Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#161 helena

helena

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 370 hozzászólás

Közzétéve 2003 november 28. - 21:41

Olvasmányok????? Hoooool?????? Köszike

#162 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2003 november 28. - 21:50

Pl. pont most volt a kezemben 2002. decemberi NLM.Abban IC írt egy cikket a weszkó felszerelésekrõl épp a kantárról és zablákról volt szó..na abban szerepel.idézem:"A ló szájának finomítására, rövid idõre használhatunk élesebb hatású korrekciós zablát. Ennek egyik legmegfelelõbb eszköze a csavart szájrészû zabla. Ezzel növelhetjük a ló zablára való engedelmességét."

#163 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2003 november 28. - 22:01

Helena, a véleményem az, hogy ha a lovat elrontották (pl kikeményítették a száját), akkor vissza kell lépni egy szintet. Egy keményebb zabla segíthet, ha következetesen használod, de akkor is újra kell kezdeni szájat csinálni a lónak - hosszú szár, puha kéz, ha rohan, fordítod míg fel nem veszi az ütemet.

#164 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2004 január 7. - 21:24

Szóval akkor:[url="http://"http://www.nagylovas.hu/img/products/205-2511.jpg"]Merev szájvasú feszítõzabla, álladzólánccal.[/url][url="http://"http://www.nagylovas.hu/img/products/205-2611.jpg"]Pelham.[/url](Tovább kellett volna görgetni, Zsubé Posted Image )A sokkarikás az egy gag-zabla, meg az is amit Zsuzska belinkelt. Sõt, ha a google képkeresõjébe beírod, hogy gag bit, akkor egy csomó teljesen különbözõen kinézõ zablát fogsz látni. Egy bennük a közös: a zabla szájvasa úgy kapcsolódik a többi részhez, hogy el tud csúszni. Ennek az az elõnye, hogy a ló nem tud ráharapni a zablára, viszont erõsebb szárhasználatkor felhúzza a ló szájszélét - innen a név.

#165 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 január 7. - 21:36

A Zártkörûbe linkelt képek: Posted Image Posted Image Posted Image Ezek szerint mindhárom gag/mosolygó?Miért írhatta a Nagylovas a legfelsõ mellé, hogy pessoa zabla, így kisbetûvel, tehát biztos nem mint márka, hanem mint típus? (A többi zabla márkája nagybetûvel van írva a meghatározás végére.)

#166 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2004 január 7. - 21:42

Nemtom, lehet hogy pont ez a típus a Pessoa-féle gag-zabla, vagy vmi ilyesmi. Maga a gag csak egy mûködési elv, mint pl a feszítõ.

#167 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2004 január 8. - 14:02

A középsõ kép a Pessoa zabla. Nem tudom kisbetû-e vagy nagy, de tuti hogy az az.

#168 Neduddki

Neduddki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.889 hozzászólás

Közzétéve 2004 január 8. - 18:54

De ránézésre mindegyiknek egyezik a hatása, csak erõsségebn térnek el, nem? :confused: (meg az elsõhöz külön pofaszíj kell... Posted Image )

#169 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2004 július 4. - 20:41

[url="http://"http://www.kahlin.net/noir/dressyr/index/bridle.pdf"]http://www.kahlin.ne...ndex/bridle.pdf[/url]Jó hosszú cikk, ráadásul angolul.

#170 KundK

KundK

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.050 hozzászólás

Közzétéve 2004 július 5. - 19:35

idézet:
Eredeti szerzõ: Barefoot: [url="http://"http://www.kahlin.net/noir/dressyr/index/bridle.pdf"]http://www.kahlin.ne...ndex/bridle.pdf[/url] Jó hosszú cikk, ráadásul angolul. [/QUOTE]Wow! Ez nem semmi! Megérne egy fordítást.

#171 Izé

Izé

Új vendég

• Fórumtag
  • 20 hozzászólás

Közzétéve 2004 július 12. - 22:24

Hali!Van valakinek elsõ kézbõl származó infója arról, hogy a kanalas zabla mennyire hatékony nyelvkidugdosásra hajlamos lovaknál?

#172 Mimi

Mimi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 494 hozzászólás

Közzétéve 2004 július 13. - 9:37

Szia Izé! Én láttam már lovat mindenféle kütyüvel a szájában,mert lógatta oldalt a nyelvét.Ugyan úgy logatta.De tulajdon képp ez miért baj??? Az a ló egy csõdõr volt,jól kezelhetõ,attol hogy logatta a nyelvét.Én úgy láttam ez inkább esztétikai kérdés volt a lónál,és a lovagolhatóságához nem volt köze.Egyébkén ha jól tudom,ezek a zablák inkább az olyan lovaknak valók mint az én pacim.Aki egyszerûen a nyelve alá veszi a sima zablát,mind ezt vágtában.

