Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#2041 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 19. - 11:55

Na, a lazából lehet csak igazán becsöngetni. Mint a nagyharang nyelve...

#2042 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 19. - 12:36

Nahát, ez nagyon hasonlatos az indián zablákhoz, viszont régen is, most is tetszik.

#2043 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 20. - 14:13

Ahogyan az indiánoknak is fennmaradt! Semmi extra, mivel a foghíjas helyre megy így ott is marad, az argentínok elõszeretettel használják!
http://www.flickr.co...in/photostream/ - ezek nekem nagyon bejönnek!

#2044 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 20. - 14:42

Nekem is nagyon bejön. :) Nem mellesleg nagyon gyönyörûek ezek a képek!

#2045 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 20. - 19:43

Nem mellesleg van egy ilyen lovam :yeah: Posted Image
Posted Image

#2046 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 20. - 19:46

Áá... Minden álmom egy ilyen "kis" csoda. :ang: Irigy vagyok... :gm:

#2047 hoparduc3

hoparduc3

Új vendég

• Fórumtag
  • 6 hozzászólás

Közzétéve 2011 január 7. - 16:39

sziasztok! ne haragudjatok hogy ide irok, de a megfelelõ kategoriát nem látogatják sokan és nagyon szükségem lenne a gyors segitségre. itt sok lovas megfordul, gondoltam hátha tudnának jo tanácsot adni és rám szánnánnak pár percet. Van egy csikom, 3,5éves, már fél éves kora ota nálam van, de még csak most ültem rá kb 1-2 honapja lovagolgatom. nincs vele semmi probléma, eddig is dolgozott jol futoszáron, már sokat volt zabla a szájában. nem is volt semmi gond, de most ha lovagolom akkor mintha nem is érezné a sima egyszertört csikozabláját. már sokszor nagyon fáj a kezem, annyira tart és kemény a szája. gondoltam megprobálkoznák egy feszitõzablával, csak annyi féle van hogy nem tudom minek lenne értelme. az is kicsit gond, hogy csiko, ezért nem szeretném tulságosan "megrémiteni" valami brutál dologgal, de sajnos ez a sima csikozabla nem pálya. ha van valakinek valamilyen tapasztalata, azt megkérném segitsen. magánban várom a segitséget, esetleg ha van konkrét zabla akkor kép is segitene. várom az összetarto lovasok segitségét...köszi és elnézést hogy zavartam

#2048 nyuszii.

nyuszii.

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 13:46

Nekem az a gondom, hogy pacim szája elég erõs és jelenleg egy kétszertört oliv zablát használunk.Díjugratásban versenyzünk. A következõkön gondolkodom: -3 karikás gag zabla kétszertört, - kimberwick zabla kétszertört, -pelham zabla kétszertört. De még a baucher zabla is szóba esett. Tapasztalatokat szeretnék kérni, és véleményeket! Ksözönöm :)

#2049 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 13:58

Szvsz lova válogatja. Nekem volt olyanom, ami pelhammel gond nélkül elment, de a gag zablákat ki nem állhatta.... Szerintem a leglightosabb a kimberwick, talán érdemes elõször azzal megpróbálkozni. Ehhez nagyon hasonló a pelham, csak ugye a nagyobb kar miatt nyilván erõsebb hatást tud kifejteni. A gag zablák meg a feszítõlánc hiánya miatt egy kissé más hatásúak, ki tudja, lehet a tiednek meg az válik be :) Ki kell kísérletezni. Baucherrel én nem lovagoltam még, azt passzolom :)

#2050 nyuszii.

nyuszii.

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 14:05

még annyi a kérdés: meik a jobb: merev a nyelv ívét követõ zablatest, vagy a kétszertört.(sima csuklóst a iótörõ hatás miatt semmiképp nem használnék) VÁLASZOD KÖSZÖNÖM SABY KÖSZÖNÖM :)

Edited by nyuszii., 2011 június 30. - 14:06.

