Nem akarom már a kehesség topikot koptatni, úgyhogy visszatérek ide, még ha ki is haltunk
:(
Szóval, Nenot igyekszem mozgatni minden nap, illetve játszogatunk. Jó ideje próbálom rávezetni a parelli módszer rejtelmeire, de vagy farokcsapkodva, fülsunyítva, a pálcát/ostort/futószárvéget a szájába véve ellenkezni próbál, vagy nagy nehezen reagál, de ugyanezekkel a kísérő mozdulatokkal. Követni természetesen eszében sem volt, még néha kötőfékkel sem - ő aztán nem hódol be egy embernek... Pár hete viszont gondoltam kipróbálom, szár nélkül szórakozom vele. Csináltam a szokásos, bedőlök és hátrálok módszert, ilyenkor ha kicsit megmozdítom a szárat, odajön. Nos, szár nélkül elindult felém és egészen odajött hozzám
Arról már nem is beszélve, hogy elindultam, adtam a jelet és jött velem, arra, amerre mentem, fordult, ha arra kértem, még a fatörzshöz is odavezettem és felállítottam rá.
Egy átlagos lónál is élmény, ha elfogadja a lova, de Nenonál, aki köztudott, milyen... Maga a mennyország! 
Más, a mozgás... Futószáron mozgatom, pár napja például olyan bakolásokat levágott vágtánál, hogy csak néztem, eddig csak fej és faroktekeréssel hozta tudtomra, hogy ő bizony menne. Vágta után megállunk, akkor egy két percig kapkod, aztán megnyugszik, de lassan. Tegnap pedig elég jól bírta a vágtát, szinte magától ment, alig bírtam leállítani és utána sem kapkodott annyira. Holnap lovagolni szeretnék, biztos ráncba kell szednem... De hogy hogyan fogom kivakarni a sárpáncélból, ami a teste minden porcikáját vastagon befedi?? 
Még valami, tegnap nosztalgiáztam és rábukkantam egy mappára. 2013. szeptemberében úgy gondoltuk, hogy megcsináljuk és végigmegyünk életünk első pályáján. Szedtünk össze mindenféle akadálynakvalót, amit az udvarban találtunk, saccperkábé felállítottuk (nem, nem számoltunk vágtaugrás távolságot, semmit, mezei paraszt ugrólovasok vagyunk) és nekiálltunk. A legelső pálya is videóra lett véve, azzal kezdődik. Tudom, bénák vagyunk (építő kritikát elfogadok, de ha valaki az utóbb felsorolt dolgokat szeretné újra megosztani, az kérem kapcsolla ki a hozzászólás szerkesztőt!), iszonyatos széküléssel, rosszul kijött távolságokkal, rossz lábra vágtázással (azért néha sikerült lábat váltatnom!). De első próbálkozásra úgy gondolom, nem volt rossz. Főleg, hogy hivatalos versenyeken magasabb kategóriában is láttam már rosszabbat!
Innen videóról olyan könnyűnek tűnik. Neno csak hiphopp fordul, könnyen, ruganyosan. Rajt ülve már nem. Főleg, hogy tudom, honnan indultunk. Hogy kétszer ilyen széles helyen nem tudtam fordítani teljes lovardában, nemhogy kis, éles fordulatokban. Remélem jövőre is tudunk ilyeneket csinálni.