Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zalaiak

• Please log in to reply
2209 válasz a témához

#1961 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 3. - 11:23

Hú, Kinga! Micsoda szépen összeszedte magát Jámbor! :yeah: Hiába, a zöld fû csodákat tud tenni. Ebben a szörnyû idõben kizárjátok õket? Hívom is az állatvédõket. :dev: Mondjuk tényleg sz@r az idõ, hét végén mi befûtöttünk. Grat a vizsgákhoz! :yeah: (A gyúlékony folyékony anyagokról meg a logisztikusnak annyit kell tudni, hogy ha lehet, akkor nem láncdohányos sofõrnek kell kiosztani. :D ) Amúgy köszi, mi is rendbejöttünk, már csak arra várok, hogy végre idetévedjen a kovács, és befejezzük a körmölést. Mert most igen csámpás a leányzó. Panka, Asszem itt lesz az ideje, hogy megpróbáljunk most már tényleg eljutni hozzátok. Ha a fiammal megyek, akkor mi már csapat vagyunk? Mekkora a kezdõ, és a "haladó" pálya? Csak hogy ha belekalkulálom, hogy én bárhol, bármikor el tudok tévedni, akkor is visszaérünk-e estére? :D Egy hidegvérûvel meg egy pónival úgyse nyerni megyünk... :rolleyes:

#1962 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 4. - 12:34

Hú, Kinga! Micsoda szépen összeszedte magát Jámbor! Hiába, a zöld fû csodákat tud tenni.

Hát igen, csak nézegetem a régebbi képeket, hogy hogyan összekapta magát. A háta kezd feltelni, de a marjánál még nem akar lerakódni semmi...

Ebben a szörnyû idõben kizárjátok õket? Hívom is az állatvédõket.
Mondjuk tényleg sz@r az idõ, hét végén mi befûtöttünk.

Bizony, ebben a csúnya esõs-hideg idõben kinn vannak éjjel-nappal. Sõt, Neno valamelyik nap még kicsit meg is rugdostam, amiért fû helyett egybõl a szomszéd facsemetéjét kezdte lakmározni. Arról ne is beszéljünk, hogy sárosak is! :gm: (amúgy szerencse, hogy van fa a karámban, az alatt szinte alig vizes a föld, meg a lovak sem áznak annyira)

Grat a vizsgákhoz! (A gyúlékony folyékony anyagokról meg a logisztikusnak annyit kell tudni, hogy ha lehet, akkor nem láncdohányos sofõrnek kell kiosztani. )

Köszönöm. :ang: Hát, azért a csoportosítást és a szállításból kizárt anyagokat sem árt fejben tartani! :D

Nálunk szombaton járt a kovács, rendberakta a surranóikat. Jámbor megint parádézott kicsit, de csak a mellsõ lábainál. Ágaskodni próbált, ki akarta tépni magát Szandi és a kovács kezeibõl, csipkelõdött... Úgyhogy valszeg nincsenek errõl sem kellemes élményei, mint ahogy sok másról sincs. :rolleyes: Végére azért kezdett megnyugodni, talán következõ alkalommal már nem fog (annyira) idegeskedni, ha rájön, hogy nincs bántva.

#1963 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 6. - 22:53

Nos, mivel úgy látom, teljesen kihalt a topic, felélesztem a nem túl vidám mai napommal. Eldöntöttük, hogy elvisszük és elaltattatjuk a kiskutyát. Könnyû volt kimondani, könnyû volt betenni egy dobozba, beülni a kocsiba. Az elmúlt napokban próbáltam kicsit elhidegülni, tárgyilagosan szemlélni, hogy igen, ez az egyetlen megoldás. Aztán az úton ahogy néztem, ahogy kereste a cumit, elkezdtem sírni és végigbõgtem az utat. A rendelõben még türtõztettem magam, az asszisztens jött, kérdezte mi a baj a kutyussal, miért jöttünk. Szandi beszélt én csak néztem a picit. Majd elszakadt a cérna és sírtam. Vizsgálatnál minden erõmet bevetve tartottam vissza több-kevesebb sikerrel. Mondtuk, hogy szeretnénk elaltatni, doki (nem szeret altatni, ha van esély, akkor megkapaszkodik abban és küzd - ezért minden tiszteletem az övé) mondta, hogy megvizsgálja, megröntgeneztük, kiderült, hogy vízfejû. Kaptunk receptet 2 gyógyszerre, hogy próbáljuk meg, szerinte nem sok esély van, de azért hátha. Itthon jobban utánanéztünk, majd rájöttünk, hogy nincs értelme próbálkozni. A vízfejû kiskutyáknak a felgyülemlett agyvíz különbözõ problémákat okoz, max. 2 évig élnek, ha elélnek addig és ki tudja, milyen minõségben (és az még csak az, aki normál méretû, nem az, mint ez a pici, aki gyakorlatilag kis csökött, fejletlen). De legalább tudjuk, hogy nincs más út és nem úgy küldjük át a szivárványhídon, hogy nem tudjuk meg, van-e esély. Régen viselt meg ennyire valami, nem tudom mi van velem, de gyakorlatilag bármelyik percben el tudom bõgni magam. Szörnyû ez az érzés. Azt kívánom, bár ne akarna enni, bár bágyadt és kedvetlen lenne, ne akarna ennyire küzdeni és élni. Sokkal könnyebb dolgunk lenne. De így nehéz... Nehéz dönteni egy ártatlan kis csöppség életérõl, még ha ez a legjobb is. :(

#1964 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 7. - 15:30

:( :( :( Hidd el, jól döntötök, ha kimondjátok, hogy itt van a pont, ahol vége.

#1965 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 7. - 19:32

Kinga! Nagyon sajnálom a kiskutyát, de szerintem is a legjobb döntést hozzátok azzal, ha elengeditek. Élete végéig fogyatékosan élne, nem lenne normális kutyaélete.

#1966 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 9. - 15:45

Az biztos, de azért mégis nagyon nehéz... Nem is élt még, nem láthatja a napfényt, nem játszhat... áhh, mindegy.

Kicsit vidámabb, hozok képeket és két videót a tökmagokról. :)

#1967 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 10. - 20:25

Nos, el kell mesélnem, hogy ma sikerült egy orbitálisat zuhannom Nenoról (nem is tudom, mikor estem utoljára ekkorát... Talán még Aladárról a bakolóssorozatos-katapultálósat). Történt ugyanis, hogy lovagolgattunk Szandival, de a legelõre menet levittük az ápolódobozokat. Visszafelé mondtam Szandinak, hogy adja a kezembe, majd Nenon felviszem, nem szállok le. Aha, ahogy én azt elképzeltem... Neno megijedt a doboztól, elõször csak sietni kezdett és forgatta a szemeit, mondom csakazértsemdobomeladobozt... El kellett volna. Beindult, ugrált, bakolt, dobálta magát, meg ment mint a meszes, amikor eldobtam a dobozt, akkor pedig végképp beindult. Nem bírtam fennmaradni, a földre szállást fejjel és vállal tompítottam, majd a nagy sebességtõl még pörögtem párat. A vállam teljesen lenyúztam, a csípõcsontom iszonyatosan sajog, a jobb hüvelykujjamon a köröm "felnyitódott" és telement kosszal és vérrel, a fejem pedig sajog, igaz, amikor esés után szedtem össze magam, azt hittem, hogy szétdurran a fejem. Na igen, ha nincs rajtam kobak, most már 99%, hogy vagy a mentõben ülnék, vagy már a hûtõházban. Szerintem agyrázkódásom is lett, kicsit szédülök. A többi sérülés meg majd holnap reggel kiderül... :rolleyes: Neno nem félt ennyire ezektõl, hogy valami a hátára kerül, de amióta apu a vízzel teli két karnisztert megpróbálta csak úgy felrakni a hátára, azóta mániákusan retteg mindentõl, ami a háta közelébe kerül. Lesz vele dolgom, úgy érzem...

