük bíbelõdni a lovastudósok. De ez csak egy érzés volt egy laikus részérõl.német szabályzatok által leírt idomítási módszerek esetleg döcögve mûködnek, de csak olyan lovak esetében, akik testfelépítése hibátlan, és akik a német tenyésztõ munka eredményeként genetikailag magukban hordozzák azokat a dolgokat (mozgás, testfelépítés), amik az idomítás céljai.
Nem isÓóóó... engedje el magát....forduljon teljesen szembe a TV-vel... kicsit tegye közelebb a szívéhez a mobiltelefont.... már érzem...látom..tisztul a kép...
( Ezt is írtad :Nem sértõdök meg semmin...)

Edited by ori, 2011 november 29. - 14:54.
Közzétéve 2011 november 29. - 15:01
Edited by furiosojr., 2011 november 29. - 15:02.
Közzétéve 2011 november 29. - 15:19

Közzétéve 2011 november 29. - 15:30
Közzétéve 2011 november 29. - 15:36
Egy része belovaglás elõtti, meg volt egy túrázós korszakunk, akkor sokkal szikárabb volt.Az "ilyen volt" montázs is elég eltérõ kondikban mutatja be
MIndenkinek, akinek ígértem lemezt: azért vártam vagy 2 hetet, hogy gyûljenek a kívánságok, ne egyesével szaladgáljak velük a postára. MOst már összegyûlt egy csomag, a héten küldöm.
Aki esetleg ott lesz a VK-án, annak otthagynám valamelyik standon. ;)
Edited by ori, 2011 november 29. - 15:37.
Közzétéve 2011 november 29. - 16:59

Közzétéve 2011 november 30. - 8:06
Közzétéve 2011 november 30. - 8:36
Közzétéve 2011 november 30. - 9:29
Közzétéve 2011 november 30. - 18:36
Közzétéve 2011 december 1. - 18:38
Edited by ancsapancsa, 2011 december 1. - 18:38.
Közzétéve 2012 május 10. - 9:14