#173 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2004 július 13. - 10:47

A Némethy könyv azt írja, a nyelvkidugdosás ferdeséget jelent. Ez alapján nem biztos, hogy a zablában van a megoldás.

#174 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 21:17

Ez mán zabla!A ló szájába csak állatorvosi segítséggel lehet betenni. A kivételt meg inkább hagyjuk is.

#175 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 24. - 21:26

Ez hogy van?? :huh:

#176 NauTiLUS

NauTiLUS

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 461 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 25. - 8:20

Ez egy ásózabla, spade bit, a ló felsõ szájpadlására fejti ki a hatását. A vaquerók használták, persze csak több éves elõképzés után, ezt csak "kész" teljesen képzett lovakon használták vagy biztos van még aki használja. Elméletben (a gyakorlatban is) egy képzett lovon, képzett lovassal nem durvább, sõt sokkal enyhébb mint, ha egy fakezû ember képzetlen lovon "sima" feszítõzablát használ.

#177 BnB

BnB

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 125 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 25. - 9:12

Én nem láttam még ilyet élõben soha, lovon meg pláne, de régebben olvastam róla valamelyik régi szakirodalomban, majd lehet elõkeresem, mert nem értem, hogy hogy megy ez a ló szájába, illetve az érdekelne, hogy hogyan fejti ki a hatását, és mire is hat pontosan.

#178 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 május 25. - 23:15

Ez egy trükkös zabla. A virágos négyszög alakú dísz alatt látni azt a V alakú darabot, ami a ló szájába megy. A pánt jobboldalt a ló álla alá kerül és az állzószíj feladatát végzi. A feszítõkarok vannak baloldalt, és itt van a trükk, mert csuklósan vannak rögzítve, de ütközõ van a csuklón. Amíg a ló feje föggõleges, addig a zabla csikózablaként viselkedik, de ha a ló felemeli a fejét, az ütközõk felkoppannak, és a zabla egyszerre egy hosszú karú feszítõzablává válik, ami nem csak a hordászra és az állra hat, hanem a ló szájpadlását is kipeckeli, ezáltal (ahogy azt valaki találóan megjegyezte) a lovas és ló közötti dialógust monológgá változtatja.

#179 Szélvész

Szélvész

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 98 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 3. - 20:59

Volna egy kérdésem!Szerintetek melyik a jobb vagy melyiket ajánlatosabb használni, egy sima csikó zablát vagy pedig a heckamort?Ti használtok heckamort?Mi a tapasztalatotok?Én még nem lovagoltam heckamorral, de szeretném kipróbálni, mert szerintem állatbarátabb! Annyit tudok róla, hogy a ló fejére és tarkójára fejti ki a hatását.Érdekelne a véleményetek!

Edited by Szélvész, 2005 július 3. - 21:00.

#180 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 1:00

Szerintetek melyik a jobb vagy melyiket ajánlatosabb használni, egy sima csikó zablát vagy pedig a heckamort?

Hozzászólás megtekintése

Szerintem nem a zabla, vagy hackamore az, ami állatbarát, hanem a lovas keze. Ha nem tudod, mi az a hackamore, akkor maradj a csikózablánál! Újdonságok kipróbálásához inkább kérd hozzáértõ segítségét, aki ismeri a lovat is, meg téged is! Edzõ, vagy valaki?

#181 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 9:37

Na akkor segítek kicsit:Side pullErre hackamore-t írnak, bár szvsz bosal.Bosal

#182 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 10:02

egy igazi hackamore és lovon

#183 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 11:34

Hát õszintén megmondom, hogy én sem nagyon tudom, hogy miért kell lekötni a ló fejét ezzel. A bosal maga jó dolog egy jól irányítható lovon. Gondolom olyasmi célja van, mint egy martingálnak, vagy kötõféknek pluszban, amivel szintén le van kötve a ló feje. Csak nem a szárra hat, mint a martingál, nem a tarkóra és orrhátra, mint egy kötõfék, hanem ez erõsebben hat az orra. Viszont van olyan segédszár is, amivel a tarkóból való engedtetést segítik elõ, az a tarkójára hat és ugyanúgy a lába közt van a hevederhez lekötve.

#184 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 12:46

Westernben is van olyan lekötési forma, ami a tarkóra hat.Terepen még elhiszem, hogy kötõfékkel jó lekötni a lovat. A versenyen való lekötést én sem értem, valamint egyáltalán a bosallal való lekötést sem. (Persze a fesztõ-martingál együttest sem értem...)

#185 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 14:03

A hackamore és a bosal ugyanazt jelenti. Pontosabban kéne jelentse. Csak amit ma hackamore-nak, heki-nek meg hasonlóknak neveznek, az a mechanikus hackamore. Amiben például versenyben sehol nem szabad lovagolni westernben. :)

#186 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 15:04

Bosalt és zablát, nem?

