Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tükör által homályosan

• Please log in to reply
3214 válasz a témához

#1961 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 6:44

Ha rendelsz olyan csodazablát, akkor rendelj mindjárt nekem is egyet. Sose lehet tudni, mire lesz jó. Ha azt mondod, hogy az a tuti, akkor elhiszem neked. Meglehet nekem is szükségem lehet rá.

Mellesleg nem pusztán a feszítõzablátokra csodálkoztam rá, hiszen tudom, hogy a ti lovaitok már nem mehetnek csikózablával. Én egyszerû tört zablát használok feszítõként, s azon lamentáltam csak el, hogy mire is kellhetne nekem az a fajta, amelyiknek a vasán egy U alakú emeltyû van. Majd egyszer elmagyarázzátok, hogy az mire jó. Így outsiderként arra gondolok, hogy már a szár enyhe meghúzására is nyomást gyakorol a szájpadlásra a vas, s így sokkal kisebb erejû jelekkel is nagy hatás váltható ki. Edzésen indokoltnak is tartanám hébe-hóba, de versenyre tuti, hogy egy humánusabb zablát használnék. De elismerem nem értek ehhez a dologhoz, így tényleg csak találgatok. :)

Cuttingban úgysem használhatod :) :D
De a zabla õrület az egy minidivat és jó üzlet! Vannak cégek, akik sponsorálnak valakit, aki nagyon jó eredményeket ér el (bármilyen zablával) aztán elkezdõdik a hisztéria, mindenki olyan zablát akar, mint a gyõztes. De ezek a gyõztesek bármilyen zablával gyõztesek maradnak...ezt nem mondta a Lala ? :D ;)

én az "Õ ( ) zabláját" szeretném megkapni :)

Edited by Burzsujok, 2009 szeptember 25. - 7:22.

#1962 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 7:11

Nekem is eszembe jutott egy történet a majomról, annak kezérõl és a borotváról... :)

#1963 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 7:23

De a zabla õrület az egy minidivat és jó üzlet! Vannak cégek, akik sponsorálnak valakit, aki nagyon jó eredményeket ér el (bármilyen zablával) aztán elkezdõdik a hisztéria, mindenki olyan zablát akar, mint a gyõztes. De ezek a gyõztesek bármilyen zablával gyõztesek maradnak...ezt nem mondta a Lala ? :D ;)

Vagy zabla nélkül. :)

#1964 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 7:33

Sajnos az elõírások miatt kell, de nem kell alkalmazni :D de jó az észrevételed...nadooon! :D :kir:

#1965 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 8:12

No Comment. (Brideless reining - szárakkal történõ irányítás kantár nélkül. :gm: )
Amikor a lasszókurzuson lóról próbáltam dobálni, akkor jöttem rá, mire jó ez az egész western stílusú lovaglás.
Hogy maradjon 2 szabad kezem. :dev:
Hobbylovas agyammal azt látom, hogy ezek a zablaforgalmazók azt próbálják elhitetni a vevõikkel, hogy a ló irányítása kizárólag a zablán keresztül történik. :rolleyes:

#1966 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 9:06

Ha rendelsz olyan csodazablát, akkor rendelj mindjárt nekem is egyet. Sose lehet tudni, mire lesz jó. Ha azt mondod, hogy az a tuti, akkor elhiszem neked. Meglehet nekem is szükségem lehet rá.

Mellesleg nem pusztán a feszítõzablátokra csodálkoztam rá, hiszen tudom, hogy a ti lovaitok már nem mehetnek csikózablával. Én egyszerû tört zablát használok feszítõként, s azon lamentáltam csak el, hogy mire is kellhetne nekem az a fajta, amelyiknek a vasán egy U alakú emeltyû van. Majd egyszer elmagyarázzátok, hogy az mire jó. Így outsiderként arra gondolok, hogy már a szár enyhe meghúzására is nyomást gyakorol a szájpadlásra a vas, s így sokkal kisebb erejû jelekkel is nagy hatás váltható ki. Edzésen indokoltnak is tartanám hébe-hóba, de versenyre tuti, hogy egy humánusabb zablát használnék. De elismerem nem értek ehhez a dologhoz, így tényleg csak találgatok. :)

Nem mondtam, hogy csodazabla, csak hogy nagyon jó érzés volt vele lovagolni. (De lehet, hogy Chuck bácsi instrukcióitól ment olyan jól a Mausz és nem is a zabla volt a bûnös. :D Mindenesetre ami tény, ahogy beleraktam, sokkal jobban passzolt a szájába, mint eddig akármelyik másik és biztos, hogy kényelmesebb volt neki.) Majd meglátjuk, hogy tényleg beválik-e, ha megkapom. Szerintem legyen úgy, hogy majd megnézed, kipróbálod és ha tetszik, akkor rendelünk neked is.

