Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tájszavak és tájszólás

• Please log in to reply
422 válasz a témához

#161 Barb

Barb

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 89 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 12:50

Sziasztok!Aki eztet nekem megfejti... az meg is fõzheti! :)Tüttyölt ratyli - magyar ételHozzávalók:másfél kiló nyersratyliegy jókora pese2 csobolyó gönyézde (ha lehet, pörcögõsi)3 csipet cihátaElkészítés:A nyersratylit fertályórát posvásztjuk, míg csurmot nem enged. Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékbõl pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyentgetjük, mert hamar odakaphat... ahova nem szeretnénk.Se Zala, Se Sopron környékén nem ismeretes eme eledel... Üdv,Barb

#162 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 13:09

:D Magát a "tüttyölt ratyli"-t már hallottam de már nem emlékszem mi is volt az. De jó a recept :D

#163 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 14:40

Titok eláruljam?egy vicc...

#164 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 18:55

Akkoris jó. :)

#165 Monty

Monty

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.470 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 13. - 19:25

Ma elvi vitát fojtattunk az osztálytársammal...Iromba : csíkos macskaIromba: csíkos tyúkOrdas: csíkos macskaTi hogy ismeritek? Milyen verzióban?

#166 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 13. - 21:23

Debrecen környékén a csíkos (kendermagos) tyúk és a csíkos (cirmos) macska is iromba. A fél családom arra él plusz más odavalósiaktól is hallottam, sz'al ez szinte tuti.Az ordast viszont cirmos makkára még nem hallottam; de semmit nem jelent.

#167 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 8:24

Felénk az ordas szó a megtermett szó szinonímája, talán belemagyarázható még az ilyesztõen nagy jelentés is. Gondolj csak bele, a mesékben is ordas farkas van. :)

#168 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 9:06

En mindig ugy tudtam, hogy az ordas az egy szin.

#169 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 9:28

Lehet, hogy én tudom rosszul..? Másoknál mijazordas?

#170 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 9:33

Szín.

#171 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 9:37

Affene. Egy világ omladozik. Kihallatszik a robaj?

#172 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 9:42

Ennyire gyorsan azért ne add fel ;) Kicsit kavarcos a dolog, mert olyan kifejezéseket is találtam mint pl "ordas hiba", márpedig egy hibának már csak nincs színe...Másfelõl:"Ordas története (Készült Mészáros Tímea: ORDAS HELYTÖRTÉNETE c. szakdolgozatából.)A helynév személynévbõl alakult ki. Az ordas fekete, barna szõrszálaktól tarkított színt jelent. Ezt a melléknevet elsõdlegesen a farkas szó jelentésváltoztatására használták. A monda szerint Ordason sok farkas tanyázott."( http://ordas.freeweb...te/tortenet.htm )

#173 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 19:11

Nagymamáméknál, a Nagykunságban is iromba a cirmos cica, és a kendermagos tyúk.Az ordas az egy szín, szerintem is, viszont az orda :D az nagyon finom.A zsendicét átszûrve, 12 órás csurgatás után kapjuk meg az ordát :D ha valaki nem tudná :P

#174 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 15. - 14:05

Én azt hittem, az ordas az magát a farkast jelenti :confused: (Volt valami ilyen kérdés valami tesztben, és ez volt a jó válasz)Valahol hallottam, hogy mivel kell "elvenni az étel savanyát". (Azaz ha az étel túl savanyúra sikerül.) Csak azt nem tudom, hol használják ezt a szót.

#175 Monty

Monty

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.470 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 15. - 19:54

Beleegyezek, hogy az ordas szín, de akkor cirmos, vagy ilyne barna-fekete vegyes cicc?

#176 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 19:38

Ki ismeri azt a szót, hogy "csibirka"?

#177 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 12. - 12:30

Ki ismeri azt a szót, hogy "csibirka"?

A csibirka a tyúk és a juh keresztezésébõl származó fiatal állat. :D No és ki ismeri a "sindü" szót?

#178 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 12. - 20:01

A csibirka a tyúk és a juh keresztezésébõl származó fiatal állat. :D

Ez jó... :) :kv: Ha már itt tartunk, tõlem a sindü lehet egy hindu sün... :D Vagy tetõcserép.De most komolyan. Csak Mezõkövesden ismerik ezt a szót ("csibirka")? A neten sem találtam róla semmit (azon kívül, hogy pumi névként használatos).

Edited by Repülõrajt, 2006 december 12. - 20:08.

#179 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 13. - 7:57

Ez jó... :) :kv: Ha már itt tartunk, tõlem a sindü lehet egy hindu sün... :D Vagy tetõcserép.De most komolyan. Csak Mezõkövesden ismerik ezt a szót ("csibirka")? A neten sem találtam róla semmit (azon kívül, hogy pumi névként használatos).

Hindu sün... :kir: Amúgy meg talált: a sindü az a zsindely megfelelõje.No de akkor mi is az a csibirka? Én valami edényfélére tippelek, mondjum agyagból.

#180 Guest_mgbg_*

Guest_mgbg_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 13. - 11:36

Valószínûleg sokan ismerik, a "szõke kaola" (próbáltam fonetikusan írni) kifejezést.Borsodban a kocsmában kérdezték mindig ha kólát kértem, hogy"Szõke kaolat vagy barna kaolát?" :)A nyelv tényleg élõ, mi is gyártottunk saját használatra szlenget néha...Kitaláljátok-e mit érthetett a következõn a sziklamászó barátom:"Itt agonkázom már tíz perce...":)

#181 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 13. - 11:46

egy lehetséges megoldás:Már itt várok rátok 10 perce, és majd belehaltam (agonizálok) az unalomba? :rolleyes: :)

#182 Guest_mgbg_*

Guest_mgbg_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 13. - 11:53

Nyert! Illetve majdnem...Tényleg az agonizálok-ból jön, de kifinomultabb jelentéstartalommal :D Megakadt a sziklafalon egy nehéz ponton és akárhogy erõlködik, nem tudtovábbmenni már tíz perce. Benne van az enyhe agónia, de a becézés is, mertvan aki ebben élvezetet talál...:)

#183 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 13. - 17:56

Nos hát a csibirka: nem edény, hanem növény! :) Olyan, mint a bogáncs, de nem az, hanem a ragacsos "tüskéjû" (ami nem szúr, és nem akad), mindenre ráakaszkodó termésû gyomnövény. Sajna nem tudom a "rendes" nevét! Linkelnék be képet szívesen, de a neten sem találom ezen a néven a növényt. :rolleyes:

#184 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 14. - 8:36

ragadós galaj? erre tippellnék.Az tényleg olyan, mint egy csibirka-mert csimpaszkodik.

#185 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 14. - 18:12

Nem, nem ragadós galaj... Az ilyen , én pedig olyan gömbölyû, bogáncs-kinézetûre gondolok.Külsõ segítséggel megtudtam, hogy Kövesden a bojtorjánt hívják csibirkának. :rolleyes:

Edited by Repülõrajt, 2006 december 14. - 18:20.

#186 Tao

Tao

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 120 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 15. - 20:31

Kis adalék.Tócsi, Zalában prószaHanságban a dolmányosvarjú, szûrösgánya.

#187 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 17. - 22:01

Tudja-é valaki, mit csinál az, aki/ami csatarog?

#188 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 17. - 22:42

A prósza az finom, meg a matutka és a tócsni is, nem is beszélve a lapcsánkáról és a recsegérõl :)

#189 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 17. - 23:03

A napokban Silveradon tüzifát vittem, feljött a " nyaláb fa " kifejezés. Mibõl jöhet?

#190 Varázsló

Varázsló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 17. - 23:17

Nem ismered a kifejezést, hogy nyalábol? :D Errefelé ez azt jelenti, hogy a két karjával átfog valamit. Vagyis az "egy nyaláb fa" annyit jelent, hogy annyi fa, amennyit valaki egyszerre át tud fogni és felemelni. :)Nyalábolni nem csak fát lehet, arra is mondják, ha átöleled az asszonykádat. :)

Edited by Varázsló, 2006 december 17. - 23:22.

#191 streety

streety

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 18. - 18:41

Egy ujjabb feladvány: Hecsni NA MI LEHET EZ?

#192 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 18. - 19:02

Valami kaja :P

#193 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 19. - 18:08

Nem tudtam kideríteni. Na, mi az?

#194 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 20. - 10:35

Most olvasom egy korabeli szakácskönyvben: ÕzpástélyAz õzczémört fonnyszd meg, és az lábát vágd le róla és fõzd meg, azután hintsed meg borssal, szökfûvel, fahéjjal, gyurj be lisztöt neki tikmonnyal, vajas vizzel; hogy ezt megcsinálod, csináld be aztán az õzczimört az tésztában, aztán tödd az kemenczében, hadd süljön szépön; de ezt elne feledd, hogy hogy mindönnek elõtte jól megispékeld a czémört, jobban hogy nem, mint sütni való volna.Egy másik így kezdõdik:Az lúdfiat, ha kezedbe hozzák, leány sárjával ujságban megfõzed, hiszem tudod azt megölni, mint kölletik. Asszony ember módjára ne az nyakát messed meg, hanem az torka allját, az nyakon való metszéssel is meghalna, de mi, mesterek nem szoktunk ezzel így élni....Néhány étel még innen:Ludfi medgy sásávalMalosa lével kappanKölöderrel tyúkPosár sakvászonnalCsík vermévelTikmonysuffaÚrgombaKoportáta......meg még rengeteg ilyen.

#195 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 20. - 11:01

Lehet hogy azonos a hecserlivel, masneven csipkebogyoval? Nalunk meg egyebkent a csipkebogyot pecsnek is mondjak.

#196 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 20. - 12:22

Én hecsedlinek ismerem.

#197 streety

streety

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 20. - 14:23

Lehet hogy azonos a hecserlivel, masneven csipkebogyoval? Nalunk meg egyebkent a csipkebogyot pecsnek is mondjak.

Nálunk a kisbaltát hijjják így.

#198 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 20. - 21:57

Na akkor jol mellenyultam. :)

#199 Guest_Keve_*

Guest_Keve_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 7. - 20:58

Pedig Somogyban a gugyulás az gugolás biza!Nekem az a kedvencem, amikor azt modják, mennek mácsikot küveszteni... Azaz tésztát fõzni. De vajon honnan jöhetett ez a "küvesztés"? :confused: Mondjuk a mácsikot se tudom... :D Nyelvészek elõnyben!

Nagyon õsi kifelyezésünk,még abból a korból származik, amikor nem ismerték az éghetetlen anyagból készült edényeket. Bõrböl, faháncsból készült edényt nem ajánlott tûzre tenni. A vízbe amiben a fõznivaló volt, tûzforró köveket dobáltak, míg megfõtt az étel. Sok ezer éves, ma is élõ kifelyezés!

#200 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 7. - 21:49

A kifejezés meg pontosjé. :ang: