Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zalaiak

• Please log in to reply
2209 válasz a témához

#1881 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 8. - 13:59

Mackó, kukorica kimaradt Sziszka abrakjából, árpa/zab arányt is eltoltam a zab felé. Szûrõdés ma reggelre nem volt. Ellenben agyasodni fog a lány, gyanítom...

Mocsári lovak:

Megvan a nagy has oka. Aida azért növesztett nagy hasat, mert így fekve nagyobb felületen oszlik el, és kevésbé kell félnie, hogy szunyókálás közben elnyeli az ingoványos talaj. :dev:

Kinga, baromi jó a videó. :yeah: Az tûnt fel, hogy ügetéskor se zötyög annyira a kép. Most vagy te vagy nagyon ügyes, vagy Neno megy úgy, mint egy hintaló, mindenesetre jó lehet. :yeah: :D Korsós vágtára már beneveztehtnél. :D

Jól bevártak titeket a szarvasok. Szegények ott is biztos kergetik õket éjjel-nappal...

Sziszka ügyében döntésre jutottam, márc. végén ápr. elején fedeztetés. Apuka kiléte még nem fix, az biztos, hogy nori mén lesz. A csikó pedig saját célra "gyártódik". :)
Ma megnéztem Móczi apjának a teljesítménybírálati lapját, meg a ló képeit, bakker, ha nem Ausztria túlsó oldalán lenne, akkor vele fedeztetném Sziszkát, az fix. Kistermetû, filigrán, olyan igazi mindenes hidegvérûnek való mén, igen jó eredményekkel azon pontokban, ahol az igazi használati tulajdonságokat vizsgálják. (ja, és a tastéhez képest nagy buflák feje van, most már értem miért olyan Móczi amilyen :) )

#1882 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 8. - 19:35

Nem azért írtam ám Jámborról. Most már minden okés lesz vele.

Igen, már nagyon várom, hogy kerekedjen valamit, mert őszintén, nem szeretek ránézni. Sajnálom és olyan rossz érzés látni, hogy így néz ki.

Jól látod, ott a háttérben Aida lényegesen több vizet szorít ki a földből.

:kir:

A videó nagyon jó. Sarkantyúztam is a széket!

Köszönöm! :D Nenot akartad hajtani? :D

Kinga, baromi jó a videó. Az tűnt fel, hogy ügetéskor se zötyög annyira a kép. Most vagy te vagy nagyon ügyes, vagy Neno megy úgy, mint egy hintaló, mindenesetre jó lehet. :D Korsós vágtára már beneveztehtnél. :D

Jól bevártak titeket a szarvasok. Szegények ott is biztos kergetik őket éjjel-nappal...

Köszönöm! Egyébként szerintem a kettő között, mert Neno mozgása is elég takarékos, meg kifejlesztettem a technikát, hogy ne mozogjon annyira. :kir:

Sziszka ügyében döntésre jutottam, márc. végén ápr. elején fedeztetés. Apuka kiléte még nem fix, az biztos, hogy nori mén lesz. A csikó pedig saját célra "gyártódik". :)
Ma megnéztem Móczi apjának a teljesítménybírálati lapját, meg a ló képeit, bakker, ha nem Ausztria túlsó oldalán lenne, akkor vele fedeztetném Sziszkát, az fix. Kistermetű, filigrán, olyan igazi mindenes hidegvérűnek való mén, igen jó eredményekkel azon pontokban, ahol az igazi használati tulajdonságokat vizsgálják. (ja, és a tastéhez képest nagy buflák feje van, most már értem miért olyan Móczi amilyen :) )

Na, szuper! 5 ló? :eek: Lassan lovardát nyithatsz. :D

Nos, ma beoltották a lovakat. Mindez átlagosan hangzik, de közel sem volt az. :kir: Ugyanis senki nem volt itthon, az állatorvos pedig bejött az asszisztensével és ők rendezték el a lovakat, ketten. (Állatorvos nagyon közeli ismerős, szóval nyugodtan bejön és be is jöhet) Jámbor simán megvolt, tűrte, de Nenoval gondoltam, hogy gondok lesznek, csak ugye figyelmeztetni nem tudtuk őket. Neno ugyanis utálja az állatorvosokat és a szurikat is, a makacssága és az irdatlan k.öcsögsége pedig határozottan érvényesült. :dev: Az állatorvos elmondása alapján percekig, ha nem 10 percnél tovább kergetőztek, mire meg tudták fogni és beoltani, de gondolom a megfogás után az oltóanyag bejuttatása volt a nehezebb feladat. Hát, eddig is nekifutásból szoktuk oltani, hiába csavarjuk az orrát, fogjuk le, ha közeledik hozzá a tű, meg az idegen ember, ott kő kövön nem marad. :gm:

Ja, egyébként Neno tett róla, hogy még jobban elcsúfítsa magát. Nem tudom, hol akadt fenn ez a szerencsétlen, de jól elintézte az orrát (az nem vér, hanem Betadine). Mondanom sem kell, hogy míg lefertőtlenítettük és bekentük, több Betadine volt rajtunk, meg a földön, mint Nenon. :rolleyes:

Ma is voltunk terepen, ismét új útvonalakon, ismét videókkal, ha van rá érdeklődés, felteszem HD minőségben (a másikat is fel akarom tölteni HD-ben, mert abban csináltam, csak órákig tartott elmenteni és túl sok embernek kellett rövid idő alatt megmutatnom. :D ). Lassan csinálhatok egy "Barangoljuk be Zala megye dimbes-dombos erdeit" filmet :D

Edited by mi.kinga, 2013 március 8. - 19:38.

#1883 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 8. - 20:18

Boldogságos Nõnapot minden kedves topiktársnak! (Mivel csupa nõvel vagyok körülvéve :) )

Virtuális virág :)

#1884 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 8. - 20:34

Szerintem nem ártana ezeknek a lovaknak baleseti oktatást tartani. :rolleyes: Még mielõtt alkatrészeket is hagynak el. :D Stuszi! Nem konkrétan a kukoricára írtam, gondolom egyéni érzékenység, tolerancia bármelyikkel lehet. Kicsit korlátoztam a lovak széna fogyasztását. Egész nap elõttük van, de pazarolni nem tudnak. Ugyebár vannak a deszkaládák. Ciza profin kivitelezte a villányi széna kitúrását. Ezt egy darabig türelemmel, rászólással bírtam, aztán találtam a pajtában járókaoldalakat. Kb 20centis közökkel rácsozott. Tutin passzolnak mind a két szénázóba. Megpakolom 1-1 talicskányi szálassal, és rádobom a rácsokat. 2 hete használom, de még csak gereblyéznem sem kellett körülöttük, mert egy szál sem veszik kárba.

