Sziasztok!
Keszthelyi tanulmányaimat megkezdve én is zalai lettem a következő két év időtartamára (esetleg kicsit hosszabb ideig). Ha van köztetek keszthelyi vagy Keszthely környéki, az mindenképp jelezze, szeretném tudni, hányan vagyunk
Közzétéve 2013 szeptember 22. - 20:20
Sziasztok!
Keszthelyi tanulmányaimat megkezdve én is zalai lettem a következő két év időtartamára (esetleg kicsit hosszabb ideig). Ha van köztetek keszthelyi vagy Keszthely környéki, az mindenképp jelezze, szeretném tudni, hányan vagyunk
Közzétéve 2013 szeptember 23. - 9:22
Kicsit behalt a topik. :(
Kinga, ugye azért nem betonoztad be Szandit az istálló alapjába?
Én sok mindenről nem tudok beszámolni, mivelhogy több, mint 2 hete be vagyok gipszelve. (Lábközépcsont-törés. Nem egy nagy dolog, de fáj mint a fene.)
Zebra, jelentem Madonna hűen teszi a dolgát. Azaz idegesíti a szomszédokat. Tudja, hogy fél5-5 közt érek haza, 4 órakor rázendít, és addig kiabál, amíg meg nem kapja a fél fángli zabját. Amúgy a gyerek pónijával már egész jóban vannak.
Közzétéve 2013 szeptember 23. - 10:04
Már rendesen elvonási tüneteim voltak, hogy nincs fórum, most pedig meg kell még szoknom ezt az újat.
Stuszi, betonon nem kell már spórolni, hogy valakit még bebetonozzak, de a falba szívesen beleépítenék egy-két embert. Amúgy sok mindenről én sem tudok beszámolni. Jelentem, azóta az istállón semmilyen módosítás nem volt és valószínűleg nem is lesz, azaz a télnek az érzékeny Jámborral és a rozoga istállóval kezdünk neki, hurrá! A faanyag megérkezett, gyakorlatilag minden megvan hozzá, de a férfiemberek nagy ívben pottyantanak rá, mivel nekik nem fontos, így nyugodtan várhat még, teljesen mindegy, hogy mi mit akarunk. Persze, meg van ígérve, hogy jövő tavasszal. Persze idén tavasszal a méhészet miatt nem volt idő, akkor valószínűleg jövőre lesz...
Hú, jobbulást! Hogyan sikerült összetörnöd magad? :ohmy:
Jelentem, Nenora nagyon büszke vagyok . Szandival nyeregben vágtáztak, első pöccre beindult és gyönyörűen mentek, még csak nem is hülyéskedett. Pár napja elkezdtem nyeregben gyakorolni kicsit (felavattam a gyönyörű új nyeregalátétem), főleg a vágtát, mert borzalmas ülésem van és a videóban is látszik, hogy milyen ügyesen teszi a dolgát a takarékos kis vágtájával.
Sőt, futószáron pl egyáltalán nem tudott menni rendesen, amikor elhoztam, ügetésnél szembefordult velem, nekiállt hátrálni, kitépte magát a kezemből és elvágtázott (ha éppen nem síeltem utána). Vágtáról nem is álmodhattam... Most pedig gyönyörűen, szóra indul, vágtára is és laza, ismétlem: laza a futószár, ahogy megy körbe.
Közzétéve 2013 szeptember 24. - 10:47
Kinga, Köszi. Szimplán nem néztem a lábam elé (mögé) és egy kapubejáróból belehátráltam egy méter mély kibetonozott árokba.
Úgy látszik nem motiváltad eléggé a férfiembereket. Pedig a nyári melegben pár behűtött sör csodákra képes.
Mivel én se jutottam idén (se) odáig, hogy letéglázzam a boxok alját, a földpadló oedig már úgy elkopott, hogy az esővíz alájuk folyik, béreltem a gyerekeknek egy 2000 m2-es területet egy kisebb futóistálló-szerűséggel. Már csak be kell kerítenem villanypásztorral. Ha megjön az esős évszak, átköltöznek oda.
Közzétéve 2013 szeptember 24. - 13:05
Hú, Stuszi, az szép esés lehetett! :ohmy: És gondolom kellemetlen, hogy egy rossz lépés és reccs... Én hasonlóan törtem el a csuklóm, hátrafelé futottam (sorverseny ) elbotlottam és reccs.
Nos, le kell írnom, de úgy érzem, ma nehezen fogok elaludni... Elvitték a trágyakupacot és maradt annyi, hogy a krumpliföldre kiszórjuk. Mivel jobb dolgom nem volt, mondom eltolok egy-két talicskával, ne csúfoskodjon már ott annyi trágya. Pár villa trágya után valami iszonyatosan elkezdett visítani, de nem tudtam honnan jön a hang. Lenéztem a villára: egy apró kisegér tekergőzött rajt és olyan fájdalmasan visított, hogy rossz volt hallani. Gyorsan lehúztam a villáról, ő meg elszaladt. Átszúrtam teljesen a vasvillával az apró testét! :ohmy: Tudom, hogy kártékony, de mégis csak egy kisállat és fájdalmat okoztam neki és most szenved valahol és ááááá Ha meghalt volna egyből, most nem érezném rosszul magam... De áá... jajj, most ez nem hiányzott mára... A fene abba az érzékeny lelkivilágomba...