#1968 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 12. - 8:55

Húbakker.... Most olvasom. Remélem jobban vagy azóta! Az agyrázkódással vigyázz, nekem 2 nap múlva volt a legrosszabb. Engem az ilyenek miatt nem érdekel, ha hülyének néznek amiért 40 fokban is kobakot veszek. A vizes kanisztereket minek próbálta apukád feltenni? Csak poénból, vagy hogy cipelje a ló? Mondd neki, hogy ha málhásnak akarja használni, akkor vegyen hozzá málhanyerget is.

#1969 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 14. - 11:22

Köszönöm, már sokkal jobban vagyok. Agyrázkódásom nem volt valszeg, az utána következő napokban sem fájt a fejem. A csípőm még érzékeny, de már tegnap lovagoltam, a vállam egyedül a necces, korlátoltan tudom csak mozgatni, mert szakad szét a seb és fáj. A karnisztert azért akarta felrakni, hogy a másik legelőre átvigyük a vizet. Sajnos nem voltam itthon annál a jelenetnél és én hülye elfelejtettem mondani, hogy óvatosan (pedig tudnia kéne...), aztán megijedt, elrongyolt vele és azóta nem lehet semmit a hátához érintetni, tegnap még Jámbi új nyergét sem tudtuk egyből rátenni... Én is mindig felveszem a kobakom, amióta újat vettem, élő példa, hogy életet tud menteni. Régebben annyira nem viseltem, mert kényelmetlen volt, csak terepre, meg komoly lovaglásra vettem fel, szőrénes lötyögésre nem. Szerencse, hogy nem történt velem akkor semmi... Viszont mozgalmas napjaink vannak. Nekiálltunk a szénatárolót szétbontani, Szandival ketten szétkaptuk délután. Olyan örömmel és erővel ütöttük-vágtuk, hogy na :D Volt 6 beton-faoszlop, bátyám mondta, hogy csak ássak alá, traktorral kihúzatjuk. Hát nem kellett, mind a 6-ot kirúgtam-kidöntöttem, egyedül :D (egyben segített Szandi is, mert egy gyökér körbenőtte). Azután még elmentünk begyűjteni a bálákat. Ismét hatalmas bálák lettek, szám szerint 16, ebből 2 valszeg kuka (egyik megy mamámhoz, nyulaknak, másikat meg szétbontjuk és megszárítgatjuk), mivel nedvesen bálázták fel (emiatt annyira baromi nehéz volt, hogy hárman, lejtőnek lefelé alig bírtuk felgurítani az emelőfalra). :rolleyes: Meg gyakoroltam is a vezetést, a 6,5 t-s Ivecoval mentünk a bálákért, úton apu (mivel nincs C-s jogsim), de a bálák közt, meg itthon a karámban/udvarban én tolatgattam, mentem vele. Esküszöm, hogy könnyebb ezzel a böhöm kocsival tolatni, mint a szgkocsival. :D

Edited by mi.kinga, 2013 június 14. - 11:25.

#1970 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 14. - 15:39

Nekiálltunk a szénatárolót szétbontani, Szandival ketten szétkaptuk délután. Olyan örömmel és erõvel ütöttük-vágtuk, hogy na :D Volt 6 beton-faoszlop, bátyám mondta, hogy csak ássak alá, traktorral kihúzatjuk. Hát nem kellett, mind a 6-ot kirúgtam-kidöntöttem, egyedül :D (egyben segített Szandi is, mert egy gyökér körbenõtte). Azután még elmentünk begyûjteni a bálákat. Ismét hatalmas bálák lettek, szám szerint 16, ebbõl 2 valszeg kuka (egyik megy mamámhoz, nyulaknak, másikat meg szétbontjuk és megszárítgatjuk), mivel nedvesen bálázták fel (emiatt annyira baromi nehéz volt, hogy hárman, lejtõnek lefelé alig bírtuk felgurítani az emelõfalra). :rolleyes: Meg gyakoroltam is a vezetést, a 6,5 t-s Ivecoval mentünk a bálákért, úton apu (mivel nincs C-s jogsim), de a bálák közt, meg itthon a karámban/udvarban én tolatgattam, mentem vele. Esküszöm, hogy könnyebb ezzel a böhöm kocsival tolatni, mint a szgkocsival. :D

Jó kis rehabilitáció, annyi szent :dev: , de legalább azt mutatja, nem történt komolyabb abjod :ang:

#1971 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 14. - 18:11

Hát, igen :D Különben is, csak 140 cm-rõl estem, nem volt idõm nagyobb sebességre gyorsulni és jobban becsapódni. :D Még hogy a kis lovakról lehet legnagyobbat esni, nem tudom, ki találta ki, de ha egy ilyen esést egy 160-170 feletti lovon mutatom be, lehet nem lennék ennyire jól... (ami már meg is történt, 170-180-as lóról estem orbitálisat, a bokám bánta, meg kb. 1 percig nem kaptam levegõt, akkorát nyekkentem)

#1972 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 16. - 14:24

Kinga, ha ilyen passzban vagy, szívesen kölcsönadom a védõmellényem. :dev: (Ilyen dögmelegben úgyse veszem fel. Mondjuk sztem Szandival ketten együtt is belefértek. :D ) Vizes szénát felbáláztak nektek? Az durva. Gondolom ti is bérmunkában csináltatjátok, és olyankor ha ti nem figyeltek oda rá, a traktoros nem fog. :( Az én elsõ 6 bálám 2 napja fent áll az egyik domboldalban. Nagyon remélem nem lopták még el... Egyszerûen alig lehet bárkit is rávenni, hogy ugyan hozza már be, megfizetem. Olyan sz@r helyen van, hogy onnan csak traktorral lehet lehozni. (Vagy lovaskocsival, de az meg még mindig javítás alatt.) Azt magam kaszáltam, onnan 4 bálára számítottam. Meg is lepõdtem, hogy ennyi lejött róla. 2,5 hektár pedig lekaszálva várja a további sorsát. Persze fél ha így is elmaradt mert emberem sikeresen összetörte a kaszát... Azzal nem tudom mi lesz. További 1 ha még várja, hogy lekaszáljam, és felkazlazzam, de egyszerûen nem jutok el odáig. Sziszka tegnap "megúszta" a patkolást. Kovácsom elment patkót venni, mondja vesz 4-eset. Kérdem, a sajátjaidra mekkora kell? 2-es, 3-as. Mondom akkor a négyes ide kicsi lesz. Nem hitt nekem. Eredmény: holnap mehetek Keszthelyre 6-os!!! patkót venni... (De legalább ha már ott volt, Öcsikét megkörmözte.)

#1973 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 18. - 21:26

Kinga, ha ilyen passzban vagy, szívesen kölcsönadom a védőmellényem. (Ilyen dögmelegben úgyse veszem fel. Mondjuk sztem Szandival ketten együtt is belefértek. )

Köszönöm, de kihagyom a lehetőséget. :D Volt egyszer egy védőmellényem, de annyira nem volt kényelmes, hogy alig tudtam felszállni Nenora. Úgyhogy megváltam tőle és még híres is lett! :kir: (meg is lepődtem, amikor telefonban mondta, hogy bikarodeóra lesz...)

Vizes szénát felbáláztak nektek? Az durva. Gondolom ti is bérmunkában csináltatjátok, és olyankor ha ti nem figyeltek oda rá, a traktoros nem fog.

Hát. igen. :rolleyes: Jó, mondjuk az évek során soha nem volt ilyen, mindig extra minőségű volt a széna, ez a rész meg fa alatt volt és gondolom nem figyelt oda... Mondjuk árban elég jól kijöttünk.

Az én első 6 bálám 2 napja fent áll az egyik domboldalban. Nagyon remélem nem lopták még el... Egyszerűen alig lehet bárkit is rávenni, hogy ugyan hozza már be, megfizetem. Olyan sz@r helyen van, hogy onnan csak traktorral lehet lehozni. (Vagy lovaskocsival, de az meg még mindig javítás alatt.) Azt magam kaszáltam, onnan 4 bálára számítottam. Meg is lepődtem, hogy ennyi lejött róla.

Hát, ha lenne c-s jogosítványom, esküszöm elmennék, csak hogy én is megnézzem magamnak a csapatodat! :D De amúgy ha apunak lenne ideje, biztos meg lehetne beszélni, csak a tehergépkocsink kapacitása max. két bála. Felrakni nem lenne nehéz, mert emelőhátfal van. (mi is elég meredek helyeken mentünk a bálákért, ha gondolod, megkérdezhetem aput, ha nincs más...)

Sziszka tegnap "megúszta" a patkolást. Kovácsom elment patkót venni, mondja vesz 4-eset. Kérdem, a sajátjaidra mekkora kell? 2-es, 3-as. Mondom akkor a négyes ide kicsi lesz. Nem hitt nekem. Eredmény: holnap mehetek Keszthelyre 6-os!!! patkót venni... (De legalább ha már ott volt, Öcsikét megkörmözte.)

Huhh, jó nagy papucsok kellenek rá. :eek:
Mi ma voltunk Keszthelyen. Lovasboltba igyekeztünk, aztán ha már ott vagyunk és ilyen meleg van, leugrottunk a Balaton-partra. Jól esett kicsit megmártózni a vízben. Ja, meg valami kamerás ember is arra járt (az az igazi, nagy tv kamera) és először távolról, majd közelről elkezdett minket kamerázni Szandival. Még szerencse, hogy tükrös a napszemüvegem és nem látszott, ahogy csak nézegetek ide-oda zavaromban. :kir:

Edited by mi.kinga, 2013 június 18. - 21:29.

#1974 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 20. - 15:14

Kinga, pedig szívesen odaadtam volna. :) Sztem a gyerek is az övét. :) Nekem bérmunkában nem jön túl jól ki a széna. Mire bekerül a pajtába 4e Ft lesz darabja, + az én utána rohangálásom. De mindegy, legalább lesz. Tegnap felsodorták, ma bálázzák. Köszi a felajánlást autó ügyben, de a 6 bálám megoldódott, azok már jó helyen állnak. :) A másik 30-at meg macerás lenne kettesével behozni... De azért köszi még 1-szer. Ha gondolod, egyszer szívesen látunk lónézõbe. Sziszka lassan Neno formáját kezdi felvenni, csak 2-szer akkorában. :) Én ma megyek Khelyre a lovasboltba, de sztem a fürdõzés kimarad. Tegnap is a lovakat kellett fürdetni, Sziszka meg Móczi kapott egy enyhe napszúrást. :( Másfél órán át mostuk/slagoltuk a lovakat, mire úgy-ahogy lehûltek. Móczival eleinte nem volt 1szerû, azért már van ereje, de egy idõ után rájött, hogy nem olyan rossz dolog ez, és utána már szépen állt. (Már ha a vödörborogatós, mosórongy-ellopós, nyakamba nyáladzós helyzetet lehet szépen állásnak nevezni... :kir: )

#1975 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 24. - 8:27

Kinga! Komoly esés volt. :eek: Bevallom, nekem még kobakom sincs. Kifogást nem tudok ellene, mert még az álló lóról is lehet rosszul esni. Erre is van példám, szerencsére nem a saját bõrömön tapasztaltam. Nekünk sikeresen megvolt a szénázás. Nagyon jó körbálákat kaptunk 120-as méretben. Csak "anyagköltség" volt. Kb 3900Ft-ra jött ki darabja. A közeli telken meg 137db kocka lett, az 160Ft/db-ra jött ki. Mindegyiknél benne van a kaszálás, bálázás, szállítás. Tegnap lovagoltam is. Aida szuper kis ló. A "pocsofóbia" még mindig megvan. :gm: Úgy aggódik, mintha mindegyikben a Loch nessi szörny élne. Egyébként nem zavar a dolog, mert engem meg bármilyen formában a csirkemájjal lehet kikergetni a világból. :D Ciza ennek annyira az ellentéte, ha a dzsungelnek van fordítva, akkor azon is szó nélkül átküzdi magát. Tényleg a "tökön-paszulyon át" fajta.

#1976 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 24. - 12:58

Akkor én nem is panaszkodom. Az enyémek 150-es bálák, és így volt 4e. Ellenben a kocka 160-ért igen jó ár. Jobb mint a nagybála. (Nálunk a kiskockát 110-ért bálázzák. Már ha vállalják... És akkor még a kaszálás, sodrás, behordás...)

#1977 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 24. - 13:36

A kisbálát 2012-ben csinálták 120 Ft/db-ért. Idén a 130x150-est gurították 1300-ért. Nekem a lucerna vágás, rendsodrózás, bálázás, behordás (a rakodás, elpakolás nélkül) 3777-re jött ki. Ehhez jön még a lábon vett lucerna ára 845 Ft/darab. Ebben még nincs bent a tavaszi munka, elõzõ évi trágyázás. 4000 nagyon jó ár.

#1978 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 24. - 13:41

Kinga, pedig szívesen odaadtam volna. :) Sztem a gyerek is az övét. :)

Szóval szerinted a gyerekméret jó lenne rám, vagy a fiad erõsebb testfelépítésû? :gm:

Köszi a felajánlást autó ügyben, de a 6 bálám megoldódott, azok már jó helyen állnak. :)
A másik 30-at meg macerás lenne kettesével behozni... De azért köszi még 1-szer.

Hát, rendben akkor. Hát, igazából én már a 16. bálánál fontam a szemöldököm, de szerencsénk volt, mert az utolsó bála emelésekor elpattant az emelõfal egyik csöve és emelés közben fröcsögött belõle az olaj, így félig felemelt hátlappal mentünk haza. Hát, ha az elsõ pár bálánál történik ez, akkor nem tudtuk volna behordozgatni õket.

Ha gondolod, egyszer szívesen látunk lónézõbe. Sziszka lassan Neno formáját kezdi felvenni, csak 2-szer akkorában. :)

Majd talán egyszer felkerekedünk Szandival és ellátogatunk. Jó lenne összehozni egy lovas találkozót is, egy jó kis közös túrával. Hát, lehet, hogy Neno már túlhaladta. Ismét nagyon meghízott, de ebben a melegben még a puszta állástól-legeléstõl is izzadt, nappal a kánikula, este meg a iszonyatos szúnyogmennyiség és fülledt levegõ miatt nem tudtam rendesen dolgozni vele, meg ugye az allergiája miatt is eléggé zihált szegényem. Most vettem neki ismét légzéskönnyítõt és egy fél maroknyi zabbal kapja.

Én ma megyek Khelyre a lovasboltba, de sztem a fürdõzés kimarad. Tegnap is a lovakat kellett fürdetni, Sziszka meg Móczi kapott egy enyhe napszúrást. :( Másfél órán át mostuk/slagoltuk a lovakat, mire úgy-ahogy lehûltek.
Móczival eleinte nem volt 1szerû, azért már van ereje, de egy idõ után rájött, hogy nem olyan rossz dolog ez, és utána már szépen állt. (Már ha a vödörborogatós, mosórongy-ellopós, nyakamba nyáladzós helyzetet lehet szépen állásnak nevezni... :kir: )

Amíg olyan hõségek voltak, mi is naponta fürdettük õket, jó hideg kútvízzel. Eleinte elmenekültek, de most már inkább megállnak, csak a pocakot húzzák be, ha éppen olyan helyre téved a vízsugár. :) De jól esik nekik is, utána hatalmasat hemperegnek és igazi sárpáncél lesz rajtuk, amin a bogarak sem hatolnak annyira át.

Kinga! Komoly esés volt. :eek: Bevallom, nekem még kobakom sincs. Kifogást nem tudok ellene, mert még az álló lóról is lehet rosszul esni. Erre is van példám, szerencsére nem a saját bõrömön tapasztaltam.

Hú és terepre sem veszel fel akkor ezek szerint? :confused: Hát, veszélyes egy dolog ez a lovazás, de a mai világban mi nem az...

Tegnap lovagoltam is. Aida szuper kis ló. A "pocsofóbia" még mindig megvan. :gm: Úgy aggódik, mintha mindegyikben a Loch nessi szörny élne. Egyébként nem zavar a dolog, mert engem meg bármilyen formában a csirkemájjal lehet kikergetni a világból. :D
Ciza ennek annyira az ellentéte, ha a dzsungelnek van fordítva, akkor azon is szó nélkül átküzdi magát. Tényleg a "tökön-paszulyon át" fajta.

Neno is fél a pocsolyáktól, elég rendesen. Rádiházán is ugrattam már vele egy termetes pocsolyát ügetésben, minden ló belepancsolt, mi Nenoval sereghajtóként egy négytalpas hoppal a pocsolya másik oldalán találtuk magunkat, én csak lobogtam a hátán, idõm sem volt felfogni, hogy mire készül. :kir:

Nos, vártuk az enyhülést, de azért nem ezt. :rolleyes: Az utolsó szénabálánk elfogyott (elég jól húzta, majdnem 2 hónapig elég volt) mielõtt még észbe kaptam, hogy az új széna még nem jó. Így kibontottunk egy bálát, a szélét szétteregettük száradni (nem volt vizes), majd apránként adtunk nekik. Nenonak nem lett tõle baja, kicsit hígabb lett tõle a kakija, de ennyi, Jámbi viszont enyhe kólikás tüneteket mutatott. Lefeküdt, felkelt, nyögött, de futószárazás közben is kakilt (olyan hígabb állagút), pukizott. Enni is evett, ivott, csak éppen bágyadtabb volt. Mindezt persze 9-10 óra körül este, amikor hazaértünk rokonlátogatóból. Úgyhogy éjjel járkáltunk ki hozzá, reggel pedig a viharos erejû szélre ébredtünk. Jámbi jól volt, csak éppen remegett, mint a kocsonya, mert az esõ szakadt, a szél fújt. Ráterítettünk egy pokrócot, megszáradt és már minden oké, vígan legelésznek. Hát, érzékenyebb a pocija...

#1979 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 25. - 11:07

A kisbálát 2012-ben csinálták 120 Ft/db-ért. Idén a 130x150-est gurították 1300-ért.
...
4000 nagyon jó ár.

Én 30 bálányi széna kaszálásáért fizettem összesen 25 ezret, a rendsodrásért, a bálázásért, behordásért és géppel rakodásért pedig 3 ezret bálánként. 6 bálányit magam kaszáltam le, de az nem volt túl rentábilis. 4 órát dolgoztam vele, és a benzint levonva 3e Ft-tal volt olcsóbb, mintha lekaszáltatom. Csak épp a terület tulajdonosa már sürgetett, és bérkaszálót nem találtam épp akkor. Akkor ezek szerint jól jártam?

A sarjút már olcsóbban meg fogom úszni, haver vett egy nagy spenitert amire 6 bála felfér egyszerre. Mondjuk lesz olyan hely, ahova valószínûleg 4-es fogatot kell összeraknunk, mert 2 ló egyes helyekrõl le nem hozza... Csak nõne már meg Móczi! Már kezdett egész ló formája lenni, erre elkezdett nyúlni. Most megint olyan nyakigláb, hordóhasú csikó formája van. :rolleyes:

Szóval szerinted a gyerekméret jó lenne rám, vagy a fiad erõsebb testfelépítésû?

A gyerek elég kisnövésû, ellenben a mellénye tág határok közt állítható. Ha a feleségemre rá tudom gyömöszölni, akkor sztem rád is rádmenne. :D

...igazából én már a 16. bálánál fontam a szemöldököm, de szerencsénk volt, mert az utolsó bála emelésekor elpattant az emelõfal egyik csöve és emelés közben fröcsögött belõle az olaj...

Az én 26 bálámnál szerintem már jóatyád is befonná mindenét, ami fonható... :dev:
Tavaly gép nélkül rakodtunk be egy pajtába 28 bálát, a 20. után már azon gondolkodtunk, hogy inkább hazamegyünk, és kolbászt csinálunk a gebékbõl, minthogy ennyit szenvedjünk értük...

Majd talán egyszer felkerekedünk Szandival és ellátogatunk. Jó lenne összehozni egy lovas találkozót is, egy jó kis közös túrával. Hát, lehet, hogy Neno már túlhaladta. Ismét nagyon meghízott, de ebben a melegben még a puszta állástól-legeléstõl is izzadt, nappal a kánikula, este meg a iszonyatos szúnyogmennyiség és fülledt levegõ miatt nem tudtam rendesen dolgozni vele, meg ugye az allergiája miatt is eléggé zihált szegényem. Most vettem neki ismét légzéskönnyítõt és egy fél maroknyi zabbal kapja.

Gyertek. :) Egyszer mi is ellovagolhatunk felétek. 25 km. Feltéve, hogy nem tévedünk el... :rolleyes: Mondjuk egy nap alatt oda-vissza, meg még túrázni is, az még a mieinknek is sok lenne kicsit.
Mieink se dolgoznak túl sokat. Már agyukra is ment, esténként fél órákat tudnak kergetõzni a karámban.

Amíg olyan hõségek voltak, mi is naponta fürdettük õket, jó hideg kútvízzel.

Na nekem erre nem volt idõm, én csináltam nekik sarat a karámban, abban hemperegtek. Iszonyatosan néztek ki, de a bogarak ellen egész hatásos volt, meg valamennyire hûtötte is õket.

...Nenonak nem lett tõle baja, kicsit hígabb lett tõle a kakija, de ennyi, Jámbi viszont enyhe kólikás tüneteket mutatott...

Úgy látszik, nekem vasgyomrú lovakat sikerült összeszednem. Nagyjából akármit rakhatok eléjük, semmi gondjuk vele. A csikó f.sta össze magát talán két alkalommal, mikor bezabált zöldbõl, de ezen kívül semmi. Pedig én simán etetem a friss szénát is velük, ami hol innen, hol onnan való, a szemestakarmányom úgyszintén.

#1980 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 26. - 9:26

Tegnap életemben elõször kocsit hajtottam. :) Egy hafi félvér, meg egy shagya arab volt a kocsi elõtt. Mindkettõ elég rutintalan ló, ráadásul mérleghámfa volt a kocsin, így indításkor majd összecsináltam magam...

#1981 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 26. - 12:11

Én egyszer hajtottam egy rutinos, öreg munkalovat. Alapból a nõi hangot nem ismerte, és szegény átváltott gondolatolvasóba. :D A hajtószár egyébként csak dísznek volt, mert vezényszavakra mûködött volna. Valamelyik mûsorban a lovakhoz semmit sem értõ mûsorvezetõnek adta át a hajtó a versenyfogatot. Díjhajtást gyakoroltak éppen, no, a szárak átvétele után egy hajszálnyi kézmozdulattal a csajó egyszerre beleugratta a lovakat a pályaszéli kordonba. :dev: A lómosáshoz hozzászólnék. :D Nem tudom elképzelni, hogy élvezik a jéghideg vízzel való mosást. Jó az a felhevült testnek, hogy hirtelen sokkolva van?

#1982 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 26. - 12:53

Ezek nagyon nem rutinos lovak voltak, de szerencsére a legnagyobb veszélyforrás a környéken egy 20 cm "mély" vizû csatorna volt. A lómosást tudod úgy is csinálni, hogy ne legyen sokkoló a hideg. Mi egyetemista korunkban nyári gyakorlaton 1 hónapig kútvízben fürödtünk, saját bõrömön tapasztaltam, milyen. Sztem ha a patákról kezded, és lassan haladsz felfelé, a testére pedig permetezed a vizet, nem pedig vastag hideg sugárban nyomod rá, akkor igenis élvezi. Sziszkán 1értelmûen látszott, hogy megkönnyebbült, amikor elkezdett lehûlni. Onnantól fogni se kellett, állt egyhelyben, és évezte. (Nem, nem megfagyott! :D ) Persze ezt csak akkor alkalmaztam, amikor láttam, hogy baj van, a többi napokon varacskós disznót játszottak. :)

#1983 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 26. - 13:17

Gyertek. :) Egyszer mi is ellovagolhatunk felétek. 25 km. Feltéve, hogy nem tévedünk el... :rolleyes: Mondjuk egy nap alatt oda-vissza, meg még túrázni is, az még a mieinknek is sok lenne kicsit.

Nekünk is tervezve van hosszabb túra, de mi még a főúton is el tudunk tévedni, úgyhogy izgi lesz. :gm:

Úgy látszik, nekem vasgyomrú lovakat sikerült összeszednem. Nagyjából akármit rakhatok eléjük, semmi gondjuk vele. A csikó f.sta össze magát talán két alkalommal, mikor bezabált zöldből, de ezen kívül semmi. Pedig én simán etetem a friss szénát is velük, ami hol innen, hol onnan való, a szemestakarmányom úgyszintén.

Neno is ilyen vasgyomrú, Jámbi a kényesebb fajta... :rolleyes:

A lómosáshoz hozzászólnék. :D Nem tudom elképzelni, hogy élvezik a jéghideg vízzel való mosást. Jó az a felhevült testnek, hogy hirtelen sokkolva van?

Nemhiszem, hogy annyira sokkolná őket, nyilván nem max. sugárral lőjük őket tüdőn. Először paták, aztán haladunk felfelé, a kútból a szivattyú amúgy is gyenge sugárral húzza a vizet. Neno amúgy is imádja, mindig dugja a száját a slaghoz, hogy nyomjam bele a vizet. :D Rádiházán pl. minden lovaglás után, nyáron, a nagy melegben a döglesztő terepek után lemostuk a lovak lábait és megizzadt részeit hideg vízzel (persze lesétáltatás után).

Edited by mi.kinga, 2013 június 26. - 13:18.

#1984 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 26. - 13:30

a veséknél, a mellkasnál kell vigyázni, meg a légcsõnél, ott még a permettel is. nálunk a slagban hamar megbuggyan a víz, ha kint marad a tûzõ napon, kezdetben meleg jön belõle, én akkor tudom le gyorsan a kényes részeket :ang:

#1985 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 28. - 11:58

Igen, nálunk is a hosszú csőben hamar felforrósodik a víz. Most szerencsére jó idő van és nem kell fürdetni őket, pont tökéletes idő van. Viszont nagyon nem akar jól állni a szénánk. Nekiálltunk az istállónak, kimértük, kiástuk körbe az alapot (vízhólyagos lett a tenyerem a vastag bőr munkáskesztyűben is, rég ástam ennyit), meghozták az alapnak való sódert, úgyhogy amint lesz idő, nekiállunk alapot önteni. Persze, hogy a napokban sikerült egy szerencsétlen vaddisznónak a kocsi elé kerülnie, szép kis összegnyi kárt hagyva maga után. Aztán, hogy még vidámabb legyen a költekezés, ma Nenon észrevettem, hogy nehezen rág, szénát csak megforgatja a szájában és kiköpi, a füvet tudja egyedül elcsipegetni. (hálistennek, hogy amúgy nem bágyadt, lázas, ugyanúgy ugrál, bohóckodik, próbál enni és élvezettel eszi a füvet). Dokit felhívtuk, hogy nézze meg és ha már kijön, Jámbi fogait is megreszeltetjük, egyszer kelljen csak kiszállási díjat fizetni. Doki mondta, hogy hétfőn tud kijönni, aztán röntgen, gondolom szurik, reszelés, ha kell. Bele sem merek gondolni, hogy mennyibe fog kerülni. :rolleyes: Nagyon remélem, hogy csak felsértette a száját valami, nem pedig mélyebben van a dolog. Az istálló így is viszi a kevéske pénzemet, amit csak bele tudok adni, hát ha még Neno is sokba fog kerülni. Pedig meg akartam lepni magam szülinapomra két igazi, állítható kitörővel a két szép hosszú akadályrudamhoz. :hupp:

Edited by mi.kinga, 2013 június 28. - 12:00.

#1986 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 28. - 12:59

Hú, látom rátok jár a rúd. :( Nenonak jobbulást! Reméljük csak egy apróbb dolog, és hamar rendbejön! Börni, szerintem amelyik ló szoktatva van, annak nem árthat a hideg víz. Katonáéknál sok ezer ember zuhanyozott jéghideg vízben évtizedeken keresztül (többek közt én is), és nem tudok olyanról, aki ebbe halt volna bele. Márpedig hol van a mi ellenállóképességünk egy rideg-/félridegtartásban tartott lóétól?

#1987 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 29. - 20:26

Kinga! Nem unatkoztok! :rolleyes: Neno mennyi idõs? Talán csak valami kisebb bibi van a szájában. Ha fogbaj lenne, akkor azért nem egyik napról a másikra válik olyan rosszra a helyzet.

#1988 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 30. - 15:03

Hú, látom rátok jár a rúd. :(

Nenonak jobbulást! Reméljük csak egy apróbb dolog, és hamar rendbejön!

Börni, szerintem amelyik ló szoktatva van, annak nem árthat a hideg víz. Katonáéknál sok ezer ember zuhanyozott jéghideg vízben évtizedeken keresztül (többek közt én is), és nem tudok olyanról, aki ebbe halt volna bele. Márpedig hol van a mi ellenállóképességünk egy rideg-/félridegtartásban tartott lóétól?

Köszi, mintha kicsit jobban lenne. Tegnap egész nap legelt, a tépett, apróbb füvet is megette, szénát a földrõl csipegetett és ette, de látszott, hogy még nem az igazi. Még hideg vizes borogatást is raktam rá, az elején, amikor nyúltam felé a ruhával, próbált elmenni, aztán amikor sikerült rányomnom a pofája bal felére, kicsit megnyugodott és láttam, hogy jó neki.

Kinga! Nem unatkoztok! :rolleyes: Neno mennyi idõs? Talán csak valami kisebb bibi van a szájában. Ha fogbaj lenne, akkor azért nem egyik napról a másikra válik olyan rosszra a helyzet.

Neno 10 éves múlt márciusban. Remélem, hogy nem fogprobléma, vagy nem súlyos és talán csak valami szúrósabb növény megbökte. Mondjuk ha gyökérprobléma lenne, akkor nem viselné ilyen jól.

#1989 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 1. - 13:17

Nos, megvolt ma az orvosi vizit. Nenokát nagy nehezen tudtuk csak megnézni, elég erõsen kellett tartanom, hogy ne tépje ki magát a kezembõl, de végül csak sikerült: van egy seb a szájában, vagy elharapta, vagy felsértette valami, de semmi komoly, a fogai tökéletesek, nem szorulnak igazításra. Következett Jámbi, már igazából tudtam, hogy mit fog mondani, nekem már rég gyanús volt, hogy normális ló nem potyogtat ennyi abrakot félre. Mondta õ is, hogy ezt mindenképpen reszelni kell, mert eléggé csipkés, plusz fél év múlva még egyszer, aztán elég évente. Megkapta a kis bódítót, szájpecek fel, fej megtámaszt. Ketten Szandival nem bírtuk el, nemhogy még felemeljük! :D Úgyhogy bátyámat hívtuk segítségül és õ is megállapította, hogy ez bizony baromi nehéz. Hamar végeztünk, aztán jött az ébredezés, tántorgott, lenyúzta egy kis helyen az orrát, de most már pisilt, mászkál, kiürült belõle. Kíváncsiak leszünk a holnapi zabevészetére, meg hogy menni fog-e még rá súly. Úgyhogy én most megúsztam a költekezést, de a reszelésért sem kért el sokat.
Reszelés után (az almot kéretik nem nézni/kritizálni/állatvédõkért kiáltani, nem laknak az istállóban az építkezés miatt, csupán ha nagyon meleg van és sok a bogár, ne a csupasz betonon álljanak és pisiljék/kakálják tele)
Hát, kissé bódultan nehézkes a megfelelõ pisilõpóz megtalálása :kir:

#1990 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 1. - 22:23

Kinga! Ez jó hír. Lényegében semmi komoly probléma nem volt Jámbinál sem. :yeah: Tegnap ismét lóra kerültem. Ciza olyan lelkesen jelentkezett, hogy jobbnak láttam õt választani, mielõtt felnyergeli saját magát. :D Na, terepen aztán minden volt. Majdnem az egész utat végigkiabálta. :gm: Így legalább garantáltan nem találkoztunk vaddal. Ahhoz képest, hogy nagy drámakirálynõ volt egész úton, amikor a sûrû fák között kellett szlalomozni, akkor tudott figyelni, pedig kellett centizni rendesen. Tuti sárlik, mert ennyire nem láttam még kifordulni magából. Ma is terveztem, hogy kimegyek vele, de nem jött össze. :rolleyes:

#1991 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 3. - 15:15

Kinga! Ez jó hír. Lényegében semmi komoly probléma nem volt Jámbinál sem. :yeah:

Tegnap ismét lóra kerültem. Ciza olyan lelkesen jelentkezett, hogy jobbnak láttam õt választani, mielõtt felnyergeli saját magát. :D Na, terepen aztán minden volt. Majdnem az egész utat végigkiabálta. :gm: Így legalább garantáltan nem találkoztunk vaddal. Ahhoz képest, hogy nagy drámakirálynõ volt egész úton, amikor a sûrû fák között kellett szlalomozni, akkor tudott figyelni, pedig kellett centizni rendesen. Tuti sárlik, mert ennyire nem láttam még kifordulni magából. Ma is terveztem, hogy kimegyek vele, de nem jött össze. :rolleyes:

:kir: :kir: A szomszédban szokott a fekete kanca kiabálni, ha sárlik (vagyis azt gondoljuk, hogy sárlik). Amíg nem látja õket, visít és kukkol a fa alatt. :D

Nos, ma is bõvelkedtünk ám izgalmakban. Még mindig remegek kicsit... Szóval, átvittük apuval a két istenátkát a másik legelõre. Jól megnõtt a fû, volt bõven mit legelniük. Pár óra sem telt el, jön a hívás, hogy a lovak kiszöktek. Hogyaza.... Gyorsan megyünk apuval (Szandi nem volt itthon). A kaszálón legelésznek, közelükbe érünk, szólongatjuk hangosan õket, felváltva. Na a két balf...... felnéz riadtan, toporog, fújtat, úristenkiezakétemberbiztosanélvemegesznek, csumi vágta a földútra, át egy ingatag hídon az erdõ felé. No, itt volt az a pillanat, hogy a fokhagymanyomón átnyomtam volna õket élve. Megálltak, néztek teljes kétségbeeséssel, megfeszülten. Ééééés fullvágtában elindultak a hazafelé vezetõ úton, bekanyarodtak a búza melletti ösvényre és hazavágtattak. Persze amikor vágtáztak le a búzánál, volt ám bakolászás meg testtekergetés, hogy a villám alakítaná a frizurájukat. :mad: Meglepõ, de Jámbor volt az ötletgazda, hogy rohanjanak a francba, mert valami két hülye idegen lóevõ be akarja õket cserkészni. Viszont megkönnyebbültem, hogy semmi terményt nem tapostak le, pedig kukorica-búza-fenyõcsemetés földeken simán és könnyebben hazajöhettek volna, de õk a megszokott útvonalat választották, ahol vinni szoktuk õket. Minden jó, ha jó a vége, de azért ma örömmel ettem volna egy kis lókolbászt...

#1992 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 3. - 16:42

Mivel szerkeszteni már nem tudom :rolleyes: : mint kiderült, egy almafáról a viharban meggyengült ág pont olyan idõt választott a gravitáció engedésének, amikor a lovak ott voltak. Megijedtek, futás amerre szem ellát, gondolom azért futottak el tõlünk is. Meg itthon sem tértek még napirendre, bámulnak a legelõ irányába kitágult orrlyukkal és enni sem esznek.... :rolleyes:

#1993 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 3. - 21:09

Pedig általában fordítva szokott lenni: a ló eszi az almafát, nem pedig az a lovat. :) Szerencsére jól végzõdött. Tavaly próbálkoztam én is a legeltetéssel szembe a néninél. A disznókat gyorsan megszokták, de egyáltalán nem láttam rájuk, hogy mit csinálnak. Pár telekkel odébb pedig olyan ló van, amelyik egy vérengzõ vadállat. A két társát komoly terrorban tartja, nem egyszer láttam, ahogy a karám sarkában rúgja valamelyik szerencsétlent. Az akácdeszka karámon is keresztül megy, ha olyan kedve van. Amúgy hidegvérû, szóval el lehet képzelni, mit tud csinálni a fele akkora sodrottal, és a fjorddal. Visszatérve... nagyon tetszett a lovaknak a legelészés, de két gyereket nem tudok csak úgy a fogasra akasztani, ha valami van.

#1994 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 4. - 14:42

Kinga, szegény Jámbort ilyen intim helyzetben fotózgatni... De jó, hogy nincs komoly gondja egyiknek se! :yeah:

Amúgy örülj neki, hogy a két "agyonrémisztgetett" hazafelé futott, nem úgy mint a kovácsom lovai, "akik" bejárták a fél megyét, közben 2-szer is elvágtattak a saját házuk nyitott kapuja elõtt, de eszük ágában sem volt hazamenni...

Mackó, én rém utálom, amikor lovaglás közben nekiáll ordítozni alattam valamelyik öszvér. Frászt tudják rám hozni...

Nálunk zajlik az élet. Sziszka kapott 2 patkót az elejére. 7végén gyorsan ki is vittem terepre letesztelni az új futómûvet. :) Bár továbbra se vagyok patkó-hívõ, határozottan stabilabb lett a ló, pedig durva területeken jártunk. A formáját továbbra is hozza, amit a többi ló kikerül, azt õ porrá zúzza és átgyalogol rajta... :)

Tegnapelõtt pedig kényszerbõl be kellett fognunk, lesz ami lesz alapon... Minden gép tönkrement a ház környékén, széna a hegyen, otthon semmi kaja, valahogy le kell hozni. Átmentem vele a kovácsomhoz, és betettük rudasnak az õ hafi fél(vagy mittudoménhányad, van abban a lóban minden)vére mellé. Két kört mentünk a karámban úgy, hogy vezettem Sziszkát, aztán mivel semmi hisztit nem csinált, nekiindultunk a hegynek. Mindezt este fél9-kor. Hazafelé a vaksötétben a két ló már úgy jött a szénával púposra rakott speniterrel, mintha évek óta együtt kocsiznának. :kir:

Csináltam egy videót, még az indulásról.
Szerszámot kéretik nem nézni, ez ilyen trágyahordós, lóbetanítós szerszám, egyik a haveré, másik az enyém, nem is egyformák, de inkább ezt kelljen levágni a lóról, mint a 150 ezer Ft-osat... Az enyém valamikor parádés szerszám volt, de az már jó rég lehetett... Ja, és telefonnal csináltam, a lencse pedig maszatos volt, de kicsire nem adunk... :D

#1995 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 4. - 19:34

Szerszámot kéretik nem nézni, ez ilyen trágyahordós, lóbetanítós szerszám, egyik a haveré, másik az enyém, nem is egyformák, de inkább ezt kelljen levágni a lóról, mint a 150 ezer Ft-osat... Az enyém valamikor parádés szerszám volt, de az már jó rég lehetett... Ja, és telefonnal csináltam, a lencse pedig maszatos volt, de kicsire nem adunk... :D

Jó a videó! Nagyon jó pár lennének, ahogy látom szépen együtt mennek.

Ma délelõtt lovagoltam egy nagy kört. Indulás elõtt azon gondolkodtam, hogy melyikkel menjek. Vajon Ciza mennyire vette lelkére az utóbbi menetet? :gm: Levettem az akasztóról a kantárt, és ahogy megcsörrent Ciza egybõl röfögött a kapuban. :D Szóval Cizával mentem. Egy hangja nem volt az úton, és a Doxa óra hozzá képest kismiska. Úgy mentünk, mintha minden nap kijárnánk. Ez annyira kellett a lelkemnek.
Akkor kiabált csak párat, amikor hazafelé a szemközti dombra értünk. Innét látták egymást. Olyan jó volt nézni, ahogy Aida fel-le vágtázik a dombon. :gm:

Amúgy én sem szeretem, ha nyerítenek lovaglás közben, de ilyen ritka lovaglásnál szerintem ez bõven belefér.

#1996 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 5. - 10:22

Jó a videó! Nagyon jó pár lennének, ahogy látom szépen együtt mennek.

Ma délelõtt lovagoltam egy nagy kört. Indulás elõtt azon gondolkodtam, hogy melyikkel menjek. Vajon Ciza mennyire vette lelkére az utóbbi menetet? :gm: Levettem az akasztóról a kantárt, és ahogy megcsörrent Ciza egybõl röfögött a kapuban. :D Szóval Cizával mentem. Egy hangja nem volt az úton, és a Doxa óra hozzá képest kismiska. Úgy mentünk, mintha minden nap kijárnánk. Ez annyira kellett a lelkemnek.
Akkor kiabált csak párat, amikor hazafelé a szemközti dombra értünk. Innét látták egymást. Olyan jó volt nézni, ahogy Aida fel-le vágtázik a dombon. :gm:

Amúgy én sem szeretem, ha nyerítenek lovaglás közben, de ilyen ritka lovaglásnál szerintem ez bõven belefér.

Köszi! Jó páros lennének, bár egy kis méretkülönbség az van köztük. A másik ló is hasonló mentalitású, mint Sziszka, bár azért õ egy kicsit agyasabb (hafi vér is van benne :gm: ) és van egy pár hiányossága kocsizás terén, amit Sziszka mérg rutintalanul is jobban megold. Nem tudja pl. megtanulni, hogy nehéz súlyt hogy indítson, lejtõnek lefele is rohan, miközben Sziszka meg majdnem felül a bakra. :D
A hegyen is jó volt nézni, hogy éles balkanyarban Sziszka nemes egyszerûséggel eltolta a rudat a másik lóval együtt, és egyedül felhúzta a kocsit. :)

Sziszka is szokott nyeríteni, (illetve ordítani, mert eléggé szamár-hangja van), csak én baromira utálom, olyankor mindig kap valami extra feladatot, hogy ne énekeljen ott nekem. :) Tök jó neked, hogy egy lovaglással két lovat is le tudsz mozgatni. :gm:

#1997 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 6. - 15:11

Pedig általában fordítva szokott lenni: a ló eszi az almafát, nem pedig az a lovat. :)
Szerencsére jól végzõdött. Tavaly próbálkoztam én is a legeltetéssel szembe a néninél. A disznókat gyorsan megszokták, de egyáltalán nem láttam rájuk, hogy mit csinálnak. Pár telekkel odébb pedig olyan ló van, amelyik egy vérengzõ vadállat. A két társát komoly terrorban tartja, nem egyszer láttam, ahogy a karám sarkában rúgja valamelyik szerencsétlent. Az akácdeszka karámon is keresztül megy, ha olyan kedve van. Amúgy hidegvérû, szóval el lehet képzelni, mit tud csinálni a fele akkora sodrottal, és a fjorddal.

Visszatérve... nagyon tetszett a lovaknak a legelészés, de két gyereket nem tudok csak úgy a fogasra akasztani, ha valami van.

Hát igen, ahol pedig ló van, ott elõbb utóbb gond lesz. :rolleyes:

Amúgy örülj neki, hogy a két "agyonrémisztgetett" hazafelé futott, nem úgy mint a kovácsom lovai, "akik" bejárták a fél megyét, közben 2-szer is elvágtattak a saját házuk nyitott kapuja elõtt, de eszük ágában sem volt hazamenni...

Örülök is, de az a látvány beleégett a szemembe, ahogy a két ló vágtázik a földúton, akkor még nem tudtam hova... :rolleyes:

Nálunk zajlik az élet. Sziszka kapott 2 patkót az elejére. 7végén gyorsan ki is vittem terepre letesztelni az új futómûvet. :) Bár továbbra se vagyok patkó-hívõ, határozottan stabilabb lett a ló, pedig durva területeken jártunk. A formáját továbbra is hozza, amit a többi ló kikerül, azt õ porrá zúzza és átgyalogol rajta... :)

Én sem vagyok patkó-hívõ, sõt, inkább kicsit ellenzem is (indokolt esetben természetes, de az, hogy egy heti-havi 1x mozgatott, amúgy füvön/földön mászkáló egészséges patájú lóra minek patkó :rolleyes: ), de Nenonak is kellene, mert iszonyat minõségû a patája, ilyenkor nyáron. Áztatom és kenem patazsírral, de nagyon könnyen törik mind a négy. Úgyhogy gyors megoldásként patkó jöhetne szóba, de nemhiszem, hogy rakatok rá...

Tegnapelõtt pedig kényszerbõl be kellett fognunk, lesz ami lesz alapon... Minden gép tönkrement a ház környékén, széna a hegyen, otthon semmi kaja, valahogy le kell hozni. Átmentem vele a kovácsomhoz, és betettük rudasnak az õ hafi fél(vagy mittudoménhányad, van abban a lóban minden)vére mellé. Két kört mentünk a karámban úgy, hogy vezettem Sziszkát, aztán mivel semmi hisztit nem csinált, nekiindultunk a hegynek. Mindezt este fél9-kor. Hazafelé a vaksötétben a két ló már úgy jött a szénával púposra rakott speniterrel, mintha évek óta együtt kocsiznának. :kir:

Wow! :yeah: :yeah: Tényleg, mintha évek óta ezt csinálná... Meg is értem, hogy õ a kedvenced. És az a szív alakú far! :D Nenoval ezt nem is lehetne megcsinálni szerintem. Ahogy olvasom, a másik lovacskában van hafi. Hát, a küllemén nem látszik, de ahogy írtad, a legalapvetõbb tulajdonságot, az agyasságot viszi. :gm:

Nos, azért mégis összejött szülinapomra a két kitörõ, igaz, teljesen homemade (sõt, egyedül a sínek és a festék került pénzbe, a deszkák és az oszlop a ház körül került ki. ). Bátyámmal méretre vágtuk, nagybátyám legyalulta, összeraktuk, aztán lefestettem, majd felfúrtuk rá a sínt. Este próba, talán képet is hozok. Rúd mondjuk nem lett lefestve, elég régi, repedezett és kissé korhadt már, de bõven jó, amíg nem lesz másik.

Képzeljétek, van egy süni családunk is. Valamelyik nap reggel etetésnél látom, hogy Lulu nagyon figyel az alapnak ásott gödör felé, majd beleugrik... Hát, szegény sünikék gondolom elindultak éjjel és nem vették észre a gödröt és beleestek. De kimenekítettük õket a helyükre, azóta is ott vannak. :ang:

#1998 szandi054

szandi054

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 63 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 7. - 21:54

Sziasztok! Gondoltam hozok nektek pár képet Jámborról :) Storyt nem írok ,Kinga mindig beelõz :kir:

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

#1999 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 8. - 13:06

Hát, akkor jövök írni. :kir: Tegnap lejött unokatesóm és szülinapi lovaztunk egyet, õ szorgalmasan állította, meg rakta össze utánunk az akadályt, meg csinált soook sok képet és videót, hozok én is párat.
Nenokával ugrattunk, de egyébként érdekes, hogy tényleg szeret ugrani... Amikor simán, körben vágtába akartam ugratni, eléggé nyögvenyelõsen ment, hajtanom kellett. Amint beálltunk az akadályugrós részbe, alig bírtam vele, tekerte magát, húzta (ez majd a videóból is látszik) és csak úgy repültünk! :yeah: Ez 90 cm, ma pihinap lesz ugrásból, talán holnap, vagy holnapután próbálom, hogy meddig tudunk menni. Aztán, Jámborra is felültem, kipróbáltuk az ugratást. Folyton ráhúzott az akadályra, vágtában, mikor ügetést kértem, mondjuk, össze kell szoknunk még, ma gyakorolni fogunk. A videóban is van a végén. Elég szétcsúszott vagyok, a kengyel rövid volt, ezer éve nem ültem nyeregben, nemhogy vágtázni és ugratni! :D

#2000 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 8. - 14:20

Hû, Jámbinak van valami gond a csánkjaival? Nagyon kifelé dõlnek neki, nem? Kinga, olyan stabilan ülsz szõrén, ahogy én nyeregben sem. :D Tök jó látni. :)