Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#2121 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 20:16

Nyelvet lehet "nyomatni" akármilyen zablával, elég, ha csak lent tartod a kezed! :)

Csak nem mindegy mekkora felületen hat ugyanaz az erõ. Mivel a középsõ darab igen vékony és az élével fekszik fel a nyelvre, ezért mondják, hogy durvább zabla.
A French link nagyon hasonlóan néz ki, az viszont igen enyhe hatású, azt írják.
Minél hosszabb és egyenesebb a középsõ darab, annál durvább a zabla, meg nem mindegy hogy milyen szögben áll.
(Nem vagyok ilyen okos, csak fordítottam, angolul sok mindent lehet találni róluk.)

#2122 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 20:25

Franke szerintem másra célzott, mert figyelt LANDGRAF és Kappel Edit elõadásán. ;)

#2123 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 21:22

De akkor milyen zabla kellene, hogy a nyelvre se legyünk olyan nagy hatással, meg a szájpadlását se bántsuk vele? :) Tehát ha jól értem, azok a kétszertört zablák, amiknek nem hosszú és lapos a közepük, hanem az a kicsit "golyósabb" valami, azok puhábbak? Én mindig is durvábbnak gondoltam õket. Nem tudom miért... :D Vagy hogy az jobban piszkálja a szájpadlást.

#2124 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 21:27

Szerintem amelyik zablát a ló minden macera nélkül elfogad, bevesz, azzal akkora gond nem lehet.

#2125 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 21:45

De akkor milyen zabla kellene, hogy a nyelvre se legyünk olyan nagy hatással, meg a szájpadlását se bántsuk vele? :)
Tehát ha jól értem, azok a kétszertört zablák, amiknek nem hosszú és lapos a közepük, hanem az a kicsit "golyósabb" valami, azok puhábbak? Én mindig is durvábbnak gondoltam õket. Nem tudom miért... :D Vagy hogy az jobban piszkálja a szájpadlást.

A lapos is puhább. Nem sok hatással van a lóra. Olyan lóhoz ajánlott (a lovas megnyugtatására) amelyik zabla nélkül is mûködne. :)

#2126 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 22:20

Áhá. Akkor nálunk valami más lesz a probléma. Nem a zabla...

#2127 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 8:53

De akkor milyen zabla kellene, hogy a nyelvre se legyünk olyan nagy hatással, meg a szájpadlását se bántsuk vele? :)

Olyat amely használata közben gondolkodni kell!

#2128 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 8:56

Hm... Na igen, de ennek oka van, hogy így reagál a zablára. Igyekszem rájönni, hogy én csinálok valamit rosszul vagy máshonnan eredõ dologról van szó.

Edited by Merénylõ, 2011 november 24. - 8:57.

#2129 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.554 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 8:58

- Állítólag nem is magyar, :D hanem német mondás: " Ha sz@rul megy a lovam, elõbb kicserélem a zablát, utána az edzõt!"

#2130 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 9:06

Hm... Na igen, de ennek oka van, hogy így reagál a zablára. Igyekszem rájönni, hogy én csinálok valamit rosszul vagy máshonnan eredõ dologról van szó.

Mindig az elsõ szó az igaz!

N.C.!

;)

#2131 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 9:10

Lehet, hogy így van... :) Én (persze csak a "mondásra" válaszolva) nem azért cserélek zablát mert sz*rul megy a luvacska'. Hanem látom, hogy valamiért kényelmetlenek az eddigiek.

#2132 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 9:46

Nekem ezek a verziók tetszenek:

Esetleg hagyni, hogy megszokja valamelyiket. :D

Mackó: Szerintem amelyik zablát a ló minden macera nélkül elfogad, bevesz, azzal akkora gond nem lehet.
N.C. : - Állítólag nem is magyar, biggrin.gif hanem német mondás:
" Ha sz@rul megy a lovam, elõbb kicserélem a zablát, utána az edzõt!"
Ezek úgy elgondolkodtatóak, nem csak most általában sem lehetne jobbat írni látatlanban senkinek.

jav: LiLoval egysszerre írtunk, aztán már nem tudtam idézni

Edited by Lótuszvirág, 2011 november 24. - 10:00.

