Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1881 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:08

Az angol és a western lovaglás külömbsége nem kifejezetten a zablábol nyeregböl ,stb adodik hanem a lo tanitási külömbségéböl! Ezért a veszitö zablát is másképp,használják. Az angolban kevésbé vagyok járatos inkább a western -röl tudnék segiteni, ha van konkrét kérdés.

#1882 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:08

westernben meg nem érzem ezt a negatív színezetet, terepre is békésen kibattyognak vele...

azért ez így erõs általánosítás

a feszítõ minden szakágban jól képzett lovat és finomkezû, képzett lovast igényel. westernben sem az a szerepe, hogy jól megráncigáljuk vele a lóállat fejét ha az menekülne ;)

#1883 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:09

de ugráson kívül mindig csikózabla volt rajta, és egyébként pályán is mehetett volna azzal simán, csak így könnyebb volt a kommunikáció.

de ha nem muszáj, akkor miért volt rajta versenyen?

a megfogást nem vonom vissza max a büntetés volt valóban nem megfelelõ szó.

#1884 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:10

Az angol és a western lovaglás külömbsége nem kifejezetten a zablábol nyeregböl ,stb adodik hanem a lo tanitási külömbségéböl!

Ezt próbáltam énis magyarázni, de úgy látszik egy angolos szájából nem volt elég hiteles :gm:

#1885 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:12

nyilván nem ez az alapvető különbség, de a stílusból és a lovaglás lényegéből adódóan mégis különböznek a külsőségek is. :)

#1886 MoonLight

MoonLight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 472 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:13

Nevzorov! Hobbistaként 1000sorry, hogy belepofázok, igaz nincs sok fogalmam a westernrõl, de ha megfigyeled midig lazán van a szár. Tudomásom szerint azért alkalmaznak feszítõt, hogy minél finomabb és gyorsabb segítségeket tudjanak adni. Anno a cowboynak marhaterelésközben az volt a lényeg, hogy minél kevesebb segítséget, minél kevesebb erõvel kelljen adnia és ne kelljen küzdenie a lóval is. Igaz itt már a belovaglásnak és az idomításnak is nagy szerepe van. Igazítsatok helyre, ha nincs igazam.

#1887 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:17

azért ez így erõs általánosítás

a feszítõ minden szakágban jól képzett lovat és finomkezû, képzett lovast igényel. westernben sem az a szerepe, hogy jól megráncigáljuk vele a lóállat fejét ha az menekülne ;)

de én sem a megráncigálásról beszéltem.
csak amíg pl western felszerelésben egybõl kiengedték a páromat terepre feszítõvel*, addig angolban lovagolhatna mostantól 5-10 évig akkor se kapna nagykantárt!

*mondták neki, hogy ne húzkodja, felfogta, megértette, nem húzkodta, nem is volt semmi gond!

Nevzorov!
Hobbistaként 1000sorry, hogy belepofázok, igaz nincs sok fogalmam a westernrõl, de ha megfigyeled midig lazán van a szár. Tudomásom szerint azért alkalmaznak feszítõt, hogy minél finomabb és gyorsabb segítségeket tudjanak adni. Anno a cowboynak marhaterelésközben az volt a lényeg, hogy minél kevesebb segítséget, minél kevesebb erõvel kelljen adnia és ne kelljen küzdenie a lóval is. Igaz itt már a belovaglásnak és az idomításnak is nagy szerepe van.

pont erre gondoltam én is!

#1888 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:19

de ha nem muszáj, akkor miért volt rajta versenyen?

a megfogást nem vonom vissza max a büntetés volt valóban nem megfelelõ szó.

De most szerinted komolyan megfogásra kell a feszítõ az 1,60-on közlekedõ ugrólovasoknak? Ugyan már. Kapcsold be este az Eurosportot.

Egyébként meg bizonyára tisztában vagy vele, hogy a versenyzés mint olyan, teljesítményalapú. Én ugyan nem vagyok élvonalbeli lovas sajnos :D DE! Ez a ló amirõl konkrétan beszélek egy alapvetõen jól idomított, de nem könnyû ló volt. Évekig csikózablával mentünk, de aztán az edzõm úgy gondolta, hogy egy kis finomhangolás javíthatna, így kapott a ló egy feszítõt. Tehát nem azért tettük fel, mert nem tudtam megfogni, irányítani, stb. Hanem mert versenyen nagyon kis dolgok sokmindent eldönthetnek. Bent a pályán azért sokkal túlfûtöttebb állapotban van a ló, mint otthon, és mondjuk egy vonalban nem megy át kellõképpen a felvétel rajta, és már le is húzza az oxer hátulját. Ami azt jelenti, hogy összevetés helyett középmezõny...

És emiatt nem látom be, hogy otthoni síkmunkánál mi az isten haragjáért annyira létkérdés a feszítõzabla egy hobbilovasnak...

#1889 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:21

de én sem a megráncigálásról beszéltem.
csak amíg pl western felszerelésben egybõl kiengedték a páromat terepre feszítõvel*, addig angolban lovagolhatna mostantól 5-10 évig akkor se kapna nagykantárt!

*mondták neki, hogy ne húzkodja, felfogta, megértette, nem húzkodta, nem is volt semmi gond!
pont erre gondoltam én is!

Ez nem a két szakágat, hanem a két lovas helyet minõsíti.

#1890 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:22

:yeah: :yeah: :yeah:

#1891 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:24

angolban kifejezettebb szárkontaktus van, ott hamarabb érzõdik, ha nyugtalan a kéz, ahogy emelkedsz és (feltéve, hogy) nem tudod kontrollálni, hogy a kezed ne emelkedjen veled, cibálod a ló száját. az E/2 személy általános alany, még mielõtt magadra veszed. a western ló bérló volt vagy ismerõstõl kölcsön?

#1892 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:25

A western lovaglás,lovas,kiképzés,stb szintén nagyon szerte ágazo. A cowboy-ok sokféle képpen dolgoznak a lovakkal, ott is vannak "lo szeretö" munkások és "munkájukat "végzök,akik a mai napig betörik a lovakat nem válogatnak az eszközökben és ha kell kutyakaját csinálnak belöle.És vannak versenyek,szabályok ahol különbözö elvárásoknak kell megfelelni,mind lovasnak mind felszerelésnek.Ezt most azért irtam mielött valaki csak az itthon versenyeken ranch-eken látottakbol indiulna ki a kérdéseivel .

#1893 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:26

De most szerinted komolyan megfogásra kell a feszítõ az 1,60-on közlekedõ ugrólovasoknak? Ugyan már. Kapcsold be este az Eurosportot.

pályán azért sokkal túlfûtöttebb állapotban van a ló, mint otthon, és mondjuk egy vonalban nem megy át kellõképpen a felvétel rajta, és már le is húzza az oxer hátulját. Ami azt jelenti, hogy összevetés helyett középmezõny...

na akkor itt megint csak az árnyalatokon veszekszünk. most épp a megfogás kontra felvételen. megfogás alatt most ugyanis nem a csuma vágtában elrohan a ló és nullára felveszed-re gondoltam hanem akár arra hogy rövidíted. (akarata ellenére :D)
túlfûtött ló, megfog, hm akkor legyen kontrolál a szó. ha az jobban tetszik.

a western ló bérló volt vagy ismerõstõl kölcsön?

hát bérló féle. és mi van azokkal akik angolban és westernben is lovagolnak egy lovat? vannak hobbisták akiknek van mindkét felszerelésük...

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 11:28.

#1894 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:27

Én személy szerint kezdõnek és hobbi lovasnak soha nem engedném a feszítõ még csak eszébe is jusson.Ám én csak hobbista vagyok ,de ha belegondolunk a sok szerszám ebbe beleértem a zablákat és mindenféle kiegészítõt,a kezdõn nem segítenek mert nem azoktól tanul meg lovagolni,de ha ezek a dolgok olyan kézbe kerülnek aki nem tudja használni az nagyon sokat sõt az csak árthat a lónak.

#1895 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:27

nevzo, itt is elõjön, hogy azért kapod azt, hogy tanulj még, mert rosszul fogalmazol. ha arra gondoltál, hogy korrigálja a lovat, illetve rövidíti, akkor miért nem azt írtad, miért azt az ovis kifejezést, hogy "megfogni a lovat"? megfogni a lovat általában a kezdõ nem tudja, akivel elrohan. vezér, a hobbista nem feltétlen kutyaütõt jelent (s akkor fordítom: amatõr, mert megtudtam, h nem mindenhol ezt jelenti), attól, mert nincs ideje/pénze/affinitása versenyezni, még érthet hozzá. hobbista vagyok, de nem gondolom, hogy nem való a kezembe a feszítõ.

Edited by Unicorn, 2010 január 27. - 11:29.

#1896 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:32

túlfûtött ló, megfog, hm akkor legyen kontrolál a szó. ha az jobban tetszik.

Még mindig nem érted. A túlfûtött állapotot nem arra értem, hogy bekattan a ló és állandóan fegyelmezni kell, mert annyira menne.
Most vegyünk egy vonalat. Meredek, oxer, négy vágtaugrás. Nem teljesen jól érünk a meredekhez, berepül rajta a ló. Konklúzió? Nem optimálisan ért be, valószínûleg szûk lesz a négy vágta, így már a leszálló ágban készülök arra, hogy lerövidítsem. Mivel a ló jelen szituációban stresszhelyzetben van onnantól kezdve, hogy feltettük a kamionra, így ez a pályán sem változik, sok inger éri, stb. Megeshet, hogy az egyébként óramû pontossággal mûködõ jószág nem reagálja le egybõl. Most vagy akkor erõsebben nyúlok hozzá, vagy ülök mint a tejbetök és megvárom, hogy beszaladjon az oxer alá és kiüsse. Ilyenkor inkább jobb a feszítõ, mert finomabban lehet vele kommunikálni.

Edited by Saby, 2010 január 27. - 11:33.

#1897 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:35

valamilyen szinten a westernes is zablás kérdés.
angol. hátulról belelovagol a lovat a zablába, (szóval a szárba, elöl megtart) támaszkodás, folyamatos kontakt, minden ütemet LOVAGOLNI. puha csikózabla?
western. alapjáraton hagyjuk békén a lovat, csak ha kérünk tõle valamit akkor jelzünk neki. feszítõ?

Ez alapján, és nem kiforgatva a szavaidat... tehát angolban tunkolni kell folyamatosan a lovat? Ha jól csinálja akkor is? Neked ezt így tanították? Szerintem angolban is békén van hagyva a ló, ha jól kivitelezi a feladatot. Pl minek hajtod lépésben, ha éppen megy?

#1898 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:36

Most vagy akkor erõsebben nyúlok hozzá, vagy ülök mint a tejbetök és megvárom, hogy beszaladjon az oxer alá és kiüsse. Ilyenkor inkább jobb a feszítõ, mert finomabban lehet vele kommunikálni.

én is végig errõl beszéltem.

és akkor az én általam használt 'megfog'= te általad használt 'erõsebben nyúlok hozzá'

#1899 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:39

Menten elkezdek zokogni komolyan. Olvasd el légyszíves még egyszer és próbáld meg értelmezni. És a megfog soha, semmilyen körülmények között nem ekvivalens azzal, hogy erősebb segítséget kell alkalmaznom annak az érdekében, hogy lerövidítsem a lovat 3 vágtával az ugrás előtt. Vagy ha igen, akkor vagy nem anyanyelvi szinten beszéled a magyart, vagy egyéb probléma áll fenn.

#1900 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:39

Pl minek hajtod lépésben, ha éppen megy?

képzeld így tanították! (és ezt pl pont nem sz*r edzõk)
hogy soha se utazzak, és igen minden ütemet LOVAGOLJAK. és itt most nyilván nem arra kell gondolni, hogy folyamtosan kalimpálok a lábammal.
de pl lépésben se csak csücsüljek rajta (max a végén lesétáltatáskor.)

#1901 Katica431

Katica431

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 877 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:42

Menten elkezdek zokogni komolyan. Olvasd el légyszíves még egyszer és próbáld meg értelmezni.
És a megfog soha, semmilyen körülmények között nem ekvivalens azzal, hogy erõsebb segítséget kell alkalmaznom annak az érdekében, hogy lerövidítsem a lovat 3 vágtával az ugrás elõtt. Vagy ha igen, akkor vagy nem anyanyelvi szinten beszéled a magyart, vagy egyéb probléma áll fenn.

