Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#2001 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 27. - 20:41

év ötlete :D

#2002 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 27. - 21:18

Valahogy így (összecsaptam, bocs.)

Juicenak igaza van, vagy a zablarésznek kell kilógni a ló szájából fél méterre, vagy a karika fogja széttörni az állkapcsát szegény párának. Mindenképp érdekes szerkentyû, de semmikép nem lókimélõ. további hülye ötletem: a nyelvét csomózzák bele,nyelvnyújtogatás ellen :D )

#2003 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 27. - 22:32

A rajz picit elcsúszott, a karikának is a szájzug magasságában kell kijönnie. :) Szerintem az sem lókímélõ, ha a lovat egy "hoka wasicu!" kiáltással keresztüllándzsázzák emberestül, mert nem tudott megállni. A nyelvnyújtogatás nem szempont nyílzáporban, puskaropogásban, a befejelt ló viszont az. A sweetiron nem sok szart ér, ha ágyúzzák az embert :D

#2004 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 27. - 22:34

Ezentúl te vagy a hivatalos illusztrátorom. Én magyarázok, te meg szemléltetsz. És ha berágok valakire, te lerajzolod, én meg eltépem :D

:D Azért csak óvatosan, mert ha a célszemélyt is olyan korrektül rajzolom le, mint a csodazabolát, lesz itt kavarodás... :gm: Szóval elszabtam, a feszítõ rúdja nem lehet a szájzugban, lejjebb kell kerülnie, hogy a karika hozzásimulva pont elférjen, ergo az sem lötyöghet úgy, ahogy lerajzoltam (hacsak nem hasítunk a ló arcába további öt centit, bár ilyen zablától simán fülig érhet a szája amúgy is.) A pofaszíj felõli "karika" kialakítása nem hagy lehetõséget a beállítással való játszadozásnak, úgyhogy nekifutok még egyszer.

#2005 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 27. - 22:40

A karika nem áll merõlegesen a nyelvre, hanem kicsit lóg, a merev feszítõt pedig amúgy is egy ujjal mélyebbre szokás engedni, mint a csikózablát, így már be is fér a berendezés a ló arcába.

#2006 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 27. - 22:41

:D Azért csak óvatosan, mert ha a célszemélyt is olyan korrektül rajzolom le, mint a csodazabolát, lesz itt kavarodás... :gm: Szóval elszabtam, a feszítõ rúdja nem lehet a szájzugban, lejjebb kell kerülnie, hogy a karika hozzásimulva pont elférjen, ergo az sem lötyöghet úgy, ahogy lerajzoltam (hacsak nem hasítunk a ló arcába további öt centit, bár ilyen zablától simán fülig érhet a szája amúgy is.) A pofaszíj felõli "karika" kialakítása nem hagy lehetõséget a beállítással való játszadozásnak, úgyhogy nekifutok még egyszer.

Nem kell lejjebb kerülnie a zablarúdnak, a karika vastagsága fél centi körül van és teljesen összefekszik a rúddal. (elõbb a karikát adják a szájába, aztán beforgatják hozzá a zablát) Pont az a lényege, hogy teljesen megszünteti a holtjátékot.

#2007 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 27. - 22:51

Ezt értem, az a kínom, hogy a pofaszíjkarika szerint ugye egyféleképp kapcsolhatod be, a karika teljesen felfekszik, tehát párhuzamos lesz a pofaszíj vonalával - akkor viszont öööö. Ezt még megrajzolni is fáj, nemhogy hordani.

#2008 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 28. - 1:35

A wyomingi Sheridan - King's Saddlery Museumban lattam es fogtam ilyen iszonyat nehez szerkezeteket..
Nemelyiknek nem tudtam , tudom elkepzelni , hogyan funkcional...
A 18- 23 -ig vannak ezekrol a zablakrol a kepek.. Mivel a zablak ugy egyutt vannak fellogatva rudakon, kicsit "omlesztett" a sok zabla nemelyik kepen.. de azert lehet latni ..

#2009 Royalchina

Royalchina

Új vendég

• Kizárt tag
  • 16 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 28. - 7:07

Valahogy így (összecsaptam, bocs.)

