..egy ilyen eset után gyakoroltam (magamban) szigorú önkritikát, hogy miért is nem egy fedelesben csapkodom a földhöz a kalapom a szabálytalanra sikeredett kõr miatt.
Jo erzes, hogy nem vagyunk egyedül a forumon..
Mas.
Nekem egy ideje az a perverziom, hogy probalok lovakat megnyugtatni.
Keresem a kulcsot, az utat, hogy izgatott, remült, bizalmatlan lovakat ujra rabirjak: figyeljenek ram, hagyjak abba a hisztit, szedjek össze magukat, alkossanak velem parost.. bizzunk együtt a sikerben.. es nyerjünk együtt, egymasrautalva.
Nekem nem okoz örömöt a dijlovaglas.. nem erdekel Dallos Gyula.
(ezt botranykönek irom: aki szentnek tekinti, most maglyara küldhet..)
Tehat egy pelda, egy feladat, egy kihivas: Versarkany, szivem lova, rettegett a szamaraktol.
Regen.
Ez a retteges onnan eredt, hogy mielött egy kupectöl megvettem, egy istalloba zartak szamarakkal.. együtt eheztek.. a szamarak terrorizaltak az en Pipikemet.. elvettek a keves kajajat.. kitepkedtek a sörenyet, leragtak a farkat.
Gondolom el is vertek egy parszor.. mikor a kupec megmutatta, mar alig birt felallni.
"Ez nem loszallitas lesz, hanem lomentes"- morogta a loszallitos.. a kupec javasolta, hogy ne fizessem ki azonnal, csak majd ha egy het mulva meg el.
Szoval Versarkanyt megvettem, mert annyira sajnaltam.. es megigezett a tekintete.. mint egy nemes urihölgy a börtönben.. kekre vert arccal.. mocskos, szakadt ruhaban.. a betöröktöl, csaloktol, bugrisoktol elnyomva, leköpködve.. sugarzo szemmel, büszke tekintettel.
Na, tehat Pipi ha szamarat latott, teljesen elvesztette az eszet a remülettöl.
Nem egyszerüen felt.. hanem megtebolyodott a felelemtöl.
Ha szamarral talalkoztunk lovaglas közben, egy közelgö tragedia verfagyaszto elöerzetevel jart.. Versarkany megmerevedett.. minden izma szakadasig feszült.. mintha kökemeny marvany lett volna a teste.. sajat izomgörcsetöl mozdulni sem tudott.. sajatmagat kötözte belülröl guzsba.. se szo, se orditas, se ütes-rugas, se rantas, se megnyugtato paskolas nem hozta vissza.. egy örökkevalosagnak tünö percig csak merev szobor.
A legfelelmetesebb ilyenkor az volt, hogy semmivel nem tudtam ra hatni.. megszünt szamara a vilag, a lovas.. tehetetlenül probaltam felebreszteni remalmabol.. mint egy örültet, kire nem hat jozan beszed.
Aztan robbanas.. amit egy lo panikban szaguldani bir.. eszeveszetten, keresztül mindenen.. erdön, arkon, autouton.. tekintet nelkül senkire.. öngyilkosan.
Gödöllö.. ködben, erdöben.. es egyszercsak ott all velünk szemben az ösvenyen egy szamar!!!
Es meg volt vagy 3 olyan eset, mikor megfogadtam, hogy sohatöbbe nem ülök ra.. de küzdöttünk tovabb együtt.
Na, nekem ez volt nagy kihivas, ez volt szep feladat, ez volt utkereses: hogy nyerhetem vissza a lelket: bizz bennem Pipi, kivezetlek ebböl a helyzetböl!
Bizd ram magad!!!
Aztan a Somodi tanyan vezettem at Pipit az istallofolyoson.. ott ebedeltünk, megengedtek, hogy berakjam egy üres boxba.
A szük, sötet folyoson megyünk.. es a szemközti bejaron bebaktat az istalloba 2 szamar.. szabadon.
Tudtam, hogy most meghalunk.. es tudtam, hogy ostoba halal lesz.
Nem reszletezem.. sikerült a remülettöl felörült Versarkanyt a szamarakkal szemben vezetnem.. vegig erezve rajta a lelki küzdelmet a panik es a hit között: velem jöjjön, vagy megperdülve elrohanjon.. es velem jött.
Azota több szamar kalandunk volt.. egyre könnyebb, de mindig izgalmas.
Tudom, nem nagy dolog, de nekem ez a lovaglas: bajtarsam legyen egy lo, es együtt csinaljuk meg azt, ami lehetetlen.
Neveljük magunkat batorra!!!
Gyözzük le együtt a vilagot!!!
U.i.
Tudom, kezdö, hobbylovas feladat volt.. hol is kell terhelni vagtabeugrataskor?
Edited by Peter13, 2009 augusztus 31. - 13:26.