#2133 LiLo

LiLo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 132 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 9:46

Nekem volt olyan lovam, és a környezetemben van még 1, amelyik a diótörõ hatást nem tolerálta, ezért az egyenes zabla náluk nagyon bejött (azon belül a már említett mûanyag, de szerintem nem az anyagon a lényeg). Lehet, h elméletben erõsebb mint a tört zabla, de mindkét esetben haladó lovasról van szó, szerintem az erõsség a lovastól függ..

#2134 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 10:08

Nekem ezek a verziók tetszenek:

Mackó: Szerintem amelyik zablát a ló minden macera nélkül elfogad, bevesz, azzal akkora gond nem lehet.
N.C. : - Állítólag nem is magyar, biggrin.gif hanem német mondás:
" Ha sz@rul megy a lovam, elõbb kicserélem a zablát, utána az edzõt!"
Ezek úgy elgondolkodtatóak, nem csak most általában sem lehetne jobbat írni látatlanban senkinek.

jav: LiLoval egysszerre írtunk, aztán már nem tudtam idézni

Igen, ezek teljesen kielégítõ válaszok voltak arra, hogy tovább gondolkozzak a megoldáson! :kir:

#2135 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 10:15

Nem, ezek arra buzdítanak, hogy a környezetünkben keressünk valakit, aki ért is hozzá és szán is rá idõt, hogy megnézze mi a gond és segítsen. Minden más ,,rosszul csinálod" típusú válasz csak elveszi szerencsétlen fórumisták kedvét/önbizalmát. Jó esetben csak a fórumtól... De be is fejeztem a pályafutásom ebben a ,,szakmai topikban".

#2136 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 11:35

Tehát ha jól értem, azok a kétszertört zablák, amiknek nem hosszú és lapos a közepük, hanem az a kicsit "golyósabb" valami, azok puhábbak? Én mindig is durvábbnak gondoltam õket. Nem tudom miért... :D Vagy hogy az jobban piszkálja a szájpadlást.

Olvass vissza a topicban, úgy 2006. július hónap második felében... :)

#2137 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 11:50

Én megtettem, és ezt találtam:

Én mindenképp a lovaglás minõségének javításával orvosolnáma problémát.

;)
Egyébként nekem olyan kétszertörtem van, aminek a középsõ része ovális bogyó alakú, állítólag ez a legkényelmesebb. Õszintén szólva nem fedeztem fel nagy különbséget a sima egyszertörthöz képest (de nem is problémás a lovam).
Ilyen gumis-mûanyagos-ízesített stb. zablát még nem használtam, csak szédülök a választék olvastán. :D

