Jogszabályok, rendeletek... lakott területen belüli (városi) lótartás. Segítsetek!:(
Közzétéve 2010 november 18. - 17:35

Közzétéve 2010 november 18. - 22:35
2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérõl
Közzétéve 2010 november 18. - 23:03
Közzétéve 2010 november 18. - 23:32

Ebben találtam, hátha mást is érdekel:
"23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet
a biohulladék kezelésérõl és a komposztálás mûszaki követelményeirõl
...
(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:
...
c) a házi komposztálásra.
(3) A rendelet hatálya az állati hulladékra csak annyiban terjed ki, amennyiben arról külön jogszabály másképp nem rendelkezik.
...
g) házi komposztálás: a saját tevékenységbõl származó biohulladék (konyhai nyers növényi hulladék) saját kertben (környezeti nevelési céllal iskolák, óvodák kertjében) történõ komposztálása, valamint a kész komposzt saját célra történõ felhasználása;
...
biológiai kezelés: az elkülönítetten gyûjtött biohulladék komposztálás vagy anaerob biológiai lebontás útján történõ lebontása, illetõleg bomlóképességének csökkentése;
...
Biológiai kezelésre, valamint stabilizálásra felhasználható hulladékok:
...
állati ürülék, vizelet és trágya (beleértve a szennyezett szalmát), elkülönítve gyûjtött és nem a képzõdés helyén kezelt folyékony hulladék (hígtrágya) "
Namost, ha jól értem (nem biztos): a házi komposztálást nem szabályozzák. A trágyát lehet komposztálni, ha a helyi rendelet erre konkrétan nem terjed ki, de a házi komposztálásra ez sem vonatkozik.
A saját tevékenységbõl származó biohulladék gondolom, nem kizárólag a konyhai hulladékot jelenti, hiszen akkor mi van a kerti hulladékkal, falevéllel, ágakkal pl.
Közzétéve 2010 november 19. - 7:12
Közzétéve 2010 november 19. - 12:10
a lovak haszonállat helyett hobbiállattá vagy sport céljából tartott lóvá minõsítésérõl. Valaki tudna nekem ebben részletesebben segíteni?
Léccilécci!!!
A másik dolog: lehet, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, de a következõ a helyzet: a faluban (eredetileg mezõgazdasággal foglalkozó falu) a helyi rendelet szerint 1500nm alatt nem tartható nagy és közép haszonállat. Efölött viszont mindjárt tartható 5 illetve 15 db.
A legtöbb telek mérete egységesen 1000nm körül van.
Az emberek jó része a rendelet ellenére tart haszonállatot.
Javasoltam a polgármesternek a rendelet módosítását, mondjuk a rendeletben említett 801-1500 nm-es telekméret esetén 2 db nagy, és 3 db közép haszonállat tarthatóságára.
A polgármester úszómedencés, terepjárós úrifiú. (a kislánya lovagol, vagy lovagolt) Egyébként hajlamos szerintem ésszerûen gondolkodni, viszont hajlamos mindent magára venni.
Milyen lehetõségeim vannak, hogy ebbe az irányba történjen valami?
Edited by Gisari, 2010 november 19. - 12:17.
Közzétéve 2010 november 19. - 18:34
Közzétéve 2010 november 19. - 19:13
Közzétéve 2010 november 20. - 10:39

Közzétéve 2010 november 20. - 17:44
41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet
a kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról
(2) E rendelet alkalmazásában
a) kedvtelésbõl tartott állat: a rendszertani besorolásától függetlenül minden olyan állat, amelyet nem kizárólag tudományos kutatás, állati eredetû termék elõállítása, igavonás, teherhordás, természetvédelem, géntartalék- védelem és - eb és macska kivételével - közcélú bemutatás céljából tartanak, tenyésztenek, forgalmaznak, továbbá az az állat, amelyet más kedvtelésbõl tartott állat táplálása céljából tartanak és szaporítanak, valamint a nem gazdasági céllal tartott haszonállat, és a vadászatra használt állat;
Itt lehet megtalálni.
Még egyszer köszi a linkeket!
Közzétéve 2010 november 20. - 18:35

Közzétéve 2010 november 20. - 18:44
Közzétéve 2010 november 20. - 18:55
Közzétéve 2010 november 20. - 23:06
Egyébként, most arról beszélünk, hogy te ott, ahol ezt jogszabály tiltja, elkezdtél lovat tartani; kvázi szokásjog alapján (merthogy a faluban mindenki...), és most még mielõtt feljelentenének, próbálnád kimagyarázni a dolgot?

Olvastad a helyi rendeletet a maga teljességében? Mert elég sokfelé a település különbözõ részeire különbözõ dolgokat vonatkoztatnak; ami a telekméretet és az azon tartható jószágokat illeti.
Közzétéve 2010 november 20. - 23:52

Edited by Gisari, 2010 november 21. - 0:11.
Közzétéve 2010 november 23. - 17:29
Közzétéve 2010 november 23. - 18:42

Közzétéve 2010 november 24. - 8:35

Közzétéve 2010 december 1. - 20:23
Most hallottam róla egyébként, hogy volt egy eset, amikor feljelentette a szomszédait, mert onnan 1 db. frissen kikelt, sárga kiskacsa véletlenül átmászott hozzá a kerítésen, és boldogan belecsobbant az úszómedencébe...

Közzétéve 2012 július 18. - 14:12
Közzétéve 2012 július 18. - 14:30

Közzétéve 2012 július 18. - 14:33

Közzétéve 2012 július 18. - 15:00
Közzétéve 2012 július 18. - 16:05

Közzétéve 2012 július 18. - 16:57
Közzétéve 2012 július 18. - 22:36

Közzétéve 2012 július 18. - 22:44
Közzétéve 2012 július 18. - 23:01
Egy szép háború kezdete ez.
Sajnos. Próbáltam megértetni vele, hogy próbáljuk inkább levegõnek nézni egymást, de nem tudja megállni, hogy ne kössön belénk. Ma a tökét rázta az öreg a feleségem elõtt, hogy "ezt kapd be itt ni". Most ehhez mit lehet hozzáfûzni? Max annyit hogy az öreg agrármérnök, a felesége meg tanítónõ volt...
Én szívem szerint húznék egy 3 m magas köfalat a kertek közé, és elfeljteném õet egy életre, de sajnos anyagi lehetõségem erre nincs.
Ja, és majd arra leszekkíváncsi, hogy a jegyzõ asszny hogy mer majd egyáltalán bejönni az udvarba. Merthogy biztosan ingerem lesz, hogy aznap az elsõ udvarba engedjem a 2 nagylovat, meg a pónit is, hagy viháncoljanak a 3 kutyával, meg nyírják le a füvet.

Közzétéve 2012 július 19. - 10:25

Közzétéve 2012 július 21. - 8:30
A látogatás eredménye?Ja, és majd arra leszekkíváncsi, hogy a jegyzõ asszny hogy mer majd egyáltalán bejönni az udvarba. Merthogy biztosan ingerem lesz, hogy aznap az elsõ udvarba engedjem a 2 nagylovat, meg a pónit is, hagy viháncoljanak a 3 kutyával, meg nyírják le a füvet.
Közzétéve 2012 július 22. - 10:50
Mint kiderült a szomszéd a trágyakezelés, a lovak rossz körülmények közt tartása, éheztetése, és a parlagfû miatt jelentett fel.
Persze egyik se bizonyult igaznak, de azért sikerült kiakasztaniuk;
1: megjönnek, beterelem õket a teraszra, erre a jegyzõ asszony megjegyzi: kicsit lehet érezni a lószagot. Szóltam neki, hogy nézzen már le maga mellé, pont a gumicsizmám mellett áll, amiben trágyázni szoktam...
2: a polgármestert a figyelmeztetés ellenére 2-szer megcsapta a villanypásztor, erre megkérdezi: miért van folyamatosan bekapcsolva? Kérdésemre hogy ha kihúzom és elmennek a lovak, ki lesz a hibás, nem tudott mit felelni.
3: Megállapították, hogy Brúnóm tényleg sovány, megkérdezték ki az állatorvosom, hogy fel tudják hívni.
A bal oldali akar épp éhen halni: Haldoklók Nem mondom, elférne még rajta némi plusz, de az éhhaláltól messze van.
Persze türtõztettem magam, végül azzal mentek el, hogy próbáljak kibékülni a szomszéddal. Összességében meg kell állapítsam, rohadt sok ebben az országban az én, meg a más dolgozó emberek adójából vígan ellébecoló ingyenélõ.
Közzétéve 2012 július 22. - 15:07

Közzétéve 2012 július 22. - 21:35
Jókat szoktam kacarászni, ha a villanypásztort tesztelik
![]()
A lovaid meg istentelen kövérek, azért kellene megmenteni õket!![]()
![]()
Jópofa dolog, olyanok ellenõriznek, akik csak képen láttak állatokat. Meg hogy már a vidéki kistelepülésen se lehet állat(szag). Hova menjenek az állattartók? Az Északi Sarkra?
Jóember nem tesztelte, csak nagyon laza csávó módjára mindig neki akart támaszkodni valaminek. Csupán útban volt a villanypásztor-szalag.
Nem is kövérek! Nem látod, épp éhen akarnak halni.

A másik meg amióta nem érek rá eleget mozgatni, iszonyatos szalmahasat növesztett, de azt 2 terepezés alatt le is adja.
Hú de finom fogalmazás. Én úgy hívom: falu. Egy szégyenletes falu, ahol az egész faluban nem találsz már egy tehenet se. Nagyobb lenne a telek, biztos hoznék egyet...
Közzétéve 2012 július 22. - 21:37
Közzétéve 2012 július 24. - 12:37
Vagy kicsike az önkormányzat, vagy ordenáré módon ráér mindenki; ha a polgármester meg a körjegyzõ személyesen megy ki ellenõrizni... Nálunk még az önkormányzati elõadó se megy ki, csak behívatja a tulajt, és átküldi a "szakhatóságnak" az ügyet hogy tartson szemlét. A polgit csak akkor látni, ha valamit avatni kell.
Kicsi is, és rá is ér mindenki. No meg nem tudom miért, de f.snak a szomszédomtól, gondolom meg akarták mutatni, hogy õk aztán utánajárnak a dolognak.
Kíváncsi vagyok küldenek-e hivatalos papírt arról, hogy minden rendben volt. (Mielõtt kijöttek, akkor 7pecsétes rettentõ hivatalos levelet tudtak küldeni.) Ha nem akarnak, akkor is "kiverem" belõlük, már csak azért is. Ugyanis ha én kapok, akkor kapnia kell a bejelentõnek is, szeretném ha szembesülne azzal, hogy semmilyen jogszabályba ütközõt, vagy kifogásolható dolgot nem tettem.
Ja, az egészben a legröhelyesebb az volt, hogy a szemle után a polgármester megkérdezte, ugyan aláírnánk-e velük egy együttmûködési megállapodást (feleségem fazekas-keramikus ugyanis) mert egy pályázathoz jól jönne nekik...
Közzétéve 2012 július 24. - 17:19
Ja, az egészben a legröhelyesebb az volt, hogy a szemle után a polgármester megkérdezte, ugyan aláírnánk-e velük egy együttmûködési megállapodást (feleségem fazekas-keramikus ugyanis) mert egy pályázathoz jól jönne nekik...

Kíváncsi lennék, hogy mennyi idõ alatt dobják össze a hivatalos papírokat. Érdemes lenne a nyakukra járni.
Közzétéve 2012 július 24. - 20:24