Ne legyen lelkiismeret furdalásod (Az ugrásváltás miatt, a 3 km-es vágta miatt lehet némi ;) ), a lovad biztosan megcsinálta helyetted, csak nem vetted észre.És ezt hogyan abszolválod így a terepen ?

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 8:07
Ne legyen lelkiismeret furdalásod (Az ugrásváltás miatt, a 3 km-es vágta miatt lehet némi ;) ), a lovad biztosan megcsinálta helyetted, csak nem vetted észre.És ezt hogyan abszolválod így a terepen ?
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 9:23
En is erre gondoltam.. nem kell mindent kezivezerlessel csinalni.Ne legyen lelkiismeret furdalásod (Az ugrásváltás miatt, a 3 km-es vágta miatt lehet némi ;) ), a lovad biztosan megcsinálta helyetted..
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 9:34
En is erre gondoltam.. nem kell mindent kezivezerlessel csinalni.
Terepen a lovak hosszabb vagtanal maguktol valtanak labat, ha elfaradt egy oldal.. ök jobban tudjak, mikor, mennyit, melyiken szeretnenek.. ez nem csak a vagta hosszatol függ,
Edited by PozitívFeri, 2009 szeptember 1. - 9:39.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 10:14
Ezzel én is egyet tudok érteni. Szombaton jártam a kupasorozat egyik versenyén Fóton, és ismét megerõsítette bennem a fentiek igazságát. (Bár nem elõször jártam ilyen versenyen, mindig megérint.)Hjaj igen.. (tudom, ez mar talan off ebben a topicban.. de feljott) ezt meg azert en is megjegyeznem.. Hogy nagy kulonbseg az, amikor az ember ott van a versenyen, es azt latja, tapasztalja, amikor valaki megcsinalja a feladatat, akkor is szurkol neki a kozonseg, lovastarsak, amikor elrontja.. Akkor tapsolnak es kurjongatnak, amikor nem a legtokeletesebb...
Vagy csak a kozonseg csendben ul, all, nez es csak a legkivalobb "huhaaa" lovasnak tapsolnak..
Ezt itt olyan szinten erzekelem, hogy az hejjderutyuttyu (igy kell ??) no szoval igen..
Amikor nem szamit ki, hogyan, de pozitiv hozzaallast kap.. ez a "nem baj, megoldod.. megfogod csinalni" stb hozzaallas.. oriasi kulonbseg... telljesen mas kedvet ad a lovasoknak.. legyen felnott , gyerek..
Ezt, ha megneztek barmilyen versenyt a youtube-on, mert nem mindenki teheti meg eljojjon ide versenyekre, lehet latni.. S ez eloben aztan... hihetetlen lelki ero es boldogabb erzest, pozitivabb (bocs PozitivFeri) erzest ad !
Otthon nem voltam meg ugyan western versenyen, illetve dedede.. voltam egyszer Silveradon..
De ott sem hallottam a kozonseget telive orvendezni a lovasoknak, versenytartsaknak..
csak nehany ismerost..
szerintem az a hozzaallas, hogy "minden lovas aki a versenyen reszt vesz, rengeteget dolgozik, rengeteg energiat, idot, penzt szivet visz bele hogy ott lehessen, megerdemel egy hajrat, egy tapsot egy kurjongatast" nagyon helytallo.. Mert ez igaz!! Egyaltalan a mai hulye szar vilagban hogy megteszik emberek, hogy enyi penzt aldozva kiallnak.. hogy ilyen hozzaallas ellenere kiallnak..
Nagy dolog ez..
Szerintem..
S meglatjatok, menyivel nagyobb es tobb kedvvel allnak ki es minel tobben..
Ezt is azert merem leirni, mert tobbszor tapasztaltam ... es mukodik! igen jol..
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 10:33
Ne legyen lelkiismeret furdalásod (Az ugrásváltás miatt, a 3 km-es vágta miatt lehet némi ;) ), a lovad biztosan megcsinálta helyetted, csak nem vetted észre.
Edited by tipara, 2009 szeptember 1. - 10:37.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 10:42
Még a 3 km-es vágta miatt se legyen, ha a ló egy jót szaladt, meg te is élvezted
Szoktunk mi ám többet is, de hát könyörgöm érzi azt a lovas, hogy mikor élvezi a ló, mikor megy kedvel, és szeretne futni, versenyezni a másikkal, akkor szerintem az a büntetés, ha nem hagyod, hogy kifussa magát.
Félreértés ne essék, nem az ereszdel a hajamat lovaglás híve vagyok, de van mikor lónak, lovasnak is jólesik egy felszabadult hosszú vágta.
Edited by PozitívFeri, 2009 szeptember 1. - 10:50.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:06
..igaz.igen ez igaz, de...
Igaz...az egyik lába, oldala, füle hamarabb fog fáradni 'elhasználódni' kényelmetlenné válni. ezért jó ha, néha a lovas is kontrolálja a vágtát.
Szerintem is.. ha nincs okom masra, akkor föleg a hetvegi elsö vagtara kiviszem pl. Versarkanyt Mongoliaba, ott van egy hosszu, enyhen hullamos homokut a fenyöerdöben (mi Traktortanya-utnak hivjuk).. addigra jol bemelegedett.. 10 perc lepes, 10 perc ügetes, 10 perc ügetes-kenterezgetes.. az indito kanyarba mar fujtatva, forgo szemekkel, kitagult orrlyukkal, tancolva-megfeszülve erkezünk.. aztan robbant Versarkany es az en dolgom csak annyi, hogy le ne maradjak.. az utazo fazisban galoppban repeszt Versarkany, amit bir, hiszen ezert jöttünk.. es bizony gyorsvagtaban is valt labat, ha elfarad.. en pedig a feletavtol kezdem lenyugtatni, jelzem neki, hogy elegedett vagyok vele es szivesen abbahagyhatjuk a szaguldast.. de nem allitom meg, csak pszichikusan meg akarom könnyiteni a megallast, ha elfarad.. mondogatom neki, hogy jo-jo-eleg.. adok kis visszahuzo testjelet.. de engedem addig repeszteni, mig magatol lelassit.. ekkor hatarozottan megallitom.. ügetes, lepes.. hogy erezze: en döntöttem el.Még a 3 km-es vágta miatt se legyen, ha a ló egy jót szaladt, meg te is élvezted.. van mikor lónak, lovasnak is jólesik egy felszabadult hosszú vágta.
Fel ora? Egy ora?..vágtázz pl 3 km-t laza vágtában.ez kb 350-400m/perc. hány perc alatt teljesititek?
Edited by Peter13, 2009 szeptember 1. - 11:08.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:13
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:22
Edited by Peter13, 2009 szeptember 1. - 11:23.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:25
Edited by tipara, 2009 szeptember 1. - 11:26.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:34
Mondom (ez is) - üzlet.En is erre gondoltam.. nem kell mindent kezivezerlessel csinalni.
.
.
.
kiveve, ha elöre tudom, hogy jobb lesz a masik, pl. eles kanyar elött v
Ez igaz, de az ember se egyformán jó mindkét oldalára.i érezni fogja, hogy a ritkábban használt oldal kényelmetlen, merevebb stb.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:34
Edited by tipara, 2009 szeptember 1. - 11:38.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 11:36
Igaz, de a 3 km (pláne emelkedõn) azért ölég sok. Már ha jól van saccolva....Még a 3 km-es vágta miatt se legyen, ha a ló egy jót szaladt, meg te is élvezted
Szoktunk mi ám többet is, de hát könyörgöm érzi azt a lovas, hogy mikor élvezi a ló, mikor megy kedvel, és szeretne futni, versenyezni a másikkal, akkor szerintem az a büntetés, ha nem hagyod, hogy kifussa magát.
Félreértés ne essék, nem az ereszdel a hajamat lovaglás híve vagyok, de van mikor lónak, lovasnak is jólesik egy felszabadult hosszú vágta.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 12:00
próbáljátok ki.
a legjobb nem sürün lovagolt erdei ut. leméritek a 3km. a segitõ(kell hozzá) a célnál van, telefonon startoltat. elindulsz de nem nézhetsz idõt. kb a félúthoz közeledvén erõsen kételkedsz abban, hogy a segitõt már elhagytad vagy elbujt de mész tovább. háromnegyed úton már anyázik a delikvens, hogy hol a francban van a segitõ. a cél elõtt megállitja a lovat és felhivja telefonon, hogy elküldje a picsába, mert ott hagyta õt.
![]()
![]()
kb ennyi a 3 km. vágta érzékelése erdei úton
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 12:20
Hidd el voltak benne 3 km-nél hosszabb vágta szakaszok ;)
PozitívFeri-re reagáltam
Edited by PozitívFeri, 2009 szeptember 1. - 12:28.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 12:24
Ejnye, no!"..vágtázz pl 3 km-t laza vágtában.ez kb 350-400m/perc. hány perc alatt teljesititek?"
Fel ora? Egy ora?
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 12:55
Ejnye no.. hol is az a humorerzek?Ejnye, no!
Hol is az a számológép?
Ha a lo kergetözik, akkor mindig tudja, melyik iranyba fog fordulni a következö pillanatban.. mondhatnam: a kanyar nem lepi meg...egyikük sem esik hasra, ha kanyar elõtt nem váltatok vele lábat, a legelõn is nagyon ügyesen tudnak ám kergetõzni, fordulni tök egyedül.
Edited by Peter13, 2009 szeptember 1. - 12:56.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 13:00
Hááát... persze!Ejnye no.. hol is az a humorerzek?
Nem mindenki hasznal humorprotezis-szmajlikat..
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 13:24
Mas a helyzet, ha a lovas rantja be varatlanul egy a lo szamara meglepö, eles, gyors kanyarba.
Itt a lonak nincs ideje valtani.. es megbotolhat.
Arab, arab félvérek a delikvensek.
Tény a huculok még vígan ügetnek mikor már az arab lassúvágtázik. Viszont egy közepes vágtatempónál úgy otthagyja a legtöbb hucult mint a sicc, de erre is vannak ám kivételek.
Miért mindíg ezek az általánosítgatások.
Egy közös van bennük, egyikük sem esik hasra, ha kanyar elõtt nem váltatok vele lábat, a legelõn is nagyon ügyesen tudnak ám kergetõzni, fordulni tök egyedül.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 14:13
Vagy éljen az indiánok között, lehet hitelesebb képet kap, mint a múzeumban.
Azt állítani, hogy az írásba foglalt tudás csak Gutenberg óta létezik legalább annyira nehezen magyarázható, mint a 10000 év.
Ha csak olyan forrásokig utalunk vissza, melyek ma is, bárki számára (magyarul is) elérhetõk, pl. Xenophonra, akkor nem csak azt kell belátnunk, hogy volt szakirodalom már több, mint kétezer éve is, de azt is fel kell ismernünk, hogy amikor Xenophon tanácsot ad, akkor vitázik másokkal, más iskolák hirdetõivel. Nem elõzmény nélküli a munkája, s nem céltalan. Vagy az asszírok. A harci szekereik, az egymás mellett(!) járomba fogott négy ló idomtása, irányítása egyáltalán nem volt kis tudomány. Ezek és hasonló, történelmileg is igazolt tények mind arra mutatnak, hogy a lovaglással, hajtással kapcsolatos tudást az emberiség más, számára fontos ismeretekhez hasonlóan kezelte: folyamatosan megosztotta, átadta, kisérletezett, felbontott és asszimilált, építette a tudást.
Ami pedig az egész elmúlt néhány oldal legfontosabb gondolata: amit nem tudsz megfogalmazni, azt nem tudod megismételni, azt nem tudod. A lovaglás minden perce tanítás. Tanítod a lovadat minden egyes feléje intézett kéréssel. Ha nem tudod mit kérsz, akkor azt sem tudod mit tanítasz.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:39
Kistáltos!
Dallos Gyula szerint a lovaglás tanulásának alapvetõ momentumai az eddig tárgyaltakon túl még az Alázat és az Értelem is. Egyre több alapvetõ feltétellel látszik baj lenni az esetedben. Már megbocsáss, de hátborzongató az, hogy te a fent leírt véleményeddel lovasoktató vagy.
Ejnye no.. hol is az a humorerzek?
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:44
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:48
Edited by tango, 2009 szeptember 1. - 16:49.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:52
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 16:58
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 17:03
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 17:17
Edited by Peter13, 2009 szeptember 1. - 17:20.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 17:47
Nádor!
3 km-t vágtatni felfelé egy völgyben olyankor, amikor nem is üldöznek? Túrázás közben még sík terepen sem vágtatok manapság többet 1 km-nél egyhuzamban. Túrán már nem vonz különösebben a sok vagy a huzamos ideig tartó vágta. Az távlovas versenyekre való. Az igazi kihívás, az igazi macsó dolog úgyis ez: lassan csinálni valamit. Nekem az az elegáns, ha valaki cammogva képes bemenni a versenypályára vagy a majálisba, ha lógó fejjel, abszolút nyugalomban megy fel a lova kompra/lószállítóra, ha olyan lassan tud vágtatni, hogy a gyorsléptû lovak lépésben is tartják vele az iramot, ha gyümölcslopásnál nem villámgyorsan, odakapva kell a fáról letépni a zsákmányt, hanem szépen elálldogál a ló, amíg megszedem a kalapomat, s a szár érintése nélkül tudok átállni vele egy másik ághoz. + km hegymenet vágtát nekem semmi nem tud megindokolni, legfeljebb az, ha az életemért futunk.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 18:38
Edited by Kistáltos, 2009 szeptember 1. - 18:39.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 19:54
Lovagolni? Az mi? Tessék mondani? (De komolyan.akkor már tudok lovagolni, tessékmondani?
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:36
Edited by tipara, 2009 szeptember 1. - 20:37.
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:43
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:54
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:55
Érdekes ez a kérdés, most találkozom vele rövid idõn belül másodszor.Megfogalmazódott bennem egy kérdés.
Elgondolkodtam rajta és nem tudom a választ.
Western nyereben hogy ügettek?
Tényleg érdekel. Hol, hogy könnyít az ember?
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:56
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:58
Valahogy így. Nincs különbség. Legfeljebb valami (számodra?) kényelmetlen nyeregben ülhettél.Mi fa nyeregben lovagolunk és lefele könnyítünk ( lábból "rugózod ki a ló mozgását" ) a felõtest függõleges irányba gyakorlatilag "mozdulatlan" .
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 20:59
Lassu tempóban , és irányításkor mindig tanügetés, gyors tempóban könnyû ügetés. az hogy western nyeregben, mongolban vagy angolban lovagolsz, nem változtat semmit az alapokon!Mi fa nyeregben lovagolunk és lefele könnyítünk ( lábból "rugózod ki a ló mozgását" ) a felõtest függõleges irányba gyakorlatilag "mozdulatlan" . Az angol stílust "ismerem" meg angol nyeregben is elboldogulgatok. De a western nyeregben nekem olyan kettõ közötti az érzet és ügetésben végkép nem tudom eldönteni, hogy "mit" is kéne csinálni.
Alkalom adtán ismerõsnél ültem westwern nyeregben kipróbálni lovat, de ügetésben valahogy nem tudom magam hova tenni. Ezért olyankor mindíg tanügetek, ami nem probléma, csak kiváncsi vagyok hogy a "hivatalos"?
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:03
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:04
Francia költö? 18. század?"Rõf kötél súgja majd fejemnek,
hogy mi a súlya fenekemnek."
;)
(Csak egy példa a több út is vezethet Rómába gondolatkörre.)
Közzétéve 2009 szeptember 1. - 21:08
Mi fa nyeregben lovagolunk és lefele könnyítünk ( lábból "rugózod ki a ló mozgását" ) a felőtest függőleges irányba gyakorlatilag "mozdulatlan" .
Hát nemtom. Én derékból (csípőből) mozgom ki, nem lefelé könnyítek.Valahogy így. Nincs különbség. Legfeljebb valami (számodra?) kényelmetlen nyeregben ülhettél.