#1885 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 9. - 20:39

Köszönjük, Stuszi! :ang:

Na, feltöltöttem mind a két videót HD minõségben (majdnem fél napig tartott...), itt vannak a linkek: elsõ videó, második. (a HD kiválasztásához jobb oldalon alul a fogaskerékre kell kattintani és az 1080HD-t kiválasztani :) )

#1886 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 14:03

Mackó, ez király ötlet! Mondjuk az enyémek földrõl esznek (még) de már megvan a jó erõs akácdeszka a szénázóhoz. Most már csak egy járókát vagy kiságyat kellene kerítenem. Ismételten jók a videók! :yeah: Én is terveztem videózni a szombati terepezésünkkor, de nem jött össze. A terep elsõ felén folyamatosan hajtanom kellett a lovat, mert zombi üzemmódban közlekedett, és úgy nézett ki, mint a Sanyi nevû ló az "Indul a bakterház"-ban. A beiktatott legelészõs pihenõ után meg folyamatosan nyomnom kellett a féket, mert ment mint akinek az élete múlik rajta. Még egy jó kis bakolászós vágtát is levágott alattam, amikor megengedtem neki, hogy vágtázzon. Nem tudom milyen füvet legelhetett.... :rolleyes: De jó anyag az biztos, majd megyek oda kaszálni, és "Energy Bomb Hay" néven, kilós kiszerelésben árulom. :kir:

#1887 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 21:58

Mackó, ez király ötlet! Mondjuk az enyémek földrõl esznek (még) de már megvan a jó erõs akácdeszka a szénázóhoz. Most már csak egy járókát vagy kiságyat kellene kerítenem.

Külön felhívom a figyelmeteket a sebre!
Posted Image

Kinga! Jók a videók! Izomlázam is lett. :D

#1888 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 22:08

Na, nálunk is beüzemelõdött a járókás szénaadagoló. :yeah: A lovak egy emberként utálnak érte. :D

#1889 Panka21

Panka21

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 22:59

Lennétek szívesek kitölteni egy kérdõívet? Barátnõm szakdolgozatához kell, megkért, hogy tegyem fel ide. :)
Ez az.

#1890 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 12. - 9:02

Mackó, nagyon szépen begyógyult a seb. :yeah: Hitetlen, sztem lassan itt Zalában hiánycikk lesz a járóka. :) Panka, nekiálltam a kérdõívnek, de számomra néhol értelmezhetetlen, szóval minden jó szándékom ellenére feladtam. Majd írok magánba, mert vészesen közeledik a portya. Tegnap a lovak végre megkeresték legalább egy kis idõre a szénájukat. Sikerült ugyanis trágyát szénára bizniszelnem, úgyhogy boldog vagyok. Trágyától is megszabadulok, és még szénára se lesz gondom egy darabig. :yeah:

#1891 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 12. - 13:20

nem vok zalai,de kitöltöttem :-)

#1892 Panka21

Panka21

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 13. - 18:08

Köszönöm szépen a kitöltést is, a szándékot is ;) :)

#1893 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 14. - 19:25

Mackó, szépen begyógyult a seb! :yeah:

Megpróbáltam én is kitölteni, de a végén a kérdéseket néhol értelmetlennek találtam, az elején pedig olyan választ kellett kötelezően megjelölnöm, ami nem volt igaz, mivel nem volt más választási lehetőség. Így sajnálom, de inkább abbahagytam.

Nos, zalaiak, kellőképpen betemetett mindenkit a hó, vagy elfújt? Én legszívesebben szétrúgnám valakinek a hátsó felét, ha lenne valaki, akit hibáztathatnék az időjárás miatt. Az eget már lekáromkodtam, de többet nem tudok tenni. :rolleyes: :mad: Viszont marha nagy szerencsém volt, előbb végeztem a suliban, így haza tudtam jönni kocsival. Bár így is 1 órát álltunk a 75-ösön Bak és Baktüttös között, mivel a kamionoknak nehezükre esett a közlekedés, egy pedig keresztbe fordult az úton. Látni nagyon nem lehetett semmit, se utat, se előre, se sehova. Jelenleg a falu le van zárva, se ki-se be, ha kijutnánk, Rédics felé nem fordulhatunk, meg talán nem is tudnánk eljutni Bakig sem. Szégyen. :rolleyes: Évek óta ez megy, a 75-ösön nagyon gyakoriak a hóátfúvások, rengeteg baleset történt már emiatt és még mindig képtelenek kihúzni hófogó hálókat, pedig 2 sor is csökkentené a hóátfúvást. Hótolót sem sokat láttam, csak a KPM-es autók furikáztak fel-le. (Tudom, hiába tolja, úgyis hamar visszafújja, de ez nem kifogás)

A lovakkal is élmény dolgozni ilyenkor. Egész nap benn álltak az istállóban, délután kimentünk, hogy kicsit megmozgassuk őket. Az eredmény: Neno átszakította a villanypásztort és berohant az istállóba. Utánarohantam, elvertem, kizavartam az istállóból. Visszafelé úgy megindult a legelő felé, hogy két szalagot is átszakított és lerohant a legelő aljáig parádézva. Ahogy elértem, alaposan megcsapkodtam és felhajtottam, elkerítettem az istálló előtt egy részt villanypásztorral, bekapcsoltam. Neno orrát megcsípte a szalag, el akart futni, de a másik ott volt, nekiment, de gondolom az is megcsípte, aztán fújtatva-röfögve nézte a szalagot. Ma legszívesebben betöltöttem volna kolbásznak, olyan dühös voltam rá. Ha jobb idő lesz, eldöntöttem, hogy lekerítek neki egy kis részt, alaposan körbekerítem és úgy kapcsolom be a pásztort, hogy csípje rendesen, többször és ne tudjon elmenekülni. Akkor talán megtanulja a büdös dögje. :rolleyes: A gond az sajnos, hogy bátran tolja ki a fejét rajt, mivel a nagy üstökén, sörényé nem csíp át. Talán ha belevezetném a 220-at... :gm:

Egyébként ezt a rácsos megoldást én valamelyik Lovas Életben olvastam, csak ott olyan kicsi rácsközzel volt megoldva, hogy nemhogy szórni nem tudja, éppen hogy csipkedni tudja belőle a szénát kis adagokban, így nem fogy el gyorsan és egész nap elszórakozik vele. Nenonak jó lenne, de Jámbi esetében jelenleg minél többet kellene zabálnia belőle. Youtube-on is vannak jó megoldások, majd ha hazajön bátyám, lehet, hogy hegesztetek vele valamit. :D
Jelenleg Jámbinak is hasonlóan adjuk a kaját, mivel a kis k.öcsög hajlamos arra, hogy az egészet kitúrja az orrával, az aljáról csipegeti a finomabb falatokat és szépen körbesz.rja az etetőt, mivel lusta elmozdulni, így a kitúrt szénát is szépen beletapossa a kakába. Múltkor még láttam is, hogy lepisili, átfutott az agyamon, hogy a nyaka köré tekerem a vasvillát. :rolleyes:

Edited by mi.kinga, 2013 március 14. - 19:27.