Nem tudom, nekem ennél a két lónál nem vált be a síma csikózablás belsejû feszítõ. Ettõl még használjuk más lovaknál. Azt a korrekciós belsejû Tom Baldingot, amit most használok, nem tartom kevésbé humánusnak. Nekem ezekhez a lovakhoz kicsit hosszú a szára, erõs a hosszú erõkar miatt, de belül vastag görgõs szájrésze van, ami miatt lassabban hat és nem olyan erõs, mint egy átlag zabla belseje. Próbáltam már egy jó párat, de én sem vagyok profi zablákból. Szerintem a nagy portoktól nem kell megijedni. Jobb is egy nagyobb, szélesebb port, mint egy elsõ ránézésre szimpatikusnak tûnõ kicsi, mert annál meg nincs akkora nyelvszabadság és ha fordul, nyomja a nyelvét is. A portos zabláknál egyébként azért nem célszerû nagyon lazára hagyni a láncot, mert akkor többet fordul a zabla, mielõtt hat és csak tátogni fog a ló.

Ja, amíg egy kiválasztott marhával dolgozik, addig nem. Csak elõtte, meg utána, meg tréningben. :P

Hát én még sosem vettem vagy próbáltam zablát azért, mert valaki a nevét adta hozzá. Egyébként a profik sem egyféle zablával lovagolnak, mindegyiknek megvan a jól összegyûjtött kollekciója és más típusú lóhoz más zablát választ, meg még cserélgeti is.

Minden elismerésem Stacy Westfall-é, de nem hiszem, hogy ezek a lovak ne láttak volna zablát életükben.

Hobbylovas agyammal azt látom, hogy ezek a zablaforgalmazók azt próbálják elhitetni a vevõikkel, hogy a ló irányítása kizárólag a zablán keresztül történik. :rolleyes:

Ezek az egyeseknek borzalmasnak tûnõ szerszámok a már valamilyen szintre eljutott lovaknak és lovasoknak lettek kitalálva, akiknek általában versenyzési szándékaik vannak. A versenyek meg azt hiszem jóval többrõl szólnak, mint a ló irányításáról. Nem az irányításban segédeszköz a feszítõ. Sõt, ha nincs megfelelõen elõkészítve egy ló bizonyos zablákhoz, nem is biztos, hogy lehet vele irányítani. Egy lovat jól irányíthatóvá tenni szerintem csikózablával sokkal egyszerûbb.

Edited by piaffe, 2009 szeptember 25. - 9:09.

#1967 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 11:28

Ja, amíg egy kiválasztott marhával dolgozik, addig nem. Csak elõtte, meg utána, meg tréningben. :P

Hát én még sosem vettem vagy próbáltam zablát azért, mert valaki a nevét adta hozzá. Egyébként a profik sem egyféle zablával lovagolnak, mindegyiknek megvan a jól összegyûjtött kollekciója és más típusú lóhoz más zablát választ, meg még cserélgeti is.

Minden elismerésem Stacy Westfall-é, de nem hiszem, hogy ezek a lovak ne láttak volna zablát életükben.
Ezek az egyeseknek borzalmasnak tûnõ szerszámok a már valamilyen szintre eljutott lovaknak és lovasoknak lettek kitalálva, akiknek általában versenyzési szándékaik vannak. A versenyek meg azt hiszem jóval többrõl szólnak, mint a ló irányításáról. Nem az irányításban segédeszköz a feszítõ. Sõt, ha nincs megfelelõen elõkészítve egy ló bizonyos zablákhoz, nem is biztos, hogy lehet vele irányítani. Egy lovat jól irányíthatóvá tenni szerintem csikózablával sokkal egyszerûbb.

vannak olyan kategóriák minta a BOSAL igaz? na meg a Cuttingnál akár csikózablával vagy nyakkarikával is ki lehet választani a burjút.. :) a többi a lovon múlik! igaz? ;)
Én nem hiszem hogy egy és ugyanazon zablával lehet és kell lovagolni minden lovat.. ésn azt hiszem, hogy anélkül sokkal jobb! ;)
A profikat meg hagyom, hisz Magyar országon csak öten tudnak lovat reiningbe kiképezni! ;) :D

#1968 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 14:17

Valóban van SBH kategória, amiben választhatsz, hogy csikózablával vagy bosallal lovagolsz, de csak 3-5 éves lovaknak. 6 éves és afeletti lóval csak és kizárólag feszítővel és egy kézzel mehetsz. Zabla nélkül maximum freestyle reiningben indulhatsz, de olyan még nem volt nálunk. Viszont bemutatón már én is volt, hogy levettem a lovam fejéről a kantárt. :P A cutting szabályokról gőzöm sincs. De szinte biztos vagyok benne, hogy idősebb lóval ott is feszítővel kell menni. Mintha még Sheriffet is feszítővel láttam volna menni, pedig neki fiatal a lova. Én nem magyar profikról beszéltem. És nem én neveztem meg azt az öt embert. És magamat sem neveztem soha profinak. És évek óta szeretnélek már látni egyszer versenyezni! :P

#1969 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 17:43

. És évek óta szeretnélek már látni egyszer versenyezni! :P

nem tudok én annyira hogy versenyezzek. :hupp: ...... üdv. nemecsek ernõ :nem: :hupp:

#1970 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 25. - 23:04

Stacey Westfall, 95%-ban zablaval lovagol, es ezt a szepseget is terepen, stb zablaval lovagolja.. Ezzel kapcsolatban volt "beszelgetesunk" a zabla nelkul topicban/ha jol emlekszem ott/ regebben .. Sok eves treningezes alatt jutott el erre a szintre ezzel a lovaval.. Tanitvanyainak is mindig azt tanacsolja, a legtobb esetben hasznaljanak zablat... :)

#1971 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 26. - 11:41

QS megelõzött, ezt akartam én is írni, hogy zablával lovagol. :)

#1972 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 26. - 12:49

gondolom jó keményen használja, és durván, és a show-ban meg láthatatlant... :D

#1973 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 26. - 13:44

Vadul szép nyárvége van, miért nem a lovakkal sétáltok a pagonyban??? :D (én sajnos dolgozóban vagyok)

#1974 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 26. - 13:56

Vadul szép nyárvége van, miért nem a lovakkal sétáltok a pagonyban??? :D
(én sajnos dolgozóban vagyok)

Most indulunk, az Õrségben, és a harasztban... de gondolunk Rád! Ernest.. mióta nevezik azt munkának amit Te csinálsz? Másnak fizetnie kell azért hogy azt csinálhassa amit Te :D ;)

#1975 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 26. - 15:06

Chilly, ez csak azert van, mert amikor en computer ele tudtam ulni tegnap este, te valszeg eppen aludtal mar :ang:

Idezet Staceytol :
I need to get to the point that I can mount, ride my horse for one hour without ever needing to touch the reins that are tied up and then do this for at least 30 consecutive times in a row. I will also be sure that I can do this in all environments that I intend to ride (round pen, arena, home, friend’s house, show, etc.) Just because it seems to work one place doesn’t mean that it will work everywhere.
Most people begin riding without the bridle way to early. They unintentionally show their horses that they are unable to correct them if they make a mistake. With my horses I keep the "safety" net (the reins) there for so long that they don’t know they can make a mistake without being corrected.
Still, in the end, I ride all of my bridleless horses with bridles 95% of the time because by the time I get them that trained the horse and I both know that it is not about the bridle-but about the communication.

Uuuuu... az Orseg de szep..
Nekem most a marhacsorda lehajtasa a jut a hetvegere..
Jo moka, ha elegen vagyunk :gm:

#1976 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 26. - 16:03

különben semmi problemám nincs a zablával, ki-ki úgy képezi ki a lovát ahogy akarja :-) :kocc:

#1977 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 26. - 18:11

Vadul szép nyárvége van, miért nem a lovakkal sétáltok a pagonyban??? :D
(én sajnos dolgozóban vagyok)

Én betegszabin vagyok,ergo egész nap ezt csinálom. :D

#1978 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 3. - 6:28

Én betegszabin vagyok,ergo egész nap ezt csinálom. :D

És ezt a TB-ben is tudják? na ezért veszteséges az egészségügy :mad: fõ a korrektség :yeah:

#1979 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 3. - 6:33

Épp eleget fizetek nekik. Oldják meg. ;)

#1980 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 3. - 7:07

Épp eleget fizetek nekik. Oldják meg. ;)

Ja értem! ................ :eek:

Edited by Burzsujok, 2009 október 3. - 7:19.

