Béna vagy, szállj le, felejtsd el

Saját tapasztalat - jó, jó a vastag vas, de ha a száj túl kicsi, ugyanúgy zavar

Minél vékonyabb, annál jobban vág. Felvetődik a kérdés, mi a jobb, egy vastagabb vassal küszködni, josszabb féktávon/durvább segítségekkel, esetleg sehogyan se megállni vagy vékonyat hordani

Ezt magam sem tudom eldönteni.
Versenyzőként sokszor láttam olyat, hogy kiképzési hiányosságot zablával orvosoltak. Konkrétan a támaszkodás problémáit nagykantárral

A példamutató németek is csinálnak külömben hasonlót, nemrég láttam épp

A mostani edzőm azt mondja, 'ahány nap, annyi zabla' - ezt úgy értelmezem, hogy ne gyógyítsak egyfélét a szájba, néha csereberéljem.

lévén - s mert kevés a zablám, nem nagyon hallgatok rá ebben, igy a kétszertörtet meg az eccertört' vastagot bosallal váltogatom. Itthon az a szokás, hogy adott lónak adott kantárja adott zablával - főleg persze lovasiskolákban. Kint a profi belovaglók a saját nyergüket cipelték a hónuk alatt, s a vállukon egy csokor kantár himbálódzott, különféle zablákkal. No nem azt mondom, ha vami már egyszer bevált, ne azt használjuk .-)
Szerencsés az a ló, akinél kiderül az ellenkezés oka, s nem nyer büntetésül egy erőszakosabb segédeszközt - szerintem itt sem erről volt szó, de megint elmentünk afelé, hogy a másik technikai tudását fikázzuk. Hiába a nyugodt kéz, ha az alattam lévő ló vérmérséklete, véleménye, netán a fizikai ereje nem egyezik az enyémmel, attól még nem biztos hogy totál hülye vagyok a dologhoz.

A gond az, hogy megvesz Gipszjakab többféle vasat, martingált, ilyen-olyan lekötőt, edzőt cserél, doktort hív, sőt, csontkovácsot, s lehet, még igy sincs megoldás - pusztán mert szegény állat nem tud beszélni, hogy elmondja, mi nem klappol neki a huszárral. De addigra jócskán hullik a pénz a lovasboltosok meg a többiek kalapjába. s ha a türelem s a kedv elfogy, lehet, Gipszjakab még a lovaglást is megutálja, jobb esetben 'csak' az aktuális lótól válik meg.
Az aktuális kérdésről már megint megfeledkeztem, remélem hogy a topicindító talál gyógyírt a bajra, az én tanácsom pediglen - mert nekünk nagyon sokat segített - megint csak a csontkovács (mindjárt jön a kontra - mit keres a csontkovács a ló szájában

?)
Emlékezzetek Fábry Sanyára aki azért borult meg a sulkyval mert tályog volt a ló szájában s felszakította a vas...:-)
Edited by börni, 2011 november 24. - 12:20.