Közzétéve 2013 október 3. - 15:26
Nos, az új fórum örömére hozok pár lélekmelengető képet a mai terepről. Az ég kék, bárányfelhők úszkálnak, süt a nap, madarak csicseregnek... Szuper volt
Nenoval ugrattunk is egy kidőlt fatörzset, hát, van mehetnékje
Van videó is a terepről, de abban énekelgetünk, meg hülyeségeket beszélünk, de a videó hang nélkül nem az igazi... Talán felrakom.
Mivel csak egy képet enged beszúrni, linkelem a többit:
Edited by mi.kinga, 2013 október 3. - 15:30.
Közzétéve 2013 október 3. - 22:16
Zebra, jelentem Madonna hűen teszi a dolgát. Azaz idegesíti a szomszédokat.
Tudja, hogy fél5-5 közt érek haza, 4 órakor rázendít, és addig kiabál, amíg meg nem kapja a fél fángli zabját. Amúgy a gyerek pónijával már egész jóban vannak.
Jaj, akartam már kérdezni, hogy van a csaj. Mindig amikor ránézek a kis kosra, eszembe jut, hogy Madonna már biztos sokkkkkal nagyobb nála, és sokkal szebb is. Csak óvatosan azzal a fél fángli zabbal, nekem az egész állomány kap összesen napi kettőt (két racka anya, két kameruni anya, egy kam. kos, egy kam. bárány, két kecske anya és egy kecskebak), ás a kameruniak így is irtó dagadtak, szerintem elég jó takarmányhasznosítók.
Amúgy vele meg el kell büszkélkednem. LuciFerkó, a bűzösborzok királya. Az almát kizárólag kézből veszi el, imádja ha az orrát és az állát vakargatják, valamint olyan szinten komolyan veszi magát, hogy ha viszem ki legelni vagy hozom be, akkor kizárólag mellettem-mögöttem vonul, a szarva hegyével a derekam mellett 5 cm-re...
Közzétéve 2013 október 3. - 22:17
Amúgy nekem baromira nem tetszik ez az új fórum...
Közzétéve 2013 október 4. - 9:34
Még én is barátkozom az újdonságokkal. Azt hittem egyszerűbb lesz képet betenni, de u-úgy működik, mint anno...
Zebra, Madonna nagy, és dagadt. Mindenki azt hiszi vemhes. De ha nem kap annyit enni, amennyit ő elképzel, képes órákig folyamatosan ordítani. A legjobb ha bedobok neki pár keménnyebb körtét, azokkal órákig elszöszmötöl. Viszont még mindig azt hiszi róla mindenki, hogy kecske.
Pedig kecskét nem lennék képes tartani. A bak olyan de olyan büdös, hogy az még nekem is sok.
Kinga, érdekes, hogy felétek itt nem messze is mennyire más a táj. Nálunk ilyen síkságok nincsenek. Mi vagy föl megyünk, vagy le. Nálunk lehet még Nenonak is hamar elpárologna a mehetnékje.
Hétfőn levették a gipszemet! Juhé! 4 hét járógipsz volt előirányozva, 2 hét után közölték, hogy erre már felesleges. Mondjuk mikor láttam a röntgenfelvételt, majd hanyatt estem, de a doki csak tudja. (Legalábbis remélem.)
Szombaton szüreti felvonulás volt nálunk. Mivel gipszben kicsit nehézkes lovagolni, Sziszkát betettem egy jártatókocsi elé, azzal mentünk, a gyerkőc pedig csikóst játszott. Mindkét lóra büszkék lehettünk, zokszó nélkül végigcsinálták, pedi jó nagy kavarodás volt néha...
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Persze meg kellett állni tankolni is.
(bocs, nem tudom hogy kell normálisan képet feltölteni)
Edited by Stuszi, 2013 október 4. - 9:37.
Közzétéve 2013 október 8. - 15:15
Kinga, érdekes, hogy felétek itt nem messze is mennyire más a táj. Nálunk ilyen síkságok nincsenek. Mi vagy föl megyünk, vagy le. Nálunk lehet még Nenonak is hamar elpárologna a mehetnékje.
Hát, akkor lehet arra kéne lovagolnunk, mert itt lehetetlen párologtatni azt a mehetnéket Amint érzi, hogy kifelé megyünk az erdőből, turbóra kapcsol és csak úgy lobog a feje, ahogy siet. Vicces az, hogy teljesen laza száron megyünk, mivel visszafogni nem lenne értelme, rövidíteni nem lehet, csak pár lépést és már megy is tovább abban az üzemmódban....
Szombaton szüreti felvonulás volt nálunk. Mivel gipszben kicsit nehézkes lovagolni, Sziszkát betettem egy jártatókocsi elé, azzal mentünk, a gyerkőc pedig csikóst játszott.
Mindkét lóra büszkék lehettünk, zokszó nélkül végigcsinálták, pedi jó nagy kavarodás volt néha...
Persze meg kellett állni tankolni is.
Ez a tankolós kép jó. Biodízellel megy?