#1894 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 14. - 20:16

Kinga! :D :dev: :gm: Valahol itt láttam a fórumon a drótkerítéses szénaetetõt, de olyat egyáltalán nem használnék. Bõven elég, hogy kivágni nem tudják a fejükkel. Érdekes, mert eddig nem jöttek rá, hogy ki lehet lökni, elég magas az etetõ. Annyira utálatos idõ van. :( A virágaim is... mi lesz velük. A héten villanyszerelés volt nálunk, és az én drága gyermekem az összes krókusz, hóvirág, tõzike virágját lecsipkedte harapófogóval. :huh: Jaaj :dev:

#1895 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 14. - 20:39

, elkerítettem az istálló elõtt egy részt villanypásztorral, bekapcsoltam,

Ha folyamatosan bekapcsolva tartanád, komolyabb tisztelettel tekintene a villanypásztorra. Nálam a legelõ az õsszel csak bálamadzaggal volt elválasztva a lucernától, mégis komolyan vették.

#1896 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 14. - 21:02

Tudja, hogy mikor nincs bekapcsolva. Folyamatosan pedig nem mindig tudjuk mûködtetni, mivel gyakran bujkálunk a szalagok között. Amióta itt van (lassan 4 éve) szinte folyamatosan, éjjel-nappal bekapcsolva tartottuk, volt idõ, hogy tisztelte, de amióta Nico, a notórius szalagszaggató idekerült, azóta ez a kis gyökér is rájött, hogy az nem is annyira bánt. Az üstökét és a sörényét nem tudja megcsípni, pedig elég erõs a rendszer. Volt olyan is, hogy a legelõn kívül zöldebb volt a fû, hiába volt bekapcsolva, 3x dugta ki úgy a fejét, hogy mind a 3x megcsapta és negyedszerre is próbálkozott. A legelõ, karám körüli pásztoron nem megy át, de amit mi kihúzunk, hogy elkerítsünk egy kis részt (pl. ahol mozgatjuk õket körben), azon simán átrobog, ha be van kapcsolva, ha nincs. Tegnap 4x ment át úgy rajt, hogy 3 soron volt kihúzva és bekapcsolva. Egyszerûen õ az a tipikus olyan ló, hogy lesz.rja azt a kis fájdalmat, ha utána szabadság van. De ma kapott bõven a csípésbõl, remélem ez kicsit visszavette a pofáját.

#1897 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 15. - 8:12

1. 3 soros villanypásztor jó megoldás lehet, és a középsõ legyen vastagabb drót. Az nyúlik, nem tudja úgy elszakítani- õzeknél szokták használni- közben meg jól megcsipkedi. A távolságot pedig meg tudod úgy csinálni, hogy át tudj bújni közötte. 2. nézzétek meg, jól van-e földelve a villany, mert lehet, hogy túl gyenge. 3. ha minden rendben, be kéne ruházni egy erõsebbe. :( Vagy vadkerítés.

#1898 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 18. - 14:23

Nem tudom ki hogy van, minket eléggé megviselt ez a márciusi tél. Lovakon 2 napig jégcsapok lógtak, boxok tetejét megbontotta a szél, halom cserép összetörve, szerencsétlenek 10 cm hóban ácsorogtak. Nekem sikerült jól megfáznom miközben próbáltam elviselhetõ körülményeket teremteni nekik. Vasárnap jó kis lovaglós idõ volt, de én épp csak annyira tudtam vonszolni magam, hogy ellássam õket. :mad: Nem tudom, hogy fogunk így felkészülni a nagy túrára. Kinga, nem féltek, hogy Jámbor belelép a raklapba? Enyémek még a talicskában is képesek hasra esni, olyan bénák néha. Engem Brúnó húzott fel megint, vasárnap elõször kirúgta a box hátulját, utána megint letépte az etetõtálja fülét. Mérgemben hozzávágtam a fánglit, természetesen erre besértõdött, és jól szétszórta az abrakját a boxban. Így folytatja, még a végén kolbász lesz belõle. A 3 másik lóval nincs annyi gond, mint vele egyedül. Elsõ lovam ide, elsõ lovam oda, néha sírni tudnék ha ránézek. Ja, vettem "jó" kis szénahálót, hátha lassabb evéstõl jobban hízik a gebéje. Egyrészt fél órát küzdöttem, hogy megrakjam szénával (valaki megmutathatná a technikát, mert pár alkalom után agyvérzéssel fognak elvinni), másrészt a "nagy" nak hirdetett hálóba kb. annyi széna fért, ami a póninak se elég éjjelre, harmadrészt mikor beakasztottam, a csikó rögtön rájött, milyen jó móka ebbõl enni, de a vén deg csak pislogott, hogy "ugye ez most valami vicc akar lenni?".

#1899 szandi054

szandi054

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 63 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 19:32

Én nagyon féltem hogy mi lesz Jámborral megint itt ez a hideg idõ, de egész jól átvészelte a havat , a nagy szelet, igazából nekik tök mindegy volt hogy milyen az idõjárás a lényeg csak legyen elég széna elõttük.... ha kitessékeltem õket az istállóból takarítás céljából vérig sértõdött mind a kettõ, de egy jó adag szénától megenyhültek :) És végre van látszata Jámbor hizlalásának mert , HÍZOTT!!!!! Ma a jó idõnek köszönhetõen egész délután kint voltunk Kingával , Jámbort legeltettem a ház elõtt, gyönyörû friss füvet csipegethetett. Jöttek a kamionok, dudált egy autó, Jámbor fel sem emelte a fejét. Kinga felment az emeletre és az erkélyrõl ledobta a kabátját :D Jámbortól úgy 2 méterre puffant... azért ettõl már megrezzent de a feje a földön maradt. Nem szívbajos... a fû mindenek felett :) Raklap: egyszer belelépett de rájött hogy ez így nem jó, kivette a lábát és evett tovább, azóta tudja hogy hova lehet és hova nem lehet a patákat rakosgatni... :kir: Jámbor borzasztó tanulékonynak és okosnak bizonyul... persze neki is megvannak a gyökér pillanatai... de nem kell többször szólnom neki ha valamit nem engedek meg , elég egyszer max kétszer de érti hogy nem szabad... pl: amikor kapja az abrakot , ( nem rögzített etetõje van a karózás miatt) kint beleöntöm az etetõ táljába, és úgy viszem be, amíg le nem teszem neki nem ehet bele... összesen kétszer szóltam rá hogy ne verje ki a kezembõl a tálat. Megvárja amíg leteszem a földre és utána rakja bele a fejét. Nyergeléshez nem kell kikötnöm, ahol ott hagytam ott is marad, lepucolom, nyergelek... és egy métert sem megy odébb.. Bárhol elvezetem... jön utánam mint egy kis pincsi... :) Lehet csak nekem nagy dolgok ezek, de ilyen nyugis és okos pacival még soha nem találkoztam :)