Szerintem így a fenti zablát nem lehet használni, mert a karika keskenyebb mint a zabla maga a ló állkapcsa pedig hátra felé szélesedik. még elõl is nehezen elképzelhetõ. Minden esetre ez egy gyilkos szerszám az biztos!

#2010 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 28. - 10:43

Gyílkos szerszám nem lehet, hisz nagy tömegben gyártották és használták!

#2011 Royalchina

Royalchina

Új vendég

• Kizárt tag
  • 16 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 28. - 11:48

Gyílkos szerszám nem lehet, hisz nagy tömegben gyártották és használták!

Értem! Biztos bennem van a hiba hogy én ezt másképp látom.de olvasd csak el mit írnak róla! :(
"Should be used by only the very most experienced horsemen. Failure to be used properly can result in the ruination or even death of a horse." tényleg ártatlan kis tömegárú ;)

Edited by Royalchina, 2010 február 28. - 12:00.

#2012 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 28. - 12:36

A kalasnyikovot is nagy tömegben gyártották... :)
Ez egy nagyon kemény eszköz, nagyon kemény idõkre. Nem hétvégi tereplovaglások alkalmával használták. Most hogy nem lövöldöznek a lovasokra, nem is használ ilyet senki. Amíg élet-halál kérdése volt, hogy a ló irányítható-e, addig viszont még keményebb eszközöket is használtak:
http://rides.webshot...034043855sxwxHH
A használat módja az amit írtunk: a karika az alsó állkapocsra kerül. Az alsó állkapocs keskenyebb mint a felsõ, a karika pedig alig keskenyebb mint a szájrész. Igazából nem is lehet másképp a ló szájába tenni.

#2013 nuttella

nuttella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 719 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 28. - 20:35

Húú, ezzel már tömegirtani is lehet!

#2014 pacifan96

pacifan96

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 856 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 28. - 21:07

Húú hát jaa....ez azért durva... :S

#2015 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 31. - 7:57

Szerintetek hol lehet kapni pelham kétszer tört müanyag zablát? Van egyáltalán ilyen? A gyõri áruházban lehet kapni egyszer törtet, de kétszer törtet sehol nem találok.

#2016 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 31. - 10:35

Nem tudom kapsz-e valahol, életemben nem találkoztam ilyennel. Igaz ugyan hogy mindenféle zablát csinálnak már. Amit hirtelen találtam az (csak hogy nem menjünk messzire):
egyszer tört gumis pelham
kétszer tört sima pelham
egészen gumi szájrészû pelham
Azt be kell valljam nem értem, hogy minek a feszítõ hatású zabla, ha utána minden módon megpróbáljuk csökkenteni a hatását? Vagy ha már egy nem túl erõs feszítõ a cél, akkor miért nem egy rövid karú feszítõ? Egy kimberwick pl?

#2017 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 31. - 10:36

A gumi sokat nem csökkent a feszítõ hatáson. Szerintem ;) És ha már pelham én is gumisat használok szívesebben...

#2018 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 31. - 10:40

A nyomást csökkenti, így a feszítõ hatás hatékonyságát is. Gumicsirke. Azt el tudod magyarázni, hogy miért jobb mintha sima pelhamot használnál, vagy éppen egy csikózablát?

#2019 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 31. - 10:58

A nyomást csökkenti, így a feszítõ hatás hatékonyságát is. Gumicsirke.

Ööö azért ezt így nem állítanám. Ugyanolyan merev felület mint a fém zabla. Csak én úgy vettem észre, hogy ezt szívesebben elfogadják, mint a fémet. Leheletnyi különbségekrõl beszélünk egyébként. Egy kicsit puhábban, jobban viszonyulnak hozzá. Persze nem mindegyik, ki kell kísérletezni.