#2138 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 12:16

Béna vagy, szállj le, felejtsd el :dev: Saját tapasztalat - jó, jó a vastag vas, de ha a száj túl kicsi, ugyanúgy zavar :ang: Minél vékonyabb, annál jobban vág. Felvetődik a kérdés, mi a jobb, egy vastagabb vassal küszködni, josszabb féktávon/durvább segítségekkel, esetleg sehogyan se megállni vagy vékonyat hordani :ang: Ezt magam sem tudom eldönteni. Versenyzőként sokszor láttam olyat, hogy kiképzési hiányosságot zablával orvosoltak. Konkrétan a támaszkodás problémáit nagykantárral :dev: A példamutató németek is csinálnak külömben hasonlót, nemrég láttam épp :ang: A mostani edzőm azt mondja, 'ahány nap, annyi zabla' - ezt úgy értelmezem, hogy ne gyógyítsak egyfélét a szájba, néha csereberéljem. :dev: lévén - s mert kevés a zablám, nem nagyon hallgatok rá ebben, igy a kétszertörtet meg az eccertört' vastagot bosallal váltogatom. Itthon az a szokás, hogy adott lónak adott kantárja adott zablával - főleg persze lovasiskolákban. Kint a profi belovaglók a saját nyergüket cipelték a hónuk alatt, s a vállukon egy csokor kantár himbálódzott, különféle zablákkal. No nem azt mondom, ha vami már egyszer bevált, ne azt használjuk .-) Szerencsés az a ló, akinél kiderül az ellenkezés oka, s nem nyer büntetésül egy erőszakosabb segédeszközt - szerintem itt sem erről volt szó, de megint elmentünk afelé, hogy a másik technikai tudását fikázzuk. Hiába a nyugodt kéz, ha az alattam lévő ló vérmérséklete, véleménye, netán a fizikai ereje nem egyezik az enyémmel, attól még nem biztos hogy totál hülye vagyok a dologhoz. :ang: A gond az, hogy megvesz Gipszjakab többféle vasat, martingált, ilyen-olyan lekötőt, edzőt cserél, doktort hív, sőt, csontkovácsot, s lehet, még igy sincs megoldás - pusztán mert szegény állat nem tud beszélni, hogy elmondja, mi nem klappol neki a huszárral. De addigra jócskán hullik a pénz a lovasboltosok meg a többiek kalapjába. s ha a türelem s a kedv elfogy, lehet, Gipszjakab még a lovaglást is megutálja, jobb esetben 'csak' az aktuális lótól válik meg. Az aktuális kérdésről már megint megfeledkeztem, remélem hogy a topicindító talál gyógyírt a bajra, az én tanácsom pediglen - mert nekünk nagyon sokat segített - megint csak a csontkovács (mindjárt jön a kontra - mit keres a csontkovács a ló szájában :ang: ?) Emlékezzetek Fábry Sanyára aki azért borult meg a sulkyval mert tályog volt a ló szájában s felszakította a vas...:-)

Edited by börni, 2011 november 24. - 12:20.

#2139 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 13:20

Egy egyszerû kérdésem volt, hogy melyik jobb a pici szûk szájú lovacska pofijába... Nem az kérdeztem, hogy hogyan kéne lovagolnom... :rolleyes: A lovacska köszöni szépen nagyon jól érzi magát és nincs is problémám a lovaglásával. Egyszerûen kényelmesebbé szeretném tenni neki, mert látszólag most nem az.

#2140 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 14:06

S a fürdővízzel kiöntöttük a gyereket is :ang: Nálunk az egyik legnagyobb méretű lónak 12.5-ös pofája van. Tán elég ha egyszerűen egy kisebbet teszel be neki, s elfelejted a sok extraságot, amit sikerült összehordanunk

Edited by börni, 2011 november 24. - 14:07.

#2141 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 15:12

S a fürdõvízzel kiöntöttük a gyereket is :ang:
Nálunk az egyik legnagyobb méretû lónak 12.5-ös pofája van.
Tán elég ha egyszerûen egy kisebbet teszel be neki, s elfelejted a sok extraságot, amit sikerült összehordanunk

Igen, ez lesz a legjobb. Fõleg ha almás, az meg mégjobb! :dev:

#2142 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 15:19

13,5-es a pofija. Nem akarok én semmi extraságot a lónak. Ha nem találnám vastagnak a sima csikó zablát akkor nem is írtam volna... Bár így is teljesen mindegy. :rolleyes: jav.o: nem ismétlem magam...

Edited by Merénylõ, 2011 november 24. - 15:23.

#2143 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 15:54

MINDEGY milyen zablát használsz,ha nem a nyelvére,hanem a szájszegletre hatsz!
Mi ebben az annyira érthetetlen?!

#2144 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 16:05

Magyarra fordítva emeljem( emelje) feljebb a kezét, és nem lesz kényelmetlen a lónak? Jól értem, vagy nem?

#2145 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 16:13

Azzal azért vitatkoznék, hogy "minden napra másik zabla" (persze túlozva). Még kettõt is túlzásnak tartok, hiszen a ló amit megszokott, elfogadott, ahhoz "ragaszkodik" (nem csak zabla terén). Minden változtatást valami reakció követ. Ha egy fix felszerelése van a lónak, akkor azzal már nem kell ismerkednie. Börni! Nem igazán értem, hogy hogyan lehet kisebb zablát tenni egy ló szájába? Vékonyabbat igen. De kisebbet? :rolleyes:

#2146 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 16:37

Én nem értek ezekhez... :)

#2147 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 16:44

Különbözõ méretû zablák vannak a ló szájszélességének megfelelõen. A karikák közötti távolságot mérik cm-ben. Az átlag 13,5-ös, egy centinként megy lefelé, fölfelé. (Az én "kis" huculomnak pl. 14,5-ös kell. :D )

#2148 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 16:48

Tudom mi a mérete "száj ügyileg"!! :D Ezért nem akarnék kisebbet. Mert az már nem az õ mérete.

#2149 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 17:40

Tudom mi a mérete "száj ügyileg"!! :D Ezért nem akarnék kisebbet. Mert az már nem az õ mérete.

Én is azért csodálkoztam, és kérdeztem. Ha az ember ért hozzá, akkor a lónak megfelelõ méretû zablát veszi, se nagyobbat, se kisebbet.

#2150 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 17:42

Így van, csak egy kis irónia volt a kettõvel ezelõtti írásomban. ;)

#2151 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 20:26

Magyarra fordítva emeljem( emelje) feljebb a kezét, és nem lesz kényelmetlen a lónak? Jól értem, vagy nem?

Kapizsgálod!! :D

#2152 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 20:45

MINDEGY milyen zablát használsz,ha nem a nyelvére,hanem a szájszegletre hatsz!

Franke szerintem másra célzott, mert figyelt LANDGRAF és Kappel Edit elõadásán. ;)

;)

#2153 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 24. - 23:03

Figyeltem az elõadáson. :) Igazán elnézést, hogy (elõször zárójelben) meg mertem említeni amit olvastam a kétszer tört zablákról. Azon okból tettem, hogy ne essen senki abba a tévedésbe, hogy kétszertört = finomabb, illetve hogy mindegy milyen csak kétszertört legyen, mer' azatuti. Egyébként nekem sima egyszer tört csikózablám van és most már igyekszem nem lent tartani a kezem... :)

#2154 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.554 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 25. - 7:02

Azon okból tettem, hogy ne essen senki abba a tévedésbe, hogy kétszertört = finomabb, illetve hogy mindegy milyen csak kétszertört legyen, mer' azatuti.

- Jól tetted! :)

#2155 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 25. - 7:37

Hiába a nyugodt kéz, ha az alattam lévõ ló vérmérséklete, véleménye, netán a fizikai ereje nem egyezik az enyémmel, attól még nem biztos hogy totál hülye vagyok a dologhoz. :ang:

Én voltam/vagyok ilyen szituban. Méretben nem passzolunk a lovammal (a fene se gondolta, hogy ekkorára nõ :dev: ), és fiatalabb korában elég temperamentumos is volt. Jóindulatú, csak hamar túlcsordultak a testi-szellemi energiái. Meg ilyen mozgással se találkoztam korábban.
Próbáltam/próbálok felnõni hozzá, most már elég jól boldogulunk, de tényleg nem az eszközökben volt a megoldás kulcsa. Nem voltam "totál hülye", de volt/van hova fejlõdni. Így a kezdetben "nagy falatnak" tûnõ ló jobb lovast csinált belõlem. :ang: Bár lóra szállás közben még most is elmotyogok egy haikut. :dev:
Merénylõ, kérj kölcsön kisebb zablatestû (nem hosszára, vastagságra ;) ) cuccokat, és próbáld meg, innen nehéz megmondani, mire hogy reagál. Ami vastag, esetleg tényleg nem fér el kényelmesen, ami vékonyabb, az jobban vág, nem lehet tudni, neki mi a megfelelõbb. Enyémló pl. annyira utálja a gumi ízét, hogy még a becsípõdségátló karikák ellen is tiltakozott. a mesterséges ízesítésû jutifalatokat is kiköpi, szõval a málnászablába se ruháznék be. :gm:
Szerintem nem konkrétan a te lovaglásoddal foglalkozott senki, inkább a hozzászólásokban felsorakoztatott csodazablakínálat, mint megoldás provokált egyeseket. ;) De ez egy visszatérõ téma.
Börni, azt én sem értem, hogy miért kell cserélgetni, ha a ló érezhetõen elfogadott valamit.
Bár én terepre másik kantárral-zablával-nyereggel járok, mint amivel idomítok, szóval van rotáció.

