Hát ez az amirõl mindig is beszélek, ez az amitõl síkideg leszek. Elítélõ vélemények tömege olyan okokra hivatkozva, amelyek inkább elõnyei a fajtának, s nem hátrányai.
Amit Gyõrffy-Villám András ír az igaz. De ott nem az atv rõl ír negatív dolgokat - kifejezetten pozitív minden mondat - hanem az atv-nek a lovasturizmusban betöltendõ szerepérõl. Hogy nem lehet atv-t adni pohos német túristák alá? Hogy nem lehet atv-re ültetni az osztálylovagló kezdõket? Hogy úgy megy mindig, mint a szél? Naná! Tanulóvezetõk gyakoroljanak csak lusta Skoda 120L tragacsokon, a konzervatív, elkényelmesedett öreguraknak és idõs nénikéknek meg ott vannak az automata váltós nagy limuzinok. A Maserati, a Ferrari meg a Porsche tényleg csak sportos úrvezetõk kezébe való. De nehogy azt higgyétek, hogy egy pillanatig is haboznék ha meglóbálnák elõttem egy Lamborghini Diablo és egy Opel Omega slusszkulcsát. Pedig az Omega is jó autó. Munkába járni, családi autónak biztos azt választanám, de jelen esetben sportrõl és szórakozásról, fizikai és szellemi kihivásról beszélgetünk. Méltó társ kiválasztásáról folyik a diskurzus. Rávetõdnék a Lamborghinire! Harcolnék érte! Le se tojnám a másikat.
Egy atv hobby lovasnak, lovagolgatni, túrázgatni ideális választás, ha az illetõ jól tud lovagolni.
Nekem atv-t még soha nem kellett nógatnom. Nem bírom az olyan lovat, amelyiket 10 km túra után folyton a többiek utolérésére kell biztatni. (Pl. Csibész) Olyan, hogy atv és pálca? Nevetséges. Nem igaz az sem, hogy elrohanósak. Ez egyszerûen nem igaz. Egy gyengébb lovassal (esetleg jó lovassal is) a keveset lovagolt atv biztos megpróbál elrohanni, az igaz. De a rendszeresen (heti minimum 2 alkalommal 2-2 óra) lovagolt atv közepes tudású lovassal soha nem lesz a leggyengébb láncszem semmilyen csapatban. Az atv fáradhatatlan, elegáns, tüzes, intelligens. Nehéz hozzá felnõni, nem pedig nehéz vele bánni!!!!!!!
Voltam én is túrán atv-vel, nem is egyszer. Ezek között volt 200 km-es túra is. Egyetlen pisszenet nélkül, a legcsekélyebb gond nélkül teljesítettük a túrákat, miközben a sportlovak, a barokkok sorra rendre sántultak le. Az Akasztó-Ópusztaszer-Akasztó túrát például csak telivér (igaz fõleg arab) fejezte be. Pedig nem volt agyonhajtás, csak lépés és ügetés volt. Pusztán 40 fok volt árnyékban és nagyon hosszú volt a táv. Az agyonbabusgatott félvérek és sportlovak nyugodtak, sport és oktatási célokra tényleg jobban megfelelnek, de az én szívemet hidegen hagyják.
A telivérek szétnyernék az agyukat a távlovas versenyeken is, a nekem kevésbé tetszõ fajták itt pl. a fasorban sincsenek. Igaz, az atv-k sem remekelnek, pont az érzékeny idegrendszerük miatt. Ha elvezetnek mellettük egy másik lovat, már fel is ment a pulzusszámuk. De ez engem nem érdekel, nem akarok versenyezni. Egyébként nálam is azért nincs több atv, mert kezdõk alá én sem adnám. Csak magamról beszélek. Nekem bármikor megfelel, bármely lovardában szívesen felülök olyan atv-re, amelyik galopp pályán ment korábban. Soha nem csalódtam még ilyen lóban.
Az arabokról meg annyit, hogy:
Ilyen szép küllemû ló nem igen van másik fajtában. De van.
Ilyen strapabíró ló nem igen van másik fajtában. De van.
Ilyen intelligens ló nem igen van másik fajtában. De van.
DE!
Ilyen szép küllemû, strapabíró és intelligens ló nincs másik fajtában. Az arab ló maga a LÓ. Az összes többi csak közelíthet az ideálishoz, az arab képes megtestesíteni azt.
Nesztek hitetlenek! Ez a hitvallásom! Tájékoztatásul közlöm, hogy nem egyszerû vallás a telivérek felsõbbrendûségébe vetett hitem. Én fanatikus vagyok. Hozzám képest az iszlám fundamentalisták és a Hamasz szélsõségesei csecsszopó kisdedek.
Teljesen egyetértek veled, DE!, azért az arabok sorából ne felejtsd ki az akhalokat sem!