Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Arab Telivér

• Please log in to reply
2231 válasz a témához

#2081 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 13. - 19:45

Köszönjük! Talán lassan sikerül többet foglalkozni velük, és még formájuk is lesz. Sajnos a fedeztetés elmaradt. Talán majd tavasszal, jobban mellé lehet állni a dolgoknak. A gyerkõcök miatt is könnyebb lenne. Nálatok mi a helyzet ezen a téren?

#2082 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 13. - 19:53

Mindkettõ vemhes! Megnéztük õket a "tv" ben uht keresztül :) .

#2083 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 13. - 19:55

Melyik ménnel fedeztettetek?

#2084 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 13. - 20:46

Kazbeg - akhal teke. A választás nem kifejezetten a fajta, hanem a ló külleme, kezelhetõsége, használhatósága miatt történt, na meg mert a csikói nagyon egyöntetûek, jó formájúak, hihetetlen kedvesek, könnyen lovagolhatók. Arab telivérben amit akartam abból nem adtak spermát, ami meg van a mai piacon elérhetõ mén, annak annyi csikaja van, hogy a kutyának sem kell már. Vagy ép a mén nem olyan amilyet én szeretnék! Láttam csodálatos méneket, de volt ami szitált, volt ami gyagyi volt és a csikói, na hagyjuk.

#2085 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 14. - 20:21

Kíváncsi leszek a csikókra! Mi a terv a csikókkal?

#2086 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 14. - 20:39

Izabella színûek lesznek, terv még nincs, korai lenne!

#2087 Attila

Attila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 40 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 19:00

Szépek:)

Edited by Attila, 2012 november 2. - 19:02.

#2088 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 20:04

Posted Image
Posted Image - Õ igaz nem arab, hanem az én kicsi akhalom - Anime . Azóta eltelt fél év és jó nagy lett, de ma végre már idehaza vacsizik. Friss képek esõ után!

Posted Image -na és egy arab x akhal izabella színnel, kora tavasszal vedlés közben.

#2089 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 20:47

Anime nagyon bejövõs :) :yeah:

#2090 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 21:00

Bevallom, én valahogy nem tudom összepasszítani az akhalt az arabbal. Érzésem szerint ég és föld a kettõ. Csak lábjegyzetben: még eddig nem láttam élõben akhalt (tudomásom szerint legalábbis.). :D Szóval ez a meggyõzõdés a saját agyrémem. :)

#2091 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 18:03

Posted Image - anya szeme fénye és a kedvenc barátja, aki a ménesben maradt.

#2092 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 18:41

Hát akkor pótold be! Érdemes megnézni õket. Az ég és föld különbségrõl nem tudok szólni. Ami az elmúlt rövid 6 hónap tapasztalata az nagyon pozitív. A ménes minden tagja érdeklõdõ, kedves, nem rúgnak, nem okoskodnak, nem lökdösik az embert. Az idõsebb kancák és heréltek szinte levakarhatatlanok, pedig abrakot, külön figyelmet nem kapnak, max egész nyáron jó sok lovast a hátukra. A csikók rém közvetlenek, igaz akad egy-egy egyed aki érzékenyebb, rebbenékenyebb, de a többség kíváncsisága erõsebb. Ami minden akhalos szerint a más - ezek egygazdás lovak, ha megvan velük a közös nevezõ a lelküket oda adják, hihetetlen kényelmesek, rettentõ gyorsak, szívósak és meglepõ módon igénytelenek, az arabbal ellentétben. Ami viszont tetszik az akhalban, sokkal jobban bírja az éghajlati szélsõségeket, a takarmány minõségének változását. Anime tegnap este látott elõször tetõt és répát. Soha nem volt abrakolva, a legelõn született és tegnapig ott is élt. A szõre olyan tömött mint egy csincsillának, de olyan puha bársonyos is, még a lába, segge között is szõrös. A testén a szõr hossza max 1 cm, tehát nem mondható medvebundának :). Úgy áll a boxba mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy bezártam. Mielõtt valaki kiokítana, nálam ez a szokás, két hétig box, ki be közlekedés, szoktatás, foglalkozás, puceválás. Szokja meg itt mi a rendszer, aztán alapimmunizálás, körmölés, 40 nap után meg kaphat egy pajtit, vagy többet. Abrakot ezután sem fog kapni :yeah: . Viszont igyekszem egész télen legeltetni mint a huculokat, azt meglátjuk. Arab lovakkal 17 éve van kapcsolatom, ha nem megfelelõ a takarmányozás azonnal látszik rajtuk, ritka a kerek, almás arab ló ami még akkor is totál biztosan lovagolható. Ami ilyet láttam az mind tenyészállat volt, soha senki nem lovagolta õket. Amit eddig lovas alatt láttam, vagy ismerek ott egy kezemen meg tudom számolni hány a kezelhetõ ló. Tudom ez nem a fajta hibája és ezt sokszor be is bizonyítottam a tulajoknak, de ettõl még ez van. Most is világ legjobb lova, de aki nem ért hozzá ne vegyen még csak félvért se...akhalt meg végkép neeeee. :gm: . Aki kíváncsi annak majd beszámolok, itt és nem az akhalos topikban, ennek is oka van, mert én ide tartozom! :ang:

#2093 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 18:58

Az biztos, hogy amelyik ló ménesbõl jött, annak nincs rossz tapasztalata (vagy valami hozott "emberi" szokása) más tulajdonossal, eleve "tisztább" lóként tud létezni. Ezt itthon tökéletesen látom a két lovunkon, hatalmas a különbség köztük. A nem ménesi lovakról meg van példám bõven. Mindnek van/volt valami emberekhez köthetõ vonása. Az "ég és föld" fõleg azt jelenti, hogy nekem küllemben sem passzolnak igazán össze. Lényegében milyen célért hozták össze a két fajtát? Ha jól tájékozódtam, akkor a Parti ménesben is próbálkoznak velük.

#2094 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 19:36

A cél egy jó sportló kialakítása, amely több sportágban is használható és küllemileg is megfelel a mai elvárásoknak. Az arabok sajnos kicsik és rövid a hátuk, az akhal-teke magasabb, bár nem tömegesebb, de hosszabb hátú. Mindkét fajta igen kitartó, könnyen lovagolható, idomítható. Igen jól tudod, de jelenleg több tenyésztõ is rendelkezik már egy - két éves csikókkal, pár év és kiderül sikerült e az elképzelés.

#2095 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 20:23

Az arabnál értem az érveket. Node mi a baj az akhallal? Távlovaglás szempontjából meg semmi értelmét nem látom. Mintha anno az egyik újságban ezzel érveltek volna.

#2096 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 22:07

Az akhallal nincs baj, ezért a keresztezés! Jól ugrik, kiváló díjló, igen gyors...csak sokan félnek tõle mint a sátántól :) . Szrt ezt a keresztezést inkább az arab rajongóinak csinálják, de a pontos okokat nem ismerem. Azt viszont tudom, hogy amit Parti Imre behozott méneket, azok valami fanatikusan szépek, nem vékonykák, farosak, széles szügyûek, egyszerûen kiváló lovak! Egyáltalán nem olyanok mint a képeken látható "agártestû" paripák. Valamint amit Samoca lovagol lovakat, na azok is bizonyítottak már. Igen vannak tévedések is... nem mondom, hogy minden egyed kiváló. Amiket viszont Imrénél láttunk mind normális, kezelhetõ, lovagolható, eredményesen versenyzõ fiatal mén volt. Ja és egy nagyon aprócska dolgot kifelejtettem, drágább ló mint az arany :kir: , lehet ez is az elérhetetlenségének oka! Távlovaglás...szrt lassan az arab elérte amire képes, nem lesz gyorsabb és kitartóbb, egy akhal gyorsabb, már csak a lépte miatt is.

#2097 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 22:52

Furcsa akkor, hogy távlovaglásban arabok vannak, és nem akhalok. Ha aranyárban mérnék, és olyan hiperszuperek, akkor gazdagék miért nem velük ugrálnak a világversenyeken? :D Nagyon kíváncsi leszek, hogy ez a keresztezés mennyire lesz sikeres, és életképes.

#2098 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 13:03

Gazdagék nem annyira gazdagék hogy megvegyenek egy eredményesen versenyzõ ugró akhal-tekét! Az olcsóbbja is sok millánál kezdõdik.

#2099 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 18:42

Csikasz, gratulálok a csikóhoz, nagy tetszik! :yeah: Szabad tudni, hogy kik a szülei (nagyjából ismerem az ottani kancákat, bár az elmúlt években kevesebbet voltam ott, mint szerettem volna...)? Én szívesen olvasgatnék beszámolókat róla, remélem, ezzel nem vagyok egyedül :)

#2100 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 21:34

Gazdagék nem annyira gazdagék hogy megvegyenek egy eredményesen versenyzõ ugró akhal-tekét! Az olcsóbbja is sok millánál kezdõdik.

Ezek szerint csak én vagyok tájékozatlan. Még nem hallottam akhalról, amelyik nemzetközi szinten versenyezne. Az utóbbi idõben meg aztán tényleg lemaradtam minden lovas okosságról.

