Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#2081 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 19. - 16:08

Most utánanézegettem, van belõle merevebb és hajlékonyabb fajta is.

#2082 Piskóta

Piskóta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 196 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 19. - 20:28

Hát, én azt mondom, hogy ha nem muszáj ezt a merevet, akkor felejtsd el. Fõleg, hogyha még nincs elcseszve a szája, egy ilyen egyenes zablával percek alatt tönkrevágod, nem véletlenül nem használunk ilyet normál esetben. A kétszer tört egy finom zabla, könnyebben tudod mozgatni a szájában, egészen kis érzékeny, apró segítségeket tudsz neki adni vele. Vagy esetleg még próbáld meg a golyós zablát. Azokkal el is tud játszani.

#2083 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.554 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 19. - 21:14

- Azért azt az egyenes gumisat szerintem kipróbálhatod, addig a kétszer törtet meg a golyóst csak tedd föl a falra. ( "Fõleg, hogyha még nincs elcseszve a szája " ! )

#2084 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 19. - 22:33

Gisari! én majdnem pont ilyet próbáltam annó az én "piciny csikócskámon" és amellett, hogy nagy volt neki, tojt rá. A kétszer töröttek viszont nekem nagyon beváltak. Akár D, akár olivás, akár pálcás (persze másra másra jó). Kétszer töröttnél még arra kell figyelni, hogy az illesztések mindenhol gömbölyûek legyenek, mert a kétszertöröttnél ez néha gyenge pont (nem tudom miért pont ennél), s vághatja a ló száját. Amúgymeg kapukulcs, vagy 200-as szög oszt kész :dev:

#2085 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 19. - 22:39

A kétszertört zablák nekem is bejöttek, sok lónál. Viszont csak az amelyiknek olyan lapos a közepe. :) Ja és az olív kétszertörtek. A D nem.

Edited by Merénylõ, 2011 november 19. - 22:39.

#2086 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 13:53

Már tudom! Van egy régi, rozsdás, egyenes, hattyúnyakú (vagy hogy hívják) bazinagy kétkilós feszítõzablám kétujjnyi lánccal. Azt fogom kipróbálni!! :D NC, szóval szerinted a gumis zabla jó? Van valaki, aki használja? A kétszertörtet mindenesetre kipróbálom.

#2087 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.554 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 14:05

- Hát bajt nem csinálsz vele. Legfeljebb nem hat, vagy nem úgy hat ahogy szeretnéd. ( Nem tudom az alaphelyzetet, majd visszakeresek! :) )

#2088 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 14:50

NC, szóval szerinted a gumis zabla jó?
Van valaki, aki használja?
A kétszertörtet mindenesetre kipróbálom.

Szerintem a flexibilis gumis zabla jó.
Mi egy ilyen egyenes, gumis zablával lovagoltuk be a lovamat. Középen megy egy huzal azon egy puha gumi borítás, kb. 1,5-2 cm átmérõjû. Most is azzal megy a legszívesebben, amelyik csikónak nyûge van a zablán való támaszkodással ezzel szokott a legjobban mûködni.

Az én tapasztalatom szerint a kétszertört, meg görgõs zabla olyan lovaknak jó, akik szeretnek a zablába belekapaszkodni és feszengeni.

#2089 Piskóta

Piskóta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 196 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 17:46

A görgõssel, illetve golyóssal (azon kívül, hogy itt nem egy zabláról beszélünk!), a ló el tud játszani, így könnyebben elengedetté válik. Mi is azt használunk (golyósat), pedig nekünk aztán nincsenek idegbeteg lovaink, sem fogósaink.

Amúgy:

Görgõs zabla
http://www.decathlon...set_9474039.jpg
-Ez nektek megint nem lenne jó, a törés miatt.

Golyós zabláról pedig egyszerûen nem találok egy normális képet, így elnézést, de valahogy mégiscsak szemléltetnem kell:
http://files.blogter..._0006509249.jpg
-Pontosan ugyanolyan mint az a képen látható 'golyócskás' rész, csak fémbõl van.
Ezért javasoltam ezt is, mert nem zavarná a pacidat, ha valóban az a gond, amit leírtál.

#2090 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 18:06

Én ezt találtam ilyen golyósat: kep 1 , kep 2.
A Imagine Lovas-ban van. A második az Pessoa, az elsõ meg egy jóval olcsóbb kategória. :)

Edited by Merénylõ, 2011 november 20. - 18:07.

#2091 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 18:16

Az elsõ nekem elég durvának tûnik, ha úgy hajlik, mint egy lánc, meg az a sok csücsök ott, ahol felfekszik... a második szimpibb. Az ára már kevésbé :rolleyes: Bár elég vékony az is. Mindenesetre köszönöm mindenkinek a válaszokat, beszerzek egy kétszertörtet meg egy hajlékony gumisat, aztán meglátjuk. :)

Edited by Gisari, 2011 november 20. - 18:17.

#2092 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 18:25

Ha az egyszertört zablával nem játszik, nem mozgatja folyamatosan a szájában, akkor ezekre a görgõs, lógós izébigyós zablákra semmi szüksége. Ahogy én a leírásból kivettem eleve a zabla létével van a gond. Csak az a kérdés, hogy ezzel az egy típussal, vagy általában az összessel. Ha a szájpadlás érzékeny, akkor köv. lépés a kétszertört lenne.

#2093 Piskóta

Piskóta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 196 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 21:42

Az elsõ nekem elég durvának tûnik, ha úgy hajlik, mint egy lánc, meg az a sok csücsök ott, ahol felfekszik... a második szimpibb. Az ára már kevésbé :rolleyes: Bár elég vékony az is.

Mindenesetre köszönöm mindenkinek a válaszokat, beszerzek egy kétszertörtet meg egy hajlékony gumisat, aztán meglátjuk. :)

Igen, leginkább amint a legelején írtam, én is a kétszer törtet javasolnám, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az eredmény (:

Egyébként az elsõ egyáltalán nem durva, bár a mienken mintha több golyócska lenne, nagyon finom szájú lovaink vannak, ( illetve hát az edzõm lovai :) ) és nagyon tetszik nekik ez a zabla, szeretik mindketten (:

#2094 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 23:14

Mi ezt használjuk és nagyon bevált!
Dr. Bristol-ként vettük.

#2095 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 23:23

Vékonyabb is mint az átlag, ugye? Nekünk egyszertörben kb 12mm-es van, elõtte meg még vékonyabb volt.

#2096 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 20. - 23:26

Már mint ez a kétszertört? Mihez képest vékonyabb? Hát a csikó zabláktól vékonyabb jóval... Igazából elég nagy a a lapos rész középen és én úgy vettem észre, hogy ez abszolút a nyelvre hat. A szájpadlásukhoz nem igazán ér, pedig elég kis szûk szájú nálunk is a 4 éves kanca. Amúgy nekik folyton kicsípte (szinte mindnek) a szegletet a sima karikás zabla, ezért volt vagy D vagy ilyen olív.

Edited by Merénylõ, 2011 november 20. - 23:31.

#2097 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 0:00

Mi ezt használjuk és nagyon bevált!
Dr. Bristol-ként vettük.

A miénk is ilyen, a nevét nem tudtam, Meglepi nagyon elégedett vele.

#2098 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 12:27

Ezek jópofák
http://www.google.hu...s...024&bih=578

nem tudom, itthon lehet-e kapni megfizethetõ áron, tartok tõle hogy nem
Happy Mouth :D a márkája
az olivás kétszertört a szájszeglet szempontjából jó - nem marja ki - viszont kár hogy nem csinálnak vastagabbat belõle :-)

#2099 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 12:55

Ezek a mûanyag izék miért jók? Mert nem fém? A fémérzékenyebbeknek? :D Amúgy vannak ezek ízesített fajtában, szerintem tök fölösleges. :D

#2100 Pipsy

Pipsy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 301 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 12:57

Szerintem jók al almásak, ismertem olyan lovat, aki majdnem megõrült érte, szépen elnyammogott rajta, pedig a zablákkal voltak korábban feszkói. Bár olyat is ismertem, aki tojt rá. A csilli-villis meg szerintem a gumis divatos verziója...

#2101 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 13:01

Állítólag hamar kimegy belõle az ííz. :)

#2102 Timsili

Timsili

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.326 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 15:31

ezek szerint volt, aki már elnyalogatott egyet? de most komolyan... :gm: :D

#2103 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 15:53

Amúgy nekik folyton kicsípte (szinte mindnek) a szegletet a sima karikás zabla, ezért volt vagy D vagy ilyen olív.

A karikás csikózablával nálunk is volt a baj, hogy kidörzsölte, meg zavarta, hogy mozog a karika. Gumival lehetett valamit javítani, de akkor meg az volt a probléma, hogy pont jó méret a zabla, gumival már túl szûk lett, az dörzsölte ki.
Nekünk is a D karikás vált be, vörösréz szájrésszel. Stabilan felfekszik, és a karikája is jó masszív, nem lötyög. Egybõl elfogadja, beveszi, pedig nem errõl volt híres.

#2104 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 16:28

(A Dr. Bristolról azt írják nem éppen finom hatású zabla, mivel a középsõ rész élével nyomja a nyelvet.)

#2105 Piskóta

Piskóta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 196 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 18:01

ezek szerint volt, aki már elnyalogatott egyet? de most komolyan... :gm: :D

Van olyan ismerõsöm, aki megkóstolta! :D De hát jogos, nem igaz? xD Ha már veszek egy állítólagos alma ízû zablát a lovamnak, gyõzõdjek is meg róla. :guny: :gm:

#2106 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 18:27

Nekem a kis érzékeny szájú lovamnál ez vált be:

http://www.nagylovas...i...d=9&id=1239

egy baja van, hogy belülrõl valahogy lerág a gumiból mindig, fél évente kell belõle új (tény, hogy néha hagyom legelni... viszont fogalmam sincs, hova lesznek a lerágott fekete gumi darabok...)

#2107 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 18:39

De hát ott nincs foga. :eek: :D Vagy hogy? Lehet, hogy leválik a sok nyáltól... :D Vagy nem tudom. Megkóstolni? Én ha vennék, meg tenném... :gm:

#2108 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 18:48

Nekem egyesek az almást rágják. Hiába mondtam nekik, hogy ott nem tudnak, mert nincs mivel, csak csinálják... Amúgy nekem volt olyan akinek nagyon jó volt az almás, volt olyan akinek tök mindegy, meg volt akinek jó volt, de rágta ezért letiltottam :D . Én csípom, szerintem jó, almás párti vagyok

#2109 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 18:55

Ezeket a gumi bevonatú zablákat hogyan lehet tisztán tartani? Nem folyik alá a nyál? Lehet, hogy csak az én agybajom, de minden használat után megpucolom, lemosom.

#2110 Annie90

Annie90

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.552 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 21. - 22:17

Ezeket a gumi bevonatú zablákat hogyan lehet tisztán tartani? Nem folyik alá a nyál?
Lehet, hogy csak az én agybajom, de minden használat után megpucolom, lemosom.

Én csak simán lemostam minden használat után, nem volt gond vele.

#2111 Pipsy

Pipsy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 301 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 22. - 11:27

Dilemmám van, segítsetek légyszi... Van egy ló, akit lovagolok egy éve, újabban nagyon szépen megy, lazán, elengedetten, előre, rongybabába'. DE. Cirka egy hónapja nagyon halkan csikorgat. Ez mindenképpen a feszültséget jelenti, vagy lehet az elmélyült zablarágás mellékhatása. Semmi feszkót nem veszek észra rajta, nagyon szívesen dolgozik. Jucibarátnőm szerint könnyen lehet a zablatevékenység miatt, az edzőm szerint -még nem látta/hallotta- sanszosabb inkább az idegesség miatt. Egyébként nem rángatom, gatyaszáron, nagyon finom kézzel lovagolom. (legalábbis úgy rémlik...) Mi a pék ez? Ja, fogát nézettem, és két zablával is csinálja... :(

Edited by Pipsy, 2011 november 22. - 11:27.

#2112 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 22. - 12:19

Van aki csikorgat. Nekünk van egy, aki itt lett belovagolva és az elsõ kantározás óta csikorgat és azóta is, minden zablával. Bár néha van hogy tíz percekre elfelejti :kir: . Életében nem volt még bántva, mindig pille kézzel van lovagolva és a legpuhább/érzékenyebb ló ami valaha volt. A fogának semmi baja, meg semmijének sem. Ilyen és kész. Szóval szerintem bonyolult lelkiismereti problémát ne csinálj belõle. Meg mindig az a tuti amit az az ember mond aki ott van, látja és megbízol benne. Addig meg itt csak találgathatnak a fórumisták. Úgy fakultatív biztos lehet a mágnestakarótól, az illatterápiáig mindenfélével kezelni... (húamindenit milyen sûrûn írok mostanában ebbe a topokba)

#2113 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 14:11

(A Dr. Bristolról azt írják nem éppen finom hatású zabla, mivel a középsõ rész élével nyomja a nyelvet.)

Nyelvet lehet "nyomatni" akármilyen zablával, elég, ha csak lent tartod a kezed! :)

#2114 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 14:53

Ja, fogát nézettem, és két zablával is csinálja... :(

Két zablával vagy kétféle zablával? :ang:

#2115 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 15:11

És azzal mi a helyzet, hogy nagyon pici úgy az egész szája. Tehát ahogy belenéztem, egy üreges olív, egyszer tört zabla (én ahogy láttam) hozzá ér a szájpadlásához. A kétszer tört zabla meg érzésre elég éles neki. Tehát az kilõve. Alapjáraton nem, viszont ha mozdul a zabla tátog. Próbáltam kis orrszíj nélkül is, hátha úgy kényelmesebb neki. Úgy is ha csak mozdítom a zablát, akkor tátog... Nem tudom mi lenne a megoldás. Milyen zabla. A vékonyabb zablák meg amik kétszer törtek azokat élesnek érzem neki. JA! És a sima karikás kicsípi neki. :kir: Ötlet? :)

#2116 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 16:53

Könnyített széles egyszertört! Ezek jó másfél centi vastagok.

#2117 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 16:59

Könnyített széles egyszertört! Ezek jó másfél centi vastagok.

Esetleg hagyni, hogy megszokja valamelyiket. :D

#2118 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 17:09

Elég sokáig volt a kétszer tört is a szájában. Nem váltogatom a zablákat mint valami bolond... :) Nem szeretek variálni. Az a gond, hogy ez az üreges olív jó lenne a szájszegletének is meg minden, csak ez a hagyományos egyszer tört csikózabla vastagságú és ez nagyon vastagnak tûnik a szájában, vagyis az is.

Edited by Merénylõ, 2011 november 23. - 17:10.

#2119 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 19:43

És ha almás? Vagy epres? Az sem jó? :D

#2120 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás