Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tükör által homályosan

• Please log in to reply
3214 válasz a témához

#1761 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 8:07

És ezt hogyan abszolválod így a terepen ?

Ne legyen lelkiismeret furdalásod (Az ugrásváltás miatt, a 3 km-es vágta miatt lehet némi ;) ), a lovad biztosan megcsinálta helyetted, csak nem vetted észre. :D

#1762 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 9:23

Ne legyen lelkiismeret furdalásod (Az ugrásváltás miatt, a 3 km-es vágta miatt lehet némi ;) ), a lovad biztosan megcsinálta helyetted..

En is erre gondoltam.. nem kell mindent kezivezerlessel csinalni.

Terepen a lovak hosszabb vagtanal maguktol valtanak labat, ha elfaradt egy oldal.. ök jobban tudjak, mikor, mennyit, melyiken szeretnenek.. ez nem csak a vagta hosszatol függ, amit mi is ismerünk, hanem azoktol az erzesektöl is, amiket mi lovasok nem ismerünk, pl. hogy olyan fajdalmaktol, merevsegektöl, amit a lo erez, a lovas nem.
Ezert en rabizom terepen, hogy mikor melyik labon vagtazzon.. kiveve, ha elöre tudom, hogy jobb lesz a masik, pl. eles kanyar elött vagy ha oldalrol lejtös terepen fogunk haladni.
Ez utobbinal veszelyes is a rossz labra vagta es a lo sokkal nehezebben tud valtani, mint vizszintesen talajon.
Ilyenkor visszaszedem lassu, összeszedett vagtaba es atugratom masik labra.

Különben viszont ebben a kerdesben öve a kontroll.

#1763 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 9:34

Terepen a lovak hosszabb vagtanal maguktol valtanak labat, ha elfaradt egy oldal.. ök jobban tudjak, mikor, mennyit, melyiken szeretnenek.. ez nem csak a vagta hosszatol függ,

igen ez igaz, de... :D mindig van 1 de :)

előbb (inkább mint) utóbb a ló sem azonos időnként fog lábat váltani, hanem azt amelyik erősebb,kényelmesebb 'tartósabb', kevésbé fárasztóbb lába. ez a lóbol meg a lovas lovaglásábol fog adódni. vagyis az egyik lába, oldala, füle hamarabb fog fáradni 'elhasználódni' kényelmetlenné válni. ezért jó ha, néha a lovas is kontrolálja a vágtát. ha ritkán csinálja , érezni fogja, hogy a ritkábban használt oldal kényelmetlen, merevebb stb.

Edited by PozitívFeri, 2009 szeptember 1. - 9:39.

#1764 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 10:14

Hjaj igen.. (tudom, ez mar talan off ebben a topicban.. de feljott) ezt meg azert en is megjegyeznem.. Hogy nagy kulonbseg az, amikor az ember ott van a versenyen, es azt latja, tapasztalja, amikor valaki megcsinalja a feladatat, akkor is szurkol neki a kozonseg, lovastarsak, amikor elrontja.. Akkor tapsolnak es kurjongatnak, amikor nem a legtokeletesebb...
Vagy csak a kozonseg csendben ul, all, nez es csak a legkivalobb "huhaaa" lovasnak tapsolnak..
Ezt itt olyan szinten erzekelem, hogy az hejjderutyuttyu (igy kell ?? :D ) no szoval igen..
Amikor nem szamit ki, hogyan, de pozitiv hozzaallast kap.. ez a "nem baj, megoldod.. megfogod csinalni" stb hozzaallas.. oriasi kulonbseg... telljesen mas kedvet ad a lovasoknak.. legyen felnott , gyerek..
Ezt, ha megneztek barmilyen versenyt a youtube-on, mert nem mindenki teheti meg eljojjon ide versenyekre, lehet latni.. S ez eloben aztan... hihetetlen lelki ero es boldogabb erzest, pozitivabb (bocs PozitivFeri :D ) erzest ad !
Otthon nem voltam meg ugyan western versenyen, illetve dedede.. voltam egyszer Silveradon..
De ott sem hallottam a kozonseget telive orvendezni a lovasoknak, versenytartsaknak..
csak nehany ismerost..
szerintem az a hozzaallas, hogy "minden lovas aki a versenyen reszt vesz, rengeteget dolgozik, rengeteg energiat, idot, penzt szivet visz bele hogy ott lehessen, megerdemel egy hajrat, egy tapsot egy kurjongatast" nagyon helytallo.. Mert ez igaz!! Egyaltalan a mai hulye szar vilagban hogy megteszik emberek, hogy enyi penzt aldozva kiallnak.. hogy ilyen hozzaallas ellenere kiallnak..
Nagy dolog ez..
Szerintem..
S meglatjatok, menyivel nagyobb es tobb kedvvel allnak ki es minel tobben..
Ezt is azert merem leirni, mert tobbszor tapasztaltam ... es mukodik! igen jol..

Ezzel én is egyet tudok érteni. Szombaton jártam a kupasorozat egyik versenyén Fóton, és ismét megerõsítette bennem a fentiek igazságát. (Bár nem elõször jártam ilyen versenyen, mindig megérint.)

Azon kevesek közé tartozom, aki egyformán tudja élvezni Kaposvár metszõ csendjét és a helyi versenyek vásári bohémságát, mert mindkettõnek helye és szerepe van a lovaskultúrában és a fejlõdésben. Aminek viszont nincs: a vádaskodásnak, elõítéleteknek, kirekesztésnek.
Reininges szemmel néha csapnivalónak tûnhetett a látvány, ugyanakkor láttam olyan fiatalokat, akik megdöbbentõ idõket futottak, szõrén barrel-eztek és képesek voltak szembenézni tökéletlenségükkel vagy szélsõségesen gyenge idejükkel anélkül, hogy szégyenükben elsüllyednének. (Ugyanakkor volt készenléti mentõ, ing, kalap, de semmi lógyilkolás.)
Ellenben meg kell említsem, hogy volt ott egy lovas (nevét nem írom le, mert nagyon nem ez a lényeg), aki reining gyakorlatokat mutatott be. A szinvonaláról nem én fogom eldönteni, hogy milyen, de az biztos, hogy az ottani lovasok számára referenciául, okulásul szolgálhatott volna. Viszont nem volt "hû", meg "tyû", meg tapsorkán. Miért? Mert nem igen értik, látják - szerintem - az ottani lovaseseményekhez szokott szemek, hogy mit is kellene értékelniük, meglátniuk. (Szerintem ez nem az õ hibájuk.)

Amit ma gondolok errõl a kupasorozat-szövetség kontrasztról - vezetõk, tárgyalók, szövetségek, múlt, jövõ ismerete és tekintetbe vétele nélkül - az a következõ:
1. Nagyon nem jó és nem indokolt ez a különbségtétel és elzárkózás. Egyik oldalról sem. (Bár értem az elhatárolódás önvédelmi indokait, mégsem jó.)
2. Ha ezt a szakmai és szervezeti távolságot nem lehet csökkenteni, akkor bizony Porosnak igaza lesz, és Sheriff apokalipszise kétségkívül beérik.
3. Quarter gondolatai nagyon fontosak, annak megértéséhez, hogy nem kellene "istennek születni", és arisztokratikus szakmai tárgyilagossággal nézni versenyt, versenyzõt, közönséget. Különben a meg nem értett mûvész nárcisztikus pózába kerül a magyar reining- és westernsport. Ha nem is a spanyol/mexikói bikaviadalok (vagy focimeccsek) lendületével, de igenis ünnepelni kellene a pályán látott produkciót.
4. Persze Sheriff gondolatai is fontosak, amikor arról beszél, hogy nem szabad igénytelen opportunizmussal beletörõdni a szinvonalba. Errõl az oldalról a kupasorozatosokat képzõ lovasok felelõssége nagy. Oda kell állítani és láttatni kell azokat a mestereket, élvonalbeli versenyzõket a piedesztálra, akik példaképül szolgálhatnak. Ezzel nem azt mondom, hogy ilyen nincs (Red Horse Ranch, Titz Sándor és mások is tettek már ezért, de ezt nyûni kell, mint a skótdudát.)

Szerintem ki lehetne jönni a kátyúból némi tárgyilagos önkritikával és a kölcsönös elismeréssel. Tudomásul kell venni azt a szakadékot ami ma a "tömegbázis" és a nemzetközi normákhoz igazodó magas szintû produkciók között van. Ezt nem lehet máról holnapra áthidalni. Idõ, növekvõ átlag életszínvonal, sok pénz, és következetes "kertészkedés" hozza meg ennek a gyümölcsét. A problémák és konfliktusok nem oldódnak meg a kivonulásokkal és elzárkózással. Ez van. :hupp:

#1765 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 10:33

Ne legyen lelkiismeret furdalásod (Az ugrásváltás miatt, a 3 km-es vágta miatt lehet némi ;) ), a lovad biztosan megcsinálta helyetted, csak nem vetted észre. :D

Még a 3 km-es vágta miatt se legyen, ha a ló egy jót szaladt, meg te is élvezted :D Szoktunk mi ám többet is, de hát könyörgöm érzi azt a lovas, hogy mikor élvezi a ló, mikor megy kedvel, és szeretne futni, versenyezni a másikkal, akkor szerintem az a büntetés, ha nem hagyod, hogy kifussa magát.
Félreértés ne essék, nem az ereszdel a hajamat lovaglás híve vagyok, de van mikor lónak, lovasnak is jólesik egy felszabadult hosszú vágta.

Edited by tipara, 2009 szeptember 1. - 10:37.

#1766 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 10:42

Még a 3 km-es vágta miatt se legyen, ha a ló egy jót szaladt, meg te is élvezted :D Szoktunk mi ám többet is, de hát könyörgöm érzi azt a lovas, hogy mikor élvezi a ló, mikor megy kedvel, és szeretne futni, versenyezni a másikkal, akkor szerintem az a büntetés, ha nem hagyod, hogy kifussa magát.
Félreértés ne essék, nem az ereszdel a hajamat lovaglás híve vagyok, de van mikor lónak, lovasnak is jólesik egy felszabadult hosszú vágta.

egyszer mérjétek le mennyi is az annyi :D lehet sokan csodát fognak látni. vágtázz pl 3 km-t laza vágtában.ez kb 350-400m/perc. hány perc alatt teljesititek?

huculoknak legyen 300-350m/perc

sokkal több időnek fog tüni, mint valójában, és fárasztó :D

Edited by PozitívFeri, 2009 szeptember 1. - 10:50.

#1767 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:06

igen ez igaz, de...

..igaz.

..az egyik lába, oldala, füle hamarabb fog fáradni 'elhasználódni' kényelmetlenné válni. ezért jó ha, néha a lovas is kontrolálja a vágtát.

Igaz.
Meg igazabb ez az ügetesre, mert ott nem a lo dönt a valtasrol, hanem a lovas.
Itt tenyleg szükseges a kezivezerles.
Ha csapatban lovaglunk, rendszeresen meg szoktuk kerdezni egymast, nehogy elfeledkezzen valaki rendszeresen labat valtani ügetesben.

Még a 3 km-es vágta miatt se legyen, ha a ló egy jót szaladt, meg te is élvezted.. van mikor lónak, lovasnak is jólesik egy felszabadult hosszú vágta.

Szerintem is.. ha nincs okom masra, akkor föleg a hetvegi elsö vagtara kiviszem pl. Versarkanyt Mongoliaba, ott van egy hosszu, enyhen hullamos homokut a fenyöerdöben (mi Traktortanya-utnak hivjuk).. addigra jol bemelegedett.. 10 perc lepes, 10 perc ügetes, 10 perc ügetes-kenterezgetes.. az indito kanyarba mar fujtatva, forgo szemekkel, kitagult orrlyukkal, tancolva-megfeszülve erkezünk.. aztan robbant Versarkany es az en dolgom csak annyi, hogy le ne maradjak.. az utazo fazisban galoppban repeszt Versarkany, amit bir, hiszen ezert jöttünk.. es bizony gyorsvagtaban is valt labat, ha elfarad.. en pedig a feletavtol kezdem lenyugtatni, jelzem neki, hogy elegedett vagyok vele es szivesen abbahagyhatjuk a szaguldast.. de nem allitom meg, csak pszichikusan meg akarom könnyiteni a megallast, ha elfarad.. mondogatom neki, hogy jo-jo-eleg.. adok kis visszahuzo testjelet.. de engedem addig repeszteni, mig magatol lelassit.. ekkor hatarozottan megallitom.. ügetes, lepes.. hogy erezze: en döntöttem el.
Ilyenkor kepzelheti magarol, hogy fiatal versenylo.. es boldog.

Es az nem baj, ha a lo boldog..

..vágtázz pl 3 km-t laza vágtában.ez kb 350-400m/perc. hány perc alatt teljesititek?

Fel ora? Egy ora?

Edited by Peter13, 2009 szeptember 1. - 11:08.

#1768 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:13

próbáljátok ki. a legjobb nem sürün lovagolt erdei ut. leméritek a 3km. a segitõ(kell hozzá :D ) a célnál van, telefonon startoltat. elindulsz de nem nézhetsz idõt. kb a félúthoz közeledvén erõsen kételkedsz abban, hogy a segitõt már elhagytad vagy elbujt de mész tovább. háromnegyed úton már anyázik a delikvens, hogy hol a francban van a segitõ. a cél elõtt megállitja a lovat és felhivja telefonon, hogy elküldje a picsába, mert ott hagyta õt. :D :D kb ennyi a 3 km. vágta érzékelése erdei úton :D

#1769 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:22

Sok lovassportban (tavlovaglas, military.. vagy eppen lovasturazas) ez hatalmas tudas: kialakitani a helyes tavolsag- es idöerzeket.. összhangba hozni a lo egyenisegevel es allapotaval.. a lovas adottsagaival es allapotaval.. a terep sajatossagaival.. domborzattal, hömerseklettel, talaj minösegevel.. es kialakitani az optimalis tempo-strategiat. Ezt a tudast is becsüljük meg: lovas tudas. Ne hagyjuk lekicsinyelni, leszolni.. palyan köröket gyakorlo lovastarsainktol.

Edited by Peter13, 2009 szeptember 1. - 11:23.

#1770 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:25

Nem lennék benne bizos a helyedben. Próbáltad már, mert én igen. Na nem az álltalad említett módon. Hanem annó volt egy esti széria terepünk a Sajó gáton el pár faluval odobb majd vissza. Kb 30 km (ezt nem érzésbõl, hanem nem tudom 29,88, vagy 30,02). Hidd el voltak benne 3 km-nél hosszabb vágta szakaszok ;) Ja hogy fárasztó? Felkészületlenül lehet. De a rendszeres edzés csodákra képes. ;) Most én is kilennék akkora távoktól, de akkoriban csak két lovunk volt, meg sok idõnk :D . Ma azért beletelne egy kis idõbe, hogy újra olyan formába jöjjünk. Csak azért mert nem ismersz valamit még ne jelentsd ki hogy nincs. :ang: PozitívFeri-re reagáltam

Edited by tipara, 2009 szeptember 1. - 11:26.

#1771 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:34

.
.
.
kiveve, ha elöre tudom, hogy jobb lesz a masik, pl. eles kanyar elött v

Mondom (ez is) - üzlet.

Kanyar kezdetén magától a helyesre vált, úgyhogy akkor is békén hagyhatod. ;)

i érezni fogja, hogy a ritkábban használt oldal kényelmetlen, merevebb stb.

Ez igaz, de az ember se egyformán jó mindkét oldalára. :)

#1772 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:34

Arab, arab félvérek a delikvensek. Tény a huculok még vígan ügetnek mikor már az arab lassúvágtázik. Viszont egy közepes vágtatempónál úgy otthagyja a legtöbb hucult mint a sicc, de erre is vannak ám kivételek. Miért mindíg ezek az általánosítgatások. :ang: Egy közös van bennük, egyikük sem esik hasra, ha kanyar elõtt nem váltatok vele lábat, a legelõn is nagyon ügyesen tudnak ám kergetõzni, fordulni tök egyedül. :D

Edited by tipara, 2009 szeptember 1. - 11:38.

#1773 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:36

Igaz, de a 3 km (pláne emelkedõn) azért ölég sok. Már ha jól van saccolva....

#1774 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 12:00

próbáljátok ki.
a legjobb nem sürün lovagolt erdei ut. leméritek a 3km. a segitõ(kell hozzá :D ) a célnál van, telefonon startoltat. elindulsz de nem nézhetsz idõt. kb a félúthoz közeledvén erõsen kételkedsz abban, hogy a segitõt már elhagytad vagy elbujt de mész tovább. háromnegyed úton már anyázik a delikvens, hogy hol a francban van a segitõ. a cél elõtt megállitja a lovat és felhivja telefonon, hogy elküldje a picsába, mert ott hagyta õt. :D :D
kb ennyi a 3 km. vágta érzékelése erdei úton :D

Mi a fordítottját szívtuk meg az fentebbi történetnél.
Történt ugyanis, hogy egy helyes kis vágtarészre érve, nézzük a táblát, hogy xy-on falu 3 km múlva jobbra, na a jobbos elág mellett úgy elvágtáztunk mint a sicc. Aztán hiába fordultunk mi már jobbra, másnap hazafele menet tünt fel nekünk, hogy bizony ott volt az az elágazás.

#1775 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 12:20

Hidd el voltak benne 3 km-nél hosszabb vágta szakaszok ;)

PozitívFeri-re reagáltam

elhiszem de nem erre irtam, hanem hogy egy 'jó iramodás' a lónak, azért az ne olyan rövid még gyors vágtatásban sem.
a 3 km. 'normálban' kb 7 perc.
a gyors vágtában is közel 3 perc. vagyis több :D

Edited by PozitívFeri, 2009 szeptember 1. - 12:28.

#1776 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 12:24

"..vágtázz pl 3 km-t laza vágtában.ez kb 350-400m/perc. hány perc alatt teljesititek?"

Fel ora? Egy ora?

Ejnye, no! :gm: Hol is az a számológép? :dev:

#1777 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 12:55

Ejnye, no! :gm: Hol is az a számológép? :dev:

Ejnye no.. hol is az a humorerzek?
Nem mindenki hasznal humorprotezis-szmajlikat..

..egyikük sem esik hasra, ha kanyar elõtt nem váltatok vele lábat, a legelõn is nagyon ügyesen tudnak ám kergetõzni, fordulni tök egyedül. :D

Ha a lo kergetözik, akkor mindig tudja, melyik iranyba fog fordulni a következö pillanatban.. mondhatnam: a kanyar nem lepi meg.
Ha kanyargos uton vagtazik.. akkor sem.
Ilyenkor persze ra lehet bizni a labvaltast.. ha rosszul csinalja, egy idö utan magatol rajön es tanul belöle.

Mas a helyzet, ha a lovas rantja be varatlanul egy a lo szamara meglepö, eles, gyors kanyarba.
Itt a lonak nincs ideje valtani.. es megbotolhat.

Pl. egy szeles erdei uton vagtazol.. lovad jol veszi a szamara lathato kanyarokat.. ha viszont be akarod venni egy kis alig lathato oldalösvenyre a kanyart vagtaban, akkor celszerü a helyes labra vagtaztatni.. a lo meg nem tudja, mi fog törtenni.. itt a tied a kontroll.

Persze nem muszaj.
Legfeljebb estek egyet.. en estem mar parat loval igy.. föleg, ha feny-arnyek is belejatszott a dologba.

Egy lovasnak, aki nem csak köröket gyakorol a palyan, mindig gondolnia kell a fenyviszonyokra is.. föleg olyan öreg nyanyan, mint az enyem.
Versarkany szemenek adaptacios kepessege mar nem szuper.. ha fenyes helyröl sötetbe vagtazunk be.. az olyan vakrepüles 2-3 masodpercig.

Utoljara ejszaka Ladanybenen estem nagyot Versarkannyal, mert a holdfenyben vagtazva egy hirtelen ötlettöl vezerelve a szinte vakitoan feher utrol hirtelen lekanyarodtunk egy legelöre.. ami hatalmas kontraszt, szinte fekete volt.
Pippi nem latta meg a mely valyut.. a hirtelen es szamara varatlan kanyart rossz labra vette.. es szaltoztunk.

Van ilyen is.. biztos van, aki szereti..

Edited by Peter13, 2009 szeptember 1. - 12:56.

#1778 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 13:00

Nem mindenki hasznal humorprotezis-szmajlikat..

Hááát... persze!

#1779 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 13:24

Mas a helyzet, ha a lovas rantja be varatlanul egy a lo szamara meglepö, eles, gyors kanyarba.
Itt a lonak nincs ideje valtani.. es megbotolhat.

No latod Nador.. Mondtam en ird le nyugodtan a torteneteidet :D

Hat igen... ilyen meleg helyzetbe sokszor kerul az ember marhahajtasnal, foleg tavasszal- nyar elejen, mert akkor a borjak meg kicsik, s no ok aztan szeretnek elcsatangolni , de nem lepesben :dev:
A mai napig (lekopogom) ne ertem, eddig hogy nem estem el egy loval sem ilyen helyzetekben... :huh:
De most leirtam, es eppen ma kezdodik a szezon, erre ma fogok nagyot esni (??) :dev: :gm:
Igaz a borjak mar nagyok..
de tavalyhoz kepest megduplazodott a szam, 300-rol 600-ra :D Arra leszek kivancsi mi hanyan leszunk :gm: Nyaron 14 -16 volt a letszam neha , maga a Paradicsom :gm:
Pedig megfogadtam , ha kevesen tobbet nem megyek , megha teledugjak a zseben loveval sem :gm:
No jo ez mar megin off :dev:
De nem art ha Sheriff tudja megin mirol marad le :D :gm: :D :gm: :dev:

Arab, arab félvérek a delikvensek.
Tény a huculok még vígan ügetnek mikor már az arab lassúvágtázik. Viszont egy közepes vágtatempónál úgy otthagyja a legtöbb hucult mint a sicc, de erre is vannak ám kivételek.
Miért mindíg ezek az általánosítgatások. :ang:

Egy közös van bennük, egyikük sem esik hasra, ha kanyar elõtt nem váltatok vele lábat, a legelõn is nagyon ügyesen tudnak ám kergetõzni, fordulni tök egyedül. :D

Voltam tavolsagi versenyen Arab kancaval, hat besz@ras :yeah:

#1780 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 14:13

Vagy éljen az indiánok között, lehet hitelesebb képet kap, mint a múzeumban.

Tipara, csak neha olvasgatok vissza mar az augusztusi dolgokra :D , es megkerdeznem , kifejtened ezt a mondatod ? :D En elek indianok kozott -is- :D

Azt állítani, hogy az írásba foglalt tudás csak Gutenberg óta létezik legalább annyira nehezen magyarázható, mint a 10000 év. :)

Ha csak olyan forrásokig utalunk vissza, melyek ma is, bárki számára (magyarul is) elérhetõk, pl. Xenophonra, akkor nem csak azt kell belátnunk, hogy volt szakirodalom már több, mint kétezer éve is, de azt is fel kell ismernünk, hogy amikor Xenophon tanácsot ad, akkor vitázik másokkal, más iskolák hirdetõivel. Nem elõzmény nélküli a munkája, s nem céltalan. Vagy az asszírok. A harci szekereik, az egymás mellett(!) járomba fogott négy ló idomtása, irányítása egyáltalán nem volt kis tudomány. Ezek és hasonló, történelmileg is igazolt tények mind arra mutatnak, hogy a lovaglással, hajtással kapcsolatos tudást az emberiség más, számára fontos ismeretekhez hasonlóan kezelte: folyamatosan megosztotta, átadta, kisérletezett, felbontott és asszimilált, építette a tudást.

Ami pedig az egész elmúlt néhány oldal legfontosabb gondolata: amit nem tudsz megfogalmazni, azt nem tudod megismételni, azt nem tudod. A lovaglás minden perce tanítás. Tanítod a lovadat minden egyes feléje intézett kéréssel. Ha nem tudod mit kérsz, akkor azt sem tudod mit tanítasz.

Wow mit tanaltam .. :yeah:
HH... :kir:

no jo.. ma mar nem idezek tobbet :gm: varnak a marhak :dev:

#1781 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:39

No, én is mit találtam! :D

Kistáltos!
Dallos Gyula szerint a lovaglás tanulásának alapvetõ momentumai az eddig tárgyaltakon túl még az Alázat és az Értelem is. Egyre több alapvetõ feltétellel látszik baj lenni az esetedben. Már megbocsáss, de hátborzongató az, hogy te a fent leírt véleményeddel lovasoktató vagy.

"Most hát egy kenderkötéltõl fejem
megtudja majd, hogy mit nyom fenekem! " :D

#1782 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:44

"Rőf kötél súgja majd fejemnek, hogy mi a súlya fenekemnek.";)(Csak egy példa a több út is vezethet Rómába gondolatkörre.)

#1783 tango

tango

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 197 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:48

avagy: Egy jó öles kötéllel nyakamon Immáron seggem súlyát latolom. (F. megelõzött.)

Edited by tango, 2009 szeptember 1. - 16:49.

#1784 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:52

:guny: Köszi mindenkinek! :D

#1785 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:58

Tango, dehogy elõztelek :yeah:

#1786 tango

tango

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 197 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 17:03

Mindegy, Róma a lényeg! :)

#1787 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 17:17

kenderre ereszkedve testem seggem neheze veszt el mennyben lelem lelkem fent szent mennyben.

Edited by Peter13, 2009 szeptember 1. - 17:20.

#1788 nuttella

nuttella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 719 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 17:47

Nádor!

3 km-t vágtatni felfelé egy völgyben olyankor, amikor nem is üldöznek? Túrázás közben még sík terepen sem vágtatok manapság többet 1 km-nél egyhuzamban. Túrán már nem vonz különösebben a sok vagy a huzamos ideig tartó vágta. Az távlovas versenyekre való. Az igazi kihívás, az igazi macsó dolog úgyis ez: lassan csinálni valamit. Nekem az az elegáns, ha valaki cammogva képes bemenni a versenypályára vagy a majálisba, ha lógó fejjel, abszolút nyugalomban megy fel a lova kompra/lószállítóra, ha olyan lassan tud vágtatni, hogy a gyorsléptû lovak lépésben is tartják vele az iramot, ha gyümölcslopásnál nem villámgyorsan, odakapva kell a fáról letépni a zsákmányt, hanem szépen elálldogál a ló, amíg megszedem a kalapomat, s a szár érintése nélkül tudok átállni vele egy másik ághoz. + km hegymenet vágtát nekem semmi nem tud megindokolni, legfeljebb az, ha az életemért futunk. :D

Ebben a korban vigyázni kell a prosztatára és az aranyérre. :D
Minek is az a fene nagy rohanás.

#1789 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 18:38

:D Nem mértem le méterre pontosan,de a kölykökkel elég nagy terepeket nyomunk le. A kis csibék simán vágtázgatnak utánam, 4-5 percet is, utána megkérdik, miért álltunk meg? Ha egyenes vonalon mindkét lábra be tudom ugratni és tudok vele lassan és gyorsan is vágtázni,akkor már tudok lovagolni, tessékmondani? :P

Edited by Kistáltos, 2009 szeptember 1. - 18:39.

#1790 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 19:54

akkor már tudok lovagolni, tessékmondani? :P

Lovagolni? Az mi? Tessék mondani? (De komolyan. :gm: )

#1791 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:36

Megfogalmazódott bennem egy kérdés. Elgondolkodtam rajta és nem tudom a választ. Western nyereben hogy ügettek? Tényleg érdekel. Hol, hogy könnyít az ember?

Edited by tipara, 2009 szeptember 1. - 20:37.

#1792 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:43

Western nyeregből is sokféle van. Az enyém pl majdnem úgy ültet, mint egy díjlovas nyereg, ennek megfelelően szoktam benne ügetni (főleg "tanügetni", joggolni*, de a kikönnyítés is simán megy.) * A jog számomra egy lassú, elengedett ügetés, amit nagyon kényelmes kiülni hosszú távon is és a lónak is kényelmes ebben a jármódban egyszerre többet menni. (Aztán majd jönnek az okosok és megmondják a tutit :D)

#1793 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:54

Mi fa nyeregben lovagolunk és lefele könnyítünk ( lábból "rugózod ki a ló mozgását" ) a felõtest függõleges irányba gyakorlatilag "mozdulatlan" . Az angol stílust "ismerem" meg angol nyeregben is elboldogulgatok. De a western nyeregben nekem olyan kettõ közötti az érzet és ügetésben végkép nem tudom eldönteni, hogy "mit" is kéne csinálni. Alkalom adtán ismerõsnél ültem westwern nyeregben kipróbálni lovat, de ügetésben valahogy nem tudom magam hova tenni. Ezért olyankor mindíg tanügetek, ami nem probléma, csak kiváncsi vagyok hogy a "hivatalos"?

#1794 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:55

Megfogalmazódott bennem egy kérdés.
Elgondolkodtam rajta és nem tudom a választ.
Western nyereben hogy ügettek?
Tényleg érdekel. Hol, hogy könnyít az ember?

Érdekes ez a kérdés, most találkozom vele rövid idõn belül másodszor.
Hagyományosan a western nyergekben nem volt divatban könnyített módon ügetni. A lassú tanügetésnek megfelelõ "jog" volt a szokás, vagy a vágta. Ma a versenysport is használja (pl. ellazításra, és egyéb képzési céllal, de a pályán (reiningre gondolok) nem látni ma sem.
Könnyíteni úgy kell, hogy az angol nyereg térdtámasz-funkciójáról meg kell feledkezni. Ez nem olyan nehéz, mint elsõ hallásra gondolná az ember. Ugyanis a western nyergek kengyelszíja (a fender) sokkal szélesebb, így nem leng olyan könnyen elõre-hátra, ha beleállsz, mint a keskeny (hagyományos) kengyelszíj.
(Bevallom én a klasszikus nyergekben sem használom már a térdtámaszt, ha esetleg abban kell könnyítenem. Talán ezért furcsállom a kérdést. Vagy félreértettem?)

#1795 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:56

Teljesen hivatalos :) Azért ügetés és ügetés között is van különbség. A huculok (és ~szerûségek) apró léptû ügetését tényleg úgy a legjobb kiülni, ahogy írtad (szeretném egyszer majd megtanulni, megérezni azt is), a westernlovak nagy részénél a laza, elengedett, kényelmes ügetést simán ki lehet ülni nagyon kényelmesen, a sportlovak nagyívû ügetését már sokkal nehezebb.

#1796 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:58

Mi fa nyeregben lovagolunk és lefele könnyítünk ( lábból "rugózod ki a ló mozgását" ) a felõtest függõleges irányba gyakorlatilag "mozdulatlan" .

Valahogy így. Nincs különbség. Legfeljebb valami (számodra?) kényelmetlen nyeregben ülhettél. :rolleyes:

#1797 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:59

Mi fa nyeregben lovagolunk és lefele könnyítünk ( lábból "rugózod ki a ló mozgását" ) a felõtest függõleges irányba gyakorlatilag "mozdulatlan" . Az angol stílust "ismerem" meg angol nyeregben is elboldogulgatok. De a western nyeregben nekem olyan kettõ közötti az érzet és ügetésben végkép nem tudom eldönteni, hogy "mit" is kéne csinálni.
Alkalom adtán ismerõsnél ültem westwern nyeregben kipróbálni lovat, de ügetésben valahogy nem tudom magam hova tenni. Ezért olyankor mindíg tanügetek, ami nem probléma, csak kiváncsi vagyok hogy a "hivatalos"?

Lassu tempóban , és irányításkor mindig tanügetés, gyors tempóban könnyû ügetés. az hogy western nyeregben, mongolban vagy angolban lovagolsz, nem változtat semmit az alapokon!
:)

#1798 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:03

Találkoztam olyan fanyereggel (plána amelyik ebbõl a típusból nem volt felbõrözve) is ami hasonlóan ültet mint a western nyereg, de abban még megy a "lefele könnyítés", viszont western nyeregben már nem, ezért van bennen az a furcs érzet, hogy elõször próbálnék úgy, aztán angolos múlthoz visszanyúlni, de az meg másért nem, így marad, a mindenhol biztos tanügetés. Emiatt érdeklõdöm, hogy biztos van trükk, csak én még nem jöttem rá. Ezek szerint nincs. :ang:

#1799 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:04

"Rõf kötél súgja majd fejemnek,
hogy mi a súlya fenekemnek."

;)

(Csak egy példa a több út is vezethet Rómába gondolatkörre.)

Francia költö? 18. század?

#1800 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:08

Mi fa nyeregben lovagolunk és lefele könnyítünk ( lábból "rugózod ki a ló mozgását" ) a felőtest függőleges irányba gyakorlatilag "mozdulatlan" .

Valahogy így. Nincs különbség. Legfeljebb valami (számodra?) kényelmetlen nyeregben ülhettél. :rolleyes:

Hát nemtom. Én derékból (csípőből) mozgom ki, nem lefelé könnyítek.