:yeah: :gm:

#1902 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:43

saby, hagyd. engem se értett. most ha azt mondjuk neki, tanuljon még, megsértõdik. tessék csak minden ütemet lovagolni, létezhetetlen, hogy ez lovanként változzon és akár egy lovon belül is, függõen a kedvétõl. majd felültetem kicára és megnézem, amint lépteti minden jármódban elõre :D

#1903 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:44

nevzo, itt is elõjön, hogy azért kapod azt, hogy tanulj még, mert rosszul fogalmazol.

Menten elkezdek zokogni komolyan. Olvasd el légyszíves még egyszer és próbáld meg értelmezni.
Vagy ha igen, akkor vagy nem anyanyelvi szinten beszéled a magyart, vagy egyéb probléma áll fenn.

azért nem izgat ez most különösebben, mert sokan, sokszor, sok topikban vesztek már össze SZAVAKON.
szóval nem én vagyok az elsõ, akit nem akarnak itt megérteni a 'profik'.
eléképesztõ, hogy segítség, és értelmes beszélgetés helyett az ember lenézést kap.

tanuljak? tanulok, és a lovaglás elméletével pl rengeteget foglalkozom, csak nem akadok fenn azon, ha valaki esetleg nem terminus technikusokban fejezi ki magát.

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 11:47.

#1904 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:47

képzeld így tanították! (és ezt pl pont nem sz*r edzõk)
hogy soha se utazzak, és igen minden ütemet LOVAGOLJAK. és itt most nyilván nem arra kell gondolni, hogy folyamtosan kalimpálok a lábammal.
de pl lépésben se csak csücsüljek rajta (max a végén lesétáltatáskor.)

Úgy azért nehéz, hogy fogalmad nincs a westernrõl, csak látsz valamit kívülrõl! :rolleyes:
Mit jelent neked westernbe az "alapjáraton hagyjuk békén a lovat, csak ha kérünk tõle valamit akkor jelzünk neki"?

#1905 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:50

tanuljak? tanulok, és a lovaglás elméletével pl rengeteget foglalkozom, csak nem akadok fenn azon, ha valaki esetleg nem terminus technikusokban fejezi ki magát.

Attól te még használhatod azokat a rendkívül bonyolult és specifikus kifejezéseket mint pl a lerövidítés, megrendezés, stb :gm: Mert így az edzõidet is leégeted.
Megfogni meg a mezõben kell a lovat vágta közben, amikor el akar vinni a búsba xD

szóval nem én vagyok az elsõ, akit nem akarnak itt megérteni a 'profik'.

Könnyebb lenne, ha nem mindenáron a saját igazadat akarnád belemagyarázni abba amit írok. Erre mondtam korábban, hogy ha valaki mást mond, akkor te egybõl lenézve, kiutálva, stb érzed magad. Érdekes, én nem érzem ugyanezt, pedig te is írtál sokat már nekem... meg mások is.

Edited by Saby, 2010 január 27. - 11:53.

#1906 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:52

saby, hagyd. engem se értett. most ha azt mondjuk neki, tanuljon még, megsértõdik. tessék csak minden ütemet lovagolni, létezhetetlen, hogy ez lovanként változzon és akár egy lovon belül is, függõen a kedvétõl.
majd felültetem kicára és megnézem, amint lépteti minden jármódban elõre :D

Jajmá, ne bántsátok ennyit, most már ti is rá vagytok állva egy kicsit a kötözködésre. :D
Annyiban teljesen igaza van, hogy okos régi könyvek szerint is, a klasszikus belovagláskor minden lovat egy kicsit hajtóssá kell tenni. (na, most kössetek bele Széchenyi bácsiba. :gm: )
Azért, hogy ne magától rohanjon, hanem minden lépése, annak hossza, stb. kontroll alatt legyen, és akár egyik lépésrõl a másikra lehessen korrigálni, olyan szinten, hogy akár centire pontosan oda lépjen, ott álljon meg, ahol a lovas akarja.

