Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kutyák nevelése

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
290 válasz a témához

#161 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 16. - 14:17

Biztos azért nem engedem ilyen közel az állatokat,mert nem volt alkalmam "összemelegedni" velük. :(
Remélem azért sikerül megszoknunk egymást. :)

Ez érthetõ! Lehet, ha a 3. kutyád lenne, másképp állnál a dolgokhoz! Sok múlik a kutyán is. Egy folyton izgága kutyát nem biztos, hogy jó ötlet a lakásba beengedni. Én sem eszek egy tálból a kutyával, a hálószobába sem engedném, de a levesbe se szeretném viszontlátni a szõrét! A határt meg lehet nekik tanítani, ami szerint mozoghatnak a lakásban! Megvannak azok a bizonyos fajták, akiket el tudok képzelni magam körül, ennek a borderem tökéletesen megfelel! :)

#162 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 17. - 11:07

Tegnap éjszaka aludt Labi elõször kenelen kivül.Este,etetés után,nem zártam be.Szegény egész éjszaka az ajtó elõtt feküdt,gondolom várta,hogy majdcsak kimegy valaki. :hupp: Odahúzta a pulóvert,és a játékait,amik a kenelben voltak.Sajnáltam,de ezt is meg kell szoknia. Semmi rosszaságot nem csinált. :) Napközben azért egy idõre be kell zárnom,mert se kiterergetni,se a babával kimenni nem tudok :hupp: .Mindegy,mostmár legalább alakul a helyzet. :) Továbbra is tanuljuk az eddigi dolgokat.(amit lehet,pórázon).A "maradj"-nál már meg is tudom kerülni.Egyre ügyesebb. :) Azt vettem észre,hogy újabban fél az idegenektõl.Nem találkozott elég emberrel?Mit csináljak vele?

#163 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 17. - 11:34

Tegnap éjszaka aludt Labi elõször kenelen kivül.Este,etetés után,nem zártam be.Szegény egész éjszaka az ajtó elõtt feküdt,gondolom várta,hogy majdcsak kimegy valaki. :hupp: Odahúzta a pulóvert,és a játékait,amik a kenelben voltak.Sajnáltam,de ezt is meg kell szoknia.
Semmi rosszaságot nem csinált. :)
Napközben azért egy idõre be kell zárnom,mert se kiterergetni,se a babával kimenni nem tudok :hupp: .Mindegy,mostmár legalább alakul a helyzet. :)
Továbbra is tanuljuk az eddigi dolgokat.(amit lehet,pórázon).A "maradj"-nál már meg is tudom kerülni.Egyre ügyesebb. :)
Azt vettem észre,hogy újabban fél az idegenektõl.Nem találkozott elég emberrel?Mit csináljak vele?

Ossz ki az embereknek klikkelõket, hogy aztán a kerítés mentén haladva tudjanak ám klikkelni :guny:

#164 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 17. - 12:07

Ossz ki az embereknek klikkelõket, hogy aztán a kerítés mentén haladva tudjanak ám klikkelni :guny:

Na jó,persze... :D
Most tényleg,komolyan,tudok vele valamit csinálni?

#165 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 17. - 15:03

Nem tudom eldönteni hogy gúnyosnak vagy viccesnek szántad-e de szerintem nem kéne hülyeségeket írogatni még viccbõl sem.
Te ragaszkodsz a te jól bevált rángatós módszeredhez szíved joga de tiszteletben lehetne tartani mások nézeteit is.

A többit meg megint többszörösen kitörötlem mert az egész nem ér ennyit........

#166 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 17. - 17:24

Szerintem nem egy rossz dolog, ha senkivel ne haverkodik össze! Persze kivételek vannak, de az idegenek soha ne legyenek a pajtásai! Én nem bánkódnék azon, ha a kutyám nem barátkozik másokkal! ;)

#167 Pletyka

Pletyka

Új vendég

• Fórumtag
  • 20 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 17. - 19:34

Szerintem egy labi nem házõrzõ. Ha igen, az kiderül. 10hónapos kora körül. Legkésõbb. De a szocializálódás kerten kívül, fontos. (a félelem az emberektõl nem bizalmatlanság, hanem FÉLELEM.) A bizalmatlanság: elhúzódás, "sanda" tekintet, morgás, figyelmeztetõ fog-mutogatás, stb...

#168 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 17. - 20:01

A "fél az idegenektõl", mivel nem lett részletezve, elég tág fogalom! Ha megszólít valaki az utcán és a kutya el akar menekülni, akkor az tényleg nem a legjobb! Egy-egy simi pár idegentõl, hogy a menekülés egyszûnjön és kész! Nem is a házörzésrõl volt szó!! Semmi köze hozzá! Azért jobban szeretem, ha a kutyám nem pacsizik le mindenkivel, de ne is fusson ki a világból! :) Ma találkoztunk a réten egy hapsival! Ez a fenevad meg elkezdte ugatni, úgy kellett elcibálnom! :D Azt hiszi övé az egész határ! :gm:

#169 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 17. - 20:05

Eleinte Yuma is elbújt a hátam mögé, ha valakivel beszélgettem az utcán és nem ismerte. Ez elmúlt... magától... van egy ilyen periódus szerintem az életükben.

#170 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 18. - 11:05

a félelem az emberektõl nem bizalmatlanság, hanem FÉLELEM.A bizalmatlanság: elhúzódás, "sanda" tekintet, morgás, figyelmeztetõ fog-mutogatás, stb...

Ha így nézzük,akkor inkább bizalmatlanság.A kapun kivül lévõ idegeneket megugatja, és felborzolja a szõrt a hátán,de látszik,hogy tart tõlük.A szomszédra még morog is,pedig õ elég sokat van nálunk.Az utcán elhúzódik az emberektõl,ott már nem olyan nagy legény.Persze nem akarom,hogy vad legyen,de olvastam,hogy sok kutya félelembõl harap.Megpróbálom több emberrrel "összehozni".

#171 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 18. - 12:31

Ha így nézzük,akkor inkább bizalmatlanság.A kapun kivül lévõ idegeneket megugatja, és felborzolja a szõrt a hátán,de látszik,hogy tart tõlük.A szomszédra még morog is,pedig õ elég sokat van nálunk.Az utcán elhúzódik az emberektõl,ott már nem olyan nagy legény.Persze nem akarom,hogy vad legyen,de olvastam,hogy sok kutya félelembõl harap.Megpróbálom több emberrrel "összehozni".

Ha úgy gondolod, hogy odakapna, akkor próbálkozzál azzal, ha ott vagy vele, akkor tanulja meg, hogy másokat nem lehet bántani! Viszont ha magára van hagyva, akkor jól teszi, ha kicsit eréjesebb, távolságtartóbb! Az én kutyámra falunapon legalább tíz gyerek borult! Szerencsére nem egyszerre! :gm: Minden irányból "betámadták" szerencsétlent! De jól viselte! :yeah: Én meg majdnem frászt kaptam! :huh: Fogalmam nem volt, hogyan viselkedhet ilyenkor! A felnõtt megkérdezi, hogy harap-e, de a gyereknek eszébe sem jut! Ha képenharapja, akkor meg én leszek a hülye! :mad:

#172 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 9:42

Na jó,persze... :D

Hát örömmel olvasom, hogy csupa komoly hozzászólás érkezett a klikkelõk táborából (nem szétszakító mozgalom, csak nem tudok rá jobb kifejezést). Ez biztos megoldja vvkatalin problémáját, a kutya szocializát lesz tõle. Mindenki boldog. Éljen a demokrácia!
Csak azután nehogy betörõt harapjon a kutya, mert ilyen mai körülmények között már a betörõ úrnak is joga van.
klikk

#173 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 10:26

En mar tobbszor leirtam a velemenyemet, amit azota is, egyre inkabb tartok: jobban jarna mindenki, ha mas gazdit keresnenek a kutyanak. 5 honaposan mar borzolva ugatja a jarokeloket. Egy labrador. Ez valszeg a rangatosdi modszernek es az alap hozzaallasnak koszonheto (gyerekkompatibilis kutyat ugy akarunk nevelni, hogy a kutyat bebasszuk a kennelbe, mikor a gyerekkel kimegyek az udvarba, pl). Sebaj, lesz ez meg rosszabb is... Komolyan mondom, eldobom az agyam. Ahhoz, hogy autot vezessek, le kell tennem 3 vizsgat. Elettelen targyrol beszelunk. Kutyat barki tarthat, mindenfele erzek, mindenfele normalis hozzaallas es tapasztalat nelkul. Aztan lehet szornyulkodni, hogy Pufika megharapta a gyereket, pedig a labrador gyerekszereto fajta. Ha valaki probal ertelmesen segiteni, akkor a valasz az, hogy nincs ido kutyasulira. Igy marad a neten keresztuli "megtanuljuk kikindatol, hogy kell rangatni a kutyust" modszer. Veszett fejsze nyele. Katalin, legy jo gazdi es keress uj csaladot a kutyadnak, ha kutyaiskolaba nincs idod eljarni.

#174 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 10:45

Hát örömmel olvasom, hogy csupa komoly hozzászólás érkezett a klikkelõk táborából (nem szétszakító mozgalom, csak nem tudok rá jobb kifejezést). Ez biztos megoldja vvkatalin problémáját, a kutya szocializát lesz tõle. Mindenki boldog. Éljen a demokrácia!
Csak azután nehogy betörõt harapjon a kutya, mert ilyen mai körülmények között már a betörõ úrnak is joga van.
klikk

Ha vennéd a fáradtságot és kicsit figyelmesebben olvasnál ahelyett hogy csak osztod az észt akkor esetleg feltûnhetett hogy felajánlottam a segítségemet minden érdeklõdõnek és nem mellékesen megbízható forrásokat, fórumokat is ajánlottam ahol várhatóan nem kontár módon tudnának segíteni.
Talán kicsit el kéne gondolkoznod azon hogy tõled mennyi komoly, szakmai hozzászólás érkezett a témában és hogy a te tanácsaid mennyiben segíthetnek egy tapasztalatlan gazdinak aki egyszerûen egy normális családi labigyerekkel szeretne kutya-gazdi kapcsolatot kialakítani.

Továbbra is fenntartom hogy szívesen segítek mindenkinek a saját tapasztalataimmal és megbízható források ajánlásával amennyiben igényt tart rá. De nem tömöm hülyeségekkel egy olyan kutyával kapcsolatban amit nem láttam élõben, nem tudom megítélni a természetét, igényeit, a család hozzáállását. Ezek ismerete nélkül nem hangoztatnék közhelyeket és nem ajánlgatnék olyan módszereket amelyek nem éppen hobbikutyák szocializálására lettek kitalálva.
Várhatóan a kennelbe zárás, a 'ne engedd hogy emberek simogassák' tanácsok és a 'rántsd meg jól a szögest a pórázzal attól majd segreül' komolyan fogják segíteni a kutya szocializációját és biztos majd nem harapja meg tõle a betörõt sem.
Köszi Kikinda, ezt nevezem csupa komoly hozzászólásnak te már meg is oldottad a problémát, mit kontárkodjunk bele mi a humánus módszereinkkel.

#175 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 11:24

De ha már felmerült hogy néhány tippet is szívesen olvasnátok a klikkelõk táborától akkor leírok néhány egyszerû dolgot amit bárki következmény nélkül kipróbálhat. Habár a kiképzésben is eredményesen alkalmazhatóak de az eredeti szándék a kutya-gazda kapcsolat és kommunikáció elõsegítése. A lényeg a közös foglalkozás ami egyben játék is mindkét fél számára, lényeg a pozitív kifejlet! Klikker nem szükséges hozzá, elég egy kiválasztott szó ami lehetõleg jól megkülönböztethetõ a kutya számára. (Nálunk ez az 'ügyi') 1 Az elsõ és legfontosabb hogy a kutya figyeljen ránk. Nálunk az elsõ gyakorlat általában amit megtanítunk a figyelem. Az elsõ lépés hogy amikor a kutyával együtt vagyunk és õ spontán ránk néz, a szemünkbe vagy az arcunkra megdícsérjük. Ügyi! és jutalomfalat és lehetõleg nagyon örüljünk neki, dícsérjük meg alaposan. A kutya 2-3 eset után magától fogja keresni a tekintetünket mert rájön hogy az nekünk is és neki is jó. Ha látjuk hogy tudatosan csinálja a gyakorlatot akkor hozzá adhatunk egy külön jelet vagy vezényszót. pl figyelj! vagy a homlokunkra mutatunk az ujjunkkal ha a kutya a vezényszó vagy jel kiadása után ránk néz akkor ügyi és jutalom. Innentõl kezdve minden gyakorlat így kezdõdik. Figyelj! és mondjuk ülj! 2 Az ül tanítása Két féle módszert alkalmazunk. Az egyik a a) 'spontán megerõsítés' a másik a b) 'megvezetéses módszer' a ) amikor a kutya spontán leül bármikor nap közben ügyi! jutalom és dícséret bõven b) amikor a kutya szemben áll velünk egy játékkal vagy jutalomfalattal az orra elõtt felemeljük a kezünket úgy hogy orral tudja követni a mozdulatot és így az orrát a kaja/játék után nyújtva leül. megintcsak ügyi és jutalom. ezután a korábbiakban leírt módszer szerint betenni a parancsszót és/vagy jelet. fektetés tanítása hasonlóképpen. 3 Idegenek és házõrzés A kutya kiválóan különbséget tud tenni az eltérõ szituációk között. Vagyis pontosan tudja mi a különbség a séta közben ember odajön és megsimogat vagy kerítésen idegen benyúl között. Attól hogy néhányan megsimizik séta közben még nem fogja kevésbé õrizni a házat. Az én javaslatom hogy minél több emberhez odaengedni séta közben. Direkt megkérni õket hogy óvatosan és nem tolakodóan barátkozzanak vele. A kutya számára legkevésbé félelmetes közeledés a guggoló ember és az áll alatti rész vakargatása. Egy kutyának a felülrõl jövõ mozdulat ált. támadó. Vagyis a fejtetõ vagy a hát simogatása, a fölé hajoló ember támadó szándékot feltételezhet és így félelmet kelthet. A kutyák általában fiatal korban eléggé bizonytalanok, hajlamosak a félelemre idegenektõl. Ez teljesen normális de ha idejében megtanulják hogy nincs mitõl félniük akkor hamar megnyugszanak és késõbb egyértelmûen tudnak majd különbséget tenni a támadó szándék vagy az emberekre jellemzõ közeledés között. Nem baj ha az idegenek nem etetgetik! Bocsi ha kicsit hosszú lett de ez szerintem nem olyan téma amit így egy fórumon érdemes taglalni. fontosnak tartom azt is megemlíteni hogy minden kutya nagyon különbözõ -nem csak fajtánként hanem egyénileg is -nehéz automatizált tippeket adni. Mindenképpen szakértõ segítségét javaslom mindenkinek aki az adott kutya és helyzet ismeretében ad tanácsokat!

#176 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 11:39

5 honaposan mar borzolva ugatja a jarokeloket. Egy labrador. Ez valszeg a rangatosdi modszernek es az alap hozzaallasnak koszonheto (gyerekkompatibilis kutyat ugy akarunk nevelni, hogy a kutyat bebasszuk a kennelbe, mikor a gyerekkel kimegyek az udvarba, pl). Sebaj, lesz ez meg rosszabb

#177 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 11:47

5 honaposan mar borzolva ugatja a jarokeloket. Egy labrador.

Pont tegnap varrtunk több mint 2 órán át egy kis tacskót, akit a parkban sétálás közben megharapott egy labrador. Nem kicsit, leszakadt a rekeszizma, ki kellett venni az egyik veséjét, némi belet, és csupa lyuk szegény. Adok neki max. 20%-ot hogy túléli az elkövetkezõ néhány napot. A tacsi 14 éves, évek óta mi kezeljük, alig bír már járni, gerices, nem harapós, nem morgós, nem agresszív, a többi kutyát inkább elkerüli mintsem konfliktusba bonyolódna. Pórázon sétált. A labrador megharapta a tacskó gazdáját és a saját gazdáját is. A tacsis néninek (aki szintén nem fiatal) varrni kellett a kezét, a labrador gazdi megúszta néhány jó mély vádlisebbel.

Kutyat barki tarthat, mindenfele erzek, mindenfele normalis hozzaallas es tapasztalat nelkul.

Én azt mondom a tapasztalatot nem szabad elvárni, hiszen mindenkinek az életében van "elsõ" kutya, ahogy az enyémben volt és gondolom a tiedben is. Szerencsés az aki kutyák között nõ fel, de pl. az én páromnak sem engedték soha a szülei, hogy kutyája legyen, 18 évesen amikor elköltözött otthonról szerezte be az öreget, aki hálistennek azóta is jó egészségnek örvend, bár már kicsit nehezen áll fel. De ez mellékszál. Szóval nem lehet elvárni, hogy minden kutyagazdi tapasztalt legyen, mert akkor erõsen leszûkítenéd a potenciális kutyatulajdonosok körét, arról nem is szólva, hogy itt a faluban pl. Józsibácsi akinek már a nagyszülei is láncon tartották a kutyát, és aki most is láncon tartja az övét - õ vajon tapasztalt gazdinak számít? Hiszen Bodri a láncon (a név csak fikció) nem az elsõ kutyája :rolleyes:
Azt gondolom, hogy abból is lehet nagyon jó gazdi aki életének elsõ kutyáját tartja.
Én is tapasztalatlanul szültem 2 (lassan 3) gyereket, mert egy kölyköm se volt elõtte :gm: és bár lehet, hogy nem vagyok a legjobb anya, de azért egész jófej gyerekeim lettek :P :dev: viszonylag jólneveltek, alig szemtelenek, és még senkit sem haraptak meg. :gm:

A többivel, érzések, hozzáállás maximálisan egyetértek. :kocc:

Persze, az volna a szép, a jó, ha vmi vizsgához lehetne kötni, de legalább egy alapfokú 4-5 órás tanfolyam elvégzéséhez a kutyatartást, de te is tudod, hogy ez nem megvalósítható. Sehol a világban, nemhogy itt Mo.-n. :nem: Hiszen azt sem tudjuk (itt helyben én nem tudom) elérni, hogy a Bodri lekerüljön a láncról. Hogy ivartalanítva legyen és ne féltéglával vágják fejbe a kiskutyákat. Hogy ne dobják ki, vágják fejbe, ha megöregszik. Hogy oltsák, hogy féreghajtsák. Hogy szeressék :(

Edited by lisawica, 2008 június 20. - 11:59.

#178 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 11:56

Nem erre ertettem a tapasztalatot, Lisa. Hanem arra, hogy ha valaki akar kutyat, vagy szereti a kutyakat, az probal ismerkedni es tapasztalatot gyujteni, beszelgetni mas kutyasokkal, igyekszik tudatosan kivalasztani a fajtat es azon belul a jo kenneleket. A labrador divatfajta, es minden fajtanak ez tudja leginkabb betenni a kaput. Persze, hogy kevesen szuletnek ugy, hogy kezsegszinten kutyakikepzo, ez nyilvanvalo. Jelzem, en is 10 eves voltam, mikor az elso kutyamat kaptam, tehat en sem kutyas csaladban szocializalodtam. :) De elotte mind a szuleim, mind en igyekeztunk alaposan tajekozodni, nalunk tapasztaltabbaktol tanancsot kerni, stb. Viszont amikor valaki ezt irja, hogy morog a kutya idegenekre, nem talalkozott meg sok emberrel, mit tegyen? - nos, arra most mit mondjak? Ha valaki onalloan ennyit nem tud megoldani, hogy ha a kutya fel az idegenektol, mert nem talalkozott meg sok emberrel, akkor nyilvanvaloan elviszem emberek koze... Ha ennyit nem tud Katalin sajat kutfobol megoldani, akkor tenyleg van, aki ugy gondolja, hogy helyesen rangatja majd a fojtonyakorvet? Es itt mar oda is ertunk, hogy alap hozzaallas.

#179 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 12:04

Ebben igazad van, valóban úgy kéne kutyát választani, hogy elõtte az ember alaposan megfontolja a dolgot, utánaolvas, utánanéz, ismerkedik, tanácsot kér. Sõt, nem csak kutyát, de degut, tengerimalacot, törpenyulat, macskát, stb-it is. Sajnos az emberek nagy %-a úgy gondolja, hogy nem lehet túl "nagy szám" állatot tartani - és hirtelen ötlettõl fogva belevág - és aztán jön a sok-sok kudarc, csalódás, és az állatok az utcán végzik. Az egyik legjobb barátnõm vett pl. húsvétkor egy törpenyulat, nem kevés pénzért, mert a gyerek könyörgött érte, hiába javasoltam, hogy vigyenek tõlünk, "kölcsönbe" egy nyulat, nézzék meg kell-e, de nem, mert szerinte nem lehet nagy gond a nyúltartás. A nyúl azóta már nálunk lakik mert büdös volt. :gm: Most több 10e Ft-al (nyúl, ketrec, stb.) beljebb lennének ha hallgat rám, és a nyuszi még így is szerencsés, hogy nem kigyóeledelként végezte az állatkertben.

#180 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 12:26

En mar tobbszor leirtam a velemenyemet, amit azota is, egyre inkabb tartok: jobban jarna mindenki, ha mas gazdit keresnenek a kutyanak. 5 honaposan mar borzolva ugatja a jarokeloket. Egy labrador. Ez valszeg a rangatosdi modszernek es az alap hozzaallasnak koszonheto (gyerekkompatibilis kutyat ugy akarunk nevelni, hogy a kutyat bebasszuk a kennelbe, mikor a gyerekkel kimegyek az udvarba, pl). Sebaj, lesz ez meg rosszabb is...

Komolyan mondom, eldobom az agyam. Ahhoz, hogy autot vezessek, le kell tennem 3 vizsgat. Elettelen targyrol beszelunk. Kutyat barki tarthat, mindenfele erzek, mindenfele normalis hozzaallas es tapasztalat nelkul. Aztan lehet szornyulkodni, hogy Pufika megharapta a gyereket, pedig a labrador gyerekszereto fajta.

Ha valaki probal ertelmesen segiteni, akkor a valasz az, hogy nincs ido kutyasulira. Igy marad a neten keresztuli "megtanuljuk kikindatol, hogy kell rangatni a kutyust" modszer. Veszett fejsze nyele.

Katalin,
legy jo gazdi es keress uj csaladot a kutyadnak, ha kutyaiskolaba nincs idod eljarni.

Elõször is:
A kutyát nem "basszuk be a kennelbe".A kutya kb. napi 15-20 órát van a kertben.Az meg,hogy nem engedem,hogy ráugráljon az 5 hónapos fiamra,még talán nem olyan nagy bûn.
Másodszor:
Kiváncsi lennék,hogy hány kutyának lenne gazdája,ha mindenki csak kutyasulival tarthatná õket...
Harmadszor:
Nem tudom mit tartasz "normális" hozzáállásnak,milyen plusz érzékre lenne még szükség,de valószínûleg többet segítenél vele,ha inkább errõl írnál.
Negyedszer:
Gyûjtöm a tapasztalatokat.Közel-távol sincs a környezetemben olyan ember aki különösebben foglalkozna a kutyájával,ezért marad az internet,és a könyvek.
Azt hiszem nem túlzok ha azt mondom,hogy minden "felesleges" idõmet ez köti le.
Úgy gondolom,hogy az emberek nagy többsége huszad ennyi energiát nem fektet ebbe a dologba.
Végül:
Szeretem a kutyát(ez látnivalóan kölcsönös).Sok mindenre megtanított.[b]De:[b] még az is lehet,hogy "jó gazdi leszek",csak nehogy "eldobd az agyad".
Ennyi.

Ha valaki onalloan ennyit nem tud megoldani, hogy ha a kutya fel az idegenektol, mert nem talalkozott meg sok emberrel, akkor nyilvanvaloan elviszem emberek koze... Ha ennyit nem tud Katalin sajat kutfobol megoldani, akkor tenyleg van, aki ugy gondolja, hogy helyesen rangatja majd a fojtonyakorvet? Es itt mar oda is ertunk, hogy alap hozzaallas.

Ha jól emlékszem,Katalin a saját kútfejébõl írta,hogy megpróbálja a kutyát idegenekkel "összehozni".
És Katalin nem fog semmilyen fojtónyakörvet ráncigálni.
Ez az alap hozzáállás. :P

#181 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 12:36

Pon

Én azt mondom a tapasztalatot nem szabad elvárni, hiszen mindenkinek az életében van "elsõ" kutya, ahogy az enyémben volt és gondolom a tiedben is. Szerencsés az aki kutyák között nõ fel.

Ezzel nagyon egyet értek.Én többször leírtam,hogy kimaradt a kutya a gyerekkoromból,de tudod,inkább a gyerekkorom maradt vola ki...,de ez már egy más történet. :(
Ja!Az én gyerekeim sem haraptak meg még senkit. :)

#182 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 12:50

3 Idegenek és házõrzés
A kutya kiválóan különbséget tud tenni az eltérõ szituációk között. Vagyis pontosan tudja mi a különbség a séta közben ember odajön és megsimogat vagy kerítésen idegen benyúl között.
Attól hogy néhányan megsimizik séta közben még nem fogja kevésbé õrizni a házat.
Az én javaslatom hogy minél több emberhez odaengedni séta közben. Direkt megkérni õket hogy óvatosan és nem tolakodóan barátkozzanak vele. A kutya számára legkevésbé félelmetes közeledés a guggoló ember és az áll alatti rész vakargatása. Egy kutyának a felülrõl jövõ mozdulat ált. támadó. Vagyis a fejtetõ vagy a hát simogatása, a fölé hajoló ember támadó szándékot feltételezhet és így félelmet kelthet.
A kutyák általában fiatal korban eléggé bizonytalanok, hajlamosak a félelemre idegenektõl. Ez teljesen normális de ha idejében megtanulják hogy nincs mitõl félniük akkor hamar megnyugszanak és késõbb egyértelmûen tudnak majd különbséget tenni a támadó szándék vagy az emberekre jellemzõ közeledés között. Nem baj ha az idegenek nem etetgetik!
Bocsi ha kicsit hosszú lett de ez szerintem nem olyan téma amit így egy fórumon érdemes taglalni.
fontosnak tartom azt is megemlíteni hogy minden kutya nagyon különbözõ -nem csak fajtánként hanem egyénileg is -nehéz automatizált tippeket adni. Mindenképpen szakértõ segítségét javaslom mindenkinek aki az adott kutya és helyzet ismeretében ad tanácsokat!

Nagyon köszönöm! :) Ez segített per pillanat a legtöbbet.Ezt vártam,és nem azt,hogy "bebaszuk a kutyát a kennelbe".Nem mindegy,hogy valaki a saját "kútfejébõl"talál ki dolgokat,vagy ha valaki megerõsíti,és segíti ebben.
Jó,hogy így leírtad ezeket,mert nálunk is ilyen "Józsi bácsis"környezet van,és nem árt,ha elmondom az idegeneknek is,hogy hogy közelítsenk a kutyához.

#183 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 13:10

Rendben. Tovabbi sok sikert. :kocc:

#184 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 21. - 20:48

Az az igazság, hogy sokan megpróbálnak segíteni! DE! Mindenki a saját tapasztalatait tudja elmondani, azzal próbál segíteni! Ezek csak próbálkozásokat szülnek, nem biztos, hogy megoldást ad! Fakó-szintû hozzászólás pedig nagyon ritka :ang: , és õ is általánosságot fogalmaz meg, nem is tud mást! Ebbõl mind arra lehet következtetni, hogy minden kutyának-gazdának egyéni menetrendje van, és amíg a kettõt együtt nem látja egy szakember, addig csak próbálkozások halmaza lesz a netes tanácsokból! Annyi haszontalan könyvet néztem a boltban kutyanevelésrõl, hogy el is csodálkoztam! Volt, hogy egy parancs tanítását egy oldalon taglalt, legalább 3 képpel! A szöveg volt max 10 sor! Röhej!!

#185 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 22. - 13:35

Az az igazság, hogy sokan megpróbálnak segíteni! DE! Mindenki a saját tapasztalatait tudja elmondani, azzal próbál segíteni! Ezek csak próbálkozásokat szülnek, nem biztos, hogy megoldást ad!
Fakó-szintû hozzászólás pedig nagyon ritka :ang: , és õ is általánosságot fogalmaz meg, nem is tud mást! Ebbõl mind arra lehet következtetni, hogy minden kutyának-gazdának egyéni menetrendje van, és amíg a kettõt együtt nem látja egy szakember, addig csak próbálkozások halmaza lesz

Természetesen mindenki csak a saját tapasztalatait próbálja átadni.Nincs is ezzel semmi gond.Teljesen egyet értek azzal,hogy minden kutyánál,ill. minden gazdánál más jön be.Éppen ezért mindenkinek ki kell próbálni mi a legcélravezetõbb..Én abban sem vagyok biztos,hogy egy szakember tudna tuti tippet adni.Olyan ez mint a gyereknevelés.SOHA nincs biztos megoldás.Kipróbálunk ez tis,azt is,aztán rájövünk,hogy hogy jó. Persze egy szakember jobban rálát a dolgokra,de aki nincs folyamatosan a kutyával,az nem biztos,hogy 100%-osan úgy ítéli meg a dolgokat ahogy vannak.
Ma vendégek voltak nálunk.Labi a kertben volt,és nem morgot,nem ugatott senkire.Elmondtam,hogy hogy simogassák,stb.,és nem volt semmi gond(pedig gyerekek is voltak).Nagyon barátságosan viselkedett mindenkivel.

#186 Mocca

Mocca

Csikó

• Fórumtag
  • 870 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 2. - 11:32

VVKati,mi újság a labival?Végigkövettem a sztoritokat,nagyon érdekel,hogy viselkedik,megoldódtak-e a problémák.Amugy,képet is szívesen látnék róla,elég erõteljes labiimádó vagyok(labradorkeverékem van :) )

#187 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 4. - 9:56

In memoriam Rezsõ :(

Péntek este 9 órakor a kutyáink megölték elsõ és bûbájos Rezsõnket. Pedig már hagytuk õket együtt máskor is, felügyelet nélkül, és nem volt baj. Úgy látszik, nem kellett volna. :hupp:

El vagyok keseredve, nem tudom, mit kell tenni ilyenkor, van-e visszaút a kutyák "elvadulásából"... A szökéseik is mindennaposak lettek, ha nem tudnak kimenni a kerítésen, akkor kiássák magukat alatta. Éjjelre most megkötök mindig egyet, de ez nem megoldás, csak tüneti kezelés. Ha öt percre bemegyünk, ha tudnak, már lépnek is le...
Mi a fenét csináljak velük? :hupp: :(

Zebra vagyok, az uracskám nicknevén

#188 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 4. - 10:27

Sajnálom! Szerintem nem lehet velük mit csinálni! :rolleyes: Elektromos nyakörv vagy e.kerítés! Valószínû megoldás lenne, mert ha már akkor lelépnek, ha 5 percig nem vagy kint, akkor az már a vég... Rájöttek a dologra, olyanok mint a drogosok, errõl már nem szoknak le soha! :( Esetleg megkötöd õket addig is, amíg a bombabiztos kerítés el nem készül! Sajna ez van, hiába sajnálod õket! Azért egy barit kinyírni nem semmi! :huh: Nálunk csak baromfi írtás volt! Most meg macskázás meg nyúlazás van! Elõbbit megoldom úgy, hogy lesz ami lesz, nem lehet mit tenni, de utóbbiná szigorú vagyok és nem léphet egy helységbe a nyúlakkal! :rolleyes:

#189 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 6. - 6:56

Elektromos kerítés jó ötlet. Olcsóbb mint a nyakörv és a rézszál a föld alatt. Valahogy rá kell jönniük hogy bent jobb dolguk van mint kint. És fõképp az ivartalanítás sokat javíthat a szökés ellen, bár amelyik rászokott, azt csak drasztikusabb módszerek -lásd fent-tartják vissza.

#190 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 6. - 8:57

A befogadott nj-om is ilyen fanatikus szökõ volt! Garantáltan meglépett mihelyt nem látott a közelben embert, akár a 2 méteres kerítésen is átmászott! :rolleyes: Az év minden napján elment ha tehette, úgyhogy nem a hormonok irányították! Zebra helyzete kicsit nehezebb, mert ha a környéken legyilkolásszák az állatokat, az nem túl nyerõ dolog! :( Lehet, hogy még nem vészes a kinti garázdálkodás, de hamar rájönnek, hogy mit is kezdjenek magukkal!

#191 Frakk0310

Frakk0310

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.111 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 6. - 9:37

Szerintetek a herélés segíthet egy olyan dolgon, hogy az egyik kutya mindig bántja a másikat. Sajnos ha véletlenül összekerülnek, egyre nehezebb a szétválasztás. A fõharapós egy valószínûleg kaukázusi keverék (egyébként nem egy harapós kutya, a macskákkal alszik idõnként), imád kerítést ugrani õ is. A másik egy mamlasz labrador (õ Frakk) és szegény mindig a rövidebbet húzza, és állandóan ugyanazt a fülét kapja el. Valószínû, hogy féltékenység miatt ilyen a másik, pedig azért igyekszek éreztetni vele, hogy õt is szeretjük. Mindkettõ kan, és van még mellettük egy befogadott kutyánk, meg két kölyök (tanyán vannak 3 hektár bekerített területen).

#192 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2008 augusztus 6. - 11:37

Szerintem mindenképpen meg kell próbálni, tapasztalatból tudom hogy az ivartalanítás elég sokat változtat az állatok viselkedésén. Egy barátomnak nem volt kerítése a ház körül és csavargott a kan kutyája, ezért ivartalanítatta és elmaradt a csavargás. A kutya hatalmas termetû keverék igen békés, otthonülõ jószág lett.

#193 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 2. - 9:14

Sziasztok!

Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a következõ kis filmecskéket.
Egy újfajta kutyanevelési - kiképzési rendszerrõl szólnak amit mindenkinek csak ajánlani tudok :)

elsõ rész:
harmadik rész:
A középsõ még feltöltés alatt áll!

#194 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 2. - 18:33

Remélem, hogy idevaló, mert szokás szerint lusta voltam körülnézni..... A minap Rodeo kurzusra mentünk, utaztunk aznap idestova 300 km-t, és történetesen elég komoly késésben voltunk. Szentségeltem is rendesen, mert a céltól alig ötpercnyire dugóba keveredtünk egy olyan helyen, ahol az ilyesmi egyáltalán nem megszokott. A torlódás okozója egy másfél év körüli hosszúszõrû németjuhász kutya volt, méghozzá olyan módon, hogy a terelõvonalnál sétálgatva be-benézegetett a lépésben guruló kocsik ablakán. Megbámultuk, hiszen nagyon szép jószág volt. Végre felszabadult az út, hát feljebbkapcsoltam és rohantunk tovább. Egy kilométert. Addigra jutottunk el ugyanis a "deszépkutyavolt"-tól az "elfogjákütnivagyéhenpusztul"-ig. Visszafordultunk azzal, hogy ugyan egyáltalán nem kedveljük a fajtát, de menhely biztosan van nyitva szombaton is. Visszafelé szintúgy dugó, úgyhogy leparkotam, Virág a kocsiban madzag után kutatott (jellemzõ, hogy lasszót talált), én pedig futva neki a az araszoló kocsisornak. A kutya ugyanott koldult fuvarért. Megálltam az út mellett, rászóltam, mire lehajtotta a fejét és hatalmas farokcsóválással odajött egy simogatásra, majd szinte azon nyomban pucolt vissza a terelõhöz (ami persze remek kis közlekedési kalamajkához vezetett). Újra hívtam, újra kijött az út szélére, de most nem vártam be, hanem csalogatva megindultam visszafelé a kocsihoz. Jött pár lépést, hátrasandított elhagyott posztjára, még pár lépés, aztán újra vissza a terelõhöz. Valahogy így jutottunk vissza az autóhoz, ahol az idõközben a kurzusról (amirõl végképp lemaradtunk) hazafelé tartó Titz Sanyiba meg Whiskybe botlottam, amint éppen egy telefon nyakbaakasztható tartózsinórját méregették Virággal és állították, hogy póráz. Nagy nehezen betuszkoltuk a kocsi hátsó ülésére, ahol kisebb megszakításokkal majdnem 6 órát utazott. Már a második kiszállásomnál jóformán vonyított utánam, ( ezzel meg is váltotta a jegyét a menhely helyett egyenesen haza hozzánk), és kínosan ügyel azóta is, hogy a közelében legyek. Virággal viszonylag nyugodtan elvan, de egyedül egyáltalán nem lehet hagyni. Az autóban gyönyörû tisztaságot hagyott a hat órás út után, megivott egy fél vödör vizet ( biztonsági adagokban) megevett két adag kaját, a lakásba egyáltalán nem piszkít, nyitott ajtóknál sem megy oda soha, ahová egyszer(!) azt monduk, hogy nem mehet, ül, behívható és pacsit ad. DE! Mivel még több helyen lyukas a kerítés a telek körül, csak pórázon közlekedik kint (remélem holnapig, addigra talán végzek a foltozással :) ) viszont így is, ha a lovak közelébe viszem, morog és tátott szájjal megy a hasuknak. A "nem"-re persze mindig visszavesz és leül, de nem mernénk a lovakkal egyedül hagyni. MIT CSINÁLJUNK? Szeretnénk, ha szabadon lehetne kint mihamarabb, tehát pontos, követhetõ módszerekre lenne szükség. Elõre is köszönöm.

#195 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 2. - 18:56

Szia! Voltunk mi is ilyen helyzetben! :gm: Kutya még életében nem látott lovat, és úgy gondolta, hogy menten ki kell nyírni! Pórázon ment az acsarkodás és tépés. Aztán úgy döntöttünk hogy lesz, ami lesz tegyen egy próbát! A kirohanás elég is volt tapasztalatnak. Egy rúgással és visítással helyre lett téve a kutya önbizalma! :dev: Azóta sincs semmi probléma, szépen elközlekedik a lovak között! :yeah: Te ismered azokat a lovakat, akikhez oda akarod engedni, de jobb egy olyanhoz, aki csak mepöccinti az egyik hátsóval, de abból is bõven ért a kutya! ;) A ló biztosan nem fogja engedni, hogy egy ekkora állat csak úgy a hasának ugorjon.

#196 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 2. - 19:08

Foltoscsikó! Még minden idegen neki, ti is, a hely-helyzet is. Lehet lovat életében nem látott. Ezt teheti félelemből is, de féltékenységből is, tudod, legjobb védekezés a támadás. Még kutyáéknál is. Én pórázon sokat vinném lovak közé, be a karámba, és ahogy csináltad az jó volt, hogy rászóltál. Ahogy abbahagyja az acsarkodást, megdícsérném. Az is lehet, hogy egyre közelebb és közelebb, egy nyugodt lóval próbálkozva, aki nem fél a kutyáktól, még az acsarkodóktól sem. Le lehet fektetni, ültetni és úgy nézni a lovakat. Aztán egyre közelebb és közelebb. Ha nyugodt, dícsérni. Lehet pár nap, esetleg pár hét, míg biztonságosan ott lehet hagyni lovak között. Ha komolyan agreszív, akkor is ugyanez a helyzet, közömbösítési gyakorlat. Sok sikert, aranyos, szép kutya lehet, örülök, hogy felszedtétek az utcáról, ez csak dícséretet-elismerést érdemel. :yeah: :kocc:

#197 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 3. - 13:31

Köszönjük, ezt is, azt is. Ma próbálkozunk, ha történik valami említésre máltó, mesélek.....

#198 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 12. - 5:58

No, mostanra beleszokott..... Az elsõ napokon volt ugyan némi zûr, mert a lovak néha kijönnek a villanypásztoron, én meg ilyenkor üvöltözök velük, és a kalapomat csapkodom a földhöz, amit Wooly drága úgy értelmez megintcsak néha, hogy bele kell akaszkodni a farkukba. Kénytelen vagyok visszafogni magam, mert napokig arra neveltem, hogy jóban legyen velük, de amikor azt látja, hogy én sem vagyok jóban megintcsak velük, akkor õ szolgálni akar, és támad( Indy persze nem hagyja magát, már az elsõ alkalommal majdnem megharapta, úgyhogy azóta neki a közelébe se megy, de Crazy menekül elõle, vele kapcsolatban tehát vérszemet kapott. Például amikor azt kiabálom Indynek, hogy "azanyád, eladlakakupecnek a francba" akkor Wooly a földön ül mellettem, és helyeslõen ugat, vagy másfél méteres kirohanásokat rendez a 20 méterre lévõ ló felé, de mikor azt találom mondani, hogy "Crazy, te kruponnakvaló marha", akkor nekimegy a balra említettnek. így tehát, mikor azt találom kiabálni, hogy "Crazy, te kruponnakvaló marha", akkor utána mindig azt is kiabálom, hogy "Wooly, nem kell!" (érdekes, hogy a lóneveket illetõen szinte sosem téved :huh: )

#199 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 12. - 14:24

OKos kutya! :) No igen. Ha te agresszív leszel, a kutyád is. Ez a falkaszellem. Mint mikor 1-2 ló eliramodik, majd húzza magával a többit. Ezért volt az, hogy a régi helyén a kutyám a többi kutyával megölt egy macskát (konkrétan egy tacskó volt, de a többi is ott örjöngött körülötte), míg mióta velem van, macskabarát, jókat játszanak.

#200 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 13. - 9:00

Sziasztok!

Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a következõ kis filmecskéket.
Egy újfajta kutyanevelési - kiképzési rendszerrõl szólnak amit mindenkinek csak ajánlani tudok :)

elsõ rész:
harmadik rész:
A középsõ még feltöltés alatt áll!

Nagyon szép dolgokat látunk a felvételeken. Motiváltak nagyon a kutyák, s akkor talán könnyen megy! Ezt jól elkapták! :)

kikinda