Ma voltunk terepen, hármasban... Vagyis mi ketten lóval, bátyám (aki ugye Szandi vőlegénye) pedig biciklivel. Kértem, hogy videózza le Neno produkcióját, ami mindig előad. Ugyanis az az út, amerre menni szoktunk terepre és a legelőjükre ugyanaz, csak a végén nem balra kanyarodunk a legelőre, hanem jobbra az erdő felé. Úgy szoktuk őket vinni, h szőrén felülünk, átlovagolunk a legelőre a földúton, aztán leszállunk és legelnek. Neno persze ilyenkor azt hiszi, amikor felülünk és indulunk a telkünkről a földútra, hogy juhuuu legelni megyünk és mint a videón is látszik, kapkodja a kis csülkeit, fülel, lobog a feje, látszik az arcán is a boldogság, hogy ő bizony most legelni megy... Egészen addig, amíg a videó vége felé nem balra, hanem jobbra kanyarodunk és kiül a pofijára az elkeseredettség és bizony minden életkedve elszáll és lelassul...
Na de itt a videó, ez mindent elmond
Meg egy kép, végre lett egy közös:
Közzétéve 2013 október 9. - 22:05
Még egy videó, még az esősebb napokról. A gyógyszerek naaagyon messzire gurultak.
Közzétéve 2013 október 9. - 23:07
Még egy videó, még az esősebb napokról. A gyógyszerek naaagyon messzire gurultak.
![]()
Jól kész vannak, nagyon viccesen nyomatják a rotyót.
Örülök, hogy nem csak az én tankom képes így törtetni. Szőkén elég gyakran rajta van mostanában a rohanás. Lépésben majd szétesik, úgy teper, de sose értem, hova rohan? Szerintem ő maga sem tudja. Neno legalább tudja, hogy legelni szeretne.
Közzétéve 2013 október 10. - 7:42
Kinga, nem biodízel, hanem etanol. Szüreti felvonuláson mindenki azzal "üzemel".
Jók a videók! Jó kis rohangálást nyomnak.
Érdekes, én Sziszkánál sose tapasztaltam, hogy lépésben rohanna. Inkább az a baj, hogy lépésben olyan mint egy zombi. Ha rohanós kedvében van, akkor inkább üget.
Szüreti felvonulás előtt egy ismerősöm vitte át a falu végére, ahol a jártatókocsi volt. Mielőtt felült, gyorstalpalót tartottam neki, hogy működik Sziszka. Nem hitte el, hogy méterre pontosan megmondom hol vált majd lépésbe ügetésből. Utána leesett állal mondta, hogy mindenhol pont azt csinálta, amit mondtam.
(Azt mondjuk nem árultam el, hogy vagy 50-szer megtettük idén ezt az utat, és én a lejtők előtt, meg ahol tudom, hogy időnként kijön egy-egy kutya, ott mindig lépésbe fogtam, és ez igencsak berögzült.)
Jövő szombaton herélünk. Valahogy kihagynám ezt az élményt...
Közzétéve 2013 október 10. - 21:05
Bejelentkezem én is! Napok óta barátkozom a fórummal. Jó lesz ez, csak meg kell szokni.
Zajlottak az események: a szomszédban elpusztult egy ló, de hipp-hopp pótolták is. Nálunk volt egy enyhe kólika a legelő szárazsága miatt. Szerencsére időben észrevettük, és a doki is itt volt 10perc alatt, de arra lényegében már túl is volt rajta. Kapott görcsoldót, és fájdalomcsillapítót. Aida meg belelépett valamibe a legelőn. A nyír és a sarokvánkos közé bökött bele, rá sem tudott állni. 2nap múlva kifakadt, és ennyi volt. Se fel nem dagadt, se érzékeny nem volt sehol, annyi volt a tünet, hogy sántított rá. Azon a héten a kaszálón kétszer léptem úgy bele a levágott szárba, hogy átvitte a cipőm talpát, frankón bele a talpamba.
Szóval mind a két ló kitett magáért.
Stuszi! Gratulálok a juhokhoz. Nálunk most vendégeskedik a két kecskénél a bak, de szagra szerintem még bőven az elviselhető kategóriába tartozik. Bár gondolom ez is egyedfüggő. Szerencsére nagyon szelíd, könnyen megfogható. A juhoknál van egyáltalán szaga a kosnak?
Kinga! Javaslom, az istálló építéséhez vegyetek egy Ezermestert. Nekem mindig az az érzésem, amikor azt az újságot olvasom, hogy akár össze is tudnék dobni egy kemencét 10perc alatt.
Közzétéve 2013 október 14. - 9:17
Mackó, a juhoknál is van szaga a kosnak, de messze nem olyan erőteljes mint a kecskéknél. Az én két barim szagát abszolúte nem lehet érezni, a szomszéd tyúkjainak a szaga elnyomja. (Azé, aki feljelentget a lovak miatt. Mellesleg a lovak trágyahalma mellett is a tyúkok szagát érezni, de persze az nem zavarja őket...)
Mi van azon a legelőn, hogy még a cipőtalpat is átböki? Amúgy jobbulást mindenkinek!
Tegnap csikót körmöltünk. Hááát, izé... A teljes csikósprogramot végigcsináltuk vele, mire mind a 4 lábával végeztünk. A bal eleját pl úgy csinálta meg a kovácsom, hogy a csikó feküdt, én meg rajta ültem. No nem baj, legalább gyakoroltunk az e heti heréléshez...
Amúgy nem tudom mi ütött bele, eddig sohase csinált ilyen hisztit.
Közzétéve 2013 október 15. - 16:53
![]()
Jól kész vannak, nagyon viccesen nyomatják a rotyót.
Örülök, hogy nem csak az én tankom képes így törtetni. Szőkén elég gyakran rajta van mostanában a rohanás. Lépésben majd szétesik, úgy teper, de sose értem, hova rohan? Szerintem ő maga sem tudja.
Neno legalább tudja, hogy legelni szeretne.
Neno kifelé az erdőből teper, de ha befelé fordulunk, lelassul. Fene abba a jó iránytűjébe
Bejelentkezem én is! Napok óta barátkozom a fórummal.
Jó lesz ez, csak meg kell szokni.
Zajlottak az események: a szomszédban elpusztult egy ló, de hipp-hopp pótolták is. Nálunk volt egy enyhe kólika a legelő szárazsága miatt. Szerencsére időben észrevettük, és a doki is itt volt 10perc alatt, de arra lényegében már túl is volt rajta. Kapott görcsoldót, és fájdalomcsillapítót. Aida meg belelépett valamibe a legelőn. A nyír és a sarokvánkos közé bökött bele, rá sem tudott állni. 2nap múlva kifakadt, és ennyi volt. Se fel nem dagadt, se érzékeny nem volt sehol, annyi volt a tünet, hogy sántított rá. Azon a héten a kaszálón kétszer léptem úgy bele a levágott szárba, hogy átvitte a cipőm talpát, frankón bele a talpamba.
Szóval mind a két ló kitett magáért.
Stuszi! Gratulálok a juhokhoz. Nálunk most vendégeskedik a két kecskénél a bak, de szagra szerintem még bőven az elviselhető kategóriába tartozik. Bár gondolom ez is egyedfüggő. Szerencsére nagyon szelíd, könnyen megfogható. A juhoknál van egyáltalán szaga a kosnak?
Kinga! Javaslom, az istálló építéséhez vegyetek egy Ezermestert. Nekem mindig az az érzésem, amikor azt az újságot olvasom, hogy akár össze is tudnék dobni egy kemencét 10perc alatt.
![]()
Huh, nálatok is zajlik/zajlott az élet akkor! A gond az építéssel az, hogy hiába van nekünk egy elképzelésünk, természetesen mindenki jobban ért mindenhez, ütköznek az ötletek, aztán a végén nem lesz belőle semmi. Most annyi újítás van, hogy 4 év után végre lecseréltük a "világítást" (egy halvány, nyomorult villanykörte volt csak), rendes neon fénycsövekre, szupi világos van most az isállóban.
Mackó, a juhoknál is van szaga a kosnak, de messze nem olyan erőteljes mint a kecskéknél. Az én két barim szagát abszolúte nem lehet érezni, a szomszéd tyúkjainak a szaga elnyomja. (Azé, aki feljelentget a lovak miatt. Mellesleg a lovak trágyahalma mellett is a tyúkok szagát érezni, de persze az nem zavarja őket...)
Mi van azon a legelőn, hogy még a cipőtalpat is átböki? Amúgy jobbulást mindenkinek!
Tegnap csikót körmöltünk. Hááát, izé... A teljes csikósprogramot végigcsináltuk vele, mire mind a 4 lábával végeztünk. A bal eleját pl úgy csinálta meg a kovácsom, hogy a csikó feküdt, én meg rajta ültem.
No nem baj, legalább gyakoroltunk az e heti heréléshez...
Amúgy nem tudom mi ütött bele, eddig sohase csinált ilyen hisztit.
Jaj Stuszi, kép nem készült?
Nálunk Neno őrült meg ma. Na jó, nem ma, de ma különösen. Jámbit fogreszelték, mert már egy ideje megint elkezdett tátogni és tele volt zabbal a kakija. Aztán sétáltattuk, kiment belőle a bódító, átvittük őket a legelőre, hogy Jámbi is inkább füvet csipegessen, mint a szúrós szénát. Úgyhogy Neno szokás szerint sietett, ezt úgy orvosoltam, hogy amikor elém került, a szár végével egy hatalmasat csaptam az orrára. Megilletődött, pár alkalom elég volt, hogy lassítson, de amint beértünk a legelőre, megindult, pár lépést magával rántott, visszarántottam, megállt. Ezt eljátszotta még egyszer, akkor nem tudott kimozdítani, de a szár végigszántotta a tenyerem... Sétáltunk pár kört, amíg megnyugodott és nem rángatott, aztán elengedtem. Örömében kilőtt, futott pár kört a fák körül, aztán elkezdett legelni.
Itt meg egy kép, Neno kedvenc szokása:
Edited by mi.kinga, 2013 október 15. - 16:54.
Közzétéve 2013 október 18. - 8:33
Neno a szó legszorosabb értelmében veszi a "s.ggébe bújni" kifejezést.
A körmölésről nem csináltunk fotót, örültünk, hogy valahogy túléltük.
Ma délután herélünk. Valahogy nagyonnagyonnagyon nincs kedvem hozzá. A kovácsom, és a dokim szerint is jó sokan kellünk hozzá. Amit a neten nézetm videot, azon nyugisan zajlott, de őszerintük örüljünk, ha 4-en le tudjuk fogni a lovat. Brrr. Leszünk összesen dokival, asszisztenssel együtt 7-en, csak menni fog...
Mindenesetre már nagyon szeretnék túl lenni rajta.
Közzétéve 2013 október 18. - 12:47
Emberek, tudtok eladó lucernaszénát? Nem sok kell, csak a nyulaknak: 1 körbála vagy annak megfelelő mennyiségű kis kocka.
