Közzétéve 2013 június 3. - 11:23
Közzétéve 2013 június 4. - 12:34
Hát igen, csak nézegetem a régebbi képeket, hogy hogyan összekapta magát. A háta kezd feltelni, de a marjánál még nem akar lerakódni semmi...Hú, Kinga! Micsoda szépen összeszedte magát Jámbor! Hiába, a zöld fû csodákat tud tenni.
Ebben a szörnyû idõben kizárjátok õket? Hívom is az állatvédõket.
Mondjuk tényleg sz@r az idõ, hét végén mi befûtöttünk.
Grat a vizsgákhoz! (A gyúlékony folyékony anyagokról meg a logisztikusnak annyit kell tudni, hogy ha lehet, akkor nem láncdohányos sofõrnek kell kiosztani. )
Közzétéve 2013 június 6. - 22:53
Közzétéve 2013 június 7. - 15:30
Közzétéve 2013 június 7. - 19:32
Közzétéve 2013 június 10. - 20:25
Közzétéve 2013 június 12. - 8:55
Közzétéve 2013 június 14. - 11:22
Edited by mi.kinga, 2013 június 14. - 11:25.
Közzétéve 2013 június 14. - 15:39
Nekiálltunk a szénatárolót szétbontani, Szandival ketten szétkaptuk délután. Olyan örömmel és erõvel ütöttük-vágtuk, hogy na
Volt 6 beton-faoszlop, bátyám mondta, hogy csak ássak alá, traktorral kihúzatjuk. Hát nem kellett, mind a 6-ot kirúgtam-kidöntöttem, egyedül
(egyben segített Szandi is, mert egy gyökér körbenõtte). Azután még elmentünk begyûjteni a bálákat. Ismét hatalmas bálák lettek, szám szerint 16, ebbõl 2 valszeg kuka (egyik megy mamámhoz, nyulaknak, másikat meg szétbontjuk és megszárítgatjuk), mivel nedvesen bálázták fel (emiatt annyira baromi nehéz volt, hogy hárman, lejtõnek lefelé alig bírtuk felgurítani az emelõfalra).
Meg gyakoroltam is a vezetést, a 6,5 t-s Ivecoval mentünk a bálákért, úton apu (mivel nincs C-s jogsim), de a bálák közt, meg itthon a karámban/udvarban én tolatgattam, mentem vele. Esküszöm, hogy könnyebb ezzel a böhöm kocsival tolatni, mint a szgkocsival.
Közzétéve 2013 június 14. - 18:11
Közzétéve 2013 június 16. - 14:24
Közzétéve 2013 június 18. - 21:26
Köszönöm, de kihagyom a lehetőséget.Kinga, ha ilyen passzban vagy, szívesen kölcsönadom a védőmellényem. (Ilyen dögmelegben úgyse veszem fel. Mondjuk sztem Szandival ketten együtt is belefértek. )
Hát. igen.Vizes szénát felbáláztak nektek? Az durva. Gondolom ti is bérmunkában csináltatjátok, és olyankor ha ti nem figyeltek oda rá, a traktoros nem fog.
Hát, ha lenne c-s jogosítványom, esküszöm elmennék, csak hogy én is megnézzem magamnak a csapatodat!Az én első 6 bálám 2 napja fent áll az egyik domboldalban. Nagyon remélem nem lopták még el... Egyszerűen alig lehet bárkit is rávenni, hogy ugyan hozza már be, megfizetem. Olyan sz@r helyen van, hogy onnan csak traktorral lehet lehozni. (Vagy lovaskocsival, de az meg még mindig javítás alatt.) Azt magam kaszáltam, onnan 4 bálára számítottam. Meg is lepődtem, hogy ennyi lejött róla.
Huhh, jó nagy papucsok kellenek rá. :eek:Sziszka tegnap "megúszta" a patkolást. Kovácsom elment patkót venni, mondja vesz 4-eset. Kérdem, a sajátjaidra mekkora kell? 2-es, 3-as. Mondom akkor a négyes ide kicsi lesz. Nem hitt nekem. Eredmény: holnap mehetek Keszthelyre 6-os!!! patkót venni... (De legalább ha már ott volt, Öcsikét megkörmözte.)
Edited by mi.kinga, 2013 június 18. - 21:29.
Közzétéve 2013 június 20. - 15:14
Közzétéve 2013 június 24. - 8:27
Közzétéve 2013 június 24. - 12:58
Közzétéve 2013 június 24. - 13:36
Közzétéve 2013 június 24. - 13:41
Szóval szerinted a gyerekméret jó lenne rám, vagy a fiad erõsebb testfelépítésû?Kinga, pedig szívesen odaadtam volna.
Sztem a gyerek is az övét.
Hát, rendben akkor. Hát, igazából én már a 16. bálánál fontam a szemöldököm, de szerencsénk volt, mert az utolsó bála emelésekor elpattant az emelõfal egyik csöve és emelés közben fröcsögött belõle az olaj, így félig felemelt hátlappal mentünk haza. Hát, ha az elsõ pár bálánál történik ez, akkor nem tudtuk volna behordozgatni õket.Köszi a felajánlást autó ügyben, de a 6 bálám megoldódott, azok már jó helyen állnak.
![]()
A másik 30-at meg macerás lenne kettesével behozni... De azért köszi még 1-szer.
Majd talán egyszer felkerekedünk Szandival és ellátogatunk. Jó lenne összehozni egy lovas találkozót is, egy jó kis közös túrával. Hát, lehet, hogy Neno már túlhaladta. Ismét nagyon meghízott, de ebben a melegben még a puszta állástól-legeléstõl is izzadt, nappal a kánikula, este meg a iszonyatos szúnyogmennyiség és fülledt levegõ miatt nem tudtam rendesen dolgozni vele, meg ugye az allergiája miatt is eléggé zihált szegényem. Most vettem neki ismét légzéskönnyítõt és egy fél maroknyi zabbal kapja.Ha gondolod, egyszer szívesen látunk lónézõbe. Sziszka lassan Neno formáját kezdi felvenni, csak 2-szer akkorában.
Amíg olyan hõségek voltak, mi is naponta fürdettük õket, jó hideg kútvízzel. Eleinte elmenekültek, de most már inkább megállnak, csak a pocakot húzzák be, ha éppen olyan helyre téved a vízsugár.Én ma megyek Khelyre a lovasboltba, de sztem a fürdõzés kimarad. Tegnap is a lovakat kellett fürdetni, Sziszka meg Móczi kapott egy enyhe napszúrást. :( Másfél órán át mostuk/slagoltuk a lovakat, mire úgy-ahogy lehûltek.
Móczival eleinte nem volt 1szerû, azért már van ereje, de egy idõ után rájött, hogy nem olyan rossz dolog ez, és utána már szépen állt. (Már ha a vödörborogatós, mosórongy-ellopós, nyakamba nyáladzós helyzetet lehet szépen állásnak nevezni...)
Hú és terepre sem veszel fel akkor ezek szerint? :confused: Hát, veszélyes egy dolog ez a lovazás, de a mai világban mi nem az...Kinga! Komoly esés volt. :eek: Bevallom, nekem még kobakom sincs. Kifogást nem tudok ellene, mert még az álló lóról is lehet rosszul esni. Erre is van példám, szerencsére nem a saját bõrömön tapasztaltam.
Neno is fél a pocsolyáktól, elég rendesen. Rádiházán is ugrattam már vele egy termetes pocsolyát ügetésben, minden ló belepancsolt, mi Nenoval sereghajtóként egy négytalpas hoppal a pocsolya másik oldalán találtuk magunkat, én csak lobogtam a hátán, idõm sem volt felfogni, hogy mire készül.Tegnap lovagoltam is. Aida szuper kis ló. A "pocsofóbia" még mindig megvan.
Úgy aggódik, mintha mindegyikben a Loch nessi szörny élne. Egyébként nem zavar a dolog, mert engem meg bármilyen formában a csirkemájjal lehet kikergetni a világból.
![]()
Ciza ennek annyira az ellentéte, ha a dzsungelnek van fordítva, akkor azon is szó nélkül átküzdi magát. Tényleg a "tökön-paszulyon át" fajta.
Közzétéve 2013 június 25. - 11:07
A kisbálát 2012-ben csinálták 120 Ft/db-ért. Idén a 130x150-est gurították 1300-ért.
...
4000 nagyon jó ár.
A gyerek elég kisnövésû, ellenben a mellénye tág határok közt állítható. Ha a feleségemre rá tudom gyömöszölni, akkor sztem rád is rádmenne.Szóval szerinted a gyerekméret jó lenne rám, vagy a fiad erõsebb testfelépítésû?
...igazából én már a 16. bálánál fontam a szemöldököm, de szerencsénk volt, mert az utolsó bála emelésekor elpattant az emelõfal egyik csöve és emelés közben fröcsögött belõle az olaj...
Majd talán egyszer felkerekedünk Szandival és ellátogatunk. Jó lenne összehozni egy lovas találkozót is, egy jó kis közös túrával. Hát, lehet, hogy Neno már túlhaladta. Ismét nagyon meghízott, de ebben a melegben még a puszta állástól-legeléstõl is izzadt, nappal a kánikula, este meg a iszonyatos szúnyogmennyiség és fülledt levegõ miatt nem tudtam rendesen dolgozni vele, meg ugye az allergiája miatt is eléggé zihált szegényem. Most vettem neki ismét légzéskönnyítõt és egy fél maroknyi zabbal kapja.
Amíg olyan hõségek voltak, mi is naponta fürdettük õket, jó hideg kútvízzel.
...Nenonak nem lett tõle baja, kicsit hígabb lett tõle a kakija, de ennyi, Jámbi viszont enyhe kólikás tüneteket mutatott...
Közzétéve 2013 június 26. - 9:26
Közzétéve 2013 június 26. - 12:11
Közzétéve 2013 június 26. - 12:53
Közzétéve 2013 június 26. - 13:17
Nekünk is tervezve van hosszabb túra, de mi még a főúton is el tudunk tévedni, úgyhogy izgi lesz.Gyertek.
Egyszer mi is ellovagolhatunk felétek. 25 km. Feltéve, hogy nem tévedünk el...
Mondjuk egy nap alatt oda-vissza, meg még túrázni is, az még a mieinknek is sok lenne kicsit.
Neno is ilyen vasgyomrú, Jámbi a kényesebb fajta...Úgy látszik, nekem vasgyomrú lovakat sikerült összeszednem. Nagyjából akármit rakhatok eléjük, semmi gondjuk vele. A csikó f.sta össze magát talán két alkalommal, mikor bezabált zöldből, de ezen kívül semmi. Pedig én simán etetem a friss szénát is velük, ami hol innen, hol onnan való, a szemestakarmányom úgyszintén.
Nemhiszem, hogy annyira sokkolná őket, nyilván nem max. sugárral lőjük őket tüdőn. Először paták, aztán haladunk felfelé, a kútból a szivattyú amúgy is gyenge sugárral húzza a vizet. Neno amúgy is imádja, mindig dugja a száját a slaghoz, hogy nyomjam bele a vizet.A lómosáshoz hozzászólnék.
Nem tudom elképzelni, hogy élvezik a jéghideg vízzel való mosást. Jó az a felhevült testnek, hogy hirtelen sokkolva van?
Edited by mi.kinga, 2013 június 26. - 13:18.
Közzétéve 2013 június 26. - 13:30
Közzétéve 2013 június 28. - 11:58
Edited by mi.kinga, 2013 június 28. - 12:00.
Közzétéve 2013 június 28. - 12:59
Közzétéve 2013 június 29. - 20:26
Közzétéve 2013 június 30. - 15:03
Köszi, mintha kicsit jobban lenne. Tegnap egész nap legelt, a tépett, apróbb füvet is megette, szénát a földrõl csipegetett és ette, de látszott, hogy még nem az igazi. Még hideg vizes borogatást is raktam rá, az elején, amikor nyúltam felé a ruhával, próbált elmenni, aztán amikor sikerült rányomnom a pofája bal felére, kicsit megnyugodott és láttam, hogy jó neki.Hú, látom rátok jár a rúd. :(
Nenonak jobbulást! Reméljük csak egy apróbb dolog, és hamar rendbejön!
Börni, szerintem amelyik ló szoktatva van, annak nem árthat a hideg víz. Katonáéknál sok ezer ember zuhanyozott jéghideg vízben évtizedeken keresztül (többek közt én is), és nem tudok olyanról, aki ebbe halt volna bele. Márpedig hol van a mi ellenállóképességünk egy rideg-/félridegtartásban tartott lóétól?
Neno 10 éves múlt márciusban. Remélem, hogy nem fogprobléma, vagy nem súlyos és talán csak valami szúrósabb növény megbökte. Mondjuk ha gyökérprobléma lenne, akkor nem viselné ilyen jól.Kinga! Nem unatkoztok!
Neno mennyi idõs? Talán csak valami kisebb bibi van a szájában. Ha fogbaj lenne, akkor azért nem egyik napról a másikra válik olyan rosszra a helyzet.
Közzétéve 2013 július 1. - 13:17
Közzétéve 2013 július 1. - 22:23
Közzétéve 2013 július 3. - 15:15
Kinga! Ez jó hír. Lényegében semmi komoly probléma nem volt Jámbinál sem. :yeah:
Tegnap ismét lóra kerültem. Ciza olyan lelkesen jelentkezett, hogy jobbnak láttam õt választani, mielõtt felnyergeli saját magát.Na, terepen aztán minden volt. Majdnem az egész utat végigkiabálta.
Így legalább garantáltan nem találkoztunk vaddal. Ahhoz képest, hogy nagy drámakirálynõ volt egész úton, amikor a sûrû fák között kellett szlalomozni, akkor tudott figyelni, pedig kellett centizni rendesen. Tuti sárlik, mert ennyire nem láttam még kifordulni magából. Ma is terveztem, hogy kimegyek vele, de nem jött össze.
Közzétéve 2013 július 3. - 16:42
Közzétéve 2013 július 3. - 21:09
Közzétéve 2013 július 4. - 14:42
Közzétéve 2013 július 4. - 19:34
Jó a videó! Nagyon jó pár lennének, ahogy látom szépen együtt mennek.
Csináltam egy videót, még az indulásról.
Szerszámot kéretik nem nézni, ez ilyen trágyahordós, lóbetanítós szerszám, egyik a haveré, másik az enyém, nem is egyformák, de inkább ezt kelljen levágni a lóról, mint a 150 ezer Ft-osat... Az enyém valamikor parádés szerszám volt, de az már jó rég lehetett... Ja, és telefonnal csináltam, a lencse pedig maszatos volt, de kicsire nem adunk...
Közzétéve 2013 július 5. - 10:22
Jó a videó! Nagyon jó pár lennének, ahogy látom szépen együtt mennek.
Ma délelõtt lovagoltam egy nagy kört. Indulás elõtt azon gondolkodtam, hogy melyikkel menjek. Vajon Ciza mennyire vette lelkére az utóbbi menetet?Levettem az akasztóról a kantárt, és ahogy megcsörrent Ciza egybõl röfögött a kapuban.
Szóval Cizával mentem. Egy hangja nem volt az úton, és a Doxa óra hozzá képest kismiska. Úgy mentünk, mintha minden nap kijárnánk. Ez annyira kellett a lelkemnek.