Edited by ori, 2011 november 25. - 7:40.

#2156 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 25. - 8:38

Köszönöm Ori! :) Egyenlõre most a kettõ közti átmenetet próbálom megtalálni, ami se nem éles, se nem túl vastag neki. Már ki is gondoltam melyik lesz az. Nekem sem jönnek be ezek az ízesített izék, annyira nem hiszek bennük. Ez a ló is tele van energiával, sokszor nagyon pörög, meg még csak 4 éves... A koncentrálás még nehezen megy neki, de ennek ellenére nagyon szorgos kis méhecske. :) Persze! Én nekem is okkal nagyobb türelemmel kell lovagolnom. Sokkal érzékenyebb mint a többi ló itt az istállóban. Sokkal finomabban kell bánni vele. A nyereg, a kantár, zabla és minden más felszerelése ugyan az. Amit jónak találok, kényelmesnek (neki is) és látszólag megszokta, elfogadta én azt nem szeretem lecserélni.

#2157 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 25. - 9:26

Ó, csak 4 éves! :D Ha belegondolok, Z mennyit higgadt azóta... Én terepre fanyeregben és olyan hagyományosabb kantárral járok a praktikum miatt, de az a nyereg rá lett készítve, szóval szintén kényelmes. A zablát meg nincs kedvem mindig cserélgetni, így terepre vettem egy 900 Ft-os vaszablát a nagylovasban 1*tört, de kint én elég slendrián módon lovagolok, csak akkor veszem fel angolosan a szárat, ha kanyarban hajlítom, lejtõn kicsit ültetni akarom, vagy egyéb manõvert hajtunk végre, amúgy szinte veszkósan megyünk. Meg õ 1*törtre is ugyanúgy mûködik (elég jól). Idomításhoz természetesen az ahhoz való díjnyerget teszem föl, és a kétszertört az én lelkiismeretemnek jót tesz :gm: , amikor állandó támaszkodásban lovagolom. Majd számolj be róla, mit választottál, és hogy reagált. a csikóm szája pl. biztosan kisebb lesz, mint az anyjáé, ki tudja, nem merül-e fel bennem a kérdés 2 év múlva. ;)

#2158 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 25. - 12:50

Ma én is terepeztem és nem szorosra állított kis orrszíjjal meg egy egyszer tört csikó (olív) zablával mentem ki. Nagyon nyugodtak éreztem\láttam a szájtevékenységét. A ló is egészen más volt, nem volt az a végtelen pörgés. Szóval egyenlõre marad így! :) (amúgy egyszer tört rézgörgõs D-t akartam, mert az olyan kettõ közti vastagságú, de valamiért maradtam a másiknál...) Igen még nagyon gyerek. Viszont egy szemernyi rossz indulat sincs benne, nagyon lelkesen dolgozik. Terepen meg még nyugodtabban szokott dolgozni mint pályán, szerintem megfogja a lényegét a dolognak... :kir: Azaz kikapcsolódik! :D

Edited by Merénylõ, 2011 november 25. - 12:50.

#2159 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 25. - 13:10

múgy egyszer tört rézgörgõs D-t akartam, mert az olyan kettõ közti vastagságú, de valamiért maradtam a másiknál...

http://www.lovaglas-...amp;termek=1611
Erre gondolsz?
Ilyet Shábánál láttam, nekem nagyon nem tetszett, és ha jól emlékszem, õ sem használta. Képrõl nem derült ki, de élõben valahogy fura az alakja, nem illeszkedik úgy a ló szájába, mint a normál (kissé ívelt) zablatest.
De ha valaki használ ilyet, és nagyon bevált neki, az nyugodtan hurrogjon le. ;)

#2160 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 25. - 13:17

Nekünk is csak itt van, talán 2x ha volt ló szájában. A vastagsága miatt akartam kipróbálni, de már tárgytalan. :) Amúgy igen, ilyenre, csak a D része nekünk kisebb jóval. Ez olyan mini D. :D

Edited by Merénylõ, 2011 november 25. - 13:17.