Ez az elmélet. Nyilván a gyakorlatban ez nem teljesen így mûködik, de attól még van, ahol ezt tanítják.

#1907 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:57

(na, most kössetek bele Széchenyi bácsiba. :gm: )

Hát, ha a tegnap általam emlegetett úriember is eszerint lovagolt..... :kir: :kir: :kir:

#1908 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:02

Úgy azért nehéz, hogy fogalmad nincs a westernrõl, csak látsz valamit kívülrõl! :rolleyes:
Mit jelent neked westernbe az "alapjáraton hagyjuk békén a lovat, csak ha kérünk tõle valamit akkor jelzünk neki"?

már le se merem írni amire gondolok, elõbb gyors megkeresem egy szakkönyvben, hogy hogy is kell ezt szépen mondani! ha most leírnám, hogy hogy foglalkozom folyamatosan egy lóval akkor ott aztán egy mondatomban 5 szóba lehetne belekötni legalább. de pl nem hiszem hogy westernben belsõ csizmával a külsõ szárhoz hajtják folyamatosan a lovat. ha angolban se kell akkor a francba megint engem tanítanak sz*rul!!!

Jajmá, ne bántsátok ennyit, most már ti is rá vagytok állva egy kicsit a kötözködésre. :D
Annyiban teljesen igaza van, hogy okos régi könyvek szerint is, a klasszikus belovagláskor minden lovat egy kicsit hajtóssá kell tenni. (na, most kössetek bele Széchenyi bácsiba. :gm: )
Azért, hogy ne magától rohanjon, hanem minden lépése, annak hossza, stb. kontroll alatt legyen, és akár egyik lépésrõl a másikra lehessen korrigálni, olyan szinten, hogy akár centire pontosan oda lépjen, ott álljon meg, ahol a lovas akarja.

Ez az elmélet. Nyilván a gyakorlatban ez nem teljesen így mûködik, de attól még van, ahol ezt tanítják.

na tessék, ez pl szószerint! de fejbõl ilyet nem tudok!
(a németem is ilyen, megértek sok mindet de megszólalni nem tudok)

Érdekes, én nem érzem ugyanezt, pedig te is írtál sokat már nekem... meg mások is.

hát nem igazán írtam neked bármi oylat amivel kioktattalak volna.
általában kérdezni szoktam, max véleményt kifejteni, de tanácsot adni azt pl soha.

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 12:00.

#1909 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:05

És én mivel oktattalak ki?

#1910 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:14

Mert így az edzõidet is leégeted.

Hát akkor nem kioktás hanem szimpla lenézés. mert ugye égõ kérdéseket teszek fel, és égetem magam meg az edzõimet is... hát én nem érzem így.
én tudom hol a helyem, mivel te vagy a tapasztaltabb lovas, pl nem szólok vissza, de a kölcsönös tiszteletet egyáltalán nem érzem. (na nem a tudásom miatt hanem mint ember)

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 12:16.

#1911 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:18

De már megint nem akarod érteni mire mondtam....
És a kérdésemre még mindig nem válaszoltál.

mert ugye égõ kérdéseket teszek fel, és égetem magam meg az edzõimet is...

Nem a kérdéseidre mondtam, hiszen az intelligens ember ismérve az, hogy kérdez.
Arra mondtam, amikor azon puffogtál hogy miért várjuk el, hogy "szakszavakat" használj, ahhoz, hogy megértsük mirõl beszélsz....

Edited by Saby, 2010 január 27. - 12:22.

#1912 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:28

Ugrásnál megfogásra, büntetésre feszítõzabla???? :confused: Ezt így mibõl sikerült leszûrni?

Szerintem abból, amit lát idõnként. De ez nem az õ hibája...
Tényleg rájátszotok néha egy kicsit az érzékenységére, meg a kifejezésmódjára, ami érthetõ is lehetne, ha az ember érteni akarná, persze azért meg lehet mondani, hogy azt nem teljesen így mondjuk, hanem amúgy, mert nem pont azt jelenti.

Tényleg sokszor az van, hogy az emberek oldalakon keresztül elvitatkoznak, miközben midenki ugyanarról beszél, csak jól esik a másikat lealázni.

Hát, ha a tegnap általam emlegetett úriember is eszerint lovagolt..... :kir: :kir: :kir:

:P

#1913 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:30

De már megint nem akarod érteni mire mondtam....
miért várjuk el, hogy "szakszavakat" használj, ahhoz, hogy megértsük mirõl beszélsz....

passz, nem az aktív szókincsem része.
elolvasom, felfogom, megértem, megpróbálom kivitelezni. edzõ mondja, megpróbálom végrehajtani.
de kiejteni, kimondani, leírni ezeket a szavakat nem szoktam. nem is szoktam ilyenekrõl beszélni.
hétköznapi beszélgetéseimnek nem része a vállán megy a ló, zárd le külsõ szárral stb...
attól függetlenül, hogy teljesen felfogom õket.
tisztára, mint a nyelvtudás aktív és passzív szókincse.(felsõfokú szöveget megértek, de élõszóban a nevemet elmondani se szeretem, ha kérdeznek)

nem oktatok, nem kell másnak elmagyaráznom õket, elég ha felfogom.

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 12:33.

#1914 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:34

már le se merem írni amire gondolok, elõbb gyors megkeresem egy szakkönyvben, hogy hogy is kell ezt szépen mondani! ha most leírnám, hogy hogy foglalkozom folyamatosan egy lóval akkor ott aztán egy mondatomban 5 szóba lehetne belekötni legalább. de pl nem hiszem hogy westernben belsõ csizmával a külsõ szárhoz hajtják folyamatosan a lovat. ha angolban se kell akkor a francba megint engem tanítanak sz*rul!!!

Szerintem keress meg egy jó western edzõt! ;) Akkor talán mondani és kérdezni is tudsz majd értelmeset! És ez megint nem bántás, csak nem ismered az adott stílust.
Ugyebár a western munkalovaglás, de ettõl még a lónak értenie kell, hogy mit tegyen!

#1915 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:37

Szerintem keress meg egy jó western edzõt! ;) Akkor talán mondani és kérdezni is tudsz majd értelmeset! És ez megint nem bántás, csak nem ismered az adott stílust.
Ugyebár a western munkalovaglás, de ettõl még a lónak értenie kell, hogy mit tegyen!

a westernt valóban nem ismerem, szóval lehet hogy hülyeségeket kérdezek! csak nem akartam a 20 könyv mellé egy 21-ediket a polcra, ráadásul valami olyanról, amit egyáltalán nem ismerek... szóval egy picit sem vagyok benne képben! de elõször meg kell szülessen az intenzív érdeklõdés bennem.

plusz kit tudsz ajánlani Bp-n, Bp körül? ;)

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 12:41.

#1916 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:40

Akkor azt még elmagyarázhatnád, hogy mivel oktattalak ki.

#1917 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:44

a westernt valóban nem ismerem, szóval lehet hogy hülyeségeket kérdezek! csak nem akartam a 20 könyv mellé egy 21-ediket a polcra, ráadásul valami olyanról, amit egyáltalán nem ismerek... szóval egy picit sem vagyok benne képben! de elõször meg kell szülessen az intenzív érdeklõdés bennem.

Rengeteg videó van fent pl a neten, azokban lehet gyönyörködni. De azt, hogy itt bármit is ki lehet vesézni... ugye nem gondolod komolyan?
Vajon ki lesz az, aki bármit is tökéletes részletességgel el fog magyarázni? Lehetetlen. És nincs is rá szükség, fõleg, ha gyakorlatban az okosodni vágyó úgysem fogja tudni kivitelezni, csak egy jó edzõvel.

plusz kit tudsz ajánlani Bp-n, Bp körül? ;)

Tudnom kéne ajánlani? ;)

#1918 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:49

Akkor azt még elmagyarázhatnád, hogy mivel oktattalak ki.

Bár utóbb azt írtad, hogy akkor szimpla lenézés. Miben is nézlek le?

#1919 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:54

P.ü.? :)

Edited by Merénylõ, 2010 január 27. - 12:54.

#1920 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 12:57

Nekem mindegy, hol jön a válasz, de nagyon szeretném tudni.