#2051 Pipsy

Pipsy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 301 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 14:18

Van egy zablák tudománya nevû topic, igaz kicsit le kellene porolni...

#2052 nyuszii.

nyuszii.

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 14:28

igen tudom, de annyira belebonyolódtak mindenbe hogy nemlehet követni :) meg már szinte nemis pontosan az a téma. :) meg én itt csak a különbözõ zablák használata, funkciója, tapasztalatok, vélemények stb. ott mindenrõl szó van. :D

#2053 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 14:36

Nyuszii te igazi vagy, vagy csak szívatsz minket? :confused:

#2054 nyuszii.

nyuszii.

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 14:42

ezt most nem értem. hogyhogy igazi vagyok-e? vanegy lovan versenyzem és szeretnék tapasztalatokat a zablákról amiket leirtam mivel gondban vagyok.. ://

#2055 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 14:57

;)

Edited by melodia91, 2011 június 30. - 15:04.

#2056 nyuszii.

nyuszii.

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 15:09

;)

?? :huh: nemérelek titeket. de a kérdéshez visszatértve szeretném folytatni a fórumot :/ :)

#2057 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 15:16

Egyelõre még a mikmar nem került szóba. :D

#2058 nyuszii.

nyuszii.

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 15:18

Egyelõre még a mikmar nem került szóba. :D

azmi? :D

#2059 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 15:23

Jól látom, hogy nincs a nyuszin sapka?

#2060 nyuszii.

nyuszii.

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 15:30

Jól látom, hogy nincs a nyuszin sapka?

Namostmár tényleg nemértelek titeket.... mikmar...nemvagyok igazi... mostmeg sapka???? :hupp:
éncsak tanácsokat szeretnék kérni.mintahogy aztegy fórumban szokás vagy nem????

Namostmár tényleg nemértelek titeket.... mikmar...nemvagyok igazi... mostmeg sapka???? :hupp:
éncsak tanácsokat szeretnék kérni.mintahogy aztegy fórumban szokás vagy nem????

az elsõ válaszoló miért tudodd normális válaszokat adni? ti miért nem?

#2061 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 15:36

Kedves nyuszii. A kérdésfeltevésbõl én arra asszociáltam, h .....khmmm szóval vélhetõen még elég fiatalka vagy. És versenyzel, díjugratásban. A kérdésfeltevésedbõl úgy gondolom, nem kéne még. Különféle zablákkal gyötörni a lovadat még kevésbé kéne. Az, hogy azt hiszed, itt majd valaki leírja neked a tutit - tegyél be egy ilyen és ilyen zablát és menni fog a ló, mint egy óra.... na ez megint arra vall, hogy még nagyon sokat kéne tanulni. Az alapokat. Nem pedig versenyezni.

#2062 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 16:04

A sapka...tudod van az a vicc, hogy ha van a nyuszin sapka, ha nincs elverik. Téged most itt elfognak. Azért is mit az elõttem szóló válaszolt. Én pedig azt gondolom, ha már magad versenyzel, nincs edzõd, tudnod kell dolgokat, vagy válaszolhat rá a régi edzõd, vagy valaki ott ahol edzel, vagy a sporttársaid közül valaki, ha meg van edzõd, akkor õ, szóval sztem inkább figyelmet kérsz, mint választ.

#2063 Vampirgirl

Vampirgirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 48 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 16:29

Szerintem azért nem kellett volna szegényt így letámadni. Amúgy ha meg az edzõt meg lehet kérdezni, minek egyáltalán fórum? Akkor mindenki mindent megbeszélhetne edzõjével, sporttársával stb.. Lehet, hogy még fiatal, úgy látjátok értelmetlen a kérdése, de azért aki tud segíthet neki. :) Viszont sajnos érdemben én nem tudok neki segíteni, úgyhogy nem offolok tovább. Sziasztok.

#2064 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 16:30

Sokan a különb féle zablákban keresik a megoldást,pedig a leg egyszerûbb dologgal kéne kezdeni ,a ló tanításával! Ugyanis egy egyszerû csikózablával egy " jól képzett" lovat,korrektül el kellene tudni lovagolni! Az hogy "kemény szájú"egy ló semmi más mint rossz használat által kevésbé reagál a segítségekre nem azt jelenti hogy egyre jobban húzni kell neki inkább azt hogy több olyan gyakorlatot kell csináltatni ami arra tanítja hogy minél kisebb segítségre reagáljon,pl: egy szárra való engedtetés!Nagy hiba az ha a lo nem enged és azt csak szárral oldják meg erre még jobban bele feszül és csak "keményítjük " a száját!A belovaglások is általában ha már zabla akkor csikó zablát használnak, :)

#2065 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 16:56

nyuszii, ajánlom figyelmedbe Brudermann Rezsõ százados "A ló szabadban való idomítása napi leczkékbe beosztva" kiadványát. Vékony füzetecske, reprint kiadásban megfizethetõ összegért cserébe a tiéd lehet. Érthetõen, lényegre törõen osztja meg nézeteit és gyakorlati tapasztalatait. Elsõsorban (õ is) csikózablát javasol, minden mást csak akkor, ha ezzel már korrektül mennek a feladatok. Az ellenkezés legtöbb esetben értetlenségbõl és/vagy szükségtelenül okozott fájdalomból fakad. Általánosságban igaz, hogy csak akkor teszünk erõsebb/keményebb/komolyabb eszközt a ló szájába, ha csikózablával már nyugodtan, biztosan teljesíti a kért feladatokat. Így azt javasolnám, hogy keress egy jó edzõt, tégy a lovad szájába egyszertört csikózablát, és szánj rá fél évet az újrakezdésre! Ha úgy érzed, neked nincs rá szükséged, akkor tedd meg ezt a lovad és a közös idõ minõségbeli javulása érdekében.

#2066 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 17:09

és szánj rá fél évet az újrakezdésre!

Elég messzemenõ következtetésekbe bonyolódtok anélkül, hogy a lovas bármit mondott volna azon kívül hogy "erõs a ló szája".

Lehet hogy egy vasággyal együtt 30kg-s kislány egy 600kg-s dög hátán, és az edzõje felvetette az erõsebb zabla gondolatát.
Lehet, hogy tényleg oltári bajok vannak a lovassal és a lóval is, ki tudja.

Érdeklõdjetek egy kicsit a problémája után szerintem, mielõtt "fél éves újrakezdésre" ítélitek az alapján a félmondat alapján, hogy "erõs a ló szája".

#2067 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 17:13

mauglyból egy van itt. szerintem. :dev: :D

#2068 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 17:15

Igen, viszont még vagy három embertõl kapott leckét az õsrobbanásig visszamenõleg.

#2069 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 17:16

a sapka az oka. megmondtam elõre. :kir:

#2070 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 17:19

van olyan edzõ, akinek a szava parancs, ha meg mered izélni, többet szóba sem áll veled :-(... netán az is lehet, rossz a ló-lovas párosítás... mármint ebben az esetben...

#2071 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 18:18

A tanács az volt hogy lehetöség szerint maradjon az egyszerü csiko zablánál és forditson több idöt a tanitásra! :) Aztán az egy késöbbi dolog hogy van -e hozzá segitsége,tudása stb. :)

#2072 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 18:47

van olyan edzõ, akinek a szava parancs, ha meg mered izélni, többet szóba sem áll veled :-(...
netán az is lehet, rossz a ló-lovas párosítás... mármint ebben az esetben...

ezek szerint Te már ízéltél edzõt :dev: :dev: :dev:

#2073 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 21:16

Összevontam a topikot a régebben meglévõvel.

Nyuszii., a legtöbb információhoz úgy juthatsz hozzá valamivel kapcsolatban, ha olvasol, sokat és türelmesen. De ha ez mégsincs ínyedre, akkor is fel lehet tenni a kérdéseidet egy létezõ topikban, több választ fogsz kapni, mintha totál fölöslegesen nyitsz egy újat.

#2074 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 30. - 21:18

OFF
Ha van tanács, az a baj
Ha nincs tanács, az a baj
Ha huszas vagyok, az a baj
Ha harmincas vagyok, az a baj
Ha van sapka, az a baj
Ha nincs sapka, az a baj
Hogy csak kritizálunk, az a baj
Hogy nem látod a különbséget a kritika és a tanács közt, az a baj
Hogy mindent magadra veszel, az a baj
Hogy már megint itt tartunk, az a baj
Hogy legtöbbször inkább már nem is írok, az nem baj

OFF OFF

#2075 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 július 1. - 6:31

Érdekes dolog ez! A kérdés feltevésébõl következik, hogy ki milyen szintn van tisztában a zablákkal. Évente legalább kétszer tárgyalják át a lovas újságok a témát, precízen leírva...mindíg meglep, hogy valaki aki "olvasatla" már versenyzik és a lovat hibáztatja a keméyn szája miatt. Bár az is meglep, hogy egy 3,5 éves lóval akar valaki csodát elérni... Csak egy tanács van tanulni kéne lovagolni, ebben semmi bántó nincs, hisz senki nem születik tudással a fejiben és igen Maunak igaza van a OFF -os mondókával. Semilyen zabla és a kapukilincs sem oldja meg a ló és lovas tapasztalatlanságát, tessen mán felvogni a zabla nem a ló agya.

#2076 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2011 július 1. - 7:54

tessen mán felvogni a zabla nem a ló agya.

:D

#2077 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 25. - 22:06

Nemrég nézelõdtem a neten, hogy kicsit kiokosítsam magam a zablákról. Igazán ott akadtam el, hogy nem találtam semmi részletes, vagy kielégítõ leírást az anyagukról (melyik, miért, hogyan jobb). Jelen pillanatban édes vas zablánk van, réz betétekkel. Miben más egy teljesen réz zabla, hogyan hat a lóra? Az is érdekelne, hogy az egyszerû csikózabláknál a karika-változatok módosítják-e a zabla elhelyezkedését a szájban. Gondolok itt arra, hogy a sima karika és a D "karika"között van-e különbség? Az utóbbinál pl a pofaszíj a felsõ hajlatban helyezkedik el. A szár pedig az alsóban? Majd szárhasználat közben ugyanott marad, ha nem, akkor változtat valamit a szájban is? Elméleti síkon érdekel a dolog, mivel semmi normális leírást nem találtam.

#2078 Piskóta

Piskóta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 196 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 19. - 15:46

Azt hiszem, megvan a probléma oka: kevés a hely a szájában, és a csuklórész bántja a szájpadlását.
Jó lenne, ha megszokná, jövõre elméletileg gyerekek is fognak rajta lovagolni, nem szeretném, ha ebbõl gond lenne.
Gondoltam kétszertört, egyenes vagy gumis zablára mint megoldás. Szerintetek melyik válna be?
(Ha van zablás topik, lehet, át kéne oda menni.)

Próbáld meg a kétszer törtet, az egyenes az egy durva zabla, fogós lovaknál szokták alkalmazni.

#2079 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 19. - 15:53

Köszi!
Akkor egyenes kilõve.
A kétszertört mellett még az ilyen gumis zablán gondolkoztam, csak ilyet még nem használtam, nem tudom, hogy bírja a gyûrõdést...

#2080 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 19. - 16:03

Ez kis túlzással kb pont olyan merev mint az egyenes zabla, csak más minõségû a felülete.

Edited by Saby, 2011 november 19. - 16:04.