Azt el tudod magyarázni, hogy miért jobb mintha sima pelhamot használnál, vagy éppen egy csikózablát

És te el tudod magyarázni, hogy hogy az istenbe jön ide a csikózabla? Mondtam ilyet, hogy a pelham jobb mint a csikózabla? Jézusom....
És igen, kissé hisztérikus vagyok :D

#2020 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 31. - 11:35

Ne izgulj, az ilyesmi el szokott múlni :dev: Hogy a gumi kevésbé merev mint a vas, arról talán ne nyissunk vitát :) A gumi bevonat nagyobb felületen osztja el az erõt ->csökken a nyomás. A csikózabla úgy jön ide, hogy én megemlítettem (egy hirtelen ötlettõl vezéreltetve), mint a pelhamnál gyengébb hatású zablát. Azt a gondolatot jártam végig, hogy ha gumival puhítjuk a zablát, ez a hatás nem egyenlõ-e azzal, hogy rövidebb feszítõkart használok, esetleg egészen addig rövidítve azt a kart, míg csikózablát kapok? :) Persze én régóta nem támaszkodásban lovagolok, akármilyen zablát használok, így nyilván más a reakció is.

#2021 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 31. - 11:43

Azt a gondolatot jártam végig, hogy ha gumival puhítjuk a zablát, ez a hatás nem egyenlõ-e azzal, hogy rövidebb feszítõkart használok, esetleg egészen addig rövidítve azt a kart, míg csikózablát kapok? :)

Szerintem messze nem, egy láncos feszítõ sose lesz olyan mint a csikózabla, akármennyire is "lepuhítod".

#2022 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 31. - 11:53

Nyilván nem, itt a gumis-nem gumis a kérdés. No persze minden zabla annyira durva, amennyire a lovas keze az. Csikózablával is lehet csúnya munkát végezni.

#2023 LiLo

LiLo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 132 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 1. - 12:31

Szia Barefoot! :cool: Szerintem a gumis-nem gumis kérdésben pl. egy sebesedõs szájú, de nehezen irányítható lónál helye lehet a gumis pelhamnak. (A 200kg-ot is jobb kesztyûben megemelni, mint pusztakézzel (sztem a 20kg-ot is) Tehát egy dolog a zabla erõhatása, és egy más dolog az anyaga. Szerintem ;) (Abba lécci most ne menjünk bele, hogy milyen lóállat az, aminek normális lovaglás mellett a fémtõl sebes lesz a szája :gm: ) Lehet hogy rossz a gondolatmenet, de én láttam már ilyen lovat..

#2024 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 1. - 12:33

Allergiás lóállat. ;) (Tényleg.)

#2025 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 1. - 12:51

Hm, nekem is volt olyan lovam, ami ilyen szájsebesedõs volt. Pedig én már csak a testalkatomból adódóan se tudom szerintem úgy tépni a ló száját, hogy széttépjem :D Jó persze mindent lehet... de ez biztos nem amiatt volt :D

#2026 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 1. - 12:53

Szia Barefoot! :cool:

Szerintem a gumis-nem gumis kérdésben pl. egy sebesedõs szájú, de nehezen irányítható lónál helye lehet a gumis pelhamnak. (A 200kg-ot is jobb kesztyûben megemelni, mint pusztakézzel (sztem a 20kg-ot is)
Tehát egy dolog a zabla erõhatása, és egy más dolog az anyaga. Szerintem ;)
(Abba lécci most ne menjünk bele, hogy milyen lóállat az, aminek normális lovaglás mellett a fémtõl sebes lesz a szája :gm: )
Lehet hogy rossz a gondolatmenet, de én láttam már ilyen lovat..

Egy sebesedõ szájba addig nem rakunk semmiféle zabolát amíg a seb teljesen be nem gyógyul! A fém allergia szóba jöhet, azért inkább azt vizsgálnám elõször,hogy hogyan van az öntvény a ló orcájába( passzol a mérete,jól van felcsatolva, más is normálisnak tarja a lovaglást stbstb?).

#2027 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 1. - 12:57

Amúgy az a leggyakoribb, hogy a sima csikózabla kicsípi a szájszélüket. Arra mondjuk egyszerû a megoldás: zablagumi.