#1900 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 19. - 20:05

1. 3 soros villanypásztor jó megoldás lehet, és a középsõ legyen vastagabb drót.

Az nyúlik, nem tudja úgy elszakítani- õzeknél szokták használni- közben meg jól megcsipkedi. A távolságot pedig meg tudod úgy csinálni, hogy át tudj bújni közötte.
2. nézzétek meg, jól van-e földelve a villany, mert lehet, hogy túl gyenge.
3. ha minden rendben, be kéne ruházni egy erõsebbe. :( Vagy vadkerítés.

Köszönöm a tanácsokat, azóta rendesen tart tõle. Jámbor karózása miatt az istálló ablakaihoz kihúztunk egy szalagot, de nem volt áram alatt. Jámbor és Neno is hamar rájött, hogy ettõl nem kell félni, bátran nyúltak arra, nyomták le. Rákötöttük a mûködõ pásztorra, otthagytuk õket. Mire visszamentünk, mind a két tökkelütött messzirõl merte csak nézegetni a szalagot. Duplán kaptak szerintem a találkozásnál, mert ha hirtelen elvették a fejüket, nagy valószínûséggel vagy felül, vagy valahol az istálló adta a második pofont.

Nem tudom ki hogy van, minket eléggé megviselt ez a márciusi tél.
Lovakon 2 napig jégcsapok lógtak, boxok tetejét megbontotta a szél, halom cserép összetörve, szerencsétlenek 10 cm hóban ácsorogtak. Nekem sikerült jól megfáznom miközben próbáltam elviselhetõ körülményeket teremteni nekik. Vasárnap jó kis lovaglós idõ volt, de én épp csak annyira tudtam vonszolni magam, hogy ellássam õket. :mad: Nem tudom, hogy fogunk így felkészülni a nagy túrára.

Nem csak titeket. Remélem most már tényleg vége, meg az esõfelhõk is elhúzhatnának a ....ba. :rolleyes:
Jobbulást! Én is féltem, hogy a manduláim újra belobbannak ettõl a legelõs incidenstõl, de megúsztam.

Engem Brúnó húzott fel megint, vasárnap elõször kirúgta a box hátulját, utána megint letépte az etetõtálja fülét. Mérgemben hozzávágtam a fánglit, természetesen erre besértõdött, és jól szétszórta az abrakját a boxban. Így folytatja, még a végén kolbász lesz belõle. A 3 másik lóval nincs annyi gond, mint vele egyedül. Elsõ lovam ide, elsõ lovam oda, néha sírni tudnék ha ránézek.

Ohh, akkor én inkább meg sem szólalok Neno miatt. Rosszabb mint egy kisgyerek, de õt legalább meg lehet ütni. :gm:
Olyan bunkó, makacs, k.csög kis r.hadék, hogy egyszer utálom, aztán amikor jön néézdmilyencukivagyok nézéssel és billegeti az aprócska füleit... Nem lehet rá haragudni. :ang:
Ha kolbászt akarsz belõle, kicsit késõbb töltsd be, legyen több a húsa. :dev:

Viszont most ebben a hülye idõben ismét rengeteg szénát elpazaroltak, beletapostak a sárba és nem tudom mi lesz, mert 3 és fél bálának kellene kitartania még a következõ szezonig (mondjuk orbitálisan hatalmas bálák, a teherautóban, amiben eddig hozni szoktuk, két bála alig fért el, az egyik bõven kilógott, míg ezelõtt 3 simán elfért). Ahogy kiszámoltunk, május-június között fog elfogyni, de hiába lesz addigra új széna, ha az még legalább 1-2 hónapig nem etethetõ. Jámbi hizlalása rohamosan megcsappantotta a mennyiséget. :rolleyes: Új helyrõl meg nem szívesen hozatok, fõleg nem valami ismeretlentõl, mert olyan rémtörténeteket hallani... (mérgezõ növény a szénában, a belseje rohad, kritikán aluli minõség, etc.) Nincs valakinek pár felesleges bálája nem túl horror áron? :D

Nos igen, Szandi leírta már, de egyébként én sem találkoztam még soha ilyen jófej lóval, mint Jámbi. Stuszi, írtad valamikor, hogy próbáljuk ki, hogy sok abrakkal - nem megerõltetõ mozgással marad-e "jámbor". Jelentem, marad. :dev: Persze ha úgy van, rá is rá tör a vad musztáng életérzés, de amúgy szupernyugodt.

Ja, Nenonak elkezdtem adni egy marék zabot, meg lenmagot, hogy szép fényes legyen a szõre, meg könnyebben dobja le a kabátját (már most iszonyatosan dobja). Aha, ahogy én elképzeltem. :rolleyes: Kb. egy hétig kapta, már a 4.-5. napon nem lehetett vele bírni, annyira bökte a nagy hátsóját a zab. Hihetetlenül bunkó lett, még bunkóbb, mint amúgy, pedig azt nehéz überelni. Úgyhogy mondtam, hogy inkább legyen kevésbé fényes szõre, de én egy szem zabot nem adok neki :D Eddig is megoldotta a vedlést, nyáron meg tavasszal szikrázó arany szõre volt.

#1901 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 0:01

Stuszi! Hajrá szénaháló! :D Esetleg valamilyen dróthenger sem lenne rossz megoldás. Azt fentrõl tudnád pakolni, a ló meg az oldalából húzgálná a szénát. Nem tudom, hogy a betonháló mennyire tekerhetõ hengerré, de az elég stabil, a falhoz pedig pár ponton rögzíthetõ. Bele sem tud lépni, ha kisebbek a közök.

#1902 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 14:47

És végre van látszata Jámbor hizlalásának mert , HÍZOTT!!!!!

:yeah: Majd jön a legelõs szezon, és szépen kigömbölyödik.

Raklap: egyszer belelépett de rájött hogy ez így nem jó, kivette a lábát és evett tovább, azóta tudja hogy hova lehet és hova nem lehet a patákat rakosgatni...

Nem is így gondoltam, hanem amikor vmitõl megijed, és nem nézi merre, csak nekiindul. Enyémek tudnak ilyet csinálni... Egyik elkezdi a mûbalhét, erre a többi õrült menekülésbe kezd.

Megvárja amíg leteszem a földre és utána rakja bele a fejét.

Mondjuk jólnevelt ló ezt csinálja, még Móczit is sikerült erre szoktatnom. Igaz párszor képen kellett töröljem a fánglival... :gm:

Nyergeléshez nem kell kikötnöm, ahol ott hagytam ott is marad, lepucolom, nyergelek... és egy métert sem megy odébb.

Na ezt viszont irigylem. Ilyet nálunk csak a póni tud. Mondjuk õt a gyerek párszor a fülénél fogva húzta vissza... :rolleyes:

Jobbulást!

Köszi! Már egész jól vagyok, csak nyelni ne kéne...

Ha kolbászt akarsz belõle, kicsit késõbb töltsd be, legyen több a húsa. devil.gif

:P

3 és fél bálának kellene kitartania még a következõ szezonig ...
Ahogy kiszámoltunk, május-június között fog elfogyni, de hiába lesz addigra új széna, ha az még legalább 1-2 hónapig nem etethetõ.

Kb egy hónap múlva már tudnak legelni vagy nem? Akkor azért kevesebb széna kell majd.
Amúgy ezt a hónapokat kivárós dolgot nem értem. Ha karbantartott a kaszáló, akkor mérgezõ cucc nem lehet benne. Én simán etetem velük a frissen kaszáltat is, az se más mintha 2-3 napig szárad aztán megy a bálába. De a kint szárítottat is hordom haza ömlesztve és kapják úgy ahogy van. Se enyémeknek, se haverénak nem lett baja eddig tõle.

Amúgy sztem 1 hónap múlva lesz bála olcsóbban is mint most, mert páran elszálltak az árral, és kezd majd rájuk rohadni.

Úgyhogy mondtam, hogy inkább legyen kevésbé fényes szõre, de én egy szem zabot nem adok neki

Korpa+lenmag?

Mackó, a betonháló jól hajlítjató, gondoltam már rá, de alacsonyra azt se lehet tenni, mert viszonylag könnyen görbül, és be tudja gyömöszölni a patáját. Márpedig ha be tudja, akkor be is fogja. Mert a lu már csak ilyen... :rolleyes:
Ja nem is meséltem, enyémeknek sikerült a régi birkaól maradványát is magukra dönteniük...

#1903 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 20. - 20:26

Ja nem is meséltem, enyémeknek sikerült a régi birkaól maradványát is magukra dönteniük...

BoncoLók! :D

A betonhálóval kapcsolatban csak agyalok ám, ahogy eszembe jut valami. Esetleg hegeszteni a sarokba egy fixebb rácsot. Hosszabb távra lehet meg is érné.

Kinga! Nyithatnátok egy rehabilitációs központot is, olyan profik lesztek a kíméletes hizlalásban. Ha minden nap mozgatjátok, akkor meg fõleg jó eredmény. :yeah:

Én legjobban azt utálom, amikor tolom a talicskával a szénát, és nem képesek kivárni azt a fél percet, amíg bepakolom az etetõkbe. Természetesen az éhhalál szélén már a talicskáról kell enni. Persze úgy húzza ki, hogy boruljon a fele. Kiokosítottam õket, elég csak csúnyán néznem, vagy rájuk szólni némi kísérõszöveggel. Aida látványosan besértõdik.
Az meg a másik, amikor szintén manõverezek a talicskával, a ló útban van... rászólok, de még betölt a rendszere, majd körülnéz, hogy tuti neki szólok-e, ezután pedig benézi az útvonalat. Végre nagy kegyesen elindul... elõször felém akarna, mert máshol nincsen hely. :rolleyes: :D Agyrém. :D

#1904 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 22. - 9:21

Az meg a másik, amikor szintén manõverezek a talicskával, a ló útban van... rászólok, de még betölt a rendszere, majd körülnéz, hogy tuti neki szólok-e, ezután pedig benézi az útvonalat. Végre nagy kegyesen elindul... elõször felém akarna, mert máshol nincsen hely. :rolleyes: :D Agyrém. :D

Ez jó. :D Lehet, hogy egy szoftverfrissítés rájukférne. :dev:

Amúgy enyémek is ilyenek. Csak õk nem felém indulnak el, hanem át akarnak gyalogolni a talicskán. Ez leginkább Sziaszka specialitása. Õ tényleg romboLó. A csikó meg elõszeretettel áll be a talicska 2 fogója közé, persze kitolatni már nem tud, csak toporog nagy forgó szemekkel.
De a kedvencem az, amikor rakom be nekik a boxba a szénát az ajtó fölött, és persze az éhhalál szélén rögtön nekiesnek. Olyankor elõször megböki a villa, utána kap egy maflást a deszkázattól, ahogy felkapja a fejét.

Ez a rácsos dolog régóta megfontolás tárgya, de annyi minden más elmaradás van, hogy egy darabig még tuti nem lesz rá idõ. :(

ui: tegnap megnéztem az elõrejelzést, és elsírtam magam. 3 bálányi szénám van, az se a legjobb minõségû. Reméltem, hogy 2-3 hét múlva már legelhetnek. De ilyen idõben a fû se nõ. :mad:

#1905 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 22. - 11:20

szénaháló-rakás mesterfokon... Végy egy üres hordót,tedd bele a hálót (úgy,mint amikor kesztyűbe vagy zokniba bújsz),a karimánál hajtsd le (mint a zokni szárát),kösd meg az összehúzó zsinórjával,s már tömheted is.ha nincs hordó,jó bármi,ami elég nagy,s hengeres.mi régen papírhordóval csináltuk.műanyaggal nehézkes,mert annak válla van, s a szája szűkebb mint a hordó maga, nem lehet kirángatni belőle,ha már megtömted

Edited by börni, 2013 március 22. - 11:21.