Akkor kiabált csak párat, amikor hazafelé a szemközti dombra értünk. Innét látták egymást. Olyan jó volt nézni, ahogy Aida fel-le vágtázik a dombon.![]()
Amúgy én sem szeretem, ha nyerítenek lovaglás közben, de ilyen ritka lovaglásnál szerintem ez bõven belefér.
Közzétéve 2013 július 6. - 15:11
Hát igen, ahol pedig ló van, ott elõbb utóbb gond lesz.Pedig általában fordítva szokott lenni: a ló eszi az almafát, nem pedig az a lovat.
![]()
Szerencsére jól végzõdött. Tavaly próbálkoztam én is a legeltetéssel szembe a néninél. A disznókat gyorsan megszokták, de egyáltalán nem láttam rájuk, hogy mit csinálnak. Pár telekkel odébb pedig olyan ló van, amelyik egy vérengzõ vadállat. A két társát komoly terrorban tartja, nem egyszer láttam, ahogy a karám sarkában rúgja valamelyik szerencsétlent. Az akácdeszka karámon is keresztül megy, ha olyan kedve van. Amúgy hidegvérû, szóval el lehet képzelni, mit tud csinálni a fele akkora sodrottal, és a fjorddal.
Visszatérve... nagyon tetszett a lovaknak a legelészés, de két gyereket nem tudok csak úgy a fogasra akasztani, ha valami van.
Örülök is, de az a látvány beleégett a szemembe, ahogy a két ló vágtázik a földúton, akkor még nem tudtam hova...Amúgy örülj neki, hogy a két "agyonrémisztgetett" hazafelé futott, nem úgy mint a kovácsom lovai, "akik" bejárták a fél megyét, közben 2-szer is elvágtattak a saját házuk nyitott kapuja elõtt, de eszük ágában sem volt hazamenni...
Én sem vagyok patkó-hívõ, sõt, inkább kicsit ellenzem is (indokolt esetben természetes, de az, hogy egy heti-havi 1x mozgatott, amúgy füvön/földön mászkáló egészséges patájú lóra minek patkóNálunk zajlik az élet. Sziszka kapott 2 patkót az elejére. 7végén gyorsan ki is vittem terepre letesztelni az új futómûvet.
Bár továbbra se vagyok patkó-hívõ, határozottan stabilabb lett a ló, pedig durva területeken jártunk. A formáját továbbra is hozza, amit a többi ló kikerül, azt õ porrá zúzza és átgyalogol rajta...
Wow! :yeah: :yeah: Tényleg, mintha évek óta ezt csinálná... Meg is értem, hogy õ a kedvenced. És az a szív alakú far!Tegnapelõtt pedig kényszerbõl be kellett fognunk, lesz ami lesz alapon... Minden gép tönkrement a ház környékén, széna a hegyen, otthon semmi kaja, valahogy le kell hozni. Átmentem vele a kovácsomhoz, és betettük rudasnak az õ hafi fél(vagy mittudoménhányad, van abban a lóban minden)vére mellé. Két kört mentünk a karámban úgy, hogy vezettem Sziszkát, aztán mivel semmi hisztit nem csinált, nekiindultunk a hegynek. Mindezt este fél9-kor. Hazafelé a vaksötétben a két ló már úgy jött a szénával púposra rakott speniterrel, mintha évek óta együtt kocsiznának.
![]()
Csináltam egy videót, még az indulásról.
Szerszámot kéretik nem nézni, ez ilyen trágyahordós, lóbetanítós szerszám, egyik a haveré, másik az enyém, nem is egyformák, de inkább ezt kelljen levágni a lóról, mint a 150 ezer Ft-osat... Az enyém valamikor parádés szerszám volt, de az már jó rég lehetett... Ja, és telefonnal csináltam, a lencse pedig maszatos volt, de kicsire nem adunk...
Közzétéve 2013 július 7. - 21:54
Közzétéve 2013 július 8. - 13:06
Közzétéve 2013 július 8. - 14:20