Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tükör által homályosan

• Please log in to reply
3214 válasz a témához

#1801 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:14

Hát nemtom. Én derékból mozgom ki, nem lefelé könnyítek.

ez a normális! A "lovasijjász" önképzõ lovaskörökben valóban csak beleállnak, mint ha sí l a lábukon, de! a westernben sõt másik stílusokban is az a lényeg, hogy a felsõtest viszonylagos "nyugalomban" legyen, se oldalra se felfelé kilengése ne legyen... :)

#1802 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:18

Kézeld itt is az a lényeg: " hogy a felsőtest viszonylagos "nyugalomban" legyen, se oldalra se felfelé kilengése ne legyen." ;) Jé. Megint kezdődik? Az Űbermensch ilyen meg olyan lovas fikázza amit nem ismer?

#1803 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:23

Mivan?? :huh: Te már megint mit értettél? nem értlek állandóan rémeket látsz? Mi itt a félreérthető? Das ich ein Übermensch bin, keine Frage, aber warum stenkerst Du mit mir andauernd? :hupp:

#1804 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:35

:D
"lovasijjász" önképzõ lovaskörökben valóban csak beleállnak, mint ha sí l a lábukon, de! a westernben sõt másik stílusokban is az a lényeg, ........ "

Nem egy túl kedves megfogalmazás. Lehet én vagyok érzékeny közel 40 h egyhuzamos munka után, de nekem kicsit kekeckedõ, ironikus megfogalmazásnak tünt. :ang:

#1805 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:44

Tamáshoz a német nyelv közelebb áll, ezért néha (:D) tényleg nehéz meg- és nem félreérteni.

#1806 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:49

Mivan?? :huh: Te már megint mit értettél? nem értlek állandóan rémeket látsz? Mi itt a félreérthetõ? Das ich ein Übermensch bin, keine Frage, aber warum stenkerst Du mit mir andauernd? :hupp:

Na azért volt benne elég nagy szünet ám. Mondhatni pont idelye volt. ;) :D :ang:

#1807 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:51

Nem tudom írta-e már valaki, de nem is lényeg: én bemelegítésnél szoktam könnyûügetni westernben úgy, hogy kiemelkedek és nem ülök vissza. elõre-hátra óhatatlanul leng a csípõm (ha laza éppeg és nem fáj a derekajam :D ). Van aki visszaül. Szokás kérdése. Láttam ilyet is, olyat is.

#1808 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 22:17

No, azért lelkiismeret- furdalásom nincs, sem az ugrásváltás nemtudása, sem pedig a 3 km.-es (+Feri mécéje szerint 1km) vágtaszakasz miatt. A kettõ közül mégis az ugrásváltás az ami jobban érdekel. Ott, abban a témakörben tátong ugyanis egy hatalmas ûr, a lovastudásom tárházában. A 3 vagy 5 vagy 10 km.-es vágta mint olyan, nem értem miért kavart ekkora port? Ahogy Tipara írta, csak edzés kérdése. És hogy miért van/volt rá szükség? Egyrészt, mert lónak lovasnak jól esett, másrészt meg ezt az Eger-Répáshuta-Eger viszonylatot, egynapos túraként tartjuk számon a kalendáriumban. Oda 35 km. és ugye vissza is. Ez 70km, ha jól számolom.Ebben még nincs benne, amikor eltévedünk.(Tippara nem ér röhögni. Igen is volt már olyan is, hogy nem tévedtünk el.Most hirtelen nem jut eszembe hogy mikor, de volt már ilyen.) Ha figyelembe vesszük azt a tényt - és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni! - hogy Répáshután elköltünk egy mennyei ebédet a Vadász fogadóba, (hutai szarvassült, házi burgonyakrokett, és az a fantasztikus szósz amit csak a Jóisten és az ottani szakács tudja, hogy hogyan készül) akkor bizony idõnként ki kell lépni egy hangyányit, mert külünben ránkesteledik. Az a helyi tény pedig, hogy 'hegyi' szakaszokon lovagolunk, adott. Itt zömében vagy hegynek föl, vagy völgynek le haladunk. A lovak megszokták ezt, nem okoz nekik gondot. A csapatban gyakran vannak gyerekek(13-16 éves süldõ jányok, az Ildikó tanítványai) és minden gond nélkül abszolválják a túrát, akár csak lovaik. Szóval ez a része tök jól megy a dolognak, ellenben az idomitósdival. De gyúrunk rá keményen, mert hát nehogy má' csak azért mert valaki egy szál gatyamadzaggal irányítva lovát átszelte lóháton átlóban az egész országot,..... jobban tudjon nyeregbõl meggyet lopni mint én! ;)

#1809 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 5:13

...Szóval ez a része tök jól megy a dolognak, ellenben az idomitósdival. De gyúrunk rá keményen, mert hát nehogy má' csak azért mert valaki egy szál gatyamadzaggal irányítva lovát átszelte lóháton átlóban az egész országot,..... jobban tudjon nyeregbõl meggyet lopni mint én! ;)

Ezabeszéd. :)

#1810 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 5:17

Tegnap este fáradtan - egész napos istálló építés után - írtam a fenti hozzászólásomat.Most visszaolvastam és rájöttem, hogy a gyerekek ezen a túrán még nem voltak velünk.(csak a teljesség kedvéért helyesbítek)Más 40-45 kilométeresen gyakran elkísérnek.Egyébként +Ferinek igaza van abban, hogy az ember hajlamos az egységek megsaccolásánál némi túlzásokba esni(pl.:"ez a120cm.-es nagybála biztos megvan négy mázsa is!" Biztos.Ha én vagyok az eladó. :gm: )Mióta ez a nyüves kompujter a rendelkezésünkre áll, viszonylag pontosabban ellenõrizhetõ a megtett vagy megtenni kívánt út hossza, nehézségi foka, talajviszonya stb. A turistautak.hu -n egészen korrekt segítséget kaphatunk. Ahogy elnéztem, a Bükk hegység van a legjobban feltérképezve. :yeah: Ezek az általunk megtett távok, egy edzésben lévõ egészséges ló-lovas párosnak nem jelentenek különösebb megerõltetést.Nem mondom, elfáradunk bitangul estére, de ahogy a mondás tartja; ami nem öl meg, az erõsít.És mielõtt még valaki rámküldi a Négy Mancs terrorszervezetet, el szeretném mondani, hogy a lovam (gyorsan le is kopogom) soha nem volt sánta, beteg, vagy enervált.Pedig volt már a répáshutai túrától cifrább is... :)

Edited by Nádor, 2009 szeptember 2. - 5:33.

#1811 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 5:33

Poros jól mondja. Gyakran használnak pl. a reiningesek is gyors könnyű ügetést az edzéseiken. Ez valóban jól gimnasztikáztatja a lovat, s egy viszonylag "tele" lévő lónál nagyon jótékony hatású. Én azt tanultam ezzel kapcsolatban, hogy a run down tanításakor is nagyon célravezető.
Egyrészt meg kell tanítani a lovat nyílegyenesen menni, s ennek tanulása ügetésben jobban kontrollálható, mint vágtában. Célravezető feladat ehhez a pálya hossztengelyén vagy átlóján a gyors tempójú könnyű ügetés. S az ügetés kiállása valóban szokásos ilyenkor. A ló hátát is kíméljük vele, s a visszaülés is nagyon markáns jel lesz számára, s jól érzékelteti a lóval a speed kontroll jelrendszerét.
Másrészt a run downt fokozódó ütemű ügetéssel kezdve, s csak cirka a félpályától vágtatva hozzá tudjuk szoktatni a lovat ahhoz, hogy a run down egy fokozódó sebességű feladat, de nem kell lóhalálában vágtatni mégsem. Nem az a lényege, hogy baromi gyorsak legyünk, hanem az, hogy egyre gyorsabbak. A gyors vágtából az idomítás kezdetén nehéz jól megállni, hiszen a ló még nem tudja ezen a szinten sliding stopot. Ezért a künnyű ügetés->->lassú vágta->->kicsit gyorsabb vágta->->stop feladatsor még éppen végrehajtható a ló számára, s a lényeget megérti belőle. Run down+Stop=gyorsulni+megállni.

Hagyományosan a western nyergekben nem volt divatban könnyített módon ügetni. A lassú tanügetésnek megfelelõ "jog" volt a szokás, vagy a vágta. Ma a versenysport is használja (pl. ellazításra, és egyéb képzési céllal, de a pályán (reiningre gondolok) nem látni ma sem.

Versenyen nyilván nem látod reiningestõl, hiszen a reiningben csak vágta jármód engedélyezett. ;)
Edzésen meg gyakran láthatod a pályán reiningestõl is, ha jobban figyelsz. :dev:

Edited by sheriff, 2009 szeptember 2. - 5:27.

#1812 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 7:12

A 3 vagy 5 vagy 10 km.-es vágta mint olyan, nem értem miért kavart ekkora port? Ahogy Tipara írta, csak edzés kérdése. És hogy miért van/volt rá szükség? Egyrészt, mert lónak lovasnak jól esett,

gyors válasz igy hajnalban.

nincs baj az 5-10-20-30 km vágtával sem, csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy másabb/csalókább LEHET a megtett út/sebeség/idõ relitása mint az esetleges valóság :D

szépen megfogalmazott egységes mondat :D

#1813 Menches

Menches

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 798 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 7:27

15 km 300 métert tévedtem a gps szerint. el is akarom adni a gps-t. gyakorlat, számolás és lóismeret. M

#1814 ufo

ufo

Új vendég

• Kizárt tag
  • 16 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 7:52

Francia költö? 18. század?

Bár a szerzõ maga is kiemelt figyelmet érdemel, de még inkább izgalmas költészetének utóélete, magyar fordítások, mûfordítások, átköltések formájában! Szabó Lõrinc, Vas István, Mészöly Dezsõ, Faludy....

#1815 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 8:23

:yeah: ;)

#1816 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 8:42

Versenyen nyilván nem látod reiningestõl, hiszen a reiningben csak vágta jármód engedélyezett. ;)
Edzésen meg gyakran láthatod a pályán reiningestõl is, ha jobban figyelsz. :dev:

Köszönöm. Félreérthetõen fogalmaztam. (Nyilván a képzés is "pályán" történik. :D )

#1817 ufo

ufo

Új vendég

• Kizárt tag
  • 16 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 8:47

Bejelentett kontrolkísérlet PozitívFeri által közzétett 3 km vágta témában. Ma, 18-20 óra közt, 2 különbözõ szakaszon 3 fõs létszámmal végrehajtjuk az ominózus gyakorlatot. Az eredményrõl, az est kies óráiban adok tájékoztatást, hacsak a végzet-sors-kiszmet-fátum másként nem rendezi :D

#1818 emeset

emeset

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.390 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 8:53

Tényleg becsapós a vágtaszakasz hosszának megítélése amatõr hobbilovasoknak. Volt egy egyenes szakasz az erdõben, amit hosszú vágtaszakasznak neveztünk. Mindig olyan lelkesedéssel indultunk arra, hogy most aztán vágtázunk egy nagyot. Általában jó közepes tempóban nyomtuk és baromira meg voltunk elégedve magunkkal. Egyszer lemértük stopperrel, majd a kocsi kilométerszámlálójával a távot. Alig volt 2 perc és kb. 1 km ;) 'kicsit' voltunk csalódottak :dev:

#1819 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:08

Alig volt 2 perc és kb. 1 km ;)
'kicsit' voltunk csalódottak :dev:

:) ez aranyos :D

#1820 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:29

Pályán a következõt tanultam: se kívül, se belül ne ülj, ne segíts a lónak, az irányt jelezd szárral, adj tempót, oldja meg, ülj egyenesen. (Ellenkezõ esetben tétova lesz és állandóan "nyomni" kell.) Versenyen segíts neki testsúllyal. Így az edzésen 100 százalékot dolgozik, önállósul. Áthallásos azzal, amit tipara írt.

Na mit tanátam? Ezt Mitterndorf-ban hallotttad? Mindegy: nehéz vele vitatkozni. :)

#1821 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:41

Nem. Itt a tanyán hallottam. :D (Kifejthetném bővebben is, de nem akarom, mert egy elkefélt kötőszó, felületes félmondat után elcsúszna az egész a francba. Meg óhatatlanul manőverekkel kellene példálózni, azt meg szintén nem akarok, mert nem tudok (reining)manővereket tanítani lónak, talán képzett lovon kilovagolni sem teljes sikerrel, úgyhogy nem szeretnék önként belefutni a lóf@szba.) :)

#1822 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:43

Ezzel az elmélettel nincs semi baj, csak mûvelõje ne mondja, hogy kedveli a lovat. :D

#1823 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:44

???

#1824 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:46

Bár a szerzõ maga is kiemelt figyelmet érdemel, de még inkább izgalmas költészetének utóélete, magyar fordítások, mûfordítások, átköltések formájában! Szabó Lõrinc, Vas István, Mészöly Dezsõ, Faludy....

József A.

#1825 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:48

A "mûvelõje" kb. tizenöt éve lovagol és aktív, mi több, sikeres versenyzõ. Akitõl pedig õ tanulta, világklasszis. Számomra mindkét ember meggyõzõ. Hogy szeretik-e a lovakat, azt nem tudom. :) U.i. Neveket nem mondok.

#1826 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:54

U.i. Neveket nem mondok.

Nem is lényeges. Csak üdítõ színfolt volt a sok km számlálás között egy tiszta és világos gondolat. Van még ilyened? :gm:

#1827 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 9:59

Fogadom, most az jön, hogy Ernest viccelt és én félreértettem. Hát jöjjön! Mert tényleg! :D :D :D :D (Zõd vagyok, na. Ez van.)

#1828 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:00

Hú, ne haragudj, akkor baj van. A tekintélytisztelet fontos. Én meg azt nézem, ki mit mond. A dolognak két áspektusa is volna, az egyik az, naturál oldalról, hogy most akkor partnernek tekinted-e a lovat, és megtiszteled-e azzal, hogy világos utcsit adsz neki, vagy nem. Ide azért oldalról befut a következetesség kérdése is. A másik az régi mániám, ami 4 fórumostól kapott idáig kitüntetõ figyelmet. +Feri azt mondta, mivel nem érti, ezért én sosem lovagoltam, és csak könyveket nézek. Barefoot azt mondta, szerint õ és én hülyék vagyunk ehhez. Filly azt, hogy mindig lényegtelen piszlicsáré dolgokkal foglalkozom. Tamás meg azt, hogy... itt van feljebb valahol. A rövid összefoglalója az lenne, hogy a mozgás jellegzetességei és a középiskolás fizika. De rájöttem, maga a téma ide hosszú lenne a fórumra, és kevesek is hajlandóak oldalakat figyelni. Bár én ma úgy gondolom, annyit, amennyit én, aki már csak pálya széli figyelõ tudok, gyakorló lovasnak csak kéne tudni. Egy-két lassított video figyelésével a FEI elõírásaira rá lehet mondani, hogy baj van, elvtársak... Ja, én nem tudom, hová kéne terhelni. :gm: :D :dev:

Edited by Ernest, 2009 szeptember 2. - 10:02.

#1829 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:07

Ezzel az elmélettel nincs semi baj, csak művelője ne mondja, hogy kedveli a lovat. :D

Miért is? Mert nem segít a lónak? Vagy mire gondoltál?
Ez a tanács profi szinten ér sokat. A legtöbb profi tanáccsal az a baj, hogy olyan szinten képzett lovat feltételez, ami az átlaglovasok számára nem ismert, így nem is értik - csak félre - az üzenetét.

Egy magas szinten belovagolt reining ló pontosan azon, és csak azon a vonalon megy végig, amin a (nyilván helyesen és egyensúlyban ülő) lovasa a tekintetét végighordozza. Hidd el: segítség nélkül!
Na itt lép be ennek a tanácsnak az érvényessége. (E szint alatt valóban csak összezavarjuk a lovat.)

Én sem hittem, hogy ilyen létezik. Egy álom. :rolleyes: Azóta vagyok reining-függő, mióta megtapasztaltam.

Edited by Tom Forest, 2009 szeptember 2. - 10:08.

#1830 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:08

..és megtiszteled-e azzal, hogy világos utcsit adsz neki, vagy nem.

.. es megtiszteled-e azzal olvasoidat, hogy nyiltan, erthetöen, vilagosan beszelsz, vagy nem.

Faraszto ezeket a burkolt, homalyos, celzasoktol hemzsegö spagettiket olvasni..

#1831 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:10

A "mûvelõje" kb. tizenöt éve lovagol és aktív, mi több, sikeres versenyzõ. Akitõl pedig õ tanulta, világklasszis. Számomra mindkét ember meggyõzõ. Hogy szeretik-e a lovakat, azt nem tudom. :)

U.i. Neveket nem mondok.

Nade Ernest, legalább 25 éve olvassa a könyveket és még egy lovat sem rontott el :D

bocsánat :D

#1832 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:11

Ernest! Elfogadom az álláspontodat, még az is megeshet - és könnyen -, hogy igazad van. Nem szeretnék azzal érvelni, amivel többen ellened, hogy teoretikusan lovagolsz, viszont elkerülhetetlen abban a vonatkozásban, hogy mi az elégséges útnyitás, mi az elégséges jelzés iránya és intenzitása ahhoz, hogy a ló egyértelmûen tudjon választani. Ez egy picit súrolja a teória és a gyakorlat határát, de nem olyan értelemben, amit neked többek felróttak. Ez abban az értelemben is igaz, hogy gyakorta gyakorló lovasoknak is meg kell ehhez érezniük ló és ló közötti különbséget, mármint a képességeiket, reakciókészségüket ahhoz, hogy sikerrel hajtsanak végre feladatokat. És ez kevésbé misztifikált, mint amit az írások tükröznek. Azaz egyszerûbb. Sõt, már-már felfoghatatlanul egyszerû - talán ezért is nehéz. (Beszélni róla meg pláne.)

#1833 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:18

..gyakorta gyakorló lovasoknak..

???

Porfelhö.. nosztalgiaztam.. tegnap megneztem a '95-ös CART fotoit.. regi szep idök.. az volt a feeling.. jol allt neked a kovbojkalap.. megvan meg?

Szuper event volt.. ranyomtad a belyegedet.. radnyomta a belyeget?

#1834 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:23

mi az elégséges útnyitás, mi az elégséges jelzés iránya és intenzitása ahhoz, hogy a ló egyértelmûen tudjon választani. Ez egy picit súrolja a teória és a gyakorlat határát

Ez az!
Emiatt ágaznak el a módszerek és technikák. Mert az egyik ló sosem vállazna be egy gyors vágtakörön ha kikönnyítek és elõre tolom a szárat, a másik meg néha (ami egy versenyen komoly pontvesztésbe futhat). Szintúgy a helyes lábra való beugrás biztossága, megbízhatósága, az irányváltások lovassal összeszokott végrehajtása mind valószínûségek. Amelyek ismeretében be lehet vállalni (kockáztatni) bizonyos elõnyökért cserében egy másabb technikát. (Elõny lehet a dinamikusabb mozgás, a nagyobb végsebesség, a lazább szár, a kevésbé észrevehetõ segítségadás, stb.)

#1835 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:24

??? Lám, a slendrihán megfogalmazás, amitõl ebben a topicban úgy óvakodok, mint a tûztõl. Ez pontosan úgy hangzanék, hogy: "gyakran még a gyakorló lovasoknak is".

Cart... Nem tudom.

U.i. A kalap, azt hiszem, meg van.

#1836 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:38

Slendrián Ziccer bocsi. ;) :ang:

#1837 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:41

Ez az!
Emiatt ágaznak el a módszerek és technikák. Mert az egyik ló sosem vállazna be egy gyors vágtakörön ha kikönnyítek és elõre tolom a szárat, a másik meg néha (ami egy versenyen komoly pontvesztésbe futhat). Szintúgy a helyes lábra való beugrás biztossága, megbízhatósága, az irányváltások lovassal összeszokott végrehajtása mind valószínûségek. Amelyek ismeretében be lehet vállalni (kockáztatni) bizonyos elõnyökért cserében egy másabb technikát. (Elõny lehet a dinamikusabb mozgás, a nagyobb végsebesség, a lazább szár, a kevésbé észrevehetõ segítségadás, stb.)

Õszintén mondom: nem tudom. Lehet, hogy igaz. Anno, minden hasonló megállapítás revelációként hatott rám, ma már mindeniket közömbösen fogadom, mert az a nagy büdös tapasztalatom, hogy még két, azonos stílusban lovagoló lovas sem ugyanazt érti ugyanazon kifejezések alatt, tudniillik technikai kérdésekkel, racionálisan kell egy irracionális, vagy érzéki (nem tudom, melyik a jobb szó ide) dimenziót (de szépen belebonyolódtam, ez maga "A" lovaglás lenne) koordinálni. És ha még érti is egymást az a két ember, akkor sincs semmi garancia, hogy a megfelelõ (egyeztetett, átbeszélt) jelzést adja a megfelelõ pillanatban és úgy. (Ezt a csodát csak egyetlen egyszer állt módomban látni, két edzõvel. Értették egymást, mindketten ismerték a lovat és a tréningezett ló körrõl-körre egyre jobban ellazult. Egyszer tapasztaltam ezt mondom, olyan párnál, akik nem csak a munkában társak már hosszú ideje, hanem az életben is.)

Slendrián Ziccer bocsi. ;) :ang:

Igazad van, köszönöm. 1:0 oda. (És vadászni foglak :D :D :D :D :D )

#1838 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:43

... megneztem a '95-ös CART fotoit..

Nem írtad el egy tizessel? :)

#1839 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 10:52

Nem írtad el egy tizessel? :)

De.. basszus. Kösz.

2005-ös CART. Volt lovas feeling.

..érzéki.. dimenziót.. koordinálni.

???

#1840 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 2. - 11:01

???

Na nem! Feladom. :D Mostantól csak neveket írok és kétszer korrektúráztatva. :D

Értettem alatta, hogy szavakkal kell konkrét mozdulatsorokat levezényelni, noha annak eredménye úgyis csak és kizárólag abban az esetben mutatkozik meg, ha az instruált lovas meg is érzi azt, hogy az adott, szavakkal kifejezett instrukciónak mi a következménye. Amíg nem érzi, hiába érti. (Nagyon extrém példa: hiába tudod, hogy mi a hamis vágta, ha nem érzed, hogy hamisan vágtázik alattad lovad.)

Baszki. Abba is hagyom. :D Nem megy ez nekem.
Offolok egy kicsit a blues-zal. Azt mondta rá Jimi Hendrix: Blues is easy to play, but hard to feel.