#1906 szandi054

szandi054

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 63 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 23. - 17:17

Jámbor ma 4 hónapja hogy itt van velünk. Amikor tervbe lett véve, gondoltam majd akkor elhiszem ezt az egészet ha itt áll az istállóban. :) Aztán amikor mentünk lovat nézni már éreztem hogy ennek fele sem tréfa. És jött Jámbor. Hihetetlen volt számomra, hogy õ az enyém... még akkor is nehezen fogtam fel amikor benéztem az istállóba és ott állt :kir: 4 hónap alatt kiderült hogy karórágó, túl vagyunk egy kólikán, olyan gebe lett hogy kétdimenziós... de ennek ellenére is örülök hogy õ lett a kiválasztott, mert nagyon sok boldog pillanatot adott nekünk. :ang:

#1907 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 23. - 19:43

Na ezt viszont irigylem. Ilyet nálunk csak a póni tud. Mondjuk õt a gyerek párszor a fülénél fogva húzta vissza... :rolleyes:

Én is ezt irigylem :D Nenot ha olyan kedve van, lehet kikötés nélkül pucolgatni, de ha éppen mindenbaja van (és ez a gyakoribb...) akkor bizisten nem állítja meg semmi, mehetek én utána kefével, csakazértis elmegy. :rolleyes:

Kb egy hónap múlva már tudnak legelni vagy nem? Akkor azért kevesebb széna kell majd.
Amúgy ezt a hónapokat kivárós dolgot nem értem. Ha karbantartott a kaszáló, akkor mérgezõ cucc nem lehet benne. Én simán etetem velük a frissen kaszáltat is, az se más mintha 2-3 napig szárad aztán megy a bálába. De a kint szárítottat is hordom haza ömlesztve és kapják úgy ahogy van. Se enyémeknek, se haverénak nem lett baja eddig tõle.

Tudnak, sõt, már most is tudnak. Annyira örülök, még régebben is nézegettem a szomszédban, hogy micsoda vastag, dús, szuper fû van, de jó lenne nekik... Aztán megengedték, hogy legeltessük ott (voltak tehenek, akik még Neno érkezése elõtt a mi területünkön voltak kikötve legelve, meg elég jó viszonyban vagyunk velük), így bekerítettük, így délelõtt és délután ott legelésztek. Már több mint egy hete szoktatjuk õket a fûhöz, már 2-3 órát is legeltetjük, de egész délután azért még nem hagyjuk ott.
Nincsen mérgezõ növény a kaszálón, rendben tartott, trágyázott, fogasolt, szóval tökéletes minõségû, de úgy tudom, hogy a bebálázott szénának még kell pár hónap, amíg összeérik. Mindegy, mi sohasem etettünk friss szénabálát és továbbra sem fogunk, fõleg érzékeny bélrendszerû Jámborunk miatt. Maximum 1-2-t veszünk, április-májustól már úgy is sokkal kevesebb szénát kapnak, akkor már mehetnek a legelõre.

Kinga! Nyithatnátok egy rehabilitációs központot is, olyan profik lesztek a kíméletes hizlalásban. Ha minden nap mozgatjátok, akkor meg fõleg jó eredmény. :yeah:

Hát, belejövünk, de úgy érzem, hogy igazán csak a fû fog sokat dobni Jámbin, meg a kellemes tavaszi napsütés.

Én legjobban azt utálom, amikor tolom a talicskával a szénát, és nem képesek kivárni azt a fél percet, amíg bepakolom az etetõkbe. Természetesen az éhhalál szélén már a talicskáról kell enni. Persze úgy húzza ki, hogy boruljon a fele. Kiokosítottam õket, elég csak csúnyán néznem, vagy rájuk szólni némi kísérõszöveggel. Aida látványosan besértõdik.

:kir: :kir: Ilyen nálunk is van, hát, bizonyára már elavult a rendszerük, Neno is 10 éves múlt. :kir:

De a kedvencem az, amikor rakom be nekik a boxba a szénát az ajtó fölött, és persze az éhhalál szélén rögtön nekiesnek. Olyankor elõször megböki a villa, utána kap egy maflást a deszkázattól, ahogy felkapja a fejét.

Ó, ezt meg a legjobban utálom. :rolleyes: Neno szokása, hogy a villáról akarja leenni a szénát, mert persze már 3 hete nem evett és õ is ugyanígy felveti a fejét, ha szerencséje van és kinn van, akkor csak megböki, hátraugrik egy métert, mozgatja a püttyét ide-oda, hogy áu. Ha meg nem, akkor õ is kap egyet az istállótól.

Ja, ma olyan jó nap volt. :ang: Jámbiékat figyeltük, ahogy legelésztek, kicsomagoltuk a takaróból Jámbit és rendesen kezd telni a háta is. :ang: Azután futtattuk kicsit õket, hát, Jámbi úgy ugrált, mint egy kecske. :kir: Imádom ahogy bakol, kicsit olyan fûrészbak mozgása van olyankor. :kir: Aztán lehajtottuk a legelõre, majd fel, szerintem jól esett nekik ez a kis futkozás, Jámbi akkorát bakolt (de lassított felvétel módban), hogy majdnem állba rúgta Nenot. :gm:

#1908 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 13:11

Börni, köszi a tippet, kipróbálom ahogy lesz egy üres hordóm. :) Kinga irigyellek titeket, az enyémek ahogy elnézem a mostani állapotokat, még legalább 1 hónapig száraz kaján fognak élni. :( Pontosabban nedves kaján, mert lassan minden el/át/fel ázik... :mad:

#1909 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 13:42

Szénahálóhoz. Karácsony elõtt a fenyõ csomagolására használnak egy tölcséres csövet. Azzal ipari tempóban tölthetõ.

#1910 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 19:33

Kinga irigyellek titeket, az enyémek ahogy elnézem a mostani állapotokat, még legalább 1 hónapig száraz kaján fognak élni. :( Pontosabban nedves kaján, mert lassan minden el/át/fel ázik... :mad:

Hát, most itt sem fognak sokáig zöldet enni, mire ez a sok &#@...... hó ( :mad: :mad: :mad: :mad: ) elolvad, plusz még jön rá az esõ, amit mondanak, nem fogjuk õket ráengedni, mert csak összetapossák. Elmehet már a p....ba ez a rohadék idõjárás!!!!! :mad: :mad: Március 25.-e van és ESIK A HÓ!!! :mad: Tavaly ilyenkor már Skóciában voltam, innét, a 20on fokokból mentem és vittem oda is a jó idõt. Amikor ott voltam, még 24 fokot is mértek, azóta is emleget Philip (a fõnök), hogy micsoda jó idõt vittem! :kir:

Aztán, képek:
Szarvas (vagy õz?! fogalmam sincs) csorda vonult végig a szántóföldön.
Posted Image
Posted Image

Ami persze nem csak minket varázsolt el. :kir:
Posted Image

Szombaton meg lettek körmölve, Neno meglepõen nyugodtan tûrte, pedig õ az aki utál sokáig egy helyben maradni, fõleg 3 lábon. Jámbi kicsit izgett mozgott, fõleg a mellsõ lábainál. Aztán, mivel hatalmas sár van az istállónál (ilyen idõben soha nem fog felszáradni), ezért az istállótól távol, egy szárazabb ponton hoztuk õket elõre, hogy ne legyen annyira sáros a patájuk. Hát, a szomszédban a fekete kanca, végig, kb. 5 percenként nyerített, hogy hol vannak Nenoék... Ma pedig amikor kihajtottuk Jámbiékat mozogni, a kanca meglátta, nyerített, Jámbi vissza, a kanca vissza, Jámbi megint vissza. :kir: Úgyhogy szerelmet érzünk a levegõben. :gm:

#1911 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 19:43

Robi, köszi a tippet neked is, cimbora fenyõzik, kölcsönkérem tõle, ilyenkor úgyse használja. :) Kinga, ha megnyugtat kb ezt érzem én is... Amúgy a fotón szarvasok vannak. :) A fejüket nézd, arról a legkönnyebb felismerni messzirõl. Ja, és sok szarvas együtt az a szarvasrudli. Bocs, de mi azt szoktuk mondani, hogy szarva meg csordája a tehénnek van. :D Ez a Neno-s.gg naggyon durva! :D Sziszka elbújhat mellette, pedig neki is jó nagy sejhaja van. :)

#1912 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 19:52

Kinga! Stírölik a csajokat? :D Kár, hogy nem egy fajba tartoznak. :gm: Nekem is a tököm tele az idõjárással. :mad: Szerencsére a lovak téli szõre még rajtuk van, köszönhetõ az elõzõleg magukra panírozott sárnak, és annak, hogy nem pucoltam meg õket. :gm: Szénánk nekünk is fogyóban, vagyis csak az itthoni. Érdekes lesz hozni ilyen idõben, pedig a héten biztosan kell. Szegény madarak. Már egyáltalán nem is készültem nekik kajával, csak maradék volt. Nagyon keresik. Szandi! Észre sem fogod venni mennyire megy az idõ. Nekem is úgy tûnik, hogy szinte tegnap hoztuk Aidát. Aztán tessék, eltelt már 3 év.

#1913 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 20:03

Robi, köszi a tippet neked is, cimbora fenyõzik, kölcsönkérem tõle, ilyenkor úgyse használja. :)

Kinga, ha megnyugtat kb ezt érzem én is...

Amúgy a fotón szarvasok vannak. :) A fejüket nézd, arról a legkönnyebb felismerni messzirõl. Ja, és sok szarvas együtt az a szarvasrudli. Bocs, de mi azt szoktuk mondani, hogy szarva meg csordája a tehénnek van. :D

Ez a Neno-s.gg naggyon durva! :D Sziszka elbújhat mellette, pedig neki is jó nagy sejhaja van. :)

Rudli? Atyaég, még sosem hallottam. Nembaj, ma már ezért érdemes volt felkelni, ha másért nem is! :kir: Jóvanna, laikus vagyok, nekem a szarvas után a "csorda" a megfelelõ gyûjtõfogalom. :D
Hej, Nenonak szép, kerek ( :gm: ) formás hátsója van, kikérem magamnak! :kir: Pedig most nem is hízott meg annyira, mint amennyire szokott télen.

Kinga! Stírölik a csajokat? :D Kár, hogy nem egy fajba tartoznak. :gm:

Nekem is a tököm tele az idõjárással. :mad: Szerencsére a lovak téli szõre még rajtuk van, köszönhetõ az elõzõleg magukra panírozott sárnak, és annak, hogy nem pucoltam meg õket. :gm:
Szénánk nekünk is fogyóban, vagyis csak az itthoni. Érdekes lesz hozni ilyen idõben, pedig a héten biztosan kell.

Szegény madarak. Már egyáltalán nem is készültem nekik kajával, csak maradék volt. Nagyon keresik.

Szandi! Észre sem fogod venni mennyire megy az idõ. Nekem is úgy tûnik, hogy szinte tegnap hoztuk Aidát. Aztán tessék, eltelt már 3 év.

A szomszédban lévõk már unalmasak! :D
Neno brutálisan vedlik, már most állandóan szedegetem ki a számból a szõröket, meg a furminátor is elfullad használatkor.

Na igen, repül az idõ rendesen. Neno idén lesz 4 éve, hogy hozzánk került. :huh:

#1914 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 21:37

Nekem is a tököm tele az idõjárással. :mad: Szerencsére a lovak téli szõre még rajtuk van, köszönhetõ az elõzõleg magukra panírozott sárnak, és annak, hogy nem pucoltam meg õket. :gm:
Szénánk nekünk is fogyóban, vagyis csak az itthoni. Érdekes lesz hozni ilyen idõben, pedig a héten biztosan kell.

Szegény madarak. Már egyáltalán nem is készültem nekik kajával, csak maradék volt. Nagyon keresik.

Szandi! Észre sem fogod venni mennyire megy az idõ. Nekem is úgy tûnik, hogy szinte tegnap hoztuk Aidát. Aztán tessék, eltelt már 3 év.

Mackó, akkor a tieid nem is vedlenek igazán. Enyémekrõl még futás közben is ömlik a bunda. Valamelyik nap megyek hátra a karámba, hát átok két nagy hófehér foltot a sárban. Odamentem megnézni mi az, hát Öcsike meghempergett, és kb 2 négyzetméteren fél centi vastagon állt a szõr... Ja és móczi is leszokott a többiek vakargatásáról, mert valamelyik nap odament Sziszkához, megvakargatta, utána fancsali képpel percekig "köpködte" a szõrt. :dev:

Nálunk a madarak simán bejárnak a lovakhoz meg a fatárolóba ahol az abrakot tárolom/roppantom. Szépen kiszemezgetik lagalább a bazaltzúzalék közül a szétszóródott szemeket. A fenyõfáink roskadoznak a madaraktól, legalább 200 volt it délután.

Ja, repül az idõ, nemrég Brúnó egyedül ácsorgott a karámban, most meg négy ló röhög reggelente.

Rudli? Atyaég, még sosem hallottam. Nembaj, ma már ezért érdemes volt felkelni, ha másért nem is! kiraly.gif Jóvanna, laikus vagyok, nekem a szarvas után a "csorda" a megfelelõ gyûjtõfogalom.

