Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1841 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 18:02

A lovas nem "marad úgy", mint a grimasz. :D Nem lesz nyitott ülése. Nekem sincs semmi bajom a flegmatikusabb lovak elõrelovaglásával, sõt. Nem abban a pozícióban ül, ez igaz. Nem is az a dolga szõrén, hogy lovagolni tanuljon, hanem, hogy egyensúlyt szerezzen, ami a lovaglástanulás egyik legfontosabb része. Nem hiszem, hogy hibákat szedne fel, szerintem nagyon sok hibát lehet vele javítani. Sõt, nagyon sok hiba, ami nyeregben esetleg már nem is látszik, szõrén rögtön elõjön. Jobb helyeken a kezdõ lovast voltizsálni tanítják elõször, nem véletlenül. Szerk.: nekik sem marad késõbb spiccben a lábuk. Nyeregben, kengyel nélkül lehet csalni, kapaszkodni térddel. Szõrén csak korlátozott ideig. :gm: Akkor ugrasson szõrén, ha úgy érzi, hogy menni fog. Én eddig még csak olyat láttam, hogy aki megtanult szõrén ülni, annak az ülésén ez sokat javított.

Edited by Gisari, 2010 január 26. - 18:05.

#1842 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 18:08

Ez még mindig a Zablák topik...

#1843 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 18:14

Jah, csak tökjó nyitott ülésed lesz és majd egy flegmatikusabb ló elõrelovaglásánál gondban leszel... :rolleyes: Szõrén általában csak lötyög az ember, nem tudsz odazárni korrektül, nem abban a pozícióban ülsz, csomó üléshibát fel lehet szedni, én nem nagyon ajánlanám kezdõbb lovasnak. Akkor inkább többet lovagoljon kengyel nélkül, szerintem az hasznosabb.
Meg, aki nem tud nyeregben ugrani az ne ugorjon szõrén, mert perec lesz a vége és végén még elveszi a saját meg a lova kedvét is. Szerintem szõrén lovagolni eleve totálisan más világ, egészen más technikát kíván.

Ha jol tudom ülés javitás,egyensuly fejlesztés re lettek irva a tanácsok,nem ugratás tanulására. Gisari teljesen jot irt ki is hangsulyozta a szörén lovaglás dolgát. Ha a csikosokat nézem szerintem igen jol lovagolnak,ful vágtában is és elég sok flegmatikus lovon.A tanuloknak szerintem is jot tesz ha szörén lötyögnek kicsit,de ahogy Gisari irta se a lo se az ember szempontjábol nem kell tulzásba vinni. ;)

#1844 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 20:54

Tehát: Filly rendbe tette a dolgot,nem gimnasztikai sor hanem be-ki -röl van szo! a másik ,hogy nem az ugratásrol szol ezért az ülés se olyan. Ugy gondolom jobban nemtudom leirni,: tehát egyenes hát,és a derékkal lábbal kiegyensulyozni magad,nem rá dölni a lora. Nem szabályosan ugratni kell tanulni hanem az a célja ennek a gyakorlatnak hogy olyan alapot adjon"egyensuly"amivel akár egy kisebb bakolást is kilehet majd ülni. :)
lehet a Caprilli elõtti idõkre gondoltak biggrin.gif

igen erre a tartásra gondoltam!

polanyi a be-ki a gimnasztikai sor része, egyik tipusa, eleme stb... tehát ha be-kirõl van szó akkor gimnasztikai sorrol van szó, nem minden rovar bogár de minden bogár rovar, ugye. :D

hát a szõrén lovaglással egyensúlyt lehet elsõsorban csinálni, és az a megfigyelésem, hogy aki szõrén kezdte annak ha vannak is üléshibái, sokkal könnyebben korrigálhatóak, mivel van egyensúlya, ezért jobban tud figyelni a többi dologra. ezzel szemben akinek nincs, annak pont kialakulhatnak maradandó hibák. de tény és való, hogy nem teljesen kezdõknek tesz leginkább jót. én volt hogy 2 hétig csak szõrén lovagoltam 1-1 lovat és semmit nem rontott az ülésemen. másrészt pl martörés v hevedertörés esetén lehet a lovat szõrén lovagolni, és így nem esik ki annyira a munkából adott esetben. a hátának meg akkor árt ha az ember nagyon pattog, de szörén akkor már ugyis borulás van elég hamar, míg ha pl az embernek van nyerge és kengyele ugy orákig tudja tönkrepattogni a lova hátát.... szoval szerintem mindenképpen hasznos.

#1845 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 21:04

Ha jol tudom ülés javitás,egyensuly fejlesztés re lettek irva a tanácsok,nem ugratás tanulására. Gisari teljesen jot irt ki is hangsulyozta a szörén lovaglás dolgát. Ha a csikosokat nézem szerintem igen jol lovagolnak,ful vágtában is és elég sok flegmatikus lovon.A tanuloknak szerintem is jot tesz ha szörén lötyögnek kicsit,de ahogy Gisari irta se a lo se az ember szempontjábol nem kell tulzásba vinni. ;)

Mivel szemlátomást érted, lécci magyarázd már el nekem a flegmatikus ló problémáját, mert bár nem szívesen mutatkozom hóttbutának, de én nem fogom.

#1846 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 21:23

Estee !megjegyzem " a be-ki a gimnasztikai sor része, "! Ernest!Ebbe nagyon nem mennék bele, a nem menös,noszogatos,érzéketlenebb stb amire én gondolok.

#1847 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 21:45

Azt hiszem arra gondolhatott Hehehe, hogy lusta lovon a zárt ülés, elõrehajtás, léptetés segít. Nos nekem van lusta lovam és máshogy gondolom :) Sõt amikor lovardában a kezdõ lovasnak/ról azt mondják, hogy azért nem tudja ellovagolni az elfásult iskolalovakat, mert "kevés a csizma", az elõtt teljesen értetlenül állok és bosszant is kicsit. Némiképp a "kétszer annyit hajts hátul, mint amennyit elõl fogsz" címû tönkrelovaglási módszerrel mutat rokonságot. Szerintem a lusta lovon a folyamatos masszírozás, meg a pálcával kenegetés nem segít. Épp ellenkezõleg, tovább tompítja. A falat kell áttörni náluk, át kell ugrani a küszöböt. Ez nem feltétlenül fájdalomküszöb, de valahogyan ki kell billenteni õket a flegmatikus állapotból, pl egy-két erõsebb rugással a sarkantyúval vagy egy sziszegõs pálcacsapással. Ez természetesen a szokásos fokozatosan erõsödõ segítségadás után jön. Ezzel a módszerrel javul a lustaság, ha táltos nem is lesz a lóból soha.

#1848 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 22:19

Ezt megerõsíthetem. A csikósok speciel ezt a nyakba akasztott karikás végével szokták megoldani. Extrémebb esetben a nyelével. :gm:

#1849 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 22:26

ki kell billenteni õket a flegmatikus állapotból, pl egy-két erõsebb rugással a sarkantyúval vagy egy sziszegõs pálcacsapással. Ez természetesen a szokásos fokozatosan erõsödõ segítségadás után jön. Ezzel a módszerrel javul a lustaság, ha táltos nem is lesz a lóból soha.

Ettõl szívesebben fog dolgozni?
Egyik ismerõs a lusta lovát szintén ilyen technikával bírta gyorsabb tempóra! :gm: Bele is verte a ló a földbe minden alkalommal. :D Most úgy közlekednek, hogy megalszik a tej a szájukban, érdekes azóta semmi dobálózás!
Meg kell találni a megfelelõ lovat. Ha sem a ló, sem a lovas egyénisége nem passzol, akkor örökös veszekedés lesz.

De hol is van a zabla, és annak tudománya? :dev:

#1850 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 22:54

Na akkor most én összekapcsolom a hajtós lovat nektek a zablával :D Igaz történet! Néztem egyszer egy négyéves csikót, azt mondták, hogy kicsiket már ugrálgat, nagyon szépen megy, stb. Na az hagyján, hogy a ló annyira lovagolatlan volt, hogy irányítani alig tudtam, de a beugrató segítségeket meg konkrétan nem ismerte és irtózatosan hajtós volt, alig bírtam csizmával. Ügetésbõl beosztóval billentünk párat, majd megköszöntem. Tulaj, jön, hogy ugorjak vágtából is. Haha, mondom persze, nem vagyok hülye :D Meg, hogy õ megmondja a titkát, hogy kell ezt a lovat felébreszteni. Fogjam elõrébb a szárat, ott, ott és most húzzam. Itt mondtam, hogy oké én ma már eleget ültem lovon. Tulaj erõsködik, hogy akkor majd õ felül és megmutatja.... Fel is ült, és meg is mutatta, én meg majdnem elájultam. Felpattant a csikóra, elkezdte tépni a száját, meg kalimpálni a lábával, talán hanggal is rásegített, de erre nem emlékszem, mert én addigra már sokkot kaptam. Ettõl persze megvadult a kis birka ló, majd így szájat tépve, rugdalva, huppogva találomra becélzott egy-egy ugrást és átkelt rajtuk. Szó se róla a ló nagyon jó volt :D

#1851 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 23:01

Biztos olvasta Gróf Széchenyi Dénes: Eszmék a lovaglás és kocsizás körébõl címû könyvét. :gm: Abban tényleg van valami olyasmi, hogy a hajtós ló többet kell, hogy fogjon a zablán, vagy valami hasonló... :D Majd utánanézek. Szóval az elmélet itt is megvolt. :D

#1852 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 23:01

Már ha olvas ugye :gm:

#1853 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 0:15

Ettõl szívesebben fog dolgozni?

Azt nem, viszont sokkal készségesebben :) Leszokik a ló a visszatartásról, ami az ellenszegülés egy formája. Ha már dolgozni kell - márpedig kell, mert erre tartom - akkor mindkettõnknek jobb, ha kevesebbet birkózunk egymással.

Egyik ismerõs a lusta lovát szintén ilyen technikával bírta gyorsabb tempóra! :gm: Bele is verte a ló a földbe minden alkalommal. :D Most úgy közlekednek, hogy megalszik a tej a szájukban, érdekes azóta semmi dobálózás!

Nyert a ló. Végülis bele is lehet nyugodni.
Valószínû amúgy, hogy a módszer nem pont ez volt, mert engem nem vert a földbe a LÓ (Emilio!), bár véleményezte az eljárást, az kétségtelen.

Bocs Filly, majd átrakod oda, ahova való, de itt indult.

#1854 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 0:41

Ez nagyon furcsa nekem, mert szerintem az ilyen "flegmatikus" ló idegrendszer, vérmérséklet alapján az, márpedig akkor az ilyen felébresztés egy életen keresztül eltart és mindannyiszor 3 lépés erejéig hat.

#1855 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 1:03

Erre azt mondanám, hogy relációanalízis E. A lustaság nem feltétlen veleszületett, szerintem viszonylag könnyen, gyorsan letompítható a legtöbb ló. Lovasiskolákban, bérlovardákban gyakori az ilyen, pedig nem hiszem hogy kifejezetten erre válogatják őket :) A három lépés pedig nem igaz. Ha háromlépésenként lecsavarok egyet a lónak, akkor igaz lehet, sőt akkor lesz az két lépés, egy lépés, meg hátralépés is :) Viszont ha következetesen használom a fenyítést, akkor a ló egyre finomabb segítségre fog reagálni és nem várja meg, hogy kapjon. A természettől lusta lovat persze időről időre figyelmeztetni kell, de ha három lépésenként erőfeszítésembe kerülne, hogy haladjunk, hát legörbülne a szám széle :)

Edited by Barefoot, 2010 január 27. - 1:08.

#1856 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 1:18

:) Persze, amelyiknek elrabolták a lelkét, az élni sem akar, de vegyük csak le a hátáról a gyereket, õt magát a körrõl és vigyük ki terepre :gm: Ezt különben sem hívnám flegmatikusnak, inkább úgy, hogy tele a töke az életével. A három lépést sem szó szerint értettem persze, de azért végeredményben amelyik lusta (flegmatikus :D ) azzal már csak úgy él az ember, mint a házsártos asszonnyal: csendben marad, vagy feszt pörölnek. Nehéz a gebét a bakháton tartani, ha a keréknyomban akar menni. :)

#1857 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 8:16

Persze, amelyiknek elrabolták a lelkét, az élni sem akar,

ismertem egy lovat, hááát. nem igazán hatott se kicsi, se nagy csizma segítség. az oktató instrukciói?
pálca-pálca-pálca-üssem már meg, üssem üssem üssem. :S hát kínomban már egy kézzel csipegettem minden ütemre, csak így nem esett vissza. még egy pár hónapig ott volt a loviban, egyre rosszabb lett, én már pont nem nagyon ültem rajta többet, de láttam másokat, a ló a végén már azt is lesz*rta hogy tényleg verik... aztán megállapítotották, hogy "egy iskolalónál ez már a vég" és elvitték legelõre. legelõre. nekünk ezt mondták no. (az persze eszükbe se jutott hogy egy idõre pl kivegyék a munkából és kicsit helyrelovagolják) bár nem tudom, õt már annyira nem érdekelte az égadta világon semmi de semmi, fõleg az hogy mi történik rajta... hogy ül valaki a hátán.

de basszus csak én ismerek ilyen horror sztorikat? :D tényleg mindig fikázok, más meg a tündibündi jól képzett lováról ír :)

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 8:17.

#1858 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 8:26

az ember emlékei között vannak "gyöngyszemek"... amiket õrizget... egyszer nyaraltunk a görögöknél anyumékkal és volt egy csávó, aki egy kis szürke, arabos lovon masírozott a parton rendszeresen... feétûnési viszketegsége volt na... és a legszebb élmény, ami úgy örökre beívódik az emberemlékei közé, amikor próbálta végigügettetni a fõutcán... jobb pálcája nem lévén locsolócsõvel ütlegelve a jószágot... lovasok... (?) de komolyan kössük össze a hajtós ló témát a zablával. bár mindig megállapítjátok, hogy nem a zablán, hanem a kézen múlnak a dolgok, vajon egy hajtós lovat milyen zablával lehet jobb menõkedvûvé tenni (persze nem az életkedve is elment szerencsétlen párákról beszélek)

#1859 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 8:27

nevzo, nehogy már összehasonlíts munkakedvben egy max. naponta egyszer, általában ugyanazzal a lovassal dolgozó magánlovat meg egy befordult, naponta akárkikkel x órát zötyögõ bérlovat... réka, ha a gáz nem megy, akkor milyen féket kell beszerelni, hogy mégis menjen? csak én nem látok ebben logikát? (itt most párhuzamra gondoltam, nem a zabla "fékségére", hanem hogy két külön terület. ha már csikózabla van rajta, lehet bosallal, sidepullal is ellovagolni, de meg kell hozni a kedvét a munkához, ehhez egy zablacsere végképp nem lesz elég a legkevésbé sem)

Edited by Unicorn, 2010 január 27. - 8:30.

#1860 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 8:36

ha a gáz nem megy, akkor milyen féket kell beszerelni, hogy mégis menjen?

a francba utólag javítottál, pedig már pont idézni akartalak, hogy a zabla az nem fék :)
egyébként régen a zabla helyett szimplán azt mondták, hogy fék. de tudom ma már nem honfoglalunk, csak hobbizunk :)

( és innen van a köznyelvi keménykezû szó is, na ezen sohasem gondolkodtam! tudom ne olvassak többet! :))

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 8:37.

#1861 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 9:15

Azt nem, viszont sokkal készségesebben :) Leszokik a ló a visszatartásról, ami az ellenszegülés egy formája. Ha már dolgozni kell - márpedig kell, mert erre tartom - akkor mindkettõnknek jobb, ha kevesebbet birkózunk egymással.
Nyert a ló. Végülis bele is lehet nyugodni.
Valószínû amúgy, hogy a módszer nem pont ez volt, mert engem nem vert a földbe a LÓ (Emilio!), bár véleményezte az eljárást, az kétségtelen.

Ha nekem minden lovaglás elõtt be kellene mutatkoznom a lovamnak, nem lennénk sokáig együtt! :rolleyes:
A felhozott példámban nem nyert a ló. Megtalálták a közös hangot! A ló a saját tempójában tud haladni, és a terepen mindent érzékelni tud, ami pl egy gyorsabb tempónál neki nem megy.

#1862 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 9:19

A ló a saját tempójában tud haladni, és a terepen mindent érzékelni tud, ami pl egy gyorsabb tempónál neki nem megy.

Jó dolog, ha az ember ideológiát tud gyártani a tehetetlenségéhez.

#1863 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 9:22

nem javítottam, csak kiegészítettem, mert valahogy sejtettem, hogy kicsinyes bosszúra vágysz, nevzo.

#1864 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 9:22

Egy munkaundoros lóval ezer dolgot lehet csinálni, hogy kedvvel dolgozzon. Pl elsõnek olyat, amit még életében nem kértek tõle. Mert ugye a változatosság...

#1865 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 9:24

nem javítottam, csak kiegészítettem, mert valahogy sejtettem, hogy kicsinyes bosszúra vágysz, nevzo.

miért bosszú, ha odafigyelek a részletekre? :)
esetleg megjegyzem amit mondtak? :)

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 9:28.

#1866 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 9:25

Jó dolog, ha az ember ideológiát tud gyártani a tehetetlenségéhez.

Így van! ;) Fõleg, ha nem ismeri se a sztorit, se a lovat! :gm: Tény, hogy a megoldás megvan, csak nem azt kellett elvárni az egyik lótól, mint a másiktól. A tulaj pedig ebbe a csapdába esett bele.

#1867 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 9:39

miért bosszú, ha odafigyelek a részletekre? :)
esetleg megjegyzem amit mondtak? :)

A hangsúly sztem a kicsinyesen volt :D

(Bocs a belepofáért xD)

#1868 Faolinca

Faolinca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 149 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 9:46

Egy munkaundoros lóval ezer dolgot lehet csinálni, hogy kedvvel dolgozzon. Pl elsõnek olyat, amit még életében nem kértek tõle. Mert ugye a változatosság...

Ezzel egyet értek. Több visszatartó lovat is lovagoltam és nem biztos, hogy van általános recept. Pl a heréltnek jót tett a pálca - vagyis az, ha pálca volt nálam. Nem is kellett használni, okos jószág, elég volt a jelzés:)
Azzal is egyet kell értsek, lehet ellenszegülés a visszatartás. A herélt pl elõszeretettel csinálja azt terepen kezdõkkel, hogy õrjítõ csiga tempóban halad, de tényleg olyan lassan, hogy az brutális. Amíg lovagoltam, velem ilyen nem volt, alattam viszonylag rendesen ment. Velem a botladozó mûsort próbálta eljátszani....túrán olyanokat botladozott lépésben, hogy beparáztam ott pusztul meg alattam. A túravezetõ nagyot röhögött és adott egy pálcát. Hihetetlen, de onnantól úgy ment, mintha semmi nem lett volna. Pedig meg sem legyintettem :)
A visszatartó kancán viszont csak a több csizma és az erõteljesebb elõre lovaglás és határozottság segít. Õ kifejezetten zokon veszi a pálcát, ha nem megy és meglegyintem, még jobban befékez. Volt olyan még az ismerkedésünk elején, hogy lecövekelt velem a karám egyik sarkában és 10 percig meg sem mozdult. Az se értekelte, hogy legyezgetem pálcával. Nem adtam fel, egyszer megértette, hogy innen csak elõre van és miután megindult,ment szépen.
Nála az hat, ha a karámból kimegyünk egy kicsit terepre. A kis flegmatikus drága maga lesz a négy lábon járó figyelem ;)

De ezeknek semmi közük a zablához :dev:

#1869 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:01

A hangsúly sztem a kicsinyesen volt :D

(Bocs a belepofáért xD)

ja csak én lehetek kicsinyes, de akik bezzeg az én szavaimat cincálják darabokra ráadásul rendszeresen...

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 10:02.

#1870 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:03

Mesélj.

#1871 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:24

Valahogy mindenre az a válasz, hogy tanuljak még. -Létezik vészfék? Áhh, hülye vagy, tanulj még. -Létezik olyan ló, amelyik nem bakol? Áhh, hülye vagy, tanulj még. És mindenki a segítségemre siet, hogy hogy tanuljak meg bakolni, mikor baromira nem ezt kérdeztem, vagy a vészféknél, felvilágosítanak, hogy derékkal hogy kell lassítani a lovat :) Ez mind nagyon kedves, hogy így aggódtok értem, csak baromira nem ezeket kérdeztem :( Vagy pl anno: Szeretek fedelesben lovagolni. (munka után, sötétben, esõben stb) erre mi volt a tanulság? Szóval én nem TUDOK terepen lovagolni? :( szuper. Azóta én vagyok a fedeleses mumus. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A zablákról is még millió kérdésem lenne, de már fel se merem tenni õket. Hogy még nagyobb hülyét csináljak magamból? A feszítõ pl továbbra is birizgálja a fantáziámat. Meg a westernben pl hogy képzeljem el a támaszkodást, meg az összeszedettséget??? A western nekem maga a misztikum pl hosszú száron hogy kössem le az ijedezõsebb ló agyát??? A csikózabla állandó támaszkodást biztosít a feszítõ inkább jelzésszerû? Akkor ezért népszerûbb a westernben? Na tessék ebben nincs mit kiforgatni ezekhez tényleg hülye vagyok :)

#1872 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:29

Valahogy mindenre az a válasz, hogy tanuljak még.

Mindannyiunknak sok tanulnivalója van, hidd el. Ez alól te sem vagy kivétel.
Egyébként meg ami írás a kérdésed után érkezik nem mindet szánják ám direkt neked...

A westernes kérdéseket, meg célszerûbb lenne egy westernes topicban feltenni, biztos megválaszolják neked.

#1873 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:37

valamilyen szinten a westernes is zablás kérdés. angol. hátulról belelovagol a lovat a zablába, (szóval a szárba, elöl megtart) támaszkodás, folyamatos kontakt, minden ütemet LOVAGOLNI. puha csikózabla? western. alapjáraton hagyjuk békén a lovat, csak ha kérünk tõle valamit akkor jelzünk neki. feszítõ? ??? (légyszi ne a szavakat forgassátok ki, nyilván ezt sokkal szebben, szakszavasabban is leírhattam volna :))

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 10:40.

#1874 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:39

cöcö, azért a fedeleses dolog ennél kicsit összetettebb volt s valóban, mindent magadra veszel, amit utánad írnak. mindent. valamint az olyan válaszok, hogy "tanulj még" azért jönnek, mert úgy és/vagy olyan kérdést teszel fel, amibõl az derül ki, hogy annyit se foglalkoztál a témával, hogy jól tudj kérdezni. tessék, most a zablás kérdéseid jók, de nem hiszem, hogy itt sok választ fogsz rá kapni, kevés wescost látok ebben a topicban megnyilvánulni. valóban érdemesebb egy w topicban. (mondjuk hogy felnõtt ember miért tesz több kérdõjelet, én meg ezt nem értem)

#1875 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:42

Mindössze az a probléma, hogy ez lovaglás kérdés, nem zabla.... Mert a westerncsikó se feszítõzablával pottyan ki az anyjából ;)

#1876 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:49

a zabla stílus és lovaglási cél kérdése. nekem a végeredmény a lényeg, a KÉSZ ló, mivel nem vagyok belovagló, és most már valószínűleg soha nem is leszek az. de pl CSIKÓzabla a nevében is benne van hogy csikó... na de mi jön utána? :) szóval egy szó, mint száz nekem nagyon szimpatikus a feszítő, szóval hogy valami eszméletlen lehelet finom kütyü, de ha kell egy pillanat alatt sokkal durvább tud lenni, mint a másik... ez az elv... valahogy tetszik, és kész. lehet el vagyok tévelyedve és nem is az angol való nekem? pedig azt erőltetem :)

#1877 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 10:55

De nem a westernlovaglás MIKÉNTJÉT kérdezted véletlenül? Csak mert angolban és westernben is használnak feszítõt. Ezért mondtam, hogy mindegy mi van a szájában, a lovaglás a lényeg.

#1878 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:01

De nem a westernlovaglás MIKÉNTJÉT kérdezted véletlenül?
Csak mert angolban és westernben is használnak feszítõt. Ezért mondtam, hogy mindegy mi van a szájában, a lovaglás a lényeg.

használnak de tök máshogy... angolban csak teljesítménysportnál, mint pl díjlovi, vagy ugrásnál a feszítõ hatású zabla inkább "megfogásra" szóval büntetésre van. inkább egy negatív színezet társul hozzá. ez abból is látszik, hogy mindig az a végeredmény hogy a csikózabla a szent, azzal kell tudni minden lovat lovagolni, csúnya dolog másra gondolni, fõleg egy kezdõnek.

westernben meg nem érzem ezt a negatív színezetet, terepre is békésen kibattyognak vele...

Edited by Nevzorov, 2010 január 27. - 11:04.

#1879 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:06

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A zablákról is még millió kérdésem lenne, de már fel se merem tenni õket. Hogy még nagyobb hülyét csináljak magamból? A feszítõ pl továbbra is birizgálja a fantáziámat. Meg a westernben pl hogy képzeljem el a támaszkodást, meg az összeszedettséget??? A western nekem maga a misztikum pl hosszú száron hogy kössem le az ijedezõsebb ló agyát??? A csikózabla állandó támaszkodást biztosít a feszítõ inkább jelzésszerû? Akkor ezért népszerûbb a westernben? Na tessék ebben nincs mit kiforgatni ezekhez tényleg hülye vagyok :)

valamilyen szinten a westernes is zablás kérdés.
angol. hátulról belelovagol a lovat a zablába, (szóval a szárba, elöl megtart) támaszkodás, folyamatos kontakt, minden ütemet LOVAGOLNI. puha csikózabla?
western. alapjáraton hagyjuk békén a lovat, csak ha kérünk tõle valamit akkor jelzünk neki. feszítõ?

???

(légyszi ne a szavakat forgassátok ki, nyilván ezt sokkal szebben, szakszavasabban is leírhattam volna :))

Õstatterosként, western pályszéli drukkerként:

westernben nincs támaszkodás, összeszedettség, önhordás van, sokkal kisebb a zabla szerepe, lsd. neckreining

szerintem ezeket a kérdéseket tedd fel olyan topicban (esetleg ide linkelve), amit sheriff olvas (tükör által....,) õ biztos szívesen válaszol a kérdéseidre

#1880 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 27. - 11:06

angolban teljesítménysportnál, díjlovi, vagy ugrásnál a feszítõ hatású zabla inkább "megfogásra" szóval büntetésre van. inkább egy negatív színezet társul hozzá. ez abból is látszik, hogy mindig az a végeredmény hogy a csikózabla a szent, azzal kell tudni minden lovat lovagolni, csúnya dolog másra gondolni, fõleg egy kezdõnek.

De látod ilyenkor látszik, hogy nem érted amit beszélünk.
Ugrásnál megfogásra, büntetésre feszítõzabla???? :confused: Ezt így mibõl sikerült leszûrni? Magam is lovagoltam versenyen lovat feszítõzablával, de ugráson kívül mindig csikózabla volt rajta, és egyébként pályán is mehetett volna azzal simán, csak így könnyebb volt a kommunikáció. Tehát nem valamilyen probléma elfedésére volt használva.
Amirõl mi beszéltünk az az volt, hogy ha olyan gond van a lóval, amit lovaglással könnyûszerrel lehet orvosolni, akkor miért is kéne kegyszereket aggatni rá?