Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1801 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:32

Ezt nem értem! :confused: Miért kellene durva kéz a csikózablához?

Mackó! Már ne is haragudj, de vagy tanulj meg olvasni, vagy ne kötekedj feleslegesen. Ez a mondat azt jelenti, hogy durva kézzel még egy csikózablával is lehet a lónak fájdalmat okozni...

Haslapos, ne erõlködj, moderátori felügyelet alatt vagy, az írásaid nem jelennek meg a fórumon. (Errõl kaptál magánüzenetet is.)

#1802 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:33

ahhoz kell durva kéz, hogy egy csikózablával MEGSÉRTSD a száját.

#1803 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:34

pl mit nem vesznek észre az emberek, ami segédkütyü?

Kedves Macko! A válaszomban leirtam, párat mert gondoltam hogy rá kérdezel!kicsit feljebb olvasd el még egyszer ,de legyél olyan kedves és lassan olvass. mielött megkérdeznéd hogy az miért segéd kütyü elöbb gondold át hogy mi a lényege a segéd szonak.

#1804 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:35

...a bakolás a halálom ...

Egy kicsit le vagyok maradva, de szerintem tanulj meg bakolni. ;)
De tényleg. Egy könnyebb ugrabugrát ki kell tudni ülni. Ez nem azt jelenti, hogy ne akarj olyan lovat, amelyik nem bakol, de ha félsz a kisebb bakolástól is, az azt jelenti, hogy még nem elég stabil az ülésed egyébként sem.
Gyakorlás kérdése.
Javaslok sok-sok szõrénlovaglást, esetleg -ugratást.

#1805 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:36

Saját tapasztalat, hogy amikor elkezdtem ugróedzéseket venni, egybõl könnyebben bírtam kiülni a bakolásokat :) Szóval, Gisarinál a pont.

#1806 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:37

Mackó! Már ne is haragudj, de vagy tanulj meg olvasni, vagy ne kötekedj feleslegesen. Ez a mondat azt jelenti, hogy durva kézzel még egy csikózablával is lehet a lónak fájdalmat okozni...

Már nem is haragszom! Csak nehéz a helyesíráson túltennem magam, meg a központozást is megfelelõen kell értelmezni! Ez egy kicsit erõs együtt! :D
polanyi mester megkérdõjelezhetetlen tudással rendelkezik! :D

#1807 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

hát nem esett jól amikor az egyik görény szándékosan földhöz vágott.

#1808 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Érdekes, többünknek sikerült...

#1809 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:38

Kedves Macko! A válaszomban leirtam, párat mert gondoltam hogy rá kérdezel!kicsit feljebb olvasd el még egyszer ,de legyél olyan kedves és lassan olvass. mielött megkérdeznéd hogy az miért segéd kütyü elöbb gondold át hogy mi a lényege a segéd szonak.

De én konkrétan arra voltam kíváncsi, amit nem vesznek észre! ;)

#1810 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:39

De én konkrétan arra voltam kíváncsi, amit nem vesznek észre! ;)

Lehet, hogy megint én vagyok a hülye, de ez meg szerintem arról szól, hogy sok dolog van, ami bizony segédkütyü, mégha az átlagember nem is annak feltételezné.... :gm:

Szövegértés rulez... Általános iskola, alsó tagozat.

#1811 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:42

hát nem esett jól amikor az egyik görény szándékosan földhöz vágott.

Persze nem ilyenekkel kell kezdeni a gyakorlást. :D
De a szõrénugratás egy kényelmes, rendes pacival tényleg csodákat tesz az ember egyensúlyával.

#1812 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:43

Ez nálunk is bevált, az ugro akadályok alacsonyan /40-50cm,lényeg hogy már ugorja a lo/ és egymás után 2-3at is felállitottunk mint ha sorozatos finom kis bakolások lennének.

#1813 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:45

Szövegértés rulez... Általános iskola, alsó tagozat.

Köszönöm, van rá képesítésem! ;) Talán valakit korrepetálni kell? :gm:
Majd polanyi válaszol, ha tud! ;)

#1814 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:47

nekem lassan minden 'Új vendég' gyanús :)

Hacker konferencián szokott lenni "Spot the fed" verseny, magyarul Szúrd ki az ügynököt! Itt is lehetne ilyesmit játszani :)

#1815 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:51

Ez nálunk is bevált, az ugro akadályok alacsonyan /40-50cm,lényeg hogy már ugorja a lo/ és egymás után 2-3at is felállitottunk mint ha sorozatos finom kis bakolások lennének.

ezt gimnasztikai sornak hívják egyébiránt

#1816 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:52

Már megijedtem hogy jogdíjas.

#1817 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:56

ezt gimnasztikai sornak hívják egyébiránt

köszi, ezt nem tudtam! valami " be-ki " nek hallottam,de a tényleges nevét nem tudtam :)

#1818 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:58

jaja :) hát igen van a nem hivatalos, de tény h a gimnasztikai sorok a lóra és a lovasra is nagyon jó hatással vannak több szempontból.

#1819 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 19:59

(Be-ki az, amikor 2 akadály között nincs egy vágtaugrás sem, a két akadály kb 3,5 méterre van egymástól. Gimnasztikai sorban lehet 1 v 2 vágtaugrásos táv is ezen kívül. Szóval, az általad említett gimnasztikai sor be-ki-kbõl áll.)

#1820 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 20:00

azt tudjátok mi a 'pinerolka' ? lehet nem ez a pontos neve de én igy ismerem. és hogy miért ez a neve?

#1821 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 20:01

Rémlik valami pineroloi-levelek ugratás témában, de egyébként nem...

#1822 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 20:03

(Be-ki az, amikor 2 akadály között nincs egy vágtaugrás sem, a két akadály kb 3,5 méterre van egymástól. Gimnasztikai sorban lehet 1 v 2 vágtaugrásos táv is ezen kívül. Szóval, az általad említett gimnasztikai sor be-ki-kből áll.)

Igy van,nincs közte vágta ugrás mert igy hasonlit legjobban a sorozatos bakolás mozdulataihoz. Elöször egy akadály majd 2 és a végén 3.

Edited by polanyi, 2010 január 25. - 20:10.

#1823 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 20:04

Rémlik valami pineroloi-levelek ugratás témában, de egyébként nem...

:)
gimnasztikai sor
pinerolo után elnevezve. ahol használták vagy kifejlesztették, legalábbis igy hallottam.

Edited by PozitívFeri, 2010 január 25. - 20:05.

#1824 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 20:05

Nincs közte vágta ugrás mert igy hasonlit legjobban a sorozatos bakolás mozdulataihoz. Elöször egy akadály majd 2 és a végén 3.

Filly is ezt irta ;)

#1825 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 20:06

Utána lehet nézni, fenn van a neten archiválva az összes pineroloi levél. Jó sok. :D

#1826 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 22:38

Igy van,nincs közte vágta ugrás mert igy hasonlit legjobban a sorozatos bakolás mozdulataihoz.

Akkor azok nagyon kis finom bakolások lehetnek :D

#1827 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 7:41

Persze! A lényeg hogy tudják gyakorolni valamilyen formában és "biztonságban" a bakolásokat!" Aztán ha nevetni akarunk akkor emeljük az akadályt :D "

#1828 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 12:59

na most már kibeszéltünk mindent, csak a zablákat nem :) hogy melyik mire jó :) amúgy a westernről lövésem sincs... ott a 'kész' lovakat mindig feszítővel lovagolják? vagy ízlés kérdése? vagy mié? show, verseny, terep? (hagy ne olvassak vissza 46 oldalt meg több tucat western topikot :D)

Edited by Filly, 2010 január 26. - 16:06.

#1829 LLotti

LLotti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.028 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 13:24

Emlékeim szerint :D ott sem mindig, versenyen is sokakat látni csikózablával (D-vel, olívval) asszem vmi szabály is van erre.

#1830 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 15:05

marhatenyésztõ új tag offolását megszakítva egy kicsit a western zablákról, amíg nem jön valaki nálam illetékesebb

http://western.lovas...dex.php?page=39

#1831 Hehehe

Hehehe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 695 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 16:23

Persze! A lényeg hogy tudják gyakorolni valamilyen formában és "biztonságban" a bakolásokat!" Aztán ha nevetni akarunk akkor emeljük az akadályt :D "

Ez komoly? :D Én errõl még életemben nem hallottam, pedig magam is lenyomtam párszáz gimnasztikai sort. Szerintem az ugróülés valahogy nem annyira olyan, mint az az ülés, ahogy bakolás közben ülök, bár én már semmit nem értek itt... :rolleyes:

#1832 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 16:29

lehet a Caprilli elõtti idõkre gondoltak :D mondjuk a 9-edik képre :)

http://upload.wikime...rse_jumping.jpg

jaj, amúgy részemrõl nem kötözködés, egy kis gimnasztika valóban rám férne, így is úgy is :)

Edited by Nevzorov, 2010 január 26. - 16:32.

#1833 Hehehe

Hehehe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 695 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 16:36

lehet a Caprilli előtti időkre gondoltak :D

http://upload.wikime...rse_jumping.jpg

Igaz. :D Szegény lovak...

Mindenesetre szerintem az ugrástól meg a gimnasztikázástól ülésbiztonságod lesz, jobb egyensúlyod meg talán javul a reakcióidőd is, dehogy ez hasonlítana a bakoláshoz érzésre hááát...fene tudja... :rolleyes: Szerintem nem. (Meg másrészről stílusfüggő is, mert van akinek elől van a válla ugrás után is, van aki visszajön viszonylag hamar, mintha tényleg bakolna a ló. Az, hogy melyik a jó fogalmam sincs, nekem az egyensúlyom szempontjából jobban esik visszajönni, de a Sovák Péter edzőtáborban azt tanították, hogy maradjak elől. :D És neki meg hiszek. :dev: )

jav. oka: Nem tudok írni.

Edited by Hehehe, 2010 január 26. - 16:37.

#1834 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 16:39

mert van akinek elõl van a válla ugrás után is, van aki visszajön viszonylag hamar,

sikerült már mindkét módon leesni :D

Edited by Nevzorov, 2010 január 26. - 16:50.

#1835 Hehehe

Hehehe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 695 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 16:49

sikerült már mindkét módon leesni :D

Szegény. :D Engem meg mindig megkavarnak, mert mindig megtalálom a saját ugróstílusom, aztán elmegyek egy másik helyre dolgozni vagy másik edzõhöz és véletlen ugranom is kell, akkor egybõl a másik variációt mondja. A mostani edzõm azt tanítja, hogy jöjjek vissza és nekem ez valahogy tényleg jobban esik. Amikor viszont S. P.-nél elõször kellett elõredõlve maradnom akkor pedig majdnem leestem, mert nem bírtam magam megtartani. :D És a vicces, hogy elvileg én is valami "edzõszerû" lennék, akkor most mi a túrót tanítsak? Mit várnak el a szerencsétlen gyerektõl a stílusversenyen? Húzd hátra a lábszárad, told elõre, könnyített ülésben lovagolj, iskolaülésben lovagolj, gyere hátra, ne gyere hátra, nincs egy egységes stílus, amit megkövetelnének, legalábbis én így látom. Valamit mondanak a továbbképzésen, aztán tök mást mond a stílusbíró a versenyen. Najó nem offolok tovább meg megyek is tanulni. :ang:

#1836 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 17:02

lehet a Caprilli elõtti idõkre gondoltak :D

Én nem mondtam, hogy az ugratás hasonlít a bakolásra. Egyébként abból a szempontból hasonlít, hogy sokkal jobb egyensúlyt kíván, mint általában. Ezt az is bizonyítja, hogy ugrás közben is bizonytalanul ülsz.
Pláne, ha sorozatban jönnek egymás után, és nincs idõ korrigálni az esetleges kibillenést, tényleg van köze a bakoláshoz.

És komolyan, szõrén kell lovagolni, mert ott sokkal kevésbé tud az ember a térdével kapaszkodni, rá van utalva az egyensúlyára. Ha majd úgy tudsz szõrén ügetni, hogy a lábfejedet felhúzod a fenekedig, vagy a két térdedet összeérinted, akkor nem lesz gond a bakolással. Szõrén ugratni lehet normális lábtartással is, megengedem. :rolleyes: :D ;)

#1837 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 17:07

a szõrén ugratás nem rossz a ló hátának?

#1838 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 17:16

A szõrén lovaglás eleve nem tesz jót a ló hátának, ha az ember rendszeresen, mondjuk napi több órában csinálja, és még rosszul is ül. Nameg a ló alkatától is függ. Ha erõs a ló háta, és jól ül a lovas, akkor viszont nem okoz kárt hosszabb távon sem. Ugratni sem kell rendszeresen egy métereket, és akkor nincs semmi probléma. Nem kell belehuppanni. Elõször kicsi akadály, hogy éppen csak ugorja, hogy megtanuld a mozgást, aztán lehet kicsit nagyobb. A lényeg nem a magasságon van, hanem az egyensúly fejlesztésén. Az ugratásra fokozottan érvényes szõrén, hogy ha neked rossz, akkor a lónak is, és fordítva. :gm:

Edited by Gisari, 2010 január 26. - 17:23.

#1839 Hehehe

Hehehe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 695 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 17:50

És komolyan, szõrén kell lovagolni, mert ott sokkal kevésbé tud az ember a térdével kapaszkodni, rá van utalva az egyensúlyára. Ha majd úgy tudsz szõrén ügetni, hogy a lábfejedet felhúzod a fenekedig, vagy a két térdedet összeérinted, akkor nem lesz gond a bakolással.

Jah, csak tökjó nyitott ülésed lesz és majd egy flegmatikusabb ló elõrelovaglásánál gondban leszel... :rolleyes: Szõrén általában csak lötyög az ember, nem tudsz odazárni korrektül, nem abban a pozícióban ülsz, csomó üléshibát fel lehet szedni, én nem nagyon ajánlanám kezdõbb lovasnak. Akkor inkább többet lovagoljon kengyel nélkül, szerintem az hasznosabb.
Meg, aki nem tud nyeregben ugrani az ne ugorjon szõrén, mert perec lesz a vége és végén még elveszi a saját meg a lova kedvét is. Szerintem szõrén lovagolni eleve totálisan más világ, egészen más technikát kíván.

#1840 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 26. - 18:01

Ez komoly? :D Én erről még életemben nem hallottam, pedig magam is lenyomtam párszáz gimnasztikai sort. Szerintem az ugróülés valahogy nem annyira olyan, mint az az ülés, ahogy bakolás közben ülök, bár én már semmit nem értek itt... :rolleyes:

Tehát: Filly rendbe tette a dolgot,nem gimnasztikai sor hanem be-ki -röl van szo! a másik ,hogy nem az ugratásrol szol ezért az ülés se olyan. Ugy gondolom jobban nemtudom leirni,: tehát egyenes hát,és a derékkal lábbal kiegyensulyozni magad,nem rá dölni a lora. Nem szabályosan ugratni kell tanulni hanem az a célja ennek a gyakorlatnak hogy olyan alapot adjon"egyensuly"amivel akár egy kisebb bakolást is kilehet majd ülni. :)

lehet a Caprilli előtti időkre gondoltak biggrin.gif

igen erre a tartásra gondoltam!

Edited by polanyi, 2010 január 26. - 18:02.