Csacsacsa! Nem vagy egyedül!
Chyki! Hajnalstar! Veletek mi újság?
Attila? Távhajtás?

Aida ma le lett tesztelve. Teljesen "rokon-gyerek-kompatibilis"! :D Nem ette meg õket. :dev: Néha sikerül azért meglepnie, mert alapból ha meglát egy idegent, tisztes távolból szemléli az eseményeket. Most meg a kapuban õrködött, és még Cizát sem engedte közel. Valószínûbb, hogy az az oka, hogy viszket a feje, meg kellene pucolnom holnap! :gm:

#2101 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 5. - 15:25

Kazbeg a papa és Radír a mama.

#2102 Attila

Attila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 40 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 5. - 19:32

Ezek szerint csak én vagyok tájékozatlan. Még nem hallottam akhalról, amelyik nemzetközi szinten versenyezne. Az utóbbi idõben meg aztán tényleg lemaradtam minden lovas okosságról.

Csacsacsa! Nem vagy egyedül!
Chyki! Hajnalstar! Veletek mi újság?
Attila? Távhajtás?

Aida ma le lett tesztelve. Teljesen "rokon-gyerek-kompatibilis"! :D Nem ette meg õket. :dev: Néha sikerül azért meglepnie, mert alapból ha meglát egy idegent, tisztes távolból szemléli az eseményeket. Most meg a kapuban õrködött, és még Cizát sem engedte közel. Valószínûbb, hogy az az oka, hogy viszket a feje, meg kellene pucolnom holnap! :gm:

Sziasztok! Nincs távhajtás helyette ,távlovaglás van meg csikó nevelés.Koheilan Szilaj nevû lovunkkal a lányom versenyezget de 12 éves és idén csak tapasztalat szerzés és ló alkalmasságát teszteltük.

#2103 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 5. - 22:56

Örülök a lányodnak! Ez egy nagyon jó dolog. Szilaj bevált?

#2104 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 6. - 18:29

Kazbeg a papa és Radír a mama.

Köszi :)
Radírhoz nem volt még szerencsém, de sokszor jött õ is hosszabb-rövidebb túrákra másik lovas alatt, tetszett :)

#2105 Attila

Attila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 40 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 6. - 18:54

Örülök a lányodnak! Ez egy nagyon jó dolog. Szilaj bevált?

Szia .Én is, egy 20km és kettõ 40km verseny után nagyon bizakodó vagyok.Igen bevált úgy néz ki erre született ,vagy ezért.

Edited by Attila, 2012 november 6. - 18:58.

#2106 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 6. - 21:59

Sziasztok, nekem idõm igen kevés mostanában és késõn is érek haza, lóápolás, trágyázás aztán mars aludni, ráadásul szombaton is ez a menü. Majd dec. közepétõl lesz idõm jobban lovazni, lesz 2 hét leállás, addig maradnak a szûkösen mért vasárnapok... Attayr megnyugodott hogy itthon a csikó, abban az egy hónapban elég dinka volt és feszült, de itthon a haver, helyreállt a lelkibékéje. :) Mostmár van 2 lovagolható lovam, valaki adhatna idõt is hozzájuk. Apropó lovaglótársat keresek, egyenlõre Atisra, ha valaki a környékemen lakna... ;)

#2107 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 6. - 22:55

Sziasztok!

Kérhetnék róla véleményt? :)

Posted Image

#2108 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 7. - 20:22

NYEREGSZEMLE 2013 Az arab ló jegyében zajlik. Május 31- június 1-2 !!!!! Jövõre szinte minden az arab lovakról fog szólni. Elméletileg addigra mindkét csikóm megszületik! Még az a kérdés hogy lovagolok le 2 kancával és csikóikkal :yeah: !

#2109 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 7. - 21:11

Sziasztok!

Kérhetnék róla véleményt? :)

Élõben láttad? Mert a kép elég silány megítélni. :D Az elsõ lábaira kíváncsi lennék, vagy csak ilyen vacakul állt meg...

Chyki! Az idõvel valahogy én is így vagyok. Vagyis nekem nem idõ kellene, hanem inkább bébiszittyó. :gm:
A 2 hét leálláshoz csak jó idõ kell majd.