#187 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 15:17

Ha már zabla nélküli kantárról van szó... A lovamat ilyennel szoktam nyektetni, igen jól mûkszik. :cool:

#188 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 4. - 15:27

Itt tenném fel a kérdést - Ismer valaki olyan személyt,  akitõl nyersbõr fûzét lehet tanulni??? Nagyon kéne nékem!

Hozzászólás megtekintése

Májkit keresd!

#189 Szélvész

Szélvész

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 98 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 6. - 21:25

Mindenkinek köszi a segítséget. Errõl a hackamorrol lenne szó!http://www.p2000lova...tar/607841k.jpgKati portékája, nekem nagyon meg tetszett.Érdekelne, aki használja, hogy hogyan kell helyesen felcsatolni?

#190 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2005 július 6. - 21:42

Mindenkinek köszi a segítséget. Errõl a hackamorrol lenne szó!http://www.p2000lova...tar/607841k.jpgKati portékája, nekem nagyon meg tetszett.Érdekelne, aki használja, hogy hogyan kell helyesen felcsatolni?

Hozzászólás megtekintése

ÍgyA Kék a két pofaszíj, a fekete a két szár.

#191 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 12:00

haho!A lo akit lovagolok kicsit nehezen all szárra, neha szár moge megy, vagy ujabban belefeszul a zablaba ha szorosabban lekotom a segedorrszijat, es tok merev lesz. ha viszont lazabbra hagyom kicsit akkor meg tatogat, es minden atmenetnel, felvetelnel elobb szar moge megy aztan kezd csak el barmit csinalni es igy teljesen elgurul a mozgasa. Namost arra gondoltam hogy megprobalok zablat valtani, bar vannak olyan iskolak akik szerint nem a zablatol fugg hogy mit tudsz csinalni a loval, de azert hatha. most egy vastag szimpla csikozablaja van. Arra gondoltam hogy egy duplan tort vekonyabb zabla esetleg jobb lenne. Illetve meg a gorgos zablan is gondolkoztam bar annak annyira nem tudom a hatasmechanizmusat. Nincs nagyon kemeny szaja, de tiz eves es csiko koraban ugeton ugetett. szoval lehet hogy egy egyenes gumiszablat kene. Kaptam egy olyan velemenyt hogy a 2szer tortet hasznaljam, csak elgondolkodtatott, hogy mar nem mai gyerek a lovacska, es leeht hogy mar meg sem kottyan neki a finomitas. No hat remelem hogy tudtok segiteni koszi, udv

#192 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 12:40

Namost arra gondoltam hogy megprobalok zablat valtani, bar vannak olyan iskolak akik szerint nem a zablatol fugg hogy mit tudsz csinalni a loval, de azert hatha.

Hozzászólás megtekintése

Miért? van olyan iskola, amelyik szerint attól függ :confused:

#193 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 12:56

Sziasztok!Nekem is lenne egy kérdésem.Én az utóbbi idõben side pull-t rakok a lovan fejére lovaglásnál. Nagyon jól mûködik, mindenre nagyon jól reagál, azonban van egy kis bökkenõ: ezzel az eszközzel nem tudom szárra venni a lovat. Alapjáraton ez nem lenne probléma, de Õ ha egy ideig nem veszem szárra, akkor elkezd botlani. Ezért sajnos jelenleg még váltogatnom kell, hol rendes zablával, hol pedig side pullal lovagolok.Szóval nem tudja valaki, hogy milyen módon lehet szárra venni side pullal? :confused:

#194 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 13:32

A problémád nem a side pullban keresendõ, mint arra a neve is utal. Gondolom azért botladozik a lovad, mert nem tud egyensúlyban és egyenes vonalon hordozni téged.Mellékesen jegyzem meg csak, hogy az említett eszközt nem az utóbbi idõben, hanem a zabla elõtti ídõben szoktuk használni. :D

Edited by realcowboy, 2005 november 4. - 13:33.

#195 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 13:35

Namost arra gondoltam hogy megprobalok zablat valtani, bar vannak olyan iskolak akik szerint nem a zablatol fugg hogy mit tudsz csinalni a loval, de azert hatha.

Hozzászólás megtekintése

Miért? van olyan iskola, amelyik szerint attól függ :confused:

Hozzászólás megtekintése

Anno lovagoltam egy istalloban, ahol az volt az altalanos velemeny hogy nem sok teteje van a zablak cserelgetesenek, mert mindegy hogy milyen "vasdarab" van a lo szajaban, tudni kell lovagolni a lovat. Ez szerintem egy lecsupaszitott, leegyzerusitett verzioja lehetett a Roberts fele elkepzelesnek. Szoval hogy inkabb a kez technikaja a lenyeg. (Ami egyebkent nyilvan igaz.) Na de ettol fuggetlenul a kerdesem tovabbra is el, es orulnek ha valaki esetleg tudna segiteni.