Nem kioktatni akartalak ám! Csak szakmai ártalom. De örülök, hogy újat mondhattam. :D

Hej, Nenonak szép, kerek ( gmano.gif ) formás hátsója van, kikérem magamnak!

1000 bocs. :D Amúgy nekem bejön, se nõbõl se lóból nem esetem a örgõ csontú. :)

Neno brutálisan vedlik, már most állandóan szedegetem ki a számból a szõröket...

Húúú, de maga labda! :dev: :D :gm: :kir:

#1915 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 21:56

Mackó, akkor a tieid nem is vedlenek igazán.

Dehogynem! Csimbókokban lóg rajtuk a szõr, de a sár még mindig tartja. Amúgy nem tapizom õket. :gm:
Egyik nap Aida lefeküdt az beállóban, pont egy kakakupacra. Amikor felkelt nem is látszott a kaka, csak egy nagy fehér kupac. :D

#1916 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 21:59

Ja és móczi is leszokott a többiek vakargatásáról, mert valamelyik nap odament Sziszkához, megvakargatta, utána fancsali képpel percekig "köpködte" a szõrt. :dev:

Még tavaly Nico és Neno is ugyanígy köpködték a szõrcsomókat, vicces volt :gm:

Nálunk a madarak simán bejárnak a lovakhoz meg a fatárolóba ahol az abrakot tárolom/roppantom. Szépen kiszemezgetik lagalább a bazaltzúzalék közül a szétszóródott szemeket. A fenyõfáink roskadoznak a madaraktól, legalább 200 volt it délután.

Erre is rengeteg van, búbos bankák, cinkék, verebek és mint utóbb megtudtam ( :D ), citromsármányok, csivitelnek, de egyre pofátlanabbak, már az istállóba is bemennek. Sajnálom õket nagyon, gondolom õk sem erre az idõre készültek ilyenkor, a téli csemegéjük pedig elfogyott, fene se gondolta volna, hogy ilyen idõ lesz... Amint tudok, veszek nekik kis golyócskákat, faggyú az van kinn, azt is szokták csipegetni. Meg a lókakából az értékes zabot, meg egyéb alkatrészeket.

Nem kioktatni akartalak ám! Csak szakmai ártalom. De örülök, hogy újat mondhattam. :D

Elhiszem :D

1000 bocs. :D Amúgy nekem bejön, se nõbõl se lóból nem esetem a örgõ csontú. :)

Semmi gond, Nenot nem zavarja, õ így is nagyon vonzó és tudja is magáról! A feneke pedig a szexepilje. :kir: Amúgy én sem szeretem, az a jó, ha husis. :D Jó ránézni, gyúrogatni meg még jobb, Neno fenekének mozgásától meg egyenesen odavagyok. :kir: Na jó, asszem ideje aludni...

Húúú, de maga labda! :dev: :D :gm: :kir:

Na jó, valószínûleg este van már, meg kicsit szõke is vagyok, de ez nem akar leesni. :kir:

#1917 szandi054

szandi054

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 63 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 22:20

Nenoról ömlik a szõr, Jámbor meg épp hogy, nem erõlteti a kabát ledobását, különben is utálja a havat. Nálunk is nagyon sok a madár fõleg , hogy Kinga eteti õket így nagyon sok ideszokott ( a jólét vonza õket :gm: ) cinke, rengeteg veréb, van rigónk, a szép sárga citromsármány (köszi Mackó :ang: ) meg a kereplõ hangú fenyõrigó, búbos banka , vörösbegy ( aki szívrohamot okozott , mikor berepült az istállóba és nem zavartatta magát turkált a kakiba... mindig attól félek ijedtében nekem repül :D ) A szarvasok amiket Kinga fényképezett heti rendszerességgel jelennek meg itt a szántóföldön. Jámbor igen kedveli õket, jó hogy nem nyerít nekik :D Amikor az erdõ szélén sétáltunk , és elfutott 4 gyönyörû szarvas csak pár méterre tõlünk, Jámbor nem megijedt inkább elindult feléjük... Jah, igen a szomszéd kanca lassan bereked annyit visít. Azóta , hogy Kingával a közelben legeltettünk kicsit, és Jámbit oda engedtem közel , egy villanypásztor választotta el õket. A kanca nagyon kíváncsi volt, Jámbi meg hatalmas szemekkel " uram isten mekkora nõszemély..." és elhúzódott , aztán inkább el is hoztam onnan. Azt hiszem szerelem van a levegõben.... de csak az egyik félnél :kir:

#1918 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 22:26

Jó ránézni, gyúrogatni meg még jobb, Neno fenekének mozgásától meg egyenesen odavagyok. :kir: Na jó, asszem ideje aludni...

Na jó, valószínûleg este van már, meg kicsit szõke is vagyok, de ez nem akar leesni. :kir:

Öööö, az elsõre nem mondok semmit. :)

A másikra: írhattam VOLNA, hogy ne ló módjára vakargasd, ha kefével csinálod nem kell köpködni annyit. :)
Vagy: ha nem nõbõl lennél, talán kibírnád beszéd nélkül (ergo csukott szájjal) azt az idõt amíg pucolod, és nem menne tele a szád. :dev:

De én ilyeneket természetesen nem írok, mert még a végén a vasvilla lesz az elsõ amivel közelebbi ismeretséget kötök, amikor megyek azért a maccsért. :D

#1919 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 26. - 3:05

"... írhattam VOLNA, hogy... vagy..." Ha leírtad volna és elolvastam volna, leírhatnám, hogy ezek nem területfüggõ dolgok. Valószínûleg belülrõl fakad.

#1920 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 31. - 20:05

Na, az elõzményekre inkább nem mondok semmit. :kir:

Zalaiak, elmosott mindenkit az esõ? Hihetetlen hülye idõ van, ma egyszer a hó szakadt hatalmas pelyhekben, utána meg az esõ. A rokonokhoz menet rengeteg elöntött szántóföldet/mezõt láttunk, hömpölygött a víz az árokban, sõt, még az utat is elöntötte kb. 15-20 cm magasságban... Most már aztán igazán vége lehetne, eleget szenvedtünk ebben az idõben! :rolleyes:

Ja, Stuszi, kérdezted, hogy hogyan csinálom, hogy Neno sörénye mindig fehér a képeken. Hát tessék, ezt tényleg nem én csináltam! :kir: Pedig a képen is látszik, hogy még hempergett is! Valszeg lemosta az esõ. A farkát is kirakhatná néha egy kis mosásra. :gm: