Ezmiez??
A 'feketém' (17 éves kemény, temperamentumos fed.mén) kb. három hete kezdte meghagyni az abrakját, szénát-szalmát ette jól.
Mozgása, viselkedése "bemattult" - mint egy normál ló - de a szőrének a fénye megmaradt, meg az almák is.
Lovasával kissé mereven, hát nélkül ment - ez pár nap alatt rosszabbodott,
Néztük, tapogattuk, a lapocka felső tájékán izommerevség, pár apró bőrdudor. (Gondoltam, talán bagócslárva.)
Másnapra a martájékon, lapocka elején mindkét oldalt kiütések, bőrdudorok, baltavágásban is- kicsit meleg, viszket.
A ló egy alkalommal beremeg, inkább bőrizom remegés, mint belső.
Leféreghajtózzuk - tavasszal volt előtte - vakargatom, hűsítő lóbalzsammal kenem.
Másnap a helyzet rosszabb, egyszer beremeg, nagyon - be is pánikol.
A Doki nem tudja, mi a baja - szeretem benne, hogy nem vakít, mond nagyokat - a kiütésszerű valamik a bőrrel együtt mozognak,( a bőrben vannak, nem az izomban), ad neki valami injekciót (Antihisztamin?) allergia ellen ( és nyomjam én a másik adagot bele holnap!) meg antibiotikumot, meg hűsítsem. A lóbalzsammal nem vagyok kibékülve, vizesruhára váltok, a lónak tetszik.
Másnap több, nagyobb kiütés, bőrdudor - jobb általános állapot, kezdi eszegetni az abrakot; na jó, kap mellé cukorrépát is ...
Pár napig még több lett a kiütésszerű valami,- elől múlt, nyeregtájék elején szaporodott, apróbb, nem meleg, nem viszket annyira. A hidegvizes törölgetés használ.
Három napja a ló gyakorlatilag tünetmentes, kezdi hozni a régi formáját, nyereg még nem volt rajta, de a lány szőrén -ill. egy birkabőrrel - már lovagolja, jól is kezd menni. Szabadon is meg-megindul.
Nem tudom, mi ez - ill. remélem, így: nem tudom, mi volt ez!
Nem értem az egészet:
A takarmánykiütésnek inkább a nyak közepén illene kijönni - amúgy takarmányváltás nem volt.
Anyagcsere-zavarnak a lábon/patán (Is) kéne jelentkezni, - nem melegedett, nem szűrődött.
A szénát végig - hál' Isten - jó étvággyal ette, a trágyája normális, állagra, szagra is - talán az elején pár nap valamennyivel kevesebb volt.
A ló jó állapotban volt - valamennyit fogyott, de nem sokat, a szőre fényes maradt, még valamennyire almás is.
A Doki szerint esetleg valami bogár a csípésével mérget vitt be - de nem tudja, ilyet még nem látott.
Beszéltem már pár régi, elég sokat látott lovasemberrel, de ilyennel eddig nem találkoztak.
Szóval?
Valaki??
Edited by N.C., 2014 november 23. - 22:34.