#196 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 13:53

haho!A lo akit lovagolok.... most egy vastag szimpla csikozablaja van. Arra gondoltam hogy egy duplan tort vekonyabb zabla esetleg jobb lenne.

Hozzászólás megtekintése

Ditapaci!A kérdésed bevezetésébõl úgy tünik nem a tiéd a ló. Na most egy ilyen zablaváltási kérdés egy ló lovaglásánál azért nem egyszerû. Te döntesz felõle, mert a tulajdonosa nem ért hozzá? :DVagy mi mondjuk meg? Aki itt írásban ajánlani fog neked zablát az szerinted megszívlelendõ? ;) Egyébként mibõl gondolod, hogy egy vékonyabb zabla "finomítást" jelent a lónak?

#197 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 14:38

Ditapaci!A kérdésed bevezetésébõl úgy tünik nem a tiéd a ló. Na most egy ilyen zablaváltási kérdés egy ló lovaglásánál azért nem egyszerû. Te döntesz felõle, mert a tulajdonosa nem ért hozzá? :DVagy mi mondjuk meg? Aki itt írásban ajánlani fog neked zablát az szerinted megszívlelendõ? ;) Egyébként mibõl gondolod, hogy egy vékonyabb zabla "finomítást" jelent a lónak?

Hozzászólás megtekintése

[/quote]aha, jogos... felreertheto voltam. A finomitas nem jo szo. mert egyszeruen a valtoztatast ertettem alatta, vagyis a zabla hatasanak alakitasat - had ne modjam specializalasat :kv: . Igen, a vekony jobban vag, szoval sehogy se finomabb. A lo tulajdonosa nem jar ki lovagolni. ugyhogy igazabol "kozlo"nak minosul a loviban. Egy ideje en lovagolom, es szeretnek vele zold agra vergodni. Szerencsere ugy tunik szimpatikusak vagyunk egymasnak... :D Es elkezdtem gondolkodni, hogy azon kivul, hogy nekem okosabban kell lovagolni, mit lenne meg erdemes modositani. Nem akartam onhatalmulag valtoztatni, ezert erdeklodom. Anelkul ugyse csinalnek semmit, hogy az edzo rabolintson, de kesz, atgondolt otlettel erdemes lehet ele allni. Ha nem valosul meg a Nagy Zablavaltas, akkor is hasznos lehet tudni, hogy egy hasonlo helyzetben mi a teendo, nem? Az is nagyon jo lenne, ha olvasmanyt ajanlana valaki ez ugyben. :)

Edited by Ditapaci, 2005 november 4. - 14:46.

#198 Zsófi2

Zsófi2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 367 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 16:59

Egyáltalán miért gondolod, hogy a zabla a megoldás?Bocs,de nem olvastam elõrébb.....

#199 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 8:06

SziasztokSajna nem volt idõm végigolvasni a teljes topicot. Lehet, hogy a kérdésemet meg is váalszotátok már, hogyha igen, (és nem akarjátok mégegyszer leírni), lécci írjátok meg hol találom a választ pontosan...Kérdés: 1 Melyik zablafajta gyakorol a legkisebb befolyást a lóra? A gumizablán kívül? Az egyszer törött csikó, esetleg a kétszer törött vagy a nemtommilyen? Azért érdekelne, mert van 2 érzékeny szájú pacim (aki meg is sértõdik, ha túl kemény a kezem), és érdekelnem, mi a legjobb megoldás számukra?2 Ja és ti mit gondoltok, milyen hosszúra kell engedni a pofaszíjat? Valaki azt mondja, 3 ránc kell ló szája szélén, más azt mondja, ha ráncot vet, az már rövid. Szerintetek? 3 És milyen hosszú a jó zabla? 1 cm-re lóg ki a ló szájából oldalra? Vagy milyen?Jó sok kérdés... Elõre is köszi!Sziasztok!

#200 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 8:38

A kétszer tört elvileg finomabb zabla, de talán neked a legjobb lenne a gumizabla.De a zablák nem fogják megoldani a problémádat, a kezeden kell elsõsorban finomítani.De addig is amíg megtanulod célszerû lenne az egyenes és hajlékony gumisat kipróbálni.A ráncosság butaság, lótól függ mennyire ráncolódik a szája.Akkor jó a pofaszíj, ha meghúzod a szárat és nem öblösödik ki a pofaszíj a ló fejének az oldalán.DE ezt így nem lehet leírni, látni kellene.Mert aztán nehogy az legyen, hogy a ló szája már nyitva van, mert úgy meghúzod...A harmadik kérdéshez szintén látni kellene. Mivel minden ló szája más és más.

Edited by agrobe, 2005 november 8. - 8:39.