Közzétéve 2013 október 19. - 10:39
Neno a szó legszorosabb értelmében veszi a "s.ggébe bújni" kifejezést.
A körmölésről nem csináltunk fotót, örültünk, hogy valahogy túléltük.
Ma délután herélünk. Valahogy nagyonnagyonnagyon nincs kedvem hozzá. A kovácsom, és a dokim szerint is jó sokan kellünk hozzá. Amit a neten nézetm videot, azon nyugisan zajlott, de őszerintük örüljünk, ha 4-en le tudjuk fogni a lovat. Brrr. Leszünk összesen dokival, asszisztenssel együtt 7-en, csak menni fog...
Mindenesetre már nagyon szeretnék túl lenni rajta.
Kitartást a délutánhoz!
Ezek szerint fektetve herélitek?
Közzétéve 2013 október 21. - 8:05
Emberek, tudtok eladó lucernaszénát? Nem sok kell, csak a nyulaknak: 1 körbála vagy annak megfelelő mennyiségű kis kocka.
Zalaváron hirdetnek az Apródon.
Egyet én is tudok adni, ha közelebb nem tudsz szerezni, de mi elég messze vagyunk. Az enyém nem 100% lucerna, hanem olyan 50% lucerna, és 50 % fűszéna. Nem tudom mi értelme van, de így vetették...
Méz, köszi, túlestünk rajta.
Fektetve heréltünk, sokkalta egyszerűbb volt, mint amire számítottam. A doki hozott egy ilyen bőrbéklyós, láncos, hámmal kombinált nemtudommit, ami tulajdonképpen kötözött sonkát csinált a lóból... 4-en voltunk a ló lefogásához, de igazából hárman is bőségesen elegendőek lettünk volna. Addig volt némi mocorgás, amíg a lidokaint fecskendezte a műtéti területre, utána nyugton maradt a fiú.
A dokink nem túl gyakran csinál ilyet, látszott az elején, hogy full ideg. Verte a víz rendesen.
Móczinak 2 nap boxfogság, napi 3 sétával (igazából futószárazással, mert a séta idegtépően lassú volt vele), ma már ment a többiek közé. Megviselte a dolog, az látszik rajta, de azért az abrakját tegnap este már az ajtót döngetve követelte.
Tegnap terepeztünk egyet, gyönyörű volt az idő és a táj. Vittem fényképezőt, de nem tudtam használni. Sziszkát megviselte a 6 hét tulajdonképpeni semmittevés, ahogy lazult a szár, iszonyatos tempóban törtetett előre. kb 10 km-t mentünk, sok ügetéssel, 2 komolyabb kaptatós vágtaszakasszal, a végére csurom víz volt a ló, de még akkor se lehetett odaadni neki a szárat, mert már ugrott is.
Közzétéve 2013 október 21. - 12:35
Köszi, Zalavár még messzebb van mint ti. Keresek akkor tovább, csak lesz valami bácsikának akár pajtában betárolt is... Amúgy a lucernás fűkeverék nem hülyeség, itt a Lacinál is azt ették a HV-ek évekig. Kicsti felturbózott cucc, de mégsem olyan ütős mint a tiszta lucerna.
Közzétéve 2013 október 21. - 21:47
Fektetve heréltünk, sokkalta egyszerűbb volt, mint amire számítottam. A doki hozott egy ilyen bőrbéklyós, láncos, hámmal kombinált nemtudommit, ami tulajdonképpen kötözött sonkát csinált a lóból... 4-en voltunk a ló lefogásához, de igazából hárman is bőségesen elegendőek lettünk volna. Addig volt némi mocorgás, amíg a lidokaint fecskendezte a műtéti területre, utána nyugton maradt a fiú.
A dokink nem túl gyakran csinál ilyet, látszott az elején, hogy full ideg. Verte a víz rendesen.
Jé, tudok idézni is!
Miért fektetve? Nem egyszerűbb bódítani, falhoz állítani, aztán pár perc alatt kikapni a cuccot?
Egy ismerősnél heréltek egyszerre két lovat. Az egyik 3, a másik 1,5 éves volt. A 3 évest jobban megviselte, talán inkább lelkileg. Herélés után lett térdig érő hó, és a karámban hótolóval csináltak helyet, hogy mozgatni lehessen őket. Naná, hogy kapásból felmásztak a másfél méter magas hókupacra.
Közzétéve 2013 október 22. - 7:18
Nem tudom miért fektetve. A dokinknak nincs olyan őrült nagy gyakorlata lóval, évente egyszer ha herél. Gondolom ez elsőre bevált neki, nem változtat. Én meg mit szóljak bele, ez volt az első lóherélés, amin részt vettem. Egy dolog volt amibe beleszóltam, hogy a hámot még bódítás előtt rakjuk rá, mivel ismerem a fiút, féltem, hogy lefekszik, mielőtt felszerszámoznánk. Persze ők nem tudták, hogy másfél éves kora óta rendszeresen nyergelem, hámot rakok rá, így csak néztek.
A hó az nem gáz, legalább hűti. Móczi a második este telesz@rta a boxot, és úgy belefeküdt, hogy reggel a szalmás lósz@rt kellett levakarjam a sebről. Mit ne mondjak, kellettek reflexek hozzá...
ui: miért utálják a lovak a pumpás spréket???
Közzétéve 2013 október 22. - 22:30
Stuszi, gyors gyógyulást Móczinak! Heréléssel nekem szerencsére nincs tapasztalatom, örülök, hogy Nenot golyók nélkül ismertem meg. El sem tudnám képzelni, hogy ha heréltként ilyen, milyen lehetett csődörként.
Amúgy a szép idő miatt szinte egész héten legelőn vannak. Kibővítettük kicsit a helyet, így többet tudnak legelni. Reggel átvisszük, este pedig haza. Igaz, mostanában hamarabb hazahozzuk, mert délután lovagolni szoktunk, ki kell használni ezt a szép időt, míg lehet.
Nenoval ugratgatunk, igaz, most csak piciket, kb. 50, max 60 cm-t és pályát építettünk. Gyakoroljuk, de azért nem olyan egyszerű, meg elég fárasztó Neno pedig ma elég fáradt volt, szinte romboltuk a pályát, mondom jó, még egyszer megugorjuk a szépkitörős akadályt és vége. Ahha... Nem jól értünk oda, Neno átesett rajt nagy nehezen, akadály feldöntve-lerombolva, én lógok a nyereg előtt a nyakán, amikor is úgy gondolta, hogy ideje pihenni és legelni - Kinga küzd, majd zutty
Felmértem a károkat utána és kiderült, hogy eltört a kitörő
Aztán, hétvégén búcsú volt nálunk, csak a szokásos családi összeröffenés, főzőcskézés, kb. 20 főre. Ebéd után hangos sóhajtozás és hálaadás a csurig töltött mosogatógépre nézve (és a többi, kb. 3 következő adag koszos edényre), hogy milyen jó, hogy van és nem kell mosogatni. Kellett mondani, Murphy jött éééés a mosogatógép bekapcsolás után kieresztette a vizét az amúgy is zsúfolt konyhába, ezzel jelezve, hogy ő nem kíván részt venni a munkálatokban. Mint kiderült, tönkrement a szivattyúja. Időzíteni azt tud, na
Közzétéve 2013 október 24. - 11:41
Kinga, köszi!
Murphynak meg add át "üdvözletem".
Sajnos nálunk is ügyködött. :( A dokink nem áll a helyzet magaslatán. Móczi vaszorája napról napra dagadt. Szerda reggel, mikor már a hasfalon is duzzanat jelentkezett, sikerült kirángatnom a dokit (pedig bő másfél km-re lakik...), látszott, hogy nem hitte el amit korábban a telefonban mondtam neki.
Mikor kijött, látszott rajta a megdöbbenés, villámgyorsan előkerültek az injekciók, és saját kezűleg állt neki slaggal hűteni a duzzadt területet. Össze is balhéztam vele, mert még majdhogynem leb.szott, hogy miért nem áll meg egyhelyben a ló. Megkértem mutasson már legyenszíves a környéken egy másfél éves, duzzadt t.kű csődörcsikót, amelyik moccanás nélkül tűri, hogy slaggal veressék a fájós, duzzadt nemi szervét... Asszem itt az ideje új doki után néznem...
Ma reggelre valamennyit lohadt a daganat, elmúlt a hőemelkedés, remélem innentől nem lesz gond!
Amúgy a csikó egy tündérgyerek, a napi 2 hőmérőzést, és a sebtájék rendszeres fertőtlenítését zokszó nélkül tűri, már ki se kell kötnöm hozzá.
Kinga ne aggódj, Sziszka ugrás nélkül is képes hasonlókat csinálni. Feleségem nagy elánnal nekiállt lovagolni a felügyeletem alatt, na őt álló heyzetben lazán kiemelte a nyeregből Sziszka, ahogy lehajolt egy fűcsomóért.
Közzétéve 2013 október 25. - 13:43
A baj csőstől jön. Moritz estére újra feldagadt, és még az autón is kigyulladt valami hülye hibajelző lámpa. Szóval Kinga, ha gondolod cserélhetünk egy kis időre, a mosogatást jobban viselném...
Közzétéve 2013 október 25. - 21:09
Stuszi! Nem semmi! Jobbulást, gyógyulást a legénynek! Elő szokott fordulni kisebb dagadás, de mozgással meg lehetett szüntetni a problémát. Folyamatosan viszont tényleg durva lehet.
A hibajelzős lámpán pedig sokat segít a kalapács!
Kinga! Micsoda szívtelen masina! Dinamitot neki, ne szivattyút!
Nálunk szerencsére csend, és nyugalom van. Elköltözött a bakkecske, jött helyette egy kiscica. Élmény nálunk az ilyen állat, mivel egy vérbeli macskagyűlölő terrierünk van. Csak letettem elé az apróságot, és attól fogva puszi pajtások.
Eszement egy állat, mert lesből vadászik a kutyára. Ráront, csimpaszkodik, vagy a fáról ugrik rá.
Olykor rám is a frászt hozza. Ma kilépve az ajtón, a másodperc tört része alatt a combomra ugrott. Szerencse, hogy nem vagyok szívbajos.
Közzétéve 2013 október 26. - 16:42
Nem tudom miért fektetve. A dokinknak nincs olyan őrült nagy gyakorlata lóval, évente egyszer ha herél. Gondolom ez elsőre bevált neki, nem változtat.
Móczi a második este telesz@rta a boxot, és úgy belefeküdt, hogy reggel a szalmás lósz@rt kellett levakarjam a sebről. Mit ne mondjak, kellettek reflexek hozzá...
ui: miért utálják a lovak a pumpás spréket???
Fektetve jobb. Biztonságosabb,nekem 6 mént heréltek,mindegyiket úgy kértem. Herélés után néhány napra fel kellett kötni a lovak fejét hogy ne feküdjenek le , pont azért hogy ne menjen piszok a sebbe. Nekem mindig adott a doki antibiotikumot a lónak herélés után. Sokat kell mozgatni utána ,mert különben beduzzad, de mozgatásra lelohadt. Mi naponta több órát futószáraztuk a méneket több részletben. Nálunk egyszer sem volt gond. Slagozásról még nem hallottam.
Ja én naponta többször befújtam Aloe First-tel a sebet.
Edited by Backnight, 2013 október 26. - 16:43.
Közzétéve 2013 október 27. - 15:01
Kinga ne aggódj, Sziszka ugrás nélkül is képes hasonlókat csinálni. Feleségem nagy elánnal nekiállt lovagolni a felügyeletem alatt, na őt álló heyzetben lazán kiemelte a nyeregből Sziszka, ahogy lehajolt egy fűcsomóért.![]()
Ó, erre én már alapból immunis vagyok
A baj csőstől jön. Moritz estére újra feldagadt, és még az autón is kigyulladt valami hülye hibajelző lámpa.
Szóval Kinga, ha gondolod cserélhetünk egy kis időre, a mosogatást jobban viselném...
Huhh, hát akkor most már tényleg jobbulást Móczinak Nálunk most az autóknál minden rendben, a vaddisznótörős elkerült a háztól (
), azon szokott mindig világítani/tönkremenni valami, gyakorlatilag a szerelő már 3-4 éve mondta, h max 1-2 évet húz ki ez az autó, oszt' még most is megy, pedig az aztán kapott mindent (tekintve, h bátyám totálkáros állapotban vásárolta, kapott parkolási horzsolásokat, apu nekitolatott egy fenyőfának, bátyám ugye a vaddisznóval való találkozása, meg egyszer karambolozott is frontálisan egy parkolóban. Úgyhogy a neve egyszerűen csak "Sebhelyes" volt
)
Stuszi! Nem semmi! Jobbulást, gyógyulást a legénynek! Elő szokott fordulni kisebb dagadás, de mozgással meg lehetett szüntetni a problémát. Folyamatosan viszont tényleg durva lehet.
A hibajelzős lámpán pedig sokat segít a kalapács!
Kinga! Micsoda szívtelen masina! Dinamitot neki, ne szivattyút!
Nálunk szerencsére csend, és nyugalom van. Elköltözött a bakkecske, jött helyette egy kiscica. Élmény nálunk az ilyen állat, mivel egy vérbeli macskagyűlölő terrierünk van.
Csak letettem elé az apróságot, és attól fogva puszi pajtások.
Eszement egy állat, mert lesből vadászik a kutyára. Ráront, csimpaszkodik, vagy a fáról ugrik rá.
Olykor rám is a frászt hozza. Ma kilépve az ajtón, a másodperc tört része alatt a combomra ugrott. Szerencse, hogy nem vagyok szívbajos.
Az hagyján, hogy szívtelen... Elkerült szerelőhöz, egy hétig ott volt, kifizettük, hazajött, beszereltük és láááám - NEM működik!
Nálunk is minden oké, a lovak legelőznek egész nap, lejjebb húztuk a villanypásztort, úgyhogy van bőven mit legelniük. Jámbin lovagoltam pár napja, kezdek belejönni, de úgy feltört a nyerge, hogy menni is nehezemre esett. Szandi meg persze rajtam röhögött, hogy úgy megyek, mint aki összecsinálta magát. Tegnap pedig gokartozni voltunk, hú, nagyon jó volt!
Kiélhettem magam rendesen. Egy menet 8 perces, kettőt mentem, de a másodiknál már úgy estem ki a gokartból, alig bírtam lehámozni magamról a sisakot és a fejvédőt, úgy szédelegtem ki, meg közben öklendeztem... Hányni nem hánytam, de olyan hányingerem lett, hogy még most sem tértem napirendre.
Sőt, a hátam egy pontban úgy fáj, h hozzáérni sem lehet, de olyan izomlázam van, hogy na...
Közzétéve 2013 október 30. - 11:48
Jelentem Moritz-on a gyógyulás halvány jelei mutatkoznak. Nagyon nem az igazi még, de ma reggel már ugrabugrált egy kicsit.
A dokim a felkötést elfelejtette említeni... Az antibiotikum nem beadása meg egyértelműen orvosi hiba. Az biztos, hogy ez volt nálunk az utolsó akciója. Nem is olcsó, nem rajong a lovakért, (sőt sztem a munkájáért se) nem ez volt az első hibája, és mindemellett még emberileg se vagyunk egy hullámhosszon. (mondjuk ez a legkevesebb, de a többi negatívum mellé hab a tortán) Nekem ebből elég.
Vasárnap elvittem egy kisebb túrára az ismerős kislányokat. Gondoltam tartunk egy sétálós, kényelmesen nézelődős terepet. Sziszka más véleményen volt... Próbáltam lefárasztani, esélytelenül. A végén már mindenhol vágtában mentünk ahol az útviszonyok engedték, de 8 km után még mindig azt éreztem, hogy robbanni készül alattam. Perszena víz patakokban ömlött róla, nem csak a nyeregalátétből, de még a nyeregemelőből is facsarni lehetett a vizet, de ez nem zavarta.
Közzétéve 2013 október 31. - 13:51
Stuszi,nem tudom ki az állatorvosod, az újakat már nem ismerem. Nekem nagyon bevált ott a dr. Virág Ernő évtizedeken keresztül. Azóta már más egyébbel is foglalkozik, de történetesen akik ott maradtak a környéken azoknak is heréltek már. A nevére az orvosnak nem emlékszem, de van egy rendelője Zalaszentgróton. Ő jó fej volt és jól csinálta a barátaimnak is. Ha nem ő volt az orvosod akkor esetleg megkeresheted. az én ismerőseimhez ő járt és meg voltak vele elégedve. Én egyszer beszéltem vele.
Közzétéve 2013 november 4. - 12:54
Backnight, az állatorvosom (eddig) dr. Bolla Csaba. Nem mai gyerek, bár nem is öreg. Köszi a tippet, lassan nekiállok körbenézni, kit lehet mozgósítani a környékről.
Móczi szerencsére erőteljes javulást mutat, bár ehehz az kellett, hogy az állatorvosi utasításra nem hallgatva felszakítsam a sebeit.
Végre használható állapotba került a kinti jászol, ha nincs is még teljesen kész. A "gebék" mindenesetre végre nem tudják a sárba taposni, és onnan kiszálazgatni a szénát.
IMG_20131026_142135.jpg 85,53KB
2 downloads
Kihasználva a hosszú 7végét, terepezgettünk is. Volt benne eltévedés (így lett a tervezett 10 km-ből 15), "lóevő" fatörzs elől a kefesűrű akácsuhángosba ugrás, és ennek eredményeképpen csurom véresen a temetőbe igyekvő embertömeg közt jól megbámulódva szlalomozás is.
Mostanában ezt a csipet-csapatot vezetem:
IMG_20131027_155555.jpg 82,41KB
1 downloads
(Lucky Luke és a cow-girlök civilben )
Közzétéve 2013 november 4. - 21:48
Stuszi! Én nem tudom megnézni a képeket!
Nem nagyon értem az ilyen állatorvost. Mi a csudának vállalja el, ha fél a feladattól, vagy csak egyszerűen nem akarja csinálni.
Gyógyulást Móczinak. Azért számolj majd be, hogyan alakul a dokiválasztás.
Egyébként nekem is volt már olyan élményem állatorvossal, hogy akkor láttuk egymást először és utoljára.
Közzétéve 2013 november 5. - 8:33
Mackó, nem tudom miért nem hozza fel neked. Én látom.
És így?
A "táj" felénk sajnos ilyen:
akármerre megyünk mindenhonnan látszik vagy egy falu, vagy egy állattartó telep, vagy pincesor...
A képek telefonnal készültek, így a minőségük olyan, amilyen.
Tegnap a setét lovak nagyon pusmogtak egymás közt, ezek valamire készülnek...
IMG_20131103_132715.jpg 39,69KB
1 downloads
Mackó kedvéért:
Mackó köszi, mad beszámolok.
Edited by Stuszi, 2013 november 5. - 8:34.
Közzétéve 2013 november 5. - 12:31
Stuszi ha rákattint a linkre, amit nem lehet megnézni , az ember , akkor azt írja ki nincs jogod megnézni. Ezért nem tudják mások megnézni.
Közzétéve 2013 november 7. - 8:12
Sztem csak bejelentkezve lehet megnézni. Vagy nem tudom. Más meg tudta nézni.
Közzétéve 2013 november 9. - 0:09
Azért van biztos, mert külön figyelmet igénylek! Bejelentkezve is azt írja, hogy "hiba, ehhez nincs jogod"!
A szénatárolód frankó lett! Hasonló a miénk is. Egy idő után azért rájöttek, hogyan lehet kitúrni belőle a szénát, ezért kaptak rá 1-1 kiságyrácsot, amiken hagytam 3 pálcát, így eléggé ritka lett, hogy kényelmesen ehessenek, de kivágni ne tudják a fejükkel a kaját.
Közzétéve 2013 november 10. - 21:59
Köszi! Egyémek olyan zabagépek, nem vágnak semmit sehova. Odaállnak, és csak darálnak, csak darálnak, csak darálnak...
Hülyegyerekek mit csinálnak amikor a meteorológia kiadós esőt ígér? Természetesen túrázni mennek. A cél a gyűrűsi gidrán ménes volt.
Útközben találtunk ezt-azt (többek közt golyó általi halált halt szarvastehenet), a méneshez még viszonylag szárazon értünk. Ott letáboroztunk, ettünk, ittunk, és egyszer csak azt vettük észre, szakad az eső. Mivel esélyét se láttuk, hogy csillapodik, nyergeltünk, és nekirugaszkodtunk a hazaútnak. 11 km 35 perc alatt... Tudom, egy arabnak ez még csak bemelegítés, de Sziszkára és Öcsire nagyon büszke voltam, hogy ilyen tempót tudtak menni, főleg úgy, hogy összesen több, mint 30 km-t toltunk le.
Közzétéve 2013 november 15. - 20:10
Mindenkit elnyelt a sár???