#1981 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 5. - 20:46

Nem egyszerû ügy ez a tanulás. Idõnként komoly hullámvölgyeken kell átevickélni. Ma pl. volt egy kevéske idõm estefelé, s Joshuával bementem a cutting pályára, hogy a cutting gépet épp fejlesztõ/beállító mesterembernek instrukciókat adjak a gép sebességhatárainak beállításához. Gondoltam, közben meg edzek egy kicsit a cutting géppel. Ebbõl nem lett semmi, a villanyszerelés még javában tartott, s látszott, hogy a gép ezen a napon nem lesz üzemkész. Úgyhogy tartottam egy reining edzést. Maximum 20 perc volt az egész, mert a ló abszolút hibátlanul és készségesen dolgozott, nem volt miért nyüstölni. Már rég letettem arról, hogy egy lóval gyorsan haladjak a tanulásban. Tapasztalom ugyanis, hogy a tanulásnak nem is az intenzitása hozza igazán az eredményt, hanem a rendszeressége. A hosszú idejû edzések inkább a ló munkakedvének elvételére jók, s nem a tudásának fejlesztésére. Én mostanában azonnal abbahagyom az edzést, ha a lovam hibátlanul megcsinálja a bemelegítést, majd az általa már készség szinten ismert manõvereket, és ezen túl vagy érzékelhetõen elõrelép valamely új dolog tanulásában vagy javításra szoruló dolog fejlesztésében, vagy különösen jól végrehajt bármit, amit már addig is tudott. Úgy tapasztalom, hogy ezzel kifejezetten megmarad a munkakészsége, soha nem tapasztalok munkaundort nála, s az olyan kitûzött célokat, mint a spin felgyorsítása, a stop látványosabbá tétele, a speed kontroll differenciálása, stb. - sokkal hamarabb elérem kis lépések taktikáját követve, mint az eredményt erõltetve. A hullámvölgyeket nálam mostanság az okozza, hogy meg kell magamat néha erõszakolnom. Egyrészt rohadt kevés az a lovaglás, amit így abszolválok. Noha majd minden nap lovagolok, de összeadva sincs annyi a heti lovaglással töltött idõm, mint anno egyetlen valamirevaló tereplovaglásé volt önmaga. Hiányzik az igazán intenzív lovaglás, amit régen mûveltem. Meglehet néha 2-4 lovat is lelovagolok egyetlen nap, s nagyon jó ez tanulási céllal, hiszen minden ló mást kíván tõlem, mások a problémák, az elérendõ célok, s sokat kell alkalmazkodni - de ez is kevés, többet és másképpen akarok néha lovagolni. Másrészt az is erõszakot követel meg tõlem, hogy összekaparjam magamban a továbblépéshez szükséges motivációt a tanuláshoz. Már elég sokat léptem elõre, s sok minden megyeget a lovaglás terén. Idáig azonban könnyû volt eljutni, mert nagyon mélyrõl indultam, volt hova fejlõdni jócskán. A sok munkának és Tóth Lajos segítségének hála jött is a sikerélmény rendre. Nem volt tehát gond a motivációval. De arról a szintrõl, ahol most tartok, már nehezebb továbblépni. Már nem az a kérdés, hogy meg tudok egy lónak tanítani manõvereket, ugrásváltást, spint, stopot, cuttingot, akármit, hanem az, hogy meg tudom-e tanítani neki ezeket úgy, hogy versenyen is jó eredményt érjek el, jobb legyek másoknál? Ha ezt el akarom érni, akkor a tökélyre kell törekednem, hiszen fogalmam sincs, hogy kivel kell majd megmérkõzni, az ellenfeleim mennyire lesznek képzettek, jók? Gondolom õk is gyõzni akarnak, õk is dolgoznak, edzenek ezerrel, sokuk nyilván sokkal régebb óta tanul lovagolni, mint én, azaz bele kell adnom apait-anyait, hogy reményem legyen a helytállásra. Ehhez viszont baromi sokat kell dolgozni, sok idõ kell hozzá, s le kell mondani a holdtöltés lovaglásokról, a több napos túrákról, önfeledt csavargásokról a környéken. Akkor is le kell lovagolni a lovat, ha épp nincs hozzá túl sok kedvem. De a legfontosabb probléma az, hogy a jóból sokkal nehezebb jobbat csinálni, mint a rosszból jót. Én ügyviteli rendszert gyártó céget vezetek. Tudom, hogy ha egy ügyfelemnél egy ócska, szar, elavult rendszer volt korábban, akkor nagy lépésnek éli meg annak lecserélését a mienkre, s még ha nem is erõltetjük meg magunkat túlzottan, akkor is sikerre vagyunk ítélve. De ha egy elg jó rendszert vált le egy tökéletes reményében, akkor már meg kell szakadnia neki is, nekünk is, hogy az eredmény megszülessen, függetlenül attól, hogy a mi rendszerünk valóban jó. Egyszerûen csak azért, mert a jóhoz képest valóban csak a jobb a jobb, s kevés az, hogy valami mással akarunk felváltani valamit A más nem biztos, hogy jobb. Az ember akkor mondhatja, hogy most jobban lovagol, mint korábban, ha sokkal jobban, ha nyilvánvalóan jobban lovagol. S annak ellenére, hogy ez evidenciának tûnik, mégis meggyûlik az ember baja a bizonyítással. Mert a sokkal jobb eléréséhez nagyon sokat kell dolgozni, sok mindenrõl kell lemondani. Olyan jó lenne megállni, s kijelenteni, hogy kész, megismertük a Világegyetemet, bármikor megmagyarázzuk, bebizonyítjuk a mûködésének törvényszerûségeit. De nem lehet. Mert nézem a rólam készült képeket, videókat, s elborzadok még mindig. Az eszmei végcél - a lovastudás megszerzése - olyan messze van, mint az Androméda köd legtávolabbi csillaga. S ráadásul már azt is tudja az ember, hogy az Androméda galaxis a szomszédunkban van, s nálánál vannak távolabbi galaxisok és csillagok is. Nem is beszélve arról, hogy mi van ott, amirõl még nem is tudjuk, hogy van, csak sejtjük? Meddig lehet tanulni élvezettel? Mikor sokall be az ember, s gondolja azt, hogy jöhetne már egy jó kis Big Bang, s elsöpörhetné az egész Világmindenséget, hogy végre legyen egy kis süket csönd legalább, ha már béke és nyugalom nem is lehet soha. Nehéz kereszt a fény harcosának lenni! :)

#1982 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 6. - 7:01

Hüm, hüm! Elgondolkodtató amit írsz! Annó aszontam nekem soha nem lesz quarter horse lovam, hát megkövetem magam, mert let. Soha nem fogom megbánni, hogy elhoztam, hogy itten van, hogy elkeztem vele dolgozni...mit dolgozni, szárnyalni. Amíg más lovaknak hónapok kellettek egy biztonságos terepre való kilovagláshoz, addig Dimitríjnek 7. db karámban történõ felüléssel egybekötött "munkanap". Napról napra tanul, elõzõ napi leckét másnap képes visszamondani, s én sem ülök rajta 15-20 percnél többet, mert úgy dolgozik, igyekszik, hogy egyszerûen nincs miért. Totál nem tud még semmit, csak megállni meg elindúlni, de ezt már helyesen teszi, mégis 8. alkalommal olyan magabiztosan teljesített a kilovaglásunk során, mintha egy rutinos, ezer éve lovagolt lovon ülnék. Hát tudták mit csinálnak a cowboyok, szûk volt az idõ, s sok helyen hallottam, hogy alig két hét állt rendelkezésre, hogy egy nyers lóból, lovagolható lovat csináljanak, a többit meg kialakúlt a marha hajtás közben. Ami nem bírta ezt a gyors tempót, az kolbász lett, ami bírta az a fajta mai csúcsteljesítményét, higadságát, emberhez való kötõdését, tanulni vágyát tükrözi. Csodálatos lófajtát hoztak létre azok a " marhapásztorok" . S fantasztikus lovam van :yeah: .

#1983 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 6. - 13:58

S fantasztikus lovam van :yeah: .

:kocc: Gratulálok!

#1984 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 6. - 14:16

Meddig lehet tanulni élvezettel? Mikor sokall be az ember, s gondolja azt, hogy jöhetne már egy jó kis Big Bang, s elsöpörhetné az egész Világmindenséget, hogy végre legyen egy kis süket csönd legalább, ha már béke és nyugalom nem is lehet soha. Nehéz kereszt a fény harcosának lenni! :)

Az ember a fejével tanul, de a lelkével él. Egyikük rohanna a másik csak békésen szemlélõdne. :ang: És a világ össze tudása sem tudja betölteni a lét rejtélyének tátongó fekete lyukát. Ennyit a fényharcolásról. :hupp:
Szerintem a tudás csak eszköz lehet, sohasem cél. Ez teszi befejezetté. Különben olyanná válik, mint az a matematikai õrület, hogy ki tudja több tizedesig kiszámolni a Pí (3,1415926535...) értékét. :kir:

#1985 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 6. - 19:19

Az ember a fejével tanul, de a lelkével él. Egyikük rohanna a másik csak békésen szemlélõdne. :ang: És a világ össze tudása sem tudja betölteni a lét rejtélyének tátongó fekete lyukát. Ennyit a fényharcolásról. :hupp:
Szerintem a tudás csak eszköz lehet, sohasem cél. Ez teszi befejezetté. Különben olyanná válik, mint az a matematikai õrület, hogy ki tudja több tizedesig kiszámolni a Pí (3,1415926535...) értékét. :kir:

Ez most vigasztalás, vagy kelletteznekedezés? :D

#1986 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 6. - 20:34

Szrt vígasz!!!!

#1987 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 9:34

Ez most vigasztalás, vagy kelletteznekedezés? :D

Egyik sem. Pusztán az, ahogy én látom a dolgokat. :ang:

A Mai Világ egy õrület. Semmit nem lehet örömmel csinálni. Bármibe fogsz, azonnal sehol sem vagy, azonnal profikhoz kell szaladni, azonnal másolni, követni kell õket, hogy skálát létrát, szintet "kapj".

Felmutatási, küzdelmi, verseny kényszerben élünk. Ezért nem élvezzük amit csinálunk. Ha csak nem azt, hogy elmondhatjuk mi kitõl, mit, hol, mikor tanultunk, és ezért kitõl miben, mikor váltunk jobbá.

A küzdelemnek is megvan a helye: iskola, munka, sport, üzlet. És a létezés öncélú megtapasztalásának is: barátok, lovak, hobby, zene, tánc.

Mióta ló és western közelbe kerültem mindig igyekeztem a legjobbaktól tanulni. A lejobbnak mondott könyveket elolvasni. A leghitelesebb, legjobb lovasoktól órákat venni. A legmélyebb dolgokat megélni.

De nem akartam precízebben fogalmazni itt a fórumon, mint Klimke, nem akartam közelebb kerülni lélekben a lovakhoz, mint Realcowboy, vagy V.Fröschl. Nem akartam szebben ülni a lovon, mint akit Dallos Gyula tanított. Gyorsabbnak lenni Titz Sanyánál, pergõbb spint csinálni Tóth Lajosnál, jobban dobni a lasszót Polányi Máténál.

Mert elvesztettem volna az örömöt, amit az jelentett, hogy tõlük tanulhatok, hogy fejlõdhetek. Mert nem akartam, hogy a szabadidõm, a hobbym is munkává, harccá váljon.

Legjobbnak lenni valamiben, annyit tesz, mint több áldozatot hozni valamiért, mint bárki más. Minden pénzt, minden figyelmet, minden pillanatot minden érzést egyetlen pontra koncentrálni. Latba vetni egy életet. Mint Bruce Lee, Schwarzenegger, Nagy Sándor és a többiek.
És az eredmény nem marad el...Csak az, amit feláldoztak. És ezt szokták az emberek 20-30 év után hobbynak nevezni és végre kiélni, kiélvezni. (Már, ha idõben rájönnek, hogy a szamurájkardot is el kell tenni olykor a hüvelyébe. :gm: )

#1988 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 9:38

Tom - te egy nagy filozófus vagy! :ang: S olyan gondolatokat írsz le melyek én megfogalmazni sem vagyok képes, max érezni... amíg vágytam dolgok után addig nagyon sokat áldoztam rájuk, most nem vágyom csak teszek és sokkal boldogabban és gyorsabban haladok, mert csak és kizárolag magamért teszem, nem vágyom a lovamtól sem többre csak, hogy élvezze a velem létet.

#1989 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 9:49

Felmutatási, küzdelmi, verseny kényszerben élünk. Ezért nem élvezzük amit csinálunk. Ha csak nem azt, hogy elmondhatjuk mi kitõl, mit, hol, mikor tanultunk, és ezért kitõl miben, mikor váltunk jobbá.

Mióta ló és western közelbe kerültem mindig igyekeztem a legjobbaktól tanulni. A lejobbnak mondott könyveket elolvasni. A leghitelesebb, legjobb lovasoktól órákat venni. A legmélyebb dolgokat megélni.

(Már, ha idõben rájönnek, hogy a szamurájkardot is el kell tenni olykor a hüvelyébe. :gm: )

Idegen hüvely jobban edzi a kardot ! :D ;)

Ne legyenek elvárásaid, ha lovagolsz, nem fogsz csalódni, és gyorsabban haladsz! :)

#1990 Menches

Menches

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 798 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 10:12

Freestylör!Csak így parasztosan. Van egy 12 éves lovasom. 2 éve kínlódok vele, de nagyon. Már engedélyt kértem az apjától, hogy megpofozzam. A körkarámban jól boldogult, de ha kijött onnan vége lett. Meguntam, hogy állandóan dumáljak, magyarázzak, könyörögjek. Feldobtam a lóra és közöltem vele azt csinál amit akar. Ez három hete volt és óriásit fejlõdtünk. Kis kör, nagy kör, átváltás, megállás, hátra lépés, elindulás. Ügetésben is. Azt nem tudom néha mitõl fordul, áll meg és indul el a ló, de nyugodtan laza száron logó fejel dolgozik neki. A ló szemmel láthatóan nem szenved, szívesen dolgozik a kis srác boldog. Kell ennél több? M A hétvégén kiviszem terepre, hát ha mégis megpofozhatom:)

#1991 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 10:20

Ne legyenek elvárásaid, ha lovagolsz, nem fogsz csalódni, és gyorsabban haladsz! :)

Ezt meg én nem tudtam így megfogalmazni. Csak azt nem érzem még, hogyan lehet elvárások nélkül hatékonyan haladni. Bár kétségkívül sikerült már nem egyszer, de ez jobbára spontán dolog, amit tudattalanul sikerül elõidézni.

Freestylör!Csak így parasztosan.

Van egy 12 éves lovasom. 2 éve kínlódok vele, de nagyon. Már engedélyt kértem az apjától, hogy megpofozzam. A körkarámban jól boldogult, de ha kijött onnan vége lett. Meguntam, hogy állandóan dumáljak, magyarázzak, könyörögjek. Feldobtam a lóra és közöltem vele azt csinál amit akar. Ez három hete volt és óriásit fejlõdtünk. Kis kör, nagy kör, átváltás, megállás, hátra lépés, elindulás. Ügetésben is. Azt nem tudom néha mitõl fordul, áll meg és indul el a ló, de nyugodtan laza száron logó fejel dolgozik neki. A ló szemmel láthatóan nem szenved, szívesen dolgozik a kis srác boldog. Kell ennél több?
M
A hétvégén kiviszem terepre, hát ha mégis megpofozhatom:)

Gratulálok! :kocc: Ezek szerint megfelelési kényszere lehetett a gyereknek. Túlzott respektus és odafigyelés, ami miatt mindig minden szétesett neki. Most, hogy elvetted a lécet nagyobbat ugrik, mintha ott lenne. :kir:

#1992 Menches

Menches

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 798 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 10:25

ja, így is lehet mondani:) BigI?

#1993 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 10:49

BigI?

Hal a vízben. :dev: A Benei szüreti felvonulást színesítettük néhány pikkelyesre száradt kobbojtorokkal és authentikus texasi megjelenéssel, úgyhogy a hétvégét megúszta. :gm:

#1994 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 10:57

Az ember a fejével tanul, de a lelkével él

Ez igen egyszerü dolog, Tom.. ezt a legnehezebb megtanulni.

Aki szenved, mert nem erheti el a csucsok csucsat.. sajat vaksaga miatt szenved.
Mert nem latja, hogy amit keres, az nem odafent van.
Kozmikus szenvedes tölti el.. mert csip-csup ügyekböl vilagmindenseget csinal.. mit lehet erre mondani: hahaha.

A nagyravagyas mindig ostoba.
Aki szenvedve valik naggya, az csak önmagat rabolta ki: elvesztette a legföbb kincset: az idöt.

Felmutatási, küzdelmi, verseny kényszerben élünk.

Mar aki.. ebbe a mokuskerekbe az zarja magat, aki akarja.

A ló.. szívesen dolgozik a kis srác boldog. Kell ennél több?

Aligha. De miröl fogsz vilagmindensegfajdalmas hozzaszolast irni?

Hogy követelhessük örjöngve: meeeggg!!!! mmmeeeggg!!!

Edited by Peter13, 2009 október 7. - 10:59.

#1995 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 11:18

A ló szemmel láthatóan nem szenved, szívesen dolgozik a kis srác boldog. Kell ennél több?
M

Hogyne! Mi lesz a szabályos kõrrel? Anélkül szart se ér az egész. ;)

#1996 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 13:58

Mi lesz a szabályos kõrrel? Anélkül szart se ér az egész. ;)

Semmit sem er.. semmit..

#1997 Menches

Menches

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 798 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 17:51

na ja, de én elõször egyenes lovagolok és csak utána kört:) M

#1998 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 7. - 19:10

S mennyivel nehezebb az egyenes!!!

#1999 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 9. - 12:11

Lassul a lovam! Ma hajnalban is, az elsõ napsugár (ha a felhõ el nem fedte volna) lovon ért. Sötétben kibotorkáltam a "pályára" és mire bemelegedtünk, már láttam is valamit, nem csak sejtettem. A lovaglás tanulása olyan mint a fizikaórán hallott :"az energia nem vész el" dolog. Egy lábosba jégtömböt teszel, és alágyújtassz. Az elején nem történik semmi. Legalább is látszólag. Majd egy idõ után, a jég vizzé válik, s megint egy kicsit késõbb elkezd melegedni az egész. Sokszor elbizonytalanodtam, és azt mondtam magamban ; "basszus, ez nekem nem fog menni!" Mivel zömében egyedül lovagolok, ilyenkor nem volt mellettem senki, hogy lelket öntsön belém és elõfordult, hogy lógó orral baktattam haza a "pályáról". Ilyenkor jött a terápia. Könyvek, videok, fórum. Termmészetesen a lóval lovaglással kapcsolatos fejlõdés egy folyamat, mint a jégolvasztás, de az olvadáspont elérése látványos! Ma reggel egyértelmûen megtört - ill. stilszerûen megolvadt - a jég!! Az átmenetek simák voltak, egyik jármódban sem akart elszaladni, és vágtából is röviden, nagyon röviden megállt! Fejét könnyen a kívánt pozícióba "tereltem" és nagyon laza - szinte észrevehetetlen - támaszkodással ott is tudtam tartani. Az irányváltások, még egy kicsit élesek, és hirtelenek, de az is egyértelmû javuló tendenciát mutat. Szóval haladunk.Kezdõ amatõr módon, önképzõ szakkör keretében, de nekem ez hatalmas eredmény! És baromi jóóóóóóó érzés. :) Köszönök minden eddigi segítséget. ;) (akinek nem inge ne vegye magára.de akinek igen, az öltözködjön fel!) :kocc: Ui.: A pálya szót azért tettem idézõjelbe, mert nem a klasszikus homokos négyszög az ahol lovagolok, hanem Sanyi bátyám két hektáros lucernafõggye. :D Az egyetlen vízszintes, kaszált terület a környéken.

#2000 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 9. - 13:06

Hejjde rég irtam ide! Nemrég jöttem be csõdörömmel tereprõl , ahol a vágtatást gyakoroltam. Kell néha azt is. Olyan lejtõkön vágtattunk, ha azt meglátnátok, bisztos szörnyet hallnátok az ijettségtõl. Tudunk kanyarodni, jobbra és balra is már egész jól. Holnap karám munka lesz neki.