Attila! Én már most nagyon tudok félni attól, hogy a gyerekek is lóbolondok lesznek. Már most azon aggódok, hogy mi lesz, majd leesnek, veszélyes... :rolleyes: Lehet, hogy sûrûn fogom majd mutatni nekik a sakktáblát.:D

#2110 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 10:46

Én láttam hírdetni ezt a lovat, de a korára nem emlékszem, talán 2-3. Nem venném meg a kép alapján, de mintha lett volna más kép is. Ezen a képen - elõl hátra állított lábak, hátul tehén állású, rövid hát ami gyenge lehet, lapocka meredek, nincs kellõ szügy a mozgáshoz - tömören. A nyaka egész jó, a feje nem látszik. A bal elsõ csüd felett nem tiszta az ina. Nem lenne csúnya darab, csak méretek kellenének. Mindenképpen látni kéne mozgásban. Ha jól emlékszem Malik, vagy Hakim csikó. Persze hibátlan ló nincs!

#2111 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 14:21

Persze hibátlan ló nincs!

Ez igaz! De ha lehet, akkor ne essen szét az elsõ lovagláskor! :gm:

#2112 Attila

Attila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 40 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 19:27

Élõben láttad? Mert a kép elég silány megítélni. :D Az elsõ lábaira kíváncsi lennék, vagy csak ilyen vacakul állt meg...

Chyki! Az idõvel valahogy én is így vagyok. Vagyis nekem nem idõ kellene, hanem inkább bébiszittyó. :gm:
A 2 hét leálláshoz csak jó idõ kell majd.

Attila! Én már most nagyon tudok félni attól, hogy a gyerekek is lóbolondok lesznek. Már most azon aggódok, hogy mi lesz, majd leesnek, veszélyes... :rolleyes: Lehet, hogy sûrûn fogom majd mutatni nekik a sakktáblát.:D

Veszélyes az élet is ,mi már túl vagyunk egy pár esésen/túl jó az abs a Szilajon/ ez vele jár.Amikor mi kezdtük mi is estünk /és néha most is/

#2113 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 8. - 23:57

Így? :) Élõben láttam, és most már látom is szinte naponta. :)

Posted Image

Edited by bartorsi, 2012 november 8. - 23:57.

#2114 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 9. - 0:20

Azért ez jobb kép, bár még mindíg kicsit "kevés" a ló teste. Mennyi idõs? A lábai itt rendben vannak, lapocka továbbra is meredek nekem. Amennyiben fiatal, jó lovaglással egész formásra gyúrható ló lesz!

#2115 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 9. - 21:49

Így? :)

Így már azért jobban mutat! :)
Ha minden nap látod, és ismered is, akkor többet is írhatnál róla.

#2116 Attila

Attila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 40 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 9. - 22:16

Sziasztok!Csikasz voltál Izsákon ?

#2117 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 9. - 23:20

Így már azért jobban mutat! :)
Ha minden nap látod, és ismered is, akkor többet is írhatnál róla.

3 éves még csak, még nem volt lovagolva. Izmosodnia még sokat kell, mert nem volt túl sokat legelõn se.. most majd pótolhatja :) Még 1 hete sincs, hogy nálunk van, elég rakoncátlan és tüzes a kicsike :)

#2118 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 10. - 11:07

Nem voltam! Viszont van egy hasonló jó lovam mint Szilaj!

#2119 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 10. - 19:11

3 éves még csak, még nem volt lovagolva. Izmosodnia még sokat kell, mert nem volt túl sokat legelõn se.. most majd pótolhatja :) Még 1 hete sincs, hogy nálunk van, elég rakoncátlan és tüzes a kicsike :)

Mennyi idõ telt el a két kép között? Amit utolsónak mutattál, azért azon látszik, hogy már gazdája is van. :)
Felmenõkrõl esetleg egy kis infó?
Banyek! Hozzak harapófogót? :dev:

#2120 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 10. - 21:51

Mennyi idõ telt el a két kép között? Amit utolsónak mutattál, azért azon látszik, hogy már gazdája is van. :)
Felmenõkrõl esetleg egy kis infó?
Banyek! Hozzak harapófogót? :dev:

Az elsõ kép még a tenyésztõnél készült, nem tudom pontosan mikor csinálta, de csak néhány hétig hirdette.. :) Holnap lesz 1 hete, hogy megérkezett. Itt a származása, anyja tiszta egyiptomi arab, apai nagyapa is, sajna a nagyanyai oldalt még nem sikerült teljesen tisztáznom :) Kis lökött, nem problémamentes.. elõszeretettel közlekedett át a villanypásztorokon az elsõ néhány nap.. :D A beilleszkedés is lassan megy még neki a ménesbe.. bár mit is várhatnék, eddig csak a megszokott környezetét ismerte. Érdemleges munkát még nem csináltunk, eddig 1x lefutószáraztam, hogy mikor jutunk el a felülésig, azt még nem tudom :) Majd fotózok még és rakok fel képeket a haladásunkról.