#2028 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 1. - 13:13

Esetleg egy íves mongol zabla. Vagy egy mongol ló :D

#2029 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 2. - 20:54

Jó rég nem voltam itt! No a gyílkos eszközhöz, én tuti nem használnám....sõõõõõõõt amikor néhány edzést csikós zablávak csinálok ( ez görbített és nem egyenes mint általában, amolyan mongolos inkább) akkor elõ szoktam venni a bosalt és ellenörzöm mennyit enged a ló a lábamra! Mivel angliánus lovas vagyok, s a kezemet is szeretem használni, ami viszont rossz a westernél, így evvel a módszerrel igyeszem a kezem túlzott alkalmazását leküzdeni, bár ezt lehet rosszúl gondolom! Az viszont tuti, hogy a lovam ma elfogadhatóan dolgozott a bosallal is , ami most volt rajta életében elõszõr, elégedett vagyok, de rengeteg meló van még vele!

#2030 Lillukaa

Lillukaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 55 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 4. - 6:52

ha jól emlékszem, régebben már volt róla szó... csak lusta vagyok visszanézni. a lovat zavarja az, ha rozsdás a zabla?

#2031 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 november 23. - 16:23

zablák tudománya:)

egyedi készitésű 2X tört bronz "édes-tüzes" :D zabla eladó.méret 13,5- normál lóra jó.
irár: 15.000 huf. továbbá kérésre szintén egyedi tervezésű zablák rendelhetőek. mármint a megrendelő szándékának és fantáziájának megfelelő :) reális áron

Posted Image
Posted Image

Edited by PozitívFeri, 2010 november 23. - 16:25.

#2032 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 november 23. - 17:32

Nagyon szépséges munka, hát asszem amit én találtam a neten az kicsi bonyolúltabb, de rakok ide képet nemsoká, mert el bírnék egyet képzelni magamnak, ááá a lóvamnak! Az egyiknek :))))))))

#2033 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 18. - 23:09

Posted Image

ezt most láttam az eurosporton :eek: elõtte sose, sehol.
hogymarad ez fenn?

#2034 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 18. - 23:20

A szája alsó részén össze van csatolva a zabla. De nekem se tûnt túlságosan stabilnak! :D

#2035 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 18. - 23:31

Bõrzabla -> merothisch.com, Ledergebiss

#2036 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 19. - 8:49

és tornacipõben, 1.60-on összevet...
hogy mik vannak!?
(csak halkan: ezért? vagy azé'? volt egy-két rövid pillanat, amikor elfért volna még egy kicsi kontroll, de le a kalappal!!)

#2037 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 19. - 10:54

Kíváncsi vagyok, hogy vajon miért döntöttek emellett

(csak halkan: ezért? vagy azé'? volt egy-két rövid pillanat, amikor elfért volna még egy kicsi kontroll, de le a kalappal!!)

Lehet pont azért van ez rajta, mert rosszul tolerálja a ló az erõsebb befolyást :confused:
Vagy a fejét félti?

Edited by Saby, 2010 december 19. - 10:56.

#2038 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 19. - 11:07

Azt mondta a Szebényi D., hogy nemszereti a kantározást.
Ilyenkor azért mindig meglepõdök, hogy a kezdeti idõszakban hogyan foglalkoznak egy ilyen lóval?
Vagy mindig nehezen kantározhatóak voltak?
Posted Image
Tavaly még mexikói kantárral lovagolta.
Posted Image
Mindenesetre ez elég menõ. Ettõl függetlenül én az istállóból ki nem mernék menni egy ilyen felszereléssel.

#2039 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 19. - 11:16

Lehet, hogy idõvel rosszabbodik a fejféltés, vagy esetleg mindig ugyanolyan volt, csak a lovas kitalálta, hogy hátha ezzel jobb.... Mindenesetre a lóápolójának jó lehet így kantározni, hogy nem kell kétkiló vasat belevarázsolni a ló fejébe kantárostul, csak belepattintja az orcájába az egyszál zablát, a szárat meg a nyakába :kir:

#2040 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 19. - 11:22

Laza szár nem megengedett...kiesik a szájából a zabla. :dev: